(3194) Étrend kiegészítők

Tibor bá’ online

 

A Big Herba egy elszabadult hajóágyú

Miért lehetnek veszélyesek a vitaminok, az ásványi anyagok és a gyógynövények? — Az étrend kiegészítő iparnak a körmére kellene nézni.

Ha ezt a posztot nem ugrod át, akkor valószínűleg neked is van kedvenc étrend kiegészítőd. Persze nekem is van, és úgy tűnik, hogy elérem vele a célomat, ráadásul a jelek szerint a klinikai próbánál is megállta a helyét. De a rablókapitalizmus étrend kiegészítő alrendszerénél biztos lehetsz-e abban, hogy amit drága pénzen megvettél, az meg fogja teremteni az ígért hatást, illetve az van-e benne, ami rá van írva a felragasztott cetlikre? De a legfontosabb, nem fog-e ártani a szedése? A válasz: egyáltalán nem lehetsz biztos egyikben sem. A Big Herba = Big Business, és amikor profitról van szó, okosabb, ha a vevő alaposan kinyitja a szemét.

[Mielőtt folytatnám a fordítást, felhívom a figyelmeteket, hogy a Magyarországon forgalmazott étrend kiegészítők nagy részben az USA-ból származnak, nem egyszer eredeti csomagolásban és feliratokkal.]

Nem túl rég a new yorki ügyészség több hipermarketet felszólított, hogy vegyenek le a polcaikról több saját márkanév alatt árusított étkezés kiegészítőt, mert a vizsgálatok szerint más van a tégelyekben, mint ami rá van írva. Például a Gingko Biloba tégelyben egyáltalán nem gingko biloba volt. A legtöbb termékben olcsó töltőanyag van, legtöbbször valami növény származék, például búzaliszt, ami súlyos allergiát válthat ki azokból a gyanútlan felhasználók körében, akik allergiásak a gluténra.

Ez azonban csak a legutóbbi botrány. A becsapós, és potenciálisan veszélyes étrend kiegészítőkről szóló jelentések évek óta gyűlnek. 2012-ben  az USA Egészségügyi minisztériumához tartozó Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint a fogalomban lévő étrend kiegészítők 20 százalékánál komoly súlycsökkenés fedezhető fel, és egyszerűen hiányzanak azok az adalék vitaminok, amiket hirdetnek. Mintavétel után kiderül, hogy az étrend kiegészítők nagyobb része egyszerűen nem tartja be az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) ajánlásokat.

2013-ban a New York Times közzétett egy cikket amiben több problémát is felvetettek különböző termékekkel kapcsolatban. A vevők rendszeresen át vannak verve. Az amerikaiak évente 5 milliárd dollárt (1600 milliárd forint) költenek olyan  ellenőrizetlen étrend kiegészítőkre amelyek ígérnek megfázás megelőzéstől kezdve, memória felfrissítésig mindent, ami belefér. Az is kiderült, hogy a gyógyfüvek nagy része nem más, mint rizspor és közönséges szárított fű.

Ugyanebben az évben Harvardi kutatók kimutatták, hogy 2004 és 2012 között 237 olyan étrend kiegészítőt vontak ki a forgalomból, melyek nagy valószínűséggel súlyosan egészségkárosítók, sőt akár halált okozók is lehettek volna.

A New York Times arra is kitért, hogy  étrend kiegészítőktől bizonyítottan járvány tört ki, például 2013-ban 72 személy kapott hepatitiszt, amit sikerül visszavezetni egy bizonyos szennyezett termékhez. A 72 beteg közül egy meghalt, kettő pedig májátültetésen esett át. Egy másik esetben egy haldokló csecsemő került kórházba, mint a nyomozás kiderítette a neki beadott vitaminkészítményben, oda nem való élesztő volt.

Egy fogyasztó védelmi jelentés szerint 54.000 étrend kiegészítőnek mindössze egy harmadának van tudományos bizonylata a biztonságossággal kapcsolatban. A jelentés felhívja a figyelmet az előfordulható szív, máj és vese megbetegedésekre az olyan szennyeződések miatt, mint például nehéz fémek, vagy Kínából származó fertőző anyagok, ahol a biztonságra senki se ügyel.

A helyzet az, hogy ellentétben a gyógyszerekkel az étrend kiegészítők nem tartoznak az FDA alá, vagyis a gyártók szigorú ellenőrzés nélkül azt tesznek, amit akarnak. Különben az FDA-t 1906-ban állították fel, mert hatalmas mértékben terjedt a „csoda gyógyszerek” árusítása, amikben titkos alkotórészek voltak. Viszont az étrend kiegészítő ipar és a törvényhozás között kialakult szoros kapcsolat következtében 1994-ben Orrin Hatch szenátor bábáskodása mellett megszületett az Étrend Kiegészítő, Egészség és Oktatási törvény, ami lehetővé tette az értrend kiegészítők laza kezelését. Például a címkén nem kell feltüntetni az esetleges mellékhatásokat. Olyan esetben, amikor a termék egyértelműen egészségkárosító az FDA nehéz helyzetben van. Vegyük például a ephedra súlycsökkentőt, amiben bizonyítottan egészségkárosító volt, néhány halálesettel. A 2004-es betiltást a gyártó bíróságon támadta meg, és nyert. Két év kellett hozzá, hogy a legfelső bíróság visszaállítsa a tilalmat.

Be kell ismerni, hogy van néhány kisebb cég, akik lelkiismeretesen járnak el, de ezek csak apró részét képezik az évi 23 milliárd dolláros piac ellátóknak. Sajnos azonban ezek kiszűrése az átlag állampolgár részére problematikus.

https://oig.hhs.gov/oei/reports/oei-01-11-00210.asp

http://www.nytimes.com/2013/11/05/science/herbal-supplements-are-often-not-what-they-seem.html?_r=2&

http://topics.nytimes.com/top/news/health/diseasesconditionsandhealthtopics/dietarysupplementsandherbalremedies/index.html?inline=nyt-classifier

http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/03/new-york-attorney-general-targets-supplements-at-major-retailers/?_r=0

http://www.consumerreports.org/cro/2012/05/dangerous-supplements/index.htm

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

11 gondolat erről: „(3194) Étrend kiegészítők

 1. Amíg nem tanulod meg hogy kell szólítani, nem fogsz megszólalni.

 2. 1. Te itt akarsz kommunikálni a Dévényivel?

 3. Szedek vitamint. C vitamin 1000mg
  D3 vitamin 2000 NE.
  Magnézium és B6.
  Nagyjából ennyi.
  Általában a tuladagolás a fenti felsorolásból nem okoz gondot. Kiürül.
  A túlzott vasbevitel mindenki számára ismert problémával jár.
  Alapvetően a normális táplálkozás minden európainak elérhető.
  Aki fogyni akar, vagy tömeget növelni, az szembe megy a saját teste természetes immun, illetve hormonháztartásával. Ebben az esetben a kiegészítő pirula egyértelműen káros.

 4. 3. Dan
  Én most összeszámoltam, kb. 28-30 féle étrendkiegészítőt fogyasztok (vitaminok, ásványi anyagok/nyomelemek, (sokféle) növényi kivonatok /bioflavonoidok, EGCG, kurkumin, és még vagy 15-20 féle (gyógy)növényi kivonat/, stb.), mindegyiket megbízható magyar forrásból rendelem, mindegyiknél nézem az OGYÉI számot, azt, hogy magyar fejlesztésű legyen, magyar alapanyagokból, és természetesen az összetételt nagyon alaposan megnézem. Pl. csak egy péla: a B-komplexnél ne folsavat tartalmazzon, hanem folátot, a B12 ne cianokobalamin legyen, hanem metil-, adenozil-, vagy hidroxi-kobalamin. De sok példát tudnék még hozni, a Mg és a többi nyomelem csak szerves formában jó (a MgO-t pl. nem veszem meg, mert nem szívódik fel), Mg: citrát, biszglicinát, taurát. De pl. a K2 vitamin se mindegy, hogy milyen. (K2: transz-állapotú menakinon-7 molekula izomer, amely a K2-vitamin egyik biológiailag aktív formája a természetben).
  Hosszasan lehet sorolni ezeket a kiválasztási kritériumokat, sokat foglalkoztam/foglalkozok vele, és hiteles forrásokra hivatkozva (pl. Wise Tree Naturals youtube csatorna, stb.stb.) választok étrend-kiegészítőket. A kritériumokat még hosszasan tudnám sorolni.
  A teljesség igénye nélkül néhány „hely”, ami szerintem megbízható, de itt is nagyon megnézem a fent említett kritériumokat (pl. összetétel, stb.)
  yiya.hu
  netamin.hu
  wisetreenaturals.hu
  multi-vitamin.hu
  és van még néhány oldal ahonnan rendelek (pl. vitaminkiraly.hu – itt már sok termék nem OK!), de hangsúlyozom, hogy nagyon meg kell vizsgálni az összetételt/alapanyagokat és a dózist, ami szintén fontos, valamint a koncentrációt, molekulaformát és a biológiai hasznosulást.
  Sok helyről lehet tájékozódni, a hiteles helyeket kell keresni, ezek közül pl. egy:
  https://www.youtube.com/channel/UCRP5i_IF-QhJ5UKWh2mKfCg/videos
  de vannak más hiteles oldalak is, pl. yiya.hu , és mások.

 5. 2. hubab
  ?

  Egyébként kéne Tibi bácsi, kellenne az a 3 kívánság!
  1. Vírus kampec
  2. Induljon be a gazdaság
  3. Ehessünk még 10 év múlva is húst( lehetőleg ne húsevő húsát).

 6. A legjobb „étrendkiegészítők”: a legeltetett állatok húsai, vagy a vadak (és halak), azok belsőségei és a zsírok, tojással, erdei gombával bolondítva, némi leveszölddel, hagymákkal, káposztafélékkel, savanyítva és/vagy nyersen…

  Szerintem. (a vírus megjelenése óta, február végétől napi 4000-8000 NE D-vitaminnal, Magnéziummal, C vitaminnal megtolva)
  ÉS következik a napi 90 perc kardió.

 7. Biztos hogy nagy üzlet a táplálékkiegészítő.De a mai zöldségekben , gyümölcsökben alig van vitamin,nyomelem, így szerintem az alap táplálákkiegészítőket mindenkinek kellene szednie ha nem is folyamatosan de legalább néha.
  Multivitain,C vitamin, omega 3 , q10,szelén…..Egy szatyor gyümölcsöt meg kellene enni hogy hozzájussunk ahhoz a vitaminhoz mint ami 30-505 éve volt a növényekben.Viszont ma igen sokrétű lett a táplálékkiegészítő kínálat, szinte minden szar kapható.Szerintem az 5-6 alaptáplálékkkiiegészítőn kívöl nem érdemes mást szedni. Bemenve Pesten a bioboltba pl. ha kell valami alit találom meg mert annyi minden van. pl. Omega 3 30 fajta gyártótól és így elég flusztráló a vásárlás.
  Nos hogy mennyire hatnak vagy nem hatnak a táplálékkiegészítők az egy dolog.De például az alkoholra is mondják hogy káros.Apám 30 éve kb. minden nap iszik, a legutóbbi 15 évben a 2 literes műanyagüveges kannásbort.Most 60 évesen még semmi baja, pl. egy lukas foga nincs.Azt mondják hogy napi 2dl tiszta alkohol (ami ugye a 2 liter borban vaa cirka) nagyon káros főleg évtizedeken keresztül.Akkor hogy van ez?

 8. 7Andrew.
  Egy már elhunyt ismerős,azt szokta mondani hogy ő már életében annyi bort megivott amivel megtelne a helyi uszoda gyerek medencéje.
  Napi 3 liter bort töltött magába. Néha 5l is megvolt szerintem,de számoljunk a 3-mal mert annyit vallott be)
  15 éves korától 76 éves koráig mindennap.( 365x61x3=66795 liter bor)
  Ha vezetett akkor természetesen csak töményet ivott.
  Megjegyzem,nem az ivásba halt bele, hanem amikor leállt vele egy kisebb agyvérzés miatt. (akkor volt életében először komolyabb beteg és nagyon megijedt)
  Volt aki megjósolta: ,, hogy ha leállsz hirtelen az itallal véged,,.
  Ez csak annyiban kapcsolódik az étrend kiegészítőkhöz, hogy már nem egy piástól hallottam hogy bort azt lehet inni mert tele van nyomelemekkel és kikompenzálja a káros hatást az előnyös.
  Persze látatlanban tudom hogy mi erről Tibor bá véleménye.

 9. Szerintem túl van tolva ez a táplálékkiegészítés történet. Az alap kaja legyen rendben, különben szart se ér a kiegészítés. A nevében is benne van.
  Ha háztájit eszel, nem eszed degeszre magad soha és hozzá még kicsit mozogsz is (mondjuk amikor a háztájit előállítod, hogy haszna is legyen), akkor egészséges leszel minden vacak bogyó nélkül is.

  Olvastam egy tanulmányt, amiben az elmúlt 50 év vitamintartalmának változását vizsgálták. kb. 60-80%-ra esett emlékeim szerint. Azért ez nem katasztrófa annyira, mint egyesek beállítani gondolják. Ráadásul merem állítani, hogy ez a nagyüzemi gyümölcsök, zöldségek mérései, ami nem kicsit más sztori, mint a mélymulcsos élő kiskertem. De legyen… Mondjuk heti 7 alma helyett most eszel 10-et. Azért mégse lehet itt szatyorszámra evésről beszélni a korábbi 1 gyümölcs helyett.

  Az is érdekes, hogy az RDA teljes mennyiségét tartalmazza minimum egy-egy bogyó. Mintha nem ennél mást is, amiben már lenne eleve egy csomó hasznos vitamin, ásványianyag. Csipszen és sültkrumplin élő suttyókat vették alapul? Esetleg kenyai éhezők voltak a kiindulási alap?
  A hülyeség csúcsa, amikor többezerszeres mennyiségeket tolnak egyesek naponta. Nekem ez a felfújt mellű, szájú nő táplálékkiegészítésre adoptálva. Egy tőről fakad a kettő.

 10. A gyógynövényes dolgot nem annyira értem. Én szedem olykor erdőn-mezőn is, de veszem szárítva is. Eddig még ugyanúgy nézett ki a zacskóban levő, ahogy az „igazi”. Persze a tablettákat, filteres teákat nem annyira lehet ellenőrizni, olyat nem is igen szedek, de tény, hogy eddig mindent nyavajámat gyógynövényekkel kúráltam ki, pedig akartak velem már szedetni töbféle gyógyszert életem végéig. Azóta eltelt 13 év és jól meg vagyok eddig.

 11. Hmm. Big Pharma vs. LittleBig Herba.
  Azért az előbbi nem szokott szívbajos lenni, ha a lejáratócikkek szponzorálásáról van szó. Helyén kezeljük már a dolgokat. A gyógyszereket netán nem hamisítják ? Dehogynem. Ez a gyógyszerek hibája ? Dehogy. Honnan lehet megismerni a big pharma által szponzorált cikkeket ? Hogy a „táplálékkiegészítőknél” mégis ezt sugallják. Persze vannak a hasznos idióták, mint mindenhol, akik ezt ingyen teszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük