(3193) A legmelegebb év?

Tibor bá’ online

 

Általános jóslat 2020-ra, hogy rekord meleg év lesz. A helyzet az, hogy az 1951-1980 közötti átlag értékhez képest az alábbi ábrán látható, hogy a 2016 rekord év mennyivel volt melegebb. A 2020, vagyis a jelenlegi évhez képest a 2016. második és harmadik hónapja melegebb volt, mint az idei, de 2016 Al Nino év volt, míg a jelenlegi Al Nino semleges. Ennek ellenére április egy egészen kicsivel melegebb volt, mint a 2016 áprilisa. Ebből azonban nem következik az, hogy az előttünk álló hőnapokban is ez lesz a helyzet.

Mindenesetre az utóbbi napok szokatlan hideg időjárása Magyarországra vonatkozik és ugye a Világ több mint Magyarország. Természetesen nem lehetetlen, hogy 2020 rekord meleg év legyen, de ez egyáltalán nem garantált.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

96 gondolat erről: „(3193) A legmelegebb év?

  1. Mindig voltak/lesznek leg-rekordok idojarasban. Egy-ket emberolto idojarasvaltozasa a foldtortenelem szempontjabol elhanyagolhato, annal tobb ezer, tizezer ev kell…

  2. Mindig voltak/lesznek akik a fold sorsat osszekeverik az emberiseg sorsaval.

  3. Az ember sorsa a föld sorsa. Lehet itt istent játszani. Ember nélkül isten sincs. A fecske nem imád istent, csak élni akar. Az ember istent játszva leveri a fészkeit. Az intelligens ember……

  4. Amerikában igen hideg telek vannak. Májusban Washington környékén havazott. Kanadában a hideg miatt nem érett be a gabona néhány helyen. Vannak szélsőségek.

  5. 3. Dan
    De a föld sorsa nem az ember sorsa.
    Ha az embert elsöprik a fejlemények, a föld megrázza magát, és új fejezettel indul, ahogy az óriás aszteroida becsapódása után is, ami az élet nagy részét lenullázta, de nem mindent.
    Annyi gyökér marad, amiből újra sarjad egy új, gazdag élet…
    Isten vajon unatkozni fog, hogy mit kezdjen ennyi lélektelen lénnyel, és előjön egy új modell Ádámmal, Évával?

  6. Lélektelen lény. Mire gondolt a költő… Melyik állat a lélektelen? Az hogy magunkat túlértékeljük, az nem azt jelenti hogy van lelkünk. Magunkból kiindulva kell felfogni a körülöttünk lévő állatvilágot, és rájövünk, legalább annyira van lelke egy rigónak mint nekünk. A rigó kommunikál, felfogja önmagát, és leginkább nem káros a jelenléte a földön.

  7. Tiborbá hol maradnak a jó öreg klíma posztok? 😀 Azért hiányoznak.

  8. 8 – Anrew:
    A melegedés tovább folytatódik de semmi rendkívüli. Lehet, hogy 2020 rekord év lesz. Érdekesebb lesz a második hullám. 😉

  9. 9. Tibor bá’
    Lehet, hogy nálatok Borosjenőn meleg van, de itt mi Pesten fagyunk meg. Már másodszor kapcsolt ma be a fűtés. Lassan az év 12 hónapjából, kilencben fűtünk a nagy felmelegedés közben. Mi lenne, ha nem lenne melegedés?

    Annak ellenére, hogy a vírusnak ettől az egy következményétől (illetve a gazdasági gebasztól is) tartottam – lévén, hogy kiesik az árnyékoló szállópor – jelenleg nem úgy néz ki, hogy két hónap leállás után megfutna a klíma. Arra alapoztam a félelmem, hogy az USA-ban szep. 11 után két hét leállással plusz két fokot emelkedett az átlaghőmérséklet a kontinensen. De ahhoz képest semmi emelkedés .
    Úgy látszik, hogy túl nagy a rendszer ahhoz, hogy mi kicsi emberkék érezhetően fel tudnánk borítani (na jó ott az atom, de attól sem biztos, hogy a föld megy tönkre, hanem hamarabb mi).

    Milyen második hullám?
    Mert ha a vírusra gondolsz, akkor megnyugtatlak, hogy COV19-es második hullám nagy valószínűséggel nem lesz (bár, hogy is veri magát földhöz a WHO). És ha igen, az sem fog jobban muzsikálni, mint a mostani szupervírus.

    De komolyan, még most sem látjátok, hogy mit tudott? Ez a vírus, hogy tudna második hullámot csinálni, amikor már most kinyiffant szegény. Ha őszig még kétszer mutálódik, gyógyszer lesz belőle.

  10. 10:
    – ” Lassan az év 12 hónapjából, kilencben fűtünk a nagy felmelegedés közben. Mi lenne, ha nem lenne melegedés?”
    – „Úgy látszik, hogy túl nagy a rendszer ahhoz, hogy mi kicsi emberkék érezhetően fel tudnánk borítani ”
    – „De komolyan, még most sem látjátok, hogy mit tudott? Ez a vírus, hogy tudna második hullámot csinálni, amikor már most kinyiffant szegény.”

    Mintha Donald Trumpot hallanánk!
    Mily csekély tudás mögött, minő magabiztosság…

    https://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=2664
    Azért, miközben épp megfagysz és befűtöttél, mert annyira hideg van, remélem észrevetted, tavasszal hogyan alakult a csapadékhozamunk… Szélsőségek, és szélsőségek mindenütt! Ez igaz a tavaszi hűvösre éppúgy, mint a hómentes télre, vagy a nyári hóesésre, vagy az őszi hőhullámra. De lehet, hogy ezeket sem tapasztalod?

  11. 10 – Vadegér:
    Te kis szerencsétlen egérke. Fogalmad sincs, hogy az emberi élet egyszer és mindenkorra, visszavonhatatlanul, gyökeresen megváltozott. Ez a nyavalyás kis vírus mindent fel fog forgatni. Vagy alkalmazkodsz majd hozzá, vagy meghalsz.

  12. 11. Horváth Csongor

    Igazad van, a csapadék mennyiség eddig nem alakult jól, de mostanra kezd javulni a helyzet (a napokban szépen esegetett). Ahogy elnézem, még nincs nagy baj, a határ szépen fejlődik, zöldül.
    Az, hogy itt most csapadék hiány van, máshol özönvíz, nem jelent semmit. Mindig volt ilyen. Az 1970-es évek híradója is tele volt ilyen hírekkel. Lokális szélsőségek semmit sem mutatnak a globális klíma alakulásából.
    Nagyszüleim és apám szerint 1946-47-ben majd két évig jóformán nem esett az eső. A folyók (Olt, Maros) nagyrészt kiszáradt. Az állatok étel és víz hiányában megdöglöttek, a népek fakérget kevertek a kevés lisztbe, hogy legyen elég kenyér az éhenhalás elkerülésére. 1947 kora nyarán a Román állam összeszedte a gyerekeket a székelyföld nagy részéről és lemenekítette Arad vidékére, és kötelező jelleggel kiosztotta az ottani családoknak. Ezzel mentette meg őket. Ha Ti akkor éltek, egyből globális klíma összeomlásról beszétetek volna. De, nem lett semmi. Vissz jött a megszokott időjárás a maga kilengéseivel. A kilengésbe az is benne volt még, hogy Nagyapám elmondása szerint volt olyan is, hogy augusztus elején lehavazott székelyföld egy jelentős részén, két napig állt a hó, ezért még a marhákat is le kellett hajtani a havasokról. És olyan is volt többször, hogy szeptemberre úgy lehavazott, hogy a pityókát (krumplit) nem tudták kiszedni a földből.

    A vírusról annyit, hogy, amint látod elmúlóban van. Március óta szajkózom, hogy májusra már lecsengőben lesz, június közepére pedig elmúlik. Az UV miatt csökken a kontaktfelületek mennyisége (kiesnek a külső felületek) és ahogy írta valaki itt, a D vitamin halmozódása is rezisztensé teszi az embert, így nem közvetíti a fertőzést.
    És ahogy írja Vadegér, a mutáció sem tesz jót neki. Csak gyengül. Példának ott a rettegett Spanyolnátha. A sok mutáció neki sem tett jót. A száz év alatt létrejött mutációi közül egyik sem lett erősebb mint az anyatőrzs. Van vagy három tőrzse (A,B,C) és n számú altőrzse és mindegyik gyengébb mint az eredeti. Elmondható, hogy mára már teljesen megszelidült. Igaz, így is képes az időseknél és a krónikus betegeknél bajokat okozni, de mindenki más szépen átvészeli. Pánik sincs körülötte, pedig egy egy erősebb évben több ezer áldozatot is képes produkálni még kis hazánkban is.

  13. 13:
    Értetlenekkel szemben értelmetlen értelemmel próbálkozni…
    Nem lokális problémákról beszélünk, hanem globális trendről, amelynek lokális hatásai nem mindig a globális terndnek megfelelően jelentkeznek.
    A generációd, vagy közösséged, nevezhetjük bárhogyan, megérdemli a sorsát. Bárcsak ezen az alapon történne a szelekció!

    Szerencsétlenek… Pengeélen táncolunk, de csak szajkózzák az ostoba mantrájukat, és nyíltan lenézik azokat, akik legalább felfogják, mi történik körülöttük. Hogyan is hívják ezt? Talán beszűkült tudat?

  14. Az hogy csak 20 fokok vannak csapadék nélkül szerencs.Ha most 30-35 fokok lennének csapadék nélkül az hatványozottan tenné tönkre a termést, szerintem még a mélyebbre menő fák gyökerét it.
    Idén még nem volt a kertben gyomirtózva a fű el van száradva.A másik kertben másfajta fűmagok vannak a kertben ott a disznóparaj kikelt, de az is fonnyad és tele van tetűvel.

    13. tanuló Amiket írsz érdekes.Bár sok öreget láttam nyilatkozni a tv-ben viharok után de sokan azt mondták hogy ilyen idjárást nem látott mióta él.

    Ma megjött az eső,nem sok de arra elég hogy a növények kapnak újabb pár hét haladékot. Ahogy növekedik a száruk egyre kevésbé szárítja ki a nap a födet.Valaki itt mondta hogy ha május közepéig nem lesz eső akkor annyi lesz mindenek.Úgy néz ki nem így lett, még nincs veszve minden.

    Még az első vírus kör tekintetében nem lejátszott a meccs. Nem tudni hogy még hogy indul be a turizmus , hogy indul be az újautó vásárlás. Ha esetleg ősszel felbukkanna újra a vírus és újra le kellene zárni mindent az necceebb lenne
    mert még az első hullám után sem tudjuk pontosan a gazdasági következményeket. (még várható elbocsájtások, stb…) ha lenne egy durva második hullám újra több hónapos leálással az egyrészt durrvább lenne mert: a családok már még mélyebbről indulnának anyagilag mint az első hullám idején.Télen fűteni is kell a lakást ami többletköltség mindenkinek. Még nem látjuk az autóipar beszakadását így egy második pofon szarul jönne neki meg úgy mindenkinek (pl . repülőipar stb…..)

  15. 15:
    Nem csak a búzát, a zöldséges- és gyümölcsös kerteket féltem!
    Már a talajvíz elillanása miatt sem emelek szót…
    Gondolt valaki arra, mi lesz, ha a gyér utánpótlás mellett, a meglévő fogyasztás növekedése terhére az ivóvízkészletek is elapadnak? Bizony, jön a vízkorlátozás.
    Na majd akkor meglátjuk a „tanulóink” mit muzsikálnak!
    És ne jöjjön senki a Dunával, meg az árvíztározókkal, mert például a mészkőhegységek karsztvízkészleteire az egyáltalán nincs hatással. Az Alföld biz. heyeinek, ill. ui. Dél-Dunántúl ivóvízellátásáról nem is beszélve…
    Csak nyitott szemmel körbe kell járni kicsit a természetben, de a mai „tanulóink” ilyet valószínűleg nem tesznek, vagy ha igen, hát csak néznek, de nem látnak.

  16. Horvárh Csongor 14:

    Nem gondoltál arra Horváth Csongor, hogy értelmed egy narratívát hoz létre környezeted interpretálására, és egy másik értelem / individuum / személy egy másik narratívát? Tudod egyáltalán mi a különbség az értelem és egy narratíva között? Tudod, mi egyáltalán egy narratíva?

    Ez az első mondatod volt, miszerint: „Értetlenekkel szemben értelmetlen értelemmel próbálkozni… „

    Az értetlenek gondolom azok, akik nem értik meg értelmedet, ami tk. az értelmed itt leegyszerűsített narratívája, aminek te híve vagy.

    Mint _tanuló_, ugye, aki állítólag nem értette meg. Mert az ő értelmének más a narratívája, bocsánat, neki nincs is értelme, ugye, hiszen nem értette meg az értelmed, ami nemcsak a te értelmed, hanem ami MAGA A KÖZPONTI, UNIVERZÁLIS ÉRTELEM ezért értelmetlen vele próbálkozni is, értelmetlen vele vitatkozni, ugye.

    Ezért (most bocsánat, hogy kihagyom a második mondatodat a reflektálásból, ami szintén megérne egy misét, de szívesen, máskor) most jön a harmadik, der Hammer, ahogy a művelt francia mondja:

    „A generációd, vagy közösséged, nevezhetjük bárhogyan, megérdemli a sorsát. Bárcsak ezen az alapon történne a szelekció!“

    Ez egy érdekes felvetés. Talán szeretnél beszélni róla. Én addig tartózkodom a durva kifejezésektől, mint : ›‹$£ ™&{[]}¨~^~`…, avagy a …ķķ”^~Ķ.!!

    Nem, inkább mondd el te, a saját szavaiddal, mit értettél alatta. Hogy ha megértetettem visszavonok mindent, még azt is, amit ki se mondtam.

  17. 14:
    Tanuló nem mondott semmi rosszat, leírta a véleményét, amivel egyet lehet érteni vagy nem, de a minősíthetetlen megnyilvánulás az erre adott válaszban az egyenesen megsemmisítő a szerzője részére (ha felfogja egyáltalán).
    Inkább arra kérem a mestert magyarázná el nekünk, szerencsétlen tanulni vágyóknak, hogy miért nem jelentkezett a hatása (globálisan, mielőtt félre értene) a rengeteg szennyezés-kiesésnek. Miért esik folytonosan a globális hőmérséklet február közepe óta? (https://oz4caster.files.wordpress.com/2020/05/d1-gfs-gta-daily-2020-05-26.gif).
    Alázattal várjuk a választ.

  18. Amíg a válasz megérkezik, hozzászólnék a poszt konkrét témájához is, miszerint rekord meleg év lesz-e, vagy sem, 2020. A véleményem írom le, (és nem abszolút kinyilatkoztatást teszek, mert egyesekhez képest nincs nálam a bölcsek köve) a Nino-index alakulása szerint ( https://www.tropicaltidbits.com/analysis/ocean/nino34.png ) a dolgok abba az irányba mutatnak, hogy 2020-nak semmi esélye a rekordra.
    Ami az El-Nino semlegességet illeti, én inkább egy hosszan tartó gyenge El-Nino-t látok az adatokban: https://origin.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/ensostuff/ONI_v5.php – 2018 októbere és 2020 márciusa közötti 18 hónapból csak 4-ben volt semleges ( 0-hoz közeli) az index, ez megmagyarázza az időszak viszonylag magas globális hőmérsékletét. Ennek, úgy néz ki vége. Persze nem lehet tudni, hogyan alakul a továbbiakban az index, de mivel a globális hőmérséklet pár hónapos késéssel követi a Nino-indexet, az már kijelenthető, hogy a következő hónapokban egyelőre tovább fog esni a (globális) hőmérséklet.

  19. Idióták… 🙂
    Keresnetek kellene egy pl.: „filozófiai tézisek és antitézisek kifejtése teljesen feleslegesen” blogot, ahol villoghattok szabadon egymást túllicitálva!

    19:
    Az ElNinot jól ismered. Mikor is volt utoljára ElNino év?
    Ez rendben vagyon?
    Attól, hogy egy-egy számunkra részlegesen pozitív hatásként értékelhető természeti rendszer-elem is megborul, még nincs ok hurrá optimizmusra. A körülöttünk lévő világ összeomlik, s még mindig a hőmérőddel szaladgálsz, hogy hova tudnád bedugni egyetlen szegmens igazolására…

  20. Az, hogy a Nap energiakibocsátása ciklikusan változik, egyáltalán nem újdonság, hiszen a csillagászok már rég megfigyelték, hogy a napaktivitás nagyjából 11 évente éri el a szoláris minimumot. A NASA számításai szerint viszont a 2020-tól kezdődő lehűlés mégis különleges lesz, a Nap ugyanis az elmúlt kétszáv év legalacsonyabb aktivitását fogja mutatni.
    https://raketa.hu/harminc-evig-tarto-mini-jegkorszak-jon-a-foldon
    Máshol bővebben írnak róla, de nem találom….

  21. A kajszi, őszibarack és a szilva szinte teljesen elfagyott
    Az idei fagykár ezeket a növényeket érintette a legérzékenyebben. A téli fagyról elmondható, hogy nem okozott különösebb károkat a mezőgazdasági növénykultúrákban. Tavasszal azonban három fázisban érkezett a fagy – március 23., április 1-2., április 15. -, amelyek a virágzó vagy fakadó ültetvényeket károsították. A kajszibarack, az őszibarack és a szilva ültetvények 90-100 %-ban károsodtak, és nem nagyon várható rajtuk termés. Az alma és a körte esetében mintegy 50 %-ra tehető a terméselmaradás. A meggynél 50 %-os, a cseresznyénél pedig 70-80 %-os terméskiesés várható. A szőlőnél kedvezőbbek a tapasztalatok, mert ezen ültetvényeknél csak egyes korai fajtáknál – Kunleány, Irsai Olivér, Kékfrankos -, valamint a mélyebb fekvésű területeken lehet beszélni jelentősebb fagykárról. A szántőföldi növénykultúráknál nem okoztak problémát a tavaszi fagyos napok
    https://vira.hu/2020/05/fagykar-es-csapadekhiany-sujtja-a-mezogazdasagot/

  22. 21:
    Ez legalább korrekt! És nem is nagyon szállnék vitába vele…
    Kapunk újabb évtized haladékot, de 2 éven belül azt is elszarjuk, és csak 3 év haladék lesz belőle. Hurrá!

    17:
    „Inkább arra kérem a mestert magyarázná el nekünk, szerencsétlen tanulni vágyóknak, hogy miért nem jelentkezett a hatása (globálisan, mielőtt félre értene) a rengeteg szennyezés-kiesésnek.”
    – Elsőként meglep, hogy a fentiekben olvasható minőségű és tartalmú hozzászólások védelmére keltél.
    – Másodjára pedig -mint azt nagyon jól tudod- a CO2 hatása 50 éves távlatú, a szállóporé pedig köszönőviszonyban sincs ezzel. Mi annyira meglepő ezen? A bő 1 hónapos leállás vajmi kevésnek bizonyult ahhoz, hogy éreztessen bármilyen hatást. Talán a csapadék alakulásában tetten érheted, ha kikutatod a részleteket (ez a specialitásod, amiért mindig is nagyra értékeltük a munkádat)…

  23. 20:
    Köszönjük az őszinte minősítést és választ! Mély tiszteletemet küldöm én is…

    „Mikor is volt utoljára ElNino év? Ez rendben vagyon?” – a második link-ben megnézheted magad is: pirossal vannak ezek a hónapok (0,5 fölött gyenge El-Nino-nak számít).

    „nincs ok hurrá optimizmusra” – nem is lelkendeztem, hogy megvagyunk mentve, egyszerűen közöltem egy tényt és szerény jóslatot, hogy ezek alapján merre tartunk rövidtávon.
    Te mit tudsz felmutatni?

    21:
    az ilyen előrejelzésekkel, miszerint mini-jégkorszak következik, óvatosan kell bánni, nem kell átesni a ló túlsó felére sem.

  24. 23:
    A minősítést illetően idézlek:
    „de a minősíthetetlen megnyilvánulás az erre adott válaszban az egyenesen megsemmisítő a szerzője részére (ha felfogja egyáltalán)”
    -A zárójeles rész figyelemre méltóan árulkodik, mint freudi elszólás.

    Én úgy gondolom, hogy van egy határpont, amikor már a kölcsönös tisztelet nem működik, és nem is szabad nagylelkűen, olyan angol úriemberes módon -érdemtelenül- megadni bárkinek.
    Nem neked szólt, nem tartom elegánsnak, hogy ennek ellenére közvetetten számon kéred rajtam!
    Van itt pár figura, aki számtalan korábbi jelzés, intés és kérés ellenére, kritikát nem tűrve és nem fogadva, szakadatlanul hajtogatja a saját gondolatait, amelyek egy komolyan érdeklődő embert csak összezavarnak. Nem fogom, és nyilván senki sem fog mindannyiszor tételesen cáfolgatni csacsiságokat, kinek lenne erre ideje és kedve? A tiszteletlenség az volt, amikor ezek a tagok a sületlenségeiket hatvanadszor is leírták újabb és újabb posztok alatt, ugyanazokat a süketelő marhaságokat, mint „egyéni véleményüket”. A valóságban, ha valaki megbukik egy osztályban (közösségben), távozni kényszerül, évet ismétel, vagy megy oda, ahol a maga fajtával jól érezheti magát egy életen át. Itt a virtuális térben ez nem ilyen egyszerű… Persze ez már messze nem a poszt témája, így be is fejeztem.

    Azzal sem értesz egyet, hogy az Elnino gyengülése nem teljesen kafa?

    Nincs mit felmutatni, mert a lényeg, hogy a megfutást követően nem tudunk ellenhatást kifejteni a rendszerre. Tétlenül kell végignéznünk, ahogyan a sorsunk beteljesedik, vagy max. bízhatunk olyan jelenségek hatásaiban, amelyeket a modellek eddig nem jeleztek előre. Vicces nem, hogy vitázunk az ember által okozott többszáz éves környezetterhelő tevékenység hatásairól, de arra nem vagyunk képesek, hogy mindezt emberi akarattal és erővel visszafordítsuk! Túl sok ideig vártunk vele, most nehogy már felmentsük magunkat…

  25. Ó Te Fenségesen Ragyogó Világítótorony. Bocsássad meg nekünk tudatlan halandóknak, hogy Szikrázó Fényed alantas elménket csak elvakítja, befogadni nem vagyunk képesek azt.
    De kérlek ne fossz meg minket az időnként ránk vetülő Tündöklésed borzongató simogatásától, amely még tévelygő tudatunkat apránként tisztítja meg a sötétségtől. Ó Te Fények Fókuszának Atyja, kérlek halljad meg fohászunk.

  26. Horváth Csongor.

    Bevallom nem értek a kílmához. Csak figyelem, hogy mit mondanak a nálam okosabbak. És mivel téma volt az is korábban, hogy, ha kiesne a szálló por micsoda nagy baj lenne melegedés miatt, erre tettem megállapítást. Vagyis, hogy nem tapasztalom a klíma megfutását, holott igazán ettől voltam megijedve (vírus helyett), a korábban itt leírtak alapján. Valamikor olvastam, hogy az USA-ban (9/11 miatt) két hét légiforgalmi tilalom alatt 2 fokot melegedett, ebből gondoltam azt, hogy a vírus miatt kiesett majd két hónap ipari tevékenység milyen bajt hozhat a világra. De hála Istennek, nem ez lett.
    Írod Te is, hogy egy hónnap kiesés kevés az érezhető hatás eléréséhez. Ugyanezt mondom én is. Nevezetesen, hogy túl nagy a rendszer ahhoz, hogy mi emberek holmi „PET flakonos” szennyezéssel felborítsuk. Persze anomáliákat előidézhetünk, de ez még nem egyenlő a rendszer összeomlásával. Erre írtam példának az augusztusi és szeptemberi havazást és a kétéves eső nélküli időszakot (Európában azóta sem volt ilyen).
    Egyébként az elején, amikor én is „építettem” a kertben a bunkert, M. Szilárd írásait kétkedéssel olvastam, pedig épp elég „okirati” bizonyítékot tett le az asztalra. De hát akkor tájt hívő voltam és nem adtam igazat neki, „csak, mert” alapon. Most már másképp látom az általa közölteket (számokkal és konkrét adatokkal jön, szemben a jóslásokkal). És hála Neki, kinyílt a szemem. Azóta látom, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Soktényezős a játék. Ember-nap-föld. És ebben mi vagyunk a legkisebb játékosok. Mondhatni, hogy akkor a másik két játékosnak az ereje, hogy a mi képességünk azokhoz mérten kimutathatatlan. És csak azért vagyunk elméletileg benne ebben a klímatörténetben, mert egyes tudósok az embert jelentős tényezőnek akarják beállítani. Egyébként ez az én véleményem. Ami még áll. A Tiéd pedig, más, ami még nem nyert igazolást. Úgy vagy mint a Vadegérrel folytatott vírusos számok párharcában. Ha nem lesz meg elsejére a szám, sebaj, majd 15.-re, és ha akkor sem majd következő hónapra és, ha nem hát akkor jön az őszi nagy vírushullám.
    Ez nem tudomány, hanem jóslás. Szerinted én vagyok értelmetlen, de Te nem veszel tudomást a számokról. Mint például arról sem, hogy a január 1 és április 30 közötti időszakban semmivel sem halt meg több ember nálunk országosan, mint az előző öt évben. Vagyis a vírus nem volt olyan pusztító, ahogyan Te és sokan mások beállították.

    Még valami, van egy telkem a Duna-Tisza közén, délen. Van egy fúrt kútam is rajta. 14 m-en szokott lenni a víz, most 13,5-ön van. Vagy is nálam nem csökkent, hanem nőtt 0,5 m-el a víz szintje. Szokott ilyen ingadozás lenni. Nagy szárazság idején lemegy 15-re is. Most a kútam szerint nincs szárazság. Hogy miért, nem tudom, mert állításodnak megfelelően elég csapadékmentes volt a december április időszak (a bórsom épp hogy kikelt, de termés nem lesz rajta – hiányolja a márciusi és április esőt). Most már eseget, így remélhetőeleg nem lesz nagy baj a mezőgazdaságban.

  27. 25:
    Látom sikerült neked is témába vágó, értelmes gondolatokat közölnöd.
    Amúgy kinyalhatod! 🙂

  28. 26:
    A 13-ban úgy állítottad be, mintha a szélsőségek mindig is a manapság megfigyelhető mértékben és számban jelen lettek volna. Ezzel a gondolatoddal megerősíted a Vadegér féle vonalat, akik lecsapnak minden ilyen megnyilatkozásra, mint a klímaszkeptikusok bizonyítéka. Ráadásul rögtön témát váltanak, és a klíma mellé jön a vírus, ki mit mondott meg és hogyan… aztán máris az összeesküvéselméletek laposföldjénél kötünk ki az állítólag értelmes emeberek vitafórumán.

    M.Szilárd precíz, egyáltalán nem „hívő” a szavaiddal élve. Ezért vívott ki magának itt egy rangot. Szükség van az ilyen jellegű tevékenységre és véleménycserére is, mert voltak és lesznek olyan meglátásai, amelyek finomítanak a „méregzöld lobby” elképzelésein, ami ugyanolyan káros, mint a problémakör tagadása.

    Én mindenkit arra sarkallok, hogy ne hit kérdéseként, hanem a tudományos szakirodalom alapos megismerését követően, a természet alapfolyamatait megértve alakítson ki saját álláspontot a témában. Páran erre kényelemből, sokan alapvető képességek hiányában nem képesek. Ugyanígy félrevezetnek azok az oldalak, amelyek kizárólag valamelyik érdek mentén fogalmazódnak meg, és erre term. van mindkét oldalon elrettentő példa. A sok bugyuta oldalról nem is beszélve, ahol oltári baromságokat sorakoztatnak fel megdöntehetelen bizonyítékként…

    A vírussal kapcsolatban ugyanezek az attitüdök figyelhetőek meg. Alapvetően struccpolitika. Ezt is megúsztuk, majd megúszunk mindent valahogy, nincs felelősségvállalás. Valójában engem utóbbi akaszt ki leginkább!

    Köszönöm az előző hsz-odat, mert ebből azért kiderül, hogy nem lehet egy kalap alá venni Vadegérrel. Ugyanakkor magad is elismered, hogy nem vagy kellő mélységben otthon a témában. Ilyenkor elsőként kérdezni szokás, aztán megállapításokat tenni, s csak ezt követően vitába szállni saját vélemény megvédése érdekében.

    A véleménycsere, ill. vita nem harc, és nem csak a számokról szól.

    A kút esetében például számít az is, hogy a teljes terület vízellátottsága, ha folyóparton van, a folyó vízállása, és a mezőgazdaság által kivételezett vízmennyiség hogyan alakulnak. Nem tudom, mert ez egy helyi sajátosság, de akár az is lehet az ok, hogy a mezőgazdaság nem kezdett el vízutánpótlásra öntözni, míg a korábbi vízállás elképzelhető, hogy egy ilyen időszakra vonatkozott. Millió dolog lehet a háttérben… De mit is számít ez helyben a saját kutadnál, amikor magad is elismerted, hogy egy komoly száraz perióduson vagyunk túl, ami természetesen nem egy-egy kút vizhozamára fog kihatni, hanem a teljes országos vízgazdálkodásra. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen időszakot ki lehet valahogy bekkelni, de nézd meg azt is, hogy hány ilyen száraz periódus volt a közelmúltban, s hányszor csúsztunk el éppen a határán annak, hogy a kellemetlenségből tragédia legyen! Na ez a nem mindegy sztem.!
    A kút vízszint ingadozásával kapcsolatban pedig én még azon is aggódnék, ha félméteres vízszint ingadozás előfordulhat, ez akár fordított irányban is jelentkezhet, ami a vízhozam ismerete nélkül nem mondható ki bajnak, de én azért elgondolkodtató tényként kezelném ezt is.

    Még egy utolsó: -írod-
    „Ugyanezt mondom én is. Nevezetesen, hogy túl nagy a rendszer ahhoz, hogy mi emberek holmi „PET flakonos” szennyezéssel felborítsuk. Persze anomáliákat előidézhetünk, de ez még nem egyenlő a rendszer összeomlásával.”
    – Itt vedd figyelembe, hogy nem egy rövid időszak emberi tevékenységéről beszélünk. Lényegében 200 éve „füstölgünk” nagyobb mértékben, mint büntetlenül lehetne, és egyre gyorsuló ütemben, egyre nagyobb létszámban. Ezt egy pillanantnyi leállással, vagy csekélyke megszorításokkal ellensúlyozni lehetetlen! De az is butaság, hogy, mint hatást a rendszer egészére, egyszerűen elbagatellizáljuk.

  29. Horváth Csongor.

    Én nem bagatellizálok. Mert az elején a vírustól én is be voltam ijedve, főleg amikor láttam a Wuhani kamionos utcafertőtlenítést (amiről később kiderült, hogy 2018-as szúnyogirtás felvételei). De aztán ahogy megjelent nálunk is és hozta a gyenge számait, és nem jött be az sem amit Te és Tibor bá, Btgujj és a média mondtatok, el kezdtem kételkedni a vírus erejében (nem a vírus létében!). És végül nekem lett igazam, mert a vírus lecsengőben van, azzal szemben, hogy Ti világvégét mondtatok erre az időszakra.

    Klímával ugyanez. Több mint 10 éve megy itt a felmelegedés történet, de azonkívül hogy volt vagy két-három nyár (a 10-ből), amikor vagy 2-3 hét 35-37 fok meleg volt, nem utalt semmi a felmelegedésre. ELTE tanár (Földrajz és Földtudományi Intézet) mondta a Kossuth rádióban vagy három hete, hogy amennyi jég van a sarkokon, ottani 20 fokkal is kéne pár ezer év az elolvadáshoz. Ha belegondolunk, hogy van a déli sarkon átlagosan vagy 2 km vastag jég (néhol közel 4 km), elégé hihető, amiket mondott. A „kerekasztalnál” ülő másik biológus (szintén ELTE-ről. ha jól emlékszem Biologiai intézet kutató tanárja) még egy másik tévhitet is szétoszlatott bennem. Nevezetesen, hogy Amazónia a föld tüdeje és, hogy a termelt oxigénje nélkül megáll az élet. Erre mondta, hogy ott akkora és olyan gyors az anyagcsere, hogy a megtermelt oxigén 85%-át helyben használják el a gombák, mikrobák és a fejlődő vegetáció. Az oxigén előállításában szerinte az óceánoknak és az északi sarkkör alatti őserdőknek (amik egyben esőerdők is – ezt sem tudtam) van a legnagyobb szerepe. Amazóniáért az óriási biológiai diverzitás eltűnése miatt lenne nagy kár. Mellékesen azt is mondta, hogy annyi plusz oxigén van a légkörben jelenleg, hogy mai körülmények között, ha semmi sem termelne oxigént, akkor sem tudnánk évezredek alatt sem elhasználni, a felesleget! Ezt csak azért írtam, hogy sok mindenről téves tudásunk van. Így akár a klíma kapcsán is lehet ilyen.

    Tényleg szennyezzük a környezetet, de az globális léptékben nem mérvadó. Kis embernek, mint nekem is, nagy baj a szennyezett táplálék, levegő, termőföld és víz. De a föld az más. Egy nagyobb vulkánkitörés is sokkal több „káros-anyagot” kilő, mint az emberiség a 200 éves „fejlődése” alatt. Ezt az Izlandi nagy vulkánkitöréskor mondták. Ha jól emlékszem itt is volt téma, hogy a kisjégkorszakot valamelyik nagy Csendes-óceáni vulkán kitörése okozta Európában. És ez a földnek csak egy aprócska megnyilvánulása. Nekünk annyi esélyünk van a tevékenységünkkel a föld klímáját megváltoztatni, mint a vasúti irányítónak, aki váltó nélkül a sínek közé beállva próbálná a felé száguldó TGV szupervonatot nekifekvéssel átirányítani a másik vágányra.
    Nem tagadom, kisebb anomáliákat okozhatunk.

  30. 29:
    Nem beijedni kell, hanem ismeretek alapján cselekedni.

    Mikor jósoltam én világvégét?! Az én reakcióim annak szóltak, hogy meg kell hozni azonnal bizonyos lépéseket, amelyek a jelenlegi heylzetet egyáltalán lehetővé tették. Akkor részemről arról szólt a fáma, hogy cselekvés nélkül az angolok, olaszok és svédek sorsára jutunk. Az ott lejátszódott tényket és probláémákat sem látod aggasztónak? A „vírusmeccs” egyébként nem lejátszott. Többször figyelmezettem arra is, hogy nem ez lesz a vesztünk, hanem az ezzel kapcsolatos szemlélet és téves reakciók a hasonló kihívásokra, ezt maradéktalanul fenntartom!
    Többször is józanságra intettem a vírus végső, mindent elsöprő pusztításának víziója ellen, így ezt hozzám vágni nem fair!

    Igazad van abban, hogy ma már sok „szaktekintély” is beáll a sorba, és képes lassan bárki és bármi kedvéért csúszatásokkal fogalmazni. Ez kell a médiának, ez kell az állásához, a fizetéséhez, ez kell az embereknek!
    Amúgy mikor mondtam én olyat, hogy eltűnik a jég? Nem elég az, hogy északon és délen egyaránt tonnaszám olvad?

    Az esőerdők vonatkozásában sem emlékszem arra, hogy ezzel kapcsolatban ellentétes álláspontot képviseltem volna… Amit itt leírtál erről, maximálisan megállja a helyét. S azt is minden biológus tudja, hogy az elsődleges oxigéntermelők a tengeri plankton növényei…

    Sikerült benned kételyeket ébreszteni, ezért nem bántalak! Tipikus áldozata vagy a mai korszellemnek, azon fiatalok között, akik nem tudják, hol találják meg a helyes utat az információk és dezinformációk tengerében. Őszintén kívánom, hogy egyszer majd reálisan átlásd ezeket a dolgokat, és még inkább, hogy legyen benne igazad (minden tekintetben)!

    „Tényleg szennyezzük a környezetet, de az globális léptékben nem mérvadó. „…
    „Nem tagadom, kisebb anomáliákat okozhatunk.”
    – Na ez a gondolatsorod viszont butaság!

  31. 17 – Koyaanisqatsi:
    Enged meg nekem, hogy mint házigazda felkapjam a témádat és fűzzek hozzá néhány szót. Valóban van itt néhány értelmetlenség, ezt H.Cs. nagyon jól látja. Itt van mindjárt ez: Koyaanisqatsi, ami az én megítélésem szerint valóban értelmetlen, de elviselhető. Azonban vannak majdnem elviselhetetlen kinyilatkoztatások is. Mi több, az egyik hülyeséget kinyilatkoztató megdicséri a másikat. Na ez aztán tényleg elviselhetetlen. Nem csodálom, hogy H.Cs-nak elege lett belőle.

  32. 29 tanuló

    „De aztán ahogy megjelent nálunk is és hozta a gyenge számait, és nem jött be az sem amit Te és Tibor bá, Btgujj és a média mondtatok, el kezdtem kételkedni a vírus erejében (nem a vírus létében!).”

    A vita hevében sokat csúsztattok, és ez egy jó példa.
    A vírus nem hozott számokat. az pl. a kormányunk hozta, kozmetikázva, megbízhatatlan tesztekkel, stb.
    A véleményed természtesen lehet akármi, de szögezzük le, ez a TE VÉLEMÉNYED!
    Másoknak MÁS A VÉLEMÉNYÜK!
    Pl. ez: https://www.stuff.co.nz/world/300021398/who-chief-warns-the-first-wave-is-not-over-fears-coronavirus-is-actually-on-the-way-up
    A feketeleves még előttünk van.

  33. Re:33 n/a
    Lassan letelik a 2 hét a karatén feloldása óta, amit itt sokan „apokalipszisként” aposztrofáltak, ha meglépik. Eddig a számok nem mutatnak semmi kiugró esetszámot…
    Ugyan ez igaz a global dimmingre is, ez se történt meg…

    Május vége van, ha júniusra elején sem történik semmi, akkor bizony el kell engedni a vírusparát, és lehet gondolkodni azon, hogy valami nem kerek a történetben…

  34. Lehet kozmetikázni, de nem nagyságrendeket. Ha úgy hullanának az emberek, mint a pestisben, akkor az számok nélkül is feltűnne. Május elején oldották a korlátozást vidéken, azóta lassan a negyedik hétben vagyunk.

    Global dimming kapcsán azt volt a mondás, hogy 2 hét alatt előjön a +1°C. Na, ebből sem látszik semmi, nem két hét, 12 után sem.

    Örülök, de azért kicsit csalódott is vagyok. Tizenéve várom már a világvégét, és semmi! Az is igaz, hogy 2012 volt az igazi csalódás.

  35. 34.
    „víruspara”
    Singapore vs Svédország, az esetszám csaknem azonos, 32 000 illetve 34 000 regisztrált fertőzött.
    Svédeknél 4125 halottal, Szingapúrban 23 halottal…
    Melyikük járt jobban?
    Az USA ban 2x annyi eddig a halott mint a vietnami háborúban, Brazília viszont lassan élre tör.
    Mit takargat Moszkva? Mitől gyengült volna le a vírus?

    Az olasz érintett régióban nagyobb a halottszám növekedés, mint akiknél igazolták a vírus jelenlétét, azaz alulmérik a vírus okozta halálozást..
    Ahány ház annyi féle statisztika.
    De csak a dedikált iqhiányosok vonják kétségbe a vírus fokozott mortalitását.

  36. 34:
    A víruspara innentől velünk marad, ha tetszik neked, ha nem.
    S, ha nem tetszik is, hiába írod le 1666x, akkor sem fogják elengedni! Ha ezt nem tudod megérteni, akkor írd le még sokszor, hátha változtat valamin…

    Én az álláspontodat és véleményedet már 2 hónappal ezelőtt tudomásul vettem. Sztem. sokan mások is itt. Ezért nagyon szépen megkérlek, hogy ne mondd el nekünk ugyanazt sokadszorra, mert unalmas, és felesleges.

    Természetesen, amennyiben -ahogy mondod- júliustól nem lesz további halálozás a világban emiatt, meg foglak követni, ahogy korábban is ígértem. Addig türelmesen várj egy kicsit…

    A magyar -igen szűkös értékelhetőséget adó- statisztika halálozási adatain (amit azért nem lehet eltagadni) nekem egyelőre annyi látszik, hogy a lazításokat követően kicsit több lett a napi halottak száma. Persze ettől még nem fogom dübörögtetni a mellemet, mert az igazi következmények majd egy hónap múlva fognak látszani. Akkor már, a fent leírtak tükrében, nem vehetjük el az igazad, ha ténylegesen beigazolódik.

    A védekezés jó volt, és a továbbiakban is sok függ attól, hogy a védekezés (most már az emberek saját elhatározásából) hogyan alakul. Mivel hazánkban igen alacsony az átfertőzöttség, és nálunk turistaroham nem várható, emiatt néznék ki a világ adatainak alakulására.

    Nem jósolok világvégét a vírus miatt, helyesnek gondolom, hogy óvatosan újraindul a munka, és nem fogok „személyes harci veszteségként” tekinteni arra sem, ha végül kikopoik a vírus a seggünkből! Sőt, együtt ünnepelhetünk majd, hogy megvitassuk a következő felvonást :-), akármi is jöjjön.
    Elfogadható ez számodra?

  37. 34 dajtás

    „…akkor bizony el kell engedni a vírusparát, és lehet gondolkodni azon, hogy valami nem kerek a történetben…”

    „Az igazság odaát van”, de a nyilvánvaló pozitívumokat nem akarom elengedni.
    Az a vírus visszavetette a bűnözést, a szezonális influenzát, meghozta az otthoni munkavégzést, kisebb családi költségvetéssel javult életminőségben élek…
    Folytathatnám.
    Jó ez a maszk mindenre. Maradjon!

  38. 35:
    Ne csak ezt nézd! És most nem fogok azzal sem előjönni, hogy bezzeg aki meghalt miatta, az mit szóljon (ill. a hozzátartozói)…

    Azt nézd vissza koszos 1 év távlatában, hogy mi változott meg körülötted! Nézd ezt vissza 5 – 10 éves távlatban is. Aztán gondold át! Nem ugrik be a lassan megfőlő béka esete?!
    Mivel most mindenki örül, hogy túl van rajta, hajlamosak vagyunk alul értékelni a jövőbeni veszélyeket, aztán jön a következő „beszarás”.

    36:
    Egyetértek.

  39. Re:36
    Lehet menteni a mundér becsületét, de úgy volt beharangozva a vírus, hogy „kipusztítja” az emberiséget(némi költői túlzással). Láthatóan nem így történt.
    Nézd meg a járvány elején a prediktív halálozási számokat, és nézd meg mi lett a valóság.
    Most felrakták a második hullám lemezt is, de erre már nem vevők az emberek, és ugyan úgy el fog maradni érdeklődés hiányában, mint az első „vérzivataros” hullám.

    Ezen érdemes vitatkozni, és azon, hogy mire akarják felhasználni az emberek félelmét.

  40. Dajtás:
    A 37-ben megfogalmazottak elfogadhatók számodra?
    Mert ha nem, a bloggazdán a sor…

  41. 40. Dajtás

    „úgy volt beharangozva a vírus, hogy “kipusztítja” az emberiséget(némi költői túlzással). Láthatóan nem így történt.”

    a számok azt igazolják (igazolták), hogy ha a népesség (pl. globális) 60-70% át elérné a vírusfertőzés, és csak 1% os volna a mortalitása akkor is több mint 50 millió ember halna(halt volna) meg.
    Kb mint a spanyolnátha, vagy a II. VH.
    Tudtál volna ennek örülni?
    Mo-n ez 70e többlethalál lett volna.
    Na ezt akadályozták meg a korlátozások.
    Végtelen türelmem révén elolvasom a cáfolatodat is, ha belevágsz.
    Jelenleg 5millió esetet diagnosztizáltak, és ebből van 350ezer halott:
    MOndjuk azt, hogy ténylegesen 50milliónál járunk.
    Akkor ha eljtunk a 7.5 millárdig, megint csak 50 millió halott jön ki.

    A terjedést (megalapozott véleményem szerint) csak az izoláció/távolságtartás/maszk lassítja és az egyéni D vitamin szérumszint óv meg a szövődményektől. (40mikrogramm/ml D-vitamin vérszérumszint már azt jelenti, hogy kórházi ellátás nélkül kiheverjük)

  42. Re:42
    Pontosan erről beszélek, hogy mit jósoltak, és mi lett a valóság.
    Több ország eltérő stratégiát választott, hol bezártak mindent, hol kvázi semmit sem tettek. Változó számokkal, de nem lett extrém halálozás, egyik stratégia mentén sem, ami arra enged következtetni, hogy ez a vírus erősen túl van becsülve.
    Nézd meg a svéd adatokat, vagy nézd meg az angol adatokat, aki kapcsoltak, de viszonylag későn, és ott van Florida is. Milyen adatokat látsz?
    Megjegyzem nem azt mondom, hogy ártalmatlan a vírus, de azt a média hisztériát, amit csináltak köré, semmi sem indokolja.

    Re:41
    Szerintem nem te vagy a bloggazda, Tibor bá’ jól tud seperni… Kirúghat a véleményemért, nem egyszer meg is tette már, de ez az inkvizíciós tempó kissé sem „objektív igazság keresés” hozzáállás részedről.
    A világ már csak olyan, hogy lehet valakinek ellenvéleménye is, ami nem biztos hogy azonos a sajátunkéval.

  43. 43. dajtás

    „Pontosan erről beszélek, hogy mit jósoltak, és mi lett a valóság.”

    A „valóság az lett”, hogy a vírus mortalitása igazolta az előzetes várakozásokat. Azaz szükség volt a globális korlátozásokra, hogy elkerüljük (elodázzuk?) az 50millió halottat.

    Akarsz róla még beszélni?

  44. Re:44
    Miért ne?
    Lássuk akkor a svéd számokat, ahol kvázi semmi korlátozás nem volt.
    Meggyőzhető vagyok, komolyan, nekem ez nem hitvita.

  45. Láthatod.
    Volt korlátozás ott is. A népesség érintettsége pár százalék. A svédeknél mellesleg az élelmiszereket D vitaminnal dúsítják, a hivatalos táplálkozási ajánlás pedig LowCarb.
    Bőven van tere a terjedésnek. A vezető epidemológusaik kritizálják is a vírus elleni fellépés eredménytelenségét.

  46. 46:
    Hagyd…
    „Ne állj le birkózni egy disznóval, mert mocskos leszel, és a disznó még élvezi is!”

    43:
    Ha csak ennyire telik tőled, szajkózd csak sokat az ellenvéleményedet…

  47. H.Cs

    nem tudom mi lett veled Csongor, de a vitastílusod lassan minden kritikán aluli.
    Alig van olyan hozzászólásod, ami nem személyeskedés lenne.
    Mindegy hogy igazad van vagy sem, azért próbálj meg ember maradni.

    N/a

    „Az a vírus visszavetette a bűnözést, a szezonális influenzát, meghozta az otthoni munkavégzést, kisebb családi költségvetéssel javult életminőségben élek…
    Folytathatnám.
    Jó ez a maszk mindenre. Maradjon!”

    Tudod minek hívják ezt? Végtelenül önző hozzáállásnak.
    100 ezrek munkanélkülisége ne zavarjon. Lényeg, hogy neked jó.

    Dajtás
    ha jót akarsz engedd el a sztorit mert szétszednek 😀

  48. 47.
    Sehol semmi jele a HIV hez való hasonlóságnak.
    Nem olvastam erre vonatkozó tanulmányt.

  49. Kedves dajtás pajtás!
    Az én szempontomból hasznos kis állat vagy, mert vitát generálsz, de ennek meg vannak a határai. Egy idő után frusztrálsz, engem is. A WHO tegnap jelezte, hogy az első hullám nem csengett le. A holnapi posztból mindenki kihámozhatja a logikus következtetést, és az nem egyezik a tieddel. A vírus itt van, nem lehet megállítani, az év mind a 12 hónapjában aktív. A kigyógyultak negyedének van védettsége, de csak max 12 hónapra. Tehát újra és újra fertőződhet mindenki, amíg meg nem hal. Vakcina nem lesz, ahogy a HIV-nek sincs vakcinája. Hogy viszonylag lassan terjed az nem magától van, hanem a védekezéstől. De a védekezés termelés visszaeséssel jár, amit nem lehet a végtelenségig folytatni, és az emberek ráuntak. Most éppen ráuntak, és lazítanak. Ezt követni fogja a fertőzés és a halálozás felugrása. Majd meglátjuk, mi lesz az emberek véleménye az első hullám visszafordulása után.

  50. 52 – n/a:
    Az emberiség nem fog kihalni, de nagyon másképp kell élnie, és a halál ott fog leselkedni minden egyes ember háta mögött éjjel és nappal a születéstől a haláláig (ahogy ez régen volt). A boldog „béke időknek” egyszer és mindenkorra vége.

  51. 53 Tibor bá’

    „Az emberiség nem fog kihalni,…”

    Én kicsi vagyok, azt mondom: nem tudom.
    38-ban mondtam „Az igazság odaát van”, és ahogy 49-ben Curix mondta, önző is vagyok. Én éljem túl. Az emberiség gondját nem vállalhatom, az sok lenne nekem.
    Hordom a maszkot. Ha igazam van, akkor a hülyék kihalnak mellőlem, egyébként pedig jó pollen ellen is.

  52. Re:51 Tibor bá’
    Tartogatok neked egy hsz-t erre a posztra, és külön felhívom figyelmét n/a-k rá.

    Re:48
    Egyetértünk ebben is, nem érdemes disznókkal bírkózni. 😉

    Re:Curix
    Részemről nem hítvita, de láthatóan nehezen bírkoznak meg az ellentétes véleménnyel, ami annyira nem is ellentétes, mert nem tagadom a vírus létét, max azt, hogy annyira halálos lenne. Egészet kiegészíteném azzal, hogy a Covidot ketté választanám április előttire, és utánira, mert történt nem egy momentum ami jócskán tompította a hatását.
    Hozzáteszem abban viszont veled nem értek egyet hogy nem kellett volna leállni. Nagyon is kellett, mert az már nem volt normális amit a gazdaság/pénzvilág művelt.

  53. „Nagyon is kellett, mert az már nem volt normális amit a gazdaság/pénzvilág művelt.”

    Dajtás
    lemaradtam valamiről?
    Amit most látsz kinn az normális?
    Úgy gondolod a 2 hónap otthon ücsörgéssel megmentettük a világot?
    Győzzél már meg. 😀

  54. Curix,
    Hol vagyok én a Te múltkori kanosszádhoz képest! 🙂
    Egyébként 32-ben Tiborbá beletrafált, csak az a problémám, de az már nagyon.
    Mit játszadozzak kedveskedő, magyarázó szerepben, amikor a napnál is egyértelműbb, hogy egy provokátorral van dolgom!

    Nem vagyok hajlandó fikarcnyi tiszteletet sem adni arcoskodó idiótáknak, és báránybőrbe bújó farkasoknak (szándékosan általánosítok, nem konkrétan Dajtásra, mint személyre értem)! A klímaposztokat illetően pedig különösen érzékeny vagyok, mert a saját életutam tele volt az ilyen kerékkötőkkel történő ütközésekkel, ami miatt végül nem sikerült, vagy mondjam úgy, eredménytelen maradt a folyamatok visszafordítására tett kísérlet is. De még mindig hangoskodnak… És szép példa „tanuló” hozzáállása, ill. következtetései (amiért hálás vagyok neki, hogy ezt ilyen részletesen fentebb kibontotta), hogy milyen erőteljesen sikerül nekik a témával ismerkedőket megzavarni, félrevezetni. Ezért tartom fontosnak, hogy Tiborbá kidobja őket, itt legalább ezt (ha egyetért velem) meg lehet tenni.

    Az 55-ben is tetten érhető, hogy nem egy álláspontot véd, mert hivatkozik arra, hogy az ő álláspontja nem is ellentétes, de mégis homlokegyenest nekimegy a falnak, mert ugyanebben leírja, hogy mások nem bírkóznak meg az ellentétes véleményével. Aztán megfejeli azzal az értelmetlen katyvasszal, hogy történt egy „momentum”, amire magyarázat nulla, majd lezárja feléd is egy újabb csavarral, hogy a másik oldal véleményével sem azonosul. Tehát valószínűsítem, hogy nem egy álláspont védelme a célja, hanem az, hogy sokan figyeljenek a mondanivalójára, amelyekkel aztán szépen felforgatja a labilisabb meggyőződésűeket. Azt írja, nem hitkérdés, de mindenből hitvitát kreál. Nem is biztos, hogy szándékosan teszi, de ezt éri el vele, targédia!

    Annyiszor le lett már írva neki, hogy attól, hogy egy sárga autóra azt mondja, hogy kék, nem lesz állítása igaz. De lepereg róla… Na innen jön az, hogy ez már nem vitára sarkall, hanem indulatokat kelt bennem.

    Elnézést kérek mindenkitől emiatt! Befejeztem.

  55. „Na innen jön az, hogy ez már nem vitára sarkall, hanem indulatokat kelt bennem.”

    Nincs ezzel semmi baj Csongor, emberből vagy, beleszaladsz te is ebbe.
    Én is voltam már így. Mindig tanul az ember fia belőle.

  56. 58:
    Semmi gondom nincs ezzel, ha a másik ember is tanul belőle…
    Nem önmagunk, hanem egymás tanítómesterei vagyunk!
    Az élet pedig a létező legnagyobb tanulság a világon.

  57. Sajnálatos, hogy ilyen sok tudással is csak ennyi jön össze!

    Horváth Csongor

    Ez egy fórum, ahol véleményeket ütköztetnek.
    Tényleg becsülendő amit tenni próbáltál a társadalomért a felvilagosító munkáddal.
    Gondolom mára rájöttél, hogy nem a te hibád, így az eredménytelenséged
    is teljesen szubjektív.
    Számomra a ‘sikertelenséged’ törvényszerű.

    Disznókkal ne is állj le vitatkozni!
    Csakhogy ez a metafóra most nagyon mellément!

    Én szeretem a mindig racionális magyarázataidat, de tényleg sokat személyeskedsz mostanában.

  58. „Nem önmagunk, hanem egymás tanítómesterei vagyunk!”

    De milyen igaz Csongor!

    Tudod mi jutott eszembe ezzel kapcsolatban? Teljesen off ide talán megbocsájtja Tibor bá.
    Van egy közvetlen kollégám. Lassan 50 éves. Mamahotel még mindig, de nem ez a baj a sráccal. Hanem az hogy beszélgetés közben kínosan ügyel mindig arra, hogy ne legyen véleménye. Borzasztóan ügyel arra hogy semmiben ne kelljen állást foglalnia.
    Szinte fél attöl, hogy a kijelentései alapján esetleg besorolható lenne valami skatulyába.
    Képtelenség vele normális párbeszédet folytatni.

    Ezt csak azért említettem meg, mert ez a karakter ugye épp az ellenkezője az okostojásnak meg annak aki mindent jobban tud és ez legalább olyan rossz ha nem rosszabb.
    Az ilyenek jellem és karakter nélküli emberek.

    Szóval ha már választani lehet inkább pengeváltásos viták, mint ez a fura közöny.
    Amúgy meg nem azért vagyunk itt hogy megházasodjunk egymással, hanem egy kis tekervény tornáztatásra.

  59. Kedves Balázs!
    Kíváncsi voltam mennyi kurázsi van még az emberekben?
    Lesújtó az eredmény… 🙂
    Szerintem kurva nagy szarban vagyunk.

    A mostanában alatt a „ma” helyénvalóbb, csak pár napja vetemedtem billentyűzet elé.

    61: Ez igaz…

  60. Ha érdekel valakit. Az a nagy problémám, hogy Csongoron kívül itt senkinek sincs semmi fogalma mekkora szarban van az emberiség. És ez számomra szomorú, mert azt jelenti, hogy 12 éve tök feleslegesen tevékenykedtem. Fel se fogjátok ésszel, mekkora hülyék vagytok.

  61. 63:
    De nekik ez így (is) jó!
    Ezt meg nekünk kell elfogadnunk, vagy beletörődnünk.
    Ez a fajta „adaptálódás” talán majd segít elviselhetőbbé tenni a jövőt számukra, tényleg nem tudom mit kéne tenni, kell -e, szabad -e egyáltalán tenni bármit a számunkra egyértelmű, de számukra szemmel nem látható tévedések ellen…

  62. 36. Koczka Zoltán
    „Az olasz érintett régióban nagyobb a halottszám növekedés, mint akiknél igazolták a vírus jelenlétét, azaz alulmérik a vírus okozta halálozást..
    Ahány ház annyi féle statisztika.
    De csak a dedikált iq hiányosok vonják kétségbe a vírus fokozott mortalitását.”

    Vittorio Sgarbi, történész és művészkritikus, valamint az Olasz Képviselőház tagja az olasz parlamenthez intézett beszédében az olasz Egészségügyi Minisztérium hivatalos adatait tárja fel, amelyek szerint a halálesetek 96,3% -át „a COVID 19 „Olaszországban, más okoknak köszönhető.

    https://www.brighteon.com/f6b4d621-a25f-43d7-8d39-d0d29807191e

  63. Olaszországi orvosok:
    A WHO átverte a világot … A covid19 haláleseteinek a boncolási eredményei azt mutatták, hogy a halál agyrohamot okozó baktériumoktól származik.
    dimpenews.com

    Olaszország orvosai: A WHO (Egészségügyi Világszervezet) átverte az embereket, és nagy veszélybe sodorta őket. Az olasz orvosok boncolásokat végeznek a covid19 vírus áldozatain, annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet szigorú körlevele ellenzi a boncolásokat.
    Azt találták, hogy a halálokat egy olyan baktérium okozta, amely agysérüléseket okoz stb.
    A vírust teljesen rosszul kezelték, és hogy a következő kezelés az antibiotikumoktól fog függni.
    https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2020/05/covid19_26.html

  64. Dajtás. Ugyanazt látom. Óriási sajtó pánikkeltő hisztéria. A számok nem igazolják. Azokban az országokban sem, ahol szabadjára engedték. Az viszont látható, hogy a hatalmas pánikban sok kormányzat leadminisztrálta magát, olyan intézkedésekkel, amelyek másodlagosan több kárt tettek mint hasznot. Tibor bá’ Szomorúan olvasom, hogy tévedhetetlennek gondolod magad. „Nagy szarban vagyunk” Az teljesen rendben van, hogy elkötelezetten, a fejed búbjáig belemerülsz egy elgondolás követésébe, de ettől még nem lesznek ostobák, azok akik más szempontokat is figyelembe vesznek, és kételkedni bátorkodnak. A jogosan kiosztott negatív minősítéseket hagyjuk meg a laposföld, és az amcsik sohasem voltak a holdon hívőknek.

  65. 55. Bögözy

    „A számok nem igazolják. Azokban az országokban sem, ahol szabadjára engedték. ”

    Melyek ezek az országok?

    És mik ezek a „számok”?

  66. Re:57
    Gyanítom sok egybites gondolkodású emberrel találkoztál, és ebből következtetsz rám hogy milyen vagyok… Elárulok valamit, nekem van kvantálási mélységem is, ergo lehet komplexebb véleményem. Tibor bá’ is tippelgetett régebben hogy milyen „vagyok”, de mindig mellélőtt, mert nem klasszikus sémák szerint működöm.
    Példának okáért lehet kevert véleményem is, ami azt jelenti hogy elismerem a vírust, de a fújt média hiszti mögé már nem állok be.
    Így kerülök látszólag szembe veled, miközben Curixal sem értek mindenben egyet, mert a gazdaság minden áron való pörgetésével se volt már egészséges. Nagyon is jó volt ez a leállás, mert most lehetőségünk van kipucolni a szemetet, amit azért nem tettünk meg eddig, mert robogott a roncs autó.

    Sok mindenben öncenzúrát gyakorlok, de akkor lássunk neki miről is van szó.
    Előre jelzem, hogy ezt az érvet elvből nem fogadod el, szóval kb irreleváns számodra.
    Április elején volt egy esemény, mikor kb 1,5 millió ember egyidejű közös akarata megváltoztatta a földi morfogenetikus teret.
    Hívjük ezt irányított tömegmeditációnak.
    Nem megyek bele a metafizikai magyarázatba, de ez kellően sok ember volt ahhoz, hogy a szellemi és anyagi világra is hatást gyakoroljon, plusz jelzés volt a felsőbb rendszerek felé, hogy van másfél millió „klotyópucoló”, aki hajlandó rendet tenni.
    Nem hiszem hogy ilyen választ vártál…

    Szélmalom harcod nem hiábavaló, csak a megoldás értelmezési tartományát ki kell egészítened. Tisztán anyagi elvű megoldás nem lesz, ne is várd, mert pont ez a szellemi irányzat kormányozta magát a kihalás szélére.

  67. Re:63 Tibor bá’
    Dehogy dolgoztál fölöslegesen, magad szellemi frissessége már smafu, vagy az a közösség amit itt „összefújt a szél”?
    Nagyon sokan nagyon is tisztában vannak a helyzet súlyosságával, én pl tudatosan nem egy multinál ülök, és ppt preziket gyártok az n+1 meetingre, hanem aktívan probléma megoldással foglalkozom.
    Hogy van ellen vélemény? Miért is ne lenne, senki sem orákulum közülünk, és amilyen kacifántos a mostani idovonal még fönt se tiszta 100%-ig minden.

  68. „Nem megyek bele a metafizikai magyarázatba, de ez kellően sok ember volt ahhoz, hogy a szellemi és anyagi világra is hatást gyakoroljon”

    Dajtás. 🙂

    igen ezek az emberek otthon maradtak rekord mennyiségű szemetet termeltek (ez volt az ára a tisztább levegőnek) és rekord mennyiségű szellemi mocskot fogyasztottak (köznapi néven TV nézés).
    Hogy ez milyen metafizikai morfológiai mezőket generált abba én most nem megyek bele, ha nem haragszol.

    Dajtás
    a gazdaság nem azért pörgött és nem azért volt olyan, amilyen mert nekünk ahhoz semmi közünk. Mi pörgettük.
    Mi változott a vírus óta a fejekben? Te azt látod kinn a világon, hogy az emberek már nem akarnak gazdaságot pörgetni? Te ezt látod? Mert én nem.
    Az emberek mentalitása nem változott. 2-3 év múlva a gazdaság nagyobb fordulatszámon fog pörögni, mint Januárban.

    Dajtás
    te is félreértesz engem. Én nem azért pártoskodok, mert a gazdaság magas fordulatszámon történő üzemeltetése olyan jó. Pontosan látom ennek következményeit, talán jobban is mint az átlag ember.
    Azt viszont mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ezt a közel 8 milliárd embert ezen az életszínvonalon amin vagyunk CSAK ez a gazdaság tud eltartani.
    Lehet beszélgetni róla, hogy ez jó vagy rossz, de attól még tény marad.
    Dajtás te kardoskodsz hogy ne pörögjön a gazdaság. Azon elgondolkodtál, hogy a kevésbé pörgő gazdaság hány millió ÚJ éhezővel jár együtt? Dehogy gondolkodtál, te csak morfológiai mezőket látsz, meg azt hogy a te levegődet kevésbé szennyezik….
    a dolog azonban nem ilyen egyszerű….

  69. Jó volt olvasni ezt a gondolat csörtét, köszönet a résztvevőknek!
    65. Bögözy – jól összefoglalta: “ Az viszont látható, hogy a hatalmas pánikban sok kormányzat leadminisztrálta magát, olyan intézkedésekkel, amelyek másodlagosan több kárt tettek mint hasznot.”
    A hírekben is egyre többször emlegetik, hogy sok kormányzat anyagi erejét már most meghaladta a vírus elleni védekezés. Ennek egyenes folyománya a hitel felvétel. A pangó gazdaság miatt rengeteg kis vállalat, vállalkozás csődbe fog menni (a multik viszont nem!). Ha ez így folytatódik, akkor az országok nagy része kénytelen lesz pénzügyi segítséget kérni és elfogadni.
    Mi van akkor, ha ez a cél? Ki(k)nek a kezében összpontosul a globális pénzrendszer? Lehet, hogy a fától nem látjuk az erdőt?
    https://hu.euronews.com/2020/05/27/750-milliard-euros-gazdasagi-csomagot-javasol-a-bizottsag?_ope=eyJndWlkIjoiMjQ4Y2Y5Y2FmMmE0OTg5N2EzZTJjZGM5ZjdiMDc3YzIifQ==

  70. Curix:
    „Hogy ez milyen metafizikai morfológiai mezőket generált abba én most nem megyek bele, ha nem haragszol.”
    „Az emberek mentalitása nem változott. 2-3 év múlva a gazdaság nagyobb fordulatszámon fog pörögni, mint Januárban.”
    – Álláspontodban a számból vetted ki a szót! Ugyanígy gondolom én is, így legalább kifejtésre került Tiborbával megfogalmazott elkeseredettségünk mindkét oka. Kiváló zárszó a poszthoz.

  71. 70:
    Az adminisztrációban én azt látom, hogy minden szentnek maga felé nyúlt a keze, vagyis minden kormány megpróbálta a saját hasznára fordítva, a saját mozgásterét növelve alakítani a helyzetet. A multik térnyerése a jelenleg futó gazdasági modell alapja, szerintem ehhez az eredményhez nem kellett a vírus, hanem -egyszerűen- több évtizedes ismert folyamat érett be számukra.

    Nem érzékelek sem a politikai, sem a gazdasági vonalon összehangoltságot. Sorost megint előhúzták a kalapból, de már ez is menetrendszerűnek tekinthető, akkor is, ha biz. tekintetben jogos.

    Sokkal inkább felfigyeltem arra, hogy a vírustörténések közepette is gőzerővel zajlik egyfajta űrverseny (hidegháború) több résztvevővel is, amelynek célja egyértelműen a Hold és a Mars rejtett erőforrásainak/lehetőségeinek felkutatása és használati jogainak megszerzése. Ki – ki tudománnyal, űrturizmussal palástolja, de a kényszerítő cél egyértelműnek tűnik mögötte. Kifogy a bolygó az erőforrásokból, elindult egy új kísérlet az áldásos tevékenységünk új dimenzióba helyezésére. Az itt fellelhető összefonódások, kvázi Elon Musk lassan nagyobb befolyással bír az USA-ban, mint az elnök pl. tényleg elgondolkodtató tények. Ez csak nekem szúr szemet?

    Egyre inkább tartok én is a világkormány kialakulásától/kialakításától, de egészen más formában, mint ahogyan itt páran vizionálják.

  72. Re:71
    Ki lehet forgatni azt, amit mondani akartam, de te is tudod, hogy nem másfél millió agyatlan foci drukkert értettem alatta.
    Vírus fékezése és a gyengítése volt a cél, és ezt elérte az esemény.

  73. 75. dajtás

    Szegény brazilokat kifelejtettétek az imából…

  74. 51. Tibor bá’
    A WHO-ra hivatkozol, ami legalább annyira szajha, mint az általad megvetett fősodrú média?
    Mert megmondta a WHO. Mit?
    Február végén, hogy nincs is járvány (holott a hülye is látta, hogy van), aztán, hogy nem kell leállítani a kontinentális közlekedést (holott az ovis is tudta, hogy le kéne), majd, hogy mindmeghalunk (holott látható volt, hogy nem ez lesz), most meg hogy lesz második hullám. Eddig azt sem tudták megmondani ami mindenki számára evidens volt, most pedig már azt is tudják, hogy lesz második hullám. Lefutóban van a vírus, de ők kukorékolnak, hogy dehogy is. Ez a hiteles forrás? Tudod mit Tibor bá’. A nincs vége a vírusnak megállapításra térjünk vissza augusztus közepén. Tudom előre, azt fogod mondani, hogy te csak behivatkoztál egy forrást, amiért nem vállalsz felelősséget.
    Egyébként a kormány nem hülye. Ha olyan jelzés lenne, hogy kitör a járvány akkor nem lazítana, az biztos. Már pedig a mai naptól tovább lazított. Vagy azt gondoljátok, hogy O. V. bele akar bukni a járványba. Higgyétek el sokkal több és alaposabb infói vannak neki, mint nekünk, és ezek tükrében hozza meg a döntéseit. Eddig nagyon jól kezelte a ránk szabadult esetet. Okos ez az Ember. Ha a diletáns ellenzék lett volna hatalmon megevett volna minket penész eddig, az biztos.

    A fentiekben egyesek úgy írnak a vírusról, mintha itt tombolna közöttünk (egy UFO-s olvasná az itteni véleményeket, meg lenne győződve, hogy a földön már alig élnek). Kérdek valamit tőled Tibor bá’. Ha mondjuk a média az 1850-es évek szintjén volna, szerinted hányan tudnának erről a vírusról? Én és még egy jó páran itt biztos nem tudnánk, mert a környezetemben egy esetet sem tudok. Csak a médiahiszti miatt van mindenkinek tele az agya vírussal. Hogy vanni van, az nem vitás, de, hogy nem olyan erős, mint beállították és próbálják továbbra is beállítani (a jelenlegi adatokból kiindulva) több mint valószínű. Egyébként a maszk nem hülyeség, főleg, hogy még az influenza terjedését is csökkenti (a gyógyszergyártók legnagyobb bánatára).
    Apropo influenza. Valaki említette, hogy az új vírus azt is kiszorította. Szerintem nem, csak azzal jó esetben nem foglalkoztak, vagy ha igen akkor másnak diagnosztizálták (mert tudni illik, hogy az influenza egyik szövődménye a tüdőgyulladás).

    A megugrásról annyit, hogy lassan négy hete, hogy a vidék kikerült a korlátozások alól, és eddig nem lett tömeges megbetegedés. Budapesten minden tele van emberrel (park, játszótér, teraszok) és ahogy elnézem a többség sajnos nem védekezik (sem távolságot nem tart, sem maszkot nem visel). Ha ezek után június közepéig, nem robban be a vírus, akkor a fentiekben írt vírusvédő elméleteket el lehet felejteni.

    Kedves „tanuló”. Örvendek, hogy akadt egy tanítványom személyedben, mert jellemzően engem senki sem hallgat meg, olyan vagyok mint a falú bolondja:-). Horváth Csongor biztos azt fogja mondani, hogy te egy szegény megtévesztett vagy. De sebaj, mert a királynak az igazat csak az udvari bolond merte megmondani.

    A melegedésre visszatérve, én melegszem. Január óta megy a fűtésem. Ha ez így megy tovább, akkor az idei évben lesz vagy két hónap amikor nem kell fűteni.

  75. 77:
    „Kedves “tanuló”. Örvendek, hogy akadt egy tanítványom személyedben, mert jellemzően engem senki sem hallgat meg, olyan vagyok mint a falú bolondja:-). Horváth Csongor biztos azt fogja mondani, hogy te egy szegény megtévesztett vagy. De sebaj, mert a királynak az igazat csak az udvari bolond merte megmondani. …………
    A melegedésre visszatérve, én melegszem. Január óta megy a fűtésem. Ha ez így megy tovább, akkor az idei évben lesz vagy két hónap amikor nem kell fűteni.”

    Kedves Vadegér!
    Hálásan köszönöm, hogy számba adsz egy fogalmat, amivel így a jövőben személyeskedő sértést mellőzve tudok majd élni! Bolond. Milyen találó? Hogy ez nekem nem jutott eszembe! 🙂
    Csak azt kell szem előtt tartanom, hogy valamiért a régiek kitalálták az alábbi közmondást:
    „Egy bolond százat csinál.”

    A fűtést illetően nem tudom milyen házban és pontosan hol laksz, de nekem kb. 4 este kapcsolat be a fűtés a szezonon túl, és soha ilyen szerény összegű számlát még nem fizettem a fűtési időszakban! Na persze este betakarózom, mert lehűl, most is 19 fok van, de felöltözöm, és örülök neki, hogy nem kell a korábbi szélsőséges esetekhez hasonlóan a klímát üzemeltetni a tikkasztó 30 fok körüli érékek miatt. A szomszédunk más. Hozzád hasonlóan fázik, ezért folyamatosan füstöl a kéménye május végén is. Ők 24 fok alatt fáznak, és nekik ez „jár”…

  76. Rod Jackson: Has Sweden made a fatal mistake with Covid 19 coronavirus?

    Ez a vírus itt van és teszi a dolgát…

  77. Curix, Vadegér
    +1

    Tibor bá, Horváth Csongor
    -1

    😛

  78. 63. Tibor bátyám

    Ugye ezt te sem gondolod komolyan?!

    Nagyon sokan még az életüket is átalakították a várható események tükrében.
    Nyilván a legtöbben klíma tekintetében nem látunk bele olyan mélyen mint mondjuk Csongor vagy Szilárd.
    Na de azt, hogy sorban állnak az emberiség előtt a problémák ne látnánk?
    Ez a felismerés majdhogynem a ‘beugró’ ide.

    Egyszerűen mindenki másképp lát mindent. Nyilván egy vita akkor lehet vita ha a felek alaptudása ezt lehetővé teszi az adott témában, ehhez kétség nem fér. Innen-szerintem- Csongor ‘frusztráltsága’.

    Én sokszor figyelek, hogy kitől mit vegyek be, de sok embertől lehet tanulni. Az egyén önképzésének eredménye hogy mely véleményeket mennyiben tudja be- illetve elfogadni.

    A 12 év munkád nem volt felesleges, sőt! Fantasztikus teljesítmény.

    Azonban ahogy nehéz mindig egy komikusnak újnak és viccesnek lenni, itt is nehéz ismétlés nélkül állandóan eredetit nyújtani. Azonban te fáradhatatlanul csinálod, ezérz ez az oldal unikum.

    Én köszönöm neked a munkádat!

    A helyzet az, hogy 12 év alatt elég sok minden változik(jó esetben) egy ember fejében.
    Így a kezdeti sokkoló felébresztés már legtöbbünknél felesleges. Az újak meg nyilván ezért jönnek ide.
    Felfogtuk mekkora szarban vagyunk.

    Azonban az okokat -jobb esetben-tovább vizsgáljuk ki így, ki úgy.

    Ahogy Csongor azon aggódik nehogy félinformaciókkal félreinformálják egyesek másokat és ezért hozzászól.
    Mások mint pl. dajtás vagy Loránd, de említhetném Vaszilt is stb. azért szól hozzá mert ők is úgy érzik ezt kell tenniük, nehogy a te vélemenyed informáljon félre másokat. Ez a vita, természetesen a meggyőzés szándékával mindkét fél részéről.

    Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy mi vagyunk a felelősek a kialakult helyzetért.
    Ezt már a legelejétől tudjuk, azonban hogy miért az már kacifántosabb.

    Hogy mit miért, milyen ‘motivációk’ alapján teszünk( nem tudjuk) sokkal alapabb annál amit valójában csinálunk, mert tetteink csak másodlagosak. Elsődleges a mód ahogy gondolkodunk, ahogy a dolgok kialakításába belefogunk.
    Tehát azt mondani, hogy elb@sszuk a klímát és úgy egyáltalán szar amit csinálunk egy idő után nem lesz más, mint a következmények folyamatos taglalása, és aggódás. Ha változtatni szeretnénk(?)akkor meg kell értenünk, hogy miben kéne először is változtatnunk. A rendszerek csak megvalósulnak az elgondolasok mentén.
    A gondolatok megnyilvánulnak. Ezért a kritikus gondolkodás, a koncentráció(irányított tudatos!!!figyelem) gondolatkontroll(tehát nem kizárólag asszociatív , hullamzó gondolathalmazok) szükségessek.Ha szétnézünk az mintegy tükörkép-kórkép, hogy milyen gondolatokat forgatgatunk tudatunkban.

    Nyilván a tömeg tehetetlenségével nehéz mit kezdeni.
    Amiről itt beszélgetni szoktunk az már 20 éve kellett volna hogy téma legyen a tv-híradóban. Mert abban is egyetérthetünk, hogy mi emberek hülyék vagyunk.
    De abban nem biztos, hogy csak ennyi tellik tőlünk.

    Tehát minden médiumnak (ennek is) , az a kötelessége, hogy lehetőségei maximumát nyújtsa konkrétumok formájában. Ehhez vagy te egyedül alulfinanszírozva.
    Ez nem kevés, hanem sok.

  79. 80/re:
    20, 28 /1,2…

    81: Balázs,
    Az a baj, hogy azt ismertük fel, hogy már nem tudunk mit tenni.
    Tehát nem sokba kerülne, nehéz lenne, vagy keseredettségünkben nem látjuk érdemesnek, ill. értelmét, hanem egyszerűen a mára kialakult helyzetben nem lehetséges.
    A tényeket egyikőnk sem tudja megváltoztatni.
    Nyitott voltam arra is, hogy teszteljük -korábban- az összefogás, kínomban nemrég itt Tiborbánál „a gondolat erejét” is, de a helyzet az, hogy nem működik.

  80. 63. Tiborbá
    Attól függ milyen értelembenn annyi az emberiségnek. Márciusban amikor a tesco parkolóban voltam és szinte üres volt akkor apokaliptikus hangulatom volt, persze csak otthon dekkoltak az emberek.
    De milyen is egy igazi életszínvonalromlás? A bevásárlóközpontok szinte üresek hosszútávon, mert sokaknak nincs pénzük már autót fenntartani és elgurulni oda.Jóval kevesebb turista.Az emberek kezdenek stoppolt
    ruhákban járni.Az élelem drága lesz, pl. az édességet enni ritkán tudnak az emberkek. A vendéglátó helyek és a welnessek kiüresednek.Családok élnek egy házban hogy pl. spóroljonak a fűtésköltségen csak 1-2 helyiséget fűtönek.
    elkezdenek csirkét tartani és zöldséget termelni hogy csökkentsét a kiadást.Munkahelyet alig lehet majd találni
    Már ez is egy „annyi az emberiségnek” állapot lenne valamilyen szinten,de egyenlőre még nem látszódnak ilyen jelek.

    Bogár László szerint ez súlyosabb lesz mint a 1929-es vagy a 2008-as válság, de ez majd augusztusra derül ki,, ilyen még sosem volt. (https://www.youtube.com/watch?v=_pF8lBaDrWk)
    Csak kérdés hogy modern formában történik ez meg ? Modern válság úgy hogy tele lesz a tescó parkoló kocsikkal? Nem tudom mert jelenlej hangsúlyozom jelenleg még nem látni nagy felfordulást és üres utakat.
    Lehet hogy augusztus körül csúcsosodik ki a járvány hatása majd pl. a fogyasztás terén,?

    És akkor még ez csak az első hullám volt, Ha esetleg lenne egy második nagyobb vírushullám akkor milyen gazdasági hatásai lesznek majd annak?
    Usa-ban már most 25%-os a munkanélküliség.
    Szerinte ebből egy nagy mindent elpusztító összeomlás lesz vagy nagy infláció. Kérdés hogy esetünkben Magyarországon mit tehetünk ez ellen?

  81. 83:
    Most erre simán reagálhatnám, hogy amikor én tegnap vásárolni voltam, tömött parkolók, tömeg a pénztárnál, tele rakott kosarak, nyomát sem látni válságnak, csak egy összeesküvés ez is (egyébként amit leírtam az igaz)! Félelemnek nyoma sincs, a többség már maszk nélkül flangál ott is, ahol tényleg tömeg van.
    Az ismerőseim közül, vagy a családomból senki sem lett munkanélküli, ez a probléma csak a tévében létezik, meg itt riogattok vele, hogy betojjak. Lehetne folytatni részleges pozitív hatások becitálásával (pl. nem kellett korán kelni, munkába autózni, nem ugathatott a főnök a pofámba, olcsóbb lett a benzin, érintéssel fizethetek 15E-ig, stb.). Brrr.
    ———————————————-

    Sztem. akkora negatív hatása nem lesz, mint amit előre jelezetek, mert alapvetően minden szektor/érintett nagyobb támogatásokat szeretne kapni, és erre licitálhattak, de nyilvánvaló, hogy a hatások elnyúlnak, s nem lehet ezt sem ilyen módon bagatellizálni.

  82. „Az ismerőseim közül, vagy a családomból senki sem lett munkanélküli, ez a probléma csak a tévében létezik”

    Csongor
    hatalmas kettős mércét alkalmazol. Szerinted az a probléma, amit te nem tapasztalsz az nincs is.

    Másik oldalon meg „Tanulo”t kérdöre vonod, amiért az általa tapasztaltak nem utalnak komoly klímaváltozásra.
    Neki meg kéne értenie tapasztalás nélkül is hogy baj van, nálad ez nem kell müködjön.
    Ez kettös mérce.

    A gazdaságban igen is nagyon nagy a baj, és a vírussal ellentétben nem lecsengésben van, hanem a válság még csak most indult…. nagyon el van bagatelizálva az egész.

  83. 85. Curix
    Így kezdte „Most erre simán reagálhatnám,”

    A feltételes mód miatt ez teoretikus válasz volt. Ennyit a kettős mércéről.
    Értelmező olvasás.

  84. ” Az itt fellelhető összefonódások, kvázi Elon Musk lassan nagyobb befolyással bír az USA-ban, mint az elnök pl. tényleg elgondolkodtató tények. Ez csak nekem szúr szemet?”

    Csongor
    ez nekem is feltünt de nem tudom hová tenni.
    Egyébként ha megnézed a scifi filmket ott a világkormány soha nem egy kormány, hanem egy világcég.
    A vírus kapcsán látszólagosan még a kormányok tűnnek erösebbnek de valojában ez már szerintem nem így van.
    Oriási pénzek mennek mentöcsomag néven a multik felé és ezért végsö soron Gipsz Jakab fog fizetni.

    Szerintem nyomoruságos éveknek nézünk elébe.
    Ha még egyszer valaki azt találná mondani hogy maradj otthon, az ne finomkodjon többé, nyugodtan mondhatja azt is hogy dögölj éhen..

  85. 86: Koczka Zoltán: Köszönöm!
    85: 86-ban Zoltán megválaszolta helyettem.

    De marha jól jött ki, mert így bárki számára láthatóvá vált, hol is az a „kettős mérce” valójában.

    Curix,
    Egy érvrendszernek sztem. világosnak, követhetőnek és bárhol alkalmazhatónak kell lennie! Így az értelmezési zavar ellenére is meglepett, hogy ráharaptál. Ha belegondolsz, ugyanez a helyzet jött elő velem szemben fentebb. Csak én most nem szóltam a haveroknak, hogy lájkoljanak rá… 🙂

    87-ben írod, hogy:
    „Ha még egyszer valaki azt találná mondani hogy maradj otthon, az ne finomkodjon többé, nyugodtan mondhatja azt is hogy dögölj éhen..”
    Szerintem most azért még messze voltunk ettől,
    de mondjuk egy harmadik hullámnál (ami valószínűleg ilyen hatású már semmiképpen sem lehetne) tényleg ki is mondanák… Nem a vírus miatt, de most én úgy gondolom, talán jó évtizednyire vagyunk ettől. Lassan én is elkezdhetem kibicként nézni, ahogy régebben egy idős úr mondta nekem a klímaváltozás veszélyeiről és a helyi összefogás lehetőségeiről, fontosságáról szóló előadásom végén: „Áh! Mink még kihúzzuk valahogy!”

  86. 86 Koczka Zoltán

    A “Most erre simán reagálhatnám,” egy stilisztikai/retorikus eszköz Koczka Zolán, ami egy kvázi feltételes módban pl. élét veszi egy esetleges konfliktusnak. Nem akar direkt ellentmondani, hanem relativálva mond el egy alternatív véleményt. Egy puhító kezdés. Nem akar ő nyomulni, sem csak úgy simán reagálni, hanem bár reagálhatna csak úgy, de mégsem teszi. Látszólag. Mert aztán mégis. A válasz ennek ellenére nem teoretikus, hanem valós. Egyszerűen ellenpontozni akarta Andrew leírását.

    Pechjére jött Curix, aki borzasztó pontosan kiszúrta, hogy Horváth Csongor másként vélekedik más személyes tapasztalatáról, mint sajátjáról, ill. azoknak a globális valósággal való összevetéséről, amit „hatalmas kettős mércének“nevezett, ami szerintem egy eufemizmus ahhoz képest, hogyan nevezné Horváth Csongor ezt másoknál, de mindegy is, nemigaz?

    „Ennyit a kettős mércéről.“ Jupp, most ennyit.

    „Értelmező olvasás“ Ebben viszont nagyon egyetértünk. Sok sikert.

    Azonkívül meg is kérdezheted tőle személyesen: „Csongor, ez egy teoretikus válasz volt, teoretikusan értetted?“ Mármint ha egy furcsa oknál fogva, valami sekély kételyed mégiscsak támadna. Amire ő biztos válaszol neked, hiszen egy táborban vagytok. Velem sajnos nem beszél, amit megértek. C’est la vie ezekben a bolond vírusidőkben.

  87. 89. Koyaanisqatsi

    „Azonkívül meg is kérdezheted tőle személyesen: „Csongor, ez egy teoretikus válasz volt, teoretikusan értetted?“

    Mint látható a válaszából teoretikus okfejtés volt.
    Másrészt nem gondolkozok táborokban. Kár a skatulyáért!

  88. Szállodában dolgoztam, most munkanélküli vagyok.
    Az üzemeltető egy hónapig tudta tartani a 22 emberét nulla bevétel mellet. Majd talán júliusban újra indulunk.

  89. 89 (K…):
    Mi értelme lenne válaszolnom?
    Ez a hozzászólás (főleg, ha elolvassuk az előtte létrejött bejegyzéseket) oly felesleges és üres…

    91 (Karak):
    A munkavédelmi akcióterv alapján a főnök nem fog rosszul járni, de nyilván ez nem vígasztal. Az újraindulást illetően 2 hét múlva zakatolni fog az ország. Miért vár júliusig? Most mindenki belföldi üdülést szeretne, és már panaszkodnak, hogy nincs elég hely, kínálat. Azt persze hozzá kell adni, hogy rengetegen kényszeredetten ellőtték a szabadságukat. De egy-egy hosszú hétvégét ők is be fognak iktatni, így sztem. van okod a bizakodásra.
    ———————–
    A vírus mindenkitől elvett. Az nem mindegy, hogy kitől a megtakarítása 10%-át, és kitől az utolsó megélhetési morzsáját! Utóbbi esetében azért felvetem az egyén felelősségét is, mert a „vírus előtti” minimálbér, átlagkereset, és a munkanélküliségi ráta alapján (hitel nélkül) erre nem lehetne precedens.

  90. 91 – Karak:
    Most éppen úgy megkapom a nyugdíjamat, mint korábban. Viszont kevesebb lehetőségünk van költeni. Összességében jól jártunk anyagilag, de szívesen cserélnék egy munkanélküli pincérrel. Ne értsd félre, tudom, hogy szar helyzetben vagy, de van ennél szarabb is. Ez talán megnyugtat.

  91. Nem tudom melyik posztba tegyen????

    https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/iran-kiszivargott-felvetel-dokumentum-koronavirus-video-halottak-kina-kormany/myhj5wt

    Az nyílt utcán összeeső, láthatóan fájdalomtól gyötört, fuldokló, köhögő férfi, vagy éppen a földön, arccal lefelé heverő nő, akit messzire kerülnek a közlekedők, haldokló emberek mindenütt:
    Az aktivisták szerint Irán 320 városában legalább 43800 ember halt bele a betegségbe, a hivatalos iráni verzió 7417 elhunytról szól.

  92. 94. Szj

    Szerintem egyikbe se, túlságosan kétes eredetű az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük