2023-01-27 nap bejegyzései

(4095) Doomsday Clock

Tibor bá’ fordítása online

 

A Kreml aggodalmának ad hangot a „Doomsday Clock” miatt, és az Egyesült Államokat és a NATO-t hibáztatja

 

89. útban a 90. felé

Január 25. (Reuters) – A Kreml aggodalmát fejezte ki szerdán amiatt, hogy a „végítélet órája” minden eddiginél közelebb került az éjfélhez, noha a szimbolikus mutatókat mozgató tudósok Moszkva saját „alig titkolt fenyegetéseire” hivatkoztak, miszerint atomfegyvereket használnának.

A Bulletin of the Atomic Scientists által, annak szemléltetésére létrehozott „Doomsday Clock”, hogy az emberiség milyen közel járt a világvégéhez. Kedden 90 másodperccel éjfél előtti állásra állította át a 2023-as „idejét”, 10 másodperccel közelebb, mint eddig bármikor.

Ezen az órán az éjfél jelzi az emberiség megsemmisülésének elméleti időpontját. Az óramutatók közelebb vagy távolabb kerülnek éjfélhez, a tudósok által egy adott időpontban fennálló egzisztenciális fenyegetésekről kiolvasott adatok alapján.

„A helyzet összességében valóban riasztó” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az újságíróknak, és az Oroszország és a Nyugat között az ukrajnai válság miatt kialakult feszültség józan értékelését kérte.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________