2023-01-21 nap bejegyzései

(4088) A szankciók

Tibor bá’ fordítása online

(az érem másik oldala)

Az Oroszország elleni szankciók működnek

Lassan, de biztosan gyengítik Putyint
Írta: Vladimir Milov
89. útban a 90. felé

Széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók hatástalanok. Ennek az elméletnek a hívei olyan makrogazdasági mutatókra mutatnak rá, amelyek arra utalnak, hogy az orosz gazdaság ellenállóképesnek bizonyult. A kritikusok azt is kiemelik, hogy a szankciók nem hozták meg a kívánt hatást: végül is Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tett semmit azért, hogy véget vessen az Ukrajna elleni katasztrofális háborúnak.

Ezek az érvek azonban tévesek. Fontos megjegyezni, hogy Oroszországnak lehetősége volt megvédeni gazdaságát a nyugati szankciókkal szemben a háború előtt. Először is Oroszország jelentős pénzügyi tartalékokat halmozott fel. 2014 óta Oroszország növelte Ázsiába irányuló kereskedelmét, ami lehetővé tette számára, hogy átvészelje a Nyugattal folytatott kereskedelem csökkenését. A legfontosabb, hogy Putyin agresszíven megerősítette elnyomó gépezetét, hogy elrettentse a romló életszínvonal elleni tömegtüntetéseket. Mindezen okok miatt irreálisak voltak azok a várakozások, amelyek szerint a nyugati szankciók miatt az orosz gazdaság – és Putyin rezsimje – gyorsan összeomlik.

Putyin jelentős erőforrásokat fektetett be egy dezinformációs kampányba, amelynek célja a nyugati döntéshozók félrevezetése a szankciók valós hatásairól. De ne tévedjünk: valójában az orosz gazdaság kapálózik. A nem hatékony mítosz propagálása pedig arra késztetheti a politikai döntéshozókat, hogy vessék el őket, és ezzel Putyin mentőövet kap.

Az állítás, hogy az orosz gazdaság figyelemre méltó rugalmasságot mutatott a szankciókkal szemben, félrevezető makrogazdasági mutatókon múlik. A szankciók bírálói konkrétan a megerősödött rubelre, az orosz GDP szerény zsugorodására és az alacsony munkanélküliségre hívják fel a figyelmet. De ezek a számok valójában nem tükrözik a valós helyzetet.

Vegyük a munkanélküliséget. A hivatalos munkanélküliség jelenleg 3,7 százalék, és mindössze 2,7 millió orosz munkanélküli. Ez rekord alacsony. A valóság azonban az, hogy 2022 harmadik negyedévének végén csaknem ötmillió orosz munkavállaló volt kitéve a rejtett munkanélküliség különféle formáinak. Leginkább 70 százalékuk fizetés nélküli szabadságon volt. Ha a fizetés nélküli szabadság és a munkanélküliség közötti különbség szemantikusnak tűnik, az azért van, mert az. Valójában az orosz munkaerő 10 százaléka munka nélkül van. Ez összevethető az 1990-es évek legrosszabb szintjével, amelynek második felében az oroszok 10-13 százaléka volt munkanélküli.

Egy másik félrevezető statisztika a rubel árfolyama. Igaz, a rubel erősödött, de csak azért, mert a kormány megnehezítette az orosz vállalkozások és magánszemélyek pénzfelvételét és devizára váltását. Az úgynevezett erős rubelt a drákói valutaszabályozás és az import zuhanása támasztja alá. Ez a politika súlyosan megsértette az olyan iparágakat, mint az acélgyártás: a kész acéltermelés több mint hét százalékkal csökkent 2022-ben.

A szankciókat kritizáló döntéshozók az orosz pénzügyminisztérium előrejelzésére mutatnak rá, miszerint az ország GDP-je 2,7 százalékkal csökken, ami aláásni látszik azt az állítást, hogy a gazdaság tönkremegy. Vegye figyelembe azonban, hogy ez a GDP-adat magában foglalja a katonai vonatkozású termelés felfutását. Az újonnan gyártott harckocsi, amelyet azonnal a frontra küldenek, és egy ukrán Javelin rakétával kilőtték, még mindig az orosz GDP-hez való névleges hozzájárulásnak számít.

Tévedés ne essék: a szankciók valójában az orosz gazdaságot gyengítik.

Minden   esetre más mutatók jóval komolyabb gazdasági visszaesést mutatnak, mint azt a hivatalos GDP-adatok sugallják. Az orosz gazdasági aktivitás vitathatatlanul legleleplezőbb mutatója az olaj- és gázexporton kívüli forrásokból származó bevétel, és ez az adat 2022 októberében 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szankciók leginkább a feldolgozóiparokat, az orosz gazdaság nyugati technológiáktól és alkatrészektől leginkább függő részét sújtották. Az orosz autóipar termelése, amely közvetve vagy közvetlenül 3,5 millió embernek ad munkát, 2022-ben kétharmadával zuhant.

A kezelhető inflációt mutató orosz adatok szintén félrevezetőek. Jelenleg még az orosz jegybank is arról számol be, hogy a megfigyelt infláció – vagyis az, hogy a közvélemény hogyan ítéli meg a felmérések szerint az áremelkedést – 16 százalékos, vagyis több mint négy százalékponttal magasabb a hivatalos statisztikánál, ami valamivel kevesebb, mint 12 százalék. Érthető a szakadék a hivatalos adatok és az emberek megélt tapasztalatai között, mert az oroszok életszínvonala meredeken romlik. A Romir magán orosz kutatóvállalat 2022 októberében közzétett közvélemény-kutatása szerint az oroszok 68 százaléka észlelte, hogy az elmúlt három hónapban csökkent a boltokban kínált áruk kínálata. Az Orosz Közvélemény-kutató Központ szerint 2022-ben az oroszok 35 százaléka kénytelen volt csökkenteni az élelmiszer-kiadásait. A Public Opinion Foundation, egy orosz közvélemény-kutató szervezet 2022 decemberében arról számolt be, hogy az oroszok mindössze 23 százaléka tartja rossznak személyes pénzügyi helyzetét.

Összegezve, a szankciók mély hatást gyakorolnak az orosz gazdaságra. Putyin országa pénzügyi kilátásainak javítására tett kísérletei közé tartozik az import helyettesítése, vagy a hazai ipar fejlődésének előnyben részesítése és a feldolgozott importtól való függés csökkentése; a kereskedelmi és beruházási áramlások átirányítása Ázsiába; valamint félvezetők és egyéb áruk beszerzése olyan országokból, mint például Törökország a nyugati szankciók megkerülése érdekében. E megközelítések egyike sem fogja megoldani Oroszország problémáit.

Az import helyettesítés nyilvánvaló okok miatt nem működik. A piaci részesedés átadása az erősen monopolisztikus környezettől függő vállalatoknak mindig alacsonyabb árú árukhoz vezet. Nem ösztönzi az innovációt és nem ösztönzi a jobb termékek gyártását.

Az ázsiai országok, mint Kína és India leginkább az olcsó orosz nyersanyagok, mint az olaj, a gáz, a szén és a fa jelentős árengedménnyel történő vásárlása iránt érdeklődnek. Ezeknek az országoknak a vezetői nem érdekeltek abban, hogy segítsék Oroszországot saját versenyképes feldolgozóiparának fejlesztésében.

Oroszország valamelyest sikeresen megkerülte a szankciókat azáltal, hogy létfontosságú nyugati termékeket, például gyártáshoz szükséges alkatrészeket importált harmadik országokon, elsősorban Törökországon keresztül: 2022 harmadik negyedévére az ebből az országból származó orosz import havi 1 milliárd dollár fölé emelkedett, ami nagyjából a duplájára nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. A nyugati kormányok azonban diplomáciai nyomást gyakorolhatnak e kiskapuk bezárására. Putyin pedig nem számíthat külföldi befektetésekre az orosz gazdaság megerősítésében. Az orosz központi bank előrejelzése szerint 2022-ben a tőkekivonás Oroszországból 251 milliárd dollár lesz.

Mindez nem jelenti azt, hogy Putyin kormánya az összeomlás szélén áll. Putyin megsemmisítette a szervezett politikai ellenzéket, miután bebörtönözte a vezető disszidenst, Alekszej Navalnijt, és börtönbe vagy száműzetésbe küldte Oroszország többi legjelentősebb ellenzéki alakját. Sikeresen megfélemlítette az orosz lakosságot azáltal, hogy kemény börtönbüntetéseket vezetett be a vezetése ellen tiltakozókra: az oroszokra akár 15 év börtönt is kaphatnak „politikai szélsőségességért” vagy „az orosz fegyveres erők hiteltelenségéért”.

De a közvélemény Putyin ellen irányul. Ahogy a Szovjetunió felbomlása is mutatja, amint a régóta elfojtott nyilvános elégedetlenség kitör a szabadba, a változás gyorsan megtörténhet. Ezért kell a döntéshozóknak időt adni a szankciók érvényesülésére. Azonnali eredményeket várni irreális, sőt kontraproduktív. Idővel a szankciók elriaszthatják Oroszország agresszív magatartását. A nyugati döntéshozóknak részletes elemzést kell végezniük a szankciók hatásáról, ahelyett, hogy elfogadnák a manipulált mutatók szűk körét. És mindenekelőtt türelmesnek kell lenniük.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________