(4088) A szankciók

Tibor bá’ fordítása online

(az érem másik oldala)

Az Oroszország elleni szankciók működnek

Lassan, de biztosan gyengítik Putyint
Írta: Vladimir Milov
89. útban a 90. felé

Széles körben elterjedt az a vélekedés, hogy az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók hatástalanok. Ennek az elméletnek a hívei olyan makrogazdasági mutatókra mutatnak rá, amelyek arra utalnak, hogy az orosz gazdaság ellenállóképesnek bizonyult. A kritikusok azt is kiemelik, hogy a szankciók nem hozták meg a kívánt hatást: végül is Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tett semmit azért, hogy véget vessen az Ukrajna elleni katasztrofális háborúnak.

Ezek az érvek azonban tévesek. Fontos megjegyezni, hogy Oroszországnak lehetősége volt megvédeni gazdaságát a nyugati szankciókkal szemben a háború előtt. Először is Oroszország jelentős pénzügyi tartalékokat halmozott fel. 2014 óta Oroszország növelte Ázsiába irányuló kereskedelmét, ami lehetővé tette számára, hogy átvészelje a Nyugattal folytatott kereskedelem csökkenését. A legfontosabb, hogy Putyin agresszíven megerősítette elnyomó gépezetét, hogy elrettentse a romló életszínvonal elleni tömegtüntetéseket. Mindezen okok miatt irreálisak voltak azok a várakozások, amelyek szerint a nyugati szankciók miatt az orosz gazdaság – és Putyin rezsimje – gyorsan összeomlik.

Putyin jelentős erőforrásokat fektetett be egy dezinformációs kampányba, amelynek célja a nyugati döntéshozók félrevezetése a szankciók valós hatásairól. De ne tévedjünk: valójában az orosz gazdaság kapálózik. A nem hatékony mítosz propagálása pedig arra késztetheti a politikai döntéshozókat, hogy vessék el őket, és ezzel Putyin mentőövet kap.

Az állítás, hogy az orosz gazdaság figyelemre méltó rugalmasságot mutatott a szankciókkal szemben, félrevezető makrogazdasági mutatókon múlik. A szankciók bírálói konkrétan a megerősödött rubelre, az orosz GDP szerény zsugorodására és az alacsony munkanélküliségre hívják fel a figyelmet. De ezek a számok valójában nem tükrözik a valós helyzetet.

Vegyük a munkanélküliséget. A hivatalos munkanélküliség jelenleg 3,7 százalék, és mindössze 2,7 millió orosz munkanélküli. Ez rekord alacsony. A valóság azonban az, hogy 2022 harmadik negyedévének végén csaknem ötmillió orosz munkavállaló volt kitéve a rejtett munkanélküliség különféle formáinak. Leginkább 70 százalékuk fizetés nélküli szabadságon volt. Ha a fizetés nélküli szabadság és a munkanélküliség közötti különbség szemantikusnak tűnik, az azért van, mert az. Valójában az orosz munkaerő 10 százaléka munka nélkül van. Ez összevethető az 1990-es évek legrosszabb szintjével, amelynek második felében az oroszok 10-13 százaléka volt munkanélküli.

Egy másik félrevezető statisztika a rubel árfolyama. Igaz, a rubel erősödött, de csak azért, mert a kormány megnehezítette az orosz vállalkozások és magánszemélyek pénzfelvételét és devizára váltását. Az úgynevezett erős rubelt a drákói valutaszabályozás és az import zuhanása támasztja alá. Ez a politika súlyosan megsértette az olyan iparágakat, mint az acélgyártás: a kész acéltermelés több mint hét százalékkal csökkent 2022-ben.

A szankciókat kritizáló döntéshozók az orosz pénzügyminisztérium előrejelzésére mutatnak rá, miszerint az ország GDP-je 2,7 százalékkal csökken, ami aláásni látszik azt az állítást, hogy a gazdaság tönkremegy. Vegye figyelembe azonban, hogy ez a GDP-adat magában foglalja a katonai vonatkozású termelés felfutását. Az újonnan gyártott harckocsi, amelyet azonnal a frontra küldenek, és egy ukrán Javelin rakétával kilőtték, még mindig az orosz GDP-hez való névleges hozzájárulásnak számít.

Tévedés ne essék: a szankciók valójában az orosz gazdaságot gyengítik.

Minden   esetre más mutatók jóval komolyabb gazdasági visszaesést mutatnak, mint azt a hivatalos GDP-adatok sugallják. Az orosz gazdasági aktivitás vitathatatlanul legleleplezőbb mutatója az olaj- és gázexporton kívüli forrásokból származó bevétel, és ez az adat 2022 októberében 20 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A szankciók leginkább a feldolgozóiparokat, az orosz gazdaság nyugati technológiáktól és alkatrészektől leginkább függő részét sújtották. Az orosz autóipar termelése, amely közvetve vagy közvetlenül 3,5 millió embernek ad munkát, 2022-ben kétharmadával zuhant.

A kezelhető inflációt mutató orosz adatok szintén félrevezetőek. Jelenleg még az orosz jegybank is arról számol be, hogy a megfigyelt infláció – vagyis az, hogy a közvélemény hogyan ítéli meg a felmérések szerint az áremelkedést – 16 százalékos, vagyis több mint négy százalékponttal magasabb a hivatalos statisztikánál, ami valamivel kevesebb, mint 12 százalék. Érthető a szakadék a hivatalos adatok és az emberek megélt tapasztalatai között, mert az oroszok életszínvonala meredeken romlik. A Romir magán orosz kutatóvállalat 2022 októberében közzétett közvélemény-kutatása szerint az oroszok 68 százaléka észlelte, hogy az elmúlt három hónapban csökkent a boltokban kínált áruk kínálata. Az Orosz Közvélemény-kutató Központ szerint 2022-ben az oroszok 35 százaléka kénytelen volt csökkenteni az élelmiszer-kiadásait. A Public Opinion Foundation, egy orosz közvélemény-kutató szervezet 2022 decemberében arról számolt be, hogy az oroszok mindössze 23 százaléka tartja rossznak személyes pénzügyi helyzetét.

Összegezve, a szankciók mély hatást gyakorolnak az orosz gazdaságra. Putyin országa pénzügyi kilátásainak javítására tett kísérletei közé tartozik az import helyettesítése, vagy a hazai ipar fejlődésének előnyben részesítése és a feldolgozott importtól való függés csökkentése; a kereskedelmi és beruházási áramlások átirányítása Ázsiába; valamint félvezetők és egyéb áruk beszerzése olyan országokból, mint például Törökország a nyugati szankciók megkerülése érdekében. E megközelítések egyike sem fogja megoldani Oroszország problémáit.

Az import helyettesítés nyilvánvaló okok miatt nem működik. A piaci részesedés átadása az erősen monopolisztikus környezettől függő vállalatoknak mindig alacsonyabb árú árukhoz vezet. Nem ösztönzi az innovációt és nem ösztönzi a jobb termékek gyártását.

Az ázsiai országok, mint Kína és India leginkább az olcsó orosz nyersanyagok, mint az olaj, a gáz, a szén és a fa jelentős árengedménnyel történő vásárlása iránt érdeklődnek. Ezeknek az országoknak a vezetői nem érdekeltek abban, hogy segítsék Oroszországot saját versenyképes feldolgozóiparának fejlesztésében.

Oroszország valamelyest sikeresen megkerülte a szankciókat azáltal, hogy létfontosságú nyugati termékeket, például gyártáshoz szükséges alkatrészeket importált harmadik országokon, elsősorban Törökországon keresztül: 2022 harmadik negyedévére az ebből az országból származó orosz import havi 1 milliárd dollár fölé emelkedett, ami nagyjából a duplájára nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. A nyugati kormányok azonban diplomáciai nyomást gyakorolhatnak e kiskapuk bezárására. Putyin pedig nem számíthat külföldi befektetésekre az orosz gazdaság megerősítésében. Az orosz központi bank előrejelzése szerint 2022-ben a tőkekivonás Oroszországból 251 milliárd dollár lesz.

Mindez nem jelenti azt, hogy Putyin kormánya az összeomlás szélén áll. Putyin megsemmisítette a szervezett politikai ellenzéket, miután bebörtönözte a vezető disszidenst, Alekszej Navalnijt, és börtönbe vagy száműzetésbe küldte Oroszország többi legjelentősebb ellenzéki alakját. Sikeresen megfélemlítette az orosz lakosságot azáltal, hogy kemény börtönbüntetéseket vezetett be a vezetése ellen tiltakozókra: az oroszokra akár 15 év börtönt is kaphatnak „politikai szélsőségességért” vagy „az orosz fegyveres erők hiteltelenségéért”.

De a közvélemény Putyin ellen irányul. Ahogy a Szovjetunió felbomlása is mutatja, amint a régóta elfojtott nyilvános elégedetlenség kitör a szabadba, a változás gyorsan megtörténhet. Ezért kell a döntéshozóknak időt adni a szankciók érvényesülésére. Azonnali eredményeket várni irreális, sőt kontraproduktív. Idővel a szankciók elriaszthatják Oroszország agresszív magatartását. A nyugati döntéshozóknak részletes elemzést kell végezniük a szankciók hatásáról, ahelyett, hogy elfogadnák a manipulált mutatók szűk körét. És mindenekelőtt türelmesnek kell lenniük.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

48 gondolat erről: „(4088) A szankciók

  1. A. különleges hadművelet elején, a nyugati „beszélő fejek” azt szajkózták, hogy az orosz gazdaság pillanatokon belül össze fog omolni, már romokban hever. A rubel. egyszer egy nagyot esett, de gyorsan visszament egy olyan szintre, hogy erősebb mint a háború kezdete előtt.

    Most jön az a fejezet, hogy a szankciók „lassan, de biztosan” tönkre teszik Oroszországot. Ez sem. lesz így.

    Viszont Európában komoly recesszió kezdődött, hatalmas az infláció, és nő a szegénység. Pl. az Egyesült Királyságban a népesség 25%-a él szegénységben. Az egész európai ipar jövője bizonytalan.

    A szankciók csak Európának ártottak és ártanak!!! Oroszország köszöni jól van.

    Az sem. igaz, hogy az orosz közvélemény elégedetlen Putyinnal. Putyin népszerűség 70-80% között van, a nyugati világban sehol nincs ekkora demokratikus legitimitással rendelkező vezető. Nyugaton viszont egy csomó kormány összeomlott, pl. Boris Johnson, Liz Truss, Jacieda Ardern, és mások is. Biden, Scholz, von der Leyen mind nagyon népszerűtlenek.

    Európában sokkal jobban tiltják a szabad vélemény nyilvánítás, és a sajtót mint Oroszországban.

    Új helyzet van Európában. Ma Oroszország Európa vezető demokráciája, és legszabadabb országa. És a legsikerersebb gazdasága is….

  2. 1. Világfigyelő, gondolom csak ironizálsz ezzel: ” Oroszország Európa vezető demokráciája, és legszabadabb országa..”, ugye kapsz 15 évet a „gumitörvények” miatt ha kiírod, leírod, mobilodban valakinek elmondod hogy háború van…. 😉
    Szankciók: úgy gondolom a fejlett nyugati világ megtanulta – újra – ha Oroszország fejlődik, gazdagodik akkor egy idő után visszatérnek a hódító, birodalomépítő szándékai – ahogy az látszik most is – mégegyszer (remélem) nem fogja ezt a hibát elkövetni a nyugat. Legalább 1-2 generációig biztosan nem. Oroszországot gyengén kell tartani, így vagy úgy, hogy eszébe se jusson lerohanni másik országokat akik nem keresik vele a konszenzust.

  3. Világfigyelő: “Ma Oroszország Európa vezető demokráciája, és legszabadabb országa. És a legsikerersebb gazdasága is….”

    Miért nem költözöl oda? Komolyan kérdem.

    Te miért nem költözöl az USA-ba? Hát ezért.

  4. Ismétlés a tudás anyja. A szankciók még soha nem érték el deklarált céljukat sehol a világon. A diktatúrát, autokráciát viszont megerősítik, a nép pedig rosszabbul él a szankciók hatására. De ugye a szankciók célja nem az, hogy a melósoknak még rosszabb legyen több generáción át?

    Oroszország esetében a szankcióktól azt várják, kezdetben mást kommunikáltak, hogy lassan annyira meggyengüljön, hogy a különleges katonai műveletet ne tudja finanszírozni.
    Ha valami csoda folytán mégis működnének a szankciók, de csak hosszú távon lesz hatásuk, akkor a harcok kimenetelére nem lesz ráhatásuk évekig, így nem oszt nem szoroz vannak e szakciók. Most már látva, hogy nem dőlt kardjába Oroszország a szankciók hatására, hosszútávú kivéreztetésben reménykednek.
    De mi értelme van, ha a lassú vérzés közben Oroszország még rommá veri ukrajnát vagy még 3-4 év múlva is gyűrik egymást?
    Nem az a cél, hogy a harcokat ne tudja folytatni Oroszország, megszűnjön a finanszírozási képessége? Ha pedig olyen ütemben menekülnek az emberek ukrajnából, mint 1999 óta, akkor az oroszoknak nem lesz kivel harcolniuk.

    Már arról olvasni, hogy az ukrán menekülteket a befogadó országok kötelezően sorozzák be és kiképzés után szállítsák őket a frontra. Ennyire nincs már hadrafogható emberanyag Ukrajnában. A szakértők kevés dologban egyeznek meg, de abban igen, hogy ez nem egy precíciós háború, hanem tömeganyagok küzdelme.
    Ehhez viszont nagyonsok katonának alkalmas és kiképzett állományra van szükség.
    Vitán felül áll, hogy Ukrajna az 52 milliós lakosságának több, mint felét már elvesztette.
    A szankciók a háború kimenetele szempontjából értelmetlenek. A szankciók Európa meggyengítésének kritériumát teljesítik.

  5. Szankciók: viszonylag ritka, hogy a befőtt tegye el a nagymamát:-) ezúttal sem hiszem…

  6. 3. Károly

    Az USA ezzel az ukrán háborúval két elsődleges célt akar elérni.
    1. EU kivéreztetése (demilitarizáció és deindusztrilaizáció), hogy a jövőben se vetélytársa ne legyen az USA-nak, se pedig lázadni ne tudjon az megszálló USA ellen, aki, mint humán tőke bányát fogja használni Európa általa uralt részét.
    2. Oo.. kivéreztetése, majd gyarmati sorba taszítása (előtte persze szépen feldarabolnák).

    Az első cél pár éven belül meg fog valósulni, függetlenül a 2. cél teljesülésétől vagy nem teljesülésétől.
    A 2. cél kétesélyes. DE ha bejön, az USA még 100 évig vezető hatalom lesz a glóbuszon, mivel a 2. cél megvalósulása lehetővé teszi Kína, mint nagy rivális kiütését (feldarabolását, gyarmati sorba taszítását).

    5. Szokja

    Egy olyan országot mint Oo. nem lehet szankciókkal megtörni. Mindene van ami a normál élet fenntartásához kell. Óriási készletei vannak nyersanyagból és energiahordozóból. Oo. nem Japán, akit az USA a harmincas években blokád alá vett és az szépen kifeküdt, kínjában támadni kényszerült (ahogy az USA ezt várta).
    Irán sokkal kisebb, mint Oo. és még vala sem mentek semmire a szankciókkal. Sőt Kubával meg a többivel sem!

  7. 1. Világfigyelő
    „Új helyzet van Európában. Ma Oroszország Európa vezető demokráciája, és legszabadabb országa.”
    Ha komolyan gondoltad, amit leírtál, akkor ezt az egy mondatot nem szabadott volna beleírni, mert az egészet hitelteleníti.
    Ha ironizálni akartál, akkor telitalálat!

  8. Minato,

    Nem ironozálok. Amit írsz abszolút nem igaz. Rendszeresen olvasom a Tass-t, a Russia Today-t, a profile. ru-t, és sok elemző beszél háborúról, semmi nem történik velük. Ez egy nyugati kamu, hogy ott az ellenzéket politikai aiapon börtönbe zárják.

    Nyugaton viszont börtönben van Julian Assange, Chelsea Manning, és Edward Snowdennek is Oroszországba kellett menekülnie, hogy megtalálja a szabadságot.

    Európában viszont ha megnyikkansz, az egyből az állásodba kerülhet. Németországban, ha AfD vagy Basispartei támogató vagy, azzal az egzisztenciádat veszélyezteted.

    A nyugati berendezkedés ma már korántsem annyira kívánatos, sem Oroszországból nézve, sem máshonnan (pl. Irán, Törökország, Dél-Amerika, stb.).

  9. 6 – Bendegúz

    „Sőt Kubával meg a többivel sem!”

    Ha már egy szóval Kubát említetted…

    Ezt a szigetországot a több évtizedes amerikai embargó nem törte meg. Igazából nagy bajba anno a Szovjetunió összeomlása után jutottak, mivel a szovjetek látták el őket energiahordozókkal és egyéb nyersanyagokkal, gépekkel, műtrágyával stb. Volt jó pár nehéz évük, de megoldották dolgokat.

    Ma Kubában az emberek szerényen élnek. De ott nem erőltetett műmosoly van az emberek arcán, mint Észak-Amerikában és nagyon sok helyen Európában. Persze, tudom, a napfény meg az egész országot körülvevő meleg tenger eleve megteszi e tekintetben a hatását, ez igaz is.
    De Kubában van valami, ami a fényességes Nyugaton egyre kevésbé van és még inkább egyre kevésbé lesz: ingyenes és nagyon magas színvonalú oktatás és egészségügyi ellátás. Ez utóbbiban, beleértve a gyógyszeripart is, Kuba világviszonylatban is a legfelsőbb osztályban játszik (pl. saját COVID vakcinát is fejlesztettek, nem álltak be abba a bizonyos sorba kuncsorogni). Orvosképzésben hatalmas a „túltermelés”: dokikkal ellátják szinte egész Latin-Amerikát és nagyon sok afrikai országot is.
    Az egészségügyi turizmus terén is nagyon közismert és népszerű az ország, és ma már nem csak az USA-ból járnak oda tömegesen ebből a célból, de a világ más részeiből is.

    https://www.cubaheal.com/

    Kuba, Oroszországtól eltérően, nagyságrendileg szűkösebb lehetőséggel rendelkezett és rendelkezik ma is. Ennek ellenére jól megoldották a szankciók által létrejött kihívásokat. Bizonyos szempontból csillagos ötösre!

    Sok szerencsét Oroszország szankciók általi tervezett”megfojtásához”! A szankciók kitalálóinak nagy szüksége lesz rá!

  10. Hubab,

    Pedig így van. Az okozza, hogy Nyugaton az elit és a hatalom szöges ellentétben van, már több évtizede, a néppel, középosztállyal, vagy munkásosztállyal. Ezért a Nyugat egyre diktatórikusabb, mert a saját népét kordában kell, hogy tartsa. Ez Oroszország rá nem igaz. Általában ma Keleten a hatalom és a nép érdekei sokkal inkább konvergálnak, mint pl. az USA-ban.

    Az USA-ban ma már patinás városok változtak háborús zónákká, hajléktalan táborokká, kábítoszerfüggők sátraival vannak tele. Los Angeles, NY, San Francisco ilyenek, Chicagóban annyi embert lőnek le hétvégénként mintha háború lenne.

    A szabadságot előszőr a politikai korrektség korlátozta, de az nem volt elég, jött a „woke”, a törvények a „gyülöletbeszéd” ellen, és ma már USA-ban is több százan vannak börtönben, pl. azért, mert 2020 Jan. 6-án tüntetni mertek.

    A nyugati modell ma már a világ nagy részének nem vonzó. Oo.-ban sem, de Iránban sem, Dél Amerikában sem, Kínában sem.

    A Kína vagy Oo. által támogatott modell a nemzetek szuverénitására alapszik, ami az igazi demokrácia alapja. A nyugati globalizáció a szuverénitást és a demokráciát felszámolja.

  11. 2./ Minato.
    Momdok egy példát = ideköltözésünkkor az utca annyira
    játhatatlan volt, hogy esős időben térdig érő fóliazsákkal
    a lábunkon mentünk ki az aszfaltozott útra . járdát építettem,
    legalább a mi kerítésünk elé, emberi használatra és nem azért ,
    hogy az autók kereke szárazon álljon. — aki feláll a járdámra a
    kocsijával, rászólok legközelebb kiszúrom a kerekeit !!! —
    Agresszív lennék ??? — Nem hiszem, csak védem az érdekeimet.
    Oroszország, ( egy időben Szovjetunió ) mióta világ a világ,
    mindig is szemet szúrt a „”modern”” nyugatnak, ahol a
    demokráciába csomagolják a mindent uraló bizniszt.
    A honnan Te nézed oroszországot, onnan agresszívnek látod,
    ahonnan én látom, csak védi az érdekszféráját a II. VH óta
    tapasztalható nyomulástól. — Látásodat erősen befolyásolja
    za a 40 év amit itt töltöttek és közben hidegen hagy, hogy az
    a 40 év egy háború végi megállapodás eredménye volt, ahogy
    az USA azóta szinte egész európába beszállásolta magát !!!
    INNEN én ÍGY LÁTOM A VILÁGPOLITIKÁT. — uff beszéltem.

  12. hubab,

    Európa vezető demokráciájának és legszabadabb országának lenni nem nagy kunszt…. Sajnos!

  13. Tibor bá.
    hetek óta minden véleményemet visszadobja a rendszer.
    Tovább nem erőlködöm, végeedményben nem feltétlenül
    kell nekem itt rontani az ájert. — SAJNÁLOM, DE VÉGE.
    To vábbi jó egészséget kívánok Neked és Évának.

  14. 7 – hubab
    The Moskow Times (független orosz hírportál): Orosz katona elhagyta posztját, kivégezték. A szerkesztőt nem zárták börtönbe. Változnak az idők.

  15. 14 – barna mihály:
    Természetesen nem vagy kitiltva. Nagyon sok szó van tiltás alatt. Ha egy ilyen szót használsz, akkor a rendszer leállít, akkor is leállít, ha olyat szólítasz meg név szerint, akit kitiltottam de én átengedlek. Aztán. Ha a nicked kisbetűvel van írva, és te egyszeribe nagybetűvel kezded, akkor a rendszer idegennek ismer fel, és leállít.

  16. Radován:

    Szívesen odaköltöznék. Bizonyos családi körülmények ezt lehetetlenné teszik. Sőt, ma már van az a körülmény is, hogy repülővel innen nagyon nehéz eljutni oda. Továbbá, csak kicsit tudok oroszul.

  17. A szankciók kinyilvánított és szajkózott célja nyilvánvalóan nem igaz. Aki el akarja hinni, mert ez illeszkedik az elképzelésébe, az elhiszi, legfeljebb tévútra viszi.
    Már a Krím után is voltak szankciók, inkább jelképesek. Jóval előtte, hogy támadott volna az orosz (amikor a kabaré ment, hogy holnap aztán már biztosan támad), már ment a fenyegetés a soha nem látott szankciókról. Ha támad az orosz azért, ha nem azért, hogy ne merjen. Azóta kiderült, hogy ha nem támadott volna, akkor az ukrán támad, aminek következménye egy orosz beavatkozás lett volna, tehát jöhetnek a szankciók.
    Az USA rögtön ki is hirdette a sajátját, gondosan vigyázva arra, hogy őt ne érintse károsan. Jöjjön csak az orosztól ami neki szükséges, einstandoljuk a vagyonukat és kizárjuk őket a pénzügyi világból.
    Utána jött a felszólítás a világ felé, hogy csatlakozzatok. Ekkor jött az első pofon, mert a többség beintett, meglepetésre eddig kezesbárányoknak tartott országok is.
    A másik meglepetés viszont az EU reagálása volt. A németek eleinte a krímihez hasonló jelképest akartak, kitiltunk embereket stb., de energia szóba sem jöhet. Azután megérkeztek az irányelvek amerikából és egyesek szerint a világ legnagyobb gazdasága úgy meghunyászkodott, mintha egy jelentéktelen senki lenne. Ennek az oka az érdekesebb, különösen az, hogy a világ egyik vezető gazdasága, Németország miért tette ezt? Az túl egyszerű magyarázat lenne, ha azt mondanánk, hogy fenyegetve érezte magát az oroszok által. Az elején még talán, de később?
    Most a tankszállításnál is próbál oldalazni, de a kiképzést már biztosítja, egyértelmű , hogy mi lesz a vége.
    Az USA célja világos, de hogyan tudta Európát így bedarálni?

  18. 17. kakukk
    Ahogy írod, úgy kerek a történet.
    Európa vezetői miért adják meg magukat és szolgálják ki az amerikai érdekeket? Lehet, hogy csak költői a kérdésed.

    Meggyőződésem, azért mert zsarolhatók.
    Abból indulok ki, hogy amíg egy káder magas pozícióba könyökli magát száz százalék, hogy nem tiszta eszközökkel, azzal semmire sem jutna, addigra egy halom bűncselekményen túl van. De még a családra is lehet terhelő bizonyíték amivel zsarolhatóvá válik. Majd megfejelik egy kis képzéssel és kész is van az USA báb.
    Ha Merkelt letudták hallgatni az amerikaiak, úgy vélem a többiek sem jelentettek nekik gondot.
    Ha már Orbánnak került egy Pegazus, akkor az amcsiknak ennél jóval nagyobb kaliberű megfigyelő rendszere lehet. Így fordulhat elő, hogy európát nem európai érdekek szerint irányítják.

  19. 20 Vaszil
    A németeknek nagyon jó volt az orosz gazdasági kapcsolat, nélküle jelentéktelenné válnak. Most a kínai kapcsolat megszüntetésén dolgoznak (szintén kényszerből), ami már padlóra küldi őket. Érthetetlen, hogy mennyire nincs már bennük életösztön. Az oroszokat is hasonló sorsra szánták, de ők legalább küzdenenek.
    A következmény pedig Európa több részre szakadása, mindenki úgy menti magát, ahogy tudja. Az EU már csak volt, egy más helyzetben jött létre, az megváltozott, ma már nem segít, hanem rombol.
    Kiszámíthatatlan, hol és mikor alakulhatnak ki polgárhábotús helyzetek, annak milyen következményei lesznek.

  20. Végre valaki tendenciákban gondolkodik. 18 Köszönöm Kakukk!!!

  21. 21. kakukk

    „megszüntetésén dolgoznak (szintén kényszerből), ami már padlóra küldi őket. Érthetetlen, hogy mennyire nincs már bennük életösztön”

    Ez igaz. De a németek problémája ugyanaz, mint minden más európai országnak. A törvényhozás egyre önjáróbb.
    Valójában csak a politikában és a médiákban is egyre jobban kiviláglik
    a valódi indíték. Ami egyre inkább nyilvánvalóvá teszi az ellentmondásokat a kommunikációban.
    ——————————-

    Szerintem külön kell választani a népet a vezetőktől. A népnek valójában sehol nincs beleszólása az események menetébe. Pontosan a Nyugat által sulykolt mondatok dogmákká válása miatt. Pl.demokrácia.

    A demokrácia illúziója kiválóan alkalmas nagy tömegek irányítására és kordában tartására. Huxley ezt már rég megénekelte, csak a szóma itt a kapitalizmus lehetősége az egyénnek, hogy a felső tartományok felé tőrjön. Ez a mozgatórugó.
    Valójában nem lehetsz szabad, csak addig és annyira ameddig a játéktáblán mozogsz.
    A Nyugat polgárát:
    1.demagógiával
    2.financiális zsarolással
    Terelgetik. Ahogy a softdiktatúra vagyis a demokrácia lehetőségei az irányításban szűkűlnek be, úgy mutatja meg valódi arcát.
    Ennek billenőpontján vagyunk már egy jó ideje.
    A billenés időbeli elhúzódása pont a demokrácia eszméjével azonosulni tudó tömegek nagyságának köszönhető, ugyanis maga az eszme nemes, csak épp hazug a megvalósítása.

    Visszanyalt a fagyi! És egyre inkább vissza is fog, ahogy csökken a demokratikus eszköztár, mint kommunikációs lehetőség a nép és a vezetés között. És ez a CÉL!!!
    A vezetés nem tud teljesen önállóan és direktbe egy ekkora monstrumot irányítani, csak közvetett módon.
    Itt sok elcsúszás van, akár politikai vagy vállalati szinten, vagy akárhol a társadalmi hiearchiában. Ez kivitelezési gondokat eredményez, hiszen a rendszer automatikus, csak a környezeti- vagy erőforrásváság tudja kizökkenteni menetéből.

    Nemsokára nagyon kemény világ lesz!
    A máz nagyon kopik és- ahogy a kritikus tömeg a tükörbe néz és meglátja magát a maszk alatt,- elkezdődik a végjátéka a játszmának. Na akkor vagy atom lesz, vagy széleskörű összeomlás. Ha nem akkor vmiféle gázkamrák irányítottan.

    Az erőforrás már nagyon kellett volna, hogy a klímának legyen esélye, de magától elment a falig

  22. 17 Világfigyelő
    Ne haragudj, de jobban hiszek annak a fiatalembernek, akinek a videóin tanultam oroszul éveken át, soha semmiféle politikai megnyilvánulása nem volt videóiban, sőt tiltotta a kommentelőknek is, hogy politikai témákra tereljék a szót a kommentekben, főleg a háború kitörése után.
    Aztán nagyon gyorsan megindult a világban új helyet keresni a letelepedésre, mert azt mondta, az nem élhető hely, ahol pillanatok alatt börtönbüntetés fenyegeti azt, aki csupán háborúnak meri nevezni a speciális műveletet, meg rendőr viszi el rögtön, ha összeverődnek az utcán, akár jelképes üres táblával a kezükben. Ő meg nem szeret hazudni, habár politikailag nem aktív.
    Azt viszont elhiszem, hogy Oroszország a maga óriási földrajzi kiterjedésével, nemzetiségi, vallási sokszínűségével valószínűleg pillanatok alatt szétrombolható lenne, ha olyan átjárható lenne idegen érdekeknek, mint a világ sok része, és ezt az oroszok pontosan tudják.
    És nem akarják hagyni szétrobbantásukat, ahogy nekünk is katasztrófa volt Trianon a határon túl szakadt nemzetrészekkel.
    És ez határozza meg politikájukat, nem egy lépésre előre számolva.
    Tudom, sokan úgy vélik, hogy ez csupán egy alaptalan félelmen alapuló elképzelt lehetőség, szemben az agresszió rögvalóságával.
    Én a mai napig kétségek közt vagyok, mert azért én sem merném a nyakam tenni rá, hogy orosz siker esetén nem bátorodnának fel, és nem tennék rá a kezüket minimum az oroszok által lakott egyéb területekre is, de ez ugyanúgy bizonyíthatatlan ténylegesen, mint az oroszok félelme a szétdarabolástól.
    Itt két teoretikus félelem áll egymással szemben, amelyeket sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet konkrétan, de a lehetősége mindkettőnek fennáll.
    És mindkét fél a maga aggodalmát érzi megalapozottnak, és a másikét képzeltnek…

  23. Dmitry Medvedev, an outspoken former Russian president who is close to Vladimir Putin, has warned NATO that Moscow’s defeat in Ukraine could trigger a nuclear war.
    -.
    10 hónappal korábban ugyanezt mondtam.

  24. Kakukk: Németország USA megszállás alatt van, II világháború óta, német cégnél dolgozom, évente kijön a FDEA ellenőrizni, színesbőrű rendőrnéni pisztollyal az oldalán. CIA bármikor beavatkozhat Németországban. Nézz utána.

  25. 10. Zsolt

    A nyugat a szankciók villámhatásával számolt, azaz hogy pár hónap alatt bedöntik a rendszert. Ez volt amit elgondoltak. Egyetlen lehetőség volt számukra a nyílt háborún kívül. Ha nem jön össze, ez van. Meg kellett próbálni.
    Hát nem jött össze. Oo. nekilátott a még meglévő függőségei felszámolásának. Amit eddig importált, azt mostantól nagyrészt elő fogja állítani. Lehet, hogy csak analóg rádió lesz, de akkor is lesz zene.
    Azonban van esélyük egy normális társadalom fenntartására, a nyugati beteg ideológiáktól mentesen. Kevesebből, kevesebb talmi csillogás között, de annál emberibb környezetben fognak élni.
    Egy szó mint száz, a nyugat ideje fogy. Oo. elleni szankciók kellett volna működjenek, de nem működtek. Ukrajna előbb utóbb be lesz darálva. Ez is tiszta sor.
    Ha nyerni akar a nyugat, akkor be kell közvetlenül avatkozzanak. Az meg tudjuk mit jelent.
    Egyébként ez sem menne nekik könnyen. Kormányok buktatása, tüntetések, polgárháború és tömeges polgári engedetlenség jönne egy Oo. elleni mozgósítással.
    Ezzel az USA is tisztában van, így a keleti szárnyakra próbál támaszkodni. Ígér nekik mindent és még annál is többet. Lo. és a Baltik talán stabilan idióták, de a délkeleti szárny, azaz Ro. és Bulgária finoman szólva, kiszámíthatatlanok. Szóval nem valami jók az amcsik kilátásai egy Oo. elleni nagy háborúhoz.

  26. – Azt, hogy ezek a drónok iráni gyártmányúak-e vagy sem, még nem tudjuk megmondani. – Ukrán főügyészség tisztviselője, Ivan Csizsevszkij.
    Az Egyesült Államok és európai szövetségesei közben bizonyítékok hiányában vezettek be újabb szankciókat Irán ellen, az állítólagos drónszállításokra hivatkozva.

    USA 1000 katonát állomásoztat illegálisan Szíriában, akik beágyazódtak egy terrorista akciókat végrehajtó csoportba, a forradalom kommandósai közé. Ma már Szíriai Szabad Hadseregnek nevezik magukat.
    Ezt az illegális katonai tábort dróntámadás érte.
    USA reakciója egy gyöngyszem. – az ilyen csapások “elfogadhatatlanok”, mivel “veszélybe sodorják csapatainkat és partnereinket. Értjük? A szíriai kormány megdöntéséért harcoló ellenzéket ezer katonával segítik az amerikaiak és felháborodnak, ha támadás éri őket. /Képzeljünk el ezer Szír katonát akik az USA-ban fegyveresen támogatják a felfegyverkezett ellenzéket./
    Az EU vajon szankcionálni fogja azért az amerikaiakat, mert megszállva tartja egy szuverén ország olajban gazdag területét?

    Közben a Svédek nem mondják meg nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva az oroszoknak, ki robbantotta föl a tengeralatti gázvezetéküket. Ebből erősen gyanítható, hogy nem orosz terrorcselekmény történt.

    Látszólag nem függnek össze a hírek, de van egy szál amire felfűzhetők.
    Ez az egyenes és demokratikus nyugat ami most szankcionál és fegyvert ömleszt ukrajnába, egyáltalán nem egyenes és nem egy Don Quijote, mint azt sokan látni szeretnék. Kő keményen a halálba hajszolják az ukránokat és gazdasági lecsúszásba európát csak mert a gazdasági, politikai érdeke néhányuknak ezt kívánja.

  27. hubab!

    Egyáltalán nem haragszom. Én a szabad választásban hiszek.

    Igaz, amit írok, az könnyen ellenőrizhető. Manapság vpn kell a Russia Today-hez, mert Európában tiltják, de a többi mindenki számára elérhető.

    Ha angol nyelvű bizonyítékot akarsz, ott van a „Moscow Times”, ami ugyan a „független” (értsd, Nyugat által finanszírozott szennylap), de ott minden nap leírják, hogy „Russia’s war in the Ukraine”.

    Manapság ha valaki Oroszországból Nyugatra megy, gyakran kitalál egy olyan történetet, hogy „engem üldöztek Oroszországban”, mert akkor Nyugaton könnyebben jut pozícióhoz. Sokkal jobban hangzik, és a nyugatiak el is hiszik, hogy „én kiálltam a demokráciáért, ezért a csúnya Putyin diktatúra üldözött”, mint az, hogy „nem szeretem a demokráciát, ezért eljöttem Oroszországból”.

  28. 29 – Vilgfigyelő

    „Manapság ha valaki Oroszországból Nyugatra megy, gyakran kitalál egy olyan történetet, hogy “engem üldöztek Oroszországban”, mert akkor Nyugaton könnyebben jut pozícióhoz.”

    Az objektivitás miatt azt azért érdemes hozzáfűzni a mondanivalódhoz, hogy az úgynevezett liberálisok egy része meg is van győződve róla, hogy a jelenlegi Oroszország maga a megtestesült diktatórikus pokol, ahol az igazi demokráciának nyoma sincs, „bezzeg a Nyugat!”…. Egyébként a regnáló hatalomhoz képest ellenzéki érzülettel viseltető emberek egy része nagyon sok helyen a világon pontosan ugyanígy gondolkodik. Magyarországon talán ez nem figyelhető meg? Vagy még ezen a blogon is?

    Nem tudom, hogy hubab fórumtárs tanára kiféle-miféle ember; lehet akár egy szimpatikus, de naiv, jól vagy kevésbé jól tájékozott ember, ami a közéletet illeti, ki tudja…. Nagyobb a valószínűsége, hogy moszkvai vagy szentpétervári lehet, ezekben a nagyvárosokban jóval koncentráltabban vannak jelen az úgynevezett liberálisok. Persze elvileg lehet más nagyobb orosz városból is, nem kizárt.

    Jellemzően ezek egy része lépett le, amikor bejelentették az első mozgósítást Oroszországban pár hónapja. A történetek nagy részében ezek az emberek egy idő után visszaszivárognak Oroszországba, mert valahogy sokan közülük rájönnek, hogy mégiscsak valamiért az eredeti elképzeléseikhez mérten mégsem annyira pokoli hely az az Oroszország más helyekkel összehasonlítva; igazából unalmasan hasonló a sok hasonló történet. Új hazáikban csak egy részük marad meg huzamosabb ideig, ilyenek is vannak, természetesen.

    Egyébként ez társadalmi réteg nem veszélyes Putyin rendszerére, túlságosan kevesen vannak. Persze, egy részük anyagilag átlag feletti jövedelemmel illetve vagyonnal rendelkezik az ottani viszonyokhoz képest, de ez messze nem képes kompenzálni a kritikusan hiányzó tömegbázisukat. Most még egy részük el is ment, hát mit mondjak, ezzel sem segítik igazán a”szent liberalizmus ügyét” odahaza. De ez legyen az ő bajuk!

    Ha Putyint valami módon megbuktatják, nem Navalnij vagy egy hasonló figura fog a helyébe lépni. Hozzá képest még Kadirovnak is jóval nagyobb esélye lenne! A „libsik” nem mérvadók a jelenlegi Oroszországban, hiába támogatják őket mindenféle módon Nyugatról. A kilencvenes években véghezvitt dúlásuk miatt mára súlytalanok lettek.

    Egyébként meg a ami liberálisoknak nevezett iránynak köze nincs a valódi liberalizmushoz, amit számomra egyáltalán nem egy ördögtől való politikai irányvonal.
    Csak hát mást jelentett régen és teljesen mást napjainkban. Ezért használom gyakran az „úgynevezett liberálisok” fogalmat.

  29. 30. Zsolt
    „Egyébként meg a ami liberálisoknak nevezett iránynak köze nincs a valódi liberalizmushoz, amit számomra egyáltalán nem egy ördögtől való politikai irányvonal.
    Csak hát mást jelentett régen és teljesen mást napjainkban. Ezért használom gyakran az “úgynevezett liberálisok” fogalmat.”

    Francokat!!!
    Nagyon is köze van. A korabeli libsizmus kölyke a mai degenerált nyugati eszmeiség.
    Nem értem mi ez a liberalizmus kényszeres mentegetése a konzervatívok részéről.
    Nemegyszer megfigyeltem ezt a viselkedést. Nem olyan mint régen, akkor az egy szép nemes eszme volt. Bla, bla, bla.
    Francokat. Az ördög akkor is ördög volt, csak más gúnyában járt. DE még ez sem igaz, mert az akkori korban, éppen olyan bomlasztó eszmeiség volt mint ma a woke, gender meg a többi neolibsi eszmeiség.
    A múlt liberalizmusának dicsérete olyan, mintha 100 év múlva unokáink azt mondanák gyerekeiknek, hogy bezzeg az eredeti woke/gender ideológia milyen nemes volt a mostani eltorzítotthoz képest.
    Mi….?

  30. “Te miért nem költözöl az USA-ba? Hát ezért.” soha nem mondtam, hogy az USA az egyedüli demokrácia, stb. Annyit mondtam, hogy stabil a jogrendszere, ezért az emberek inkább dollárban tartják a pénzüket, nem rubelben vagy jüanban. Kínának eleve rossz lene az erős jüan, mert senki sem gyártatna ott többé. Alapvető összefüggéseket nem értetek, de osztjátok az észt. Megvan ennek is a bája, én pl ezért járok ide.

  31. 31 – Bendegúz

    Erről a kérdésről hosszan lehetne vitázni, én most ebbe nem megyek bele, mert Tibor bá´éppen a minap figyelmeztette a fórumozókat arra, hogy nagyon könnyen eltérnek a poszt témájától.

    Érteni vélem, hogy szerinted a régi szakrális világot is „lassan főzték meg”, aprólékosan és relatíve lassan adagolva a mérgező ideológiákat. Ez így van, mert ellenkező esetben nem működött volna az egész a célt figyelembe véve.

    Szerintem – sokszor ugyanide térek vissza az elmélkedéseimben! – a mértéken van mindig a lényeg. A klasszikus liberalizmusnak vannak megfontolandó értékei, amelyek ha nincsenek túltolva és az emberi társadalmat és benne az egyént szolgálják és nincsenek ezen eszmék valakik által rosszra felhasználva (ami viszont szinte mindig bekövetkezik bármely eszménél!), akkor ezeknek a gondolatoknak, értékeknek helye lehet az életben. Na, ettől ma a Nyugat olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől! Ezért szinte blaszfémia a mostani „liberálisoknak” magára a liberalizmusra hivatkozni. Szerintem. De lehet, hogy sok igazság van abban is, amit te írtál.

    Erről most csak ennyit.

  32. 33. Radován
    Papír, papír, mindegy mi van ráírva.
    Az arany az arany. Mindig is érték volt és az is marad. Nem tud (lehetetlen) összeomolni. Az ára csökkenhet, de mindig értéket fog képviselni. Nem véletlen, hogy az USA, ami aranyat lehetett az elmúlt szűz évben begyűjtött „megőrzésre”.

  33. 16./ Tibor bá’
    Évek óta én írtam be a nevemet természetesen ahogy szokás,
    a vezeték és keresztnév első betűje nanagybetű, a többi kicsi.
    de egy idő óta a rendszer automatikusan beírja, én pedig
    dőre fejjel elfogadtam a kényelmet, de rendszeresen
    kijavítottam olyanra ami nekem is megfelel.
    EZEK SZERINT EBBŐL ADÓDOTT A HIBA. Köszi a tájéloztatást.
    DE a neveimet továbbra is nagybetűvel fogom kezdeni !!!

  34. 11. Világfigyelő
    /… Nyugaton az elit és a hatalom szöges ellentétben van, már több évtizede, a néppel, … /

    „Háborúban állunk a saját kormányainkkal, mit nem értesz?
    Egy olyan időszakban, amikor az információ soha nem volt könnyebben hozzáférhető, a világ tele van hazugságokkal. És ahhoz, hogy ezek között a hazugságok között megtaláljuk az igazságot, felfogóképességre és belátásra van szükség…

    A nyilvános viták és a racionális érvelések ösztönzése helyett a kormányok mindenekelőtt a „narratíva” állandó dobverését nyomják. Egy állampolgár vagy engedelmesen elfogadja a kormány COVID-19-re vonatkozó masszív és tolakodó szabályait, vagy az illetőt „COVID-19-tagadónak” titulálják.

    Egy állampolgár vagy engedelmesen elfogadja a kormány masszív és tolakodó „klímaváltozási” szabályozását, vagy az illetőt „klímatagadónak” titulálják.

    Egy állampolgár vagy elfogadja a Zelenszkij-rezsimet, vagy „ruszofilnek” titulálják. Ha mersz mást mondani, az a közösségi média kitiltásához, szakmai szankciókhoz vagy akár elbocsátáshoz is vezethet. Mindazonáltal e kialakult „narratívák” egyike sem bizonyult igaznak.

    Ez a háború, a nyolcmilliárd elme háborúja amely azt jelenti, hogy a polgároknak minden eddiginél óvatosabbnak kell lenniük a látottak és olvasottak feldolgozása és értékelése során.

    Akár tetszik, akár nem, mindig azok támadják őket, akik manipulálni és irányítani akarnak. Mint a múlt században, most is totalitárius propaganda vesz körül, amely gyakran „igazságnak” álcázza magát. Ebben a században azonban a tömeges indoktrináció hatóköre és mértéke végtelenül bővülni látszik.

    Háborúban állunk a saját kormányainkkal, mit nem értesz?”

    / https://katohika.gr/nea-taksi-pragmaton/eimaste-se-polemo-apo-tis-idies-mas-tis-kyverniseis-ti-den-katalavaiis//

  35. L. S.
    „Háborúban állunk a saját kormányainkkal, mit nem értesz?”

    A kör bezárult:

    „Az amerikai kormány egy szórakoztató divíziója a katonai-ipari komplexumnak.” /Frank Zappa/

    A többi kormányról nem is beszélve. Csak a narratívák előadásmódja van nemzeti színekkel egyénileg testreszabva.

    Azért a vége érdekes lesz, amikor már a középosztályt mindenhol ledarálták, és a klientúrára se lesz szükség…

  36. https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2023/01/23/es-szembe-jon-az-igazsag-a-nyugati-cegeknek-meg-a-tizede-sem-hagyta-el-oroszorszagot/
    „..az ukrajnai háború kitörése után az Oroszországból kivonulást ígérő nagy nyugati vállalatok közül csak minden tizedik távozott az országból. Igaz, az ott maradt vállalatok többsége német.
    Ez nem is csoda, több mint 10 ezer német vállalat működik Oroszországban – az uniós szinten második legtöbb vállalata a Föderációban Franciaországnak van, messze kevesebb, mint a németeknek, cirka 1000. A tanulmány szerint az EU és a G7 országainak 1400 nagyvállalata közül csak 9 százalékuk szánta el magát a háború kitörése után, hogy legalább egy leányvállalat kivonja az orosz piacról. Egy másik felmérés, tavaly augusztusból azt állította, hogy a nyugati cégek 28 százaléka vonult ki, miközben a kínai és indiai befektetések megugrottak Oroszországban. Nem mellesleg a világ 200 legnagyobb vállalata közül 122 még mindig Oroszországban működik, és ezeknek csak negyede ítélte el a háborút….
    Az Oroszországból kivonulni nem akarók között van az Unilever, a Subway amerikai gyorséttermi franchise, az olasz Barilla tésztagyártó. A BMW ellenben már nem gyárt autókat Oroszországban, de továbbra is importál onnan alkatrészeket és betartja a meglévő orosz ügyfelekkel kötött szervizszerződéseket.”

    A politikusok hozhatnak hülye döntéseket, a következményei alól viszont mindenki úgy menekül, ahogy tud. Ha valami megéri egy cégnek és hasznot hoz, magasról le…, hogy milyen morális dumát engednek el neki. Nyíltan nem fog fellépni ellene, de ott játssza ki, ahol csak tudja. Ha ezt egy politikai döntéshozó nem tudja, vagy nem érzékeli, az olyan is.

  37. 42. kakukk

    Annyi lyuk van ezen a szankciós zsákon, hogy száz amcsi macska nem fog benne meg egy egeret.
    Lejárt már az a lemez, hogy mindenki besorol a nagy tesó mellé!
    És ha a nagy tesó nem tudja ezt a sok kis apró jelentéktelen lázadó lyukat megregulázni, idő kérdése és oda a tekintélye.

  38. Nyílt levél az Európai Unió Tanácsához Nyikita Mihalkov filmrendezőtől, Oroszország Érdemes Művészétől és a Munka Hőse Érdemrend tulajdonosától

    Az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy veszélyeztető cselekményekkel szembeni korlátozó intézkedésekről szóló 269/2014/EU határozat kiegészítéséről szóló, 2022.12.16-i №2022/2476 számú uniós tanácsi határozattal felvettek az uniós szankciós listára.

    A felvétel indoklásaként a határozat a következőket állapítja meg:
    „Nyikita Mihalkov orosz filmrendező, színész és közéleti személyiség, aki nyilvános nyilatkozataiban aktívan támogatta Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját. 2014 óta aktívan terjeszti a Kreml propagandáját Ukrajnáról. Támogatta a Krím annektálását és az úgynevezett Donyecki és Luhanszki Köztársaságok függetlenségének elismerését. Igazolta Oroszország agressziós háborúját, hogy megvédje Donbászt Ukrajna állítólagos, civilek elleni bűncselekményeitől. Az ukránokat úgynevezett russzofóbiával vádolta, azt állítva, hogy a két ország közötti „konfliktus” elkerülhetetlen. Az ukrán nyelvet „katasztrófának” nevezte Oroszország számára, mert állítólag az országgal szembeni gyűlöletet fejezi ki és oroszgyűlöletet terjeszt. Mihalkov az ukrán nyelvű oktatás teljes megszüntetésére szólított fel a donbászi iskolákban. Támogatta a Kreml hamis állítását az ukrajnai biológiai fegyverekről, és hősként emlegette az Ukrajnában harcoló orosz hadifoglyokat. 2022-ben a Kremlben tartott ünnepségen megkapta a Munka Hőse címet, és beszédet mondott az Ukrajna elleni agresszív háború mellett”.

    Én, Nyikita Mihalkov, filmrendező, forgatókönyvíró, producer, Oscar-díjas, két Arany Oroszlánnal a Velencei Filmfesztiválon, Cannes-i Nagydíjjal és számos más díjjal kitüntetett filmrendező, csak azért írok erről, hogy hangsúlyozzam, hogy nem vagyok politikus, nem vagyok hivatalnok és nem vagyok köztisztviselő sem. Orosz művész vagyok és egy régi orosz család képviselője, ezért szükségesnek tartom, hogy a következőket mondjam az EU szankciós listáján való szereplésemmel kapcsolatban:

    Először is, kérem, ne úgy értelmezzék levelemet, hogy megpróbálok kibújni a rám kiszabott szankciók alól, mert ezeket a szankciókat olyan emberek szabták ki rám, akiknek a szavaiban és tetteiben nem lehet megbízni. Elég, ha felidézzük Merkel volt német kancellár, Porosenko volt ukrán elnök és Hollande volt francia elnök vallomását, miszerint a Minszki megállapodásokkal kapcsolatos több éves tárgyalások cinikus hazugság volt, hogy időt nyerjenek, és embertelen russzofóbiát és brutális nácizmust ültessenek el Ukrajna gyönyörű földjébe. Vagy emlékezzünk arra, hogy a civilizált világ hogyan támogatta azt, hogy a kijevi rezsim megtiltotta az ukrajnai orosz állampolgároknak, hogy anyanyelvükön, oroszul beszéljenek és gondolkodjanak. Ráadásul figyelmen kívül hagyva a Szovjetunió vezetésének tett szóbeli ígéreteket a NATO kelet felé való el nem terjeszkedéséről, hogy bekerítsék országunkat, amely teljesítette az összes fegyverzetcsökkentési megállapodást, beleértve csapataink kivonását Kelet-Európából, a berlini fal lerombolását, a nemzeti katonai-ipari komplexum szinte teljes megsemmisítését és így tovább, miközben a NATO közeledett hazám határaihoz.

    De nem erről akarok beszélni. Ez nem csak számomra, hanem számodra is teljesen nyilvánvaló, és következésképpen minden, amit teszel, az az egyetemes hazugság és az észak-atlanti terjeszkedés következetes folytatása. Az én álláspontom más.

    Önök, akik civilizált demokratikus társadalomnak tartják magukat, szankciókat hoznak egy olyan személy ellen, aki a saját országában, a saját népének, a saját nyelvén fejezi ki személyes véleményét.

    11 éve vezetem a „Beszogon” című műsort az Oroszország-24 csatornán, és a teljes 11 év alatt soha nem változtattam az álláspontomat az általam felvetett kulcsfontosságú kérdésekben. Csak tavaly a 16 műsort 229 millió néző látta.

    Nem értik, hogy ez a szám önmagában is megerősíti, hogy amiről adásainkban beszélünk, az Oroszországban élő emberek nagy többségét érinti.
    Mivel nem tudja, hogy mit mond, a Kreml propagandistájának nyilvánít engem. De csak a rend kedvéért, ha esetleg kíváncsiak lennének: egy fillért sem kapok sem a csatornától, sem a kormánytól, és a műsort a saját költségemen készítem. Ezen felül, a „kísérlet tisztasága” érdekében a programom nincs reklámokkal átszőve, ami, higgye el azt jelenti, hogy ekkora nézettséggel komoly bevételre tehettem volna szert. A műsoromat senki sem cenzúrázza. Péntek reggel kerül a műsorra és a csatorna csak csütörtökön késő este kapja meg a „Beszogon”-unkat, a címen kívül semmit nem tudnak a műsorról, így senki sem tudja befolyásolni a tartalmát.

    Feltételezem, hogy a hozzám való hozzáállása azután alakult ki, hogy látta az adásaimat, és éppen azért, mert ezek az adások az őszinteségükkel és függetlenségükkel segítik az embereket az igazság kiderítésében.
    Nem tudom palástolni- ez boldoggá tesz!
    De ha ez igaz, akkor nem lehet, hogy nem hallottad és nem láttad, hogy a „Beszogon”-ban hányszor szólítottalak meg, hogy felébresszem benned az igazságérzetet, és javasoltam, hogy nyílt szemmel nézz a kijevi rezsim által megölt gyerekekre Donbászban, az odesszai Szakszervezeti Házra, a kivégzett hadifoglyokra, a civilek kínzására és megbecstelenítésére – mindarra, ami a hazug politikád és a minszki megállapodások elárulásának eredménye, amit te magad írtál alá.

    Ön többek között azért szankcionál engem, mert támogattam a Kreml állítólagos hamis állítását a biológiai fegyverekről. De akkor miért nem szankcionálják Nuland asszonyt, aki nyilvánosan elismerte az ukrajnai biológiai laboratóriumok létezését, amit az adásunkban bemutatott dokumentumfilmek és dokumentumok bizonyítottak.
    Ön a Krím Oroszországgal való újraegyesítését annexiónak nevezi, és nem akarja elismerni, hogy a Janukovics elnök elleni merényletkísérlettel járó fasiszta puccs után vérfürdő készült és történt volna a Krímben, nem akarja elhinni és elismerni, hogy a krímiek több mint 90%-a egyetlen lövés és erőszak nélkül szavazott az Orosz Föderációhoz való visszatérésre.

    Ön tagadja az Ukrajnában ébredező nácizmusról szóló állításunkat és kifogások nélkül elfogadja a Német Birodalmat legyőző szovjet katonák emlékműveinek lerombolását, valamint a nagy írókról elnevezett utcák átnevezését, Bandera, Szuchevics és Hitler más cinkosainak neveit adva nekik, akiket egyedül a volinyi mészárlásért, az öregek, nők és gyermekek meggyilkolásáért örökre el kellene kárhoztatni!

    Nem akarok mindezekre a tényekre kitérni, mert Önök mindent láttak az adásaimban, különben nem szankcionáltak volna engem. De az Ön feladata, hogy mindebből semmit se lásson. És ami a legfontosabb, hogy ne hagyják, hogy mások is lássák – azok, akiket még nem vakított el a propaganda, és nem teljesítik a Washington által kitűzött célokat.

    Ez az igazság már csak azért is ijesztő számodra, mert idén január 1. és 8. között 53 millióan nézték a műsorunk ismétléseit. Ennyi az ellenem szankciókat bejelentő több uniós ország együttes lakosságának a száma.

    Összefoglalva ezt a levelet, szeretném megköszönni tevékenységem elismerését, mert másképp nem tudom megmagyarázni az igazságtól való félelmét, amely előbb-utóbb egy nemzetközi bíróságon fog kiderülni azokból az országokból és nemzetekből, amelyek ma győzelmünket várják, de nincs erejük, sem kapacitásuk, hogy ezt nyíltan kifejezzék. De elfelejtik, hogy az Észak-Nyugati mellett ott van a Dél-Kelet is, valamint Afrika és Latin-Amerika is.

    A civilizált Európa, amelyet elzsibbasztott a kényelmes élet az amerikai nukleáris ernyő alatt, amely egyszer sem hallotta meg Kadhafit és megölte őt, fel fog ébredni a hétköznapi emberek százmillióinak szemével, akik felébrednek álmosságukból, és nemet fognak mondani nektek – hangosan és világosan, ahogyan azt ma az elnökünk, az egyetlen világvezető, aki útját állta a képmutatásotok pusztító cunamijának, mondja nektek. De hatalmas Oroszországunk népének túlnyomó többsége is nemet mond Önöknek.

    Tisztában vagyok vele, hogy azok közül, akiknek szól, nem sokan fognak hallani erről a levélről, de számomra fontosabb volt, hogy megírjam.

    Hallgassa meg a „nem”-ünket, amíg még van ideje!

    Nyikita Mihalkov

    Az eredeti szöveg itt:
    https://rg.ru/2023/01/16/otkrytoe-pismo-chlenam-soveta-evropejskogo-soiuza-ot-narodnogo-artista-rossii-geroia-truda-rossii-kinorezhissera-nikity-mihalkova.html

  39. 43 – Zsolt:
    Köszönet a közlésért. Jó lenne tudni, hogy például Gyarmathynak van-e hozzáfűzni valója.

  40. @44 Tibor bá´:
    Háppersze, hogy nincsen. Akár fogadhattunk volna 🙂
    Vártam türelmesen uszkve három napot. Eközben más posztokhoz hozzászólt. Ez, amely szintén a témába vág, valahogy elkerülte a figyelmét… Huncut egy csóka, az egyszer biztos.

  41. Rijád: Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter kedden (azaz 2023. március 14.-én) kijelentette, hogy a Királyság nem fog olajat eladni egyetlen olyan országnak sem, amely megpróbál árkorlátozást bevezetni a szállításokra.

    Abdulaziz herceg az Energy Intelligence által közölt interjúban azt mondta, hogy az olajárak plafonra helyezése elkerülhetetlenül piaci instabilitáshoz vezetne és Szaúd-Arábia csökkentené olajtermelését.

    További információ itt:
    http://www.arabnews.com/node/2268696/saudi-arabia

  42. 46. Zsolt,

    Ez az orosz olajjal szembeni árplafon alkalmazásáról szól vagy ez a jövőben minden kitermelőt érintő másik árplafonra vonatkozik?

  43. 47 – Károly

    Nem, a szaúdi olajról beszélt bin Szalmán.

    Az interjúban, amelyre a szövegem is fent hivatkozik, így fogalmazott:

    „… Tehát ha árplafont vezetnének be a szaúdi olajexportra, akkor nem adunk el olajat egyetlen olyan országnak sem, amely ársapkát ír elő a kínálatunkra és csökkentjük az olajkitermelést és nem lennék meglepve, ha mások is ezt tennék.”

    Világos, hogy Szaúd-Arábiának egyáltalán nincs ínyére az, hogy ársapkát alkalmaznak az olaj árára, méghozzá bárkivel szemben. Valahol a napokban még olyat is olvastam, hogy a szaúdiak az ársapkán felüli áron felvásárolják az orosz olajat és szaúdiként adják azt tovább. Ezt persze elég papíron megtenni, nem kell egy orosz olajkikötőből a tankernek befutni egy szaúdi olajkikötőbe, ez nem így működik. Nekik az ilyen – első látásra értelmetlen, hülye üzlet – en bloc megéri. Nagyon úgy tűnik, hogy van egy ilyen orosz-szaúdi egyezség is.

    Lényegében minden hír arról szól az utóbbi időben, ami Rijádot érinti, hogy a szaúdiak távolodnak az USA-tól és közelednek Ázsiához. Kínához, Oroszországhoz, legutóbb pedig még Iránhoz is, ami nem semmi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük