(4087) Penicilin

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

89. útban a 90. felé

2023.01.18.

Néhány héttel ezelőtt az orosz hadsereg szisztematikus ellen-tüzérségi hadjáratba kezdett, amely azóta jelentős előrehaladást ért el. Az ellenséges tüzérségi egységek észlelésének tipikus nyugati módja a radar. Megmérik a lövedék repülési útvonalát, és kiszámítják a forrás koordinátáit, lehetővé téve a saját tüzérségének reagálását. De maga az tüzérségi radar a sugárzástól függ. Így könnyen észlelhető, tehát alkalmazása veszélyes. Az elmúlt hónapokban Oroszország egy teljesen eltérő tüzérséget elhárító rendszert telepített, meglehetősen ironikus „Penicillin” elnevezéssel:

A 1B75 Penicillin egy akusztikus-termikus tüzérségi-felderítő rendszer, amelyet a Ruselectronics fejlesztett ki az orosz fegyveres erők számára. A rendszer célja az ellenséges tüzérség, aknavető, MLR, légelhárító vagy taktikai rakéta tüzelőállásainak észlelése és helyének meghatározása, szeizmikus és akusztikus érzékelőkkel, anélkül, hogy rádióhullámokat bocsátana ki. 5 másodpercen belül megtalálja az ellenséges tüzelést 25 km-es távolságból. A penicillin 2018 decemberében fejezte be az állami vizsgálatokat, és 2020-ban lépett harci szolgálatba.

A Penicillin a 8×8-as Kamaz-6350 alvázra van felszerelve, és egy 1B75 szenzorkészletből áll, amely teleszkópos gémre van elhelyezve az infravörös és látható spektrum számára, valamint számos földre szerelt szeizmikus és akusztikus vevőegységből áll, amelyek az 1B76 érzékelő egység része. Más katonai eszközökkel összekapcsolva hatékony hatótávolsággal, 40 kilométerig alkalmazható, és képes személyzet nélkül teljesen automata üzemmódban működni. Egyetlen rendszer állítólag egy egész hadosztályt lefedhet az ellenséges tűz ellen. Ezen kívül koordinálja és korrigálja a baráti tüzérségi tüzet.

A Penicillin rendszer elrejtőzhet az erdőben, és felhúzva teleszkópos gémjét, nézheti és hallgathatja a csatateret. Mivel nem sugároz rádió jeleket, az ellenségnek nincs lehetősége a rendszer észlelésére.

A rendszer pontosan bejelöli az ukrán fegyvereket, amikor azok tüzelnek. Ezután azonnali precíz ellen-tűzzel megsemmisítik őket. Amint azt az orosz védelmi minisztérium által közölt mai lista tüzérségi vonatkozású része állítja:

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői hatástalanították a 114. Területi Védelmi Brigád tüzérségi hadianyag-raktárát Veliky Burluk (Kharkov régió) közelében, valamint 82 tüzérségi egységet a tüzelőállásaikon 98 területen.

Az üteg elleni hadműveletek a következők megsemmisüléséhez vezettek:

 • egy lengyel gyártású Krab tarack Peschanoje közelében (Kharkov régió);
 • egy amerikai gyártású M109 Paladin tarack és egy Grad többszörös kilövésű rakétarendszerrel (MLRS) felszerelt harcjármű Lozovaja közelében (Kharkov régió);
 • egy D-20 tarack Terny (Donyecki Népköztársaság) közelében;
 • két Giatsint-B tarack Maryinka és Orlovka (Donyecki Népköztársaság) közelében;
 • két Akatsiya önjáró tarack Nyevszkoje (Luganszki Népköztársaság) és Preobrazhenka (Zaporozhye régió) közelében;
 • öt D-30 tarack Zmiyevka, Novokairy (Kherson régió), Sofiyevka (Donyecki Népköztársaság) és Orekhov (Zaporozhye régió) közelében.
 • Négy USA-ban gyártott hadviselés radar megsemmisült:
 • két AN/TPQ-50 állomás Mylovoye és Dudchany közelében (Kherson régió),
 • egy AN/TPQ-36 típusú hadviselés radar Ugledar (Donyecki Népköztársaság) közelében,
 • egy USA-ban gyártott AN/TPQ-48 típusú hadviselés radar Szenkovo (Kharkov régió) közelében.

A légvédelmi létesítmények hat ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Kremennaja (Luganszki Népköztársaság), Nyikolszkoje és Petrovszkoje (Donyecki Népköztársaság) közelében.

A HIMARS és az Olkha MLRS által indított 14 rakétahajtású lövedéket elfogtak Udy (Harkov régió), Szmolyaninovo (Luganszki Népköztársaság), Donyeck és Hartsyzsk (Donyecki Népköztársaság) közelében.

Egy amerikai gyártású sugárzáselhárító rakétát lőttek le Radenszk (Kherson régió) közelében.

Egy ukrán Tochka-U ballisztikus rakétát lőttek le Berdjanszk (Zaporozhye régió) közelében.

A fenti két tüzérségi századnak felel meg (egyenként hat ágyús üteg), amelyet mindössze egy nap alatt semmisítenek meg. Az orosz tüzérség elleni ukrán ellentámadás már nem lehetséges, mivel a szükséges felderítő berendezések megszűnnek, és az ukrán ellen-tüzeket az orosz légvédelem lelövi.

Ez az orosz tüzérségi hadjárat több hete tart. Az ukrán nagyobb hatótávolságú képesség nagy részét megsemmisítette. Eközben az orosz tüzérség folyamatosan támadja a frontot tartó ukrán csapatokat. Az orosz gyalogság csak akkor vonul be, ha az ukrán lövészárkok minden részét heves támadás után kitakarítják attól, ami hátramaradt.

Ez a csataforma óriási veszteségeket okoz az ukrán oldalon, miközben az orosz erők csak minimális veszteséget szenvednek el.

Legutóbbi megbeszélésein Douglas Macgregor ezredes 150.000-re becsülte az ukrajnai erők halálos áldozatait, és 450.000-re a sebesülteket. Én, akárcsak Yves Smith, kétlem, hogy ilyen magas a sebesültek száma. Mivel az ukrán harctéri és kórházi kezelési rendszer rossz állapotban van, kevesebb lehet a sebesült és valószínűleg több a halott.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(4087) Penicilin

 1. Elképesztő, hogy Zelenszkij mit csinált Ukrajnával!

  Ukrajna utolsó demokratikus vezetőjét Janukovicsnak hívják. Ha még ő lenne, vagy ha utána továbbra is demokratikus választások lettek volna Ukrajnában, ma nem itt tartanánk.

 2. Rémes, hogy Zelenszkij mit csinál Ukrajnával!

  Ukrajna utolsó demokratikusan választott vezetője Janukovics. Ha ő maradt volna, illetve, ha a választások továbbra is demokratikusan folytak volna, Ukrajna ma sokkal jobb helyzetben lenne.

 3. Azt hittem, az amerikaiak simán látják a dolgokat a műholdakról, és küldik a koordinátákat az ukránoknak. Talán még egy ilyet is kiszúrnak, erdőből is akár kis szerencsével, egy ágyút mindenképpen.

 4. Ez egy jó poszt, amely alatt tökéletes lehetőség bemutatni a fórumtársaknak a széles körben kevésbé ismert fegyverrendszereket szerte a világból – persze vannak itt (és remélhetőleg tényleg nem csak voltak!) olyan szakértők, mint MangaM, Jövőnk és mások, akik számára kevés újdonságot lehet így prezentálni.

  Az alábbi is az ő számukra biztos, hogy jól ismert, ez nem egy új fegyverrendszer, de biztos, hogy vannak olyanok is itt szép számmal a blogon, akik még nem hallottak róla.

  „Az összes ellenséges rádió-távközlési rendszer teljes megbénulása 5,000 kilométeres – vagy még szélesebb – sugarú körben?”

  Ez a „Murmanszk-BN” elektronikus hadviselési rendszer.
  További részletek az alábbi orosz írásban.

  https://svpressa.ru/war21/article/358780/

 5. Ez az akusztikus cucc ideig-óráig működőképes, mivel egyszerű becsapni némi TNT-vel, irányított, tervezett robbanásokkal modellezni a megfelelő hangmintát. Szerintem annyira (remélem) nem hülyék az Ukránok/nyugatiak hogy ez ne jutna eszükbe. A tüzérségi radart nem lehet becsapni, az egyértelműen „látja” a lövedék trajektóriáját.
  Engem jobban aggaszt a háború eszkalációs dinamikája ami most történik, pl Rammsteinben.

 6. Akusztikus és Szeizmikus jelek alapján nem lehet pontos helymeghatározást végezni. Egy rakás kiszámíthatatlan változó van a rendszerben – pl. a hőmérséklet – ami befolyásolja a terjedés sebességét, ezért aki elemi fizikai ismeretekkel rendelkezik, az tudja, hogy ez csak egy újabb orosz kamu. Valamilyen szintű helymeghatározásra természetesen jó lehet, de tűzvezetésre pontatlan és alkalmatlan a módszer. A meglévő radarrendszerek pontosak és beváltak, ez a hír inkább azt mutatja meg, hogy mekkora bajban vannak az oroszok a harm rakéták miatt, mennyire nem merik használni a radaros rendszereiket, félve a beméréstől.

 7. 6-7 lehet, hogy nem olyan pontos, és megbízható, nem tudom. De közben nem árulja el magát. Ha jól mérte be a célt, ha nem, csendben marad. Azért az is elég komoly előny.

 8. 1 – Világfigyelő

  „Elképesztő, hogy Zelenszkij mit csinált Ukrajnával!”

  Például ezt is:

  „Természetesen mára Ukrajna lett a legkomolyabb tesztterület a II. Világháború óta a nyugati, elsősorban az amerikai fegyverek számára. Tekintettel a műveleti terület méretére, Amerika 1945-től kezdve nem rendelkezett ilyen lehetőséggel. És itt egyedülálló lehetőségük van arra, hogy mind az operatív, mind a stratégiai térben cselekedjenek – a globális fegyverrendszerek, a kommunikáció, a drónok elleni küzdelem stb. Ebben a tekintetben a kijevi rezsim egyedülálló „ajándékot” adott Washingtonnak és szövetségeseinek.”

  Az idézet az alábbi írásból van, amely még mélyebben foglalkozik az Ukrajna, mint hatalmas kísérleti terep az fegyverek kipróbálása kérdésével.

  https://riafan.ru/23852262-voennii_ekspert_kotenok_kievskii_rezhim_sdelal_unikal_nii_podarok_dlya_ssha_i_ih_soyuznikov

  Az nézőpont és lehetséges vita tárgya lehet, hogy megállja-e a helyét az az állítás, ha egészen 1945-ig megyünk vissza, hiszen azóta az Egyesült Államok közvetlen részese volt olyan nagy katonai konfliktusoknak, mint a koreai- vagy a vietnami háborúk illetve az Öböl-háborúk, ahol minden bizonnyal tesztelte az akkoriban újnak számító fegyvereit, ilyen-olyan harci anyagait illetve katonai taktikáját és stratégiáját. De ez az állítás lényegén ez nem változtat, Ukrajna ilyen szempontból is „jó szolgálatot tesz”. Sajnos.

 9. A hang terjedési sebessége:

  Levegõben
  -10 C-fok: 325,6 m/s
  0 C-fok: 331,8 m/s
  10 C-fok: 337,8 m/s

  Ha 40 km-ről lő az ellenség 0 fokban, akkor 120 másodperc múlva fogja érzékelni a szuperezköz, hogy lőttek. 2 perc alatt gondolom csak tovább állnak az ukránok…

 10. 4. Zsolt
  „Ez egy jó poszt, amely alatt tökéletes lehetőség bemutatni a fórumtársaknak a széles körben kevésbé ismert fegyverrendszereket szerte a világból … ”

  LEROS, NYÍLT HADTÖRTÉNETI MÚZEUM

  Leros sziget különlegessége a katonai régészet. Hihetetlen az erődítmények mérete és száma egy ilyen kis apró helyen. Az AEROFON repülőgépek észleléséhez Leros sziget csúcsán a II.-ik Világháboru előtt.
  Ezen a területen volt egykor a teljes légvédelmi rendszer adminisztrációja és koordináló személyzete. Az aerofonok segitségével a közeledő repülőgépeket észlelték. Ma az Aerophon kupolája lerobbant állapotba van. Egy nagy és egy kisebb aerofon maradványait lehet meglátogatni. Laktanyák és adminisztrációs épületek is léteznek a közelükben.

  Λέρος: Ένα υπόγειο ανοιχτό μουσείο – Δείτε φωτογραφίες

  /https://www.skyrodos.gr/wp-content/uploads/2020/09/%CE%9B%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%A3.jpg/

 11. Ami egyre jobban terjed az a passzív radar. A lövedékek és egyéb repülő eszközök helyzetét nem a saját maga által kisugárzott jelek alapján méri be, hanem a nyilvános rádióforrásokból érkező jelek visszaverődése alapján: mobil telefon tornyok, FM rádiók, TV rádiók, stb … Nem olyan pontos mint a az aktív radar, nagyon fejlődik, AI-val kiegészítve jo lesz, sokkal pontosabb mint az akusztikus.

 12. Passzív radar 1:
  *https://lazarbibi.blog.hu/2016/06/12/passziv_radarok
  Passzív radar 2:
  *https://lazarbibi.blog.hu/2016/07/12/passziv_radarok_ii_resz

 13. 13. ödön köszi!
  Két dolog jutott eszembe erről: a cikk 1x éves fejlesztésekről szól, hol járhat azóta a tudomány?
  A másik, hogy a passzív radarokkal láthatóvá válhatnak a lopakodó eszközök is, mivel azok radar keresztmetszete a radarok sávjához van igazítva.

 14. Ruszki technika valóban top szintre fejlödöt az
  akusztikus és szeizmikus érzékelés terén:
  *https://armourersbench.com/2022/09/18/ptkm-1r-russias-most-advanced-anti-tank-mine/
  *https://rutube.ru/video/dedf672d108d37f8028ea04dee77074f/
  Az akna érzékeli ha elég közel van már hozzá a tank,
  fölé lö egy töltetet ami fentröl üti át a páncélt !
  Ilyen NATO fegyverröl mág nem olvastam …

 15. +
  *http://roe.ru/eng/catalog/land-forces/engineer-equipment/ptkm-1r/
  *https://www.youtube.com/watch?v=f1C_tie6g9w

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük