2023-01-02 nap bejegyzései

(4070) MoA vélemény

Tibor bá’ fordítása online

89. útban a 90. felé

Douglas MacGregor ezredes: „Az oroszok úgy gondolják, nincs mód a háború megszüntetésére. Senki sem fog jóhiszeműen tárgyalni, ezért meg kell semmisíteni az ellenséget. És most ez jön.”

Miért is gondolná Putyin, hogy lehet egy ilyen emberekkel tárgyalni. Emberek, akik 7 évig csak hazudtak a szemébe, miközben elárasztották az országot olyan fegyverekkel, amelyekkel orosz katonákat ölnek meg?

És mi volt az a cél, ami miatt Merkelt és washingtoni kollégái hazudni kényszerültek?

Háborút akartak, ez az oka annak, hogy Boris Johnson létrehozott egy megállapodást, amelyet Zelenszkij márciusban tárgyalt Moszkvával. Johnson szabotálta a végrehajtást, mert Washington háborút akart. Ilyen egyszerű.

De a hazugságnak ára van, és ez az ár a bizalmatlanság formájában jelentkezik, ami a bizalom veszedelmes eróziója, amely lehetetlenné teszi a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatását. Dmitrij Medvegyev, a Nemzetbiztonsági Tanács orosz alelnöke éppen ezen a héten fejtette ki a lehető legkeserűbben véleményét az ügyben.

Lényeg: A béke kilátásai Ukrajnában minimálisak. Az amerikai külpolitika úgy döntött, hogy Amerika gyorsuló hanyatlását csak a közvetlen katonai konfrontáció tudja megfordítani. Az ukrajnai háború ennek a döntésnek az első megnyilvánulása.

Másrészt Oroszország már nem vesz részt a Nyugattal folytatott tárgyalásokban, mert nem lehet megbízni a nyugati vezetők által vállalt kötelezettségeik betartásában vagy szerződéses kötelezettségeik teljesítésében. A két fő párt kibékíthetetlen nézeteltérései elkerülhetetlenné teszik az eszkalációt. Megbízható partner hiányában Putyinnak csak egy lehetősége van a konfliktus megoldására: elsöprő katonai erő.

„Az oroszok nem fognak meghátrálni. Valójában az oroszok megsemmisítik az ukránokat. Előveszik a nagyágyúkat. Olyan helyeket fognak rommá tenni, mint Kijev és Ukrajna más városai. Fallujat, Mosult csinálnak.

Amikor egy nagyhatalom fenyegetve érzi magát… az oroszok mindent megtesznek Ukrajnában, hogy győzzenek. Meg kell érteni, hogy amiről itt beszélünk, az egy atomfegyverrel felvértezett nagyhatalom, amely egzisztenciális fenyegetésként tekint a történésekre, sarokba szorításra. Ez valóban veszélyes.(John Mearsheimer, Twitter)

És itt van még MacGregor: „Egyre inkább úgy néz ki, hogy az oroszok először Donbászban szeretnék befejezni a feladatukat. Minden ukrán haderőt ki akarnak iktatni, amely  Donbászban van. Ne feledjük, ez mindig is egy erőgazdasági intézkedés volt. Úgy tervezték, hogy minél több ukránt felőrölni a lehető legalacsonyabb orosz áldozat árán. Ez megy Dél-Ukrajnában, és ragyogóan működött. És Surovikin, a hadszíntér parancsnoka azt mondta, ez mindaddig folytatódik, amíg készen nem áll az offenzíva elindítása. Amikor az offenzívát elindítják, az egy egészen más csata lesz.

De ami érdekes, hogy az ukránok annyi áldozatot szenvednek el délen, hogy kezdenek hírek jönni arról, hogy az összeomlás szélén állnak. És ezért hallunk 14-15 éves tinédzser szolgálatba kényszerített fiúkról, és kapunk videókat az ukrán katonáktól, amelyek azt mondják: „A kijevi emberek abban bíznak, hogy az oroszok előbb eljutnak hozzájuk, mint mi, mert mi megöljük őket.” A kormány embereiről beszélnek, mert nem látnak bizonyítékot arra, hogy Zelenszkij kormánya törődik velük. Elfogy az élelem és a ruha, megfagynak, súlyos veszteségeket szenvednek.

Így néz ki, amikor a másik oldal fogalmaz vágy-vezérelten, ha úgy tetszik propagandisztikusan. De talán ez egy kicsit hihetőbb.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________