(4070) MoA vélemény

Tibor bá’ fordítása online

89. útban a 90. felé

Douglas MacGregor ezredes: „Az oroszok úgy gondolják, nincs mód a háború megszüntetésére. Senki sem fog jóhiszeműen tárgyalni, ezért meg kell semmisíteni az ellenséget. És most ez jön.”

Miért is gondolná Putyin, hogy lehet egy ilyen emberekkel tárgyalni. Emberek, akik 7 évig csak hazudtak a szemébe, miközben elárasztották az országot olyan fegyverekkel, amelyekkel orosz katonákat ölnek meg?

És mi volt az a cél, ami miatt Merkelt és washingtoni kollégái hazudni kényszerültek?

Háborút akartak, ez az oka annak, hogy Boris Johnson létrehozott egy megállapodást, amelyet Zelenszkij márciusban tárgyalt Moszkvával. Johnson szabotálta a végrehajtást, mert Washington háborút akart. Ilyen egyszerű.

De a hazugságnak ára van, és ez az ár a bizalmatlanság formájában jelentkezik, ami a bizalom veszedelmes eróziója, amely lehetetlenné teszi a kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatását. Dmitrij Medvegyev, a Nemzetbiztonsági Tanács orosz alelnöke éppen ezen a héten fejtette ki a lehető legkeserűbben véleményét az ügyben.

Lényeg: A béke kilátásai Ukrajnában minimálisak. Az amerikai külpolitika úgy döntött, hogy Amerika gyorsuló hanyatlását csak a közvetlen katonai konfrontáció tudja megfordítani. Az ukrajnai háború ennek a döntésnek az első megnyilvánulása.

Másrészt Oroszország már nem vesz részt a Nyugattal folytatott tárgyalásokban, mert nem lehet megbízni a nyugati vezetők által vállalt kötelezettségeik betartásában vagy szerződéses kötelezettségeik teljesítésében. A két fő párt kibékíthetetlen nézeteltérései elkerülhetetlenné teszik az eszkalációt. Megbízható partner hiányában Putyinnak csak egy lehetősége van a konfliktus megoldására: elsöprő katonai erő.

„Az oroszok nem fognak meghátrálni. Valójában az oroszok megsemmisítik az ukránokat. Előveszik a nagyágyúkat. Olyan helyeket fognak rommá tenni, mint Kijev és Ukrajna más városai. Fallujat, Mosult csinálnak.

Amikor egy nagyhatalom fenyegetve érzi magát… az oroszok mindent megtesznek Ukrajnában, hogy győzzenek. Meg kell érteni, hogy amiről itt beszélünk, az egy atomfegyverrel felvértezett nagyhatalom, amely egzisztenciális fenyegetésként tekint a történésekre, sarokba szorításra. Ez valóban veszélyes.(John Mearsheimer, Twitter)

És itt van még MacGregor: „Egyre inkább úgy néz ki, hogy az oroszok először Donbászban szeretnék befejezni a feladatukat. Minden ukrán haderőt ki akarnak iktatni, amely  Donbászban van. Ne feledjük, ez mindig is egy erőgazdasági intézkedés volt. Úgy tervezték, hogy minél több ukránt felőrölni a lehető legalacsonyabb orosz áldozat árán. Ez megy Dél-Ukrajnában, és ragyogóan működött. És Surovikin, a hadszíntér parancsnoka azt mondta, ez mindaddig folytatódik, amíg készen nem áll az offenzíva elindítása. Amikor az offenzívát elindítják, az egy egészen más csata lesz.

De ami érdekes, hogy az ukránok annyi áldozatot szenvednek el délen, hogy kezdenek hírek jönni arról, hogy az összeomlás szélén állnak. És ezért hallunk 14-15 éves tinédzser szolgálatba kényszerített fiúkról, és kapunk videókat az ukrán katonáktól, amelyek azt mondják: „A kijevi emberek abban bíznak, hogy az oroszok előbb eljutnak hozzájuk, mint mi, mert mi megöljük őket.” A kormány embereiről beszélnek, mert nem látnak bizonyítékot arra, hogy Zelenszkij kormánya törődik velük. Elfogy az élelem és a ruha, megfagynak, súlyos veszteségeket szenvednek.

Így néz ki, amikor a másik oldal fogalmaz vágy-vezérelten, ha úgy tetszik propagandisztikusan. De talán ez egy kicsit hihetőbb.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

44 gondolat erről: „(4070) MoA vélemény

  1. Ahogy mondod Tibor bá, a propaganda mindig hihetőbb mint a valóság
    Így van kitalálva, megtervezve, hogy ne legyenek benne bonyolult összefüggések, ne kelljen analitikusan gondolkodni a megértéséhez. Igazságokat kever kitalált ál tényekkel, hogy manipulálni tudja az emberi döntéseket. Mindazonáltal senki sem tudja a fenti állítasokat megerősíteni, mivel csak a mi képzeletünk hiteti el hogy igaz lehet, valódi tények nélkül. Lehet hogy így van, lehet hogy nincs. Nem szabad elhinni, bedőlni neki, pont ezt akarja.
    Nagyon leegyszerűsítve maradjunk a „látható” tényeknél: Oroszország egy másik állam területét foglalta el 2014-ben, vonult be, öl embereket, civileket, terhes nőket, gyerekeket. Ukrajna nem vonult be Oroszország területére, nem is volt célja ez. Nagyon leegyszerűsítve, a háborús logika alapján az agresszor Oroszország marad.

  2. Minato:
    “ Nagyon leegyszerűsítve, a háborús logika alapján az agresszor Oroszország marad.”
    Igazad van, mindenki ezt látja, aki csak a felszínt nézi és nagyon leegyszerűsíti a helyzetet. 🙂

  3. A különleges katonai művelet célja nemcsak a pusztítás (infrastruktúra), fegyvermentesítés és a nácítlanítás, hanem az ukronáci személyiség megtörése, ellenállási akaratának és mitikus küldetéstudatának megsemmisítése.

  4. 1 – Minato:
    Egyszerű tény, a mikből könnyen lehet következtetni: Atomhatalom nem veszíthet.

  5. 3. János, igen, pont ezt mondja az Orosz propaganda is. Nyilván így is történt volna ha egy hét alatt befejezik a háborút, viszont most ennek pont az ellenkezője lett a valóság: Orosz zene, történelem, nyelv stb betiltása, nyílt oroszellenesség, törvénybe foglalva.
    Számomra nehezen hihető, hogy a mai világban nem szimulálták le sok 100 vagy 1000 verziót a támadás előtt, ahogy pl az USA teszi szuperszámítógépekkel, elemzők hadával. Vagy amnyira nagy arccal mentek neki Ukrajnának, hogy a 2.-ik verzióval nem is számoltak? Bármelyik verzió igaz, azt bizonyítja hogy mennyire béka segge alatt van a teljes Orosz stratégiai vezetés. Lehet nincs is, mivel kizárólag az FSZB politikai céljai vezérlik, a katonai gondolkodókat, szakembereket lecserélték már.

  6. 4. Tibor bá, ez nem tény, mivel nincs alátasztva bizonyíkokkal, nincs rá egyelőre precedens. Remélem nem is lesz.

  7. „A megállapodásokkal időt akartunk adni Kijevnek arra, hogy megerősítse hadseregét – mondta Francois Hollande volt francia elnök.”
    Mi ez, egy őszinteségi hullám? Merkel, Porosenko után Hollande sem bírta magában tartani, hogy a Minszk-i szerződés átverés volt.
    Mivel ezen a szinten nincsenek véletlenek, ezért erős a gyanum, hogy a cél egy esetleges orosz-ukrán közeledés megakadályozása az oroszok nyugatiak iránti bizalmának további gyengítésével.

    A szakadár területek önálló közigazgatási státuszt kapnak, állt a Minszk-i szerződésben. Kiderült, ez soha nem állt szándékukban.
    De mi másra bulizta volna ki az időnyerést az ukránoknak, Merkel, Hollande és Washington, ha nem arra, hogy a nyugatról származó fegyverekkel az ukránok lerohanják a szakadár területeket. Mi másra kellhetett az idő? Ez mutatja, hogy a nyugat mindent megtett annak érdekében, hogy egy katonai konfliktus kirobbanjon az ukránok és az oroszok között.
    Békés megoldással kecsegtető szerződés leple alatt folyt az erőltetett ütemű felfegyverzése Ukrajnának, hogy lerohanhassák a szakadár területeket.

    Annyi történt, az oroszok ezt már nem várták meg.
    A megelőzést mások is művelik. A legfrissebb, hogy „Izrael hétfő hajnalban rakétákkal lőtte a damaszkuszi nemzetközi repteret”
    Ha az önvédelem megkívánja joga van mindenkinek megelőző csapásra. Most már tudni lehet hiteles forrásokból, a Minszk-i megállapodás időnyerés volt arra, hogy a fegyveresen megerősített ukránok lerohanják a szerződéssel védett területet. Ezt előzte meg Oroszország. Már, ha valakinek fontosak az összefüggések.

  8. 4 Tibor bá

    Atomhatalom is veszíthet. Afganisztánban két atomhatalom is veszített. Vietnámban is elbukott két atomhatalom is. A Szovjetunió is elbukott, nem mentették meg az atombombái, pedig akkor még több is volt nekik mint most.

  9. 7 Károly
    Az a baj, hogy ez csak interpretáció kérdése.
    Simán elő lehet úgy is adni, hogy már tudták, hogy az oroszok úgy sem fognak megelégedni ezzel, és meg fogják támadni Ukrajnát, és végképp elszakítani az északi régiókat, és ezért kellett időt nyerni, hogy Ukrajna felkészülhessen erre.
    És egyik fél sem tudja bizonyítani a maga verziójának igazát a kialakult helyzet nyomán…

  10. 8 – Tilinkó:
    Ha kiszállok a ringből, mert unom a jobb egyeneseket, nem veszítettem. Akkor veszítek, ha kiütnek.
    A felsorolt esetekben az atom hatalmak választattak, odacsapnak nukleárisan, vagy kivonulnak.
    Ez a lehetőség Putyinnak is nyitva áll, és előre bejelentette, hogy oda fog csapni.

  11. 7. Karoly, ennek ellnére egyik fejlett hatalom sem bízott abban, hogy Ukrajna megállítja az Orosz inváziót. Mindenki kivonult, a követségeket bezárták, állampolgáraikat elhagyásra utasították már 2022 Januárban.
    Nagy felfegyverzés nem 2022 Februárja előtt volt, előtte főleg önvédelmi célú Javelineket, szállítókat, kézifegyvereket – illetve kiképzést kaptak – a Nyugattól, támadó nehézfegyverzetet nem. Emlékezz, milyen vita volt a M777-ről. Ukrajna előtte Orosz / Szovjet haditechnikára támaszkodott, azzal ágyúzott.
    A Minsk-i szerződés elfogadása mindkét félnek időt biztosított, nyilván „szegény” Oroszok sem voltak annyira idióták hogy ezt bevették, náluk is vannak (voltak?) logikusan gondolkodó katonai stratégák, ők sem álltak akkor készen Ukrajna elfoglalására. Utána, 2015-16-ban indult a nagy Orosz haderőfejlesztés is. A minszki szerződés mindkét fêl számára időt adott a felkészülésre, mivel nyilvánvalóan elfogadhatatlan, betarthatatlan állítások szerepeltek benne.

  12. 10 Tibor bá

    Még Kína is bejelentette előre, hogy atomfegyver bevetését nem fogadná el. Globális szankciók jönnének nukleáris agresszió esetén, a háborút azzal se nyernék meg, sőt még nagyobb lenne a vereségük, olyan elszigetelté válnának mint Észak-Korea.

    Történelmi hiba volt Putyintól, hogy tévképzetekre alapozva elindított egy olyan háborút amit nem tud megnyerni. Ezzel a hibával mindenképp el kell számolnia. Húzza az időt, hogy ne kelljen számot adnia, de végül nem kerülheti el, semmi sem mentheti meg ettől, még az atomfegyver sem.

  13. 12 Tilinkó

    „Még Kína is bejelentette előre, hogy atomfegyver bevetését nem fogadná el. Globális szankciók jönnének nukleáris agresszió esetén”

    És ha megüzenné valaki Nekik, hogy Pekingre is jut HEMP? Esetleg a fél kínai iparra? Nem lennének kicsit csendesebbek? Tudom nagyok, de aki nagy, az nagyot is tud zakózni !

  14. „Háborút akartak, ez az oka annak, hogy Boris Johnson létrehozott egy megállapodást, amelyet Zelenszkij márciusban tárgyalt Moszkvával. Johnson szabotálta a végrehajtást, mert Washington háborút akart. Ilyen egyszerű.”

    Borisnak ez lett volna az első, hogy létrehozott valamit. Végrehajtani semmit sem képes, nem kell különösebben akarja. 😉
    Aki ebből akarja levezetni az összeesküvést, tudnia kéne, hogy kire alapozza azt.

  15. Nincs itt semmi összeesküvés, se elmélet, se gyakorlat – már. Azokon túl vagyunk, a jelen szakasz már a tettek mezején zajlik mint egy sakkmérkőzés. Sikerpropaganda itt már nem dönt.
    Egy lehetséges megfogalmazását olvastam a jelen szakasznak:
    „kevesen fogják fel, hogy az ukrán háború valódi lényege a nyugati technológiák és taktikai-stratégiai tudás kiismerése ill. megszerzése.”
    Új korszak kezdődik hamarosan.

  16. “kevesen fogják fel, hogy az ukrán háború valódi lényege a nyugati technológiák és taktikai-stratégiai tudás kiismerése ill. megszerzése.”

    Vicces, ez mitől komolyabb indoklás mint bármelyik összeesküvés elmélet?
    Engem inkább a durcás kismalacra emlékeztet a „magyarázat”: ” én így szállok le”…

  17. 16., 17.:

    “kevesen fogják fel, hogy az ukrán háború valódi lényege a nyugati technológiák és taktikai-stratégiai tudás kiismerése ill. megszerzése.”

    Oké, de akkor a nyugat annyira idióta hülye, hogy hagyja kiismerni az általa felhalmozott tudást + hagyná szabadon más kezére játszani a technológiáit? Ez a FŐ kérdés!
    A mondat alapján ugyanis akkor a nyugat önmaga ellensége lenne. Ez hihető?

  18. A 300 ezer behívott tartalékosból 250 ezer még kiképzésen van, kérdés, mi lesz a feladatuk majd. A kezdeményező fél az orosz, majd ukrán volt, jelenleg megint az orosz, az ukránok már aligha képesek arra, hogy ismét átvegyék. Szóban igen, de az semmi.
    A papírfecnik ideje lejárt, ma már senki sem bízik meg benne. Tavaly ősszel még próbálkoztak az oroszok, hogy a minszki megállapodásból legyen valami, de elhajtották őket. Ma már rájöttek, hogy nem tárgyalni akartak velük, a cél a megsemmisítésük. Ezért más ez a háború, mint például az afganisztáni. Onnan ki lehetett vonulni, innen hova? Most a NATO gyakorlatilag közvetlen háborús fél, nem kell sok idő és nemcsak álcázva lesz jelen. Egyre korszerűbb fegyvereket vetnek be, a Kína ellenni háború előtt tesztelni szeretnék őket.
    Már szoktatnak bennünket ahhoz, hogy nem kell félni az oroszok fenyegetésétől, nyugodtan lehet nyíltan háborút viselni ellenük, nem kell bedőlni Putyin ijesztgetésének, úgysem mer nukleáris fegyvert bevetni.
    Jó, hogy a NATO tagjai vagyunk. Igencsak sz@rban leszünk hamarosan. Elvileg ez egy védelmi rendszer, de mire kötelezhetnek bennünket, ha bajban lesznek? Annak idején a németek is bevontak mindenkit a háborúba, amikor már nem bírták egyedül. Ki lehet maradni belőle? Inkább úgy kérdezném, meddig lehet kimaradni belőle? (a közvetlen harcokból, a gazdasági háborúban már nyakig benne vagyunk, a fenének sem hiányzott, de a szövetség bele kényszerített bennünket).
    A NATO főtitkár nyilatkozata szerint, nem engedhető meg, hogy Oroszország nyerjen. Jó, de meg tudja akadályozni, ha úgy alakulna? Az oroszok meg nem veszthetnek, tehát a bőséges tartalékjaikhoz kell nyúlniuk. A két kecske megy szemben egymással a hídon.

  19. #https://www.youtube.com/watch?v=Rlz62JGFg4g

    Észak Korea military parádé
    De kemény, rakéták felvonultatása a kisebbektől a nagyobbakig.Vadászrepülők karácsonyi díszkivilágításban.Komoly zenei aláfestés, és még az emberek arcán is látszódik hogy komolyan veszik.Gyerekek itt még az emberek arcán is látszódik a komolyság és az hogy nem facebokozzák szét magukat 😀
    Még a rakéta szállító kocsik gumiabroncsa is ki van szilikonozva,és a kocsikon egy porszem sincs de komolyan 😀 Kim úgy játsztik ezekkel mint 3 éves gyerek a a játékautókkal.
    Mondjuk kurva érdekes 10 napja van a videó fent a youtubon és csak 47 ember nézte meg eddig! (gondolom valódi 2022 felvétel)

  20. 19, kakukk

    Melyik európai ország komplett lelkisége áll készen a világtörténelem sorsfordító ütközetére?
    Melyik nemzetnek napi témája már a háborús prepperkedés…?

    A vallásosok szaporán imádkozzanak, hogy csakis légi robbantású atomtöltetekkel és lehetőleg 5 kg/cm2 túlnyomás alatt mérkőzzenek meg az atomnagyhatalmak az ipari területek fölött.

  21. #https://www.youtube.com/watch?v=fPpaSIFzc28&list=PL6o33djKYxPSi1qTUKSLmIY71yc1_xoxh

    És még ez is észak Korea, friss videó ezt látnotok kell!!!!
    Érdekes szintén nem sokan nézték meg a videót globálisan.
    A pódium előtt is rakéta, na és a zenei aláfestés 😀 Kim a rakéták szerelmese.
    Most mindennemű elemzés és tudás nélkül én azt mondom hogy egyrészt jól érzi magát Kim a rakéták között látni rajta hogy büszkeséggel tölti el.Egyrészt imád villogni a rakétákkal mint oláh cigányok a 20 milliós bmw-vel 😀 , de ezt komolyan mondom van benne egoizmus . De szerintem be is fogja vetni előbb utóbb, látszik rajta .Ha lesz indok ha nem. Egyszerűen látszik rajta hogy szerelmese a rakétáknak és be fogja vetni nem azért készültek ezek. (a hasonlatnál maradva olyan nincs hogy az oláh cigány beül a bmw-be és nem próbálja ki a gyorsulást, az erőt a nyomatékot :D) Nem mondom hogy idén veti be ,de hogy örökké ő sem fog szájkaratézni az 99 % biztos.
    Vélemény?

  22. 9. hubab: Már megint tapasztalom, hogy gyakran egy srófra jár az eszünk 🙂
    Engem is a kezdetettől az zavar, hogy nem tudom mit mondott Merkel. Tőbb helyen olvastam az idézetet az interjúból:”a minszki megállapodáscsomag kísérlet volt arra, hogy időt adjanak Ukrajnának a megerősödésre” De valószínüleg a riportban sem volt konkrétan, hogy mit támogattak: a megerősödést az oroszok MEGTÁMADÁSÁT az elfoglalt területeken vagy a megerősödést a VÉDEKEZÉSHEZ, az oroszok várható támadása ellen. Mert értelmezni akárhogy lehet és én már az értelmezésekkel találkoztam. Az eredeti interjú talán azért egyértelműbb vagy legalábbis adhat támpontot, de igazából az egész nemzetközi politika nem az érdeklődésem, nincs kedvem az eredeti német szöveg után kutakodni. De ha valaki tudja, hol hozzáférhető, megköszönöm, ha oda irányít.

  23. 17: Z. Próféta
    „Vicces, ez mitől komolyabb indoklás mint bármelyik összeesküvés elmélet?
    Engem inkább a durcás kismalacra emlékeztet a “magyarázat”: ” én így szállok le”…”

    No, pont a leszállásról itt már beszélni nem lehet, a kocka el van vetve, a döntő sakkmeccs elkezdődött.
    Néha parasztáldozat is megoldás. Ne feledjük, az orosz föderáció éves mortalitása bruttó másfél milla körül van, ebből pár-száz ezer most a későbbiekben nyerő pozícióért?

    Ja, és ennyivel kevesebben halnak meg közlekedési balesetben, meg extrém sportokban, orosz rulettben meg hasonlókban…

  24. kakukk – 19

    „Elvileg ez egy védelmi rendszer, de mire kötelezhetnek bennünket, ha bajban lesznek? ”

    Ez az amerikai álláspont kvintesszenciája az ukrán ügyben:

    „Nem érdekel minket! Az Egyesült Államokat és a NATO-t nem érdekli, hogy hány ukrán hal meg. Sem civilek, sem nők, sem gyerekek, sem katonák. Nem érdekel minket. Ez egy nagyszerű focimeccs lett. Tudjátok, megvan a mi csapatunk. Nekik meg a saját csapatuk, rah rah rah. A legnagyobb pontszámot akarjuk elérni, és azt feljebb akarjuk tornázni. És tudod, nem érdekel minket, hogy hány játékosunk sérül meg a játéktéren, amíg nyerünk.”

    http://www.youtube.com/watch?v=GXOWZnRCc20

    Szerinted ezt csak az ukránokról gondolják az amerikaiak? A magyarokról, lengyelekről, románokról vagy bármely más európai népről másként gondolnak? Tényleg? Ugyan miért?

    A kérdés költői volt, a választ tehát tudod.

  25. Úgy látszik, hogy túl primitiv vagyok annak megértéséhez, hogy az európai, egy akolba begyüjtött birkanyáj hogy bégeti ugyanazt a mantrát valami karmester intésére, hogy vállal saját magának ártó szankciókat a saját energiaellátását kezében tartó ország ellen?Akkor tényleg csakis erre kellett annakidején az unió, hogy uniformizálják az államokat, minden külön uton járó , valaha szuverén országot megfosztani saját érdekei szem elött tartásától, saját nemzeti ,gazdasági érdekeivel szemben is?
    Továbbmenve, logikám szerint, ha én európaiként belemegyek akármi szövetségbe bárkivel -jelen esetben Amerikával – akkor nekem ezért kapnom kell valamit.Minden nemzetközi kapcsolatok alapja az adok-kapok gazdaságilag. Mit kap feltétlen, szinte öngyilkos szankciókért cserébe Európa Amerikától? Mi jött ki jól abból, hogy Amerika haragszom rád játékában Európa olyan lelkesen vesz részt, olyasvalaki ellen, aki neki semmi rosszat nem tett, sőt a legfontosabb valami, az energiaellátása annak kezében van?
    Valaki magyarázná meg nekem, hadd ne élném napjaimat hülyén.

  26. 27. balint

    Tudom kérdésed költői, mégis válaszolok, bár nem leszel tőle okosabb?

    USA gyakorolja az eutanáziát Európán! Látszólag. Valójában szánt szándékkal kinyírja és meg is eszi a halottat!

    A nagy liberalizmus és humánum zászlaja alatt a legnagyobb genocídium nézői és résztvevői lehetünk.
    Juhé és jipjájé!

    Csak itt tágabb a merítés, az áldozatok faji és népi identitása.
    Pontosabban az mindegy is.
    Mit is lehetne ennyi elhülyítettel csinálni?
    Ezt meg én kérdezem, hogy ne haljak meg hülyén, mert tényleg nem tudom?!

  27. 27 – balint

    Az európai politikusok is kontraszelekcióval vannak kiválasztva: vagy zsarolják őket (külön fejezet, hogy mivel) vagy megfélemlítik őket vagy – ami a leggyakoribb – mindkettő eszközt használják ellenük. Ergo, nincs, aki igazából képviselje a valóban európai érdekeket. Nagyon-nagyon kevés a kivétel, amely erősíti a szabály, ami érvényes úgy tagállami szinten, mint az EU központi vezetésének szintjén, ott aztán teljes mértékben! A kontraszelekció meg a korrupció csak a teljesen vaknak nem veri ki a szemét!
    Azt már említenem sem kell, hogy az egyes kiválasztott politikusokat akár évtizedekkel előtte elkezdik „előkészíteni” a jövőbeni potenciális posztjaikra, ez a gyakorlat sem új keletű és egyébként Magyarországon sem szorul különösebb magyarázatra. Mindenhol ez folyik.

    Az eredményt látod; Európa semmilyen módon nem tudja érvényesíteni saját érdekeit, a nemzetközi politika porondján a pehelysúlyú hülye gyerek szerepe jutott neki.

    Fehérgalléros, pszichopata bűnözőktől várod el, hogy jót tegyenek veled, családoddal, országoddal, nemzeteddel, kontinenseddel? Ez a mai Európában nem reális elvárás.

  28. 9. hubab

    Ha valaminek akkora ormánya van, mint egy elefántnak, akkora fülei vannak, mint egy elefántnak, akkor a nélkül, hogy látnánk az egész elefántot, mint közvetlen bizonyítékot, biztosak lehetünk benne, hogy elefántról van szó.

    Bush felmondta a rakétavédelmi egyezményt. Nem az oroszok.

    NATO Lengyelországba telepíti az Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszert, ami, ha jól emlékszem, atomrakéta indítására is képes. Nem az oroszok telepítettek atomfegyver kilövésére képes fegyvert Kubába, Mexikóba, Kanadába.

    USA anyagilag is támogatja az ukrán ellenzéket. Nem az oroszok.

    Az anyagilag is támogatott immár fegyveres ellenzék megdönti a választott oroszbarát elnököt Janukovicsot. Nem az oroszok puccsolták meg Janukovicsot. Nyugatnak egy pisszenése sincs amiben rosszallaná a fegyveres puccsot.

    A nyugat elkezdi felépíteni, kiképezni az Ukrán hadsereget.

    Válaszlépés. Az ukrajnában élő orosz szakadárok orosz támogatással donyecki, luhanszki területeket foglalnak el. Krím elcsatolása megtörténik.

    Kritikus rész következik, a 2015-ös Minszk-i egyezmény, ami a szakadár területek autonómiájáról szól.
    Erről nyilatkozott 2022-ben Merkel, Hollande és korábbi volt ukrán elnök, hogy színjáték, időhúzás volt a szerződés aláírása arra, hogy Ukrajna megerősödjön.
    Ez a színlelés arra kellett, hogy az idővel meferősödő Ukrajna ellenálljon egy későbbi orosz inváziónak, ami ennek ellent mond az a következő esemény.

    A szakadár területek kérték az Oroszországhoz csatolásukat. Oroszország ezt elutasította. Micsoda, az ölükbe hullhatna két Ukrán megye és nekik nem kell?
    USA nyomásra Németország nem engedélyezi az új gázvezeték üzembe helyezését.
    Nem az oroszok rúgták fel a szerződést és kezdtek a gázzal zsarolni.

    Nekem a következő forgatókönyv nem stimmel.
    Az orosz a hibás, hogy a megállapodás ellenére a keleti tömb országai csatlakoztak a NATO-hoz. Az oroszok miatt szegett szerződést USA és lépett ki a rakétaegyezményből.
    Az oroszok megdöntik az Ukrán oroszbarát elnököt. Csakis az orosz az oka, hogy Lengyelországba atomrakéta kilövésére alkalmas elhárítórendszert telepít a NATO.
    Az oroszok addig ügyeskedtek, míg Németország kénytelen volt az új tengeri gázvezetéket szankcionálni.
    Az oroszok felrobbantották saját gázvezetéküket.
    Az ukrán SZ-300 légvédelmi rakétarendszer immár sokadik rakétája tévedésből szomszédos országokban landol. Ez is az oroszok miatt.
    Nem szentek az oroszok sem az biztos. De ez bizony egy elefánt. Mégpedig a nyugat elefántja.

  29. 26 Zsolt
    Ez tényleg megdöbbentő, hogy mindezt egy amerikai szenátor mondja, és mondanivalója nagyon egybevág az itteni véleményekkel, hogy Amerika volt, aki ezt a háborút szándékosan kirobbantotta az oroszok minden békekísérlete ellenére.
    Meglepő volt az őszintesége is, hogy ha a vietnámi háborúban – ahol ő is részt vett – álltak volna elé vietnámiak, hogy megállítsák tankját, habozás nélkül átgázolt volna rajtuk, míg az oroszok megálltak, mikor ukránok eléjük álltak.
    Szóval van, aki Amerikában is önkritikusan látja, mi folyik valójában a látszat ellenére…

  30. 30 Károly
    A stratégiának az is része, hogy a folyamat időben elhúzódik, és a korábbi események már a múlt jótékony ködébe merülnek az egyszerű megfigyelő szemében, ők csak azt látják, ami mostanság történt…

  31. 30 – Károly:
    Köszi az emlékeztetés, de az olyan megrögzött atlantisták, mint például a mosógépszerelő, ezt nem olvassa el, vagy ha igen, akkor átugrik rajta, mert az értelme csak addig terjed, hogy Putyin agresszor. Ami ennél egy kicsit is komplikáltabb az neki magas.

  32. hubab

    „egybevág az itteni véleményekkel, hogy Amerika volt, aki ezt a háborút szándékosan kirobbantotta az oroszok minden békekísérlete ellenére.”

    Ezt a maszlagot még itt sem osztjuk mindannyian. Úgy ahogy az orosz tisztikar egésze sem:

    „Követeljük az Orosz Föderáció elnökétől, mi, Oroszország tisztjei, hogy hagyjon fel a háború kiprovokálására irányuló bűnös politikájával, amelyben az Orosz Föderáció egyedül állna szemben a Nyugat egyesült erőivel, teremtse meg a feltételeket az Orosz Föderáció alkotmánya 3. cikkének gyakorlati megvalósításához, és mondjon le. (mármint Putyin)
    ” 2022 január 30. Összoroszországi Tiszti Gyűlés Tanácsa, Leonyid Ivasov nyugalmazott altábornagy, az Összoroszországi Tiszti Gyűlés elnöke (nem mellesleg: 2015 óta ő vezeti a Geopolitikai Problémák Akadémiáját)

    Szóval maradnék annál ami biztos.
    Putyin indította a Blitzkrieget…

  33. Az orosz hadsereg tartalékai korlátlanok….
    „Ruhagyűjtést jelentett be az orosz 2. Gárdahadsereg női tanácsa, melyet a hadsereg parancsnokának felesége, Jaketyerina Kolotokvin vezet. A 63.ru beszámolója szerint a hadseregben szolgálók számára többek között meleg téli ruhát (48 és 60-as méret között), valamint 41 és 44-es méret közötti téli csizmákat, bakancsokat várnak.”

  34. 35, Z Próféta

    Mi ezen a meglepő neked?
    Nemcsak az orosz katonáknak és önkénteseknek szerveznek adományokat, hanem az ukrán menekülteknek is…egyébként a mariupoli ostrom óta általánossá vált (erre utalt V.P. elnök videóköszöntője pár napja), hogy magánszemélyek is szerveznek segélykörutakat (városról-városra teherautókkal), amit aztán a luganszki vagy donyecki elosztóközpontokba visznek.

    Arra gondoltál már mielőtt szaporítod a mesét (Igor Girkin hadibloggerrel egyetemben), hogy valószínűleg nem tud(n)(t)ak mindent magukkal vinni a zászlóaljak…és a nyári bakancs vagy a lövészkesztyű már hideg lehet?

    Egyébként még a VCh 35390 orosz alakulatnak is szerveztek lakossági adománygyűjtést mellesleg…

  35. Jánosom,!
    Ezeket a „hadifelszereléseket” nem a turi butikba vagy menekültek számára koldulják, hanem „a hadseregben szolgálók számára”.

    Ha lehet hinni az oroszoknak, ha hazudnak akkor átláttál a szitán.
    Hatalmas haditartalékok legendája szerint 1.5 millió katonát ránthatnak hadrendbe, igaz felöltöztetni sem tudják őket. De legyőzhetetlenek. Vagy nem. Az idő eldönti.
    Mindenestre ezt a háborút még a főtisztek sem tartják jogosnak.

  36. 37 – Z Próféta

    „Mindenestre ezt a háborút még a főtisztek sem tartják jogosnak.”

    Hűha, nagy újdonság, hogy az orosz hadseregben vannak árulók, akiknek fontosabb a lopással, korrupcióval megszerzett vagyonuk (vagyontárgyaik, számláik) biztonsága, mint a hazájuk védelme! Meg, hogy a kislányuk angliai iskolába járjon vagy az asszonykájuk rendszeresen shoppingolhasson Párizsban, Milánóban, New Yorkban.
    Ez aztán az újdonság! Megsúgom: ilyenek a legmagasabb posztokon is vannak, a Védelmi Minisztériumban Sojgunál, a Vezérkarnál Geraszimovnál is.

    De mennyi főtisztet képvisel Ivasov? Milyen ezek aránya a teljes főtiszti állományhoz képest Oroszországban? Mekkora erőt képviselnek?
    Neki mi a motivációja?
    Hallottál előtte korábban bármit is róla?

    Nekem van a könyvespolcomon könyv tőle. Olvastam, de nem igazán volt emlékezetes, enyhén szólva átlagos volt. Többször nem esek abba a hibába, hogy ennek az embernek a könyvéért pénzt adjak ki, szerény véleményem szerint nem érdemes.

    Egyébként meg lehet, hogy azóta már megbánta, hogy ezt mondta, de ez legyen az ő baja. Nagy ambíció (elnökválasztáson is szeretett volna indulni!), ragadós kéz, relatíve kevés ész. No, azért nagyságrendileg jóval több, mint ami neked jutott…

  37. A személyeskedés a leggyakoribb érvelési hiba. Szóra sem érdemes.

    2016 októberében Ivasov az orosz Pervij Kanal csatornán kifejtette, hogy Oroszország szerepvállalása a szíriai polgárháborúban kritikus fontosságú a Katar-Törökország gázvezeték megépítésének megakadályozása érdekében, ami katasztrofális lenne a Gazprom, és ezzel együtt az orosz költségvetése számára.

  38. 40 – Z Próféta

    Ennek a gázvezetéknek a megépítéséhez – amennyiben szíriai területet érintett volna, márpedig érintenie kellett volna! – természetesen a damaszkuszi kormány beleegyezésére lett volna szükség. Ami azonban nem volt meg, éppen ezért is akarták az Asszad-rezsimet megbuktatni sok helyről, elsősorban az USA-ból, Nagy-Britanniából, de hozzájuk csatlakoztak a katariak is (a finanszírozás terén), katonailag Törökország is.
    Egyébként más okok is voltak a szíriai polgárháború kirobbantása mögött, de ezeket most hagyjuk!

    Oroszország a legitim szíriai kormány jóváhagyásával érkezett oda, máig is vannak orosz katonák Szíriában.
    Ahogy amerikaiak is, Kelet-Szíriában, csak őket senki sem hívta; csak jöttek maguktól, ugyanúgy, mint a törökök. Az utóbbiak inkább a kurdok miatt, az amcsik meg lopni, szokásuk szerint.

    A Nyugat szerepvállalását Szíriában jobb, ha nem vitatod, mert abból jól nem jössz ki! Utálják arrafelé az amcsikat, amennyire csak el tudod képzelni! Kb. annyira szeretik őket, mint a szomszédos Irakban.

    Az általad idézett szövegben Ivasov lényegében a térségbeli orosz geopolitikai célokról beszélt, nem is vitatom azt, amit ebben a témában mondott. Tény, hogy a szarkavarást ott sem az oroszok kezdték, amikor ők odamentek, akkor már javában tartott a Nyugat által szított polgárháború (a katariak egyedül nem mentek volna semmire, hiába van pénzük).

  39. Mit is kerestek az oroszok Szíriában?
    Mit is kerestek az egyetemünkön szír hallgatók?
    Nos, Szíria az egymást váltó rezsimektől függetlenül 1956 óta mindig is a Szovjetunió, majd Oroszország legstabilabb közel-keleti szövetségesének számított, az országba 2011 előtt több milliárd dollár értékű olajipari és infrastrukturális orosz befektetés érkezett, és Damaszkusz az orosz hadiipar egyik fő megrendelőjének számított. És ha még ez nem alapozta volna meg kellőképpen a Szíria sorsa iránti orosz érdeklődést: a Földközi-tenger egyetlen orosz haditengerészeti támaszpontja is Szíriában, méghozzá Tartúszban található.

    Az oroszok ott sem voltak legendája…

  40. 43 – Z Próféta

    Pontosan, köszönöm, hogy megerősítetted, hogy a két ország közt hosszú távon működő szövetségi rendszer volt! Minden szavaddal egyetértek! Csak megerősítik, hogy az oroszok beavatkozása teljesen legitim volt, a damaszkuszi kormány jóváhagyásával történt mindez.
    A nyugati szarkavarás okán kirobbanó polgárháború okán az oroszok megerősítették az ottani, addigi szimbolikusnak mondható jelenlétüket és segítették a szövetségesüket. Ugyanis nekik is vannak érdekeik a Közel-Keleten (is).

    Szíria a polgárháború előtt sok tekintetben egy nagyon jól működő ország volt. Az egészségügyüket és oktatásukat nyugodtan lehetett nevezni európai színvonalúnak.
    A polgárháború előtt Libanon is egy gazdag, jól működő ország volt, ahol az átlagszínvonal magas volt.
    Pedig egyik ország sem úszik az olajban, mint például Szaúd-Arábia és a többi Perzsa-öböli monarchia. Szíria vallásilag toleráns, világi ország volt. No, ez is nagy hiba volt sokak szempontjából! Ugyanis az iszlám fundamentalizmust is nagyon jól lehet használni sok mindenre! Ezért is pusztulnia kellett volna!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük