(4095) Doomsday Clock

Tibor bá’ fordítása online

 

A Kreml aggodalmának ad hangot a „Doomsday Clock” miatt, és az Egyesült Államokat és a NATO-t hibáztatja

 

89. útban a 90. felé

Január 25. (Reuters) – A Kreml aggodalmát fejezte ki szerdán amiatt, hogy a „végítélet órája” minden eddiginél közelebb került az éjfélhez, noha a szimbolikus mutatókat mozgató tudósok Moszkva saját „alig titkolt fenyegetéseire” hivatkoztak, miszerint atomfegyvereket használnának.

A Bulletin of the Atomic Scientists által, annak szemléltetésére létrehozott „Doomsday Clock”, hogy az emberiség milyen közel járt a világvégéhez. Kedden 90 másodperccel éjfél előtti állásra állította át a 2023-as „idejét”, 10 másodperccel közelebb, mint eddig bármikor.

Ezen az órán az éjfél jelzi az emberiség megsemmisülésének elméleti időpontját. Az óramutatók közelebb vagy távolabb kerülnek éjfélhez, a tudósok által egy adott időpontban fennálló egzisztenciális fenyegetésekről kiolvasott adatok alapján.

„A helyzet összességében valóban riasztó” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az újságíróknak, és az Oroszország és a Nyugat között az ukrajnai válság miatt kialakult feszültség józan értékelését kérte.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

29 gondolat erről: „(4095) Doomsday Clock

  1. „Aggódom, hogy aggódtok, hogy nem robbantom-e fel az egész kócerájt” – vicces gyerek ez a Putyin…

  2. Lényegében Putyin elvárta volna, hogy hagyják nyerni Ukrajnában. Nem hagyják. Ez estben nem lesz más opciója, mint beindítani a III. V h-t. Erre figyelmeztet néhány hetente. A Pentagon ezt nem hiszi, ami hatalmas hiba.

  3. 2 „nem lesz más opciója” – nekem lenne egy javaslatom egy másik opcióra…

  4. Pedig ott van már a keleti partjainál a figyelmeztetés, a „Gorskov Admirális” fregatt a cirkon rakétáival (másfél percre Biden irodájától). Egyedül van a nemzetközi vizeken, bármikor megsemmisíthető, de annak egyértelmű következményei lennének.

  5. Attól tartok Putyinnak nincs más opciója, csak eszkalálni. Valószínűleg beteg, lehet hogy nem halálos, de gondot okoz neki ész hoszabb távon halálos lesz. A 71-ik életévét tölti, tehát vagy nyer vagy ígyis-úgyis fűbe harap. Ha már fűbe kell harapnia, ne párnák között, álmában, betegen tegye, ugyebár.
    Nem fogja feladni, a slepp, az elit meg megy vele együtt, mivel gyávák, a tettrekészeket már rég eltávolította a köreiből.
    Nem tartogat semmi jót a jövő 🙁

  6. 4 – kakukk:
    A cirkonok hagyományos robbanófejjel értelmetlen lenne. Nyilván atom töltetek vannak. Ez azért már elég komoly figyelmeztetés nekünk is. A termonukleáris vég egyre közelebb van. Az I. vh-ak is ilyen előzménye voltak. Mozgósítás itt-ott, ami nyilván fenyegetést, ijesztgetést jelent. Aztán valaki elsüti az első lövést, mert az eszkalációban nem lehet megállni presztízs vesztesség nélkül.

  7. 6. Vajon miért nem tanul az emberiség a hibákból? Miért éri meg százezrek, milliók életét bealdozni pár elit egyén miatt, akiknek a „presztízs veszteség” nem elfogadható? Ezt nem értem. Nagyon nem.

    Szerintem az USA szorosan nyomon követ minden Orosz hajót, tengeralattjárót. Nem hülyék, techológiájuk megvan hozzá. Ravaszon az ujjuk.

  8. 5 Egy opciója van: meg fog halni. Mint minden ember a Földön, hisz mind halandók vagyunk. Ezen az egyen nem tud változtani.

    Hogy eszkalál-e, folytatja-e a háborút, bevet-e atomot, azon mind tud változtatni. Még mindig nincs szó arról, hogy a NATO megtámadná Oroszországot, ha mégúgy elvesztené is a háborút.

  9. 8 – Ábel:
    Putyin meg akarta és meg akarja akadályozni azt, hogy Moszkvához közel lehessen USA rakétákat telepíteni. Ez akkor következett volna be, ha Ukrajna NATO tag lett volna. Ezt akadályozta meg a különleges hadművelet. Ha veszít, akkor az USA oda telepít, ahová akar. Akkor pedig ha közelről lőnek, az oroszoknak nincs idejük a bejövő rakétát semlegesíteni. Ez kész helyzet egy sikeres USA első csapáshoz.

  10. 9. Tibor bá’

    A fáma azt mondja, hogy orosz megelőző csapás lesz és bármily hihetetlen, nem lesz belőle totális. A logikánk itt is csődöt mondhat. Hiába veszed biztosra és számomra is ez a logikus, mármint
    a totális eszkaláció, közel sem 100% az esélye.

    Majd meglátjuk!- mondta a vak is.

  11. 9 Így viszont sikeresen kiprovokálta, hogy Finnország NATO-tag legyen. Igaz, onnan Moszkva kicsivel messzebb van, mint Ukrajnából, viszont Szentpétervár egyenesen ott van az ablak alatt.

    Egyébként is ott állnak Biden ablaka alatt, most írta valaki, az ilyen támadások eleve kivédhetetlenek. Akkor az ukrán NATO-tagság mivel rosszabb? Még mindig jobb helyzetben vannak, mint Amerika, mert a fővárosuk nem tengerparton van, nem lehet odamenni pár kilométerre atomtengeralattjáróval.

  12. 5,6
    Én úgy olvastam hogy elvileg a beígért tankok 3 hónap múlva lesznek ott. (azt nem tuom hogy mindegyik e vagy van ami már előbb megy) Azt nem értem hogy mi tart 3 hónapig leszállítani ezeket.
    Lehetséges hogy ha megérkeznek a tankok akkor majd szétlövi ezeket és ezt még lenyeli.
    Ha lenyelei ezt a szállítmányt akkor kérdés hogy mer e küldeni további tankokat a nyugat.
    Vag esetleg beépített usa ügynökök vannak akik kikényszerítik a EU-s döntéshozókat hogy igenel szvazzonak a tank küldésre.(nem biztos hogy így van)
    A tankok megérkezése előtt nem hinném hogy atomot indítana. (így még van 3 hónapunk :D)
    Putyin megítélésén is múlik hogy hogy dönt. Pl azt mondja hogy ezeket a tankokat még megsemmisíti és a következő szállítmány már tényleg a vörös vonal és további egyel többb tankot sem enged.
    Egyátalán kin múlik a döntéshozatal?Nyilván katonai doktorína nincs arra hogy 200 tank felett atom, így benne van a döntéshozatalban az egyéni szubjektív döntéshozatal.
    Ha Putyin tényleg beteg az két irányba vezethet: Ha olyan betegsége van ami fájdalommal jár akkor ilyenkor az ember legelőször a gyógyulására koncentrál , persze ha olyan beteg akkor benne van a pakliban az is hogy
    ha már ő megy akkor menjen mindenki főleg a szituáció miatt is 😀 Itt esetleg azt érdmes nézni hogy családtagjai melyik országban vannak és mikor mennek haza, ha egyátalán ki lehet ilyet deríteni a netről de szerintem nem.
    De egy telefont csak elenged gondolom Putyin is a gyerekeknek hogy gyertek haza Londonból vagy akárhonnan 😀
    Mondjuk arra kíváncsi lennék hogy Putyin hol van pl. a magánbirtokán lakik e ?Bejár e a Kreml-be vagy hová?Esetleg videokonferencián tárgyal csak?Na meg hogy milyen gondolatok lehetnek a fejében amikor mondjuk megkapja a hírt hogy jönnek a tankszállítmányok.
    Azért arra is kíváncsi lennék hogy Putyin mit csinál egész nap.Dönt e gazdaságról , az ország pénzügyeiről vagy csak szóba kiadja hogy pl. tankgyártást fokozni kell.Esetleg szorong e emberileg (pl. álmatlan éjszakák) mert azért valljuk be a helyében minden ember
    gondolataiban ott lenne a szorongás és nem a veszteség miatt hanem pl. a napi emberveszteség miatt legyen az ukrán,orosz vagy a háború kimenetele miatt.És ha 2 évig is elhúzódik a háború nem jó ilyen szorongásos állapotban élni neki, lehet pont ezért nyomja meg a piros gombot 😀

  13. A kubai válsághoz hasonlítják a mostani helyzetet. Akkor az USA a törökökhöz telepített atomfegyvereket, erre a szovjetek Kubába. Végül mindkettő visszavonta ezeket.
    De a mostani amerikai vezetés tudatában van a helyzetével? Hiszen úgy nem lehet országot vezetni, hogy jelzés esetén még a wc-re menetelre sincs időm.
    Az oroszoknak most még kivédhetetlen fegyvere van, amit ki akar használni „zsarolásra”. Tehát most elvileg alkudozásnak kellene jönnie. De jön? Van jön a szokásos öngyőzködés, hogy úgysem meri használni?

  14. 14 – kakukk:
    29 hangsebességgel haladó rakéta még 100 év múlva se lesz elhárítható. Tudomásul kell venni, hogy az emberiség megérkezett az önmegsemmisítés lehetőségéhez. Ennek megfelelően kellene viselkednie.

  15. 9. Tibor bá,

    Továbbra is ezt az orosz bulshitet fújod.

    Ha a NATO annyira rakétákat akarna telepíteni, miért nem teszi a NATO tagállam Lettország keleti határainál? Kb. annyi távolságra van Moszkvától, mint Ukrajna északkeleti részének Moszkvához legközelebbi pontja. Ráadásul Szentpétervár is nagyon közel van hozzá.

    Érdekes módon ez a Moszkvához legközelebbi ukrán terület nincs is a négy megyében, melyre az oroszok igényt tartanak.

    Ez egy gyenge, átlátszó orosz indoklás, akárcsak az orosz kisebbség megvédésére való hivatkozás.

  16. Ha valaki elmondja nekem, hogy mikor volt az órán mondjuk délután három, akkor elfogadom, hogy ez nem csupán az emberek ijesztgetéséről szól. Problémák persze vannak, de semmit nem segít, ha feleslegesen stresszelnek minket.

  17. 16. Gyarmathy

    Szerintem teljesen igazad van. Más ok lehet.

    Ha egy birodalom elkezd meggyengülni, akkor belülről és/vagy kívülről törvényszerűen érkezik egy erő, csoportosulás, akik ezt kihasználjàk, mert megtehetik. Az oroszoknak most jött el az, hogy azt mondhassák „Sztoj, Ukrajna a mi érdekövezetünk”. Mondhatjuk úgy is, hogy tesztelik az amcsikat. Könnyebb első menetre számítottak.

  18. 19. Kamionos,

    Oroszország 17 millió km2, miközben nincs 150 millió lakója sem.

    Hogy lehet ez? Oroszország nem azt csinálja, amit már évszázadok óta, hogy amikor erős (vagy annak érzi magát), akkor terjeszkedik, leigáz és magához csatol területeket és népeket?

    Nagyjából egyébként azt mondom, amit te, csak más szavakkal.

  19. Doomsday Clock

    1953 – 1960 -ig 23.58-at mutatott ez az ‘óra’. Ha 63 év alatt fél percet haladt előre, akkor még elég jók vagyunk. 🙂

    A kubai rakétaválság idején az egyik szovjet tengeralattjáró – mely az amerikai partok közelébe lopózott – majdnem kilőtt atomtöltetet, mert a kapitány nem tudott kapcsolatba lépni Moszkvával és azt hitte, elkezdődött az atomháború.
    A hajón lévő politikai tiszt is egyetértett vele, viszont a másodtiszt megmakacsolta magát és nem lehetett rávenni sehogysem, hogy lőjék ki az atomtöltetet. Ha kilövik, elszabadul a pokol.

    Ekkor mennyit mutathatott az óra? 23: 59. 59.99 -et ?

    Csak a szerencsén múlt akkor (meg azóta is biztosan volt hasonló helyzet)? Vagy valamilyen erő megakadályozta mindeddig, hogy elszabaduljon az atompokol?

  20. Most az a kérdés merült fel bennem, hogy Putyin miért nem próbálta kiiktatni konkrétan Zelenszkijt és bandáját? Nem lenne ez egy nagy morális csapás az ukrán védelemre nézve? Vagy gondolt erre csak nehéz kivitelezni? Vagy az már nem illene bele a különleges hadművelet narratívájába? Vagy talán színjáték az egész és valakiknek érdeke hosszú távon is fenntartani a háborús állapotot és nem zavarja hogy mindkét oldalon húsdarálóban darálnak le százezreket?

  21. 22. Intuitív,

    Most nem tudom fejből, hogy hány próbálkozás volt Zelenszkij kiiktatására, de emlékeim szerint legalább fél tucat.

    Úgyhogy megpróbálta, csak eddig nem sikerült.

    Az ukránok sem hülyék, de Zelenszkij-t védik az amerikai és brit szolgálatok. Nem olyan könnyű kiiktatni még Putyinnak sem.

  22. 23 Gyarmathy: aha, nem követtem, de fura hogy ennyire nehéz kiiktatni egy kirakatba kitetett szereplőt.

  23. Re:24 Intuitív
    NATO területet nem lehet direktben lebombázni… 🙂
    Asszony, gyerekek Londonban, gondolom MI6 7/24-ben őrzi őket, fater meg valahol van, de hogy nem 7/24-ben Ukrajnában az is biztos.

  24. 24 Intuitív
    Mi változna attól, ha Zelenszkijt eltüntetnék? Lenne helyette más, fogyóeszköz. Ha már útban lesz a főnökeinek, úgyis eltakarítják. Jelenleg még megfelel nekik. Van ott biztos más jelentkező is, biztosan fűrészeli is a széke lábát alatta. Ha őt hasznosabbnak találnák, akkor váltanának.
    A másik oldalnak sem érdeke a csere. Semmi sem változik tőle.

  25. Ha Zelenszkij kiiktatása lett volna a cél, akkor már csak emlék lenne. De semmi katonai, semmi stratégia előny nem származna belőle, legfeljebb a hitvány báb megdicsőült volna. Ha esetleg elkapják, akkor a szokás az, hogy rendeznek megy kirakatpert. Ha likvidalják, akkor hős lesz, mint anno Che …..

  26. 27. Fényhozó Kerub

    Ekkora ásznak látod a ruszkikat? Így a seregük tizenegy hónapi csődje és helybenjárása után? 🙂

    Azért ennyi idő után jó lenne a tényekkel szembenézni, bármennyire is szimpatikus valakinek az orosz fél.

    A hírszerzésük, katonai tervezésük, hadseregük egy rakás csőd. Vajon miért kellene feltételezni, hogy más egységeik jobban állnak és egy védett ukrán vezetőt bármikor likvidálhatnak?

  27. Re:28 Gyarmathy
    Nem helyben járás, hanem helyben darálás…

    Nem tudom feltűnt-e, hogy 60-as nagypapákat fogdosnak már össze, hogy pótolják a meghalt sorállományt, ami erősen emlékeztet a 45 januári német rugalmas elszakadás narratívára.

    Nem megerősített belső ukrán jelentés szerint 235e halott van, ami ha fele is, brutálisan sok.
    Elvakult banderistákon kívül már a köznép sem akar a vágóhídra menni.
    (Jó ukrán elit pedig Dubajon sütteti a fenekét)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük