(4093) Összeesküvés-elmélet

Tibor bá’ fordítása online

Hogyan beszéljünk az összeesküvés-elméletekben hívőkkel

 

89. útban a 90. felé

Az összeesküvés hívőkkel kapcsolatban az ember első ösztöne gyakran az, hogy tényszerű és hiteles információkkal próbálják megcáfolni elképzelé-seiket.

A közvetlen konfrontáció azonban ritkán működik. Az összeesküvés-elméletek meggyőzőek, gyakran az emberek érzéseire és identitástudatára játszanak. Még ha az összeesküvés-elméletek leleplezése hatékony is volt, nehéz lépést tartani azzal, hogy milyen gyorsan jelennek meg és milyen széles körben terjednek. Egy tanulmány kimutatta, hogy 2015-ben és 2016-ban a Zika-vírus összeesküvés-elméletek Twitteren terjesztőinek száma a leleplezők számának kétszerese volt.

De az összeesküvés hívőkkel való beszélgetés módjára irányuló kutatások kezdenek megtérülni. Kidolgoztunk néhány beszélgetési formát, amelyeket olyan emberekkel használhatsz, akiket ismersz, vagy akikkel csak futólag találkozol. De először, ha valakinek a meggyőződését akarod kezelni, mérlegelnie kell a kiváltó okokat.

Az emberek vonzódnak az összeesküvés-elméletekhez, hogy három pszichológiai szükségletet próbáljanak kielégíteni. Nagyobb bizonyosságra vágynak, irányítást akarnak érezni, és pozitív képet szeretnének önmagukról és csoportjukról. Válság idején, például a COVID-járvány idején, ezek a szükségletek még frusztráltabbak, és az emberek vágya, hogy megértsék a világot, sürgetőbbé válik.

Mégis, úgy tűnik, az összeesküvés hiedelmek nem elégítik ki ezeket a pszichológiai szükségleteket, és valójában ronthatják az emberek helyzetét, növelve bizonytalanságukat és szorongásaikat. Az összeesküvés-elméletek nem csak az emberek lelkiállapotára, hanem viselkedésére is hatással lehetnek.

Például, azok az emberek, akik hisznek az oltásellenes összeesküvés-elméletekben – például abban, hogy a gyógyszergyárak eltitkolják az oltások veszélyeit –, egy hónappal később több negatív hozzáállásról számoltak be a védőoltásokról és a tehetetlenség érzéséről. Ez az, ami miatt olyan fontos, hogy elérjük az összeesküvés híveit.

Amit megtanultunk

Az összeesküvés hiedelmek csökkentésének egyik fontos eszköze a társadalmi normák ereje. Az emberek túlbecsülik, hogy mások mennyire hisznek az összeesküvés-elméletekben, ami befolyásolja, hogy milyen intenzíven vásárolnak.

Az oltás is ígéretes út. Ha az összeesküvés-elméleteknek való kitettség előtt tényszerű információkat adunk az embereknek, az csökkentheti a beléjük vetett hitet. Ez a megközelítés jól működhet olyan esetekben, mint a védőoltás, amikor az emberek nem sokat gondolkodnak a témán, mielőtt az fontossá válik számukra (például amikor el kell dönteniük, hogy beoltatják-e gyermekeiket).

Kutatások kimutatták, hogy az, ahogy az emberek az irányításról gondolkodnak, csökkentheti annak valószínűségét, hogy aláírják az összeesküvés-elméleteket. Azok az emberek, akik a célok elérésére összpontosítanak, kevésbé tartják vonzónak az összeesküvés-elméleteket, mint azokat, akik arra törekednek, hogy megvédjék azt, amijük van. A cikk szerzői azzal érveltek, hogy a jövő alakítására való összpontosítás elősegíti a kontroll érzését, ami csökkenti az összeesküvés hiedelmeket.

Az összeesküvés hívőkkel folytatott megbeszélések segítésére kidolgoztunk néhány bizonyítékokon alapuló beszélgetésindítót.

1. Legyél nyitott

A nyitott szemlélet a kérdések feltevésével és a meghallgatással kezdődik. Megértést alakít ki az emberrel. Figyeljen figyelmesen, és kerülje saját meggyőződéseinek védelmét. Tegyél fel ilyen kérdéseket:

Mikor kezdett először hinni (röviden utalva az összeesküvés-elméletre)? És milyen hatással volt rád ez lelkileg? Mit kínálnak számodra ezek a hiedelmek?

2. Legyél fogékony

Dolgozzon azon, amit a pszichológusok társalgási fogékonyságnak neveznek, hogy elősegítse az empátiát, amely áthidalhatja a szakadékot a hiedelmei között. Mondj ilyeneket:

Tudomásul veszem, hogy…; Tehát amit mondasz…; Milyen érzéseket kelt ez benned?; Mondj többet…; Hallgatlak; és köszönöm a megosztásokat.

3. Kritikus gondolkodás

Erősítse meg a kritikai gondolkodás értékét.

Ha az a személy, akivel beszélgetsz, már kritikus gondolkodónak tekinti magát, irányítsd át ezt a képességet magának az összeesküvés-elméletnek a mélyebb vizsgálata felé. Például:

Valószínűleg mindketten egyetértünk abban, hogy a kérdések feltevése fontos. De kulcsfontosságú, hogy értékeljünk minden bizonyítékot. Mérlegelnünk kell az információkat, és meg kell győződnünk arról, hogy ellenőrizzük azokat a bizonyítékokat, amelyekkel egyetértünk, valamint azokat a dolgokat, amelyek nem tetszenek vagy kellemetlennek.

4 . Az összeesküvés-elméletek nem jellemzőek

Emeld ki, hogy az összeesküvés-elméletek nem olyan általánosak, mint azt az emberek gondolják.

A társadalmi normák átgondolása segíthet abban, hogy az emberek megvédjék azt a csoportot, amellyel azonosulnak. Mint például:

Sokkal jellemzőbb, mint gondolnád, hogy szomszédjaid beoltják magukat és védekeznek a COVID-19 ellen. Az emberek együtt akarnak dolgozni közösségünk védelmében. Arról van szó, hogy mindannyian megpróbálunk segíteni olyan egészségügyi problémákkal küzdő embereken, akiknek nincs választási lehetősége az oltásra.

5 . Gondold át, mit lehet irányítani

Bátorítsa őket, hogy előre összpontosítsanak, és ösztönözd őket arra, hogy energiájukat életük olyan területeire fordítsák, ahol nagyobb kontrollt tapasztalnak, például:

Életünknek vannak olyan területei, amelyek felett nincs befolyásunk, de rengeteg olyan terület van, ahol teljes önrendelkezésünk van. Soroljunk fel néhány példát, ahol van hatalmunk és függetlenségünk, amire aztán összpontosíthatunk.

Ezek a beszélgetések nehezek lehetnek, de alapvetőek. Az empatikus, megértő és nyitott megközelítés alkalmazása növeli a bizalmat. A kutatások azt mutatják, hogy valakinek az önbizalmának elnyerése fontos a radikalizálódás megelőzésében.

Nyugtasd meg a személyt, ha bizonytalannak érzi magát, éreztesd úgy, hogy jobban irányít, ha aggódik vagy tehetetlen, és segítsd neki szociális kapcsolatokat kialakítani, ha elszigeteltnek érzi magát.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

22 gondolat erről: „(4093) Összeesküvés-elmélet

  1. De miért baj, ha egyes emberek más véleményen vannak, mást gondolnak a világ eseményeiről? Miért kell egy címkét ragasztani éppen azokra akik lehet, hogy az átlagnál kritikusabban gondolkodnak? Miért kell őket bármiről meggyőzni?

    Egyébként az „összeesküvéselmélet” címkét az amerikai fősodratú média a Kennedy gyilkosság utáni időkben kezdte el használni, általában olyan emberekre, akik nem voltak hajlandók elfogadni a Warren bizottság jelentését a gyilkosságról.

    Ócska címke szerintem. Megbélyegezzük a másként gondolkodókat, azokat akik bátrak gondolkodni és kimondani, hogy a hivatalos narratíva sántít, hogy ők érezzék rosszul magukat. A lappangó diktatúra terminológiája, amelynek célja az önállóan gondolkodó kirekesztése.

  2. 2. Világfigyelő
    Így-így, szerintem is.

    —————————————-
    Társadalmi norma, az irányításról való gondolkodás következménye az összeesküvés-hit, mint radikalizálódás, nyitott gondolkodás, a jövőbe vetett hit, mint kontrolt növelő tényező stb., stb.

    Hát ilyesfélékről biztos leírtunk már egy pár ezer mondatot.
    Szóval hagyjuk már! Nézzük meg a tényeket és ha valóban kritikus a gondolkodásunk, akkor láthatjuk, hogy létezik összeesküvés. Vagyis egy csoport a maga érdekeit a többiek érdeke elé helyezi és ezért sok mindent bevet. Pl. befolyásol.
    Ajjaj, milyen hihetetlen feltételezés!

    A cikk jóviális lesajnálása és 5 filléres pszichológiája, asszertív kommunikációs fogásai ilyen megrögzött
    hívőkkel,-mint itt a blogon vagyunk jópáran- semmit sem tud csinálni.
    Maximum annyit, hogy képzeletben megsimogatjuk a buksiját a cikkírónak és konstatáljuk, hogy vagy a lejáratás filyamatában vesz részt vagy szimplán túl sok kakaót ivott reggelire a gyermeklelkű.

  3. 3. Balázs

    „Szóval hagyjuk már! Nézzük meg a tényeket és ha valóban kritikus a gondolkodásunk, akkor láthatjuk, hogy létezik összeesküvés. Vagyis egy csoport a maga érdekeit a többiek érdeke elé helyezi és ezért sok mindent bevet. Pl. befolyásol.
    Ajjaj, milyen hihetetlen feltételezés!”

    Teljes mértékben igazad van.
    Ugyanis (folytatva/kiegészítve az általad írtakat) meg kell jegyezni, hogy:
    1. Városok, falvak politikusai és gazdasági emberei is folyton összeesküsznek. Ki melyik dűlőt szerzi meg legeltetésre, tartós bérletként, kinek a telkére települ be véletlenül egy multi vagy hogy közelebbit mondjak, Pilisborosjenő bejárata felett lévő építési területet kik és miért vonják ki művelésből és melyik párt gazdasági háttere épít közműveket (ebből volt is óriási cirkusz). Ha ez megy a lokalitásban, akkor miért ne mehetne globális szinten a több 100 milliárd dollárral rendelkezők részérő. Vagy ők hülyébbek, mint a volt TSz elnökből polgármesternek avanzsált bugris?
    2. Hány és hány esetben derült ki az elmúlt 30 évben, hogy egy ország lerohanása vagy felforgatása mögött komoly konspirációs tevékenység húzódik meg! Pl. Irak esetében milyen szépen kitalálták és felépítették az angolszászok a vegyi/kémiai fegyveres mesét. Vagy pl. a sok narancsos forradalom megszervezése (lásd. Ukrajna és V. Nullad beismerését). Vagy ezek szerintetek csak úgy egyik pillanatról a másikra, reggeli teázás közben jut eszébe az elnöknek, aztán másnap indul is az akció. Nem évekig tartó előkészület előzi meg (ahogy a mostani ukrán medvecsapdát is)? És nem mindig valami cél elérése érdekében csinálják az elitek? Lásd Oo. felszámolása. Vagy a Venezuelai felforgatás, ahol egy Gaido nevű személyt akart az USA, hatalomra juttatni, az véletlen volt? Milyen érdekes, tud valaki valamit erről a személyről?
    3. Az összeesküvések alapja a hálózatok léte, amiben az atlantisták jeleskednek leginkább (Kína is benne van nyakig! – igaz két külön konspirációs kör, de majd erre is kitérek). Ha ezeket kiiktatja egy állam, akkor nagy valószínűséggel megszűnik a sebezhetősége. Emlékszünk, hogy milyen nagy sivalkodás volt amikor OV nekiment a sok idetelepült NGO-nak? Főleg a Norvég alap acsarkodott, ami tulajdonképpen egy fedőszerv, arra, hogy a pénzek ne közvetlenül az érdekelttől érkezzenek a NGO-hoz, hanem közvetítő útján.
    4. A konspiráció „forrása” jellemzően sejthető, de nem azonosítható. Amire a terv megvalósulási szakaszába ér, addigra már csak valamilyen szolgálat látható.
    5. A konspirációnak van titkos és nyilvános része. Előbbibe jellemzően a felső szintek vannak beavatva (szolgálatok egy része is a szükséges mértékig), másik szint a köznép szeme előtt játszik, de azok olyan bugyuták, hogy semmit sem észlelnek, mert hát ahol esik az eső…
    6. Egyébként a konspirálok közel sem olyan erősek, mint állítják magukról. Jóval kevesebben vannak, mint akiket irányítani próbálnak. Meg nem is mindig sikeresek. Nem egy esetben dugába dőlt a tervük. Pl. Venezuela, Hongkong és Irán narancsos forradalmai.
    7. És nagy valószínűséggel nincs globális összeesküvés. Vagyis nincs egy az egész földet lefedő egységes világelit, aki egy akarat mentén akarja érvényesíteni az akaratát. Sokkal inkább vannak „helyi” elitek, akik ki próbálják terjeszteni hatalmukat (lásd. USA globális hatalmának megőrzése és növelése érdekében ki akarja fektetni Kínát és Oo. – az Ukrán háború is erről szól, Oo. pacifikálása, majd Kína bekerítése).
    Ilyen lehet az orosz, kínai és az atlantista (azon belül főleg az angolszász vonal) csoport. Ezek kitalálnak hatalmuk növelését célzó terveket aztán a kivitelezés során vagy összefognak egymással vagy egymás ellen tusakodnak. A szövetségek – attól függően, hogy mennyire egyeznek a célok – folyton változnak.

    És igen, a Cica találta ki ezt a billogot (összeesküvés hívők), azokra akik másként próbálták értelmezni az általuk vetített „valóságot”.

  4. Ironikus, Tibor bá, hogy miközben az atlantista propagandát kritizálod folyton, támogatod azt a címkét, amit az atlantista propaganda rád is aggat.

    Hogy nem esett még le? Összeesküvés-elméletnek azt a narratívát nevezik, ami ellentmond a nyugati mainstream-nek. Hogy hiteltelenítsék, a leleplezett igazsághoz hazugságot kevernek, úgy terjesztik tovább, hogy aztán leránthassák az egészet a sárba az igazsággal együtt. Így arra sincs már szükségük, hogy igazán titokban tartsák a disznóságaikat. Csak ráhúzzák, hogy összesküvés-elmélet, és kész.

  5. 5 – Ábel:
    Az összeesküvés-elmélet alatt sok minden van. Egy részükkel egyetértek, egy részükkel nem.

  6. 6. Tibor bá’
    Én ahogy levettem, Te azt szoktad mondani, hogy vannak érdekcsoportok, de nem egységesek, következésképpen nincs egy egységes akarattal bíró globális elit. Ez szerintem is így van. Mint írtam, vannak nagyon erős érdekcsoportok pl. az USA-ban is, akik hatalmi pozíciójuk alapján próbálják meg akaratukat érvényesíteni. Lásd demokraták és republikánusok esete. Ha Klingonné nyer, akkor már 2017-ben eljött volna az ami csak 2022-ben jött el. De Trump közbeszólt, nem volt érdeke a háború (prüszköltek is rendesen a libsik). Azonban ez a két egymásnak sokszor keresztbe tevő erőcsoportosulásnak is van közös célja. Pl. mind a kettő ki akarja csinálni Kínát és meg alarja őrizni az USA globális hegemóniáját! Ezzel a kis mellékszállal csak arra akartam rávilágítani, hogy még az USA-n belül is két nagy érdekcsoport van, nemhogy globálisan.

  7. 2. Világfigyelő
    ” De miért baj, ha egyes emberek más véleményen vannak, mást gondolnak a világ eseményeiről? ”
    ” Megbélyegezzük a másként gondolkodókat, azokat akik bátrak gondolkodni és kimondani, hogy a hivatalos narratíva sántít, hogy ők érezzék rosszul magukat. A lappangó diktatúra terminológiája, amelynek célja az önállóan gondolkodó kirekesztése.”

    A WEF nem más, mint egy terrorista-bûnözõ szervezet, amely hadat üzent az emberiségnek!

    Harari (Klaus Schwab főtanácsadója a Word Economic Forumon) szerint az emberek szabad akaratának gondolata véget ért, és azok számára, akik ezt ellenzik, nem kerülhetik el az általa „titkosrendőrségnek” nevezett „szolgálatokat”.

    Hararinak nyilvánvalóan nagyon rossz véleménye van az egyszerű emberekről, mivel sokszor mondta nekünk, hogy nagy számban kell meghalnunk.

    A WEF-ből érkező üzenetek egyre baljósabbakká válnak, Klaus Schwab a terroristacsoport-vezér szerepét tölti be, és kommunikációs csatornákon keresztül ultimátumokat fogalmaz meg az emberiségnek. Tedd, amit mondok, különben…

    Schwab szerint az új internet csak azok számára lesz elérhető, akik benyújtják a WEF biometrikus digitális személyazonosságát.

    Davosban az elit főhadiszálláson be- és kimenő utcákat a rendőrség és a katonaság járőrözi, és csak biometrikus azonosítóval lehet belépni.

    Ez nem összeesküvés-elmélet

    A globalista elit már most is a tömegeket tartja ellenőrzése alatt. Az elmúlt évek mindenre kiterjedő propagandarohama terrorizálta a tömegeket, és irracionális parancsoknak vetette alá őket. A kritikus gondolkodási készség a legtöbb emberben elveszett.

    De még van remény, ha szembenézünk az igazsággal. Az elit nem tudott mindannyiunk agyát kimosni. Sokan láttátok a Great Reset átverést a kezdetektől fogva, és egyre többen ébrednek fel és látják, hogy mi is történik valójában a világon.

    Sokan olyan ötletekről beszéltek, amelyek vagy elfogadhatók, vagy nem. De például Nelson Mandelának vagy Gandhinak nem volt szüksége több ezer katonára, hogy megvédje őket a hétköznapi emberek haragjától.

    Ez a bizonyíték arra, hogy a világ ébredezik, és az elit tudja ezt. Ezzel szemben mi vagyunk az egyetlen ellenállás, te vagy az egyetlen ellenállás. Olyan vizsgálatokat jelentenek be, amelyekről tegnapig kevesen tudtak, most azonban a mainstream média kénytelen az újját igazság vizébe mártani.

    https://anazitiseis.gr/to-wef-den-einai-para-mia-tromokratiki-egklimatiki-organosi-pou-echei-kiryxei-ton-polemo-apenanti-stin-anthropotita//

    Ez azt jelenti, hogy a kitartásunk nem megy kárba, és sok remény van kint. Ne ess kétségbe, és ne add fel. A mérleg mutatója már az igazság oldala felé hajlik, a mi oldalunk felé. Nincs más választás, mint megnyerni a ránk kényszerített dezinformációs játékot.
    Jó küzdelmet mindannyiunknak!

  8. Gyakoroljatok, nézzetek a tükörbe, aztán kezdhetitek is 🙂

  9. Az összeesküvés elmélet és a valóság között 3 hónapnyi különbség van. 🙂

    Lesz még vadabbnál vadabb elméletek valóra válása is. 😉

  10. Összeesküvés elmélet az, mikor hülyére vagy véve, és kinyilvánitod a véleményed.
    Pld, ha megmondod, hogy a tornyok nem a repülőktől omlottak össze, ne nézz már engem ennyire hülyének

  11. Én megkülönböztetném az összeesküvés-elméleteket, két csoportba osztanám őket:
    1. Tényeken alapuló
    Ide azokat sorolom, ahol megtörténtek események, léteznek dolgok, de nem fogadjuk el a „hivatalos” magyarázatot. Ilyen pl. a JFK-gyilkosság. Lelőtték, ezt nem vitatja senki. De ki tette? Miért tette? Vagy Diana hercegnő halála is megtörtént, ezt sem vitatja senki, de az okokról, a háttérről már megoszlanak a vélemények
    2. Feltételezésen alapuló
    Ide olyan elméleteket sorolnék, amelyeknek már maga az alapja is vita témája. Mikrocsipek az oltásokban, HAARP, chemtrail, hasonlók. Itt maga az elmélet tárgya is hitkérdés, nincsenek róla egyértelmű bizonyítékok.
    (Ha valaki jobb neveket tud a két csoportra, az írja meg!)
    Nekem az nem tetszik, hogy a második csoportra hivatkozva beszélnek az összeesküvés-elméletek híveiről, mint holdkóros elmebetegekről. De aki elhiszi a Warren-bizottság jelentését, hát, az van közelebb a holdkóros elmebeteghez.

  12. A Föld lapos,
    csak a fejem kerekded.
    Aki mást mond,
    nagyon gyanús nekem,
    hogy ő is gyíkember.
    🙂

    6. Tibor bá’

    Igen, összeesküvés-elmélet és összeesküvés-elmélet között is van különbség. A gyíkemberes kategória nevetséges, de Pearl Harbor esete már messziről bűzlik.

  13. Amikor bejött az internet a tömegeknek akkor kezdtek el terjedni jobban az összeesküvés elméletek.Eleinte mindent benyelt a nép, mert nem volt felhígulva a net információval.És amit olvastál el is hitted.Azóta a népnek jött egy megvilágosodás mivel rengeteg információforrás van így ha el is olvasnak egy összeesküvés elméletet lehet nem hiszik már el.
    Most már felhígult minden: twitter, facebok, netes oldalak, ……….
    A másik dolog hogy az összeesküvés elmélet gyártásnak 2 oka lehet:
    -pénzcsinálás -> írok egy könyvet, folyóiratot, netes oldalt hirdetésekkel és jön a pénz.
    – hobbiból -> 8 milliár ember van a földön köztük van pedofil , trenszfesztica, agresszív , csaló, extrém tetoválásokkal tele lévő stb….A 8 milliárdból nyilván van olyan akinek az a hobbija hogy összeesküvés elméleteket gyárt csak simán keftelésből.

    például ha én amerikában laknék (angol nyelvterület) és jönne az elméletgyártásból (könyv,újság,netes oldal vagy akármi) mondjuk havi 1-2 millió ft akkor hülye lennék bejárni dolgozni egy munkahelyre.Otthon a meleg szobálól elszórakoznék úgy hogy nincs főnök..

    pl. Mo-i tekintetben itt van Drábik János.Én szerettem hallgatni eleinte.Nincs is bajom vele.Pl ő hobbiből imádja kutatni ezeket a bankár elitet és minden videójában bevezetőként 1,5 óráig ezeket elmondja 😀 .De szerintem pénzt is keres vele mert írt könyveket szerintem volt a lelelplező magazin amit szerettem olvasni , youtube videók, honlap stb..Persze nem tudom mennyit hozott neki.És azt sem tudom lellenőrizni hogy az elmélet hény %-a igaz, de senki nem tudja leellenőrizni.Nyilván több ezer óra olvasás után sem lehet bizonyítani semmit.

    Nemeztközi szinten is biztos van pár youtuber aki összeesküvés elméletet nyom és van párszázezer feliratkozója és pl évi 100 millió videomegtekintés ami lehet évi 50-100 millió forintnak megfelelő összeg is.Naná hogy nem fog bemenni egy gyárba dolgozni szaré húgyé kötött munkaidőbe

  14. 14. SZVP
    ” Igen, összeesküvés-elmélet és összeesküvés-elmélet között is van különbség. A gyíkemberes kategória nevetséges, de Pearl Harbor esete már messziről bűzlik.”

    SZVP : Száguldó Világfalo Pizza?

    Bezzeg a „Száguldó Világfaló Pizza” szellemes es egyáltalán nem nevetséges még becenévként sem, ugye?

    Horror történetek:

    https://www.youtube.com/watch?v=XRy-m1XRZVg/

    2006-ban egy Jon Gress nevű amerikai rendező elkezdte forgatni minden idők legvitatottabb filmjét.
    A film az „Anunnaki” címet kapta, és Zecharia Sitchin könyvein alapuló trilógia volt, amely 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben jelent volna meg.
    A film témája az Anunnakik 450 000 évvel ezelőtti megjelenése a Földön, kivonulásuk és esetleges visszatérésük 2012 év közepére.
    De hirtelen bezárták a hivatalos weboldalt, valamint az összes vele kapcsolódó linket. A filmmel kapcsolatos összes videót, képet és információt töröltek az internetről, és az Anunnaki című filmet soha nem mutatták be!

    Na vajon miért, kedves SZVP?

    Mert a gyíkemberes kategória nagyon nevetséges?!?

  15. 13: Asidotus:
    Az általad említett tényszerű összeesküvések -véleményem szerint- nem tartoznak az „összeesküvés elméletek” közé. Azok ugyanis tényekkel igazolhatóak, ahogy nagyon helyesen körülírtad, maximum titkoknak nevezhetjük bizonyos aspektusaikat, amelyekre később akár fény is derülhet.

    Az igazi, klasszikus összeesküvés elmélet lényege, hogy akár a hittételeket, semmilyen körülmények között nem lehet objektíven bizonyítani, s az esetek többségében az ellenkezőjét sem. Számomra nem jobbak, vagy rosszabbak egy sci-fi-nél. Ami akár valósággá is válhat, de a későbbi egyezés nem vezethető le ok-okozati viszonyban, mindössze egy ráhibázás eredménye lehet. Nekem az a döntő, hogy ahol Dajtás barátunk feltűnik, onnan gyorsan és messze el kell menekülni, akkor is, ha megvan annak a „veszélye”, hogy bármely zagyvasága egyszer valósággá válik. 🙂

  16. 12

    A tornyok,aminek acélszerkezete napokig izzott érthetetlen okokból az alagsorban,egy olyan bontásra ítélt,illetve átalakítandó épületben amit az építési hatóság évek óta sürget az azbeszt miatt,a „baleset” előtt gazdát cserél,persze nagy biztosítás kötése után,és aminek következtében az USA Bin Ladenre ( Tim Osman )kezd el vadászni és megtámadja Irakot,azt hívhatjuk árukapcsolásnak.

    Vagyis csupa „véletlennek „.

  17. 16. L.S.

    Sajnos a Repülő Spagetti Szörny nevet már valaki kitalált, így nem volt mást. Azta! Nem gondoltam, h tényleg hiszel az alakváltó gyíkemberekben. Mindenesetre nem tartom magamat valóban a galaxisban rendetlenkedő és száguldó bolygóevő pizzának. De ha tényleg így lenne, akkor biztosan találkoztam volna szegény gyíkokkal és mindet felfaltam volna. Hamhamham…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük