2022-11-12 nap bejegyzései

(4024) Klímapokol

Tibor bá’ fordítása online

A klímapokol felé vezető úton vagyunk – mondja az ENSZ főtitkár az egyiptomi Sarm es-Sejk-ben

89. útban a 90. felé

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy a COP27-csúcson összegyűlt országok életbevágó választás előtt állnak: vagy együtt dolgoznak a kibocsátás csökkentésén, vagy a jövő nemzedékeit éghajlati katasztrófára ítélik.

A beszéd sürgető hangot ütött meg, mivel a kormányok két hétig tartó tárgyalásokra ültek össze, hogyan kerüljék el az éghajlatváltozás legrosszabb eseteit.

„Az emberiség választhat: együttműködik vagy elpusztul” – mondta Guterres a Sarm es-Sejk tengerparti üdülővárosban összegyűlt küldötteknek.

Paktum megkötésére szólított fel a világ leggazdagabb és legszegényebb országait a fosszilis tüzelőanyagokról való leállás felgyorsítására és a finanszírozásra, annak biztosítására, hogy a szegényebb országok csökkenteni tudják a kibocsátást és megbirkózzanak a már bekövetkezett éghajlati hatásokkal.

„A két legnagyobb gazdaságnak – az Egyesült Államoknak és Kínának – különösen nagy a felelőssége, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket a paktum megvalósítása érdekében” – mondta.

„Az üvegházhatású gázok kibocsátása folyamatosan nő. A globális hőmérséklet folyamatosan emelkedik. Bolygónk pedig gyorsan olyan fordulópontokhoz közeledik, amelyek visszafordíthatatlanná teszik az éghajlati káoszt” – mondta. „A klímapokol felé vezető úton vagyunk, a lábunk a gázpedálon van.”

  Forrás keresés: We’re on a highway to climate hell, U.N. boss says

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________