2022-11-04 nap bejegyzései

(4015) BQ.1 és BQ.1.1

Tibor bá’ fordítás online

 

Omicron BQ.1 és BQ.1.1 – egy szakértő három kulcskérdésre válaszol ezekkel az új COVID-változatokkal kapcsolatban

Szerző: Manal Mohammed – a Westminsteri Egyetem orvosi mikrobiológia vezető oktatója
89. útban a 90. felé

Két új omikron alvariáns, a BQ.1 és a BQ.1.1, gyorsan hódít az Egyesült Államokban, és együttesen a fertőzések 27%-át tették ki október 29-én. Mindkettő az egész világon néhány hónapja domináló BA.5 omikron leszármazottja.

Bár úgy tűnik, hogy a leggyakoribbak az Egyesült Államokban, a BQ.1-et és a BQ.1.1-et az Egyesült Királyságban és Európa számos országában is azonosították, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolta a BQ-t. egyérdekes változataként.

A modellezési becslések alapján az ECDC arra számít, hogy 2022. november közepétől december elejéig a COVID fertőzések több mint 50%-a a BQ.1 és BQ.1.1 miatt lesz. 2023 elejére az esetek több mint 80%-át tehetik ki.

Amikor új COVID változatokról hallunk, három kulcskérdés jut eszünkbe: fertőzőbb-e a korábbi változatokhoz képest? Okozhat-e súlyosabb betegséget? És vajon elkerülheti-e az immunválaszt? Vessünk egy pillantást arra, amit eddig tudunk.

1. Ezek a változatok fertőzőbbek-e?

Egy kórokozó fertőzése azon képességére utal, hogy képes-e az emberről átlépni a másikra. Ezt a jellemzőt számos, a kórokozóval, gazdájával és a környezettel kapcsolatos tényező határozza meg.

Jelenleg korlátozott adatok állnak rendelkezésünkre arról, hogy ez a két új változat mennyire fertőz. De úgy tűnik, hogy a BQ.1.1 erősen fertőz, a közösségi média jelentései szerint mindössze 19 napba telt, amíg öt szekvenciáról 200 szekvenciára nőtt.

Bár a BQ.1 és BQ.1.1 jelenleg globálisan az összes COVID-eset kis hányadát teszi ki, egyes országokban az esetek aránya olyan mértékben növekszik, ami azt sugallja, hogy jobban átvihető, mint más keringő változatok.

2. Megmenekülhetnek az immunrendszerünktől?

Az ECDC azt sugallja, hogy a BQ.1 megfigyelt növekedési ütemének növekedése valószínűleg főként az immun-szökés következménye. Ez a vírus azon képességére vonatkozik, hogy elkerülje immunválaszunkat a korábbi fertőzés vagy védőoltás során.

A BQ.1 és BQ.1.1 mutációkat tartalmaz a tüskeproteinben, amely a SARS-CoV-2 (a COVID-19-et okozó vírus) felszínén található fehérje, amely lehetővé teszi, hogy sejtjeinkhez kötődjön és megfertőzzön. Ezek a mutációk közé tartozik a K444T, az N460K, az L452R és az F486V. A BQ.1.1 egy további mutációt, az R346T-t tartalmaz, amely szintén megtalálható a BA.5 változatban.

Ezeket a mutációkat jelentős immun-szökéssel és antitest elkerüléssel hozták összefüggésbe.

Egy tanulmány kimutatta valószínű, hogy a korábbi omikron alvariánsokból származó fertőzés és a vakcinázás által kiváltott immunitás nem nyújt széles körű védelmet a BQ.1.1 fertőzés ellen. Ez a tanulmány azonban még szakértői értékelésre vár.

Bár a jelenlegi COVID oltások és a korábbi fertőzések jó védelmet nyújtanak a súlyos betegségek ellen, nem nyújtanak teljes védelmet a fertőzéssel vagy újrafertőződéssel szemben. Hasonlóképpen, bár csökkentik a COVID terjedését, nem akadályozzák meg teljesen. És úgy tűnik, ezek az új változatok rendelkeznek a legnagyobb immun-elkerülési képességgel. Ennek ellenére a COVID oltások továbbra is erős védelmet nyújtanak a súlyos betegségek és halálesetek ellen.

3. Okozhatnak-e súlyosabb betegséget?

Még mindig nem sokat tudunk a BQ.1 vagy BQ.1.1 betegség súlyosságáról. De a rendelkezésre álló korlátozott adatok alapján a hírek ezen a téren jók. Nincs bizonyíték arra, hogy a BQ.1 súlyosabb betegséggel járna, mint a BA.4 és BA.5.

Aggodalomra ad okot, hogy egy közelmúltban készült nyomtatás előtti tanulmány azt sugallja, hogy a BQ.1.1 rezisztens lehet az Evushelddel, egy antitest terápiával szemben, amelyet arra terveztek, hogy megvédje azokat az embereket, akik immunhiányosak, és nem reagálnak megfelelően a COVID oltásokra.

A járványnak még nincs vége

Az Egyesült Államokon és Európán kívül a BQ.1-et és a BQ.1.1-et a világ más országaiban is azonosították, például Új-Zélandon, Thaiföldön, Szingapúrban és Kanadában, ahol kimutatták őket a szennyvízben. A szennyvízminták gyakran jó jelzést adnak a lehetséges COVID kiugrásokról.

Az új COVID variánsok folyamatos megjelenése azt jelzi, hogy a vírus még mindig velünk van, és gyorsan fejlődik. Mivel az északi féltekén tél felé tartó újjáéledéssel kell szembenéznünk, ezeken és minden más új variánst kell alaposan megfigyelnünk, hogyan viselkednek.

Olyan tanulmányokra is szükségünk van, amelyek azt tesztelik, hogy az új bivalens vakcinák – amelyek az omikront célozzák az eredeti SARS-CoV-2 törzs mellett – mennyire működnek a BQ.1 és BQ.1.1 ellen.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________