2022-05-04 nap bejegyzései

(3843) Felkészülés

Tibor bá’ fordítása online

 

Húszlépéses felkészülés a gazdasági összeomlásra (a posztot vitaalapnak szánom)

89. Útban a 90. felé

Ma már a társadalom jelentős része gondolja úgy, hogy az egész kontinens egy gazdasági összeomlás szélén áll. Viszont, viszonylag csak kevesen készülnek fel az eseményekre. Ebből adódik, hogy a nagy többség egy hónapnál tovább aligha tudna kitartani, mert hozzá vannak szokva, hogy minden apróságért elfutnak valamelyik hipermarketbe. De, ha belegondolsz, akkor kiderül, hogy ez nem egy elfogadható magatartás. Az alábbiakban össze van szedve 20 olyan lépés – melyek egy részével tisztában lehetsz, de az ismétlés nem árt – amelyeket meg kell tenned, ha a gazdasági összeomlásra fel akarsz készülni. Annál is inkább, mert például az ukrán-orosz háború bármely pillanatban tovább terjedhet, ami azonnal érezhető lesz az üzemanyagárakban, ha egyáltalán lehetséges lesz a vásárlása.  Nézzük a lépéseket!

  1. Élelmiszer tárolás

A gazdaság összeomlása után pillanatok alatt az élelmiszer lesz a legértékesebb kereskedelmi áru. Ha nem lesz élelmiszered, a túlélésed igen kétségessé válik. Kérdéses, hogy te és családod fenn tudja-e tartani magát élelmiszer nélkül akár csak egy hónapon át. Gondold át, ha a rádió, tévé most bemondaná, hogy kitört a közel keleti háború, mennyi időd lenne a beszerzésre? Nem órák, talán csak percek.

  1. Ivóvíz

Az ember élelem nélkül 2-3 hétig is húzhatja, de víz nélkül csak 2-3 napig. Gondolj bele, ha ebben a pillanatban elzárnák a vizet, a csapból semmi se folyna, honnan tudnál vízhez jutni? És ha valahogy kétes minőségű vízhez jutnál, fel tudnád-e forralni? Gondoskodtál-e róla, hogy megbízhatatlan forrásból származó vizeket hogyan tehetnél ihatóvá?

  1. Hajlék

 Az ember a magyar klíma alatt nem aludhat a szabadban (hagyjuk ki a hajléktalanokat). Tehát, gondoltál-e arra, hogy mit teszel, ha jelenlegi lakhatási lehetőségedet elveszted? Hova mennél?

Legokosabb, ha készítesz néhány tervet, hogy hol húzhatjátok meg magatokat. Van-e a rokonságodban valahol lehetőség a befogadásotokra? Van-e sátratok és hálózsákotok, arra az esetre, ha minden kötél szakad?

  1. Meleg ruházat

 Nincs arra garancia, hogy nem télen következik be az összeomlás. Télen pedig hideg van, és ha nem tudsz fűteni, akkor rengeteg meleg holmira, takaróra lesz szükségetek például, ha egy nulla fokos lakásban kell aludni. De arra is van esély, hogy a szabadban kell lennetek. Természetesen nem nagy az esély, és el se lehet képzelni előre, hogy miként, de ha mégis bekövetkezik, akkor ezen fatálisan el lehet bukni. – És akkor itt újra megjegyzem, hogy nem feltétlenül kell effektív megfagyni, a halálhoz elég a kihűlés is, azaz, amikor a testhőmérsékleted 30 °C alá süllyed. Éppen ezért vészhelyzetben, ha fázol, semmi körülmények között ne aludj el. A test hőmérséklet csökkenésének első jele az álmosság. Aki ilyen körülmények között elalszik, az a halálba aludja magát.

  1. Fejsze

 A megszokott fűtési lehetőségeknek hiányában elfordulhat, hogy a tűzellődet magadnak kell kitermelni, összegyűjteni. Ez szerszám nélkül nem megy.  A célnak legjobban egy fejsze felel meg. Ezen kívül egy fejszének több praktikus oldala is van. kalapácsnak is felhasználható, sőt önvédelemre is jó. Ha nem is tökéletes, de a semminél többet ér.

  1. Öngyújtók vagy gyufák

 Természetesen tűzre szükség van, de tűzgyújtás ma már elképzelhetetlen öngyújtó vagy gyufa nélkül. Ha tudsz tűzet gyújtani, akkor főzni is tudsz, vizet tudsz forralni, és meleg környezetet tudsz teremteni. Nem biztos, hogy lesz tűzellőd, de ha nem lesz gyufád, egészen biztos tüzed se lesz.

 Ide tartozik, hogy nagy rakás gyertya se árt, ha el van raktározva. A gazdasági összeomlás alatt az elektromos szolgáltatás egészen biztos nem lesz zavartalan.

  1. Bakancs vagy kényelmes cipő

 Ez elsősorban nőknek szól. Mit gondolsz magas sarkú cipőben hány kilométer legyalogolására lennél képes? Nem sok. Pedig előfordulhat, hogy kilométereket kell gyalogolnod. Olyan cipőre (is) szükség van, amiben kényelmesen lehet gyalogolni, ha erre szükség mutatkozik. De nem csak a kényelem a fontos, hanem az is, hogy a cipőd strapabíró is legyen, mert a kemény használatot bírnia kell. Ne feledd, gazdasági összeomlás után a butikok nem lesznek nyitva. 😀

  1. Zseblámpa és/vagy állólámpa

Ha elmegy az áram, mi lesz az első, amire szükséged lesz? Természetesen egy zseblámpa és/vagy állólámpa, melyek nem a hálózatból nyerik az energiát. Hosszú ideig tartó rendezetlen körülmények esetén a fényforrásaid lehetnek napelem bázisú, vagy fizikai munkádra támaszkodó, mondjuk, egy kar tekerésére lehet gondolni. Ideje, valamilyen lehetőség megteremtése.

  1. Rádió

 Gazdasági összeomlást követően mi lesz az, amit a körülmények ismeretében szeretnél? Nyilván azt szeretnéd tudni, mi történt másokkal. Hírekhez jutás legfontosabb eszköze a rádió lesz, méghozzá olyan rádió, amelyik alkalmas lesz AM (amplitúdó modulált) rövidhullámú adás vételére. Ugyanis az UVH adások hulláma nem követi a föld görbületét és így a hatótávolságuk csak néhány tíz kilométer.

  1. Kommunikáció

Geddon után nem valószínű, hogy az Internet vagy a mobil telefon működni fog. Te viszont egészen biztos kapcsolatban akarsz maradni rokonokkal, barátokkal. Gondold végig és dolgozz ki egy működő megoldást a kommunikációra.

  1. Svájci zsebkés

Ha már volt a kezedben svájci zsebkés, akkor tudod, hogy milyen praktikus, sokfunkciós egy eszköz, és milyen kis helyen elfér, és alig van súlya. Egy ilyennek a beszerzése adott esetben nagyon jól jöhet.

  1. Tisztálkodó eszközök

Igaz a tisztálkodás nem abszolút szükséges, de a valóság az, hogy tisztálkodás nélkül az élet igen hamar roppant kellemetlenné tud válni. Például, mit tudsz csinálni vécépapír nélkül? Gondoltál már rá? Az igazság, hogy a szappan, vécépapír, fogkefe, fogkrém, és hasonló tételek létezését természetesnek vesszük. De mi van akkor, ha nem lehet kifutni a hipermarketre és megvenni őket?  

  1. Elsősegély doboz, és más gyógyászati eszközök

Ez nagyon fontos. Nem biztos, hogy baj-betegség esetén be tudsz vonulni egy kórházba, vagy találsz egy segítőkész orvost. Be kell tehát szerezned egy elsősegély készletet és néhány fontos gyógyszert, amelyek nélkül egy közönséges fertőzés is halálos lehet.

  1. Tartalék benzin

 Lesz olyan idő, amikor vagy nem lesz a kutaknál benzin, vagy jegyre fogják adni. Mit teszel, amikor ez bekövetkezik? Természetesen előveszed a tartalék benzinedet, de ehhez előbb tartalékot kell képezni.

Figyelmeztetés (Tibor bá’): A benzin tárolása sokkal nehezebb, mintsem gondolnád. A 200 literes hordók jól dugaszolhatók, de az ilyen hordok beszerzése és elhelyezése, kezelése nehézkes. A 20 literes műanyagkannák könnyen kezelhetők, de a benzin a hőmérséklet változás hatására jelentős térfogatváltozáson megy át. Melegedés esetén a kannában túlnyomás keletkezik, hűlés esetén pedig vákuum. Mindkettő deformálja a kannát. Ezen kívül a lezárás nem problémamentes. A benzin illékony és a legkisebb szivárgás és idővel jelentős vesztességhez vezet. A megoldás, a lezárás előtt gumiámot (ecetsav alapú tömítőmassza) nyomni a csavaros dugóba, ami igen jó légmentességet biztosít. Másik fontos téma: Huzamosabb tárolásra a 98-as benzin inkább alkalmas. Felejtsd el a 95-ös benzint.

  1. Varrókészlet

 Ha a ruházat elhasználódása után nem tudsz kifutni a hipermarketbe, hogy új ruhát vegyél, mit tudsz csinálni? Mi mást, mint a meglévő, elhasználódott ruházatot megjavítod, azaz varrni fogsz, de ehhez megfelelő varrókészletre van szükséged. Szerezd be, amíg lehetséges.

 Önvédelmi eszközök

Legyen az paprika spray, vagy valami ennél is hatásosabb, amivel megvadult embereket sakkban tarthatsz, eljöhet az idő, amikor örülni fogsz, hogy van valami a zsebedben, amivel megvédheted magad. Gondold át, mi az, amit gond nélkül tudsz alkalmazni az adott pillanatban, és szerezd be.

  1. Iránytű

 Első hallásra játéknak tűnik, de előfordulhat, hogy családoddal együtt el kell hagynod a lakhelyed, és minden bizonnyal el kell majd kerülnöd a kiépített utakat. Ismeretlen vadonban, beborult ég alatt, vagy szürkületben nem könnyű megmondani melyik a helyes irány, merre akarsz menekülni. Éppen ezért, egy jó iránytű igen nagy szolgálatot tehet adott esetben.

  1. Hátizsák

 Ha a családoddal együtt menekülni kell, mibe akarod elhelyezni az összes tárgyat, amit magaddal akarsz vinni? Ha a család minden tagjának van egy megfelelő hátizsákja, nem lesznek gondjaid. Különösen akkor, ha kiderül, hogy kilométereket kell gyalogolni.

  1. Közösség

Hosszan tartó krízishelyzetben azoknak lesz a legjobb esélyük a túlélésére, akik hajlandók együttműködni többekkel, legyenek azok családtagjaid, barátaid, a szomszédok, akiket jól ismersz, és akikre számíthatsz. Geddon esetén a magányos farkasoknak igen kicsiny lesz az esélye a túlélésre.

  1. Alternatív terv

Végül beszéljünk talán a legfontosabbról. Nagyon, nagyon, nagyon fontos, hogy legyen egy alternatív terved mindenre.

Ha ellopják az összes tartalék ételedet, vagy más módon megsemmisül, mit tudsz tenni?

Ha az utak járhatatlanok, de nekem el kell menekülnöd a családi búvóhelyre, mit tehetsz?

Ha a házadat behatolhatatlan erőddé alakítottad ki, de el kell hagynod, hová mész?

Az a helyzet, hogy a krízis helyzetek sose úgy játszódnak le, ahogy azt előre számítjuk. Nagyon fontos a rugalmasság, és alternatív terv készítése.

A magyar gazdaság minden kétséget kizárva össze fog omlani, és elképzelhetetlen kemény idők fognak ránk köszönten. Túl fogod-e élni, amikor ez bekövetkezik?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________