2022-05-10 nap bejegyzései

(3847) Történelem

Tibor bá’ online

 

Egy kis történelem


89. Útban a 90. felé

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallom és olvasom a CIA propagandát beszopóktól, hogy a gonosz oroszok miket követtek el a magyarok ellen, és ugye ha elkövették, akkor ezt fogják tenni a jövőben is. Példának megemlítik az 1848/49-es szabadságharc leverését, az 1944/45-ös világháborús átvonulást Magyarországon: málinki robot, nők megerőszakolása, Budapest lerombolása. És persze 1956-os forradalom leverését. Akkor szép sorba.

1849. I. Sándornak kutya kötelessége volt betörni Magyarországra az 1815-ben aláírt Szent Szövetség következtében. Erről Kossuthnak is kellett tudni. Neki nem szabadságharcot kellett volna csinálni, hanem kiegyezni a császárral, ahogy azt Deák Ferenc tette 1867-ben. Az egész Európában uralkodó forradalmi szellem miatt lett volna rá esély.

A II. világháború alatt Magyarország üzent hadat Oroszországnak, majd csapatokat küldött az orosz hadszíntérre. Aztán fordult a kocka, a Vörös hadsereg úgy viselkedett, ahogy háborúban a hadseregek általában viselkednek (mi se voltunk jobbak Ukrajnában).

1956-ban mi lázadtunk fel az orosz csapatok által védett kommunista rendszer ellen. Hogy Magyarország orosz megszállás alá kerül, abban a győztes nagyhatalmak megállapodtak (nyertük volna meg  a háborút). A lázadókat a világon mindig, mindenütt leverik. Ebben nincs semmi különleges. Ügyesebben kell politizálni. Ezért kell kétszer is megfontolni, hogy a magát világ urának tartott USA szekerét kell-e tolni.

Egy biztos. Az emlegetett három eseményből nem lehet következtetni arra, hogy Putyin mit fog tenni Ukrán győzelem után.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________