2022-05-15 nap bejegyzései

(3853) Jövőnk

Tibor bá’ online

89. Útban a 90. felé

Nem értek a geopolitikához, nem értek a hadászathoz, nem értek a nemzet gazdasághoz. Tulajdonképpen semmihez se értek csak az emberi természethez, mert közel 90 éve élek emberek között, és azt tapasztaltam, hogy az emberi természet minimum irracionális. Amiből az következik, hogy egy-egy ember döntését, bármely helyzetben nem a racionalitás fogja vezérelni. Ennyi bekezdés után térjünk a tárgyra.

A II. világháború után kialakult világrend napjainkban romokban hever. Az USA által képviselt egy pólus mellé felfejlődött még kettő, plusz sok apró pólusocska. Az USA-nak ez nyilván nem tetszik. Eldöntötte tehát, hogy „rendet tesz”, amit Oroszországgal kezd el. Oroszország a közelgő veszély láttán tiltakozott, amit Washington lesöpört az asztalról, még megvitatni se volt hajlandó. Putyinnak nem maradt más választása, mint Ukrajna megtámadása. Számításába azonban hatalmas hiba csúszott. Nem számolt azzal, hogy a Nyugat (USA manipulálással) egy emberként fogja Ukrajnát segíteni katonailag és propagandailag is.

A katonai segítség igen számottevő. Nem csak a legmodernebb elhárító fegyverekről van szó (és ne feledjük a védekezés mindig könnyebb, mint a támadás), hanem műholdas és egyéb felderítésről is. [közölni a Moszkva csatahajó helyzeti koordinátáit és adni hozzá hajóelhárító rakétákat is, Putyinnak még lázálmában se jelent meg a támadás előtt].

Propaganda oldalon a helyzet az, hogy mára a tömegek úgy tudják, hogy Putyin egy véreskezű agresszor, aki meg kell állítani, a földbe kell döngölni. Ezt a nézetet a tömegek elfogadták, nem véve észre a mögötte leselkedő veszélyt, amit még a politikusok se érzékelnek, nem engedi nekik az emberi természet. Ami ez esetben a biztonságot keresi.

Hogy Putyint döntésében éppen ez, a biztonság keresése volt a döntő ok, azt senki se teszi megfontolás tárgyává. Putyin, az agresszor, támadott, és ezt folytatná, ha nem állítanánk meg. Félelmében Finnország és Svédország is kéri felvételét a NATO-ba. Nem törődve azzal, hogy pont a NATO tagság volt Putyin félelme. Várható volt, hogy a finn és a svéd indítványra Putyin ellenlépést lesz kénytelen tenni. Tesz is. Bejelentették, hogy a Finn/orosz határhoz atomtöltetű rakétabázisokat helyeznek el.

Itt van ni! Atommal fenyeget. Hát nem maga az ördög. Rossz kiértékelés. Észre kellene venni, hogy nem ördögi mivolta, hanem a kényszer működik. Erre nem lehet válasz a további eszkaláció. Ugyanaz megy, mint az I. világháború előtt. Mindenki fenyegetésnek veszi a másik fegyverkezését, és erre fegyverkezéssel válaszol.

Svédország 200 éve semleges, amit nem tört meg a II. világháború. Finnországnak nem jutott eszébe a 40 éves hidegháború alatt, hogy a Szovjet lerohanhatja. Most eszébe jut, amikor Oroszországban is kapitalizmus van, és nincs szüksége további területekre, nagyon jól megvan a természeti kincseivel.

Természetesen a moszkvai bejelentés nem mehet el ellen intézkedés nélkül. Az eszkaláció folytatódik, ilyen az emberi természet. Az eszkalációk ritkán fordulnak vissza, a robbanásig szoktak folytatódni. Ez esetben a robbanás az atomhoz nyúlás lesz.

A fejemben az jár, hogy 90 százalékos eséllyel a világ 2022 végéig felrobban. Ne legyen igazam!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________