2021-07-27 nap bejegyzései

(3601) Jelentés

Tibor bá’ fordítása

Climate News Network jelentése

2021 a 89. év

A klímaváltozás okoz még meglepetést, ha szimultán jelentkezik a melegebb idő a nedvesebbel. A több hő és nedvesség együttesen felborítja az ökoszisztémát.

A tudósok már több évtized óta figyelmeztetnek, hogy egyre nagyobb az esély bizonyos földrajzi helyeken az áradásra, míg máshol hosszan tartó szárazság és potenciálisan halálos hőség köszönthet be.

Azonban új kutatások feltártak egy nem várt fordulatot, mérsékelt és szubtrópusi zónák melegebbek és egyben nedvesebbek lesznek a jövőbéli nyarak alatt. Ez pedig számtalan nem várt problémát fog okozni: A hűvös és nedves, valamint a forró és száraz nyarakhoz szokott embereknek szembe kell nézni különböző gomba, élősködő, valamint mikroba fertőzésekkel.

„Azt találtuk, hogy ahol a hőmérséklet és a csapadék együtt növekszik, a klíma gyorsabban változik, mint ami a hőmérsékletből következne.

Kanadai tudósok jelentésében „eltérés az általános változékonyságtól” elnevezéssel illették azt, ami következménye lehet a globális átlaghőmérséklet folyamatos emelkedésének. Ez utóbbi, természetesen a fossziliák egyre nagyobb mennyiségű elégetésének. Ami viszont az atmoszférában található üvegházhatású gázok egyre nagyobb arányából adódik.

Tanulmányozták a régi feljegyzéseket egészen 1901-ig visszamenőleg, illetve kivetítették 2100-ig. Azt a problémát tárták fel, hogy a teremtmények: emberek, hasznos növények, kórokozók és rovarok, amelyek adoptálták magukat egy bizonyos helyi ökoszisztémához, kieshetnek optimális létkörülményeikből.

A klímaváltozás által okozott alapvető dolgok a fizikai tényekből származtatók, és könnyen előre jelezhetők: Óceánszint emelkedés, erdőtüzek, hőhullámok, szárazság.

Van azonban olyan nem várható kategória, ami az ökoszisztéma egyensúlyának felborításából származik – állította Colin Mahony, aki a University of British Columbia erdésze.

A fenyő ültetvényekben a gombás tűmétely (szó szerinti fordítás) elterjedése összeköttetésbe hozható a nedvesebb és melegebb körülményekkel. Szúnyogok által terjesztett kórokozók vidáman szaporodnak forró városokban, ahol régebben csak ritkán fordultak elő pocsolyák.

A hegyi fenyőbogár (szó szerinti fordítás) járvány, ami 10 évvel ezelőtt Észak Amerikában tizedelte a fenyőerdőket, jó példa lenne a vizsgált körülményekre. A szóba hozott tanulmány belemélyed a klíma modellbe és feltárja milyen ökológiai felfordulások várhatók.

A kutatás rámutat az Egyesült Államok délkeleti, Kanada középső része, Észak Ausztrália, Dél Afrika, Közép Ázsia, és az afrikai Sahel területeire, amelyek váratlanul olyan mértékben lehetnek forróbbak és nedvesebbek, ami már megzavarhatja a normális szintet.

„Úgy találtuk, hogy ahol a hőmérséklet és a csapadék mértéke együtt emelkedik, a klíma gyorsabban változik, mint ami a hőmérséklet emelkedésből következne.”

A kutatást a the Network’s report of a 2015 paper indította el, amelynek előrejelzése nagyobb esőzéseket és melegebb Földet jelezett.

A klímaváltozással kapcsolatos irodalom olyan hatalmas méretű, hogy az olyan hírportálok, mint a Climate News Network munkája igen fontos áthidalást nyújt a kutatók és a különböző tudományágban dolgozók között.

Ebből az vonható le, hogy a kutatók részéről a figyelmeztetések folyamatosan jelentek meg, most pedig levegő után kapkodnak, mert Észak Amerika és Kanada nyugati partján szélsőségesen meleg és hatalmas erdőtüzek uralkodnak, illetve egyik hely a másik után jelzi a szélsőséges áradásokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________