NATO tagság

Olasz külügyminiszter: Ukrajna tagsága veszélyt jelent a NATO-nak

Antonio Tajani olasz külügyminiszter szerint “mindenki számára veszélyes”, és globális háborúhoz vezethet, ha Ukrajna NATO-tagságot kap, miközben konfliktusba keveredett Oroszországgal.

A szombati müncheni biztonsági konferencián felszólalva Tajani megismételte, hogy a NATO “azon dolgozik, hogy Ukrajna is tag lehessen”, de az elhamarkodott döntések helyett diszkréten kell cselekednie, hogy “előkészítse az utat e célok eléréséhez”.

 

 

“Őszintén szólva ez mindenki számára veszélyes, mert Oroszország ellen harcol, és egy teljes jogú NATO-tag számára ez a harmadik világháborút jelentené” – mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva Ukrajna lehetséges integrációjáról a blokkba.

“Szeretnénk támogatni önöket, de ezek a szabályok nagyon világosak – ha támadás történik egy NATO-tag ellen, akkor a NATO bevonása következik be, és ezzel óvatosnak kell lennünk” – magyarázta, hozzátéve, hogy az USA vezette blokk és Kijev közötti együttműködés jelenlegi állapota “egyértelmű üzenetet küld Oroszországnak”.

A NATO először 2008-ban jelentette be, hogy Ukrajna csatlakozik. A nyugati támogatású 2014-es kijevi puccs után Ukrajna fokozta kapcsolatát a szövetséggel, és 2017-ben stratégiai célként rögzítette alkotmányában a tagságot. 2022 őszén hivatalosan is kérte a NATO-csatlakozást, miután négy korábbi régió elsöprő többséggel megszavazta, hogy Oroszország része legyen.

Egy tavalyi vilniusi csúcstalálkozón a NATO külügyminiszterei kijelentették, hogy Ukrajnának “további demokratikus és biztonsági ágazati reformokat” kell végrehajtania ahhoz, hogy csatlakozhasson a blokkhoz, és azt mondták, hogy a meghívást csak akkor terjesztik ki, “ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek”.

Bár az ügyet várhatóan a jövő júliusi washingtoni csúcstalálkozón vitatják tovább, a Foreign Policy magazin a múlt hónapban arról számolt be, hogy Washington és Berlin ellenzi az ötletet, mert félnek a Moszkvával való teljes körű konfrontációtól.

Oroszország komoly biztonsági fenyegetésként tekint a NATO határai felé történő terjeszkedésére. Vlagyimir Putyin elnök azzal érvelt, hogy a nyugati hatalmak a Szovjetunió bukása után arra használták Ukrajnát, hogy Oroszországgal szembeállítsák. A Tucker Carlson amerikai újságírónak nemrégiben adott interjújában Putyin kolosszális politikai hibának nevezte a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos hozzáállását, rámutatva a NATO 2008-as ígéretére, miszerint felveszi az országot a szövetségbe, valamint a Nyugat által támogatott 2014-es kijevi puccsra.

 

15 gondolat erről: „NATO tagság

 1. Én nem is hiszem, hogy egyáltalán felvetődik, hogy Ukrajna már aközben NATO taggá válhat, amikor még aktív háborúban áll Oroszországgal. Gyanítom, hogy ez már eleve kizárt, de ha nem is, akkor se ratifikálná a csatlakozásukat – ha nem is senki, de a NATO államok többsége.

  Inkább az a kérdés, hogy ha ez a háború egyszer véget ér, akkor NATO taggá válhatnak-e. Az már reálisabb, és kérdés, hogy milyen következményei lesznek.

  De ha így folytatjuk a kekeckedést, akkor aktuálisabb az a kérdés, hogy mikor penderítenek ki minket a NATO-ból páros lábbal.

 2. Ha ukrajna csatlakozna a nato-hoz azt Putyin biztos nem hagyná annyiban. Lehet elcsattanna az első atom. Most már mondogatják a mainstreamban hogy majd évek múlva a lengyelek is beléphetnek a háborúba meg ilyenek.
  Persze szokták mondani hogy nem zörög a haraszt ha a szél nem fújja. Mondjuk az érdekes lenne hogy ha beindulna egy ukrajnán kívüli háború.

 3. 2. Andrew

  A lengyelek már rég benne vannak, persze nem hivatalosan, csak „önkéntesek”. Nemrég láttam egy videót, amit az „ukrán” katonák vettek fel GoPro kamerával, azok pl. mind angolul beszéltek. Az egyik sebesülten juharlevél emblémát véltem felfedezni, gondolom, kanadai lehetett

 4. 2, andrew

  A Nato főtitkár pár napja beszélt az egymilliónyi drónról, amit Ukrajnába küldenek, egyelőre mivel elegendő tüzérségi lőszert még nem tud gyártani az EU …
  Lehet, hogy így utal az Aranyhordára? A lopakodó Kaszások a nemzetközi légtérből indulva, majd az orosz – ukrán front mögé titokban berepülve engedik ki a hasukból az egyutas robotrajokat?..Biztos nem passzióból küldtek fel az oroszok az űrbe két ismeretlen rendeltetésű műholdat is mostanában.

 5. Re:4 János
  Ezek a háborús uszítók szeretnek nagyot mondani, lásd a balti államok agresszív csivava stílusát.

 6. Macron francia elnök azt mondta hogy nem kizárt hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.
  Egyes elemzők azt mondják hogy ez egyenlő lehet a 3-ik világháborúval.
  Még nem biztos hogy küld és nem tudni mikor és mennyit , de gondolom ettől is függhet hogy mit reagálnak majd az oroszok. Érdekes, hogy mindig van egy apró kis történés amiből nagy baj lehet.

 7. 6 – Szerintem tesztelik az oroszokat meg a közvéleményt, hogy mit szólnak ehhez. Már elég sok ilyen „piros vonal” volt, amiről az volt a mondás, hogy akkor aztán világháború, amiket rég átlépkedtünk, és még mindig csak Ukrajnában folyik a harc. Ennek ellenére lehet, hogy tényleg ez lenne a következménye.

  Amúgy informálisan szerintem már eddig is ott voltak a nyugati országok. Amikor mennek oda a fegyverrendendszerek, meg mennek oda tömegével „önkéntes” katonák, akkor az miben is különbözik pontosan attól, mintha „csapatokat” küldene valaki? A hivatalos címkén túl, persze.

 8. Vagy fizetnek a tagállamok vagy még több önkéntes zsoldost küldenek Ukrajnába. Más lehetőség jelenleg nincs.
  Reménykedik az EU, hogy a cseh Excalibur fegyverlobbi majd tud szerezni Indiából közel egymilliónyi tüzérségi lőszert vagy az afrikai törvénytelen zónákból és kiskirályoktól…pláne, hogy az eu vegyipar hamarosan megroggyan.

 9. A Le Monde már cikkezi is, hogy önkéntes különleges zsoldoscsapatokat fognak küldeni Ukrajna különböző részeibe:
  Guerre en Ukraine : une discrète présence militaire alliée címmel lehet keresni.

  Nem volt még elég Macron elnöknek, pár hete valami 50-70 fő francia infokommunikációs szakember veszett oda. A veszteséglistát majd Csádra fogja rá?
  Sőt, 2024.03.07.- én az Elysee- palotában megvitatják ezt a csapatküldés kérdést.

  Remélhetőleg nem tartalékosokat fognak odaküldeni, hogy félelmükben össze-vissza lövöldözzenek pl. a kárpátaljai civilekre, mint február 29.-én… ugye Gázában az élelmiszeres teherautók körül…

 10. 9 János

  Ez azért marhaság a részükről, mert érdemben nem fog változtatni a háború kimenetelén, de arra pont elég, hogy felbosszantsa az oroszokat

 11. Mindig van ügyeletes Gonosz.
  Most az orosz Putyin a soros.
  Mindig lehet mosdatni a szerecsent.

 12. Sokat megért volna a nyugatnak, ha elkerülte volna ezt a háborút.
  A Nato évtizedek óta tartó folyamatos terjeszkedését és Ukrajna nyugathoz csatolásának kísérletét, nem nézhette ölbetett kézzel Putyin.
  Fenyegetve érezte Oroszországot.
  Hogy ez az érzés mennyire volt reális, azon hosszan el lehet vitatkozgatni.
  Ha az Usa nem szállt volna be, akkor ma már Ukrajna orosz lenne, ami nem egy kellemes gondolat, de a harmadik éve tartó háború sokkal kellemetlenebb,
  leginkább az Ukrán Népnek.
  Ez az én határozott véleményem, de én se történész, se politológus nem vagyok.

 13. No végre megvan a lista, ki mit fog gyártani Európában, hogy az oroszok semmiképp se győzzenek:

  %%https://defence-industry-space.ec.europa.eu/regulation-support-ammunition-production-asap-aims-reinforcing-and-ramping-ammunition-production_en%%

  Rengeteg pénz van most benne, de borzalmas árat fogunk érte később fizetni.

 14. 6, andrew

  A borzalmas fizettség lehetősége már itt is van, erről beszélt Szíjjártó Péter úr a minap…

  https://www.cbsnews.com/news/poland-ready-to-host-nato-nuclear-weapons-president-andrzej-duda-says/

  Végül is ott már tavaly kiosztották az óvodáknak és az iskoláknak a kálium – jodidot. 2022. februárja előtt meg az ABV készleteket vitték ki köbméterszámra az AFU – nak.

  Az elrettentés elrettentéséből fakadó eszkaláció megelőzéséhez egy újabb Scorpion fedőnevű szakember kellene.

 15. 14 János
  Moszkva nem fogja válaszlépés nélkül hagyni a Lengyelországba telepítendő rakétákat.
  Kíváncsi vagyok mi lesz a válaszlépés.Ez már azért elég nagy lépés. Nemhiszem hogy atom , legfeljebb valami olyan lépés ami európának fájhat pl.energetikai szempontból.
  Persze a lengyel vezetés beleegyezett mert mindenre képesek ők is annyira utálják az oroszokat, még arra is hogy III vh legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük