Felszín alatti óceán

Felszín alatti óceán egy kicsiny Szaturnusz-holdon

A Halálcsillagra hasonlító kis hold, a Mimas felszíne alatt egy egészen újonnan kialakult óceán rejtőzik, amelynek jelenlétét sikerült igazolni.

A Cassini űrszonda felvétele a Mimas nevű kis Szaturnusz-holdról. A különleges sebhelye, becsapódási krátere miatt a holdacskát a Halálcsillaghoz szokták hasonlítani.
FORRÁS: NASA

Egyre inkább úgy tűnik, a felszín alatti óceánt hordozó holdak kimondottan gyakoriak a Naprendszerben. A Mimas felszín alatti óceánjáról már évek óta voltak sejtéseik a szakembereknek, azonban most úgy tűnik, sikerült bebizonyítani is a jelenlétét. Ezzel az apró jeges hold csatlakozik a Naprendszer azon égitestjeinek egyre bővülő sorához, amelyeknél efféle felszín alatti víztömeget találtunk. A felfedezésről a Nature folyóiratban számolt be a Párizsi Obszervatórium vezette nemzetközi kutatócsoport.

A felszín alatti óceánokról általában árulkodik az égitest felszíne, amelyen a belső dinamikai folyamatok hatására egyrészt jellegzetes felszíni formavilág alakul ki, másrészt a rendre megújuló felszín becsapódásokban szegénnyé válik. Ha ebből indulunk ki, a Mimasról nem jutna eszünkbe a felszín alatti óceán esélye, mivel a felszíne egyáltalában nem árulkodik róla. Míg a közismerten óceánt tartalmazó Enceladus felszíne sima, addig a Mimas felszínét kráterek sokasága tagolja, nem úgy tűnik, mintha átformálta volna a mélybeli óceánja.

Bal oldalon a jól ismert felszín alatti óceánnal rendelkező Enceladus és a jéggejzírei, jobbra a Mimas
FORRÁS: FRÉDÉRIC DURILLON, ANIMEA STUDIO | OBSERVATOIRE DE PARIS – PSL, IMCCE

Miként sikerült akkor mégis eljutni az óceán jelenlétéhez? A kutatók a Cassini űrszonda által végzett mérési adatokat elemezték, amelyek a kb. 400 kilométeres átmérőjű Mimas pályájának jellemzőit írták le. Konkrétan a keringése és a tengelyforgása közötti összefüggések segítették elő a vizsgálatot.

A Mimas kötött keringésű, vagyis – a mi Holdunkhoz hasonlóan – mindig ugyanazt az oldalát mutatja a bolygója felé, és a tengelyforgási ideje megegyezik a keringési idejével. Szintén a mi Holdunkhoz hasonlóan, a Mimas mozgására is jellemző az úgynevezett libráció, amit egész egyszerűen billegésnek nevezhetnénk. A billegés visszahat az égitest pályamozgására is, és e hatás alapján lehetett a mélybeli óceán jelenlétére következtetni. A Mimas keringésének matematikai modelljét összehasonlították a Cassini által mért adatokkal, és ennek a finom különbségei arra utaltak, hogy óceán lehet a kis hold mélyén. Mi több: a libráció közvetlen méréséből azt is ki lehetett számítani, hogy ez az óceán egy kb. 20-30 kilométer vastag jégkéreg alatt rejtőzik, vagyis a Mimas kérge kb. olyan vastag, mint az Enceladusé. Az óceán alatt a hold kőzetmagja zárja a rétegek sorát.

A kutatók így képzelik el a Mimas belső felépítését: jégkéreg, víz, kőzetmag.
FORRÁS: FRÉDÉRIC DURILLON, ANIMEA STUDIO | OBSERVATOIRE DE PARIS – PSL, IMCCE

 

No de miként jöhetett létre a felszín alatti óceán ezen a kicsiny holdon? A kutatók a Szaturnusz gravitációja miatti árapályhatásokat modellezve arra jutottak, hogy néhány millió éve (nem több mint 25 millió, de inkább 5-15 millió) a Mimas pályájának átalakulásához köthető. A Mimas keringése ekkor a Szaturnusz két másik holdjaival (Enceladus, Tethys) rezonanciába lépett és azok gravitációja hatására elnyúltabbá vált a pályája. Az elnyúltabb pálya hatására a kis hold belsejére ható árapályerők felmelegítették az eredetileg még jégként jelen lévő vizet, így alakult ki a mélybeli óceán.

A Mimas óceánja pont a fiatal kora miatt rendkívül érdekes. Míg a többi ismert mélybeli óceánnal rendelkező égitest óceánja régóta létezik, a Mimas még csak a léte kezdetén jár. Esetében a víz és a holdacska kőzetmagja közti kapcsolat is csak az első lépéseknél tart. (Az Enceladus esetében például az űrbe spriccelő jéggejzírei vizében ki is lehetett mutatni a kőzetmagból származó szilikátokat.) Ez azt is jelenti, hogy a segítségével tanulmányozható lesz a mélybeli óceánok fejlődése. Az efféle óceánok mind magukban rejtik az élet kialakulásának lehetőségét is, és ez teszi különösen izgalmassá ezeket az égitesteket a kutatók számára.

12 gondolat erről: „Felszín alatti óceán

 1. „Ez azt is jelenti, hogy a segítségével tanulmányozható lesz a mélybeli óceánok fejlődése. ” – Na igen, minden millió évben küldünk oda egy szondát, és összehasolnítjuk az eredményt az előzővel! Aztán húzunk rá egy görbét, hogy hogyan fejlődik, és 10-20 millió év múlva már lehet is belőle tudományos publikációt írni.

  Hiába, ezekkel a fiatal égitestekkel ilyen gyorsan mennek a dolgok!

 2. Re:1 Ábel
  Nem kellenek millió évek, csak kölcsönbe kell kérni Pellegrino Ernetti szerzetestől vatikáni engedéllyel a kronovizort és meg is nézheted mi történik majd az égi testtel pár millió év múlva.😆 Szerintem amúgy el fogják majd hordani a Mars terraformálásárra, szóval hűlt helye lesz hamarosan. 😁

 3. Fura a rajz, a vízen úszó kőzet réteggel. A Föld bolygón a víz van felül, a kőzetekben, talajban csak beszivárgott vizek vannak, repedésekben, üregekben.

 4. Csak űgy morfondírozom. — Vannak kétségeim.—
  Tény, hogy bármelyik égitestről legyen is szó, a
  felszin alatt mindig található valmi, ha más nem
  akkor egy üreg. — Ez esetben viszont azt a „löttyöt”
  nevesítették is, elnevezték víznek. — Már csak azt
  kéne tisztázni, hogy azt a „”folyadlkot”” lehet e
  H2O ként érteni ??? — NA EZ A KÉTSÉGEM.

 5. Re:4 Mihály
  Ha van egy széles sávú spektrométered, akkor a holdról visszaverődő napfény analízissel nem csak víz jelenlétét, hanem a víz szennyezőit is megmondod…

 6. 3 A rajzon belül van a kőzet, azon kívül a víz, azon kívül a jég. Nem olyan fura, kábé mint nálunk az északi sark táján. Persze az arányok mások.

  2 – Ja, valószínűleg a Marsra a Szaturnusz mellől érdemes a leginkább vizet vinni… Mért nem mindjárt a Plútóról? Közelebb nincs?

 7. Re:6 Ábel
  Mert lehet hogy ez volt a marsi víz, amit a Phaeton katasztrófa okozott. 😁

 8. 7 – Aha. Azt elmagyaráznád, hogy egy szomszédos bolygó felrobbanása hogyan tudta kiszivattyúzni a Marsról a vizet, és két bolygóval kijjebb lökni egy gázóriás holdjául?

  És egyébként az egész Phaeton katasztrófa hogyan történt? Nagyon elgaroppírozták magukat a Phaetoniak, és ez volt az ő „özönvizük”? Na és mi lett a túlélőkkel? Belőlük lettünk mi?

 9. Re:8 Ábel
  A Phaeton maradéka a kisbolygó övezet.
  Ennek az egyik nagy törmeléke csapódott majdnem bele a Marsba, kvázi súrolta azt, ami „elszívta” a marsi felszíni vizeket, és ez az egész állt pályára több darabban, és fogta be a Jupiter és a Szaturnusz.😁
  Hogy hol vannak fétoniak? Nem tudom, marsiak viszont ide is migráltak régen és most is, Teller Ede bácsi is megmondta hogy a magyarok Marsról jöttek, mert annyira más a gondolkodásunk. 😅

 10. 9 Azt hittem, mi a Szíriuszról jöttünk – akkor most melyik az igaz?

 11. Re:10 Ábel
  Onnan a pulit importáltuk, rosszul emlékszel.
  Amúgy sincs kitüntetett iránya a földi bevándorlásnak, mert a csillagközi hun birodalom sok csillag rendszert fogott össze. 😁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük