(3131) Létezik-e csodafegyver a COVID-19 betegek megmentésére? Próbáljátok meg!

 Vendégposzt (ajánlás a végén kékkel)

 

Szerző: Dr. Garami Attila MD, PhD
kutatóorvos
Szenior Biomarker Szakértő
Svájc

Az új SARS-CoV-2 vírus és a SARS-CoV-2 által okozott COVID-19 betegség folyamatos terjedése komoly kihívást jelent az emberiség számára. A betegek megmentése és a világjárvány lelassítása rendkívül fontos feladat.

Molekuláris szinten a SARS-CoV-2 vírus ugyanazon sejtfelszíni molekula segítségével, az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) révén jut be az emberi sejtekbe, mint a SARS-CoV (1). A fertőzés során vírus részecskék kötődnek számos ACE2 molekulához, ezek betüremkednek a sejt belseje felé, majd lefűződnek a sejt felszínéről és bejutnak a sejt belsejébe. Kimutatták azt is, hogy a SARS-CoV az ACE2 fehérje termelődését a vírusmennyiségtől függő módon, vagyis a fertőzés előrehaladása során egyre jobban, csökkenti (2). Ez azt jelenti, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés az ACE2 működészavarát okozhatja. Mivel az ACE2 kulcsszerepet játszik a renin-angiotenzin rendszerben (RAS), funkciójának elvesztése súlyos következményekkel járhat.

Az ACE2, az angiotenzin-konvertáló enzimmel (ACE) – amely a RAS másik fő szabályzója, és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ismert célpontja  – egyensúlyban fejti ki hatását, finoman hangolt folyamatokban, mint például a vérnyomás szabályozásában vagy gyulladásos folyamatokban. Betegségmodellekben a magasabb ACE-szel és/vagy alacsonyabb ACE2-vel járó RAS-egyensúlyhiány érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz, szívelégtelenséghez, krónikus vesebetegséghez, súlyos tüdőkárosodáshoz vezet. Ezekben az állapotokban, a nagyobb ACE2 aktivitás védő hatásúnak tűnik (3).

Az RAS aktivitás alapvetően magasabb a tüdőben, ahol az ACE2 szintén nagyobb mennyiségben van jelen, hogy egyensúlyban tartsa az ACE által termelt angiotenzin II hatását. – ez a tüdőben megemeli a tétet! Ezt a helyzetet tovább erősíthetik, magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, az ACE-gátlók. Az ACE-gátlók szedésekor előforduló escape jelenség során a renin szint növekedése figyelhető meg, amelyet magasabb ACE2-szintek kísérnek, valószínűleg egy kiegyensúlyozó reakció révén (4). Ha a RAS egyensúlya a normálisnál sokkal magasabb szinten stabilizálódik, akkor az a RAS egyensúlyának esetleges megbomlása sokkal súlyosabb problémákhoz vezethet. Ez például akkor fordulhat elő, amikor a SARS-CoV-2 vírus a fertőzés előrehaladtával elkezdi csökkenteni az ACE2 szintjét. Az ACE2 funkció elvesztése lehet az a kezdeti esemény, amely megnöveli a fehérvérsejtek tüdőbe áramlását, s így gyulladáshoz, valamint szöveti sérüléshez vezet, amint azt betegségmodellekben megfigyelték (5). Amint az előbbi tüdőgyulladásos folyamatok hipoxiához (vagyis csökkent oxigén ellátáshoz) vezetnek, a tét tovább növekszik, mivel renin felszabadulás és a renin gén aktivitásának fokozódása további RAS aktiválást eredményezhet, s ezzel egy ördögi körhöz vezethet (6).

Olyan ez kicsit, mint amikor valaki alap esetben csak egy kis Suzukit vezet, s bár brummogtatja azt a pirosnál, s dinamikusan indul el, de alapjában véve mégsem kell attól tartanunk, hogy nem tudja majd bevenni az első kanyart, ha egyébként tud vezetni. Na de ha egy normál vezető, ezt egy forma-1-es autóval próbálja megtenni, vagyis nyomja a gázt, s közben fékeznie kell, mert különben a sok ló neki lódulna…s ha ekkor kicsit felemeli a féket, akkor bizony senki sem lehet benne biztos, hogy amatőrként képes lesz-e bevenni az első kanyart! Hát ilyen a magasabb szinten fenntartott egyensúly veszélye!

A vírussal szembeni harc frontvonalán küzdő kínai orvosok szerint, a magas vérnyomás betegség kulcsfontosságú kockázati tényező a COVID-19 betegségben. Ők azt javasolják hogy a COVID-19 betegek mesterséges lélegeztetését minél előbb el kell kezdeni akkor, amikor már a vér oxigénellátása, telítettsége más módszerrel nem tartható fenn (7). Úgy gondolom, hogy a korai mesterséges lélegeztetés pontosan azt az ördögi kört próbálná fékezni, amit a csúcsra járatott, s egyensúlyából kibillentett, aktivált RAS váltott ki; de sajnos gyakran ehhez az már túl késő…

A krónikus betegségben szenvedő betegekben alacsonyabb ACE2 szintet mutattak ki. Sőt, mások azt is megfigyelték, hogy az ACE2 szintje az életkor előrehaladtával csökken. Ezek megmagyaráznák a népesség betegebb és idősebb részének sebezhetőségét a SARS-CoV-2-vel szemben. Mi több, jelentősen alacsonyabb ACE2 szintet figyeltek meg a kutatók hímnemű egyedekben (8). Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az ACE2 génje az X kromoszómán helyezkedik el, s így a férfiaknak eggyel kevesebb van belőle, mint a nőknek. Ez a tény a SARS-CoV-2 fertőzés szélsőséges körülményei során oda vezethet, hogy a férfiak kisebb ACE2 tartalék kapacitással rendelkezhetnek. Mivel az ACE2 fehérje jelen van a szívben, a vesében, a vékonybél enterocitáiban és a herékben is, ezért nem lehet kizárni azt, hogy SARS-CoV-2 virémia esetén a tüdő mellett patológiás elváltozások alakulhatnak ki ezeken a helyeken is a COVID-19 betegekben.

Ha le tudnánk „hűteni” egy SARS-CoV-2 által egyensúlyából kibillentett, s magasabb szinten stabilizálódott RAS-t, akkor talán életeket menthetnénk, még mielőtt a COVID-19 betegeknél az ördögi kör ellenőrizetlen eseményei beindulnának.

Talán érdemes megpróbálni, az orvosok által felírt ACE-gátlók mással való helyettesítését a SARS-CoV-2 pozitív betegeknél, ahogyan azt mások már javasolták (9). Azonban szerintem, SARS-CoV-2 pozitív betegek esetében, a vírus által egyensúlyából kibillentett, s magasabb szinten stabilizálódott RAS-t előnyösebb lehetne minél előbb leválasztani, amennyire csak lehetséges, az élettani szabályzó rendszerről.

Tengernyi bizonyíték jelzi, hogy a D-vitamin a RAS negatív endokrin szabályozója, és hogy a D-vitamin szint normalizálása csökkentheti az RAS aktivitását, mégpedig a renin expressziójának transzkripciós szuppressziója révén/mennyiségének szabályzása révén (10).

Mivel ebben az évszakban széles körben megfigyelhető, s szinte járványszerű, a D-vitamin hiánya az északi félteke lakossága körében, ezért valószínű, hogy a RAS szerepe a COVID-19 betegségben egyáltalán nem elhanyagolható. S ha jobban megnézzük, tényleg úgy tűnik, hogy a COVID-19 halálesetek világszintű eloszlása elég jó átfedésben van az aktuális D-vitamin hiány előfordulásával. Nem is beszélve arról, hogy D-vitamin hiányban az embernek sokkal gyengébb a SARS-CoV-2 elleni veleszületett immunvédelme.

Egy SARS-CoV-2 víruspozitivitás esetén előforduló csúcsra járatott RAS patológiai jelentőségének csökkentése vagy kóros aktivitásának – valószínűleg időben alkalmazott – helyrebillentése D-vitamin-kiegészítéssel, kiváló költség-haszon arányú megközelítés lehet a COVID-19 járvány kiszélesedése elleni küzdelemben, orvosi alapelvünknek megfelelően, a „primum nil nocere” nevében.

A SARS-CoV-2 pozitív betegek előtt álló orvosok könnyen bizonyíthatnák a fentiekben feltételezett összefüggést, hogy az alacsony D-vitamin szint, súlyosabb COVID-19 betegség kimenetellel járhat, s ezzel megerősíthetnék, hogy érdemes ezt az újfajta megközelítést időben alkalmazni SARS-CoV-2 pozitív betegek esetében. Ha kevesebb COVID-19 betegnél szükséges mesterséges lélegeztetést alkalmazni, ami jelenleg a SARS-CoV-2 járvány legszűkebb keresztmetszeteként ismert, s ami azért előre látható volt, akkor valójában az első nagy csatákat nyerhetjük meg ezzel, az akár egy világháborúval is felérő a vírussal szemben. Így reményeim szerint elkerülhetővé válhatnának a magasabb halálozási arányok, amelyekkel egyébként fájdalmasan szembe kellene nézünk.

A többszörösen egy irányba mutató tények szerint a SARS-CoV-2 vírus képes kibillenteni, a tüdőben egyébként egyensúlyban lévő, de csúcsra járatott RAS-t, az ACE2 csökkentése révén, amit gyulladás és hypoxia által kiváltott renin felszabadulás és egy ördögi kör beindulása követ. A hipotézis szerint, a megfelelő D-vitamin szint biztosítása lehetővé tenné COVID-19 betegekben, a vírus által csúcsra járatott RAS jelentőségének csökkentését. A felvázolt hipotézis molekuláris mechanizmusának pontos megértése természetesen további kutatásokat igényel.

Ez a feladat minden bizonnyal elkötelezett kutatókra vár, ám ez nem kellene hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy életeket mentsünk, s megmentsük az emberiséget a COVID-19-től.

Egyszerű üzenet:

Fontos a szervezet D-vitamin raktárainak feltöltése napozással, egészséges táplálkozás révén, avagy  az orvos által jóváhagyott vitaminpótlóval. Viszont egy 15-20 perces napozás az erősödő tavaszi napfényen többnyire biztonságosnak és elegendőnek mondható, ha egyébként az ember nem szenved D-vitamin hiányban.

Mindemellett a krónikus betegségben szenvedő és/vagy idős ACE-gátló típusú vérnyomáscsökkentőt szedők esetében elővigyázatosságból érdemes megfontolni a kezelőorvos felügyeletével, az ACE-gátló terápia helyettesítését, más hatásmechanizmusú, de az igényeknek megfelelő vérnyomáscsökkentővel.

Nyilvánvalóan a fentiek alkalmazása nem jelenti azt, hogy az alapvető higiénés szabályok és aktuális törvények betartását mellőzhetjük!

Az eredeti poszt itt érhető el: https://www.bmj.com/content/368/bmj.m810/rr-24

References

1. Hoffmann M et al. The novel coronavirus 2019 (2019-nCoV) uses the SARS-coronavirus receptor ACE2 and the cellular protease TMPRSS2 for entry into target cells. bioRxiv 2020:2020.01.31.929042.

2. Dijkman R et al. Replication-dependent downregulation of cellular angiotensin-converting enzyme 2 protein expression by human coronavirus NL63. Journal of General Virology (2012), 93, 1924–1929

3. Tikellis C and Thomas MC. Angiotensin-converting enzyme2 (ACE2) is a key modulator of the renin angiotensin system in health and disease. International Journal of Peptides Volume 2012, Article ID 256294, 8 pp.

4. Ferrario CM et al. Effect of angiotensin-converting enzyme inhibition and angiotensin II receptor blockers on cardiac angiotensin-converting enzyme 2. Circulation 2005;111:2605-10.

5. Chhinder P. Sodhi et al. Attenuation of pulmonary ACE2 activity impairs inactivation of des-Arg9 bradykinin/BKB1R axis and facilitates LPS-induced neutrophil infiltration. Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol. 2018 Jan 1; 314(1): L17–L31.

6. Krämer BK et al. Effects of hypoxia on renin secretion and renal renin gene expression. Kidney International Volume 54, Supplement 67, September 1998, Pages S155-S158

7. Top coronavirus doctor in Wuhan says high blood pressure is major death risk. Bloomberg News
March 9, 2020, 5:00 PM GMT+1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-09/top-virus-doctor-says…

8. Xudong X et al. Age- and gender-related difference of ACE2 expression in rat lung. Life sciences. 78. 2166-71. (2006).10.1016/j.lfs.2005.09.038.

9. Sommerstein R and Gräni C. Rapid response to Preventing a covid-19 pandemic: ACE inhibitors as a potential risk factor for fatal Covid-19, BMJ 2020;368:m810. 03 March 2020.

10. WeihuaYuan et al. 1,25-dihydroxyvitamin D3 suppresses renin gene transcription by blocking the activity of the cyclic AMP response element in the renin gene promoter. The Journal of Biological Chemistry vol. 282, no. 41, pp. 29821–29830, October 12, 2007.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

91 gondolat erről: „(3131) Létezik-e csodafegyver a COVID-19 betegek megmentésére? Próbáljátok meg!

 1. KÖSZÖNET A CIKKÉRT. Nem sűrűn teszek ilyet, de máris megosztottam közösségi oldalon. Legyen az itt szereplő információ pontos és kívánom, terjedjen sokkal gyorsabban mint ellenfelünk: A VÍRUS!

 2. Ez nagyszerű, szerintem sokak valódi hasznára válik. Kalap emelés.

  Saját tapasztalatból egy javaslat. A kék összefoglalót inkább a cikk elejére tedd, mert ahogy az én hosszú szövegeim néma értő olvasása problémát jelent, hidd el, ez is ilyen. Az olvasót először az érdekli hogy mit csináljon, utána helyes idézni, hogy miért (amit ezen a szinten úgyis csak a töredék százalék ért meg, én nem tartozom közéjük). Nem jó ha elfárad és csak görget a végéig, ahol a neki szóló információ van.

  Továbbá szerintem írj pár szót arról, hogyan jön rá valaki (vagy a valaki gyereke) hogy a fenilbotazolaminbutenirát-hexaminflatulin (vicc!!!) valójában ACE gátló vérnyomáscsökkentő. Vagy itt a kommentek között valaki tegye hozzá és az is legyen az elején. És vastagon szedném a „kezelőorvos felügyeletével” szakaszt a biztonság kedvéért. Szintén saját tapasztalatból túl ismerős az „én leírtam, de te mi a csudát olvastál???” kérdés.

 3. Hamarosan tesztelhetjük az alábbi kijelentéseket:

  „Pénteken reggel a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor, aki a migrációról, a koronavírusról és Soros Györgyről is beszélt.

  A koronavírussal kapcsolatban Orbán Viktor arról beszélt, hogy két új fejleménnyel kell számolni: az egyik az európai gócpont kialakulása Olaszországban, a másik, hogy a betegség már megjelent a szomszédos országokban.

  Lehetetlen Magyarországot légmentesen lezárni,

  ezért a kormány arra készül, hogy hazánkban is meg fog jelenni a Covid-19. Emiatt már egy hónappal ezelőtt létrehoztak egy operatív törzset, megelőző intézkedéseket dolgoztak ki, tartottak szemléket, hogy rendelkezésre állnak-e a járványkezeléshez szükséges eszközök, a vírus azonosításához szükséges, nemzetközileg akkreditált labor is van, szakemberek is, ellenőrizték a parancsolati láncot, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat indítottak.

  Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk a világban,

  jelentette ki a kormányfő, de nagyon fontos az emberek együttműködése is. Például ha azt kérik tőlük, hogy ne menjenek fertőzött országba, akkor az nem parancs, de egy erős kérés.

  És persze elvárom az operatív törzstől is (…) hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne maradjon kivizsgálatlanul gyanús eset.

  Hozzátette, hogy a hatóságoknak is megértést kell tanúsítaniuk, mert az igaz, hogy influenzában sokan szoktak meghalni, de a koronavírusnál egy ismeretlen veszéllyel állunk szemben, ezért az emberek pánikreakciója érthető.

  A magyar kormány ellátja a feladatát, 24 órában dolgozunk, és ha bármilyen információ van, akkor azt azonnal meg fogjuk osztani. Magyarország egészségügyi, különösen az ilyen fertőzésekkel foglalkozó, szakembergárdája világszínvonalú.

  Magyarország egy olyan ország, ahol az emberek nem sopánkodnak, hanem felülkerekednek a bajokon.”

  Forrás: 24.hu Orbán a koronavírusról: Mi a jobban szervezett országok közé tartozunk
  Publikáció dátuma: 2020. 02. 28. 08:19

 4. Tibor ba

  ez egy nagyon hasznos bejegyzés, köszi hogy feltetted.

 5. Az ACE2 blokkoló gyógyszerek elhagyásánál mérlegelni kell, és kizárólag csak fokozatosan lehet elhagyni! Legjobb az orvossal egyeztetett és nyomkövetett művelet, de erre valószínűleg most nem mindenkinek lesz lehetősége, s csak úgy simán elhagyva pedig az életünk veszélybe kerülhet. Gyengébb panaszok esetén, úgy lehet fokozatosan elhagyni, hogy a vérnyomás folyamatos mérése mellett: pl. ha 1 szemet szedsz naponta, akkor először három napig fél adagra, majd újabb három napig negyed adagra, s azt követően elhagyva lehet „lejönni róla”. Közben term. a vérnyomást naponta többször ellenőrizni kell! Átállás másik gyógyszerre, amennyiben nem csak enyhe hypertónia áll fenn, kizárólag orvosi segítséggel lehetséges, ezt önállóan senkinek sem ajánlom.

  A kutatás közzétételét köszönöm!

 6. Tudom, hogy Szendi Gábor a „fekete bárányok” közé tartozik ezen a blogon/oldalon, én mégis betennék a témával kapcsolatos cikket, szerintem hasznos infók vannak benne.
  https://www.tenyek-tevhitek.hu/uj_tipusu_vedekezes_a_koronavirussal szemben.htm

  Külöben én már több, mint 1 éve szedek rendszeresen R-alfa-liponsav – acetil l-karnitin – Q10 koenzim – Rezveratrol flavonoid komplex és még egy rakás immunerősítő/antioxidáns/a mitokondriumok működését fokozó készítményeket (B komplex, C, A-D3-K2-Mg, 8-E-vitamin, omega3, zöld tea kivonat (EGCG, króm), Cr, Se, Zn, Fe, stb.stb.) mellett.
  Nagyon fontos az immunreszer és a mitokondriumok működésének felturbózása és ilyen magas működésű szinten tartása. 😉
  A múlt héten rendeltem ezt is:
  7-Gomba komplex – immunvédő gomba kivonatok¹
  A gombák támogatják az immunrendszert, és erősítik a szervezet ellenálló képességét¹.
  (Webshopot nem írok, az reklám lenne. 🙂 )

 7. Roszul aludtam, bal lábbal keltem, dulifuli vagyok.

  3 Kedves Loránd

  „Saját tapasztalatból egy javaslat.”
  A saját tapasztalatod a kudarc. Volt honlapod, de bezártad a sikertelenség miatt, most mégis itt osztod az észt az Öregnek.
  Ez a blog évtizede jól működik. Menjen ez is tönkre?
  Sokan látják, milyen ember vagy!

  Tibor bá’
  „Próbáljátok meg!”
  A tanácsot köszönöm!
  De ez így kevés. Hol lehet kapni D vitamint?
  Nekem úgy tűnik, hogy hiánycikk. Az Okosak már bevásároltak.

  6 Horváth Csongor
  Mely gyógyszert hagyjuk el, és melyre térjünk át? Ha lehet, nevek vagy hatóanyagok szerinti megnevezéssel írd.
  „Legjobb az orvossal egyeztetett és nyomkövetett művelet, de erre valószínűleg most nem mindenkinek lesz lehetősége…”
  Ezt az állításodat elfogadom.

 8. Köszönöm a cikket! Bár nem értem mit mond…

  Zárójelben: de ennél a mondatnál azt hittem, kamu az egész szöveg 🙂
  …mégpedig a renin expressziójának transzkripciós szuppressziója révén/mennyiségének szabályzása révén …

 9. A Vigantol (20.000 NE/ml) nevű D-vitamin cseppet tavaly óta vény nélkül lehet kapni a patikákban, nem hinném, hogy hiánycikk, de sose lehet tudni, főleg ha tömegesen viszik majd ezt is.
  A kisgyerekeknél az ajánlott mennyiség telente, napi 1 csepp, szerintem egy felnőtt 3-5 cseppet is fogyaszthat, főleg járvány alatt.
  Mellé a magas dózisú C-vitamint is ajánlom.

 10. Végre egy pozitív cikk, köszönöm Tibor bá’!

 11. 8 – n/a:
  Csongor egy kicsit pesszimista volt. A titrálás (fokozatos felszokás-leszokás) a BÉTA BLOKKOLÓK esetében kötelező, de ezt a felíró orvos világosan megmondja. A béta blokkolók arról ismerhetők fel (A mellékelt nyomtatott tájékoztató közli), hogy a fantázia név OLOL-al végződik. Pl.: BIZOPROLOL. Az ACE-gátlók pedig PRIL-el végződnek. Pl.: ENALAPRIL. A titrálást alkalmazzák az ACE-gátlók esetében is, de nem sorsdöntő, míg a béta blokkolók esetében igen.
  D3 vitamint gyógyszertárak árulják, de orvosi vényre adják. Ha nem tudod beszerezni, akkor kénytelen vagy napozni, mert a bőrben keletkezik napfény hatására. Ez most már nem lesz elérhetetlen. A vény kötelezettség egy baromság, de Magyarországon ez van.

  Ha vérnyomásproblémád van. Nagyon fontos, hogy legyen vérnyomásmérőd, és használd is. Javaslom, hogy reggel felébredés után mérj, majd vedd be a vérnyomáscsökkentőt vagy csökkentőket, és 2 órávalkésőbb megint mérj. A mérést is körültekintően kell végezni. Leülve, mérő és karod az asztalon a szíved magasságában. Nyugodt 5 perces ülés után. Célérték a 120/80 de ez nem elérhető, ezért koncentrálj az első értékre (szisztolé), a második érték (diasztolé) valószínűleg 70 környékén lesz. Az elfogadható felső határ 140/90. Ha tartod a mondjuk 125/72 értéket, akkor is reggelenként mérned kell, mert egy beállítás nem tart örökké. Valamint front hatásokra felszökhet, de az visszalép egy nap után. Persze a háziorvos nem kerülhető meg, én csak a tapasztalatomat adtam át.

 12. 10 Chani

  „Mellé a magas dózisú C-vitamint is ajánlom.”
  A dózisról sok véleményt olvastam.
  Te mit mondasz? Szerinted mennyi megfelelő napi adag? 1000 mg több mint elégséges, de 400 mg is megteszi.
  Mi kell még mellé? Víz 3-4 l?

  12 Tibor bá’

  „D3 vitamint gyógyszertárak árulják..
  Mindent nem írhatok le. A vásárlás „döcögős”, de talán csak akkor is rossz napom volt.

 13. Ha esetleg van biológus a környéken – nekem régről úgy rémlik, hogy a D vitamin szintézisben szerepe van a koleszterinnek.
  Ez alapján lehetséges, hogy akivel etetik a koleszterin szint csökkentőket (főleg idős és elhízott emberek), emiatt fogékonyabbak a vírusra?

  Erre kellene valami pontosítás.

 14. 14 – Observer:
  Szia!
  Akit az orvosok rádumáltak, hogy szedjen koleszterin csökkentőt (SZTATIN-OK) sürgősen hagyja abba a szedést MERT KÁROS, amit már 20 éve lehet tudni, de HATALMAS üzlet, tehát megy tovább az etetés.

 15. 12 Tibor bá’
  D-vitamin kapható vény nélkül is, bármelyik drogériában (szabad írni? Pl. Rossmann, DM) Van, amelyikben több is a hatóanyag, mint a vényköteles D-vitamin készítményekben. Csak lehet drágább. Persze, hogy szabad. Sőt megköszönöm, mint hasznos információt.

 16. Porc-Csont Izom komplexben van D3 vitamin, napi 3 szem adagban 15 mikrogramm plusz 90 mg C vitamin, más dolgokról nem is beszélve.
  De rengeteg más, D vitanmint is tartalmazó, szabadon vehető szer van.

 17. „De ez így kevés. Hol lehet kapni D vitamint?”

  Ingyen és bérmentve rendelkezésre áll korlátlan mennyiségben.
  Ülj ki félmeztelen fél órára a napra és több D vitaminod lesz mint bármelyik szintetikus bogyótól.

 18. 16: Így van, sőt webshopból is rendelhető. D vitamin kulcsszóra guglizva, az első két webshop rögtön azt állítja, hogy van raktáron.

  A múlthéten hoztak nekünk patikából is, és még a futárszolgálat is működött. A karantén alatt talán még mindig a legértelemesebb mód bármit is venni – hozatni. Nyilván a csomagot érdmes valahogy fertőtleníteni, hisz ki tudja, aki pakolta, hozta nem fertőzött-e, de legalább nem kell közel kerülni hozzájuk.

 19. dr. Campbell egy valamit nagyon erősen kiemelt még hetekkel ezelőtt – nekem új volt, illetve soha nem tudatosult bennem -, az első jelre, hogy vírusos megbetegedése van az embernek, azaz mindig: azonnal fekvés és semmilyen mozgás, mert azzal gyorsul a kórság-betegség. (Ezt most csak azért írom – lehet hogy én voltam hülye eddig -, mert én mindig beidegelek betegen és takarítok, teszek veszek, mint állat… igaz másnapra sokszor jobban voltam.)
  Elnézést, ha esetleg ez mindenkinek evidens, csak nekem nem volt az.

 20. Tibor bá’ javítsd ki, vagy töröld, ha hülyeséget írok, én ezt találtam D vitaminra:

  „Felnőttek számára 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta”

  https://www.hazipatika.com/psziche/csalad/cikkek/mennyi_a_napi_d-vitamin-szukseglet/20161128170035

  Vitaminok NE értékének átszámítása
  D-vitamin
  1 NE = 0,025 μg kolekalciferol

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_egys%C3%A9g

  Ez alapján a napi ajánlott mennyiség 37.5-50 μg

 21. A gyógyszeres, vitaminos dolgokat Tiborbá 12-ben és 15-ben megválaszolta. Köszönöm!

  A D-vitaminnál jegyezzük meg, hogy nem maga az „alapanyag”, hanem a szervezet által termelt aktív D-vitamin a fontos. Elegendő enni egy kis banánt, vagy halat, a többit a testünk elvégzi. Viszont napozás nélkül sem a dobozos vitamin, sem az előbbi tanácsom nem ér semmit! Tehát egy kis napozás, szabad levegőn tartózkodás ajánlott, természetesen olyan helyen, ahol nincsenek más emberek jelen (pl.: fűnyirás, vagy egy kis kertészkedés annak, aki teheti 🙂 ).
  A szolárium -mielőtt kérdezitek- minimálisan használhat, de én nem ajánlom, a term. napfény kellene.

  MÁS:
  Nem tudom van -e még infó erről, s tényleg nem akarok vele pánikot kelteni, de az OTP-ben a 10 millió Ft feletti összeg kivételét, külön nyomtatványon meg kellett indokolni egy ismerősömnek, csak úgy már nem fizették ki. Azt nem tudom, hogy ez korábbi gyakorlat, vagy elkezdődött itt is a pánik…

 22. A D-vitamin pótlással kapsolatban:
  Manapság már köztudott, hogy mennyire fontos a D-vitamin pótlása télen és olykor nyáron is! De már a tudomány is látja, hogy nem elég csak a D vitamint pótolni! Sok más (K2-vitamin, A-vitamin, MAgnézium …) is kell a D vitamin tényleges hasznosulásához és nem mindegy, hogy ezeknek melyik formáját viszed be a szervezetedbe! Most ráláthatsz arra, hogy mit keress a címkén!

 23. 23:
  Ez a csontépítő folyamatok esetében relevánsabb.
  De jogos! (Ca,Mg, foszfátok, stb.)

 24. 24. Csongor
  És az A, K2 vitaminok is nagyon fontosak a D3 hasznosulásához (meg a szerves Mg, nem pl. MgO, az nem szívódik fel).
  ____________________________
  Más:
  Ez a férfi (nem tudom a nevét) igen értelmes/hasznos videókat készít, a legutóbbi:

  Kb. 5:30 körül látható egy Reuters cikk: Singapore PM says coronavirus pandemic could last a year or more
  #www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-singapore-lee/singapore-pm-says-coronavirus-pandemic-could-last-a-year-or-more-idUSKBN20Z1UZ
  A többi a videóban. 😉

 25. Tessék mondani: az önkéntes az azt jelenti, hogy INGYÉRT?!

  „Önkénteseket keresnek Káslerék a kórházakba

  A kiadott felhívás szerint mindenkit várnak, akinek egészségügyi végzettsége van.

  Kásler Miklós miniszter bejelentette, hogy hétfőtől úgy kell megszervezni az egészségügyi ellátást, hogy 65 év feletti egészségügyi dolgozó ne találkozzon közvetlenül a betegekkel, és a kollégáikkal is csak telefonon konzultáljon.

  Kásler szerint az életkor vagy a járványügyi megfigyelés miatt kiesnek orvosok és szakdolgozók, akiket pótolni kell, ezért felhívást tett közzé.

  Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán megjelent levél szerint 18-49 év közöttieket várnak, akik közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt, esetleg orvos-, fogorvos-, gyógyszerésztanhallgatók, egészségtudományi hallgatók, vagy egészségügyi OKJ-képzésben vesznek részt, illetve a rezidensek és szakorvos jelöltek is mehetnek.

  Várják azokat a szakorvosokat is, vagy azon szakrendelések szakdolgozóit, ahol a betegforgalom várhatóan lecsökken, de hívják azokat az egészségügyi szakembereket is, akik nem a közfinanszírozott ellátásban dolgoznak, de a pályaelhagyók jelentkezését is szívesen fogadják.”

 26. Nekem fiatal a házidoki de bezártak, az önkormányzat is rendkívüli ülésre hívta a polgárőröket… Majd beszámolok mi volt. Háziorvos nálatok még van? De amúgy több a hivatalosan e nem elismert eset mint amit találtak… Ismim is többet tud mint akik a hírekbe bekerültek…

 27. 26 – Delp:
  Véletlenül nem foci játékosokat, edzőket, stb. keresnek. Mert ezekből rengeteg van. Ha most nem győzik a munkát, akkor mi lesz, amikor majd a járvány csúcsra jár. Mert az még hátra van.

 28. Arra készüljetek, hogy most elég nagy káosz lesz mindenhol.
  De sztem. pár nap alatt helyére fognak billenni a dolgok.
  Valószínűsítem, hogy jövő hétre a veszélyhelyzet nálunk is vesztegzárrá fog alakulni, ha ez a pont bekövetkezik, akkor lesz igazán fontos az otthoni tartalék, s annak elhúzódása esetén érdemes a víztartalékokat is feltölteni.
  A gazdaság -tudom fontos-, de most nem szabad kizárólag arra koncentrálva pánikolni. Senki ne fusson pl. a pénze után, hacsak nem minden a bankban van… Akkor viszont most fejje le az automatát, ne várjon!

  Sokkal nagyobb baj, hogy rengeteg ember még most sem veszi komolyan a bezárkózást, mint egyetlen „közösségi fegyvert” a vírus ellen. Ha valaki kölyköket lát a környéken lófrálni, ne legyen rest, rúgja seggbe őket, vagy legalább ijesszen rájuk. Ismerősöket beszaratni, mert más módon sajnos nem hajlandóak nyugton maradni. Barátoknak, családnak osztani a friss infók alapján a teendőket.
  Amíg víz, villany, telekommunikáció, élelmiszerbolt és gyógyszertár van, -talán- nem lesz baj!

  Le a kalappal azok előtt, akik biztosítják a tömegközlekedést, a megmaradt szolgáltatásokat, közműveket, a különféle cikkek házhoz szállítását, postát, és legelső helyen az egészségügyi rendszer működését! Aki otthoni munkavégzésre lett „kárhoztatva” örüljön a lehetőségnek, és ne viccelődjön a helyzeten, mert otthonról minden derüsebbnek tűnik, mint a valóság. A héten fogunk meglódulni az adatokkal, minden attól függ, sikerül -e az eddigi intézkedésekkel laposan tartani azt a haranggörbét. Ha túlszalad, még szorosabbra kell vonni a saját család zárkózását, és megfontolandó védekező eszközök készenlétben tartása. Ha netán el kell hagyni az otthont, az emberek reakcióját ne feledjétek, legyen otthon piros cédula (az sztem. most jobban véd, mint a riasztó, ha nincs otthon éhes kutya)!

  Ha bárkit bántok azzal, hogy gyorsan kiírtam magamból pár gondolatot, előre is elnézést kérek érte!
  Sok sikert mindenkinek! Sajnos a hullámvasút lefelé menete elindult…

  Eredetileg munkahelyi tapasztalatokat kívántam megosztani, de nincs hozzá lelki erőm, annyira felháborít, és most már egyben elkeserít az átlagemberek felfogóképeségének hiánya és ez alapján a hozzáállása. Attilának írtam tegnap, amit írtam…, de ezek tényleg hülyék, nem csak egymás között szólva, és ez rendkívüli veszélyforrás! Csak annyit merek leírni, hogy 30 emberből magamat is beleértve 2 fő tartotta fontosnak, hogy maszkot vegyen fel, az egyik vezető 6 órán át tartó megbeszélést akart, a másik meg ezt nem akarta, de hát a hierarchia… Gyerekek! ez a vég… A kihirdetett veszélyhelyzetben, amikor nem is lenne muszáj, s a többség mosolyogva asszisztál, és hülyének néz. Plusz egy táppénzes is megjelent, hogy információja legyen. Gyere csak! Végtére is láz, fejfájás, köhögés, csak egy kis megfázással voltál odahaza. Ja, és a fő téma a digitalizációs forradalom, amit persze órányi vajúdás után elintéztek azzal, hogy a már bevált módszereket kell alkalmazni, milyen jó, lesz egy kis szabadidő… Hát halljátok, nekem már mindegy, mert ACE2 gátló nélkül úgyis kinyúvadok.

 29. Én most el vagyok keseredve. Nálunk a munkatársak közül néhányan elővigyázatosságból maszkot vettek fel (sok emberrel beszélnek egy nap személyesen, hasonló közelségben, mint egy bolti pénztár) és LEVETETTÉK velük. Hogy ne keltsenek pánikot az ügyfelekben. Holnap nekem is mennem kell dolgozni. Ezek normálisak?!

 30. 30: Az átlag az ott tart, hogy megint gőzerővel terjed a Facebookon egy újabb HOAX hülyeség a facebook megváltozó adatkezeléséről, ami kb. évente végigsöpör rajta…! A hülyeség és tudatlanság sajnos mérhetetlenül el van harapózva…!
  És még mindig megy az, hogy Á, ez csak egy kis mezei influenza…! Na majd mi lesz itt a kb. 7-14 napon belül kihirdetésre kerülő Rendkívüliállapot esetén…?!

 31. Csongor,

  Hasonló a tapasztalatom. Kisvárosban írd és mond, rajtam kívül kettő emberen láttam maszkot míg két órát a távolsági buszra vártam.
  Beáll a tök üres busz 50 üres ülőhellyel, de az a 25 utas mind egy szálig ott tolongott az ajtóban egymás nyakán, mintha valaki, ha nem sietnek, kilopja a buszból az üléseket.
  A patika előtt sorban állva páran tartottuk az ajánlott 1 méter távolságot, többiek szép tömött sort alkottak.
  Van jó tapasztalat is. A járási hivatalban egy ott dolgozó nyomkodta a sorszámcetlit adó kütyüt és felhívta a figyelmet az 1 méter távolságra, a kolléganője pedig mikor alá kellett írnom, a toll átadása előtt azt lefertőtlenítette.

 32. 30. Horváth Csongor

  „Attilának írtam tegnap, amit írtam…, de ezek tényleg hülyék”

  Látod, mondtam, hogy mindenkinek jobb lesz, ha beraksz abba a bizonyos dobozba, már csak egy dologra hívnám fel a figyelmed: a te „pánikolós” írásod pontosan megfelel annak, amit pár hete írtam és prognisztizáltam:

  #//www.antalffy-tibor.hu/3111-az-en-strategiam#comment-249785

  Valószínűleg nem érted még az eszeddel, hogy ez miért egy sokkal alacsonyabb szinten, miért a tömeglélektan szintjén fog eldőlni és miért lesz sokkal kevesebb idő az összeomlásig, amire a mostani írásod egy újabb lapáttal tett rá. Szinte rajzolni lehet a változást az írásaidon keresztül a szakmai higgadtságtól a pánik előszobájáig…

  Most kb. tíz példát tudnék neked hozni az ismeretségi körből az utóbbi pár napból, hogy miket tettek és gondoltak az emberek. Kezdve egy fiataltól, aki Thaiföldről hazament két napja a 70 körüli szüleihez, a taxison keresztül, aki a szomszédunkat akarta meglátogatni, és megsértődött, hogy „elzavarták”, egészen a tüdőbeteg kislány anyukájáig bezárólag, aki be akarta vinni a közösségbe a gyerekét… inkább nem írom le a többit, mindenki tapasztalni fogja majd a saját bőrén, amit már régóta írok: ez nem társadalom már, csak egy önző biomassza.

 33. a takarékban már pénteken gumikesztyűben és maszkban dolgoztak az ottaniak.
  ismerős mondta, hogy a gyógyszertárba egyesével mehettek be, kint meg tartották az egy métert…vidék…itt nem olyan sietős☺
  viszont a szomszéd településen egy alvállalkozónál 10ből 10en lázasak és köhögnek…..olaszból hazatérő kamionosok meg házi karanténban vannak.

 34. Az operatív törzs nem hozza nyilvánosságra a fertőződés területi adatatait mert az szenzitiv adat …más európai országban bezzeg nem az. De nem baj itt mindenki hülye rajtunk kívül mert mi aztán remekül kezeljük a helyzetet. Remélem tudnak róla csak nem közlik hogy a mai nap folyamán zalaszengrot város polgármesteré közölte megvan az első fertőzött beteg Zala megyeben. Nem tudom hogy ezzel megsértett-e bármilyen jogszabályt is.Én mint magyar allampolgár köszönöm a tájékoztatást mint zala megyei lakos…

 35. OMG az olaszoknál valami nitrós turbó vírus kehet, mert ma is megvan náluk a 349 haltt és az ultrabrutál 3200 új eset. Már cirka 28 ezernél járnak… Ha ez így halad, akkor lenyomják a kínai fake adatokat. Merthogy annyi olasz nincsen a Földön, amennyi kínai valójában megfertőződött…

 36. 39 Ez azért is nagy baj mert a magyar fertőzöttek egy része Olaszországban kapta el a vírust. Közben Bécsben is romlott a helyzet ahol szintén sok honfitársunk megfordul …alakul ez. Az önző biomassza pedig -Attila szavaival -élve a járvány legnagyobb szövetségese.

 37. Most kaptam meg a legfrissebb osztrák járvány adatokat tartományokra es településekre lebontva. A kinti ismerősöm kerte a hasonló magyar adatokat. Hát olyan nincsen mondtam neki …szerintetek mi volt reakciója !! Ez van.

 38. Barcelonában élünk a feleségemmel.
  Sokszor ekéztem Tibor bá’ – t a kitartó vészmadárkodásért.
  Most azonban köszönettel tartozom.
  Azért, mert a blog hatására sok ismerősömnél előbb esett le a tantusz, hogy nyakunkon a tatár.
  Már január végén epigonként valószínűsítettem, hogy március elejére napi ezer halott lesz.
  Egy kicsit – mint jó tanítvány – pesszimistább volt a jóslatom a valóságnál.
  A napi szép kerek ezer halott küszöbérték még gondolom néhány napig hétig várat magára.
  Továbbá időben beszereztem némi tartalék élelmet és ivóvizet C és B12 vitamint is.
  Úgyhogy most felszerelkezve várjuk a jobb idők bekövetkeztét.
  Kedves Tibor bá’ nagyon szépen köszönöm, hogy a végtelenül szorgalmas ismeretterjesztő munkád haszonélvezői lehetünk.

 39. Egy tatabányai hírportálon olvasható, hogy ott is van 2 fertőzött. Nem tudom meddig lesz fent… folyik a kontakt kutatás. Egyre inkább vigyázni kell mindenütt, mert a vírus már jócskán köztünk van.

  Attila:
  Én nem pánikolok, hanem megüt a guta az emberek nemtörődömsége és ostobasága miatt! Szakmai kérdésekben higgadt tudok maradni most is, de ezek a tapasztalatok túltesznek mindenen. Ha arra érted, hogy bíztam az emberekben, akkor -bár régóta nem bízom bennük-, de igazad van, mert mindig adok esélyt. Hát mindezt látva lehet, hogy nem kellene, ill. nem kellett volna.

 40. 41. Tom

  A már említett tanulmány javasolta, hogy a halálozási adatokból számoljuk vissza a valószínű fertőzések számát. Én a súlyos eseteket javasoltam a koreai adatokhoz viszonyítani (azokhoz, akik szinte az elején megfogták és nagyon sokat tesztelnek), szerintem mindkettővel lehet próbálkozni. Mindkettő közelebb lesz a valósághoz, mint a „nem tesztelünk, akkor nincs eset”, meg a „betartjuk a betegek személyiségi jogait”.

  Tegnap megnéztem az osztrák adatokat: 1 halott, pont 800 fertőzött volt. Mára ez már 3 és 1018. A magyarnál tegnap 1 halottra még csak 32 fertőzött jutott. Ebből is látszik, mennyire benézte a kormány ezt a dolgot és mennyire fogalma sem volt, mivel áll szemben. Nincs elég eszköz és nem tud a seggén maradni a magyar. Ennek megfelelő számokra kell számítani sajnos.

  És ez egyben magyarázat is a sajtótájékoztatók „milyenségére”. Ez már a kormányon nagyon kis mértékben múlik. Ha az emberek „felébrednek” elmagyarázzák egymásnak (a gyengébb felfogóképességűeknek) türelmesen és otthon maradnak, akkor még bízhatunk egy olasztól laposabb lefutásra, ellenkező esetben…

  43. Horváth Csongor

  „Gyerekek! ez a vég… ” – …mivel sejtettem hogyan fogod magad látni (pont olyan tévesen, mint a „társadalmat”), megelőlegeztem neked az idézőjelet és az előszobát. Olvasd vissza magad és a két héttel ezelőtti hozzászólásaidat és látni fogod az „ívet”. Ha nem, nem. Nem erőszak a disznótor.

 41. Ma a fővárosban és Cegléden is jártam!

  Cegléd: helyi buszsofőr mondja hogy ez csak vegyifegyver mert sokan vagyunk, de ő nem fél tőle, törzsutasokkal kezetfogott majd szotyizott tovább puszta kézzel, ja ők kasszáznak is.

  MÁV Vonat: jegykezelőn sem maszk, sem kesztyű, vonatokon semmi takarításnak nyoma sincs, de ablakok nyitva.

  BKV: sima heveder elzárja a sofőrt 1 méterre az utasoktól, első ajtón sem fel sem le, sem fólia, sem plexi nincs.
  Ablakok zárva, klímával fűtenek…

  Bank: egyszerre csak x ügyfél lehet bent székek 1 méterre széttolva, de nem mindenhol, van ahol lehettél bent többen is. Hitelt akart húgom, nem sikerült.

  Cegléden senkin nincs maszk, de a patikák előtt sorok, üres polcok, mostmár viszik a vitamint is, az sincs. Posta, patika, utcán lehet sorbanállni, betartják, csak az 1 méteres távot nem.

  Budapesten látni maszkos embert, de két kezemen megtudtam számolni hányat.

  Vidéken tévedésből bezárt a helyi háziorvos, majd kitalálták hogy fiatal de lehet újra nyitva, de csak 3 beteg lehet a váróban, 2 méterre egymástól, többi kint.

  Ovi, iskola zárva, ügyelet lesz, kajakészítés még lesz, ennyi volt a nagygyűlés.

  Ja meg egy páleszüzem az összes!!!! alkalmazottját elküldte a környéken a koronavírus miatt mert sok a kintlévőség, megrendelés meg nulla.

  SZTK, kórház már csak sürgős beteget fogad, de már napokkal ezelőtt felhívtak engem is hogy „továbbképzés” miatt elmarad a rendelés, ne menjek.

  Beszéltem egy építésszel, Ő azt mondta nem fél, van tartaléka, majd most tervez és mint a 2008-as válsgából piacvezető lett, majd most is az lesz, mindenki csőd csak Ő nem. Azt mondta minden háború és válság után felfutás jön. Én meg mondtam hogy így is lesz ha kialakul ellene az immunitás, ha ismételten elkapható akkor felfutás már nem lesz.

  Ceglédről is vittek el pozitív esetet, környező falvakban is vannak házikaranténosok… ezek kurvára nem látszanak sehol semmilyen hivatalos statisztikában.
  Szerintem szóltak a kórházak hogy túl sok a tüdőgyuszis…

  Ui: tartalékosok behívói nem értek még ki, ha igen szólok. De katonákat szállító buszt láttam ma is.

 42. 37: Illúzió
  Ha egy éven belül nem sikerül ellenszert találni, akkor tök mindegy hány év alatt nem sikerült volna.

  41: Attila
  „Tegnap megnéztem az osztrák adatokat: 1 halott, pont 800 fertőzött volt. Mára ez már 3 és 1018. A magyarnál tegnap 1 halottra még csak 32 fertőzött jutott. ”

  No itt is lehet a tesztelés különbözősége miatt némi eltérés. De még egy összehasonlítás az eü állapotáról Izraelből: 195 fertőzöttre 0 (azaz nulla) halott, két súlyos

  „A koronavírussal diagnosztizált izraeli személyek száma 195 szombat este nőtt. Az Egészségügyi Minisztérium szerint kettő beteg súlyos állapotban volt, 11 beteg közepes állapotban volt, a többiek csak enyhe betegségben szenvedtek. Időközben közel 40 000 izraeli volt otthoni karanténban a vírusnak való kitettségtől való félelem miatt, köztük közel 1000 orvos, több mint 600 nővér, 170 mentős és 80 gyógyszerész, az egészségügyi minisztérium adatai szerint. A minisztérium szerint az egészségügyi tisztviselők országszerte több mint 6800 koronavírus-tesztet végeztek.”
  https://bit.ly/2ISrQLq

  45: Btgujj
  Kiegészítés: Újpesten (jobban szituált) kisebbség minden férfitagján maszk – nőkön, gyerekeken semmi! (bevásárlóközpontban)…

 43. 46. n/a

  „Hogyan gondolkodik a Magyar kormány operatív törzse?”

  Minden szempontot figyelembe vesznek. Ebben egy jelentős rész az, hogy „benézték” és most már kényszerpályán vannak. A pánik elkerülése és a látszat-működés fenntartása a legfontosabb, az okozza a legkevesebb politikai és gazdasági kárt. A svédek is rájöttek, hogy nem tudnak már lépést tartani a kontaktnyomozgatással, ahhoz túl „liberális” a tömegek mozgása Európában.

  A Kovács-színdarab is ennek szólt. Pontosan tudják, hogy nincs eszköz és most már csak a szájkarate maradt, ahogy mindig, viszont ez nem egy általuk kreált ellenség, tehát ide most már tényleg kellenek a médiaguruk. A hiba itt úgy okoz majd szavazatvesztést, hogy végleges szavazóvesztés is jár hozzá, ami könnyen lehet bukta.

  De egyben segíthet a propaganda: ha tényleg rá tudják venni a profi gépezettel a biomasszát, hogy maradjon a seggén, akkor nyerhetnek egy kis időt, hogy

  a.) az eszközhiányt enyhítsék pl. azzal, hogy problémamegoldókat vetnek be, hogyan lehet pótolni a hiánycikkeket (nem gondolom, hogy kézfertőtlenítőt ne tudna néhány vegyész tömegesen előállítani napok alatt és talán érnek még be szállítmányok is)
  b.) kevesebb teher jusson az orvosokra, ápolókra
  c.) egyéb ötlet is eszükbe jut (pl. lefoglalják a nyerészkedőktől a készleteket az orvosok számára, mert elég sok cucc van itt polgári kézben még, ami nem látszik már a raktárakban és hónapokig nem is fog…)

  “WHO: tesztelni, tesztelni, tesztelni!”

  de legfőképpen: seggelni, seggelni, seggelni…

 44. 21. Jövönk
  A szüleim amikor beteg voltam (vírusos jellemzően) ágynyugalmat parancsoltak. Nem volt net, tv, így olvasgattam. Este párolás jött (inhalál) törölközővel a fejen gőzölgő kamillás főzet felett, majd becsavarva lepedőbe, és két takaró alatt izzasztás. Majd másnap megint ágynyugalom és izzasztás. Közben meg gyulladáscsökkentők. Két három nap ágy és még két három nap lábadozás (fel lehetett kelni de tilos volt rohangálni) és vége volt a betegségnek. Az evést sem erőltették, mert azt mondták, hogy az emésztés is erőt vesz el a vírussal való küzdelemtől. A vége felé főztek jóféle húslevest és azzal már kezdtünk erősödni.
  Na meg a beteghez csak anyám vagy nagyanyám (de csak az egyik) járt be, két háromszor szellőztetett (jól betakartak) és jó sok mézes forró teát hordtak be.
  De ki teszi ezt ma már?
  Ettől eltekintve ez a módszer segíthet nekünk is a vírus legyőzésében.

 45. „Ez már a kormányon nagyon kis mértékben múlik.”
  Többször említődött, mégis mit tudna még tenni a kormány?

  Pl. azt, hogy mind hordja azt a nyomorult maszkot. Azt, hogy Kövér előírhatta volna a képviselők számára a parlamentben a kötelező szájmaszk használatot. Azt, hogy rendőreink szájmaszkot használnának. Azt, hogy parancsba kapnák, ha csoportosulást látnak, kérjék meg őket, távolabb álljanak egymástól. A királyi tévében a riporter maszkot viselhetne, a riportalanyok védőfelszerelést viselhetnének.
  Ilyenekből, amik példamutatás lenne a tömegeknek és szinte ingyen van, az élet minden területéről lehetne hozni.
  Ez felelős magatartás lenne a kormány részéről. Ebben a helyzetben a példamutatás az egyik legerősebb fegyver. Na meg a teljes körű hiteles tájékoztatás. Ez sem kerülne pénzbe.

 46. 44: Attila,
  Tudod, az az igazság, hogy az általad leírt gondolatokat javarészt magam is osztom.
  Ebben tehát nem látok semmilyen ellentmondást. A fogalmazás, stílus teljesen más téma, abban a tekintetben -úgy gondolom-, mindkettőnknek megvan a „maga hülyesége”.
  Nekem úgy tűnik, hogy külön arra is van figyelmed, hogy a gondolatcserén kívül az én hangulatomat is lekövesd, ami legyünk őszinték, az itt töltött jelenlét során irreleváns és felesleges. Ha hölgy lennék, megtisztelve érezném a figyelmet, amely a hangulatingadozások elemzésére irányul! De nem vagyok az.

 47. Hát valamit kezdenek csinálni, de lehet, hogy túl későn??? 😮
  Müller: új szakaszba lépett a járvány Magyarországon (16/03/2020 – 22:35)
  Újabb szintre lépett a koronavírus járvány Magyarországon – közölte Müller Cecília hétfőn. Hozzátette: a csoportos megbetegedések lesznek, és már nem lehet majd megmondani, hogy ki kitől kapta el a vírust. Várhatóan exponenciálisan növekszik a fertőzöttek száma is. Egyre több az olyan fertőzött, akiről nem tudni, hogy honnan kapta el a kórt, ezért a hatóságoknak egy láthatatlan ellenséggel kell felvenniük a harcot.

  Az élet nem lesz olyan mint megszoktuk – emelte ki, hozzátéve, hogy most „rajtunk múlik minden”.

  Az országos tisztifőorvos arra kérte a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthon. Hangsúlyozta, hogy minden érintkezés veszélyforrást jelenthet, ezért mindenki minimalizálja az érintkezést. Erről szólnak a kormányzati intézkedések is. Arra kért mindenkit, aki betegség tüneteit érzi magán, ne menjen a háziorvosához, telefonon kérjen segítséget.

  Kerüljük az idősek látogatását és nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás, a személyes higiéniai fontosságát – mondta az országos tiszti főorvos.
  #hu.euronews.com/2020/03/16/muller-uj-szakaszba-lepett-a-jarvany-magyarorszagon

  Magyarország lezárja határait, jelentette be Orbán Viktor (16/03/2020 – 13:52)
  Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak – mondta Orbán Viktor hétfőn, napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be. A magyar kormányfő hétfő reggel, az újabb intézkedések bejelentése előtt, az operatív törzzsel és és virológusokkal egyeztetett.

  Magyarország eddig a járvány első szakaszában, az egyedi megbetegedésekében volt, a következő napokban azonban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Hozzátette: bármekkora a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tenni – hangsúlyozta Orbán Viktor, és azt kérte, a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járják ebben a helyzetben.

  A koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz lesz, az élet a következő hónapokban nem olyan lesz, mint megszoktuk” – hangsúlyozta a miniszterelnök.
  #hu.euronews.com/2020/03/16/magyarorszag-lezarja-hatarait-jelentette-be-orban-viktor

 48. Én személy szerint O.V. és fidesz ellenes vagyok, de kezdik azért hozni az intézkedéseket, gondolom, hogy rákényszerültek ill. nem tehetnek mást. Csakhát elég sokat vártak, előbb kellett volna. 😮
  Minden, amit ma tudnod kell a koronavírus elleni védekezésről
  #www.facebook.com/watch/?v=145631150062433

  Operatív törzs: új szakaszba lépett a járvány
  #www.napi.hu/energetika/operativ-torzs-koronavirus-jarvany-magyarorszagon-aldozatok.702242.html?utm_source=Napi.hu_hirlevel&utm_medium=Hirlevel&utm_campaign=Napi.hu_hirlevel_kepes_vezeto

 49. 50. Károly

  „Pl. azt, hogy mind hordja azt a nyomorult maszkot.”

  De nem tudja. Mert nincs elegendő eszköz. Lóránd a másik szálon leírta ennek okait is. És bár rendszerkritikus mint én, ő sem „tartalékolt” a rendszer helyett, ahogy a preppereken kívül szinte senki. Ez most az ő pillanatuk, na és persze Tibor bá’-é. Nem is venném el tőlük.

  51. Horváth Csongor

  😀

  53. Elek

  Sokan elkéstek (lásd norvégok), mert mindegyik a másikra várt, figyelte, hogy máshol mennyi kár (politikai és gazdasági) keletkezik majd. Hátha megússza és akkor jól jön ki belőle. Most már kényszerpálya van és tűzoltás. De legalább megtudja a világ, mennyi tartalék van a rendszerben.

  „Előbb kellett volna?” És akkor ők vitték volna el a balhét, ha mégis „enyhe” a lefolyás? Tudjuk, hogy mekkora nyomás helyezkedett rájuk pl. Kína felöl, akár zsarolás formájában, hogy ne a pánikolás irányába intézkedjenek? Nem tudjuk, talán sejtjük.

  Ezen a blogon is sok kritika érte a WHO-t, ilyen esetekben nyilván mindenki őket figyeli. Mi történt? Lefeküdt Kínának, mikor már nagyon nagy volt a baj Vuhanban, akkor sem figyelmeztettek eléggé, nem látták indokoltnak a replőjáratok törlését, a saját szabályaik ellen kommunikáltak például pandémia tekintetében is sokáig.

  A kormány nem volt jól informált, az szemmel látható és nem is követte azokat az országokat, ahol a hírszerzés kicsit több pénzből gazdálkodhat és mondjuk azonnal lezárták a határokat, katonai bázisra vitték a hazatérőket. De ez is elhangzott már, nem ismétlem magam. A végén majd lehet látni a számokból, kinek a taktikája volt a jobb.

 50. 54. Attila
  Bizonyos mértékben egyetértek azzal, amit írtál (korai pánikkeltés).
  De amikor Észak-Olaszország két tartományában (Lombardia tartományban, Veneto tartományban) februárban robbant a koronavírus-bomba, akkor miért kellett Ferihegyen meg Debrecenben az Olaszországból/ba jövő/menő repülőgépeket/járatokat engedélyezni? Legalább ezeket már februárban le kellett volna állítani, az is elég volt, ahányan az utakon gépkocsikkal, teherautókkal, kamionokkal, stb. jöttek/mentek Olaszországból/ba.

 51. Az egyik kollégám gyereke vasárnap óta lázas és köhög, még öt osztálytársával együtt. A háziorvos szerint „nem koronavírus”, mert nem találkoztak külföldivel, tehát nem is pazarolják rájuk a tesztet. Kolléga dolgozni bejárhat.

  Agyrém, micsoda idióták! A lakosság többsége rövid időn belül fertőzött lesz így.

 52. 55. Elek

  Kérdésedre nem nekem kellene válaszolni, mivel már február elején kritizáltuk a WHO-t, a kormány intézkedéseit, beindultak a teóriák, mivel kevés volt a tényleges, hivatalos információ. Vélhetően a kormány is alulinformált volt, ezt több helyről is megerősítették azóta.

  Most már értelmetlen válaszolni is a „mi lett volna ha” típusú dolgokra. Most ez van, ezt kell megoldani mindenkinek. Az egyszerű ember akkor tesz a legtöbbet a többiekért, ha a seggén marad, ha minél kevesebb kontakttal oldja meg az életét. A kormány meg annyit tehet, hogy megpróbálja helyretenni a késlekedését és felhasználja a felhalmozott erőforrásait, beveti a tekintélyét a propagandát, mittudomén.

  De itt vissza fog ütni az, hogy már kevesen hisznek nekik. Eljátszották a bizalmat.

  Most kaptam a fülest: „A budaörsi Metróban „apokalipszis” van, főleg nyugdíjasok vásárolnak!”

  Érted már, hogy itt már nincs társadalom csak biomassza? Talán pont az önzés kiirtására jött el ez a vírus…

 53. 56. Ábel
  „A lakosság többsége rövid időn belül fertőzött lesz így.”

  Szerintem már nagyon sok a fertőzött, csak még nem mutatnak tüneteket (lappangási időszak). Ha majd (1-3 hét múlva) a tünetek is tömegesen megjelennek, akkor lesz a tényleges beszarás.
  Ezért is írtam a fentiekben, hogy OK, elkezdtek komolyabban intézkedni (komolyabb döntéseket hozni), de (szerintem) elkéstek. (De legalább elkezdték komolyan venni a járványt, ez is valami). Szerintem már most sok tízezres (ha nem több százezres??) a fertőzöttség Mo.-on. 😮
  Bár az elmúlt napokban elég sok szám elhangzott, hogy hányan kapják el, volt 50%, Angela Merkel 60-80%-ot mondott (szakértőkkel konzultált), szóval tényleg várható a tömeges fertőzöttség/megbetegedés itt is.

 54. 58. Elek

  „Szerintem már nagyon sok a fertőzött, csak még nem mutatnak tüneteket (lappangási időszak).”

  A megjelent modellek szerintem elég jók, a halálesetekből és a súlyos esetek számából lehet következtetni a valódi fertőzöttre. Százezrest még felesleges kiáltani. A már idézett modellben az első halott jó eséllyel 800 fertőzöttet jelent (és nem 32-t).

  #//medium.com/@szofimolnar/koronav%C3%ADrus-mi%C3%A9rt-kell-azonnal-tenn%C3%BCnk-valamit-8d74091a7b21

  Ez a gyenge mérések miatt 25x szorzót jelentett akkor Magyarországon. Az Orvosi Kamara akkor már ezret prognosztizált. Valószínűsítem mára a több ezrest, de százezer még nem lehet, mert vagy az R0 nem stimmelne vagy a súlyos esetek és halálesetek száma. (titkolni meg nem nagyon lehet ezt, annyira még nem diktatúra ez a rendszer. Majd amikor lekapcsolják a netet, akkor már lehet)

  „szóval tényleg várható a tömeges fertőzöttség/megbetegedés itt is.”

  Ha nem maradunk a seggünkön és a nyugdíjasok egymással dulakodva vásárolnak az áruházakban, akkor tényleg várható a tömegeffekt. Sírköves sem lesz elég. Aki most akar vállalkozni, talán még kitanulhatja alapfokon a szakmát, mert az önzés az pörög tovább.

 55. 59 – Attila:
  Lejöhetnétek ám Földre, mind a ketten.

 56. 59. Attila
  Igen ebben igazad van, azért is tettem zárójelbe 2 kérdőjellel „(ha nem több százezres??)”, akkor több (tíz)ezres a fertőzöttség jelenleg? És mennyi idő alatt lesz 1 nagyságrenddel (10x) több? Persze ezt ki tudná megmondani, nem is nagyon tesztelnek, pedig „WHO: tesztelni, tesztelni, tesztelni!”.
  Ezekre a válaszokra kell 1-2-3 hetet várni, most csak tényleg találgatni lehet a pontos számokkal/nagyságrendekkel kapcsolatban.

 57. 60. Tibor bá’
  Rendben, befejeztem az elmélkedést.

 58. 60. Tibor bá’

  Hozzád? Akkor inkább maradnék még egy kicsit, lassan úgy is le kell kászálódni… 😉

  61. Elek

  Olvasd el a cikket. Magad is becsülheted a forgatókönyvet. Most már sok ország adatai rendelkezésre állnak. Azok is, akik gyorsan léptek és volt rá pénz, paripa, fegyver és azok is, akik elkéstek és hát finoman szólva nem optimálisak a feltételek. Ahogy vannak, akik a szemétből, szennyvízből következtetni tudnak „lemérhetetlen” folyamatokra, így itt is működhet a megközelítés.

  Egy biztos, a mai magatartás 17 nap múlva vezet átlagosan elhalálozáshoz a súlyos esetekben, ezért sem mindegy, hogy az egyén MOST mit és hogyan tesz. Amit ma látunk, az a két héttel ezelőtti döntéseink (hülyeségeink) következménye.

 59. 56. Ábel
  Nem kell parázni, mert párhuzamosan fut az influenza (jóval nagyobb lefertőzöttséggel), a rinovírus és még három koronavírús törzs (felső légúti megbetegedést okoz erős torokfájás kíséretben). Egyelőre még nem minden láz, torokfájás, stb. cov vírus. Sőt egyelőre a többség még nem az.
  A tavaly is ki volt feküdve a fél ország ilyen tájt. Most miért ne lenne?

 60. 64: Ez világos, hogy nem MINDEN láz CoVid19. Na de hányad része? Ezt csak úgy lehetne megtudni, ha tesztelnénk, és addig is: karantén. Ez így orosz rulett, amit mindenki játszik folyamatosan.

  Ha az első öt alkalommal szerencséd is volt, hatodikra biztos bekapod a golyót.

 61. Julius Andan – hivatalos

  Elmélkedjünk egy kicsit a vírusokról úgy, ahogyan még soha nem tettük. Kérlek, olvasd végig, és értsd meg, hová lyukad ki a gondolatmenet.

  A vírus a leggyakoribb létforma a Földön. Minden élőlénynek vannak vírusai, még a baktériumoknak is.

  A vírusok minden életformában ott vannak – milliárd évek óta. Ezek ellenére nincsenek és nem voltak olyan kihalások, melyeket e létformákra vezethetnénk vissza.

  Úgy tartják, a vírusok a sejtekből kiszakadt biológiai elemek, melyek megfelelő környezetben bizonyos aktivitásra képesek.

  A vírusok géneket szállítanak egymással szaporodásra képtelen fajok között. Evolúciós szerepük jelentős.

  A vírusok folyamatosan köröket járnak be saját területükön, anélkül, hogy betegséget okoznának. Ezt értelmezhetjük úgy is, hogy folyamatosan járványok dúlnak, csak éppen sem az ember, sem más életformák nem veszik észre.

  Az értelem létét a biológia nem képes felfogni. Az értelem minden éghajlaton és minden vidéken őshonossá tette az embert, továbbá pedig mozgatja éghajlati zónák és kontinensek között. Ez a jelenség a bioszféra számára értelmezhetetlen.

  A folyamatos víruskörzés géneket (azaz információkat) szállít fajok között. Az ember elterjedtsége és mozgása olyan váratlan új helyzeteket teremt, amit a rendszer nem tud lereagálni. Ezért olyan gének kerülnek kapcsolatba olyan génekkel, ami normál körülmények között (értsd: értelem nélküli élővilágban) nem történhet meg.

  A tömeges megbetegedések oka a véletlen. Csak azért nincsenek gyakrabban súlyos járványok, mert a civilizációs rendszerek amellett, hogy megteremtik a helyzetet, egyben bizonyos védelmet is nyújtanak.

  A következő cikkben a fentebbi nézőpontból vizsgáljuk meg a koronavírus járványt.

  https://www.facebook.com/realandan/?__tn__=kC-R&eid=ARAhy2O370TPTaE7idq0RC-sXg3ydNmN7ZXbz-KnGIceEwq_Ak-ccnmuqAWSznk9Rqv3zcIbi4z4TWWv&hc_ref=ARRyOQzglNSZ7RLcXL63I0uWPOhjH7Ma2mXR9Rj2lgY-tBj8XKxaQuT8xw-owf6RRDE&fref=nf

 62. 66 – malleusorbis:
  Jobban jársz, ha nem ragálok rá.

 63. Érdekességképpen:

  „Was für neue Symptome haben Sie gefunden?

  Fast alle Infizierten, die wir befragt haben, und das gilt für gut zwei Drittel, beschrieben einen mehrtägigen Geruchs- und Geschmacksverlust. Das geht so weit, dass eine Mutter den Geruch einer vollen Windel ihres Kindes nicht wahrnehmen konnte. Andere konnten ihr Shampoo nicht mehr riechen, und Essen fing an, fade zu schmecken. Wann diese Symptome auftreten, können wir noch nicht genau sagen, wir glauben aber, etwas später in der Infektion.”

  A kiragadott részlet forrása:
  https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/gesundheit/coronavirus/virologe-hendrik-streeck-ueber-corona-neue-symptome-entdeckt-16681450.html?printPagedArticle=true#pageIndex_2

  Hevenyészett/zanzásított fordítás: Új szimptómát vélnek felfedezni, ugyanis a megkérdetettek jó kétharmada többnapos ízelés- és szaglásvesztésről számolt be. Ezen szimptómák pontos megjelenése nem ismert, valószínűleg a fertőzés későbbi szakaszában történik.

 64. vasgyuszi

  Ezek a tünetek (szag és ízlésvesztés) az influenzának és a rinóvirusnak is sajátjai. Úgy hogy a német orvosok csak annyit mondtak (a hozzáértőknek) hogy sok hasonló tünet van a forgalomban lévő vírusok és a cov között.
  Ha nem hiszed olvass utána.

 65. 23, Horváth Csongor

  „Elegendő enni egy kis banánt, vagy halat, a többit a testünk elvégzi. Viszont napozás nélkül sem a dobozos vitamin, sem az előbbi tanácsom nem ér semmit! Tehát egy kis napozás, szabad levegőn tartózkodás ajánlott…”

  Banánban nincsen D vitamin. Növények közül a gombát szokták említeni, de abban is csak D2 van, és valószínűleg nem akármilyen gombában amit a boltban lehet kapni.

  Halban sem mindegy, hogy milyen, mert változó mennyiségben van bennük D3.

  Napozás is vitatott téma: legjobb tudomásom szerint, ha pl. most tavasszal Magyarországon kifekszel a napra, akkor abból még nem fog tudni a szervezeted D vitamint előállítani.

 66. 70 AfamlaGero

  A meglátásod jó.
  Horváth Csongor-nak jó szövege van, de nem profi. A korábbi hozzászólásait figyelmesen olvasva ez érzékelhető. Már „ütköztem” vele.
  http://www.mindmegette.hu/banan-a-szupergyumolcs-48628/
  „A banánban található A-, C-, E-, K-vitaminok mellett megtalálható majdnem az összes B-vitamin is.”

 67. 70,71:
  Nem törekszem profizmusra, de azért megjegyzem, hogy a tanácsok között nem csak a banán önmagában szerepelt.
  A napozós felvetésre nem reagálok, értelmetlen lenne…
  Két profi úgyis meg tudja beszélni ezt, ahogy most nyiván elbizonytalanodtál, akkor vajon van D vitamin a banánban, avagy nincsen?! HF. 🙂

  71:
  Keresem magamon, de nem találok üzközőt!
  Én azon nem ütközöm meg, ha valaki alaposabb, és utánajár dolgoknak, vagy ne adj Isten jobban tudja nálam az adott témát.
  A gondolatcserének pont az a haszna, hogy minden fél tanul, épül belőle. Sokszor leírtam már, jaj annak, aki betéved ide, és recepteskönyvnek használja a hozzászólásokat. Erre van Tiborbá, aki átdolgozva az igények, és a megjelenő elvek sorát, posztot készít, ami már alaposabb, letisztult, és valóban sokak hasznára válhat. Sztem. sem mi nélküle, sem Ő nélkülünk nem tudna ilyen sikeresen dolgozni.

 68. 74 – H.Cs.:
  Ezt hívják szimbiózisnak. És akkor jön egy ilyen Darányi Kálmán és bele akar szarni.

 69. „Az ibuproféntartalmú gyógyszerek használatától óva int jelenleg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután a francia egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet: ronthatnak is a koronavírusos fertőzöttek állapotán. Az indoklás annyi, hogy az ibuprofén beindíthat a szervezetben egy olyan enzimet, ami rosszabbá teszi a tüneteket, ezzel elhúzhatja a betegséget – írja a Science Alert.

  Az ibuprofén nemszteroid gyulladásgátló vegyület. Gyulladásgátló tulajdonságán kívül még fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatása van. Több láz- és fájdalomcsillapító hatóanyaga itthon is, a másik fő ilyen hatóanyag a paracetamol”

  #24.hu/tudomany/2020/03/18/who-ibuprofen-fajdalomcsillapito-karos-koronavirus-fertozes-vilagjarvany-gyogyszer/

 70. 77 – Idegen:
  Saját személyes tapasztalatom, hogy a különböző nem szteroid gyulladás csökkentők egyben jelentős vérnyomás emelők is.

 71. Julius Andan – hivatalos

  A járvány, illetve az azt kísérő hírek legfontosabb hatása, hogy aki megteheti, elvonul távmunkába, amit át lehet helyezni az internetre, azt áthelyezik oda, ahol lehet valamit digitalizálni, automatizálni, ott lépéseket tesznek ebbe az irányba.

  Ha elég sokáig tartanak a korlátozások, akkor nagyon sokan hozzászoknak ehhez, invesztálnak az új működési módokba, új szabályokat vezetnek be, az eddig megszokottól eltérően alakítják ki az életvitelüket, és nagyon sokan nem fognak visszatérni a régi kerékvágásba azután sem, hogy a korlátozásokat feloldották.

  Gyakorlatilag az történik, hogy a negyedik ipari forradalom technológiái (AI, IoT, 5G, big data, a 3D nyomtatás kiterjedt használata, robotizáció stb.) sokkal rövidebb idő alatt terjednek el, mint azt bárki sejtette korábban. Nem átmenetszerűen, évek, 10-12-15 év alatt mennek végbe a változások, hanem sokkal inkább úgy, mint egy robbanás, és hónapok alatt zajlik le az, amire hosszú éveket szántak.

  Ha elég sokáig tartanak a korlátozások, a társadalom működésének, és a saját életünk fenntartása érdekében annyi mindent kell megváltoztatnunk, mintha átélnénk egy kisebb technológiai szingularitást.

  Igen, tekinthetjük úgy, mint ízelítő abból, amit a technológiai szingularitás hoz el az életünkbe. A különbség az, hogy a szingularitás folyamatos változásra késztet majd, és eljutunk oda, hogy havonta érkezik valami új technológia, ami annyira felkavar mindent, mint most ez a járvány.

  https://www.facebook.com/realandan/?__tn__=kC-R&eid=ARDH6HaAvQUrX0_0qgD69pAyWXPbT6EgnloEevu1vYFnMYK3VWDn5N4PNNheAd4d_4bxVqWB41HKtKzh&hc_ref=ARSiCteSfi9hN-lAj7pR3uDPy-v5BcRqadE2-EZHxL4JymjUCDphlh4lfyF2JdoSwlY&fref=nf&__xts__%5B0%5D=68.ARAFrPAGivnHSdgUuN0-SOxWym7SPqTiNI-kCiGZSI7DXL1Ty9kWYYDJb6580NUadyalx10iGbgBY67CwDpP0ja7ARKBMFZwqrrHRzhZbikH67o_5EDbn5NPgqswzn76CnC3S9ujV9Hixy28rz4_-FrVw5RFQhhzAL6B0O-hhR4sNPyTAG31fuUxutlyRuTOST5RDTpS5OsX6XfAC6aMgPHh9u_TwnbARwYNVa1lD0OupzEcgxJPoTrmv3eoh7mI1AfHhH-cWsOdBRiUfwbmW7HkZ0fJxG1p2cVBvyGpBaDbBTbnGyTaTgg9uxjyQSs8vZ9yuoOqjrBzDbVlA4G5EDE

 72. „Az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) figyelmeztetése szerint az inkább városokra jellemző rosszabb minőségű levegő, amely magas vérnyomást, cukorbetegséget és különféle légzőszervi megbetegedéseket okozhat, magasabb halálozási arányhoz vezethet. A szövetség közleménye szerint a járművekből származó kibocsátás mértéke még mindig sok helyen veszélyes szinteken van, ami épp a járványnak leginkább kiszolgáltatottabb emberek egészségének árthat.

  Az Európai Tüdőgyógyász Társaság (EPS) tagja, Sara De Matteis szerint a krónikus tüdő- és szívbetegségekkel élők állapota romolhat a rossz levegőnek való hosszú távú kitettségük miatt, és épp ezért szervezetük kevésbé tud ellenállni, ami miatt a járvány könnyebben vezethet esetükben halálhoz.

  A koronavírus-járvány még túlságosan új ahhoz, hogy már ellenőrzött kutatások legyenek a vírus veszélyessége és a levegő minősége között, de az AFP szerint a 2003-as SARS-járvány után kutatók kimutatták, hogy az olyan betegek, akik közepes minőségű levegőjű területen fertőzöttek meg, 84 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik alacsony szennyezettségű levegőjű helyen éltek. ”

  #444.hu/2020/03/16/a-rossz-varosi-levego-novelheti-a-koronavirus-veszelyesseget

 73. #444.hu/2020/03/19/a-magyar-egeszsegugyi-dolgozok-lassan-kiepitik-alternativ-tajekoztatasi-rendszeruket

  Alkalmazott gyógyszeres kezelések !!!!!

  #https://www.facebook.com/photo/?fbid=2851693828201979&set=gm.1395357633969675

  !!!!

  #www.hopkinsguides.com/hopkins/view/Johns_Hopkins_ABX_Guide/540747/all/Coronavirus_COVID_19__SARS_CoV_2_

  #pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32075365/

  „China’s recommendation to use chloroquine in treatment was quickly followed by a warning.

  Two days after the treatment guideline update, health authorities in Hubei province — China’s worst-hit region where the outbreak started and which accounted for majority of its over 80,000 patients — asked hospitals to closely watch for, and immediately report, any adverse side effects of chloroquine phosphate, according to a report in local media outlet The Paper.

  The drug is known to have short-term side effects such as nausea, diarrhea and tinnitus while long-term use can irreversibly impair eyesight. It’s forbidden for pregnant women as it can cause congenital defects in babies.

  China Health Commission revised the dosage in a Feb. 29 notice tightening chloroquine use. The drug cannot be given to pregnant women, those with heart disease, terminal liver and renal disease, retina and hearing loss and patients on antibiotics such as azithromycin and steroid.

  It can now be given only to patients between 18 to 65 years of age for a seven-day treatment course. Patients weighing over 50 kilograms (110 pounds) can take 500mg twice a day — the usual dose — while those weighing less will be administered the drug just once a day after two days of use, according to the latest guidelines.”

  #www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-20/virus-drug-touted-by-trump-musk-can-kill-with-just-two-grams

 74. #www.mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/Hydroxychloroquine_final_DOI_IJAA.pdf

  Itt a hydroxychloroquine és az Azithromycin együttadás hatásosságáról értekeznek.

  Kicsit fura, hogy 81.-ben a Bloomberges cikkben a CHC a
  chloroquine mellett az azithromycin szedés ellenjavalt.

 75. Úgy tűnik, mindenki a vírus elleni gyógyszert keresi. Hogyan akadályozzuk meg a vírus bejutását az emberi sejtekbe, és hogyan akadályozzuk meg a vírus szaporodását. Csakhogy nekem úgy tűnik (tévedhetek) hogy a fertőzöttek állapotának romlását (tüdőgyulladást) a saját immunrendszerük viharos reagálása is okozhatja. De eddig sehol nem találkoztam azzal, hogy a immunvédekezés önveszélyessé fokozódását hogyan előzzük meg?

 76. Ez egy egyensúlyi folyamat.
  A szervezet túlzott és indokoltlan védekezése vs. védekezésképtelen szervezet.
  Miként találod el az egyedi szintű egyensúly létrehozásához szükséges adagolást, amikor valójában azt sem tudjuk, még általánosságban sem, hogy pontosan melyik anyagok és kölcsönhatásaik hozzák létre az egyensúlyt?

  Az egyetlen lehetséges gyors megoldás a vírus kapcsolódásának megakadályozása, ill. a vírus testen belül történő elpusztítása. Utóbbi nem nehéz, de vele pusztulnak a saját élő sejtjeink is, tehát nem jó (akár a daganatterápiák esetén, nincs győzelem). Előbbi esetére már feltérképezték, miként dolgozik a vírus. Esély tehát van, viszont azt nem lehet előre tudni, hogy a baktériumokhoz hasonlóan egy későbbi mutáció miként kerüli meg az általunk létrehozandó csapdát. A módszerrel hosszútávon akár ronthatunk is a helyzeten.

  Az a szomorú valóság, hogy ez egy önszabályozó mechanizmus a bioszféra szempontjából. Amíg sokan vagyunk és sokat mozgunk, velünk marad a veszély!

 77. Covid-19 kezelési könyv angolul a kínaiaktól.
  #covid-19.alibabacloud.com/

 78. „A jegybank a járvány elleni védekezéshez hozzájárulva logisztikai központjában átmenetileg bevezette azt az intézkedést, hogy a készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihenteti.

  A központban alkalmazott világszínvonalú technológia önmagában is támogatja a megelőző intézkedéseket, mivel a jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák és ennek során azok egy 160-170 Celsius-fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül.

  Volt korábban szó arról, hogy hogyan fertőtlenítsük a pénzt.
  Egy sima légkeveréses (no grill stb.) elektromos sütő megteszi 160-170 fokra állítva.

  http://www.portfolio.hu/uzlet/20200321/mnb-biztonsagos-a-forint-a-keszpenz-hasznalata-nem-jelent-extra-kockazatot-421098

 79. „Egy sima légkeveréses (no grill stb.) elektromos sütő megteszi 160-170 fokra állítva.”
  !!!
  Nehogy mikróba tegyétek a pénzt !!!!!!!
  …mert akkor nagyon marhák vagytok!!!

 80. Kolchicine: Görögország javaslata a koronavírus kezelésére

  „A javaslatot az ESA-bizottság egyhangúlag elfogadta,
  átment a protokollon, és a klinikai alkalmazása azonnal megkezdődik- a megkövetelt
  etika kíséretében »
  O Spyros Deftereos kardiológiai professzor a Medical School és a Yale Egyetemben kijelentette:
  „A kolchicine egy olcsó gyógyszer, amelyet az orvosok évek óta ismerik. Biztonságosan alkalmazzák szívbetegségekben (leggyakrabban akut perikarditiszben), de más betegségekben, például mediterrán láz és Adamantiadis-Bechcet betegségben is alkalmazzák. A szív- és érrendszeri betegségeket illetően kutatócsoportunk úttörő szerepet játszik e gyógyszer használatában (akut koszorúér szindrómákban és a szívritmuszavarok megelőzésében), fontos publikációk készítésével, ismeretekkel, amelyeket beépítettek a referencia irodalomba.
  A kolhicin egyik ismert tulajdonsága a gyulladások gátlása. Ez az ismeret és más, hasonló hatásmechanizmussal rendelkező molekulák korai kutatási adataival kombinálva és pozitív eredményeket mutatva a külföldi tanulmányokban (pl. Tosilizumab) vezetett minket arra, hogy a kolchicint a COVID-19 betegeken a kutatásunkhoz használhassuk.
  Christodoulos Stefanadis, kardiológiai professzor elmondta: „Feltételezzük, hogy a kolchicine csökkenti a szívben a komplikációk esélyét mint például a betegek többségében megfigyelt szívizom-károsodást amely intenzív osztályokhoz vezeti vagy a szívizomgyulladás epizódjainak megelőzése egy megfigyelt komplikáció a meghalt betegek bizonyos százalékában „.

  Μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük