(940) Mi történik veled a halálod után

Tibor bá’ szatirikus online

 

2021. A 89. év

A melbournei Queen’s Collage mastere (igazgatója), aki még teológushallgató korában megbeszélte a legközelebbi társával, hogy bármelyikük halna meg előbb, az feltétlenül jelezni fogja társának a másvilág létezését. Az egyik (Andrew) meghalt, a másik addigra már „master” volt, külön igazgatói villával a kollégium területén. Andrew (ejtsd: endrú) viszont nem jelentkezett. Tudva ezt a teológushallgatók éjszakánként a master ablaka alatt huhogtak, eljátszva Andrew szellemét. De voltak ennél bizarrabb próbálkozások is.

1921, február 6-án Thomas Lynn Bradford hermetikusan lezárta lakásának nyílásait Detroit-ban (Michigan), elzárta a lakás gyújtólángját, majd kinyitotta a gázcsapot. Rájönni mi van a halál után, viszonylag könnyű, visszajelezni az élők felé, na, ez az igazi kihívás. Bradfordnak szüksége volt egy segítőre. A februári kísérlete előtt néhány héttel feladott egy újsághirdetést, amiben egy spiritualista segítségét kereste, és megtalálta, Ruth Doran személyében. Megbeszélték, hogy csak egyetlen egy módja van a talány megfejtésének, vagyis egyiküknek be kell fejezni a földi pályafutását. A választás Bradfordra esett. Az eredményről a The Times így számolt be szalagcímében: „A halott spiritualista csendes, mint a sír.”

Ennél sikeresebb kísérlet volt a halál közeli állapottal kapcsolatos vizsgálódás. Vagyis azokra koncentráltak, akik nem haltak meg tisztességesen, csak bekukkanthattak a másvilágba, majd visszahuppantak ebbe a világba. Erre alkalmat leginkább a műtőkben került sor, ahol haldoklókat próbáltak visszapofozni az életbe, néha tökéletes sikerrel. Na, jó de, hogy lehet bebiztosítani azt, hogy a másvilág megtapasztalásáról fecsegő beteg az igazat mondja. Erre a célra a műtőben olyan helyekre rejtettek el bizonyos tárgyakat, amit a műtőasztalról lehetetlenség volt látni, de a műtő plafonjáról könnyű volt felfedezni, lévén, hogy a lélek feltételezett szokása a felszállás volt. Ilyen kísérleteket az University of Virginia hajtott végre Charlottsville-ben. Amint a páciens magához tért az altatásból, egy pszichológus (Bruce Greyson) kezelésbe vette. Ez ideig nem történt „áttörés”. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs lélek, állítják a lélekhívők. Végül is a haldoklás nem halál, ahonnan viszont még senki se jött vissza.

Jó száz évvel ezelőtti haldoklókat mértek. Egy évszázaddal később MacDougall megismételte Oregon-ban, de emberek helyett birkákkal, mert abból jó sok volt neki, és hullottak is rendesen. Aztán meg vannak, akik szerint az állatoknak is van lelkük. A pontos mérések szerint a birkák kimúlása pillanatában némi súlygyarapodáson esnek át. Egészen pontosan fejenként 20 gramm. Ebből az következik, hogy a kérdésre: Mi történik veled a halálod után? Rá lehet vágni: Lelkünk a birkákba szállnak.

Az persze naivság arra gondolni, hogy a lélek grammokat nyomhat. Esetleg picogrammot, a gramm ezer milliomod részét. Ha feltételezzük, hogy az öntudat (vagyis a lélek) információs energia, amire sokan hajlandók, akkor annak kell lenni egy nagyon-nagyon-nagyon piciny tömegének. Azt pedig egy roppant pontos mérleggel ki lehet mutatni. Az öntudat tehát energia, arra pedig nem kell bizonyíték, hogy túléli a halált, mert ilyen bizonyíték már létezik. Ez pedig nem más, mint a termodinamika első főtétele. Energia se nem hozható létre, se nem szüntethető meg. Ez persze számunkra nem túl megnyugtató. Ki a fene akar létezni az örökkévalóságban egy eltévedt energia villanásnyi apró fingjaként, agy nélkül, amivel meg lehet fejteni egy keresztrejtvényt? Egyáltalán milyen lehet? Ahhoz persze semmi kétség, hogy ha a kérdést egyszer valóban meg lehet majd válaszolni, az a kvantummechanika szívességéből fog fakadni. Éppen ezért csak kevesen fogják megérteni olyan szinten, hogy az megnyugtató legyen. Szerintem ne törődj vele, mi lesz azután, inkább nyugodj meg, hogy eljön a nap, amikor a balsors vagy a genetika jóvoltából meg fogod tudni a választ. Addig is légy elnéző a birkákkal szemben! 😀

______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük