(857) A háború árnyékában

Tibor bá’ online

 

Bárhogy nézem is a dolgokat Ferenc Ferdinándot a héten lőtték le, és az események megállíthatatlanul gördülnek tovább, az első puskalövés már nem várat magára sokáig. Azaz már el is dördült egy rossz időben rossz helyen lévő ártatlan indiai halászbárkára, nehogy már bárki azt higgye, hogy az US tengerészgyalogosokkal lehet packázni holmi pecabotokkal. Nade, félre a humorral, a helyzet valóban komoly.

A Pentagon hatalmas erőket von össze a Perzsa öböl mentén, amire az első iraki invázió óta nem volt példa. Lehet, hogy csak demonstráció, mint a bejelentés, miszerint az aknakereső robot tengeralattjárók tömegeit készek bevetni, amennyiben Irán aknásítaná a szorost. Az is lehet, hogy Izrael méregfogát akarják kihúzni, mert Obama semmiképpen nem akar támadást az amerikai elnökválasztások előtt. De az is lehet, hogy ez már az igazi, vagy akarattól függetlenül azzá válhat. Volt már ilyen a történelemben. Senki se akarta, aztán egy lelkes hülye áthúzta mindenkinek a számítását. Végül is mi van, ha Irán a sok fenyegetést komolyan veszi és ő lép elsőnek, kihasználva a meglepetés adta előnyt? Illogikus? Miért, a háború logikai játék? Aligha.

De van más megközelítés is. Irán világosan látja, mert végigasszisztálta az Iraki embargót, amivel Irakot évek alatt elvéreztették, majd lerohanták. Most Iránt akarják elvéreztetni. Mi van, ha Irán ebből nem kér? Persze, ha tényleg készíti a hidrogénbombát, akkor játszhat időre és szenvedheti az embargót, de ki lát a kártyáikba? Különben példa már van rá. Az ártatlan kis Amerika 1940-ben már eljátszott egy (olaj) embargót Japánnal szemben, amire Japán – még mielőtt megfulladt volna – 1941. Decemberében végrehajtotta a közel öngyilkosságnak tűnő Pearl Harbor meglepetésszerű megtámadását. De mi van akkor, ha Izrael éppen ezt akarja Irántól kiprovokálni, amit aztán Amerika megtorolhat.

Aztán ne felejtsük el, hogy szarban van a kapitalizmus, nagy szarban, amiből egy csinos kis világháború – az elképzelések szerint – kihúzhatná, és még lehetne pilinckázni egy darabig, elvégre van azért még olaj, és a határtalan növekedést lokálisan talán még vissza lehet hozni egy időre. Egy kis Afganisztáni, Líbiai csetepaté már nem lendíti be az elöregedett gépezetet, talán egy jó kis termonukleáris háború sikerrel járna. Ott aztán lenne mit újjáépíteni. Minden esetre prelűd már van:

Zsidó turistákat robbantottak fel Bulgáriában. Szarajevóban lett volna stílszerű, de nem szólt addig a jegyük. A robbanás hangja még alig halkult el, amikor Benjamin Netanyahu már tudta, hogy valamelyik ajatola keze van a dologban, és ehhez nem kellet semmi bizonyíték, a mainstream média világszerte átvette a feltételezést csak menetközben átalakult konkrét váddá. Gyanús ez nekem, mert nem más, mint a közvélemény megdolgozása, ugyanais az emberek nemigen tudnak számolni. Hat zsidó turistáért ki kell robbantani egy világháborút egy milliárd halottal. Mindig is tudtam, hogy a zsidó vér nagyon drága, na de ennyire?  Aki pedig arra játszik, hogy Izrael nem fog belemenni egy ekkora őrültségbe, annak felhívom a figyelmét a zsidókba beépített kollektív öngyilkossági hajlamra. Ékes bizonyítékként ott van Masada és Sámson története. Aki nem tudja  miről firkálok, üsse be valamelyik keresőbe.

Az is értékelendő, hogy Meir Dagan a Mossad korábbi vezetője, valamint Gabi Askenázi az IDF (Izraeli hadsereg) korábbi vezérkari főnöke, mind ketten éles ellenzői Irán megtámadásának, ki lettek zárva a döntéshozásból. Az utolsó fék, Shaul Mofaz vezérőrnagy, a Kadima párt vezetője, kilépett Netanyahu koalíciójából, így már semmi sincs a nagy katonai vállalkozás útjában. Ráadásul a szíriai cirkusz lebéníthatja a Hezbollát, Irán természetes szövetségesét, ami határozottan a támadás mellett szól.

Az pedig már csal hab a keserű tortán, hogy valami ismeretlen okból kifolyólag Barak honvédelmi miniszter betegesen optimista, aki a múlt héten úgy kalkulálta, hogy egy Irán ellen viselt háborúnak mindössze 500 izraeli áldozata lenne. Tekintve, hogy Irán az első mukkra 1500 rakétát indítana el az Izraeli városok ellen, nehéz elképzelni, hogy három rakéta kellene egyetlen élet kioltásához, de ez már tényleg nem a mi dolgunk.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

46 gondolat erről: „(857) A háború árnyékában

 1. Tibor bá és hol a remény a szép új világra….?

 2. Ha most nem is törne ki a háború, biztosra mennek, Szarajevó lesz Európa kulturális fővárosa 2014-ben. Bár nem tudom, kit kell lelőni a 100-éves évfordulón, hogy világháború törjön ki.

 3. 1:
  Huxley íróasztalában, elfelejtette kiadatni.

  2:
  Tuti tippelés: Netanyahu-t.

 4. Már elnézést a háború már elkezdődött Sziria megtámadásával bár az is igaz ezt nem mondta be az ATV 🙂
  Mert mi is történik ma Sziriában? Amerikai – izraeli agresszió folyik, amelyet Bassár el-Aszad elnök és a szíriai hadsereg nyakába varrnak, hogy majd ugyanerre a nyakra rátehessék a 13 csomós hóhérkötelet (amerikai szabadalom…).
  Úgyhogy ébresztő szakértő úrak!

 5. „Egy kis Afganisztáni, Líbiai csetepaté már nem lendíti be az elöregedett gépezetet..”
  „..egy csinos kis világháború (…) talán egy jó kis termonukleáris háború sikerrel járna. Ott aztán lenne mit újjáépíteni.”

  Tibor bá, szerintem egy termonukleáris világháborút nem lehetne korlátozni, abból bizony Amerika is kapna, az oroszok, kínaiak, India, stb. is beszállnának, és ki tudja kinek (talán Irán?) az oldalán, kit/kiket szórnának meg pár száz atomtöltettel. Abból kapna Európa, Amerika is, és az egész Föld sugárfertőzött lenne.

  Akkor ki építene újjá? Ki húzna hasznot egy elszabadult atomháborúból.

  Úgyhogy ahogy írod: „ki kell robbantani egy világháborút egy milliárd halottal„, az nem egymilliárd halott lenne, hanem szvsz. hét milliárd, nem mindjárt a termonukleáris fegyverek bevetése után (bár a legtöbben akkor halnának meg), hanem az utána lévő hetekben, hónapokban, pár „szerencsés” esetleg még 1-2 évig is kihúzná.

  Ha megoldható lehetne/lehetett volna a lokális atomháború, akkor azt már a hidegháború időszakában meglépték volna.

  Akkor belátták ezt, pedig akkor is voltak igen puskaporos helyzetek, pl. a szovjet rakéták telepítése Kubában, és számos más. De akkor tudták, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni, úgyhogy akkor vissza tudták fogni magukat (akkoriban az USA és a SZU (SALT-1, SALT-2 megállapodások, stb.)).

  Aztán, hogy azóta hogy gondolkodnak a fejesek a megváltozott technikai-informatikai-műholdas-stb.stb. rendszerek hatalmas fejlődése miatt, nem tudni. És sok más dolog is változott azóta, de én azt mondom, ha meglépik, az emberiségnek annyi, mind a hét milliárdnak.

 6. 4-re:
  Tippelek én is. Kiterjedt termonukleáris világháborút mondok, így ebéd után, hideg sört kortyolgatva. 🙂
  Vagy álmodtam, vagy olvastam külföldi oldalakon, hogy Arábia atomfegyvert akar vásárolni Afganisztántól.
  Lényeg, hogy ha nincs is azonnal mindenkinek atomja, egy kis pénzmaggal ez „orvosolható”.

  ..Finom ez a sör..

 7. ‘annak felhívom a figyelmét a zsidókba beépített kollektív öngyilkossági hajlamra. Ékes bizonyítékként ott van Masada és Sámson története.”

  Na, csak hogy most a zsidókat védjem:
  Sámson története jó eséllyel csak egy mese, amiben a vesztett helyzet lett így megfordítva a mesében (minden jó, ha a vége jó 🙂 )
  Masada mennyivel rosszabb, mint mondjuk Zrínyi kirohanása Szigetvárból? Lényegében az is öngyilkosság volt, egy teljesen vesztett helyzetben. Lényegében mindkét esetben csak megválasztották, hogyan halljanak meg. Mai ésszel persze a családtagok saját kezű megölése elég hátborzongató, de ismerve a rómaiakat, még mindig ez lehetett a ‘humánusabb’ megoldás.

  A fentiek persze nem zárják ki Izrael részéről a Sámson opciót, adott helyzetben.
  Ugyanakkor, egy nukleáris háború esetén mindenki csak veszít -ami persze nem zárja ki, hogy az izraeli politikusok ne hihetnének a ‘korlátozott’ nukleáris háború kivitelezhetőségében.
  Az a kérdés, hogy van-e reális veszélye annak, hogy 10 éven belül valamelyik szomszédja megtámadja Izraelt? Szerintem ilyen veszély nincs.
  A másik kérdés, hogy van-e reális esélye annak, hogy Izrael támad? Sajnos arra mutatnak a jelek, hogy igen. Ennek során bevetne-e Izrael atombombát, ha esetleg vesztésre állna? A válasz szintén igen.
  Nyerne-e ezzel Izrael bármit? Nemzetközileg biztosan elszigetelődne egy időre, viszont megmaradhatna. Vagyis részükről egy ‘korlátozott’-nak hitt atomcsapás szerintem simán benne van a pakliban, de nem a Sámson opció miatt.

 8. 6-ot javítom:
  Nem Afganisztán, hame Pakisztán,
  Google (vagy akarmi) „Saudi Arabia mulls buying nuclear weapons from Pakistan”
  Akkor nem álmodtam. 🙁

 9. Szerintem nem lesz termonukleáris világháború. Nem eszik olyan forrón azt a kását…. Az senkinek sem az érdeke, mert nem maradna senki aki újjáépítse a világot.
  De mondjuk egy termonukleáris terrortámadást azt lehetségesnek tartok. Itt van mindjárt pl.: az olimpia. Ezzel a fél világot bele lehetne rángatni egy Irán elleni háborúba.
  Mert végül is ez a módszer már szeptember 11. én bejött nekik!
  Lehet hogy ugyan azt újra megpróbálják, csak nagyobban.
  Ez Amerikának és Izraelnek lenne csak jó, Európának gazdaságilag
  végzetes lenne. Egy ilyen rogyadozó gazdaságot napok alatt a padlóra küldene. Az olaj ára pillanatok alatt a csillagos égig emelkedne. London evakuálva. Az euroövezet két hét alatt szétesne. A válság fogalma pedig új értelmet nyerne.
  Na, kb. erre lehet felkészülni.

 10. 9: Az angol titkosszolgálat azért nem olyan pipogya, mint a magyar. Ha egy terrortámadást az USA vagy Izrael hajtana végre Londonban, az kiderülne. Ekkora kockázatot egyik ország sem engedhet meg magának. Az USA legbiztosabb, és katonailag is jelentős szövetségesét veszítené el. És szerintem Izrael sem szívesen húzna ujjat Nagy-Britanniával.

 11. 6-ra:
  Nagyon nehéz lehetett az ebéd, vércukor az egekbe plusz a sör 🙂

 12. 10. Lehet butát mondok, de kilenctizenegy nem ez a kategória volt?

 13. 12: Nem egészen. Ott a saját titkosszolgálat szervezte. Ki fedezte volna fel? 🙂

 14. Nem a Mossad ? Emlékszik még valaki arra, hogy a tornyok ledőlése után, attól nem messze, feltűnően örvendő, ünneplő embereket tartóztattak le ?
  http://duft.extra.hu/?p=1075

 15. 14

  Ne tévesszük egészen szem elől, hogy a népszerű paranoiás városi legenda szerint!
  Ami kábé annyira hiteles mint az, hogy az amerikai űrhajósok nem is voltak a holdon.
  Hogy tovább sorjázzanak példák : a magyarok pedig a sumérek egyenesági leszármazottai.
  Az indiánok pedig a Mormon Könyve szerint (written by Joseph Smith)
  Izráel Amerikába vándorolt törzsének utódai.

 16. 14: Gondolom, besegíthettek. A ‘takarítás’ az amik nélkül nem ment volna. Viszont, ha részt vettek benne, akkor könnyen bevihetik az USA-t az Irán elleni háborúba, klasszikus zsarolással. Úgy néz ki, hogy már meg is győzték Obamát, Nobel békedíjas létére köpi a markát rendesen. Háborús játékok…
  Remélem, a ruszkik jól felszerelték az iráni légvédelmet…

 17. 15: Mitől robbant fel a 3. épület, amibe nem ment repülő? Miért nem volt roncs abból a repülőből, ami a Pentagonba csapódott? És ez csak egy-két dolog, hosszan lehetne még sorolni. Attól még persze lehet városi legenda, de legalább annyi a nyitott kérdés, mint Bándy Kata meggyilkolásánál.

 18. 17

  A Második Világháborúval ellentétben már az sem szükséges , hogy valamennyire elfogadható legyen a világ (számító) közvéleménye előtt.

 19. 17

  Csípőből mondtam véleményt (természetesen nem vagyok csalhatatlan)
  nem tanulmányoztam a kérdést …
  Nem is tehetném, mert annyi maszlagot nyomtattak már ki, amin lehetetlen eligazodni….
  Dollármilliárdokat fektettek ebbe pro és kontra….az érdekeltek.

 20. 17
  az én verzióm….
  Bándy Kata gyanútlanul szóba állt a rossz arcú hétpróbás idióta cigánnyal, mint egy afféle naiv lélek, aki önmagára kötelezőnek tartja az empatikus, pozitív odafordulást minden embertársa felé…
  A bedrogozott, börtönviselt bűnöző erőszakoskodni kezdett vele,ő segítségért kiabált, nem értette meg, hogy ez akár az életébe is kerülhet,nem is lett volna ez túl logikus.Csak így utólag az.
  A férfi (ha lehet így nevezni, ezt az állatot) pánikba esett, még agresszívabban fojtogatta a lány még jobban kiabált…(itt lép be Tibor bá’ kedvence a pozitív visszacsatolás) és ezzel vége is van a szörnyű drámának.

 21. 20:
  Nagyon rossz irányba mentél el. Ez az ügy ennél jóval sötétebb.

 22. Beavatnátok mi van a hivatalos verzió mögött a valóságban ?
  Orbán, esetleg Obama, Bin Laden fia, Pintér , Kaya Ibrahim, a Moszad esetleg egy ajatollah ?

  Bocsika a csipkelődésért.

 23. Biztos,hogy mindig fel kell ülni a sajtó válogatott baromságainak ?

 24. 24:
  Manolo próbálj emlékezni rá, hogy nálam vagy. 😉

 25. 20: Én a kur.c.infon láttam egy térképet (de lehet, hogy máshol is megvan), ahol valaki felvázolta a lány útját (ahogy a rendőrség próbálja beállítani) a lakásától addig a helyig, ahol megtalálták. Ha megnézed, erősen kételkedni kezdesz a hivatalos verzióban.

  Több kérdésedre nem válaszolok. 🙂

 26. 24!
  Vagy esetleg indulj ki a lány foglalkozásából.. 😉

 27. 20: Épp tegnap néztem meg a „12 dühös ember” c. 1957-es filmet… Nagyon jó!
  Elgondolkodtató, hogy ha a bizonyítékok (felületesen megvizsgálva) mind a bűnösséget támasztják is alá, alaposabban megnézve őket kiderülhet, hogy nem is bizonyítanak semmit…

  A Bándy ügy esetében van egy olyan érzésem, hogy P. László más helyett viszi el a balhét.
  Mondjuk én a 9/11-ről se igazán hiszem el a hivatalos álláspontot, de nem is szövögetek összeesküvés elméletet köré…

 28. Nekem van olyan érzésem, hogy a háborús dobok dübörgetésével (és a gazdasági válság nem-kezelésével együtt) egyszerűen az a cél, hogy fenntartság a félelmet, és a jogot, hogy a káoszból megmutassák a kiutat… A szükségállapot-szerű helyzetben a népek elfogadnak drasztikusabb lépéseket is… legalábbis addig, ameddig rá nem jönnek, hogy csak szivatják őket.

  Azon meg szerintem tényleg el kellene gondolkodni, hogy egyre sűrűbben történik hivatkozás arra, hogy „túl sokan vagyunk”…

  Abból a szempontból tényleg igaz, hogy a pár milliós elitet valóban prímán ki tudná szolgálni 500 millió rabszolga.

  Ahogy a jelen politikai, gazdasági, erkölcsi és mentális szituációra egyre kevesebb logikus magyarázat adható, muszáj lesz végigvenni néhány illogikusat is.

 29. 27

  Bándy Kata rendőrségi munkája közben rájött, hogy a Főkapitány gaztettekben is érintett.
  Evidens, hogy minden rendőrkapitány csirkefogó.
  Megírta halálos ítéletét, amit az erre hivatott nehéz fiúk el is végeztek.
  Péntek Lászlóra meg kiosztották a tettes szerepét.
  Muszáj másképpen lennie, mint ahogyan azt a média hivatalos verziója tálalja.
  Az a leggyanúsabb ami nem gyanús. /Bástya elvtárs/

 30. 30:
  Nagyon jó. De mi lesz Péntek Lászlóval a bíróságon?

 31. Visszaesőként életfogytiglant kap,de minimum 20 év letöltendőt.
  Azt mondja, amit csak akarnak a fogvatartói, öt évet volt börtönben tudja, hogy nem a befőtt viszi puskát ,ha valakinek megtörték valaha gerincét akkor az ő.Már elfogásakor úgy „megsérült” hogy kórházba kellett vinni.Olyan ez mint a Zsanett úgy ,azt se értettem bizonyára nem vagyok ehhez elég aljas.

 32. Egy érdekes új fejlemény:

  „Asszad hat nagyvárost adott át a kurd fegyveres milíciáknak. Ezeket a milíciákat Asszad fegyverezte fel. Ezzel gyakorlatilag megalapította a szabad Kurdisztánt. Hogy milyen politikai államforma lesz, mekkora mértékű szabadságot kaptak, arról későbbi hírek szólnak majd. Ezeken a területeken a kurdok vállalták, hogy rendet tartanak, a terroristákat likvidálják. Már az első híradások arról is megérkeztek, hogy kiképzők lépték át a határt Törökország felé.

  Törökországban hatalmas felbolydulást okozott Asszad lépése.”

  http://jovonk.info/2012/07/28/asszad-trojai-falova-az-onallo-kurdisztan

 33. 34. Pzuj
  Ez elég keménynek hangzik. Nem csoda, ha a törökök kivannak. Irán és Irak is érintett a kurd kérdésben.

  2004-ben voltam Törökország kurd részén, komoly haderőket állomásoztattak arra a törökök. Láttam tankparkolót, ahol kb. 100 tank volt egy sorban, és amennyire láttam, hasonló számú sor volt, ami testvérek között is 10.000. Diyarbakir-ban amíg aludtam, volt 3 bazi nagy robbanás, gépfegyverezés, nyomjelző lövedékek… Az útitársaim végighallgatták, nézték az ablakból, mert nem volt olyan jó alvókájuk, mint nekem. A törökök nagy része úgy tartja, hogy az összes kurd terrorista, nincs igazán kapcsolat a két népcsoport között.

  Törökország mindent el fog követni, hogy ne legyen önálló Kurdisztán, az ásványkincseik jó része kurd területen van.

 34. Jani.
  Itt a Belvárosban a sarki gyrosossal szoktam tanulmányozni a kurd kérdést. Ő azt mondja, csak a kurdok igen kis része szabadságharcos vagy terrorista, bár az európaiak is ezt hiszik róluk. Itt nálunk ők amúgy töröknek „álcázzák” magukat.
  Mintha nekünk nem lenne mindegy, ki trancsírozza a birkát…. 🙂

 35. 36. sakkmatyi
  Te egy felvilágosult gyrosost ismersz. 🙂

  Ott is töröknek vannak álcázva, a személyijükben az áll, hogy hegyi török. Én csak olyan törökökkel beszéltem a témáról kint, akik terroristának tartanak minden kurdot. Akár egyetemistával, akár ex-katonával beszéltem, aki lehúzta a három évet Kurdisztánban. Biztos vannak szabadgondolkodók, mint a gyrososod, csak nem érzékelhetőek.

  Egyébként nekem tök szimpatikusok voltak a kurdok arcberendezés és mentalitás szempontjából egyaránt. Teljesen oda voltak meg vissza, hogy néhány tucat szót tudtam a nyelvükön, az egyik utaskísérő a buszon órákon keresztül körmölt nekem egy török-kurd útiszótárat. Általánosítok, de én úgy láttam, hogy az elnyomottak, szegények mindenhol sokkal jobb arcok, mint a jómódúak.

 36. A kurdok is megérdemelnének egy saját államot, ha a tótok meg a zsidók kaphattak, más kárára.
  Csak őket a kutya sem támogatja. Iraki kurdoknak sem engedték meg az amik az önálló állam alakítását. Wilson meg le van szarva…

 37. Izraelben 150 000 kurd él, vagy több. Jó fejek, jó táncosok,(izraeli kurd debka forever) jó harcosok..Sőt kurd zsidó közösség is van, ők arámiul beszélnek. Most Szíriából is menekülnek a kurdok Izraelbe.. Valóban megérdemelnének legalább autonóm területeket, de ettől Törökország visít. Én a kurdokkal vagyok.. 🙂

 38. 38. Observer
  Irakban is a kurdok alatt van az olaj, de egy megosztott országot könnyebb uralni. Nagy országokban, birodalmak romjain sok nép él együtt. Kínában, Indiában is függetlenednének a perifériák, de nem sok esélyük van erre.

 39. Jó lenne tudni hogy mik voltak a fő szempontok, amikor az angolok a vonalzóikkal nekiálltak országokat rajzolni a közel-keleten.

  Mondjuk, így utólag lehet sejteni.

  Ami a háborúsdit illeti, úgy tűnik, az USA megpróbálja kierőszakoni azt a dominóeffektust, amire az iraki háború során számított, de akkor elmaradt.
  Elképzelhető, hogy kifejlesztettek valami „csodafegyvert” hogy így felbátorodtak, mert sem nemzetközi presztizsük, sem haderejük ütőképessége nem támasztja alá ezt a melldöngetést, ami folyik.

 40. 35. Jani
  Korrigálnom kell magam. A fent említett eset nem Diyarbakirban volt, hanem Dogubayazitban. Diyarbakir a kurdok törökországi fővárosa, van egy hatalmas bazaltból épített városfala, amiről ott úgy tartják, hogy a második legnagyobb fal a világon a kínai után. Nem kötözködtem a Hadrianus-fallal. Sok helyen találkoztam második leg…bb valamivel büszkélkedő helyiekkel. Dogubayazit szintén Kurdisztán, de az iráni-örmény határ mellett, az Ararát (ami török területen van, az örmények nem kis bosszúságára) ikercsúcsaira jól rálátni.

 41. 40: OK, csak a kurdok egy 30 milliós nép. Ha Európában, meg a közel-keleten néhány milliós népecskéknek ‘jár’ a saját ország, akkor nekik miért nem?

 42. 43. Observer
  Járna, persze, csak azt ki kell harcolni, vagy kapcsolatok kellenek hozzá. A mai technológiával, és a terrorizmus vádjával könnyű elnyomni népeket.

 43. 41: valószínűleg van nekik csodafegyver, Kissinger legalábbis nem tudja magában tartani ezt az infót, rohadtul magabiztos a vén majom..

 44. Nyilvánvalóan teljesen véletlen az is, hogy pont idén számolták össze és vették nyilvántartásba a magyar hadköteles korban lévő fériakat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük