(562) Támadás a jólét ellen

Tibor bá’ online

p A poszt megírására Curix csütörtök éjjeli hozzászólása inspirált (aki időközben megsértődött)

Két német újságíró: Hans-Peter Martin és Harald Schumann elég régen (1996) írtak egy könyvet, amit „pillanatok” alatt (1998) lefordítottak magyarra. A GLOBALIZÁCIÓ CSAPDÁJA címen. Mindjárt az első fejezett sokat sejtető alcíme: „Világok urai úton egy másik civilizáció felé”. A világok urait Arma Gedeon egészen biztos „háttérhatalomnak” nevezné, pedig nem az. Valójában egy San Franciscóban tartott, 1995-ös összejövetel volt a Fairmont Hotelben, ahová meg voltak hívva a multik vezérigazgatói, jeles közgazdászok, neves politikusok (például Gorbacsov, Margaret Thatcher) és média cézárok, mint például Ted Turner. Valójában a világ fölötti uralkodás tapasztalt vén rókái, koncentrált erővel együtt akartak gondolkodni a pénzvilág globális játékosaival, a gazdaság felkent papjaival, a stanfordi, harvardi és oxfordi közgazdasági professzoraival. Természetesen a szabad kereskedelem Szingapúrból és persze Pekingből érkezett emisszáriusai is hallatni akarták hangjukat, amikor az emberiség jövőjéről van szó. A találkozó nem volt titkos, de az újságírókat kordában tartották.

A két német újságíró beszámol a találkozásról, aminek első témája is sokatmondó: „Technológia és munka a globális gazdaságban”. A jövő egyértelmű, a technológia a foglalkoztatottság ellen hat. A fenntartható egyensúly akkor áll be, amikor 5 munkaerőből egyet alkalmaznak csak. Vagyis a munkaképes lakósság húsz százaléka elég lesz ahhoz, hogy lendületben tartsa a világgazdaságot. Ennél több munkaerőre nem lesz szükség. A munkát keresőknek mindössze egy ötöde fogja megtermelni mindazt az árut, illetve nyújtani mindazt a nagy értékű szolgáltatást, amelyet a világ társadalma megengedhet magának. Ez a húsz százalék lesz aztán az, amelyik majd aktívan vesz részt az életben, a jövedelem keresésben, és a fogyasztásban. És a többi? A munkavállalók 80 százaléka állástalan lesz. Az alsó 80 százaléknak rettenetes gondjai lesznek. Ennek fényében egy új társadalmi rendszer képe rajzolódik ki: gazdag országok, említésre méltó középosztály nélkül.

A fenti megállapítások óta durván 15 év telt el, és mit ad isten, az elképzelhetetlen bekövetkezett. A középosztály a nyugati világon mindenütt eltűnő félben van. A munkanélküliség emelkedik. Az ipari termelés stagnál. A helyzet totálisan reménytelen, mert fizetőképes kereslet nincs, a munkanélküli nem fogyaszt. Fogyasztás nélkül nincs fellendülés. A világ nyakig el van adósodva. Nincs tovább. A „háttérhatalom” tehát látta,  hogy mi jön, de nem óhajtott tenni ellene semmit. Megelégedtek annyival, hogy a 80 százaléknak „rettenetes gondjai lesznek”.

Magyar viszonylatban ennek már látszanak a körvonalai. „Nincs pénz” alapon a kormány hatalmasat húz az emberek nadrágszíján, és nekem semmi kétségem afelől, hogy ezt a nadrágszíjhúzást folytatni fogják. Vagyis ajánlatos, ha a jövedelmedet, kiegészíted  például konyhakert műveléssel. A háztartási rezsi csökkentésével, némi tartalék gyűjtéssel a külföldi utazás rovására, stb.

A könyvet pedig, ha tehetitek, olvassátok el. Még ma is nagyon aktuális.       

77 gondolat erről: „(562) Támadás a jólét ellen

 1. Most jut eszembe, valamikor január vagy február elején volt róla szó egy Tibor bá -s posztban hogy július elejére összeomlik ámerika, meg még ki tudja kit ránt magával. Úgy látom most ez sem következett be, pedig nagy volt a rongyrázás. Most az a nagy helyzet hogy annak a 20% -nak szüksége lesz a jobbágyokra, rabszolgákra, ebben reménykedhetünk 🙂

 2. Ha egy társadalom vagy közösség tagjainak 80%-a kilátástalan helyzetbe kerül – azaz lassan nem lesz vesztenivalója – akkor az a maradék 20% „életminőségét” is komolyan veszélyeztetheti. Ha nincs megoldás erre a problémára, akkor a világ rövid időn belül rendőri/katonai diktatúrák tömege lesz, ugyanis a leszakadó széles társadalmi tömegeket az elit illetve a 20% védelme érdekékében valahogy majd kordában kell tartani. Ez persze nem jelenti azt, hogy a 80%-on belüli rendet is fenn fogják tartani, inkább csak annyit, hogy a 20%-ot fogják védeni a 80%-al szemben.
  Az USA pénzügyi helyzete igen komoly, augusztus 2.-ig kell döntenie a FED-nek és az USA kormányának a „hogyan továbbról” – amibe azóta már az összes hitelező keményen bele is szólt (Kína, Oroszország, stb…) – úgyhogy egyenlőre várjuk ki a végét.

 3. A problémával már régóta foglalkoznak nyugaton, Brzezinskinek tulajdonítják a tittytaintment fogalmát, ami azt akarja takarni, hogy ennek a dolog nélkül maradó 80%-nak valami olyan mesterséges elfoglaltságot, szórakoztatást, „altatást” kell kreálni, amiben az életét elviselhetőnek érzi, a robbanási helyzetet megelőzi.
  Egy biztos, ez a 80 % sem funkciómentes, kiírtandó, mert akkor a maradék 20 % fog újra szétosztódni 20 % aktív és 80 % munkanélkülire.
  A dolgok logikája szerintem azt diktálja, hogy ebben a jövőbeli helyzetben az államnak fel kell vállalnia erről a rétegről való gondoskodást, hiszen a fogyasztásuknak fontos szerepe lesz a termelés szintjének fenntartásához, különben összeomlik a teljes gazdaság.
  Természetesen a fogyasztásuk szintje sokkal alacsonyabb lesz, mint az aktív keresőké, ami fenntartja a motiváltságot a munkahelyek megszerzésére, de nem lehet olyan alacsony, hogy a létüket veszélyeztesse, mert akkor előbb utóbb felrobban a rendszer, és vérbe fullad.
  ideális esetben ennek így kellene működni, már amennyiben ideálisról egyáltalán beszélhetünk egy ilyen várható helyzetben.
  A valóság valószínűleg ennél sokkal durvább lesz, mivel ismerve a világ eddigi működését, az erősebb államok tenni fognak arra, hogy a gyengébbeket olyan mértékben ellehetetlenítik, hogy annak nem marad erőforrása erre a gondoskodásra, így ezek káoszra lesznek ítélve.
  Másrészt a világgazdaság válságos időszakainál, mikor az államok racionalizálásra, költségek lefaragására kényszerülnek a csökkent bevételek miatt, ezek lesznek az elsőszámú áldozatok, akik kéznél lesznek arra, hogy nyomorúságos életszínvonalukat még lejjebb tapossák…
  És igen, ez egy nyomorult világgá válhat, ha a kiváltságosok sem úszhatnak a felhőtlen boldogságban, állandó rettegésben kell éljenek, mert a világuk egy időzített bomba lesz, soha nem tudhatják mikor szakad a fejükre.

 4. Éppenséggel a 20% arány szerintem még túlzó is.
  Ha a valódi termelő munkát vesszük alapul, semmi gond vele. A maradék 80% dolgozhat államigazgatásban, adminisztrációban, informatikában, szórakoztatóiparban, csupa olyasmiben, mely területek a gazdasági élet szempontjából elhagyhatóak. Ha a 20% a teljes foglakoztatottsági kört jelenti,az sem gáz, amennyiben a 80% nyugdíjasokból, családanyákból, és gyermekekből áll, és a bérszínvonal olyan, hogy el lehet tartani plusz 3-4 főt. Itt nem egyértelmű, de szerintem arról van szó, hogy a keresőképes lakosság 80%-a egyszerűen munkanélküli lesz. Ez egészen borzasztó, a mai viszonyok között szerintem még egy 40-50%-os munkanélküliségi arány is kaoszba taszít bármilyen államot. Azon kívül a rendvédelem, állami hivatalnokok serege, egészségügy, oktatás, stb…. is minimum 10%-os foglalkoztatást jelent. Ezek nélkül nincs állam, világkormány sem! Tehát kb 10%-nyi aktív dolgozó kell, hogy eltartson mindenkit. Ez működhet, de ahhoz igencsak rászorulunk a gépesítésre, végső soron a kőolajra. Püff neki, fenntarthatatlan. Az egész, mindenestől. Nem igaz, hogy ezt senki nem vette észre az „összeesküvők” közül.

 5. Nem sértődtem meg Tibor bá, csak szóltam, hogy nehéz úgy beszélgetni itt, ha késleltetve jelennek meg a kommentek.

  Ami a posztot illeti, örülök, hogy megihlettelek 🙂

  A könyvet ugyan még nem olvastam, de sajnos a fenti két újságírónak tökéletesen igaza van.
  Egyébként csak egy közgazdász (bár én inkább matematikusra bíznám) képletére lenne szükség, hogy kiszámolja, ebben az ütemben miként áramlik át a még életben lévő középosztály teljes vagyona a felső 10 ezerhez, vagy elithez, nevezhetjük őket, ahogy akarjuk, nem sok jelentősége van.

  Gondolom a fiatalok munkanélküliségi rátájával ihlettelek meg, ami sajnos tény egész nyugatot beleértve, és még Japánt is ide sorolhatnám. Már ma létező tendencia, hogy a pályakezdők fele talál csak munkát magának, ami egyértelműen tovább fog romlani, és nem csak a technológiai fejlődés miatt.

  A 2008-as válság többek közt arra volt jó, hogy a fejlett országokat gyorsított ütemben kilátástalan adósságspirálba kergessék. Ez megtörtént a „bankmentő” csomagok által. Ezeket az összeget kevés ország tünteti fel a GDP arányos eladósodottság statisztikáiban, pedig fel kéne. Ezzel együtt van olyan ország Európában, amely a GDP-hez képest több, mint 1000 %-osan van eladósodva.

  Tévében hallottam egy beszélgetős műsorban, hogy 80% felett van a „point of no return” vagyis ha az adósságráta e fölé kerül, semmilyen gazdasági manőverrel nem lehet visszaszorítani többé.

  Nos meg lehet nézni a nyugat eladósodottságát, most nem linkelem be.

  Ebből aztán következik a fiskális szigor, közismertebb nyelvén a nadrágszíj húzogatás, mivel a monetáris rendszerünk az szent tehén, nem lehet hozzányúlni.
  Magyarország ebben élen járt mindig, nem csak a régióban, de Európa szerte is. Amíg mi 2,8%-ra akarjuk levinni a költségvetés hiányát, addig más kormányok 5-10%-on tartják ezt, vagy még magasabban.
  A végeredménye egyébként mindegyiknek ugyan az, csak nálunk előbb következik be: a gazdaság szükségszerű zsugorodása.
  Megszorítás–> kevesebb fogyasztás—> kevesebb termelés —> megszűnő munkahelyek —> kevesebb adóbevétel —> megszorítás…
  A kör addig folytatódik, míg be nem áll a posztban vázolt kegyetlen egyensúly.

  Persze mindez csak akkor igaz, ha nem történik „váratlan” esemény, nem robban ki egy háború, nagyobb természeti katasztrófa stb…

  1.

  Az USA-nak és a dollárjának is már rég szét kellet volna esnie, de nem hagyják. Ahogy egy közgazdász mondta, 2008-ban áthúzták a döglött lovat az Atlanti-óceánon, vagyis az USA toxikus pénzügyi eszközeit szétterítették Európában, és részben az USA miatt is kerültünk ide 2 év alatt ahol vagyunk.
  A másik ok, amiért a dollár még létezik, hogy a nyersanyagokat és a hadianyagokat abban számolják el.

  Lehet, hogy Tibor bá nem tévedett olyan nagyot az időponttal, augusztusban már csődöt jelenthetne az USA, ha nem emelik meg az eladósodottság felső küszöbét.
  Slussz poén: ez a döglött ország (USA) még mindig AAA besorolású a minősítők szerint, vagyis befektetésre leginkább javasolt hely.

 6. Régen hallottam ekkora baromságot. Ha a munkavállalók 80 százaléka inaktív lenne, akkor az újraelosztó rendszeren keresztül egy aktív munkavállaló 5 embert finanszírozna; önmagát is beleértve. Nem is beszélve a már (és még) nem munkaképes korú inaktívak (gyerekek, diákok, nyugdíjasok) tömegének juttatásairól; ezt is az aktív 20 százalék járulékai fedezné. Ez fenntarthatatlan állapotot eredményezne a munkaerőpiacon, és valószínűleg a mai értelemben vett társadalom végét jelentené. Ma nálunk a helyzet közel sem ennyire rossz, és a gondot nem a fejlett technológia, hanem inkább a munkaképes korú inaktívak immobilitása jelenti. BAZ-ból nem fog elmenni GYS-ba, vagy Vasba dolgozni, röghöz köti a család, iskola, hitelre vett ház stb. Ha rugalmasabb lenne, akkor találna munkát; jó példa erre pl. Francia- v Németország, ahol a fejlett gépjármű- vagy szolgáltatóipar egyre nagyobb tömegben lenne képes felszívni magyar munkavállalókat is… ha mennének.

 7. Olvastam a könyvet elég régen, érdekes volt.

 8. Ha már megszólítottál, Tibor bá:

  Ahatalom” szerintem egy értelmes és használható fogalom, de nem feltétlenül olyat jelent, hogy olyanok a tagjai, akikről nem is gondolnánk. A háttérhatalomhoz sorolhatók (akik nem alkothatnak valamilyen egységes csapatot, hanem belharcaik vannak, stb.) gondolom többnyire hivatalosan is vezető személyiségek. Egész egyszerűen vannak titkos céljaik és tevékenységeik. Modern korunk hajnala óta jellemző rájuk a kettős beszéd, a felszínen szépet-jót hirdetnek, a mélyben egész más van.

  Pl. emlegetted Gorbacsovot. Igen, ő formálisan is a Világ egyik Ura volt egy időben, a két nagy akkori globális hatalom egyikének vezetője. Hol itt a háttér?
  Ott, hogy a 70-es években egy eldugott határterület megyei párttitkáraként beutazgata Nyugat-Európát, állandóan szaladgált pl. a Római Klub üléseire a kapitalista világ prominenseivel találkozni, miközben az átlagos szovjet Bivalylátta Megyei Párttitkár max. Karlovy Varyig juthatott el Nyugatra… A Háttérben nem is voltak olyan ádáz ellenségek ezek a szovjet és amerikai szürke eminenciások, Gorbi is csak kirakatember volt, stb.

 9. 95′-ben még még Mi, hülyegyerekek, semmit sem érzékeltünk a globális problémákból, mert nekünk akkor kezdődött a Nagy Kapitalista Fellendülés. A válságból 2006-ban fogtam csak jeleket – el is költöztem kertes házba – de IGAZÁN csak 2008-ban hittem el, hogy már nem az vagyok aki voltam, és nem élhetek olyan vidáman szórva a pénzt, mint a megelőző 13 évben.
  Közben jövedelmem és vagyonkám az 1/3-ára zsugorodott. Bevallom titkon még mindig abban reménykedem, bejön a „tuti”, és minden jobbra fordul.
  Valljatok színt! Ti is erről álmodoztok! 🙂
  Na akkor: Az életmódváltás legnagyobb problémája maga az életmódVÁLTÁS. Túltenni magunkat a „majd jobbra fordul, ráér ez később is”-en, kimászni a jó langyos kis pocsolyából. A másik legnehezebb, a saját családod, akik szerint egy vészmadár vagy, és különben is „dolgozz többet”. Itt van a TUDÁS hiánya. A panelban kinyitod a csapot, folyik a melegvíz, még a szeméttel sem kell levonszolni magad az emeletről, ott a szemét ledobó. Mikor kiköltözöl, mindenki átver: a fűtés szerelő a számlával, a szomszéd a telekhatárral, a helyi tápos a kukoricával. Jó esetben nyomják a kért-kéretlen tanácsaikat, sületlenségeiket.
  Tehát dupla áron átépítetted házad, hogy kevesebb legyen a rezsi, elkezded művelni a kertet. Tökhülye vagy hozzá, olvasod az internetet. Növényeidet kitúrja a vakond, megeszi a féreg, kiszárad, kirohad, ha terem is, nem tudod tartósítani. Csak bukod a pénzt, kiszámolod: van egy kiló paradicsomod egy ezresből. Legalább 5 év mire beletanulsz, megtalálod az általad termelhető és növényeket – amit meg is eszel.
  No, csak óvatosan. Nehogy azt is elbukd, amid van. Panel lakásocskádat, rosszul fizető, de még meglévő munkahelyed, a most még ismert és használható környezetedet, helyileg közel lévő – és segítőkész – családtagjaidat.
  Ja… amúgy megéri váltani. Újra ÉLSZ, tanulsz kínlódsz – EMBER vagy.
  De miben gyűjtsek tartalékot? Aranyban? Még senki nem gondolt arra, hogy arannyal csak csúzlival cserekereskedhetsz? Ha találkozol valakivel, tarkón vág és elszedi! 🙂
  Vidám armageddont!

 10. 6.

  Ez nem baromság, hanem a jövő, de egyébként te magad adsz magyarázatot arra, hogy mi történik, ha ez az 5:1 arány bekövetkezik.

  Igen, szét fog esni a ma ismert társadalmi rendszer, az USA és az EU is előkészületeket tett a várhatóan széles körben elterjedő elégedetlenség leverésére.

  Mint írtam a növekvő munkanélküliség nem csak a technológia miatt fog bekövetkezni, hanem a költségvetési szigor miatt is, ami egyet jelent a termelő munkából előállított javak átcsoportosításával a globális elit felé.
  Elfekvő készletet pedig ma már senki nem gyárt, csak is piacképes terméket.
  A tipikusan exportra termelő országok (Németország, Japán..) ezzel nagy gondba kerülhetnek, és ha ők gondba vannak, akkor az egész rendszer gondban van, mert a fránya globalizmus mindent összeköt mindennel.
  Hihetetlennek tűnik, de akár Magyarország bedőlése is elindíthatna egy olyan folyamatot, ami globálissá fejlődné ki magát, pedig egy csöpp ország vagyunk valódi gazdaság nélkül.

  Már ma is rengetegen hagyják el az országot, így az ötleted számomra nem járható út. Országon belül pedig nincsenek akkora különbségek, hogy érdemes legyen mindent feladni érte,
  persze kivételek itt is akadnak.
  Tényleg jobb a helyzet Nyugat-Magyarországi régióban, de nem annyival, hogy képes lenne felszívni a lemaradt régiók munka nélkül maradt tömegeit.
  Azt nagyon reklámozzák, hogy az Audi 2000 munkahelyet teremt, de hogy eközben mennyi szűnik meg, azt nem hallani. Egyébként is milyen cigány élet az, mikor mindig egy multi után kell költözni?
  Persze lesz ez még így se.

 11. Curíx, ezt írod :
  ” A másik ok, amiért a dollár még létezik, hogy a nyersanyagokat és a hadianyagokat abban számolják el.”

  Hát nem azért. Hanem azért, mert sok országnak még mindig nagyon jelentős mennyiségű dollárja van. Amíg azt át nem váltják, addig az ő érdekük is az, hogy életben maradjon a dollár.
  Az USA ezért akarja kinyírni az eurót, mert akkor továbbra is mindenki dollárban fog megtakarítani, aki pedig dollárban takarít meg, az akaratán kívül is tovább hitelez az USA-nak.

 12. Az USA kormányának nyomására az amerikai hitelminősítők leminősítik az eladósodott uniós országokat. Azért, hogy gyengítsék az eurózónát és megingassák a bizalmat az euróban .
  Vagyis azért, hogy mindenki dollárban tartsa a vagyonát és ezzel hitelezzen tovább az USA-nak.

 13. Tiborbá:)”A „háttérhatalom” tehát látta, hogy mi jön, de nem óhajtott tenni ellene semmit. Megelégedtek annyival, hogy a 80 százaléknak „rettenetes gondjai lesznek”.

  Ez a háttérhatalom,olyan mint a kelés az emberi testen.Amíg nem szabadulsz meg tőle,megkeseríti az életedet,vagy meg is öl.
  A gondokat lerendezik az emberi társadalom kivívott szabadságjogainak folyamatos szűkítésével,melynek vége a biorobottá válás,”amivel” azt tesznek amit csak akarnak.

  Az emberek nagyobb része (beleértve a „túlművelt” értelmiséget is)úgy meg van vezetve,mint egy ökör a vágóhídra,nem tiltakozik ellene,sőt tagadja a jogai csorbításának a tényét,mert az kedvezménybe,kényelmes megoldásokba, karrierlehetőségbe,s végül vég nélkül tagadott félelemérzetbe van csomagolva.
  Így észrevétlenül pusztítják ki az EMBERT a biorobotvárományosokból,mint ahogy a lassanként forróvá melegített vízben,a lubickoló békából, az életet.

  3:)”A dolgok logikája szerintem azt diktálja, hogy ebben a jövőbeli helyzetben az államnak fel kell vállalnia erről a rétegről való gondoskodást, hiszen a fogyasztásuknak fontos szerepe lesz a termelés szintjének fenntartásához, különben összeomlik a teljes gazdaság.”

  Már össze van omolva,csak sokan még nem vették észre.
  Az államot,mint gondoskodó atyát,pedig jobb,ha behelyettesítjük egy rablólovag képével.Magadra,a szűkebb-tágabb környezetedre számíts! Mindenfajta hatalom benyújtja a számlát az alamizsnáért,KAMATOSTUL.Erre vannak kitalálva.

  A görög poliszrendszer,a középkori magyar falurendszer mintájára szerveződő világnak lenne emberi létformára esélye,államtalanítva,de nem szabályok nélkül.Ezek a szabályok viszont mindenki számára átláthatóak,igazságosak,emberségesek lennének.
  Ehhez viszont el kellene vágni a jelenlegi rendszerhez kötő köldökzsínórt,ami sokunknak (a túlnyomó többségnak)nem nagyon akaródzik.
  Tudom,hogy a fentiek nagyon utópisztikusnak hangzanak,de ez a jelenlegi rendszer (ahhoz,hogy emberhez méltó életre alkalmas legyen) megreformálhatatlan.
  Megoldás:Ki kell lépni a rendszer keretei közül,persze ez nem megy az egyik napról a másikra.

 14. Véleményem szerint (HA NEM JÖN KÖZBE „VALAMI”) a 20:80 bekövetkezik és az államnak el kell tartani a 80 százalékot egy minimális szinten, amibe beletartozik a „szórakoztatás” is. Ne ez lesz a tittytainment (csőcsös-szorakoztatás). Ne szarj be Mvm9, nem te fogod eltartani a 4-5 embert.

 15. 95′-ben még még Mi, hülyegyerekek, semmit sem érzékeltünk a globális problémákból, mert nekünk akkor kezdődött a Nagy Kapitalista Fellendülés. A válságból 2006-ban fogtam csak jeleket – el is költöztem kertes házba – de IGAZÁN csak 2008-ban hittem el, hogy már nem az vagyok aki voltam, és nem élhetek olyan vidáman szórva a pénzt, mint a megelőző 13 évben.
  Közben jövedelmem és vagyonkám az 1/3-ára zsugorodott. Bevallom titkon még mindig abban reménykedem, bejön a „tuti”, és minden jobbra fordul.
  Valljatok színt! Ti is erről álmodoztok! 🙂
  Na akkor: Az életmódváltás legnagyobb problémája maga az életmódVÁLTÁS. Túltenni magunkat a „majd jobbra fordul, ráér ez később is”-en, kimászni a jó langyos kis pocsolyából. A másik legnehezebb, a saját családod, akik szerint egy vészmadár vagy, és különben is „dolgozz többet”. Itt van a TUDÁS hiánya. A panelban kinyitod a csapot, folyik a melegvíz, még a szeméttel sem kell levonszolni magad az emeletről, ott a szemét ledobó. Mikor kiköltözöl, mindenki átver: a fűtés szerelő a számlával, a szomszéd a telekhatárral, a helyi tápos a kukoricával. Jó esetben nyomják a kért-kéretlen tanácsaikat, sületlenségeiket.
  Tehát dupla áron átépítetted házad, hogy kevesebb legyen a rezsi, elkezded művelni a kertet. Tökhülye vagy hozzá, olvasod az internetet. Növényeidet kitúrja a vakond, megeszi a féreg, kiszárad, kirohad, ha terem is, nem tudod tartósítani. Csak bukod a pénzt, kiszámolod: van egy kiló paradicsomod egy ezresből. Legalább 5 év mire beletanulsz, megtalálod az általad termelhető és növényeket – amit meg is eszel.
  No, csak óvatosan. Nehogy azt is elbukd, amid van. Panel lakásocskádat, rosszul fizető, de még meglévő munkahelyed, a most még ismert és használható környezetedet, helyileg közel lévő – és segítőkész – családtagjaidat.
  Ja… amúgy megéri váltani. Újra ÉLSZ, tanulsz kínlódsz – EMBER vagy.
  De miben gyűjtsek tartalékot? Aranyban? Még senki nem gondolt arra, hogy arannyal csak csúzlival cserekereskedhetsz? Ha találkozol valakivel, tarkón vág és elszedi! 🙂
  Vidám armageddont!

 16. Véleményem szerint a 20:80 itt van, csak annyira vakok az emberek, hogy nem veszik észre.
  Az állam ad látszatmunkát érte látszatfizetést a 80%-nak. És erre mondhatod, hogy ne mááá, én EV vagyok, a magamura. Mert a legtöbb EV is csak látszatcikkekkel kereskedik, látszatpolgároknak, látszatluxusért. A mátrix már itt van, Neo ébredj!
  Igazi termelő munka ma már nem nagyon van, legfeljebb pepperjohny 1000 Ft-os paradicsoma.

 17. 15:)”A másik legnehezebb, a saját családod, akik szerint egy vészmadár vagy,”

  Te vagy a „vészmadár” ők meg huhognak.Mégiscsak van együttműködés.

  „Ja… amúgy megéri váltani. Újra ÉLSZ, tanulsz kínlódsz – EMBER vagy.
  De miben gyűjtsek tartalékot? Aranyban? Még senki nem gondolt arra, hogy arannyal csak csúzlival cserekereskedhetsz? Ha találkozol valakivel, tarkón vág és elszedi!”

  -Ne EGYEDÜL „kínlódj”! Keress társakat !
  A kínlódást pedig fogd fel áldozatnak,a jövődért!
  Jobb érzésed lesz tőle.
  -Az aranyat nem lehet megenni.A megoldás adott.
  -Készülj arra is,hogy időben elhúzd a tarkódat!
  Összetett cselekménysor,de megéri.

 18. Tisztelt Mindenki: szép lassan, de biztosan a20% az igaz. itt is igaz.Amikor a középosztály elveszett, vagy folyamatosan eltünik…hatalmas a baj.VAgy megcsinálod magad, és nem a seherezádéz nézed, vagy megdöglesz…
  Van joga bárkinek legalább saját magát megcsinálni…és akkor lehet hogy nem döglik éhen.
  Egyszerü ember lévén.. a Tele spájzig tudok gondolkozni…Hiába van házam, kocsim. vagyis viszonylag rendezett körülmény/és nincs hitel—/azért van teendő bőven. Sok még az üres üveg, és a stelázsin is van szabad hely…A svájci frank beköszözön 250re. szép csendesen, majd visszamászik 220 ra és máris itt a hideg, ősz lesz…azt hiszem nagyon fel kell öltözni….hogy meg ne fázzunk…CSak csendben…./
  6 napi kaja van az országban… a kiskertekbe meg füvet nyirnak, napoznak, és készülnek majd az energia takarékos télre…az biztos hogy hideg lesz, de az nem biztos hogy ki is birjuk fizetni…Ja, és se a házat. se a locsit nem lehet megenni…

 19. Én megkeresem a könyvet, elolvasom. Köszönöm.

 20. 15/ nagyon jó nagyon tetszik, életszerü…nagyon kezdd hasonlitani a valósághoz..
  hozzáteszem….ha érted a kertet, érted a nüvényt., és a plusszal őstermelőként is piacolsz….máris leszivják rólad…

 21. 14. Tiborbá.
  Az Állam majd „szórakoztat” – írod.
  Kitaláltam pár játékot:
  Bújócska: Bujkálás kenyérlopás miatt. Ha megtalálnak, fejbe lőnek, ha nem, jutalomból bujkálhatsz tovább.
  Futás: Egy tyúkot kell kergetni. Ha elkapod, felfalod. Aztán megverekedhetsz a többi versenyzővel, akik ki akarják vágni a tyúkot a gyomrodból.
  Pornó mozizás: Az elitből valaki – az Első Éjszaka Jogán, ha először csinálja – meghágja a feleséged. Te nézheted, mint a moziban, ingyen. Ha később is megteszi, már venned kell jegyet.
  Művelődés nyomtatott sajtóból: Már nincsen tüzelőd, ezért a könyveidet égeted. Miközben melegszel és elég gyors vagy, elolvashatod a fel-fel izzó szövegeket. /megcsináltam számlákkal/
  A teljesség igénye nélkül……

 22. 15. Csőrmi.
  „keress társakat- írod.
  Az a baj a „társakkal” hogy ha TÉNYLEG baj lenne, ugyis ellened fordulnak, vagy elhagynak… Maximun a közeli családtagokban bízok meg, és – eddig még – nőkben, ha van érzelmi kötődés, vagy egyéb, hehe… de legjobban a kutyákban. 🙂
  19. Gajdács Úr. Az én bekerülési áraimmal kiröhögnének a piacon. De idén legalább nem kellett félnem az EHEC-től.

 23. #14:
  Rendben Tiborba, igyekszem nem beszarni 🙂 bár a sok öngerjesztő és önbeteljesítő, nihilista világszemléletű prófécia, és az elhangzott „lépjünk ki a rendszerből!…” típusú megoldások hallatán akár meg is tehetném.

 24. 20%-10%-akárhány %. Véleményem szerint nem is ezekkel a százalékokkal van gond,hanem amiről nagyon kevés szó esik: az ELOSZTÁSRÓL!
  Egy ország megtermelt új értékét előállíthatja akárhány százalék ha a megtermelt érték az elosztási szerkezetben torzul.
  Jelenleg ez hatványozottan történik…tehát nyílik az olló,a különbségek nagyobbak,a leszakadó rétegek tömegesen nagyobb számban lesznek.
  Magyarországon kb 600.000 ember termeli meg az elosztandó GDP-t.
  Akkor?…Ez hány százalék is?
  Tehát nem kell ugymond 10 % sem,hogy egy ország talpon maradhasson.Persze ezen a termelő rétegen kivül rengeteg hasznos réteg kapja fizetését, bérét,és a felosztó kirovó rendszer alapján a nyugdiját.(Ez már az elosztás része)
  És ez mondhatnánk igy normális…..Persze csak addig a pontig amíg megnézzük a felső tízezert támogató számtalan „segítséget”,összefoglalva a : teherviselési aránytalanságokat.
  Nekem hiába mondja bármelyik milliárdos meg cég guru,ill politikus,hogy ő igy meg úgy ennyit meg annyit fizet,kockáztat,adózik stb…
  Miből????
  A megtermelt javakból…
  Nincs termelés…akkor szépen nincs tőzsdézés,nincs miből kockázatvállalás,nincs mivel mahinálni…
  Az elosztási aránytalanságok ott buknak le mikor egy politikus széttárja a kezét és azt hazudja nincs miből!
  Igeeen???????? Valóban????
  A hülyék szerint!
  Nincs miből bért emeljen x nek meg Y nak,elveszi a vakok,a nyugdíjasok,a betegek,az összes nyomorék társadalmi réteg egyetlen ,vagy utolsó kapaszkodóját.Aztán másnap meg azt hallod,hogy adott az egyháznak 20 milliárdot,a kommandósainak 10 milliárdot,autóbeszerzésre 7 milliárdot,csókosnak stadionépítésre X milliárdot és végeláthatatlan a sor!

  Nem kell a hülyítés!
  A megtermelt javakat kell másképp elosztani!
  Na ez nem fog soha megtörténni.Max vérrel irnak majd új jövőt!

 25. Hát én még >>mindig<< nem érzem olyan közelinek a véget, bár már régóta olvasom a blogot, igyekszem figyelni a jelekre, és látom is, érzem is… Talán én is olyan tagadó típus vagyok? Azt tudom, hogy mindenképpen lesz valahogy, tehát nem a világvégére kell készülni. Valamilyen rendszer mindenféleképpen lesz, mert az ember jelleméből fakad a vágy, hogy rendszert építhessünk, szabályokat hozhassunk, aztán ha mindezzel készen állunk, szapuljuk a rendszert és áthágjuk a szabályokat! 🙂 Én nem adom fel, és továbbra is pozitívan gondolkodom! Amúgy meg… olyan nagyon kár ezért a rendszerért? Ami így kihasználja mindazokat, akik benne élnek, plusz még a Földet is? Csak azoktól kérdezem, akik szerint jó ez így ahogy van, vagy legalább is: „Még nem találtak ki jobbat”. Én relatíve fiatal vagyok, de simán el tudok képzelni ennél jobbat, az élet számos területén.

  A könyvet megpróbálom megszerezni! Köszönöm.

 26. 22:)”Nekem hiába mondja bármelyik milliárdos meg cég guru,ill politikus,hogy ő igy meg úgy ennyit meg annyit fizet,kockáztat,adózik stb…
  Miből????”

  Kockáztatni a közember,,és az adófizető kisvállalatok szoktak.
  A milliárdos cégek,guruk,politikusuk nem kockáztatnak.
  Ők biztosra mennek.Belső információkkal dolgoznak-ZÉRO a rizikó.
  Közpénzből fenntartott,közszféra érdekeit szolgáló cégek,közintézmények szolgáltatásait,kutatási eredményeit a kapcsolati rendszerük segítségével kisajátítják,s szenteskedő képpel elpanaszolják,hogy mindezt csakis a mi érdekünkben, vagyonuk föláldozásával teszik.
  A beruházásaik beindítását vissza nem térítendő állami támogatások megszerzésével valósítják meg.
  A kis magánvállalkozók,ha azonos,vagy csak hasonló lehetőségekkel indulhatnának,nem lenne szükség egy multi hazai
  „áldozatvállalására” sem.

  Úgy áll a dolog,hogy nehéz veled vitatkozni.

 27. 6, 25: Szerintem már most is kevesebb ember TERMELI meg az elosztandó javakat Mo.-on, mint a cikkben említett 20%. A 600.000-et reálisnak tartom, bár nem ismerem pontosan a statisztikát, de nehéz is kimutatni ezt az adatot pontosan. Ráadásul aki értéktermelő, annak nagy része is a szolgáltatóiparban dolgozik (ez a trend a fejlett világban), nem vesz részt az értékek előállításában. Gondoljunk csak bele, az általunk elköltött pénzből hány % magyar terméket veszünk, és annak hányadrésze ténylegesen az. Pl. energia, közlekedési eszközök, elektronikai cikkek 99,xx %-a import. Lassan az élelmiszerek nagy része sem hazai termék.
  Annyiból nem vág össze a magyar statisztika a címben említett könyvvel, hogy itt az a kb. 600.000 szerencsétlen robot, aki megtermeli a javakat totálisan ki van zsákmányolva, és életszínvonala messze alatta van az általa eltartott EU pénz felvevőkén, rendőrökén, tanárokén, állami hivatalnokokén, orvosokén, politikusokén, rokkant és normál nyugdíjasokén, segélyezettekén.

 28. #28:
  Magyarországon 3.800.000 aktív foglalkoztatott van, ők fizetnek adót és járulékot. (Igaz, hogy kb. a harmaduk alig-alig, mert minimálbéresek.)

 29. Most már persze késő, mert már elszabadult a pokol, aminek csak egy szörnyű háború fog véget vetni, de az elmúlt 30-40 év tapasztalatai alapján azt szűrtem le, hogy lett volna megoldás. Igaz, hogy igazságtalan, de konzerválni lehetett volna a viszonylagos jólétet. Ezt a konzerválást én a 70-es évek elejének politikai -és gazdasági viszonyainak befagyasztására értem – az egész világon. A 2 rendszer tökéletesen sakkba tartotta egymást, valódi fenyegetettség nem volt. Minden nemzetállam annyit fogyasztott, mint amennyit termelt, nem a pénz, hanem a valós termelés határozta meg egy ország életszínvonalát. A gyarmatosítás már gyakorlatilag megszűnt. Természetesen nagy volt a szegénység a világ egy részében, de nem voltak népírtások, nem volt ekkora drogprobléma, a családmodell még működött, nem volt ekkora különbség az emberek között még az USA-ban sem. Nehéz ezt így elmagyarázni, de aki akkor már felnőtt ember volt, az kb. tudja miről beszélek. A 60-as évek végén már elég fejlett volt az emberiség, gyakorlatilag már minden volt, ami ma van (talán a IT még nem)- szvsz jó lett volna, ha egy földönkívüli befagyasztotta volna az akkori status quo-t.

 30. 29: Akkor képzeletben zárd el az állami pénzcsapot és figyeld meg másnap hány „versenyszférás” kerül az utcára (köztük én is, pedig elvileg több lábon áll a cég)…

  20-80 kérdés: a sci-fi írók már régen kivesézték és két forgatókönyvet állítottak fel. A pozitív szerint a munkaidő addig csökken amíg be nem áll az új egyensúly, ill. a világ lemmingekre és termelőkre oszlik fel. Bár az első tűnhet logikusabbnak, az emberi psziché másképp van programozva.

  Ehhez kis adalék: ugye, mi informatikusok feltaláltuk a távmunkát, hogy ne kelljen napi sok órát bumlizni és a metróban összezsúfolódva rohadni, erre sok ismerősömet épp most rúgják ki, mert helyettük mások fognak mostantól napi sok órát bumlizni és a metróban rohadni, csak épp Indiában. Izé, nem épp ilyen lovat akartunk…

 31. Most Magyarországon a minimálbér 78000Ft az ezután fizetendő nyugdíjjárulék 26250Ft Eho 8190Ft Szja 15850Ft az összesen 50560Ft Tehát a minimálbéresek alig fizetnek valamit????????? Gondolkodjál már Mvm9! A minimálbéresek általában szar munkát végeznek szar fizetésért persze könnyű leszólni őket aki irodában a seggét növeszti 300ezerért az milyen értéket teremt????????????

 32. 31: Elméleti ábrándozásnak kitűnő, amit felvetsz, mert való igaz, hogy 1965-75 évtized volt a legkellemesebb itt és máshol is. Csak ugye a „fejlődést” nem lehet megállítani. De, aki nem élt akkor, az sajnálhatja.

 33. 34: Tamás Gáspár Miklós felszisszenne, ha ezt hallaná.

 34. #33:
  Ezt honnan veszed?

  BR 78.000 minimálbér után, a munkavállaló összesen 17.400 Ft-ot fizet, ill. ha gyermeke van, akkor még kevesebbet.
  BR 300.000 után 113.460 Ft-ot… csak az összehasonlítás kedvéért.

  „…aki irodában a seggét növeszti 300ezerért az milyen értéket teremt????????????”

  Aki csak a seggét növeszti, az pont annyi értéket teremt az irodában, mint a gyárudvaron vagy a barázdában heverészve.

 35. 35: Tőlem szisszenhet. A liberális faszságaira tudnék neki mondani egy-két dolgot. Én előbb voltam liberális, mint ő. De amint benő az ember fejelágya rájön, hogy a libertalizmus csak akkor működne, ha az IQ-ja minden egyes embernek minimum 150 lenne. Máskülönben csak a társadalom szétverésére jó.

  36: Azt te is tudod, hogy állami alkalmazásban nagyon sok 300.000-as seggnövesztő van. T.A. ezekre gondolt.

 36. 33, Takács Attila:
  Méltó a munkás a maga bérére ! Ezzel a dumával altatják a tömegeket. De, most tényleg Attila: minden munkának megvan a maga értéke ! Te nem így gondolod ? Valószínűleg aki 300 ezret keres, az emberek munkáját felügyeli, munkájukért és értük felelősséget vállal…

 37. Tibor Bá, tudom, hogy a fantázia világába tartozik, amit felvázoltam, de nüanszokon múlott, hogy nem úgy lett. A legérdekesebb, hogy egyszerűen nem tudok rájönni, hogyan történt az egész? Kortársként, mindent figyelemmel kisérő emberként, egyszerűen nem tudok rájönni, hol, mikor volt a fordulópont. Mikor vette át a pénzvilág a termelővilágtól a hatalmat? Mert ennek a következménye a keleti blokk felbomlása, Kína szárnyalása, a világ eladósodása. A 80-as években Németországban annyi pénz volt, hogy minden kisváros kórházat, uszodát épített és minden gyerek 10000 márkás fogszabályozót kapott – most ki sem látnak az adósságból.Valami történhetett 1990 környékén, ami megváltoztatta a világot. Ezt kellene kideríteni.

 38. 39: Tudod, mi történt és mikor? Nagyon egyszerű, ráadásul még az évszámot is PONTOSAN eltaláltad. Peak oil USA, 1970-ben. 1970-ig az USA a saját honi olajtermeléséből el tudta látni nem csak magát, de a nyugat-európai NATO-tagállamokat is. No, mondjuk ide termelt még Nagy-Britannia és Norvégia is. Norvégia a mai napig exportőr, de a csúcsot ők is átlépték 2005-ben. Nagy-Britannia 2003-ban lépte át a csúcsot, és mára kőolaj importőr lett. A Szovjetuniónak volt egy lokális csúcsa 1986-ban, azóta a szibériai olajmezők feltárásával (ez volt az utolsó előtti nagy mező, az utolsó az antarktiszi, de annak a kitermelési feltételeibe belepusztul az emberiség, mert ha az kitermelhető, az azt jelenti, hogy elolvadt az összes jég, és addigra nekünk végünk) túlszárnyalták ezt a csúcsot. Az USA viszont 1970-ben végérvényesen átlendült a csúcson, és azóta is FOLYAMATOSAN csökken a kőolaj-kitermelésük. Hogy ezután pontosan mi történt, azt részletesen megtalálod Richard Wolff: Capitalism hits the fan című könyvében (annak ellenére, hogy Wolff marxista és NEM a peak oil-ra vezeti vissza minden bajok forrását). A pénzalapú világkép hatalomátvétele szükséges volt, mert csak egy ilyen szemléletű világ hozhatta el azt a globalizált modellt, amiben a fejlett országok kipakolhatták a fejlődő országok olajtartalékait. Az erős, iparosodott gazdasággal nem rendelkező kis országok ellen a legjobb, leghatékonyabb kizsákmányoló eszköz a korporáció, és a fejlett nyugatnak PONTOSAN erre volt szüksége. A gond csak az, hogy ezzel a kapitalizmus ígérete a mindenkire kiterjedő jólétről gyakorlatilag megsemmisült, vagyis a rendszer beteg és egyre rosszabbul van 40 éve. Persze az emberek ezt nem tudják, illetve nem fogadták el, továbbra is azt hiszik, valóra váltható az amerikai álom 7 milliárd embernek.

 39. 39: Egy kicsit másképp látom, mint Jancsika. Szerintem ami most van az már régebben bekövetkezett volna, illetve 1929-ben elekezdett bekövetkezni, de akkor Roosevelt az amerikai kapitalizmust megrendszabályozta (Glass–Steagall Act). Ez a rendszabályozás kezdett fellazulni Nixon alatt 1971-től számolva. Tulajdonképpen a kockát Nixon vetette el, a többi már csak a ráadás volt. A szabad piac önszabályozása hülyeség. A kapitalizmus a szabályozással elég jól működött. Természetesen az erőforrások elfogyása szabályozással nem kerülhető el, de ez a kaotikus állapot igen.

 40. Az internetetet is segítségül véve felállítottam egy időrendben előre menő listát arról, amit a világ elitje, a háttérhatalom elérni szándékozik:

  1. A nemzeti identitás felszámolása, erkölcs lazítása
  2. A nemzetállamok felszámolása
  3. A nemzetek hadseregeinek felszámolása
  4. A magántulajdon felszámolása
  5. Az egyén szabadságának teljes megszüntetése a totális társadalmi megfigyelés bevezetése, elfogadottá tétele
  6. A középosztály felszámolása
  7. A család és a közösség felszámolása
  8. A fehér faj felszámolása
  9. Totális uralom a megmaradt népesség felett

  Eredetileg 10 pontba akartam szedni, de azt mindenkinek a fantáziájára bízom.
  Kiváncsi vagyok rá, hogy mi a véleményetek a listáról, mit hagytam ki? Hol hibáztam?
  Vagy szerintetek melyik pontnál tartunk most?

 41. 42. Na több pontoddal nem értek egyet.
  1-3. Ez köztudott.
  4. Ez biztosan nem szándéka. Hogyha magát a magántulajdont megszünteti, a legjobb manipulációs eszközét venné el saját magától, mert azzal irányít, hogy az emberek szeretnek javakat felhalmozni.
  5. Szükségszerű egy globális diktatúrában.
  8. Na ennek aztán semmi értelme nem lenne. A fehér embernek semmiféle gátlása nincs, így a legjobban beilleszthető az egyéb népek irányítójának, mert az európai kultúrában van a legkisebb szerepe a családnak, a nemzetnek.
  9. Mindenki aki eddig ezzel megpróbálkozott (Xerxésztől, Nagy Sándortól Hitlerig és Sztálinig) belebukott. De attól függetlenül, hogy ez történelmi tény, mai napig vannak akik abszolút uralkodók akarnak lenni a teljes ismert világ fölött… 😛

 42. 42: Én magát a háttérhatalmat se fogadom el. Ezen kívül az emberiség roppant heterogén. Hogy akarod te a középosztályt megszüntetni mondjuk Szudánban? vagy hogy akarod megszüntetni a családot a muszlimoknál? család nélkül mi lenne a gyerekneveléssel, és milyen felnöttek lennének belőlük? Mire jó a totális uralom, ha 7 milliárd zambid van?

 43. 44. 7 milliárd zombi kifejezetten beleillene a globális háttérhatalom elméletbe… Csak nem „Agyat! Agyat!”, hanem „Fogyasztanivalót! Életszínvonalat! McDonalds-t!” felkiáltással…

 44. 42-re:
  … és a lakosság tiltakozása ellen döntő polgármestert 3 símaszkot viselő ismeretlen személy a helyi tv egyenes adásában megruházta, X Úr 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A polgármester lemondását azzal indokolta, hogy félti a családját a hasonló társadalmi bosszútól. A rendőrség elvesztett minden nyomot, bár titkos forrásokból arról értesültünk, hogy az akció előkészületeiről a helyi rendőrfőnök is tudott.

  Nincs itt semmi gond, egyszerűen ez a puhány, szar, elkényelmesedett és mindenben meghasonult jelenlegi társadalom kórosan működik. Ez nem a háttérhatalom munkája vagy hibája! Ez egyszerűen a Misi mókus meséje, amikor is gyermekkori mesehősünk látogatást tesz a tejjel-mézzel folyó szigeten. Aztán menekül haza, a dolgos mókusok világába. Ha a fent vázolt hírdás végre valósággá válik, megnyugodhatunk, hogy újra minden rendben van (nekünk ehhez nem térben, hanem időben kell odébb állni). Amíg azonban a XXI. sz-i betyárok a tv előtt szidkozódnak, marad a „kényelmes szar” mindannyiunknak, akik akarva-akaratlan a tejjel-mézzel, akarom mondani olajjal-gépekkel működő világban sínylődünk (lelki értelemben mindenképpen).

  Ha lesz világkormány, vagy bármi ilyesmi, azt a jelenlegi társadalom fogja békés beleegyezésel megteremteni. Sztem. a középosztály felszámolása sem egyszerű spekuláció, volt és van szerepük abban saját maguknak is, az életvitelükből adódóan. A beidegződések működnek, de a tenni akarás, az erőfeszítés az sehogy sem akaródzik a nagy többségnek. Akkor meg minek spekuláljunk, egyértelmű, hogy szar jön… Ennyi puhányság és tétovázás után nem is biztos, hogy rosszat fog tenni!
  Cs.

 45. 43.

  4. Miért ne lenne szándéka? Szerinted a magánszektor eladósítása miről szól? Nincs kétségbeesetebb, irányíthatóbb és engedelmesebb ember, mit az, akinek nincs tulajdona. Lásd devizahitelesek. Vagy nézd meg hány ember birtokol tehermentes ingatlant Németországban, és hány Magyarországon. Az arány még mindig kirívóan „rossz”, nemsokára „orvosolják” a helyzetet.

  8. Lehet, hogy semmi értelme, de ettől még tény. A fehér ember lélekszáma rohamosan fogy.
  ” európai kultúrában van a legkisebb szerepe a családnak”
  Tévedsz, olvasgass egy kicsit Japánról.

  9. Ezzel én sem értek egyet, de bármi megtörténhet.

  44.
  Tibor bá az észrevételeid jogosak. Nem tettem az elejére, hogy alapvetően a nyugatról beszélek.
  Azt viszont te is tudod, hogy a nyugat rendszere nem családbarát, sőt…
  Megint hozhatnám a statisztikát, de felesleges, csak nézzetek körül a tágabb környezetetekben. Mennyi a házasság, válás, csonka család, stb…

 46. 44!
  Tibor bá Te tényleg nem érted?Ezt a kérdést kérdezd meg magától a sátántól.De éppen mi nap írtad hogy jön az apokalipszis első lovasa..
  36!
  Nincs igazad.Kell az is,de az csak viszi a pénzt.Nem termel.
  38!
  Nem kell mellébeszélni.A unkás még rajta kívül,legalább 3 embert tart el..Ő termeli be a bérüket.Ezzel lehet vitatkozni,de minek..És nem az irodai dolgozó tartja a munkást.

 47. 47!
  Szándékosan verik szét a családokat,és teszik tönkre az ember életét.Ebben benne van maga az ember is,a játékban,úgy ahogy a Csongor írta.De mindennap meg kell küzdeni valamivel,és ha nem vagy észnél,akkor mindent veszthetsz.Mert mint a sakkban.Lépnek egyet,de már ki van számolva hogy Te erre hogyan fogsz reagálni.Akárcsak a tőzsdénél.Ha a család szét van ,akkor azt gondolják, hogy ezek ugysem bírják sokáig,elválnak.És valóban ,nem minden házasság bír ki mindent,vagy a különélést.De ha felkészülsz ,és észnél vagy,akkor sok mindent meg lehet oldani.Most ezzel csak mondtam egy példát,de az életben rengeteg ilyen eshetőség van,ami esetleg válásra ad(na) okot.De ha okosan gondolkodsz,és nem úgy lépsz ahogy „ők” gondolják,akkor legalább azt gondolhatod hogy nyertél..

 48. 48
  Az a baj Melike, hogy sokan mások se fogadják el a létezését, pedig ma már bizonyított tény. Talán maga a szó, hogy háttérhatalom, nem a legjobb kifejezés, de én sem tudok találóbbat rá.
  Valójában nincsenek ők annyira a háttérbe, mint gondolnánk, mert a „szolgáltatásikat” nap mint nap igénybe vesszük, és keveseknek tűnik fel, hogy ezt az országot nem Orbán irányítja, hanem az, aki a gazdaságunkat és a pénzrendszerünket birtokolja.

  Emlékeztek még az Audi és Gyurcsány 20%-os szolidaritási adó esetére?
  Ki került ki győztesen? Ki nem fizet a mai napig társasági adót? Ki könyvelt el 2010-ben megint rekordnyereséget?

  Igen, az Audi!!! Akkor ki is kormányoz itt? Ja a multik. És kiék a multik? Ja a gazdagoké. Kik ezek a gazdagok?
  És már ott is vagyunk a háttérhatalomnál. Ennyi, csak pár lépcsőt kell felfelé kutakodni, és megtalálhatóak, bár nem mindig egyértelműen, de aki kellő idegzettel bír ahhoz, hogy végigmennyen a tulajdonviszonyokon, az bizony az elithez fog kilyukadni. Döntő részben.

 49. Mint láttam elég kevés a hozzászólás időzavarban még egy kicsit hagyom főni,az olvasás előtt 😀 Első és nem utolsó probléma ezzel a pénzvilággal,hogy mit is kezdjünk a tíz földre felhalmozódott pénzel ha átváltjuk a jelenlegi értékén.Első megoldás korrekt leírjuk bukóba.Közöljük barmok csak vagytok a jelentést beadhatjátok majd Pénteknek.A többit a Fr..Tomira bízom,neki szoktak bizarr elképzelései lenni jövő ügyileg(Más fizeti mint engem….).Legalább is nyomja hozzá az arcát.A másik nem kell feltétlen összeesküdni a német ige mai változatával élnék „kuss” ez a ránk tartózó és itt túl is ragoztuk a dolgot.Ha véletlen nem Felcsút nevűn laksz …cumi.Tehát a modern rabszolgatartó társadalom alap pillérjei,tézisek szerte a hálon.No,meg ha kicsi szabad percében az ember használja a fejét és nem a párnához.Akkor hamar rájövünk aZ emberünk tipikus felállására ahol is szörnyülködünk mi a szamár hátán.(A malmok csak díszletek)A többi meg adott és itt a pont.

 50. 26-ra:
  Petya, én is úgy érzem, hogy nincs annyira közel a vég. Korábban csatlakoztam azokhoz, akik azt mondták, 5 és 50 év között minden lehetséges, de inkább az előbbi. Én most az arany középutat „választom”, 25-30 évre tippelek.

  Nemrég ellátogattam a nagy válsággal küzdő, az EU által megmentendő Görögországba. Direkt egy inkább helyiek által látogatott, közepes méretű várost tanulmányoztam, nem a szigeteket, vagy nagyvárosokat. Hát Barátom, bárcsak én lennék akkora válságban, mint ezek! Éjszaka minden taverna megtelt. A fiatalok iszonyatos pazarlás közepette buliztak. A gépkocsiforgalom elviselhetetlen még éjszaka is. A tüntetők 22 órakor transzparenseiket hátrahagyva vonultak vissza egy-egy egyszerűbb vendéglőbe, naná, hogy nem otthon főztek, hanem éttermi kosztot ettek és kortyolták a mélyhűtött, aludobozos Coca-Colát. A légkondit divat úgy járatni a kocsiban, hogy közben le van húzva az ablak. Ja, és még a tengerparton is akkora igénytelenség, szemét-hegyek mindenütt, pedig kuka mindenhol 30m-es körzeten belül van (ez igen messzinek bizonyul). Sorolhatnám tovább, de a lényeg, hogy az a válság, amit mi a peak oil jeleként értelmeztünk valójában csak egy financiális kérdés, meddig engedi pl. Németország, hogy a Görögök között arányában sok-sok jól (igen jól) megfizetett (sokszor ellenben igen lusta) közalkalmazott legyen. A mi magyar válságunk megint más, de az még mindig abból táplálkozik, hogy minket szarba sem vesznek, akár a korábbi megszállások idejében. Valamiért a magyar fejét le kell nyomni, nem hiába nem vagyunk büszke nép (kivéve Orbán királyt)…

  Szóval én azt mondom, ha az egész emberiségre értve lassú leépülés vár, és ez az olaj fogyatkozása miatt adódik, akkor nincs más dolgom, mint figyelni a légiforgalom alakulását, hiszen ez, mint elsődlegesen függő és nagy volumenű (ugyanakkor nem létszükségletként fentartott) fogyasztó biztosan indikálni fogja az energiaszektor, lényegében a jelenlegi rendszert eltartó szegmens változásait. Ha majd nem röpköd ennyi gép felettünk, ill. sorra mennek csődbe légitársaságok, akkor már pakolhatunk. Addig még kóstolgathatjuk a jót, hogy legyen miről msélnünk a túlélők utódainak…

  Mindemellett 30 év múlva én 65 éves leszek. Ha megérem, épp a nyugdíj előtt. Hát az lesz majd egy kurva világ, s erre talán nem is lehet igazán felkészülni! Egy biztos, emiatt már senki sem ülhet tétlenül.
  Cs.

 51. 52.

  Ez szerintem attól függ, hogy ti mit értetek „vég” alatt.

  Én bátrabb előrejelzésbe megyek, és azt gondolom, hogy néhány éven belül alapvetően átalakul a jelenlegi társadalmi helyzet. A kiváltó ok(ok)ban nem vagyok biztos, de ennek nincs köze az olaj hiányhoz, mert az még nem lesz egy jó ideig. (ma is baromi olcsó a benzin, ha lecsupaszítod róla az adókat)

 52. 50-re:
  Igaz, az Audinál a környezetvédelem vonatkozó passzusait is félre lehetett söpörni, hisz első a gyárbővítés… És ezt már a zsidesz idejében!

  De fordítsunk egyet.
  Tegyük fel, hogy nekem is van Audi részvényem, s most nagyon örülök, mert végre egy kis plusz pénzt könyvelhetek el. Rajtam kívül van még 3000 (önmagában háttérhatalomnak nem nevezhető) ember, aki ugyanígy fektetett be. Az oligarchának és a kisembernek is ugyanazon jár az esze. Nem azon, hogyan lehet tisztességesen megélni, ugyan! Hanem azon, hogyan lehet munka nélkül javakat birtokolni, kényelmet teremteni, vagy legalább kevesebb munkával. Aztán összejön annak a 3000-nek a pénze, jön egy pénzkezelő, s rögtön háttérhatalomnyi pénzzel rendelkezik. De mi mozgatja? Nem, nem XY. Egyszerűen az, hogy minél többet keressen, ami úgy lehetséges, ha a megbízói (Piciny Pista bácsi is) minél többet keresnek az ügyleten. Naná, hogy mindent megmozgat, s a rábízott pénz tovább mozdít ezt-azt, míg valaki jól jár, s értelemszerűen valakik meg nagyon rosszul. De mi van akkor, ha a plusz nyereséget elkönyvelő Piciny Pista bácsi kertje épp útjában van a gyárbővítő Audinak?! Sztem. ezt hívják ébredésnek! Van aki képes rá anélkül is, hogy saját bőrén tapasztalná meg, de kétség kívül ez a ritkább. Semmi összeesküvés, semmi előre tervezett játék, csak az elfogadott szabályok szerint elvégzett munka. Szabályok? Lehet, hogy itt van a baj?! Lehet, hogy ezeket nem akarjuk még többségében megváltoztatni? …
  Cs.

 53. Így igaz Curix!
  Nem hiába nyomják a jövedéki adót már a bioüzemanyagokra is, s megbüntetnek, ha használt étolajjal működteted a saját autódat. Vérlázító, hogy amennyiben desztillált vizet tankolnánk, jövedéki adóval növelve az ára nem lenne fele a jelenlegi gázolaj árnak.
  Cs.

 54. 54,

  Diplomatikusan fogalmaztál -” lassú leépülés”- amire sokkal találobb a „war,war never changes” megnevezés.
  Háború vizért,termőföldért,nyersanyagért.A tözsdei ,gazdasági harc immár a multé, értelmét vesztette , a nyers beavatkozásoké ismét a jövő.
  Az utolsó csepp kitermelt köolaj hadigépezetekben fog elégni ,nem utasszállitó repülőgépekben.
  Ebben a végső elkeseredésben vivott háborúba pedig 2o év alatt mindannyian beleldöglünk.
  Luxus lassú leépülésről beszélni.

 55. 52: Valamit ne felejtsetek el: a peak oil nem azt jelenti, hogy elfogy az olaj, még csak nem is azt, hogy nem jut „elég”. Azt jelenti, hogy nem jut TÖBB – és ez a növekedés alapú társadalom szempontjából elfogadhatatlan szituáció. Amit leírsz a görögökről, az tökéletesen jellemzi ezt. Nem az a baj, hogy Görögországban nem lehet jól élni. Ma a görög emberek még mindig nagyságrendekkel kényelmesebb életet élnek, mint az elődeik bármikor. A baj az, hogy ahogy most élnek, olyan jól már nem fognak élni soha többé. Itt van a kutya elásva.
  De vegyük Amerikát. Mi is az amerikai álom? Az a tény, hogy 150 éven át (1820-1970) MINDEN amerikai generáció egy kicsit jobban élt, mint az előző. Vagyis lehet, hogy most rossz, vagy valami nem tetszik, de másfél évszázadon át biztos lehettél benne, hogy a jövőben jobb lesz. Na, ennek lett vége, és ennek a hiánya látszódik az embereken. A mostani „semmirekellő” generáció az első a fejlett országokban, akik már ha megszakadnak (illetve ha náluk ötször annyian lévő, a fejlődő országokban tengődő szerencsétlent kifosztanak) se fognak jobban élni, mint a szüleik. És ez rohadtul fáj nekik, mert ők látják be először, hogy elfogyott a fogyasztói társadalomnak nevezett kábítószer. Ráadásul időközben 2 milliárd szerencsétlen élt a gyarmatosítás vége által adott lehetőséggel, és Kínában meg Indiában maguk is elkezdték élni az „álmot”, de mivel jóval alacsonyabb szintről indultak, ezért sokkal jobban az esélyeik, mint nyugati társaiknak. Egy véges világban pedig, ahol többé nem igaz a nem zéró végösszegű játékok közgazdaságtani meséje, és évről évre egyre kevesebbet kell szétosztani, ez pontosan azt jelenti, hogy ezek a szegény, de gazdagodni akaró fiatalok TŐLÜNK, nyugatiaktól veszik el a jólétet, gazdagságot, életet. Igen, Tibor bának ebben az értelemben igaza van, hogy ez az elcseszett generáció. Megosztani képtelen, lemondani nem hajlandó. Szerintem ezt láttad Görögországban, ezt látja Tibor bá, amikor azt írja, hogy a környezetében minden gyerek a szülei örökségére pályázik. Több, mint másfél évszázada most először IRIGYELNI kell a szülőket, mert nekik több jutott az élettől, mint neked fog. Nem mintha panaszkodhatnál, de ehhez a mai fiatalok nincsenek hozzászokva. Ez a szituáció egyszerűen összeegyeztethetetlen a felfogásukkal. És ha valamit elvesztesz, akkor máris indul a már sokat tárgyalt öt lépéses gyászreakció. Tagadni tovább nem lehet, mert a jelek már tagadhatatlanok. Marad az alkudozás-kiútkeresés, illetve egyre inkább a dühöngés. Jaj nekünk, ha eljön a dies irae, a harag napja. Atomvillanások köszöntik majd a hajnalát.

 56. 54: Bravó Csongor! Esőre történő ernyő kinyitásomat Gedeon és társai megmosolyogták. Remélhetően most a te háttérhatalom magyarázatod több eredményt fog elérni. Nincs háttérhatalom! Azonos célért, azonosan gondolkodó, pénzügyi hatalomamal bíró emberek halmaza van. Teljesen mindegy ki az, akinek van néhány milliárd dollárja, a törekvése ugyanaz lesz. Még több pénzt! A baj tehát az EMBER fejében van. Sorsunkat magunkban hordozzuk, úgy hívják, hogy orbifrontális kortex.

  57: Az USA-ban durván 1970-ben leállt a reálbérek növekedése, majd a beköszöntött a lassú csökkenése, és ezt követte a nyugat európaiké is. És ide akartunk mi felzárkózni. 😀

  Végre kezditek elfogadni, amit elég rég írtam. Nem lesz hirtelen összeomlás, hanem egy folyamatos leépülés, ahol a szelekció vagyoni alapon fog történni. Te még meg tudod fizetni a kenyeret, ő már nem.

  Háttérhatalom = együtt gondolkodó globális elit. Ha van két és egy fél órád, és értesz angolul:
  http://www.youtube.com/watch?v=VebOTc-7shU&feature=player_embedded#at=24

 57. 57-re:
  Igen, a gyermeknevelésben is visszaköszön ez a „neked már rosszabb lesz” dolog. Képtelen helyzet. Hogyan készítsem fel a gyermekemet egy, a mainál rosszabb életszínvonalra? Ráadásul folyamatosan romlóra? Úgy, hogy a másik szülő képtelelen megérteni, hogy nem csak arról van szó, hogy többet kell gürizni? A mostani gyermekek sorsa vajon milyen lesz?
  Mindegyiknek van saját játszótere, saját labdája, saját biciklije, saját stb-je. Kertes ház, ja. De az utcára ki már nem mehetnek. Rajzfilmfigurákat utánoznak, azok a barátaik. Bár, ha atomvillanás jön, úgyis mindegy, ki mennyire nem életrevaló egyébbként…

 58. 59: Úgy, hogy tudomására hozod, az életszinvonal és az életminőség nem ugyanaz. Állandó konzumálás nélkül is lehetsz boldog és kielégült, sőt még inkább, ha értelmesen töltöd az idődet.

 59. 57 – „Jaj nekünk, ha eljön a dies irae, a harag napja. Atomvillanások köszöntik majd a hajnalát.”

  „Éjféli hajnal, szörnyű fény ez,
  Nincs párja, napja, neve.
  Fut, reszket a riadt mezőn
  Az égő élet heve.”

 60. 58: ez egy alapvető tévedés, illetve világnézeti különbség. Ha az EMBER úgy általában lenne gonosz és öngyilkos hajlamú, akkor a háttérhatalom összeesküvöinek nem kellett volna sokévszázados áskálódással, forradalmakkal tudatosan lerombolnia azokat a szokásokat, erkölcsöket, intézményeket, amik annak jeleként fejlődtek ki, hogy az EMBER úgy általában mégsem automatikusan, törvényszerűen olyan hülye és gonosz, hogy felélje saját létalapjait.

 61. 62.

  Teljesen egyetértek veled. Az ember nem gonosznak és bűnözőnek születik, de a mintát, amit most lát.. hagyjuk.

  Csak vegyük a médiát. Pont annyi befektetés lenne ismeretterjesztő, ÉRTELMES beszélgetős műsorokat stb.. gyártani, mint ezt a szennyet, ami most ömlik belőle. A Tv önmagában nem rossz, csak rossz célra használják.
  Hülyít, fals képet küld, félretájékoztat, leszoktat a gondolkodásról.

  Ha nekem valaki azt mondja, hogy ebben nincs szándékosság annak nem hiszek!

  Persze mondhatjátok: de hát erre van igény. A nagy túrót van rá igény. Természetessé tették, hozzászoktatták a tömegeket, hogy erre legyen igényük, és ne hibáztassunk mindenkit, aki nem ismeri fel teljes egészében a TV káros hatásait.

  Csak egy kedvenc példa:

  Itt van a nagy CO2 balhé, felmelegedés stb…

  Miért nem foglalkozik a média ezzel nap mint nap, miért nem adnak le főműsoridőben olyan adásokat, amik elemzik és kiértékelik azt, hogy hová vezet a mostani életstílusunk.
  A TV-nek hisznek az emberek, de Kis Pistikénak nem.

  Aztán ha már kellő képpen felkészítették a lakosságot, akkor kormány szinten is lehet lépni törvényekkel. De erre még ezer és egy példát tudnék hozni.

  Ehelyet mi jut a magyarnak? mónika só, meg való világ, csillag születikkel megspékelve.

  A szándékosság igen is tetten érhető, hogy zombit akarnak az emberből csinálni. Ez részemről nem is kérdés…

 62. 63: Kiváló példa. MacDonald prof szájtján olvastam egy esetről. Volt egy zsidó fickó, aki a TV-iparágban dolgozott az USÁ-ban, aztán elege lett belőle és kipakolt egy könyvben. Például sitcomokhoz írt forgatókönyvet. Azt írja, a (szintén zsidó) főnöke, a Cenzor mindig kihúzta a forgatókönyvből az olyan fordulatokat, ahol pl. a gyerekek tisztelettudóak szüleikkel és hallgatnak rájuk…
  Ebben nincs semmilyen spontán piaci igénynek megfelelés, ez tudatos társadalomrombolás. Nincs semmiféle eső, ami ellen ilyen esernyőket nyitnának ki „véletlenül” világszerte a médiaipar fejesei, ez összeesküvés a javából. Sokévszázados.

 63. 58!
  Tibor bá,nem háttérhatalon.Rendben van.Hívjuk aminek akarod.Azonos célért, azonosan gondolkodó, pénzügyi hatalomamal bíró emberek halmaza van. De nem a pénz a cél.Az csak egy eszköz.

 64. 64: Gedeon! Egy hazátlan, apátlan, kobor nép ösztönös rombolása. Olyan ez, mint a mikor a TBC-s beteg meg akar mindenkit fertőzni, mert ő gyogyíthatatlan. Ezt sehol nem határozták el, (majd)minden zsidó teszi a saját hatáskörén belül.
  63: Curix: Szándékosság van benne, de nem az, amire te gondolsz. Egy „szennyet” 2 millió néz, egy ismeretterjesztőt mindössze 100 ezer. ENNYI. Persze az állami TV egészen más. Az meg a politikai agymosással van elfoglalava. Viszont, az emberek nem szivesen szembesülnének a szomorú tényekkel.

 65. 62-63-64: Sajnos egyet kell értsek Tibor bával. Vegyük csak a televízió kérdését. Ha a TV-ben 99%-ban szar megy (amiben természetesen egyetértünk), akkor mért van minden háztartásban egy? Kötelező megvenni a TV-t? Sőt, ha már megvetted, kötelező bekapcsolni? Nálunk a lakásban van egy TV, amit a főbérlőtől „örököltünk”, és azóta kb. egyszer volt bekapcsolva, amikor megnéztem, hogy milyen csatornák vannak rajta. Konstatáltam, hogy a szokásos szar, azóta is „pihen” a készülék. Esténként megnézzük az internetről a híreket 11-kor, aztán jó éjszakát.

  Mindenki azt választja a rendelkezésére álló információtengerből, amit az ízlésének, gondolkodásának leginkább megfelel. Az ide írogató emberek pl. Tibor bá és vendégeinek posztjait. Másoknak jó a Győzike meg a „Maunika Sau” is. Kinek a pap, kinek a paplan.

  És akkor nézzük csak meg, minek is van nézettsége Magyarországon? Két hete otthon volt szerencsém részt venni személyesen is egy beszélgetésen Vágó Istvánnal. Elmesélte, hogy kirúgták a TV2-től, mert a Legyen Ön is milliomost már úgy se nézték elegen, hogy a celebek magánéletéről szólt az összes kérdés (mondjuk azóta másokat is kirúgtak, de ez egy másik kérdés). Ehhez képest a Való Világ meg a többi szenny nézettsége rekordokat döntöget. Erről hol tehet az „elit”? Ha az embereknek nem tetszik a műsor, ki lehet kapcsolni azt a tetves televíziót.

  De mindezt George Carlin MEGINT sokkal jobban elmondja nálam:

  http://goo.gl/SSeif

  Carlin az egyik annak a nagyon kevés embernek, akit hallgatva egyszerre röhögök, fakadok sírva és gondolkodok el nagyon-nagyon-mélyen.

 66. 69: Carlin azt is mondja egyik műsorában,hogy a herédnél fognak meg.Mármint az irányitók.

 67. 66 Tiborbá. hazátlan(?) apátlan(????) kóbor (??)”Olyan ez, mint a mikor a TBC-s beteg meg akar mindenkit fertőzni, mert ő gyogyíthatatlan. Ezt sehol nem határozták el, (majd)minden zsidó teszi a saját hatáskörén belül”.

  Tekintsünk el a (majd) minden szókapcsolat majdjától, mert az csupán a szokásos egérút az ellentmondásra.Írd inkább, hogyminden, és állj ki úgy az álláspontod mellett.

  68: Tiborá:”Nincs mit vitatni, ez a véleményem”

  Ok,Tiborbá, a véleményed egy jó nagy izmos markáns faszság,1930-as évekből szívott Tormay Cecilre hajazó frázis/fogalompuffogtatással.
  Ez meg az én véleményem. Nincs is mit vitatni tényleg.Le is zárom. (csuk csuk)

 68. 71: Szoros barátság fűzött, ismétlem SZOROS barátság fűzött 40 éven keresztül egy zsidó családhoz. Előttem születtek meg a gyerekek és előttem nőttek fel. Soha a legkisebb jele se volt a zsidóságuknak, ismétlem LEGKISEBB, jólehet, nem volt titok, hiszen a nagymama haláltábort járt túlélő volt. A rendszerváltás után az egész család kiment Izraelbe. A két fiú ott is maradt 1 és 2 évre. De rajtuk kívül ezrek mentek ki (és jöttek vissza). Csak ezt az egy tényt, mivel magyarázod? Nem lehet két-három helyhez kötődni. Haza csak egy van, vagy egy sincs.

 69. Attól hogy vastag betűvel szeded, még nem lesz axióma.Ha bele akarsz menni a témába szólj, mert hosszú és fáradalmas, valamint fingesztergálás -veszélyt rejt magába a téma.Ez nem feltétlen akadály, csak szólok előre..

 70. pl a 72. Tiborbá.. „soha a legkisebb jele.. LEGKISEBB jele sem.. na ez már egy elég pszichodráma jellegű dolog, de jellemző a háború utáni generációra.ha legkisebb jele sem volt, akkor vagy titkolóztak, vagy féltek, vagy nem is volt fontos.. Egy természetes identitásnak, szeretetnek, hazaszeretetnek, esetleg hitnek, jele van. Nem hivalkodóan, nem furán, hanem teljesen természetesen, mint ahogy levegőt vesz az ember.Az sem jó ha csak erről szól az ember élete, de az sem, ha kínosan kerüli…

 71. 73: Axioma nem lesz, de a témát sokkal jobban ismerem mint te.
  Azzal, hogy kinőttetek egy generációt, az a generáció azért létezett és még létezik is. Miből gondolod, hogy te inkább vagy zsidó, mint aki most 70? Lehet, hogy bölcsebbek mint ti. Nektek most hatalmas biztonságérzetet ad, hogy az egyetlen szuperhatalom abszolút zsidó befolyás alatt áll. De tudod, az ország 1870-1930 között született zsidóinak is hatalmas biztonságérzete volt. „Itt olyen nem történhet meg” alapon. Megtörtént. A történelem folytatódik, még ti is lehettek a háború utáni generáció. —– Különben szépívű mondataid mellett a feltett kérdésemre nem válaszoltál. Ez sem jó, az sem jó, de mire jó tömegesen kirohanni egy állandó háborúban álló országba? A nem zsidók miért nem rohantak ki? Mert nekik nem jelent semmit. Ahá, nektek két hazátok is van, ezért nem axioma a megállapításom. Ez olyan, mint akinek két szeretője is van. Ne már, hogy úgy szeresse őket, mint akinek egy van. vagy ne lenne a kettő között egyik a favorit. Szóval nem kellett volna a korábbi megállapításomba belekötni. Bizony hazátlanok vagytok. Oké itt szocializálódtatok, jobban beszélitek a nyelvet, mint sok nem zsidó, megtartjátok a karácsonyt, és március 15-én kokárdát tűztök ki. De kinek drukkoltok, amikor a magyar vizilabda válogatott az izraelivel mérkőzik? — kegyes vagyok hozzád, nem kell válszolnod.
  _______________________________________________
  Az értekezlet előtt a párttitkár megkéri Klein elvtársat, hogy az előadás végén szóljon hozzá és itélje ő is el az izraeli terjeszkedő politikát. Az értekezlet alatt Klein elvtárs egy büdös szót se szól. Az értekezlet után a párttirkár odamegy Klein elvtárshoz és azt mondja „Klein elvtárs, te 30 éve vagy párttag, ezt igazán nem vártam volna tőled.” Amire Klein elvtárs a következőt válaszolja: „Nézd párttitkár elvtárs, igaz, hogy 30 éve vagyok párttag, de a születésem óta vagyok zsidó.”

 72. 72. Orosz tolvajok mondják : „Ott van a hazám, ahol lopni lehet.” Én is internacionalista vagyok. 🙂

 73. 75. /pont a vizilaba… imádom a magyar vizilabdás fiúkat.Vizilabda az egyetlen asszem amit hasadt lélekkel ülnék végig, a többi sportág sima ügy.. Komolyabban majd holnap, mert már hullafáradt… Jó éjszakát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük