(560) Mi dobja fel a gazdaságot?

Tibor bá’ online

öSzemélyre szabott szeminárium féleség, Matolcsi György úr részére. Tisztelt Matolcsi úr, e sorok írója nem közgazdász, ezért előre is elnézést kér a szegényes hangvételért, a szakzsargon hiányáért. Viszont úgy gondolja, hogy mint outsider adhat önnek egy-két érdekes gondolatot.

Álláspontom szerint az egykulcsos adórendszer bevezetésével a hangosan deklarált cél, a magyar gazdaság fellendülése, nem érhető el. Ugyanis a magyar társadalom jómódú felső rétege, akiknek a zsebében milliárdok maradtak, nem fog ezekből a pénzekből beruházni. Helyette elmennek nyaralni a Hawaii szigetekre vagy befizetnek egy antarktiszi turista útra, ahol néhány tízezer dollárért lefényképezhetik magukat a Déli-sarkon. Nem azért nem ruháznak be, mert nem eléggé hazafiak, hanem azért, mert ésszel gondolkodva nem akarják a nekik ajándékozott pénzt kidobni az ablakon. Önnek, mint jeles közgazdásznak elárulom, hogy miért. Azért, mert ha beruháznak és gyártanak valamit, akkor azt a valamit nem tudják eladni, mert nincs rá kereslet. Önnek fogalma sincs (mert a telefonja titkosított) hogy engem naponta hívnak fel termékügynökök, hogy ezt vagy azt vegyük meg, kijönnek házhoz és bemutatják, teljesen ingyen. Tehát nem várják meg, hogy elmenjek egy hiperbe, hanem elém jönnek, annyira nincs kereslet. Illetve van, a beruházok keresik a vevőket. Önnek elárulom, hogy kereslet nélkül nincs szükség termelésre, ha nincs szükség termelésre, akkor nincs értelme a beruházásnak. Azt pedig már ön is tudja, hogy beruházások nélkül nem fog csökkenni a munkanélküliség.

Világos tehát, hogy ha beruháztatni szeretné a jómódúakat, akkor oda kell hatni, hogy legyen kereslet. Kereslet pedig akkor lenne, ha az emberek zsebében lenne elkölthető pénz. De nincs. Azzal, hogy önök megadóztatták a szegény tömegeket, hogy kevesebb pénzt hagytak a zsebükben, hogy folyamatos elvonásokat teremtenek, hogy megengedték a bankok harácsolását, elolvadt a fizetőképes kereslet. Vagyis fordítva fogták a vasat a tűzben. Nem a hazánkba betelepedő multiknak kell milliárdos pénzeket fizetni a zöldberuházásért. A zöldberuházás ugyanis hamarosan profitot termel, amit röhögve kivisznek az országból. Ezeket a milliárdokat az emberek zsebében kell hagyni, hogy legyen nekik mit elkölteni (és higgye el, el fogják költeni). A költekezés árukeresletet jelent, az árut le kell gyártani, a gyártáskapacitáshoz beruházni kell. A beruházáshoz fel kell venni munkaerőt, csökken a munkanélküliség, több fizetés áramlik ki, ami nagyobb keresletet generál. És az állam se jár rosszul. Ne feledje, költekezés közben a bruttó összeg 20 százaléka  visszaszáll az államhoz ÁFA formájában.

Őszintén, szerintem nem írtam én önnek semmi újat, csak ezt nem meri elmondani a főnökének, amiért most nincs kedvem önt minősíteni, majd ha visszajön a déli-sarki fényképezésből, talán majd akkor. Üdvözlettel egy sok rezsimet megélt, ismeretlen nyugger.

23 gondolat erről: „(560) Mi dobja fel a gazdaságot?

 1. Üdvözlet

  Abszolút egyetértek. Épp ez a legfőbb gond: a kereslet hiánya. Hiába gyártok akármit, ha az átlagembernél nincs megfelelő pénz. De az a gond, hogy perpillanat nemhogy megfelelő pénz, de még hitellehetősége sincs meg az átlagembernek, mert épp fizetgeti-ha ugyan tudja még- a chf alapú hitelét, vagy épp munkanélküli stbstbstb. Teljesen nyilvánvaló, hogy raktárra nem érdemes termelni.
  Bankok és a kormány. A fidesznél szelídebb /bankokhoz szelídebb/ kormányt lámpával kéne keresni, nem is tartom őket „magyarnak”. Egy felelős magyar kormány tudja, hogy őket nem a bankok választották meg, hanem a magyar emberek, így tudja, hogy mi az elsődleges prioritás.
  Az éppen az lenne, hogy érdemben felülvizsgálják a chf-elszámolású hitelszerződéseket, illetve ha kell a végtelenségig fenntartsák a kilakoltatási moratóriumot. Egy magyar kormány nem engedheti meg, hogy tömegeket-családosokat is- kilakoltassanak.
  Chf-hitelekről:
  Olyan szintű átb…ok vannak ezeknél a szerződéseknél, hogy az égbekiáltó. Nincs a kormánynál egy közgazdász se, aki ezt látná?
  Miként duplázódhat meg, illetve még a duplázódásnál is miként nőhet meg a hiteltartozás???
  A chf-huf árfolyam változása: tegyük fel, hogy valaki 150-es chf-hufnál vette fel a hitelt, épp ebben a percben a bankközin 233.190 az árfolyam. És most egészen csúcson van, ennél korábban csak jobb árfolyam volt, azaz alacsonyabb. A kamatokról: a „nagy” devizáknál a válság éveibe lecsapkodták a kamatokat, a zéróhoz közelítenek, a chf kamata a hitelfelvételek idejében durván 2,5-3 volt, talán még több is, most 0.25, méghozzá jó ideje. Namármost: nyilván egy kamatmeghatározásnál kell lennie vmiféle referenciaalapnak, azaz vmihez viszonyítani kell, logikus lenne, ha a chf kamat esésével, a hitelkamatok is esnének, ami szépen kompenzálná az árfolyam rossz irányú elmozdulását. Persze a bankok a kamatokat meg is emelték, holott épp csökkenteni kellett volna. Szoktak hivatkozni a cds-felárra: a mi gazdaságunk sérülékeny, kicsi és kiszolgáltatott, ezért ha valami gubanc van valahol, a cds-felárunk nő, azaz x mennyiségű állampapír csődkockázata magasabb. De ehhez mi köze a chf-alapú hitelt felvevőnek? Kapott erről részletes tájékoztatást hitelfelvételkor? Egyáltalán benne van a szerződésben?
  A fülkeforradalom urai inkább ezen töprengenének, minthogy alkotmányoznak, mert ezzel csak a szarnak adnak egy pofont.
  A kutyát nem érdekli az alkotmány, mikor családok ezreit teszik ki idővel az utcára, mert a bankok megba…..ák őket.
  Ezek jutottak eszembe a posztról.

 2. 1: A hitelszerződések egyértelműen ütköznek a Ptk.-val, de nem érdemes bepereplni őket, mert a „független” magyar bírtóság rendszerint a nagyobb kutyának ad igazat.

 3. Az utóbbi 10 évben nem csak Mo-on, hanem a világban úgy általában mindenhol a hitelezés hajtotta a keresletet, gazdaságot, mivel ez volt a pénzügyi/politikai rendszer célja a hatalmas nyereséghányad miatt. Ha nem adnak hitelt a bankok akkor nincs növekedés és most nem adnak minden jöttmentnek. Ha nincs növekedés akkor nincs kereslet és nics munka, a hosszú távú hitelek bedőlnek. A jelenlegi gazadsági helyzetből csak úgy lehetne kilábalni ha csökkentjük a hitel alapú növekedés súlyát, valami mást újat kell kitalálni. Jó szokott lenni például egy kis háború, mivel az aktivizálja az erőforrásokat és fejlesztést, befektetéseket indukál, nem utolsó sorban a háború utáni újjáépítés is. Más kiutat nem látok, így megy ez évezredek óta. Ezzel szerintem én sem mondtam újat.

 4. Üdv Tiborbá és Mindenki!
  Hozzátenném még, saját szakmámból példálódzva, hogy a Pannon Messiás szinte befagyasztotta a kultúrális támogatásokat, ellehetetlenítve ezzel sok ezer embert. /Jó, egy részük senkiházi naplopó/
  A Népnek adjál „kenyeret és cirkuszt”. Tehát cirkuszt sem kapunk.
  Mindenütt megszorítás, OK. De miét kapott a megvonások közepette, csak a Katolikus Egyház 20 milliárdot? Ezt adja Nekünk a TörpeGólem cirkusz helyett? Ott vezessük le a flusztrációnkat? Sírva-nevetve imádkozzunk? Tapsoljuk vissza, vagy füytyüljük ki az ott fellépőket?
  Ebből nagy cirkusz lesz!
  Ebből nagy cirkusz lesz.

 5. A kapitalizmus anatómiája már a kezdetektől fogva ugyanaz. Kereslet-kínálat. A széles néprétegek számára a ciklus mindig: dolgozni, ebből munkabér, amiből fogyaszt. Nyilván való, hogy a kisembert láncon rángatják, s a lánc neve: munkabér.

  Ha nincs munkahely, vagy ha nincs elegendő munkabér (mondjuk hiteltörlesztések vagy más kötelező levonások, pl. sárga csekkek)akkor a kisembernek csak a szája nagy. Megélni nem lesz képes. Áruba kell bocsátania ősei megtakarítását, miután az övéi már elfogytak. Vagy fel kell vennie olyan mértékű hitelt, amit majd az unokája fog visszafizetni, részletekben.

  Összefoglalva: a rendszer arra felé tart, hogy adósrabszolgát hozzon létre minden állampolgárából. S mint rabszolgát kötelezni fognak a biocsip beültetésére, és a már jelenleg is létező térkamera rendszeren keresztül folyamatos feszes megfigyelés alatt tartják.

  Nézzük a másik oldalt: Gyártulajdonos. Először is, a magántulajdon és a köztulajdon gyilkos keveredésére hívom fel figyelmet. Egy polgárnak hogy lehetne gyára? Hogy lehet saját erőműve? Amit a nép munkájából, erejéből épít MAGÁNAK, azt a köztulajdont hogy lehet magánosítani? Bűn! Egy gyár az mindig a népé kell legyen. Nekem mindegy, hogy milyen papírforma szerint, ZRT, vagy KFT, vagy állami tulajdon, de sose lehet egy személyé. Egy emberé csak akkor lehetne, ha azt ő saját maga finanszírozta volna vagy építette volna meg egymagában, s az elvont energiát sem a természettől vonná el. De ilyen nem létezik. Csodálom, hogy másnak ez nem nagyon szokott szemet szúrni, nyilván azért, mert annyira természetesen beleültették már a tudatunkba.

  Na de. Itt van még a fejlesztés, és főleg az automatizálás. Ha valamit automatizálok, akkor a legyártott iparcikkek haszna az enyém? Ezt át kellene gondolni jó alaposan, mert rengeteg feszültséghez vezethet. A kőkorban, az iari forradalaom előtt ez a modell még megállta a helyét. Ahol csak kézi erővel állítok elő valamit, annak a haszna az enyém. Abban a pillanatban, ha kíberrobotokat, vagy nanotechnológiát, klónozást, vagy egyebet használok, amihez csak energia kell, de emberi beavatkozás szinte semmi, ott NEM mondhatom, hogy a termékek eladásából származó haszon az enyém. Ez az a pont, amit meg kell lépnünk. Ez egy változás. Úgy is mondhatjuk, hogy a jó öreg kapitalizmuson belül elértünk egy újabb ponthoz: az AUTOMATIZMUS korához. Innentől kezdve a tulajdonviszonyok meg kell, hogy változzanak. Hiszen, ha enyém a gyár, akkor profitot akarok. Ha versenyképes akarok maradni ezekben az ínséges időkben, el kell bocsátanom a lehető legtöbb embert, hogy a munkabérüket megspórolhassam. Ezért nincs más lehetőségem, csak az automatizmus irányába menni. Élet-halál kérdés számomra, hogy automatizáljak.

  A bérből és fizetésből élők számára ez egyenlő a kivéreztetésükkel, a halállal.

  Mi lesz ebből? Polgárháború. A dolgozó rétegek lázongani fognak, bután, és ideológiákkal, de a valódi indulatuk az éhség lesz! A gyártulajdonosok tönkre fognak menni. Csökkenő munkabérek, csökkenő piacot jelent. A központosított állami hatalom, és pénzügy kerül helyzetbe. Segélyezési, hitelezési és pályázati rendszerek a kormánytól. Eltűnnek a társadalmi rétegek. Csak két féle ember lesz. Polgár, aki hitelből él, és a szk létszámú állami apparát, adminisztrativ és fegyveres munkatársakkal.

  Hosszú volt? Bocs.

 6. 3. „Jó szokott lenni például egy kis háború”

  A sok kis Minato remélem az első sorban fog menetelni… Én köszi de nem kérek belőle. Kitalálhatnál valami mást. 🙂

 7. Hát igen, kádárisztánban olyan nincs, hogy valamiről nem az adófizetők tehetnek…

  Vicces jómódúnak hívni aki 300 e br felett keres. Mikor gyeses anyukával, 2 gerekkel 600 ezret kell keresni a családfenntartónak, hogy az átlag öregségi nyugdíj kijöjjön 1 főre a családban. Lehet magas a nyugdíj?
  Komoly pénzeket nem vesznek fel bérként, osztalékon, EVA-n, EKHO-n meg régóta egykulcs van.

  Nyuggerisztánt kellene inkább lebontani, nem az értékteremtő réteget baszogatni, mert fogja magát a 280 ezer adórabszolga aki összedobja az SZJA és TB befizetés 80%-át és elhúz, aztán lehet picsogni a kuka mellet a régi szép időkön mikor a postás puszira behajított 100 rugót átlagban havonta az ajtón.

 8. 5: Ragyogó ötlet. Tényleg díjazom. Orbán apánknak van már magán hadserege a nyuggereket a Dunába kell lövetni. Volt már ilyen, nem ismeretlen a megoldás. Aztán néhány év múlva el kell ítélni a túlkapást (ilyen is volt már) és a nyuggereknek kell emelni egy emléktáblát a dunaparton. Mennyivel olcsóbb, mint behajigálni a 100 rugókat az ajtón.
  Különben húzz el, és dögölj bele a honvágyba. Egy nyugger se fog siratni, akik sokkal többet tettek el az asztalra mint te. Te nem építetted újjá a háborús károkat (ingyen, fizetés nélkül, közmunkában), nem ültél Recsken, nem söpörték le a padlásodat, nem húztál le 3 évet a néphadseregeben, nem jegyeztél békekölcsönt, nem népneveltél, nem lakoltattak ki a Hortobágyra, nem baszott ki veled a normás, nem baszogattak 56 miatt, és még nagyon sok mindent nem csináltál, amin a nyuggerek átmentek. Tehát ne fenyegess, menj világgá. Add fel a munkahelyedet, majd mi betöltjük. Az én nemzedékem szívosabb, mint a tied. Hetven felett is tud dolgozni, míg ti hullotok, mint a legyek ősszel, mert az „értéktermelés” nektek Soproni nélkül nem megy.

 9. Jár-jár-jár. Persze. csak nem jut.
  Tibibá, az átlagnyugger nem annyi idő mint ön. Az átlagnyugger nem épített újjá semmit, max segített szétlopni a szocializmust, és 20 mrd usd adósságot hátrahagyva kilibbenni belőle.
  Egykulcsos adó azért kell, mert az összes környékbeli ország akikkel versenyben vagyunk bevezette. Továbbá igazságos és méltányos, aki 3x annyit keres 3 annyit fizet, miközben nyilván nem vesz ki 3x annyit a közösből, sőt…

  Tibibá mennyi járulékot fizetett be az Izzóban a megfeszítve imitált munka után? Jelenértéken az mennyi nyugdíjat adna ki? 40 ezret? A különbözetet tessék az adófizetőknek megköszönni, nem a múltbeli érdemekre hivatkozni.
  Tibibá és egyel fiatalabb (szintén nyugdíjas) generációja harmadennyi nyugdíjast tartott el, az akkori átlagbér harmadán. Ma 1 tb befizetőre 1 nyugdíjas jut, aki az átlagbér 2/3-át kapja.

  Ez a különbség, Recsk, 56 csak a körítés, háborús újjáépítés (haha, kisdömperrel?) érzelmi húrok pengetése, abból nem lesz nyugdíj, legyen bármilyen megérdemelt. A tipikus mai nyugdíjas a háború után született, nem épített újjá semmit, Recsken nem volt.

  Nem más zsebében kell turkálni (a gaz kulálnak van, hiszen magasabb a bruttója mint havi 300 e, nosza vegyük el) vége a kommunizmusnak.

 10. Tiborbá:)A jelenleg működő rendszer keretein belül valóban a leírásod szerint kell gazdaságot élénkíteni,de ez a rendszer súlyos beteg.
  Jancsika szakzsargonjában ez így hangzana:”Minden tőlünk telhetőt megtettünk,de sajnálattal kell közölnünk,hogy az orvostudomány mai állása szerint,a beteg élete menthetetlen.Csak a csoda segíthet.”

  Magyarul,ez a magyar,s mondhatnám világgazdasági rendszer, az eddigi módszerekkel nem gyógyítható,s meg sem kisérlik a gyógyítását.

  Röviden kibontom:
  -A jelenlegi energia,és erőforrásválság mellett, a kamatrendszerre épülő gazdálkodás (inkább rablógazdálkodás), nem folytatható.
  -Az élhető környezet pusztítása nemhogy csökkenne,hanem fokozódik.
  A „vietnami háborúban” az USA hadsereg a harcoló alakulatok felfedésére,egy nagyon erős gyomírtószert használt „Agent Orange”,ami a fáktól kezdve,az élőlényeket is elpusztította.
  Manapság ezt a szert az Amazonas őserdeiben vetik be.
  Környezetvédelmi okokból nem lehet erdőt irtani,ezért helikopterről permetezik a fákat,melynek lombozata először elsárgul,majd lehullik,a fákat természetesen ki kell vágni,s kezdődhet a mezőgazdasági hasznosítás.
  A múlt héten 400 hektár erdőt irtottak ki ily módon.
  A többi környezetpusztítási módról nem is beszélek,mert attól félek,hogy azt már csak kötve-fűzve lehetne megjelentetni,mert a felsorolásához a honlap keretei szűkösek.
  -Hangzatos szavakon kívül még nagyszabású környezetvédelmi beruházásokról(itt nem szemétégetőre,és veszélyes hulladék feldolgozóra gondolok),ha milliárdos nagyságrendű erdősítésre,természetes élővilág visszaállítására,pl.a Tiszavidéken..stb.
  -Amennyiben a rendszeren,szemléletváltással(ez a békés változat) nem változtatunk,addig ez a parazita világelit nem fog nyugodni,s természetéből adódóan addig fog szipolyozni,amig a saját rendszerműködése maga alá nem temeti a gazdatestekkel együtt őt magát is.
  Ez már folyamatban van.

  Összefoglalva:amíg a világ az adósságcsabdában van,s abból nem lép ki,úgy a sorsunk meg van pecsételve.

 11. 11: Egyetértek. A rendszer súlyosan beteg, de még érvényben vannak a játékszabályok. sináljunk forradalmat! Én benne vagyok, de amig nincs forradalom, addig a létező játékszabályok vannak érvényben, és akkor IDEIGLENESEN 🙂 az általam leírtak érvényesek, nem az, amit Matolcsi csinál.

 12. 5: Nagyon jó a link, bár szerintem kimaradt egy nagyon fontos elem a posztból a blogon. Nevezetesen a természetes erőforrásokról beszélek, mégpedig:

  Azt írja ugye bankár barátunk, hogy a munkaadó tőkések soha nem fizetik ki a teljes munkabért, így alapból benne van a rendszerben a túltermelési válság. Ez majdnem igaz, csakhogy a poszt írója elfeledkezik három dologról:
  1. A tőkés is fogyaszt (de még hogy)
  2. A tőkés a keletkezett profitot visszaforgatja a termelésbe, vagyis újra befektet, ennek pedig ismét egy része a munkások bére lesz (sőt, ha a marxista szemléletet tekintjük, amit bankár barátunk szintén követ, akkor voltaképpen MINDEN gazdasági érték emberi munka – persze ez nem igaz, mindjárt kifejtem, miért)
  3. A rendszerbe a LEGNAGYOBB mértékben egy harmadik „játékos” hoz be többlet értéket, nevezetesen a TERMÉSZETES KÖRNYEZET. És itt jön a bukta. Van erről egy egészen jó magyar TV-sorozat Gyulai Ivántól, Zsigerbeszéd a címe. Megtekinthető pl. itt:
  http://goo.gl/YuhwK
  Gyulai Iván itt kifejti, hogy a természetes környezet által a gazdaságba „fektetett” (vagyis a természetes környezettől elrabolt) érték a MAI NAPIG több, mint a világ teljes GDP-je. Egészen pontosan, ha helyettesíteni kellene a természetes környezet által szolgáltatott erőforrásokat, az többe kerülne, mint a világ teljes gazdasági teljesítőképessége. Vagyis a jelenlegi gazdasági rendszer a természet rovására gazdagodik. Pontosan ezért a bankár barátunk által felvázolt rendszer tökéletesen működött egészen a közelmúltig, hiszen a tőkések által – egyre gyorsabban – megszerzett, ki nem fizetett munkabért, vagyont pótolta a természetes környezetből jövő többlet érték, ami „ingyen” volt (természetesen kizárólag monetáris értelemben volt ingyen). Ennek mára vége. És itt került bele a szar a palacsintába. Nem arról van szó, hogy mára ELFOGYTAK a természetes erőforrások, csupán arról, hogy a kitermelésük (kizsákmányolásuk) hozama nem fokozható, illetve nem fokozható a KELLŐ MÉRTÉKBEN. Nagyon fontos ezt belátni, itt cáfolható ugyanis a peak oil modell ellenzőinek legfontosabb érve. Valóban, több olaj van a világon, mint amennyit eddig eltüzeltünk, a probléma azonban az, hogy feléltük a legkönnyebben hozzáférhető készleteket, ami van, az már egyre nehezebben kitermelhető, vagyis a kellő gyorsaságú exponenciális növekedés feltételei egyre kevésbé biztosítottak. A rendszer alapja ugyanis valóban a bankár által felvázolt mechanizmus, amiben a tőkések egyre gyorsabban emésztik fel a közvagyont, viszont az így kieső értéket pótolni lehet a természetes környezetből – nyilvánvalóan szintén exponenciálisan gyorsuló mértékben. Könnyű belátni, hogy ennek a növekedésre alapuló rendszernek az összeomlásához bőven elég, ha a természetes erőforrásokból elvonható értéknövekedés már nem növekszik tovább, sőt, még az is, ha az exponenciális növekedés üteme csökken. Ekkor azonnal patológiás folyamatok indulnak be a rendszerben, aminek az eredménye voltaképpen a tömegek elszegényedése, társadalmi feszültségek növekedése, ill. hosszú távon akár polgárháború. Ezt a mechanizmust az egyik kedvenc marxista közgazdászom, Richard Wolff írja le a Capitalism hits the fan című könyvében, nagyon jó könyv, érdemes elolvasni. Wolffban az a legérdekesebb, hogy bár tökéletesen leírja a folyamatot, hibátlanul felismeri a tüneteket, de a KÓROKOZÓ elkerüli a figyelmét. Szerintem az a tény, hogy Wolff a természetes erőforrások végességét nem látta be lett az oka végül annak is, hogy marxista lett. Csupán a marxista ideológiával tudta megmagyarázni magának, hogy miért vált működésképtelenné az, ami eddig működött. A probléma ezzel az, hogy Marxnak soha nem volt igaza, mivel ő is úgy gondolta, a természetes erőforrások végessége nem lesz problémás.

 13. Kedves Jancsika!
  Attól nem fog megszűnni a kizsákmányolás, hogy csökken a földi olajkészlet. 🙂
  Hol tanítják azt, hogy a MARX által felismert közgazdasági törvényszerűségek tévesek lennének?

 14. 9. Tibor bá

  „Te nem építetted újjá a háborús károkat (ingyen, fizetés nélkül, közmunkában), nem ültél Recsken, nem söpörték le a padlásodat, nem húztál le 3 évet a néphadseregeben, nem jegyeztél békekölcsönt, nem népneveltél, nem lakoltattak ki a Hortobágyra, nem baszott ki veled a normás, nem baszogattak 56 miatt, és még nagyon sok mindent nem csináltál, amin a nyuggerek átmentek.”

  Hmmm… viszont TI hagytátok EZT a világot ránk, úgyhogy csak ne nagyon fikázd az utánad következő generációkat olyanok miatt amikről NEM tehetnek. Se Recsk miatt se a háború miatt.

  Ha a sárdobálás elkerülhetetlen, a gyerekek jogosabban kérhetik számon a világot a szüleiktől amibe beleszülettek, mint fordítva.

  Ha bajod van egy politikai iránnyal, az rendben van, de nem kellenek övönaluli módszerek.

 15. 10 & 15: Felteszem nem nagyon haragudtok meg, ha személyeskedésbe nem megyek bele. Arról nem beszélve, hogy az egyént felelőssé tenni a politikáért simán nevetséges.

 16. 15, 16:
  Még néhány hasonló pro és kontra és ismét visszajutunk a világkormány, az oligarchiák, az imf, a bankok, a más vallásúak, a pártok, se vége-se hossza témakörökhöz ! Talán nem mindenki a saját szerencséjének kovácsa ?!

 17. 14: Pontosan. Illetve egy kicsit más szemszögből: pont azért zsákmányoljuk ki most már egymást, mert a természetet tovább nem lehet. Vagyis a kizsákmányolás nemhogy csökkenne, hanem nőni fog. Ez viszont olyan mértékű társadalmi feszültségekhez vezet, aminek sajnos szinte biztosan világháború lesz a vége. Ezt éljük át most.

  Marx egyébként nem tévedett, inkább úgy fogalmaznék, hogy a rendelkezésére álló információkból a helyes következtetéseket vonta le, csak sajnos nem volt birtokában bizonyos információknak. Pl. hogy mekkorák a Föld még reálisan kiaknázható energiahordozó és nyersanyag készletei, illetve, hogy pontosan milyen gyorsan is hág a nyakára mindennek az exponenciális növekedés. Amit a bankár leír, az is igaz, bár a túltermelési válságra adott megoldásai (gyarmatosítás és háborúzás) már inkább Lenin Empiriokriticizmusa mint Marx műve. Ezek a mechanizmusok természetesen működnek, csak sajnos mára már ez sem elég. A rendszer működési feltételei többé nincsenek meg, immár globálisan, nem csak lokálisan. A kapitalizmusnak lejárt a szavatossága. Persze ettől még rohad tovább, mi meg szagolhatjuk és zabálhatjuk romlottan.

 18. 10:”Egykulcsos adó azért kell, mert az összes környékbeli ország akikkel versenyben vagyunk bevezette.”
  Tévedés! A verseny pont a járulékokkal van – amit nem sikerült csökkenteni a fidesznek – ugyanis a befektetőket a munkavállalói terhek érdeklik, és nem az, hogy itt mennyi az SZJA. Ő ugyanis az máshol fizeti, nem itt.

  „Továbbá igazságos és méltányos, aki 3x annyit keres 3 annyit fizet, miközben nyilván nem vesz ki 3x annyit a közösből, sőt…”
  Ez egy olyan részigazság, ami sajnos rengeteg problémát vet fel. Fontosabb a hozadéka, hogy mivel nem jön be annyi adó – az átlag fölötti keresetűektől, ezért más célú sarcokat kell kivetni. Ez csak látszatra terhelnek mindenkit egyformán. A kiskeresetűek nem ruccannak ki pl. Londonba, Milánóba vásárolgatni, és örülnek, ha a Balatonig vagy a Tisza-tóig eljutnak néha-néha.
  A legfontosabb tehát az, hogy a nekik adott plusz egy része nem itthon lesz elköltve, ami további adókiesést és keresletcsökkenést indukált ezáltal.
  Hipotetikus feltevés: Ha ugyanilyen összértékű adócsökkentést az alsó rétegek kapnak, mi lett volna?
  – Nagyrészt belső keresletélénkítés, ezáltal több munkahely.

  Azaz ez megint egy olyan intézkedés volt ami a fidesz propaganda hangoztat, de kontraproduktívan cselekszik.

  Ha pedig működő tőkét, vagy általában állásokat akar létrehozni, akkor még a fentebb említetteken túl, csökkenthette volna a munkáltatókat terhelő járulékokat, mert akár belföldi, akár külföldi a befektető, neki ezt kell kifizetni _minden_ munkavállaló után.

  Mit látok? Mindenki láthatja, hogy az utcán mindent elborítanak a szlovák rendszámú autók, ennek is adózási oka van. De ami sokkal megdöbbentőbb, hogy korábban volt tisztán magyar cégek alakultak át szlovák anyacég leányvállalatává (pl. raktárbázis kirendeltséggé) mert a dilettáns jogi és adórendszerrel kikényszerítik. És akkor még nem beszéltünk a jogbizonytalanságról, hogy kezdetét vette a visszamenőleges törvénykezés. A tőke stabil hátteret is keres!

  Csak olyanra jut pénz amit a fidesz akar. Így lesz fogászati turizmus élénkítésre 1 milliárd a kedvenz fogorvosomnak. Ja nem. Azt azért kell adni, mert ha ideges vagyok mindig kiütöm az asszony fogát. Aztán amikor megint jön egy fogadás, akkor újra-és-újra rendbe kell rakni az arcát. Jó ideje folyik, most már ideje volt fizetni, mert túl gyakran megkapja a magáét, akár a Parlamenti WC a 2006-os bukta után…

 19. Kedves Tibor bá!

  Kb egy hete volt alkalmam a blogjára „kallódni” a Web világ kies útvesztőin és bizony itt ragadtam. Mivel mi nem csak név alapján lennénk druszák hanem úgy látom gondolati síkon is igen közel állnak dolgaink örömmel olvasgatom mindenki számára érthető,tisztán levezetett gondolatait.
  Matolcsynkhoz irt szösszenetének minden szavát osztom,bár sajnos az illetékes „elvtársat” ez aligha éri utol.
  Viszont nem kell ahhoz pl közgazdásznak sem lenni,hogy bizonyos dolgokra rávilágítson az ember,főleg ha egy cseppet tájékozottabb,ill nyitottabb a világra.
  Talán majd eljön a világ mikor megtanulnak tanulni az emberek,ha mást nem hát azokat a dolgokat amik mindennapjaikat érintik,befolyásolják életüket.
  De legfőképp nem mennek el olyan közömbösen minden mellett mint manapság.
  Maradok tisztelettel mint „nem közömbös” közös dolgaink iránt!

 20. 20: Helló Drusza, légy üdvözölve az „értelmes emberek fórumán”. Reméljük a te hangodat is fogjuk hallani (hozzászólásod olvasni) a jövőben.

 21. Tibor Bá felfedezte a keynes-i gazdaságpolitikát .

  Marha jó !
  Csak ezen már túl vagyunk . 50 éve
  A mai gondok egész mások .

  Marx : a diagnózis helyes volt a therápia rosszab mint a betegség (100 millió halott )
  A kapitalizmusnak már rég össze kellett volna omlania ha nem jött volna be az olaj mértéktelen felhasaználása .
  Itt tévedett még Marx mikor erre és az erőforrások szükösségére nem gondolt .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük