(4102) A háború elveszett

Tibor bá’ fordítása online

AlterNet

A háború elveszett

Putyin volt beszédírója katonai „puccsot” jósol Oroszországban.

Abbász Galljamov, Vlagyimir Putyin egykori beszédírója a héten azt jósolta, hogy a következő évben az orosz elnök menesztését célzó puccs, egy „valós lehetőség”.

A CNN munkatársának,  Erin Burnettnek adott interjújában Galljamov azt mondta, hogy a növekvő gazdasági gondok és az ukrajnai invázió miatti orosz halálos áldozatok száma végleg eltörölhet minden türelmet „egy öreg zsarnok, egy régi diktátor” iránt.

„Jelenleg egy katonai puccs, vagy nagy vonalakban, egy elit puccs lehetségessé válik” – mondta hétfőn az „OutFront” című műsorban.

„Tehát egy év alatt, amikor a politikai helyzet megváltozik, az ország élén egy nagyon gyűlölt, népszerűtlen elnök áll, a háború pedig nagyon népszerűtlen, ezért a puccs valós lehetőséggé válik.”

Burnett kérdésére, hogy katonai puccsról beszél-e, Galljamov igent mondott, de „polgári szövetségesekkel”. Miközben Oroszország, Ukrajna elleni inváziójának első évfordulójához közeledik, az ukránok heves ellenállása, valamint Németország és az Egyesült Államok harckocsi-adományozása közepette, Putyin rendszertelen személyzeti filmeket készít, és „úgy néz ki, mintha vesztésre állna” – mondta az orosz politikai kommentátor.

„Az oroszoknak nincs szükségük Putyinra, ha nem erős” . Az ukrajnai győzelem nélkül Putyinnak gondot okozna a jövő évi elnökválasztás megnyerése – mondta Galljamov. Megjósolta, hogy Putyin ehelyett lemondhatja a választást és hadiállapotot hirdethet ki.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

111 gondolat erről: „(4102) A háború elveszett

  1. Azt kellene megérteni végre, hogy az európai háború nem béketárgyalásos okok miatt fejeződik majd be.

  2. Ami kézenfekvő. Ha nem ér véget a háború addig, akkor nem lesz jövőre úgynevezett „választás” az oroszoknál.
    Putyin a hatalmi érdekei miatt ment neki Kijevnek.
    Csak beletört a bicska.

  3. A híres, orosz szabad „választás”… Azért mondjuk tényleg nagy kár lenne 🙂

  4. Másik fórumról:

    Értehető módon miután az orosz red army porrálőtte ez oroszoklakta ukrán városokat és elűzte az ott elő orosz lakossàgot.

    Dehogy.Az orosz kjisebbség az ukronácik elöl menekült az anyaországba.Féltek attól, hogy borgőzös fukri fasiszták oszlophoz kötözve fejezik le őket csak azért,mert oroszul beszélnek.

    Előzmény: An Eilean Luinn (429892)
    kontraposztó Creative Commons License 45 perce -2 2 429916
    Egy kis valóság hidegzuhany ukronyaloncok, ukrobárenceknek:

    https://www.youtube.com/watch?v=EJ8i6Jix5uw

    ‘Ukrajkna veszít’ – interjú egy külföldi önkéntessel Willy OAM csatornáján. Brutál kontraszt a médiakamuk és valóság közt.

    A fickó profi katona, idegenlégiós, nem baka szint. Nincs kedvem most nyelveket nem beszélő csimpik kedvéért átiratot fordítani, röviden:

    – hatalmasak az ukrán veszteségek.

    – az ukránok, pl. a 24 dandár is (Bakhmut közelében délre) ahol ő van nagyon szarul felszereltek.

    https://www.thetimes.co.uk/article/url-ukraine-tank-brigade-challenger-leopard-russian-war-2023-wjg6ptp39

    Szarrá lőtt t60-a meg pár BMP2 ami el se indul. Hova tűnnek az adományok? (pszt… eloptáááák) Ez a front legkritikusabb szakasza.

    „még ha ok-nak is látszik is kívülről, elindítjuk és leáll”. Még szovjet cuccokat se képesek már üzemképesen tartani, de majd leopardot meg abrams-t… lol. 2 hete még 6 tankjuk volt, ma már csak 1. Az állítólag béna oroszok valahogy mindent secperc alatt szétlőnek.

    – full prostimédia mese hogy az oroszok és a wagner dobálja az embereit húsdarálóba és hullámokban áldozatokra tekintet nélkül támadnak. Max a börtöntölteléket dobták be így. Ponthogy taktikusan támadnak, emberanyagot kímélve, sokkal jobb inteljük és felderítésük van, tele vannak drónokkal. Minden tüzérségi ütegbe integrálva van drónos felderítő. Rongyos sereg?

    – Ukránok egyáltalán nem rotálják az egységeket, 1/1 pótolják a katonákat. Senki nem csinálja ezt II vh óta, mert rossz hatásfok – emiatt túlterheltek.

    – A 24. dandár felszerelése ahol a fickó is van, teljesen le van szanálva. Szétlőtt T62-es, BMP2 ami el se indul. „Még ami kívülről normálisan néz ki, az is leáll ahogy elindítjuk” A szovjet cuccokat se tudják működőképesen tartani, de majd a leopardot meg abrams-t? lol.

    https://www.thetimes.co.uk/article/url-ukraine-tank-brigade-challenger-leopard-russian-war-2023-wjg6ptp39

    Két hét után a 6 tankból már csak 2 kettő van. A ‘béna oroszok’ mindent secperc alatt szétlőnek.

    – Az oroszok, a wagner azért nyomulnak lassan előre mert prostimédia kamuival ellnetétben minimalizálják a veszteségeiket. A wagner vezetője szó szerint elmondta interjúban hogy nem városok elfoglalása a valódi cél az csak szükségszerűség, hanem ez ukrán sereg felőrlése, harcképességének minimálisra redukálása. Ha az ukránok olyan hülyék hogy védekezés helyett fejjel mennek a falnak és támadnak, az oroszok beállnak védekezni, annál jobb nem is lehetne. A valóban igazolható orosz veszteség 11750 fő. Ennél nyilván több, de össze se lehet hasonlítani az ukronáci számokkal.

    – Bakhmutot az Ukrán sereg 8 ‘legelitebb’ dandárja próbálja tartani: a 60., 71., gyalogsági, 24., 57., 58., gépesített, 46. légi., 128., hegyi. Még nekik is tróger a felszerelésük, milyen lehet a többinek? Hová tűnik a sok segély, a pénz, a fegyver? (pszt: ellopjááák…)

    – Bakmhut mégis szinte biztos hogy elesik.

    – Az ukránok nagyon gyengék ellentámadásban. Ok: korrupció és parancsnoki struktúra, képtelenek koordinálni. Elindult egy ‘idegenlégiós’ alakulat azzal az ígérettel hogy jön utánuk a páncélos támogatás. Harcba keveredtek, támogatás sehol. Kiderült hogy az el se indult a bázisról – az ukronácik ágyútölteléknek használják a seggnaív önkénteseket.

    – Beszámolója Kherszoni valós szituról: az oroszok engedélyt adtak az ottani embereik 90%-nak hogy visszavonuljanak – kímélik az emberanyagot. Így veszteség nélkül megőrizték a sereg negyrészét ami „masszív probléma” – az ukránok be akarták keríteni legjobb orosz egységeket de mire bevonultak nem volt ott szinte senki.

    – Harkovnál ahelyett hogy biztosították volna frontvonalat mentek előre ‘a határig” mint a fejetlen csirke, rá is faragtak. Mindig ugyanaz: nem honvédelem vagy taktika a fontos, hanem náci módra nekitürhülni a ‘gyűlölt orozsoknak’. Ki is szopnak.

    – „Tudsz mondani valamit a veszteségekről? azt hallottam hogy az oroszok és wagner sok ezer, han em több tízezer embert veszít Bakhmutban”

    – „A wagner infiltrációs erői rendkívül kevés ember veszítenek… köztben 24. dandár 80%… majdnem az egész dandár elpusztult” Uuupsz, valóság frontról.

    – A wagner felszerelése csúcstech. Drónokkal integrált NVG (éjjellátó) rendszer, „blue force tracking”: a wagneresek egy nagyon részletes digitális fotó térképet látnak amiben élőben láthatóak GPS taggel a baráti egységek. Módosított DJI drónok amiket a kínaiak szállítanak nekik. Rongyos sereg?

    – Az Ukrán parancsnokok nem hallgatnak a tanácsadókra. „ki ez külföldi hogy megmondja mit csináljak, mikor magasabb rangú vagyok?”

    – Azért hozzák a tankokat mert vesztésre áll a háború. A prostimédia hülyeségeivel szemben az oroszok nem akarják elfoglalni ukrajnát, ‘novorosszija’ kell nekik, ahhoz pedig már nem kell sok.

  5. Tibor bá, kíváncsi lennék, miért tetted be ezt a posztot.

    Csali az ‘atlantistáknak’, hátha ráharapnak ? 🙂

  6. 6 – Gyarmathy:
    Hogy bemutassam a CIA propagandát. Nem félek, hogy ekkora hazugság bárkit meg tud fertőzi.

  7. 7. Tibor bá,

    Ha létezik ez az illető és tényleg ezt nyilatkozta és ő hisz is benne, akkor miért CIA propaganda?

    Én nem nagyon hiszek az orosz nép bármilyen lázadásában(Putyin megdöntésében vagy annak támogatásában). Látva a magyar népet az orbán propaganda alatt hülyén tévelyegni, vajon egy sokkal erősebb propaganda és megfélemlítés alatt lévő orosz nép mire képes?

    Mert CIA kiválogatás után lett leközölve.

  8. 7 – Tibor bá´

    Rászántam némi időt és egy tapasztalt francia újságíróval készített riport leiratát rakom ide fel. Az újságíró neve Régis Le Sommier és utána lehet nézni a Wikipédián és más forrásokból is, hogy kicsoda az illető. Szeret a helyszíni tapasztalatok alapján tudósítani, írni; megjárta Irakot, Afganisztánt, készített interjút amerikai elnökkel és amerikai „héjákkal” stb.

    A riport egy független francia adó, a Sud Radio 2023. január 26.-i adásában hangzott el. A riporter, műsorvezető egy bizonyos André Berkoff volt.
    Alul mellékelem a francia nyelvű adás felvételét a YouTube-ról; aki ért franciául, eredetiben is meghallgathatja.

    Íme tehát az adásban elhangozttak nagy része magyarul:

    Régis Le Sommier: „Áprilisban a Le Figaro megbízásból, hogy írjak egy riportsorozatot az Ukrajnában harcoló franciákról.

    Ezúttal sikerült átjutnom a front másik oldalára.

    Egy veterán önkéntesekből álló orosz dandárral voltam a Kremennaja-Szvatovo vonalon, Bachmuttól északra. Velünk szemben állt a „Kraken” zászlóalj, amelyben az állománynak csak 40%-a volt ukrán, 60%-a külföldi, többnyire lengyelek az elit dandárokból. A front mindkét oldalán vannak elit egységek. Az ottani harcok tehát hevesek, az oroszok megpróbálják elvágni a fontos szállítási útvonalakat, az ellenség visszavág. Az a tíz nap, amit a fronton töltöttem, tíz nap pokol volt…

    Meglepett az oroszok rendkívüli elszántságának és a történelem iránti megszállottságának keveréke. Gyakran mondjuk, hogy Putyin a történelem megszállottja. De nem, maguk az oroszok, kérem, hogy figyeljenek, maguk az oroszok egyszerűen megszállottjai a történelemnek, az emberek ismerik, tudják; a történelmi emlékezet minden egyszerű oroszban ott van.

    És ez a történelmi emlékezet nagyon fontos… Talán egy bizonyos ponton mi Nyugaton már nem értékeljük azt a 20 millió orosz embert (megjegyzés: természetesen, a halottak között a Szovjetunió minden nemzete és nemzetisége megtalálható volt), akik a II. Világháborúban halt meg. Alábecsültük, hogy ez a legnagyobb tragédia milyen hatással volt az orosz lélekre. És a háború még mindig a lelkükben van.

    Mi nyugaton 300 000 mozgósított katonáról beszélünk. Néhányukkal órákat töltöttem. Igen, nem lőnek túl jól, a parancsnokság egy zűrzavar. De mégis – azon kaptam magam, hogy azt gondolom: ez a Vörös Hadsereg! Az 1940-es évekből, amelyik egyik emberhullámot a másik után követte, és végül visszaverte a németeket Berlinbe.
    Persze ez most egy másik háború, de az előző háború hatása mindenben érezhető. Képzeljük el, hogy valamikor az erdőben kötöttünk ki, és megkérdeztem a kísérő önkéntesemet, hogy milyen árkokat ástak körülöttem. Kiderült, hogy németek voltak, a II. Világháborúból. 1942-ben Manstein német tábornok főhadiszállása ezeken a helyeken volt, és hadseregének tankjai a harkovi csata előtt az erdőben voltak. És éreztem a történelmet, benne éltünk, szó szerint a lábunk alatt volt…

    …A legtöbbször közel voltunk a front elejéhez, múlt vasárnap pedig egészen elöl voltunk. Mit is mondhatnék? Ez egy másik univerzum, egy másik bolygó, ez Verdun az első világháború idején. Körülötte minden elpusztult, a terület be van ásva, mélyen a föld alatt vagyunk, egy bunkerben… és ott vannak a legmodernebb berendezések, ott ül egy operátor, és több drónról adatfolyam érkezik hozzá. A harci műveletekben betöltött szerepük pedig egyszerűen kolosszális. A katonai katedrális építészetében a drónok a sarokkövek.
    Végig azt mondtuk, hogy az ukránok a NATO-nak köszönhetően előnyben vannak a drónok terén. Most nem tudok semmilyen előnyről. Az oroszok nagyon-nagyon jók ebben.

    André Berkoff kérdése: Milyenek a konfliktus kilátásai általában?

    Le Sommier válasza: Fontos megérteni, hogy az oroszok most védekező pozícióba helyezkedtek. Igen, fokozatosan aprítják a területet, településről településre visszaszerzik a településeket, de az egész fronton bebetonozták a pozícióikat. Mindenütt betonozott páncéltörő „sárkányfogak” vannak. Az oroszok valóban elbarikádozták magukat.

    Ésszerűtlen lenne arra számítani, hogy megismétlődik valami olyasmi, mint Herszon elhagyása. Én akkoriban Hersonban voltam, az közel sem volt ennyire megerősítve. Ott nem voltak nehézfegyverek, itt csak nehézfegyverek voltak. T-72-esek oszlopait láttam, azt mondták, hogy csak ezen a területen körülbelül 60 tank volt. 60 tank! Láttam T-90-es tankokat. Sokat beszélünk a Leopárdokról, és ez ennek a megfelelője.
    Igen, új fegyvereket adunk Ukrajnának, hogy visszaszerezze területeit. De csak azt tudom mondani, hogy minden négyzetkilométer, ha az ukránoknak sikerül meghódítaniuk, kolosszális mennyiségű vérükbe fog kerülni.

    Kérdés: Azt mondja, hogy az oroszok készen állnak egy kemény csatára?

    Válasz: Mindenhol ugyanazzal a fanatizmussal találkoztam, ahol csak jártam, az önkéntesek fanatizmusával, akikkel együtt voltam, és amikor a katonákkal beszélgettem a közös ebédlőben.

    Láttam egy hidzsábot viselő csecsen ápolónőt, aki Putyinról mint egy istenről beszélt.
    De ami megdöbbentett, az a fiatal katonák hozzáállása volt. Beszéltem egy fiúval, az Idegen Nyelvek szak hallgatójával, akinek nem volt katonai tapasztalata, de úgy döntött, hogy a frontra megy. És a hozzáállása a történtekhez oroszbarát, de modern. Világos számára, hogy Oroszország semmiképpen sem akarja meghódítani sem Lengyelországot, sem Franciaországot.

    „Én a gyermekeinkért, az én életmódomért harcolok, és mi nem akarjuk a ti életmódotokat, az összes LGBT-vel együtt” – mondja nekem. Én csak továbbadom a szavait.

    Sok mindent el lehetne mondani, de ha a lehető legegyszerűbben fogalmazunk, a helyzet az oroszok szemszögéből így néz ki. Az oroszok azt mondják: „Mi vagyunk mi, és ti vagytok ti. A ti világotok értetek van, a mi világunk értünk van. Azért jöttetek hozzánk, hogy tönkretegyétek az életünket, és ha ezt akarjátok, háborút kaptok.”

    Láttam ezeket a katonákat a legnehezebb körülmények között élni. Egy hétig éltem ott, és nehéz volt, de ők hónapokig így élnek. A mi médiánkban a lövészárok-harcok fogyóeszközeinek nevezzük őket. De nem, egy hihetetlen erő állt előttem. … (megjegyzés: Sommier arcán döbbenet).

    Kérdés: Mit gondol arról, hogy az erőviszonyok megváltoztak ahhoz képest, amit korábban mondtunk, amikor Oroszország vereségét jósoltuk a csatatéren?

    Sommier válasza: Kíváncsi a véleményemre? A kontraszt, amit a visszatérésem óta láttam, elképesztő. Itt a háborútól távol álló tévés újságírók és a térképeken harcoló tábornokok érveit hallom, akik azt sem tudják, mi az igazi háború.

    Amit a fronton láttam, megrémített: nem vagyunk felkészülve egy ilyen intenzitású háborúra. Mi még a negyedét sem bírnánk elviselni annak, amit az ottani lakosság elvisel, a mi népünk nem képes erre, az oroszok pedig, mondom, ők elviselik.

    http://www.youtube.com/watch?v=GaNylE5RuBA&t=2s

  9. Bármi ami ellentmond az orosz narratívának, az CIA és/vagy atlantista bullshit.
    Napnál világosabb.

  10. Azok akik nem hívei az orosz propagandának miért lettek letiltva?

  11. „Dmitrij Medvegyev szerint az Ukrajnába szállítandó újabb, még nagyobb hatótávolságú amerikai fegyverek azt jelentik, hogy „egész Ukrajna égni fog”.
    A volt orosz elnök szerint a még fejlettebb fegyverek megérkezése megtorló csapást fog kiváltani Oroszország részéről, akár az orosz nukleáris doktrína mértékéig is.”

    #https://www.portfolio.hu/global/20230204/medvegyev-erkolcsi-torzszulottek-vezetik-amerikat-egesz-ukrajna-egni-fog-594930

    A putyindoktrína újabb próbálkozása.

    Többször írtam már, hogy az oroszok nem a nyugati harckocsiktól vannak berezelve, hanem a nagyobb hatótávú precíziós töltetektől, mert ezek képesek az ukrajnában és annak közelében lévő hadseregük logisztikájának lenullázására.

  12. 9.Gyarmathy
    Ez már nem szájkaraténak néz ki.
    Egy elemző azt mondta hogy a taktikai atomnak nincs értelme mert 20km-es körzetben rombol a front meg 1000 km hosszú.
    Esetleg az oroszoknak is van nagy hatótávú rakéta?
    Vagy azt látjuk majd hogy egyszer csak az oroszok szedelőcködnek és hirtelen visszább mennek oroszországba utánna meg megy az atom ukrajnára pár perc múlva? Esetleg nem taktikai?Sugárszennyezésben hogy érintené Oo-ot?

    Mikor ? Gondolhatnánk józan logikával hogy majd ha odaérne az első szállítmányok, esetleg amikor a rakédavédelmi rendszer (amit gondolom küldönekbocs nem követem már) átlépi a határt?Mert gondolom nagyjából le tudják követni.

  13. 13. andrew,

    Medvegyev a nagy megmondóember vagy az atommalfenyegő alak az orosz felső körben.
    Kb. hetente jön az újabb és újabb adag, ami a közvéleménynek szól. A háttérben mi zajlik, milyen üzengetések mennek, azt nem tudjuk.

    Hogy mennyire veszi komolyan a NATO, azt majd meglátjuk.

  14. A 150 km-es hatótávú precíziós töltetekhez egy térkép.

    #https://shortest.link/fIf8

    Ebből a sávból szedni kell az oroszoknak a sátorfájukat, vinni a sávon kívűlre a felhalmozott készleteket, parancsnoki központokat, légvédelmi eszközöket, értékesebb logisztikát.
    Vagy reménykedni, hogy hat a fenyegetőzés.

    És az a helyzet, hogy a 150km-es tölteten kívűl van még 300 km-es is.

    Sz@r ügy.

  15. 9. Zsolt:
    Jó, hogy rászántad az időt, kiváló elemzés!

  16. 16. ötlet,

    Lerombolnak még egy – két lakóházat, vagy néhány trafóállomást?

  17. Igen.
    Kuba partjaitól nem messze.
    Putyin a művelet elején szólt,hogy van pár célpont ha a NATO nagyon beleavatkozna.

    Van türelme semmi kétség.

  18. 19. ötlet,

    Talán.

    Lefordítom, hogy mindenki értse. Van Kuba partjainál – azaz Amerikához közel – orosz tengeralattjáró, mely atomfegyverekkel van felszerelve, és ez lenne Putyin ütőkártyája.

    A kérdés, ezen orosz csapásmérők seggében nincs 2-3 darab amerikai vadász tengeralattjáró, akik az orosz siló kinyílásának első jelére azonnal tüzelnek?

    Az amerikaiaknak számos egyéb eszközük is van, hogy felderítsék a partjaik közelében (és távolabb) lévő tengeralattjárókat, szóval kevés az esélye, hogy ki tudnák lőni az oroszok azokat a rakétákat.

    Tovább is van, de most nem mondom. 🙂

  19. Gyarmathy nap mint napi magabiztos hőzöngései három dolgot juttatnak rendszeresen az eszembe, ma már le is írom, hogy mik ezek, de csak az elsőt fogom kicsit részletezni, nem is túl hosszan:

    1. A 6. Német Hadsereg

    Miután a 6. Német Hadsereg először a nyugati fronton sikeresen vette be Brüsszelt, Liége-t, Namurt, segített áttörni Párizs védelmét és elfoglalt számos francia, belga és holland várost, települést, folytatta ugyancsak sikeres keleti hadjáratát. Varsó, Kijev (ahol Babij Jar-nál sok-sok ezernyi zsidó vérével szennyezte be kezeit!), majd következett a második harkovi csata, ahol vereséget mért a Vörös Hadseregre.

    Adolf Hitler büszkén (még Gyarmathytól is büszkébben, ki a NATO-ra hivatkozik!) jelentette ki, hogy a 6. Német Hadsereg még a Mennyei Sereget is képes lenne legyőzni.

    Erre viszont nem került sor. Ezt a kb. 250 000 főt számláló náci hadsereget, amely ezer számra mozgatott szárazföldi és légi hadifelszerelést, Sztálingrádnál megsemmisült. Kb. 90 000-en kerültek hadifogságba, a többiek meghaltak.

    (Az újjá szervezett hadseregre sok szót kár is pazarolni, az egy másik történet. Ez már az eredeti 6. Német Hadsereg katonáit nem érintette).

    2.-3. Ami még eszembe jut az két főnév: faék és buborék. Csak ennyi.

    Úgy gondolom, hogy ötlet fórumtárs 16-os hozzászólásárban felvetett megállapítására Gyarmathy 18-as válasza tökéletesen érthetővé teszi a „miértet”. Nem kétséges, hogy nem tudja értelmezni az írott szót és olybá reagál, mintha valamelyest emelt szintű lenne a vérében az alkoholszint. De lehet, hogy nem iszik, csak egyszerűen ilyen…
    Persze, a fenti fogalmak jóval többször felmerülnek őt olvasva, ez csak egy példa a sok közül.

    Itt régebben nem jártál, ember?

    http://www.youtube.com/watch?v=gRaaAmfGRGA

  20. Sajnos a nagypofájú, személyeskedő idiótákra már nincs időm, sem türelmem!

    Ha valakit idegesítenek az írásaim, csak lépjen túl rajtuk.

    Majd a blogot olvasó meg eldönti, hogy kit érdemes olvasni. 🙂

  21. 22 – Gyarmathy

    Nem idegesítenek, hanem mulattatnak!
    Írjál csak tovább, hadd röhögjünk! Nehogy abba hagyd!

  22. 1. Mi ez a királyi többes? Csak a magad nevében zsoltika. 🙂

    2. Erre a szintre nem megyek le, itt védtelen vagyok. 🙂

    3. Én nem röhögök rajtad, inkább sajnállak.

    4. Vége a párbeszédnek ismét jó időre.

  23. Z Próféta
    Gyarmathy kolléga rájött, hogy helikopterrel nem lehet beszélgetni járó motornál.
    Mindenesetre a náci – mai orosz párhuzam telitalálat.

  24. A cikk wishful thinking. Putyin annyira visszavonult (bújkál), hogy nem tartom ezt túl valószínűnek.
    Bár Hitlert is megpróbálták eltenni láb alól, ha sikerült volna, Németországot nem rombolják le porig. Elvileg Sztálin ellen is akadt legalább 4 kísérlet.

  25. „Ebből a sávból szedni kell az oroszoknak a sátorfájukat, vinni a sávon kívűlre a felhalmozott készleteket, parancsnoki központokat, légvédelmi eszközöket, értékesebb logisztikát.
    Vagy … – továbbiakban átírva az idézet folytatása – az oroszok kénytelenek a lövegeket hátrébb kényszeríteni. Ha 75 km-rel hátrébb vonják a lövegeket, akkor olyan, mintha nem kaptak volna semmit. Laikus véleményem, hogy a mostani tüzérségi távolságot sem a véletlen alakította. Azért vannak olyan mélységbe ahol, mert erre kényszerítették őket az oroszok. Ha nem lenne kényszerítő erő, akkor nyílván közelebb lennének a fronthoz és átlőnének felette.
    Azért nincs hír mostanában az orosz utánpótlás himars rakéták általi hatékony támadásról, mert hárébb vonták ezeket.
    Az is nagy kérdés, mikor érkeznek meg ezek a nagyobb hatótávú rakéták.
    Találkoztam rövid időn belültől, őszi tippig mindennel.
    Az amerikai tankok, amiket a hírek szerint most kezdenek legyártani, hogy azok páncélja már ne tartalmazzon szegényített uránt, legjobb esetben is ősz előtt nem érkeznek meg, de 2024 tavaszáig biztosan. Ez olyan Mátyás királyos. Adok is meg nem is. Ismert a mondás, aki gyorsan ad, kétszer ad.

  26. 9. Zsolt

    Köszi a cikket.
    Erről szoktunk mi is beszélni, nevezetesen, hogy a nyugati ember nem lenne képes arra amire egy orosz/ukrán (együtt írom őket, mert előbb utóbb együtt jönnek nyugat felé) katona. Hónapokig, sárban, fagyban, folyamatos ágyúzás mellett harcolnak. Mi meg itt a wellnes-központokban erősítjük az izmainkat (akarom mondani a 20,30 kg zsírunkat). Lehet, hogy 5x jobb a NATO katonai technikai eszközei, de a humánerőforrás szempontjából említésre sem méltó. Azzal a pár tízezres ultraképzett hipi szupi NATO elit alakultokkal nem lehet milliós hadsereggel harcolni (nem is erre lettek kitalálva, hamar elfogynának egy pergő ágyútűzben), oda hús kell, amit per pillanat nem tudunk, mi nyugatiak prezentálni. Erről beszél a haditudósító is! Lehet, hogy rosszul lőnek, lehet hogy kaotikus a vezetés de a katonák hazafiak és nagyon magas a tűrőképességük a mostoha körülményekkel szemben.

    Meglett az eredménye a nyugati néptömegekben a sok idióta woke, LMBTQ ideológia eröltetésének és a fehérember pusztításának. Majd megvédik „elitéket” a sok összevissza fegyelmezetlen barnák, feketék. De ez legyen az ő bajuk.

  27. 22 – Gyarmathy:
    Azért ez a stílus már átlépi a tűréshatáromat.
    Optimizmusod olyan szintű, hogy az már túllépi az átlag emberi kategóriát. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy valaki fizet érte. Más magyarázatot nem találok, mert intelligenciádhoz nem fér kétség. Megállapításaid, ha valaki úgy fogja fel, valóban derűre adnak okot. Én olvasok helyszíni, autentikus beszámolókat, az ukránok lehetetlen helyzetben vannak, ami mellett a te optimizmusod valóban nevetséges. Különben a hozzászólások fénypontja vagy, semmi kifogásom szereplésed ellen.

  28. 26. Bendegúz, Zsolt
    Nem hiszem, hogy ezt a puhányulást el lehet kerülni egy jóléti társadalomban.
    Masszázs fotel, légkondi, kaja dögivel, ami szem szájnak ingere és a puhányító körülmények sora végtelen.
    Hoznék egy példát. Egy megrendelőm kérdezte milyen vizet kérek, azt feleltem, mindegy. Erre azt mondta, – maga milyen igénytelen!
    Multik ivóvíz kínálatában van vagy ötven féle.
    Amikor az embereknek hasonlóan komoly dolgokban kell dönteniük óráról órára, hogy az enyhén buborékos ötmillió éves vizet vagy 2 millió éves vizet vegye, a kék ing megy e a szürke nadrághoz, akkor mitől edződne meg? Úr isten, foltos lett a nadrágom és tegnap is ez a póló volt rajta. Kezdhetjük ütni a gyerekeket, csak hogy szokják? Mitől bírná a jómódú a megpróbáltatásokat.

    Régen semmi baja nem lett a gyereknek, ha látta a jószágokat leölni amit később megettek. Óvodában, ha csirkét, nyulat adnak enni, akkor nyugodtan leölhetnék előttük az állatokat. Nyilván ilyen nem fog megtörténni, de akkor mikor edződik hozzá, hogy az életben komolyabb döntés is van, mint hogy melyik játékkal játsszon.

  29. 22 Gyarmathy

    Hát téged nem , az biztos……

  30. Gyarmathy kolléga realistán tájékozott.
    1 éve toporognak az orosz orkok miközben előtte fél évük volt hogy hadrendbe álljanak. (a „csak hadgyakorlat” idejében…)
    Hatékonyan fogja az egyébként jobb sorsra érdemes orosz élőerőt morzsolni a beállt ukrán védelem.
    Ezt soha nem fogják elnézni Putyinnak az
    oroszok…

    Napi Ork:
    „A Krím orosz. A Krím megtámadása Oroszország megtámadását jelenti, egyben a konfliktus eszkalációját. Az ukrán kábítószer-kartellnek meg kell értenie, hogy az ilyen támadásokat megtorlás követi.”

    Medvegyev

  31. 28 – Károly

    A nehéz idők erős embereket teremtenek, az erős emberek jó időket teremtenek, a jó idők gyenge embereket teremtenek és a gyenge emberek nehéz időket teremtenek – és ezzel a kör a nagy számok szintjén bezárult.

  32. 26 – Bendegúz

    Ukrán videó, az ukrán katona ezeket mondja:

    „Kimenekültünk ebből a pokolból , Bachmutból, Bachmutból, kis csoportokban, alig jutottunk ki, a parancsnokaink leszartak minket. Mondom, ahogy van: veszteségeink fél óra alatt 4 háromszázad (megjegyzés: ez sebesültet jelent) és 2 kétszázad (megjegyzés: halott). Bachmut… ennyien maradtunk (megjegyzés: ha jól számolom a videózó katonával együtt heten), ez a csoport, megyünk innen. …. itt… pokol, gyerekek, pokol…. mindenkinek el kell menni innen.”

    https://podolyaka-yurij.ru/05-02-2023-srochnye-novosti-s-ukrainy-artemovsk-bahmut-agoniya-garnizona-vsu-vyshli-my-iz-ehtogo-ada-vojna-na-ukraine-segodnya-17-video/?ysclid=ldr7qrcksg407664475

  33. 20 Gyarmathy

    Egy hozzáértőnek tudnia kell,hogy ha valamelyik szuperhatalom nukleáris csapást
    akar mérni a másik területére,akkor nem szükséges a „másik partjaihoz lopakodniuk”.
    Ez a képessége a szuperhatalmaknak az 1970-es,1980-as évekre már kialakult,elég figyelembe venni mindkét oldalon a tengeralattjárókról indítható rakéták hatótávolságát,ami már akkoriban elérte a 7-8000 km-t.
    Ez egyben azt is jelenti,hogy akár a saját felségvizek területéről tudnak csapást mérni gyakorlatilag a világ bármely pontjára,továbbá tekintettel kell lenni a nukleáris csapásmérő hármas másik két elemére:a csapásmérő repülőgépekről indított- szintén nagy hatótávolságú-rakétákra (B52/B1/B2-Tu95/Tu160),illetve a földi telepítésű indítóállomásokra.
    Lehet azon merengeni,hogy az egyik oldal tökkelütött idiótákból áll,míg a másik született zsenikből,de a Jó Ég mentse meg a világot attól,hogy élesben kelljen kipróbálni,ki mit tud.
    Szerintem.

  34. 27 – Károly

    „Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az orosz hadsereg távolabb fogja tolni az ukrán csapatokat Oroszország területétől, és biztonságos ütközőzónát hoz létre válaszul arra, hogy Kijev nagyobb hatótávolságú rakétákat szerez be Nyugatról.

    Az állami televízióban csütörtökön sugárzott interjúban Lavrov azt is elmondta, hogy mindenki a jelenlegi ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, de a Nyugat könyörtelen támogatása Kijevben fontos szerepet játszott abban, hogy Moszkva hogyan viszonyult a háborúhoz.

    „Most arra törekszünk, hogy az ukrán hadsereg tüzérségét olyan távolságra szorítsuk vissza, amely nem jelent veszélyt a területeinkre. Minél nagyobb a kijevi rezsimnek szállított fegyverek hatótávolsága, annál inkább vissza kell szorítanunk azokat az országunkhoz tartozó területekről” – mondta Oroszország vezető diplomatája.

    Lavrov megjegyzései mindössze két nappal azután érkeztek, hogy a Reuters két meg nem nevezett amerikai tisztviselőt idézve azt mondta, hogy Washington új, 2,2 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot készít elő, amely várhatóan először tartalmaz nagyobb hatótávolságú rakétákat.”

    További részletek itt (is):

    http://www.veteranstoday.com/2023/02/03/lavrov-ukraine-will-lose-more-land-because-of-us-long-range-rockets/

  35. 20

    Gyarmathy

    Szerintem nem kell lefordítani érthető,de ha magyarázok jön a vád hogy okoskodok.
    Erre meg semmi szükség , ha valaki érteni akarja úgyis érti.

    „Az amerikaiaknak számos egyéb eszközük is van, hogy felderítsék a partjaik közelében (és távolabb) lévő tengeralattjárókat ”

    Már ne haragudj,a másik se olyan hülye és tehetetlen.

  36. 30.Károly
    Nagyon jól látod a jelenséget. Én is szoktam néha előhozakodni egy H.G.Wells régen olvasott regényéből kiragadott allegóriámmal, hogy mit tesz a feltétlen, korlátlan jólét az emberi társadalommal.
    A hős egy olyan helyre jut el, ahol senki nem kell dolgozzon semmiért, a jőlét korlátlan és elhülyitő, az emberek ugymond elbirkásodtak, hogy azt ne mondanem belehülyültek a jólétbe, de annyira, hogy minimális önfenntartó ösztöneiket is elveszitették már.
    Egy ember a folyóba esik, ordibál szerencsétlen, de a parton birkaként állingálók közül SENKI segitségére nem siet, bénán bámulják a szegény társukat.
    A normális világból most , frissen érkezett regényhős veti magát a vizbe, kimenteni a fúldoklót.
    Ez a regénybeli jelenet hajaz szerintem a mai nyugati átlagemberke vielkedésére.Neki ki kell előre irni a hirekben, hogy sokkoló jelenetek következnek…istenem.
    Ezekkel menne neki a NATO az oroszoknak?

  37. 38 – balint

    Egyetértek veled. ÉS H.G. Wells-el is.

    „A hős egy olyan helyre jut el, ahol senki nem kell dolgozzon semmiért, a jőlét korlátlan és elhülyitő, az emberek ugymond elbirkásodtak, hogy azt ne mondanem belehülyültek a jólétbe, de annyira, hogy minimális önfenntartó ösztöneiket is elveszitették már.”

    Erről a témáról, t.i. a Calhoun féle egérkísérletről már volt itt szó, ez az anyag is már fel volt rakva ide a blogra (a videófilm biztosan, arra emlékszek), de ismétlés a tudás anyja…

    https://raketa.hu/a-tokeletes-vilag-az-osszes-lakojanak-a-kihalasaval-vegzodott

    És az angol nyelvű videó magyar felirattal:

    http://www.youtube.com/watch?v=zdG4SBOq7J0

    Egerek és emberek…

  38. 20,Gyarmathy
    Szerintem túlságosan egyoldalúan nézed a dolgokat, és nagyon lehorgonyoztál a nyugati propaganda partjainál. Gondolkodó ember, aki tisztában van a hadijelentések céljaival, ami nettó propaganda , valamelyes kis igazsággal füszerezve, az átolvassa mindkét fél dumáját, elossza kettövel, és ez lesz az igazság, legalább megközelitőleg.
    Továbbmegyek: tudnivaló, hogy manapság már semmi szükség senki partjai közelébe lopakodni a vizek alatt, olvsad el figyelmesen 35. Átlagember hozzászólását erről, minden szava igaz.
    Továbbmegyek, kedves Gyarmathy: az az Amerika, melynek te drukkolsz, tulajdonképpen egy fölöttébb rossz helyzetben levő , öreg és beteg , lerobbant papirtigris.A bundája még szép, de CSAK a bundája, az is csak messziről.Amit irok, tapasztalatból irom: számtalanszor láttam Amerikát messziről közledve hozzá.Valami csodás, pazar az éjszakai Manhattan ragyogó felhőkarcolóinak látványa,valami lenyűgöző, ezt egy repülőből kevésbé érzékeled, de nem ám a tenger felől érkezve, lassan, a csodás látványt kortyonként élvezve.
    De jaj közelebb érve, partraszálva meglátni a csodás ragyogás alján a piszkot-nyomort, bünőzést, a csiki-vili, távolról oly szép fényreklámokat tartó csúnya vastraverzeket, a rosszul takaritott járdaszegélyek hosszában a szemetet, ez olyan lehangoló, hogy csak, és megérti az ember, hogy igaz a magyar mondás, tényleg nem minden arany, ami fénylik.
    Summa summarum, Amerika messze nem az , aminek látszani szeretne.Minden tekintetből.

  39. „Igaz, hogy egy képzetlen harcos négy órát él Bachmutban?” – Ezt a kérdést tette fel Ramina Eshakzai újságíró a „Tesla” hívójelű AFU-tisztnek Bachmut központjában, más ukrán katonáktól származó információra hivatkozva.
    (megjegyzés: AFU = Ukrajna Fegyveres Erői)

    A tiszt azt válaszolta, hogy szerinte ez mégiscsak valami negatív statisztika. „Szerintem tovább” – tette hozzá Tesla némi gondolkodás után.
    Érdemes megnézni az ukrán katona válasz előtti reakcióját!

    Az eredeti és teljes felvétel az ukrán „Strana” hírportál Telegram csatornáján található meg (https://t.me/stranaua/89374), de az én gépem nem nyitotta meg a felvételt, ezért biztos, ami biztos rakom az alábbi a videófelvételt a Yandex-ról.

    https://yandex.com/video/preview/4046402301010319816

  40. 40 – bálint:
    Köszönöm, hogy ezt leírtad. Gyarmathy olyan mértékben fertőzött, hogy minden szóért kár. De legalább megpróbáltad.

  41. 40-41.
    Különös bája van a suk-sükölésnek, ami nem helyesírási hiba, hanem műveltségbéli…
    „az átolvassa mindkét fél dumáját, elossza kettövel”

    Mosolygok.

  42. 35 Zsolt
    Nem tudom ezt a cikket ki közölte, mert furcsa, mindjárt odabiggyesztettek egy kommentárt mellé:
    Jevgenyij Viktorovics Prigozsin kommentárja:
    Megvilágítom a helyzetet. Az ukrán fegyveres erők sehová sem vonulnak vissza. Harcolnak a végsőkig. Artemovszk északi körzeteiben elkeseredett harc folyik minden utcáért, minden házért, minden lépcsőfokért. Természetes, hogy a tömegmédia az ukrán erők visszavonulását óhajtja, de ez nem következik be sem az északi körzetekben, sem a déliekben, sem a keletiekben.
    Soha nem fogunk kiigazodni a médiában megjelenő hírek alapján, marad mindenkinek a józan ész, és a saját beállítottsága… 🙁

  43. 43 – Zozó:
    Lehet kritizálni, bár szabály, hogy helyesírásba nem kötünk bele. Azonban mielőtt vitriolba mártod a tollad, érdemes némi tudást beszerezni. Akit kritizálsz egy 70-es férfi, aki gyerekkorában tanult magyarul nem Magyarországon. Azóta járja a világot és Izraelben kötött ki. Ehhez képest magyar tudása példás és dicséretre méltó. Csak meghajolni lehet előtte. Pofátlan megjegyzésed a nevében visszautasítom.

  44. Helyesírásba nem kötnék bele. Szabály az szabály.

  45. 42 Zozó
    Hát én meg azt mondom, hogy Bálint párját ritkítja, aki fiatalon külföldre került, ráadásul nem is Magyarországról, hanem Erdélyből, és még 80 év felett is így bírja a magyar nyelvet, az nekem már csodaszámba megy, látva sok sokkal fiatalabbat akik néhány évtized múlva már kerékbe törik a magyart.
    Az ő magyar tudásában ez a legkisebb hiba, amit kiböktél, az fel sem tűnik, hogy milyen mívesen tudja megfogalmazni mondanivalóját, sok itthoni magyar nem tudja így…

  46. 45 Tibor bá’
    Megelőztél, mint látom… 🙂

  47. 22. Gyarmathy
    „Majd a blogot olvasó meg eldönti, hogy kit érdemes olvasni.”

    Semmiképp nem a féligazságokat, ferdítéseket toló aktivistát.
    Már a normális kommentek egy része is problémás, mert tőled vett idézettel kell kezdeniük a választ

  48. 44 – hubab

    „Nem tudom ezt a cikket ki közölte,…”

    Bocsáss meg, kedves hubab, de most figyelmetlen voltál!

    Ezt írtam:
    „Ukrán videó, az ukrán katona ezeket mondja:”

    Azt gondoltam, hogy ez elég világos, de most inkább akkor navigállak:

    1. Nyisd ki a mellékelt linket!
    2. Menj lejjebb, kb. az oldal közepén találsz egy videót. A kezdőképen egy sáros, szegélyezett út van, a háttérben füstoszlop.
    3. Nyisd meg a videót és nézd meg illetve hallgasd meg, hogy mit mond a felvételt készítő ukrán katona!
    4. Ez a „cikk” a mondanivalójának átirata; lefordítottam az itteni fórumozók számára. De te érteni is fogod a szöveget, szerintem.

    Így már kerek a történet számodra?

  49. Mély nyomot hagyott bennem, amikor egyszer láttam egy holland katonai teherautóról leszállni a katonákat egy mekinél. Lépcső kihajt, korlát felhajt. Egyesével háttal le a lépcsőn a korlátba kapaszkodva. Csak lassan, nyugodtan, biztonságosan. Mint egy nyugdíjas klub résztvevői által előadott katonai paródia…
    Ha ezeket egyszer valaki neki fogja vezényelni az orosz katonáknak, az a szándékos emberölés és kollektív öngyilkosság fura elegye lesz, nem pedig harc!!

  50. 42,45 Tibor bá
    46,47 hubab
    Köszönöm, kedves barátaim, hogy védelmetekbe vettetek.
    43,zozó
    Gyatra magyarságomat Kolozsváron szereztem be, az ötvenes évek hajnalán, mélyen áron alul, a 2.sz. külvárosi magyar nyelvű elemi iskolában. Még ezen igénytelen müintézetben is útólért bennünket a pech, a tanitónéni a második iskolai év után bejelentette, hogy ennyi hülyét egyrakáson nem hajlandó tanitani, ergo müveltségem megakadt, dehogy megakadt, derékbatört két elemi után.
    Ilyen iskolázottsági hátrányok után, világos, hogy fogalmam sincs, mit jelenthet magyarul a beirásodban hozott „suk-sükölés”?

  51. 43. „Műveltségbéli…” Oktass, waze, isszuk szavaidat… 🙂

  52. 43 Te egy paraszt vagy.

    Bálint, én is elnézést kérek a nevezett bunkó nevében. Mély tiszteletem!

    (Ezért mennek el a blogról a régiek, mert ilyen bunkók nyertek itt teret.)

  53. 56. „A személyeskedés ritka vendég ezen a fórumon.” Te vagy a mágusa… 🙂

  54. 58 – Zozó:
    Ezek szerint én nem vagyok úriember. Kedves Zozó a kitiltás a fejed felett lebeg.

  55. Ha nem veszed „pofátlanságnak”, de amit írtam, figyelemmel különösen az egyetemi jegyzet utolsó mondatára amit bekopiztam, Tény.
    „…hanem inkább nyelvszociológiai és kulturális kérdésnek tartják.”

    Ugyanakkor a céltalan személyeskedéscunamira rá se hederítesz.
    A nívót a moderálás egyoldalúsága korlátozza. Szerintem.
    Ezekre nem is kívánok reagálni. Nem dolgom.

    Ámen

  56. 35

    Azért egy távolibb kilövésnél nagyobb az esélye az elhárításának.Nem?
    Persze nem lehet vaktában lövöldözni ilyen súlyú fegyverrel,de a „művelet” elején a Pentagon kicsit véreset vizelt többször kérte az oroszokat hogy vegye fel a forró drótot, – amit kicsit hanyagolt Moszkva – nehogy valami félreértés csússzon be.

    Senki nem akar atomot senkinek,de provokálják Moszkvát,közben fosnak Amerikában.

    Nem lennék Putyin,vagy a hadsereg helyében.
    Jeges koponya kell ide.

  57. 40. Bálint,

    Voltaképpen mit is akartál mondani?

    Hogy Amerika beteg és haldoklik? Ezt a süket szöveget hallgatom a szocialisban töltött iskolaéveim óta.

    Beteg Amerika persze, meg az egész nyugati világ. Nála már csak egy betegebb van, az Orosz birodalom. Éppen haláltusáját vívja.

  58. Valami történik Ukrajnában,házkutakodtak között van Ihor Kolomojszkij is,akinek Zelenszkijt is köszönhetjük.
    Ő volt az aki ezer eurót ajánlott minden leölt orosz katonáért Dnyepropetrovszk kormányzójaként még a Maidan után,mostanában Izraelbe menekült,a házkutatás nem tudom hol volt.

    https://infostart.hu/kulfold/2023/02/01/politikusoknal-tart-hazkutatasokat-az-ukran-biztonsagi-szolgalat

    Múltkor a helikopter baleset a belügyminiszterrel,meg úgy zajlik az élet a háborún túl is.
    Valaki bővebben tud erről mondani?

  59. 29. Tibor bá,

    Stratégiai gondolkodás, Tibor bá. 🙂

    Én is olvasok helyszíni beszámolókat.

    „..ami mellett a te optimizmusod valóban nevetséges.”

    Majd meglátjuk, ki nevet a végén. Én néha visszaolvasom ki mit írt mondjuk fél éve vagy a háború kezdete után. Abból elég jól lejön, hogy ki gondolkodik jól, reálisan.

  60. 65. ötlet,

    Éppen írtják a korrupciót is Ukrajnában. Takarítanak amerikai segítséggel.

    (Magyarországra is ráférne)

  61. Köszönöm, öszintén és szivből, minden kedves blogtárs támogató bejegyzéseit .
    Részemről fátyolt az egészre, számunkrra a blog továbbra egy igazi virtuális kávéház, ahol a nép néha átkiabál valamit a szomszéd asztalhoz.
    Jól van ez igy.

  62. 68. ötlet,

    Írhatnék egy nagy litániát, de inkább csak annyit, hogy majd kiderül.

    Romániában valami hasonló játszódott le néhány éve és javára vált az országnak.

    Ukrajnát évtizedek óta rohasztja a korrupció (akár csak Oroszországot). Jó eséllyel ez most javulni fog.

  63. 70
    Gyarmathy

    „Írhatnék egy nagy litániát, de inkább csak annyit, hogy majd kiderül.”

    Akkor pihenj rá,és majd legközelebb…Tényleg érdekel egy olyan ember „vegzálása” aki Hunter Biden üzlettársa is volt…

    Inkább tűnik majomkodásnak az ukrán uniós tárgyalások előtt,legalább annyira mint itthon a korrupcióellenes intézkedések az áhított eurókért.

    Aztán majd minden marad a régiben.
    Azért reménykedek.

  64. 71. ötlet,

    Ukrán oligarchákat fosztanak meg az állampolgárságuktól. Milliárdos csalások derülnek ki. Oroszoknak kémkedőket lepleztek le.

    Szerintem nem majomkodás, vagy ha igen, akkor elég kemény.

  65. Mint ígértem, csak ritkán és csak lényeges kérdésekben fogok hozzászólni. Most két okom van rá.

    1. Kicsit késve és a latinos műveltséget sem véka alá rejtve megérkezett a bocsánatkérés féleség Bálint felé, bár eleve ezzel kellett volna kezdeni. Sőt, kellő műveltség esetén sokszor el sem kell jutni odáig, hogy bocsánatot kelljen kérni. Erről ennyit.

    2. Kommentár nélkül: A török média 2023. január 14.-i izraeli (MOSSAD) adatokra hivatkozva az alábbiakat hozta nyilvánosságra:

    Eddigi orosz veszteségek a háborúban:
    23 db katonai repülőgép
    56 db támadó és szállító helikopter
    200 db katonai gépjármű
    889 db harckocsi és páncélozott harcjármű
    427 db tüzérségi eszköz
    12 db légvédelmi rendszer
    18.840 fő orosz katona elesett
    44.500 fő megsebesült
    323 fő fegyenc elesett

    Eddig ukrán veszteségek a háborúban:
    302 db katonai repülőgép
    212 db támadó és szállító helikopter
    2.750 db katonai gépjármű
    6.320 db harckocsi és páncélozott harcjármű
    7.360 db tüzérségi eszköz
    497 db légvédelmi rendszer
    157.000 fő ukrán katona meghalt
    234.000 fő megsebesült
    17.230 fő fegyenc elesett
    234 fő NATO katonai kiképző elesett
    2.458 fő NATO katona (német, lengyel és litván) elesett
    5.360 fő külföldi zsoldos elesett

    https://hurseda.net/gundem/246987-iddia-mossad-a-gore-ukrayna-ve-rusya-kayiplari.html

    Egyéb, a helyszínt szintén megjárt források is elképesztő ukrán veszteségekről számolnak be a hadszíntéren, a Nyugat növekvő katonai hardver-segélye ukrán szempontból messzemenően megalapozott, de valószínűleg kevés lesz és késve érkezik.

  66. 65 – ötlet

    Lemondások, letartóztatások magas szinten – Zelenszkij elnök köreiből, eddigi bizalmasai, haverjai, támogatói vannak érintve az ügyben.

    A vád lopás hatalmas tételben, sikkasztás, nyerészkedés, korrupció – az élelmiszertől kezdve egészen a nyugati, legfőképpen amerikai hadieszközökig bezárólag. Ami az Ukrán Hadsereg kellett volna, hogy megkapjon, eladták máshova vagy ott is kötött ki, de sokszoros összköltségek után.

    Zelenszkij rettentően kellemetlen, hogy a szálak hozzá közeli emberekhez vezetnek, s ez nagyon rossz fényt vethet rá is. Rosszabb esetben, ha kiderülne, hogy eddig nem csak fedezte ezeket a haverokat, de neki is csurrant-cseppent, nos, ez már igazi probléma lenne. Amit persze nem nagyon kommunikálnának.

    Szerintem így vagy úgy, Zelenszkij egy szép napon jóval nagyobb szolgálatot tesz a gazdáinak halottként, mártírként, mint élőként. A „Kreml ügynökei voltak” narratíva már a fiókban hever valahol, jó eséllyel egy amerikai vagy brit fiókban vagy mindkettőben. Zelenszkij hamarabb lesz hulla, mint korrupcióval megvádolva, még ha a valóság ez is (lenne).

    A házkutatás Kolomojszkijnál meg Avakovnál ködösítés, a figyelem elterelésére van kitalálva Zelenszkij stábja által. Ezek a nagyágyúk nem lesznek megvádolva, de addig is rajtuk csámcsoghat az ukrán média és így szépen némileg elterelik a gyanút a más funkcionáriusok menesztéséről, s ezzel magáról az elnökről is. Ha botrány van, amiben érintve vagy, csinálj egy még nagyobb botrányt (teljesen mindegy, hogy van némi alapja vagy egyáltalán nincs!), s ezzel tereld el a közbeszédet meg a reflektorfényt az eredeti botrányról! Ilyen szempontból a helikopteres ügy is éppen jól jöhet… Régi, szinte unalmas politikai trükk, mindenhol alkalmazzák is a világon.

    Az amcsik dühösek, hogy a fronton a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy azt elképzelték és elkezdtek vagdalózni, vádaskodni, bűnbakokat keresni. A korrupciós gyanúk kapcsán egyébként jogosan. És ez ráadásul közvetlen összefüggésben van az amerikai belpolitikai helyzettel, a leginkább a Kongresszus elnökének megválasztása körüli huzavonával és azzal, hogy végül milyen ígéreteket tett Kevin McCarthy egyes befolyásos kongresszusi politikusoknak (köztük Trump embereinek!) Ukrajna kapcsán.

    De egyébként ha a Krím már ma az ukránoké lenne, az egészet le se szarnák, az megint egy más helyzet lenne Amerikában is.

    Szerintem ez folyik most Ukrajnában.

  67. 74 – MangaMonguz

    Egy kérdés: az élőerőnél hol vannak az eltűntek?

    Úgy tudom, hogy az ukrán oldalon rendkívül magas a száma az ilyen státusú katonáknak. Sok tüntetés is van rendszeresen szerte Ukrajnában, ahol a feleségek, anyák követelik, hogy a hatóságok adjanak pontos információt (akár azt, hogy a férjük, barátjuk, fiuk meghalt!), de azok nem mondanak semmit és eltűntként kezelnek nagyon nagy számú férfit.

    Valljuk be, tudni lehet, hogy az ilyen férfiak csak kis töredéke lehet még az élők sorában….

  68. 74. MangaMonguz,

    Nyílván a Mossad jelentését egy kis szutyok török weboldal írásából lehet megtudni, amit nem lehet alátámasztani semmilyen komolyabb forrással sem.

    Ez a weboldal kb. a magyar origo.hu vagy a prostisrácok szintjén van.

    Nem tűnt fel, hogy semmilyen forrást nem adtak meg?

    Azért ha valaki ennyire durva számokat közöl, szemben szinte mindenki mással, ráadásul mindenféle forrás nélkül, nem kellene óvatosan és gyanúval kezelni?

    Nagyon csodálkozom, hogy ezt így csont nélkül benyelted és még ide is hoztad, mint ami nagyon fontos.

    Ez a ‘hír’ nem az orosz-ukrán háború igazságáról tárt fel valami lényegeset, hanem sokat elárult rólad.

  69. 64,Gyarmathy
    Lehetséges, hogy igazad van, a világ, mint olyan, haldoklik. Ki fog hamarabb kidőlni, a nyugati, vagy a másféle társadalmak, csak idővel világlik majd ki.
    Egy dolgot mondhatok, és ez csak az én szerény meglátásom:
    Nekem úgy tünik, hogy a kelet-európaiakban valahogy több kitartás, találékonyság, több életrevalóság szorult.Valahogy, valamiképpen.
    Nekem szinte mindenre van valami kis hülye történetkém, ez nálunk úgy látszik, valami családi elmebaj.
    Nos, álljon itt egy apró példája a kelet-európai „segits magadon” adottságnak:
    Boldogult öcsém Amerikában élt, munkájából kifolyólag rengeteget járta az országot.Egy rohadt hideg, jeges téli éjszakán megáll egy afféle útszéli Truck-Stop -nál egy benzinkút mellett. Olyan hideg volt, hogy minden pénzt megadott volna egy jó, forró teáért, benne egy nagy szelet citrommal. Legnagyobb kiábrándulására, a kiszlgáló kislány sajnálkozva közli vele, hogy elromlott a presszógép, nincs lehetősége forró vizet keriteni. Öcsém megpillantja a lány mögötti polcon a mikro owent, és most figyeld egy kelet-európai és egy amerikai közötti beszélgetést, és a mentalitásbeli eltéréseket:
    -Drága szivem, van mikrósütőd?
    -Hogyne volna-igy a lány.
    -Akkor, drágám, tégy egy pohár vizet a mikróba, és két percen belül olyan forró vizet kapunk, hogy még a pucidról is leolvad a szőr, és kész a teaviz…
    Mondanom sem kell, hogy a bárpultmellet, a közelükben üldögélő teherautó soförök leestek a székekről a röhögéstől, ime a gondolkodásbeli , kelet-európai problémamegoldó különbség.

  70. 74 – MangaM:
    Köszi Laci. Nagyon kellett már egy kis összehasonlítás. Az adatok biztos nem pontosak, de kétlem, hogy propaganda szándék állna mögötte.

  71. 79. Bálint,

    Tetszett a történet. 🙂 Igen, ezt alátámaszthatom, de nem akarok magamról beszélni. 😀

    Sajnos azonban a magyar népet elnézve, ahogy tapsol és újra és újra bedől a kifosztóinak, miközben az ország a falnak megy, hát szóval vegyes ez a kép.

    80. Tibor bá,

    Én meg inkább a Kreml propagandáját sejtem mögötte, mintsem a Moszad jelentését.

    De persze mindenki azt hisz, amit akar. (Aztán előbb-utóbb úgyis a valóság fog uralkodni).

  72. 74 – MangaMonguz

    Zaluzsnij legutóbbi személyes USA beli látogatása során megmondta Lloyd Austin-nak a valós ukrán veszteségeket, a halottaik számát: 257,000.
    Ezt Douglas MacGregor állítja azzal, hogy az infót a pentagonos kapcsolataitól tudja, valamelyik YouTube-os videóján beszél is erről.

    Na most, én még Soledar eleste előtt azt hallottam, hogy az ukránoknál túllépte a félmilliós határt a szám, amely a harcképtelenné tett katonák számát jelöli – ebben benne vannak a sebesültek, a halottak és a fogságba esett ukrán katonák is.

    A te által közölt adatok szerintem reálisak, de ahogy említettem az „eltűntek” adatsort hiányolom.

    Ha viszont mindent összevetek, a te adataidat és a MacGregor által közölt adatokat, akkor a számok nagyságrendileg ülnek, pláne akkor, ha azt is figyelembe vesszük, hogy hadifoglyok is vannak. Ugyanis a 257,000 számban, amire MacGregor hivatkozik benne lehet a hivatalosan eltűntnek nyilvánított, de nyilvánvalóan – nagyon kis lehetséges kivétellel, amely csak egyéni szerencsén múlhatott egy kis számú embernél – szintén halottak. Ezt Zaluzsnij is jól tudhatja.
    ´
    Köszönöm, hogy megosztottad velünk a fenti információkat! Jó lenne, ha gyakrabban írnál itt újra, a hozzászólásaid itt mindig is emelték a színvonalat!

  73. 81- Gyarmathy
    Irod:”Sajnos azonban a magyar népet elnézve, ahogy tapsol és újra és újra bedől a kifosztóinak, miközben az ország a falnak megy”
    Csak azon gondolkodom, hogy milyen lenne ha a szemkilövető lenne a trónon, vagy makizaj!?! Mert egyelőre más aspiráns még nemvolt
    OrbánViktor olyanamilyen,de még mindig a legkisebb rossz

  74. 80. Tibor bá’

    Írnám, hogy szívesen, de valójában nem szívesen, jobb lenne mindenkinek, ha nem egy eszkalálódó háború zajlana Európában.

    Az összes többi hozzászólásra reagálva nagy vonalakban:
    Mint írtam korábban, nem óhajtok végtelen teleregényeket írogatni, még kevésbé bájcsevegést folytatni a semmiről, csak figyelemre méltónak tekinthető információk megosztásának látom értelmét.
    Aztán majd a blog olvasói eldöntik, hogy mit gondolnak ezekről, ez már nem az én dolgom.

    Vissza a témához:
    James G. Rickards befektetési bankár, a CIA volt stratégiai tanácsadója a Daily Reckoning nevű online portálon írt véleménycikkében (2023. 01. 04.) azt írta: Ukrajna közel sem áll olyan jól a háborúban, mint ahogy azt az amerikai kormány és a nyugati média sugallja. Véleménye szerint az ukrán veszteségek 8-10x nagyobbak, mint az orosz veszteségek.
    https://dailyreckoning.com/time-to-get-real-about-ukraine/

    Megjegyzés: 2022. februárja előtt Ukrajna rendelkezett a második legnagyobb méretű konvencionális haderővel Európában, ehhez képest mostanra az európai államok már nem a korábbi raktár készleteiket merítették le, hanem lassan a saját hadrendben lévő technikájukból is adni kénytelenek az ukránoknak.

    Hova lett az egy évvel ezelőtt még meglévő több ezer ukrán harckocsi, lövészpáncélos és tüzérségi rendszer?

  75. Re:84 Manga
    Rohad a szántásban, és az erdőben a több százezer gyalogsági és páncélos elleni aknával együtt.

    Ha vége lesz a háborúnak, ez lesz a legnagyobb baj a túlélők számára.

  76. 52 Zsolt
    Valóban ott van az a videó is, de azért nem egyszerű megtalálni, ha csak a linkre hivatkozol, van ott egy rakással. De így már megtaláltam.
    Én konkrétan a cikket olvastam, ami a link megnyitásakor megjelent, alatta meg van egy rakás videó, amik legtöbbje éppen orosz szemszögből mutatja a dolgokat, én pont egy olyanba néztem bele, aztán meguntam.
    És a cikkben található kommentárra utaltam, ami nyilván egy ukrán hivatalos álláspontot tükröző nyilatkozat, ami nyilvánvalóan cáfolni igyekszik a visszavonulásukat, mintegy válaszként ezekre a hírekre.

  77. Sz@r ügy.

    „Kijöttek a friss orosz makrógazdasági mutatók: az orosz költségvetési deficit 2023. januárjában – tehát egyetlen hónap alatt – elérte a 25 milliárd dollárt (1,76 ezer milliárd rubelt). Moszkva egyébként is jelentős deficittel számolt az idei évben, de a januári mutatók már most elérték a teljes éves deficit 60%-át.

    Hogy mi áll a hátterében? Leegyszerűsítve a következő: az Ukrajnában zajló háború miatt a költségvetési kiadások 59%-kal nőttek, a gázból és kőolajból származó bevételek viszont 46%-kal zuhantak a tavalyi évhez képest. Az ok nem csak a nyugati olajembargóban keresendő, de a háború miatt az Oroszországgal való kereskedelem toxikussá vált, hiába növelték bizonyos országok az importjukat (pl. India és Kína), de az orosz kőolaj piaci ára (Urals) levált a nemzetközi piaci mutatóktól (Brent és WTI), és jelenleg 41%-kal kevesebbet ér.
    De nem csak az energiahordozókból származó bevételek, hanem más költségvetési bevételek is bezuhantak – a többi bevétel 28%-kal.

    1998 óta nem volt ennyire magas az orosz költségvetési deficit. És mi volt 1998-ban? Igen, orosz rubelválság, majd államcsőd.”

    (Anton Bendarjevskiy mai bejegyzése)

    #https://www.facebook.com/anton.bendarjevskiy

  78. 88. MangaM,

    Micsoda weboldal már megint.

    Egy másik cikk ugyanerről az oldalról:

    #https://southfront.org/in-video-crazy-kindness-of-russian-soldiers/

    Az orosz katonák annyira kedvesek az ukránokkal, hogy úgy foglalják el az ukrán állást/erődöt, hogy egyetlen ukrán sem halt meg, de még csak meg sem sebesült.

    Ez annyira szép, hogy majdnem könnyeztem a meghatottságtól.

    Csak akkor vajon miért pusztulnak (ugyanezen oldal állítása szerint) az ukránok ennyire gyorsan?

    Az nem lehet, hogy megint egy szutyok, orosz propaganda oldalba futottál bele? 🙂

  79. Kommentár nélkül:
    Amerikai tábornok: a brit haderő jelenlegi formájában nem számít élvonalbeli haderőnek és képtelen lenne megvédeni az Egyesült Királyságot és a szövetségeseit. – Sky News
    https://news.sky.com/story/us-general-warns-british-army-no-longer-top-level-fighting-force-defence-sources-reveal-12798365

    Megjegyzés:
    A kommentár nélkül azt jelenti, hogy nem fűzök hozzá kommentárt – ha esetleg ez nem lett volna világos eddig. A blog olvasói viszont nyugodtan kommentálhatják adott média híreit, de jelen esetben nem velem kell vitaestet nyitni.

  80. 92. MangaM,

    Röviden: DE

    Elég megnézni az oldalon a cikkeket videókat, mely az orosz – ukrán háborúval foglalkozik. Ordít a bulshit és az orosz seggnyalás. 🙂

    De nem bántalak tovább, terjeszd csak az igét.

  81. 94. Gyarmathy

    A hölgy az ukrán média ismert munkatársa.
    A nyilatkozó katona szintén ukrán.
    Mi a kérdés?
    Hazudnak?
    Az ukránok?
    Ezt nem tudom elhinni…

    Mindenkinek joga van az általa érdemlegesnek tartott híreket és információkat megosztani itt és mindenkinek joga van véleményt is nyilvánítani ezekről bizonyos határokon belül. Célszerűen nem rólam, hanem természetesen a hozott média tartalomról.
    A mi személyünk ugyanis nem olyan fontos.

  82. Kommentár nélkül:
    BMP-T Terminator bevetése Kremennaja térségében

  83. 95. MangaM,

    „A hölgy az ukrán média ismert munkatársa.”

    Meg tudod mondani név szerint, hogy kicsoda? Miért nem nevezi meg a leírás?

    „A Ukrainian journalist …” Miért nincs neve?

    És a katonának? Ukránok egyáltalán?

  84. 97 – Gyarmathy

    „Meg tudod mondani név szerint, hogy kicsoda? ”

    Meg. A neve Ramina Eshakzai. Az ukrán tiszt hívójele az, hogy „Tesla”.

    További részleteket megtudhatsz, ha elolvasod fentebb az én 41-es számú beírásomat, ami már foglalkozott ezzel a felvétellel.

  85. 94. Gyarmathy
    Nem tudsz bántani, ahhoz nem vagy elég felkészült, ráadásul ez csak egy online felület.

    98. Zsolt
    Köszi a kiegészítést, még jó, hogy Gyarmathy nem kérte a hölgy mellbőségét és bakancsméretét is.

    99. SZVP
    Igen, sajnos a háború eleje óta a Nyugat médiája és a szakértőinek egy része nem valós analízist ad, hanem csak egy torz karikatúrát. Lásd a nevenincs brit hírszerzők napi viccözönét.

  86. Kíváncsi vagyok a maik posztot Gyarmathy hogyan védik ki. Adhatnék néhány ötletet: 1) Putyin megvette a NYT-t. 2) A NYT szerkesztősége elnézte a naptárt, azt hiszik április elseje van.

    😀

  87. 101. Tibor bá’
    Bár kétségtelen, hogy Gyarmathy valóban egyfajta „üde színfolt” itt a palettán és az eddigi „munkássága” is sokat segített abban, hogy még hiteltelenebb legyen az atlantista propaganda, de nem gondolnám, hogy itt minden körülötte forog.
    Persze lehet, hogy tévedek, ezt majd „a blog olvasói eldöntik”.
    Jó hír számára viszont az, hogy a valós valóságot kicsit sem érdekli a nyugati és az orosz propaganda sem, adott események/fejlemények bekövetkezte és megtörténte alapvetően nem ezeken múlik, maximum a torzított magyarázatuk.

  88. 102 – MM.
    Gyarmathy minden (számára) kellemetlen hírt ügyesen kivédett. Nem csoda, hogy ezt most kajánul személem, mert szerintem kivédhetetlen. Kérdés, hogy tanul-e belőle. Valószínűleg amerikai taktikának fogja beállítani, de ez már nagyon vérszegény.

  89. 103. Tibor bá’
    Ez legyen a kolléga problémája. Mindenki eldöntheti, hogy igyekszik azt látni, ami van, vagy pedig azt látja, amit látni szeretne.
    Azzal semmi baj nincs, ha valaki az USA-t pártolja és neki az a szimpatikus, szíve joga.
    Az viszont már gond, ha szándékosan vakok akarunk lenni és még el is várjuk, hogy legyen kedves mindenki szintén vaknak lenni.

    Gyarmathy véleményének helye van itt, mint ahogy mások véleményének is. Kéretik ezt elfogadni.

  90. Látom ki lettem tárgyalva. 🙂

    Ha dobsz egy-két NYT linket Tibor bá, akkor megnézem, hogy mit is kéne kivédenem.

  91. 107. Tibor bá,

    Köszi! Nem látom mit kéne nekem itt kivédenem vagy cáfolnom. Ez egy borzalmas háború, nehéz helyzetben vannak az ukránok.

    Jó lenne az orosz oldalról is megkérdezni katonákat, mi a véleményük, hogy élik meg a háborút, milyen egy kórház stb… akkor lehetne reálisan látni ezt a cikket.

    Annál is inkább, mivel ezt is olvashatjuk ugyanitt:

    „Russian soldiers, according to Ukrainian and Western assessments, are dying in far greater numbers. American officials now estimate the number of Russian troops wounded and killed to be approaching 200,000, an astounding casualty rate.”

    vagy

    “We also have losses, but they have huge losses,” Badger said. “We’ve wasted them all in huge numbers.”

    Ezek szerint hiteles forrásnak tekinthetjük a New York Times-t, tehát ezt is el kell fogadnunk.

  92. 108 -Gyarmathy:
    A poszt elég világosan rámutat a lényegre, amit nem akarsz észrevenni. A NYT eddig az orosz vesztésről írt, most először írt az ukrán vesztésről. Azaz a helyzet messze nem olyan rózsás, mint amit te is sugallsz.

  93. 109. Tibor bá,

    A posztod arra mutat rá, hogy te mit hallottál, olvastál ki belőle.

    Jó, hogy elkértem a linket, mert ez egy hosszú írás és beszámoló. Senki nem vitatta, hogy ez egy nagy és borzalmas háború és hogy az ukránok szenvedése tengernyi.

    Elhiszem, hogy te azt hallod ki belőle, hogy az ukránoknak végük mindjárt. Én árnyaltabbnak látom ezt a beszámolót.

    Az amerikai közvéleménynek meg látnia kell mi folyik Ukrajnában, hogy hová mennek az adó dollárjai.

    A NYT-t pedig nem olvasom szinte soha, így nem tudom korábban mit írtak a háborúról.

  94. Gyarmathy

    Visszatérve egy gondolat erejéig a hiteltelen török médiára és Demkó Attila számaira.

    Az egyik dolog az, hogy a török médiában közölt adatok nagyságrendileg összeillenek Cristopher Cavioli számaival abban az esetben, ha nem teszünk különbséget a harckocsik, a mobil önjáró tüzérségi rendszerek és a páncélozott harcjárművek között. Márpedig a média gyakorlatilag mindent összemos. Ugyanakkor erre a – nevezzük kérdőjeles – Mossad információra több szakértő is visszahivatkozik, ami nem azt jelenti, hogy ez az adat tuti, de azt sem, hogy lehetetlen. Lásd alább:

    Demkó Attila 9000 kilőtt orosz harckocsiról beszél, ami önmagában egy vicc.

    Eleve Oroszországnak összesen volt/van kb. 12-15 ezer harckocsija, a friss adatok szerint 12 ezer harckocsi, ebből 8 ezer bevethető és ehhez társul még 151 ezer páncélozott harcjármű, ebből 98 ezer bevethető.

    Összehasonlításképpen az USA 5500 db harckocsival rendelkezik és ebből 4100 db bevethető és 303 ezer páncélozott harcjárművel, ebből 227 ezer bevethető.
    A páncélozott harcjárművet értsd úgy: minden, ami mozog, valamilyen szinten páncélozva van, de nem harckocsi!

    Tehát a 9000 db orosz harckocsi kilövése már csak azért is fizikai képtelenség, mert ez több, mint a 4 1 katonai körzetben lévő összes aktív állományú orosz harckocsi!

    Ha arról beszélünk, hogy összesen mennyi orosz harcjármű pusztult el, akkor nem elképzelhetetlen a 9000 darab, de az nem harckocsi, hanem minden mozgó katonai jármű a teherautótól kezdve a BTR-eken, AFV-ken és harckocsikon át az önjáró tüzérségi eszközökig és dzsippekig bezárólag.
    Igen ám, de ebben az esetben a 9000 db-os harcjármű készlet a jelenlegi aktív állomány 8%-a, ami nem kevés, de távolról sem gigantikus az egész hardverpark állományhoz képest.

    A másik oldal Ukrajna.
    Ukrajna 2022. februárja előtt az alábbi nagyságrendi eszközparkkal rendelkezett: kb. 3000 db harckocsi és 4500 páncélozott harcjármű.
    A helyzet viszont az, hogy menet közben a volt európai VSZ tagállamok korábban lekonzervált harckocsijai és harcjárművei is átkerültek Ukrajnába segélyként, ami összesítve több száz, megközelítően ezer darabos tétel volt!
    Mindezek után jelen idő szerint újabb harckocsi és harcjármű támogatás érkezik majd Nyugatról (ismét több száz darabos tétel összesen), mivel szükség van rájuk, ugyanis a korábbi ukrán katonai eszközpark döntő része kiesett.
    Ez jóval több ukrán eszközveszteséget jelent, mint 3 ezer darab.

    Nincsenek egzakt és valós adataink, az Oryx adatokat is kikezdték már, abban sem lehet megbízni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy mind az orosz erők, mind az ukrán oldal sok esetben azonos vagy hasonló technikát használt, tehát sok esetben nem lehet mindent beazonosítani.
    Az orosz oldal vesztéséghez szokták sorolni a Wagner egységeket, valamint a DNR és LNR saját erőit is, ami féligazság, ugyanis papírforma és ukrán álláspont szerint a DNR/LNR területe és lakossága ukrán!

    Ha tehát közelebb akarsz járni a valósághoz, akkor ezekkel nem árt tisztában lenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük