(4009) Exobolygók

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Négy módszer az idegen életre utaló jelek felfedezésére a James Webb Űrteleszkóp segítségével

 

Szerző: Joanna Barstow  – Ernest Rutherford munkatárs, a Nyílt Egyetem
89. Útban a 90. felé

Az exobolygók – a mi Napunkon kívüli csillagok körül keringő bolygók – tanulmányozását jelenleg az új James Webb Űrteleszkóp (JWST) változtatja meg. Hamarosan először nyerünk betekintést a Naprendszerünkön túli, potenciálisan Föld-szerű világok körülményeibe. E távoli világok valamelyike életet takarhat, de vajon észlelhetnénk-e?

Lehetséges, hogy a bolygó légkörének összetételében életjeleket fedezhetünk fel. Használhatjuk a transzmissziós spektroszkópiának nevezett technikát, ami a fényt hullámhossza szerint osztja fel arra, hogy különböző gázok nyomait keressük a bolygó légkörén áthaladó csillagfényben.

Egyes csillagfény-elnyelő gázok jelezhetik az élet jelenlétét a bolygón. Ezeket „biosignaturnak” nevezzük.

1.Oxigén és ózon

Az oxigén valószínűleg a legnyilvánvalóbb biosignature. A növények előállítják, mi lélegezzük, és a kőzetkutatások azt mutatják, hogy a Föld légkörének szintje drámaian megváltozott az élet fejlődésével. Az oxigén, amit belélegzünk, O2, egymáshoz kapcsolt két oxigénatom. De az oxigén egy másik konfigurációja, az O3, vagy az ózon is megfigyelhető a JWST-vel.

Tehát, ha az egyik, másik, vagy mindkét gázt észlelnénk, az mit bizonyítana? Sajnos nem egyértelműen életet. Egy másik lehetőség, ami nagy mennyiségű légköri oxigént termelhet, egy olyan bolygón, amelyen „elszökő üvegházhatás” történhetett. Ha egy bolygó elég meleg ahhoz, hogy az óceán vize elpárologjon, a légkörben keletkező vízgőz hozzájárul az üvegházhatáshoz, a bolygót az élettel nem összeegyeztethető szintre túlmelegítve, egy visszacsatolást okoz.

Végül a bolygó eléggé felforrósodik ahhoz, hogy a vízmolekulák hidrogénné és oxigénné bomoljanak szét. A hidrogénmolekulák könnyűek, és elég gyorsan tudnak mozogni ahhoz, hogy könnyen legyőzzék a bolygó gravitációját, míg a lomhább oxigén hajlamos helyben maradni, készen arra, hogy észleljék, és becsapják a gyanútlan csillagászokat.

2.Foszfin és ammónia

Az életkeresés jelenlegi fókuszában leginkább az exobolygók állnak, de a közelmúltban az otthonunkhoz közelebbi fejlemények is történtek. A foszfin egy olyan gázt, amely természetesen előfordul a hidrogén uralta légkörben, például a Jupiter és a Szaturnusz gázóriásaiban, és nemrégiben észlelték a Vénusz légkörében is. Érdekes módon a foszfint potenciális biosignature-nek tekintik.

A Földön a foszfint mikroorganizmusok termelik, például az állatok bélrendszerében. Ha nincs jelen élet, akkor nem számíthatunk arra, hogy nagy mennyiségben foszfin fordul elő a Vénusz-szerű légkörben, amelyet a szén-dioxid ural. Ennek ellenére még nem zárhatunk ki más foszfinforrásokat a Vénuszon.

A rossz szagú ammónia egy másik lehetséges biosignature gáz, amelyet szintén a Földön élő állatok termelnek. A foszfinhoz hasonlóan elterjedt a gázóriás bolygókon, de várhatóan nem fordul elő élethiányos, sziklás bolygókon.

A foszfin vagy ammónia kimutatása egy távoli exobolygó légkörében azonban valószínűleg kihívást jelent. Mindkettő kis koncentrációt ér el, a Földön mindössze néhány ppm-t. Tehát, hacsak potenciális földönkívüli lények nem sokkal büdösebbek a Föld állatainál, valószínűleg nem fogjuk egyhamar észrevenni őket.

3.Metán plusz szén-dioxid

Az egyedi gázokból, amelyek egyértelműen biosignature-ek, nagyon kevés van, ezért lehet, hogy jobban járunk, ha megfelelő kombinációt keresünk az életet kimutatásához. A Földön fingó állatok által termelt nagy mennyiségű metán, plusz a szén-dioxid jó utalás arra, hogy valami történik.

Ha elegendő oxigén áll rendelkezésre, akkor a szén sokkal szívesebben kapcsolódik az oxigénhez, (CO2, egy szénatom és két oxigénatom), mint a hidrogénhez (metán = CH4, egy szénatom és négy hidrogénatom). Oxigénben gazdag környezetben minden szén, amely egy metánmolekulában találja magát, gyorsan elhagyja hidrogéntársait, és néhány oxigént nyomot hagy maga után.

Tehát a sok metán és szén-dioxid együttélése azt sugallja, hogy valami – talán baktériumok – folyamatosan metánt állítanak elő.

4.Kémiai egyensúlyhiány

A fenti érvelést alkalmazhatjuk a gázok bármely kombinációjára, amelyeknek nem kellene vidáman együtt élniük. Az élet felborítja a környezet kémiai egyensúlyát, mert kémiai reakciókat használ az energia előállítására.

A Földön az oxigén átalakul szén-dioxiddá, de más típusú atmoszférában, különböző vegyi anyagokkal az élet más folyamatokat is felhasználna ugyanazon cél elérése érdekében. A Föld óceánjaiban mélyen található hidrotermális szellőzőnyílások körül élő metántermelő baktériumok például ásványi anyagokból és kémiai vegyületekből nyerik ki a vegyi energiát. Az egyensúlytalanságok keresése lehetővé teszi számunkra, hogy nyitottak legyünk arra vonatkozóan, hogy milyen lehet az élet máshol.

Mi történik, ha idegen élet jeleit észleljük?

A JWST már meghaladja a várakozásainkat az exobolygó légköri megfigyeléseivel kapcsolatban. Bármilyen erős is, az enyhe hőmérsékletű és nitrogén, vagy szén-dioxid által uralt légkörű sziklás bolygók transzmissziós spektroszkópiával való tanulmányozása továbbra is kihívást jelent. Az ezektől a bolygóktól elvárt jelek sokkal gyengébbek, mint azok, amelyeket sikeresen megfigyeltünk forró gáz-óriás légkörben.

Ha van szerencsénk csillagfényt elnyelő gázokat megfigyelni egy sziklás exobolygó – például a TRAPPIST-1e – légkörében, akkor is meg kell mérnünk, hogy ezekből a gázokból mennyi van jelen, hogy értelmes következtetéseket vonjunk le. Ez nem egyszerű, mivel a jelek átfedhetik egymást, és gondosan szét kell őket választani.

Még ha észleljük is, és pontosan mérjük is valamelyik lehetséges biosignature gázunkat, nem hiszem, hogy azt állíthatnánk, hogy idegen életet észleltünk. A JWST csak most nyitja meg a bolygó légköreinek új, gazdag laboratóriumát, és a kutatás során kétségtelenül azt fogjuk találni, hogy számos korábbi feltételezésünk tévesnek bizonyult.

Korai lenne következtetni idegenek  létezésére, amikor valami szokatlant találunk. A JWST biosignature detektálása érdekes tipp lenne, még sok tennivaló ígéretével. Csillagászként ez elég izgalmas számomra.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(4009) Exobolygók

  1. Csak igen kismértékben érdekelnek az exobolygók!
    Miközben lelkes scifi rajongóként hiszek az űr meghódításának szükségszerűségében.
    De ismerem a fizikát és a jelen technologiát is, ami alapján gyakorlatilag lehetetlen más csillagokhoz utazni.
    Vagyis jelen helyzetben az exobolygók kutatása csak annyit ér, mint általában a csillagok, az űr kutatása: pontosítja a modelljeinket a világegyetemről.

    Meg kellene maradni a Naprendszerben a vágyakkal és a legtöbb erőforrással.
    Van értelme komplett ipart áttenni a Holdra, a Marsra vagy űrállomásokra.
    Van értelme a Napból kvázi korlátlan (az emberiségnek bőségesen elég) energiát nyerni.
    Van értelme a kisbolygó övezetből kvázi korlátlan (az emberiségnek bőségesen elég) alapanyagot nyerni.
    Talán ezzel kellene többet foglalkozni, nem az elérhetetlen távolságú (időben, térben egyaránt) exobolygókkal.

  2. 1.
    Ilyen alapon nem sok értelme van a világegyetem kutatásának, a Hubble űrtávcsőnek, a gravitációs hullámok kutatásának, mert sok gyakorlati hasznuk nincs.
    Azért mégis azt hiszem, sokkal szegényesebb lenne a tudásunk a világról, ha ezek nem folynának.
    Az igaz, hogy az űrverseny óta nagyon leálltak a közvetlen űrkörnyezetünkbe tett lépésekkel, de sajnos az a gyanúm, hogy az általad említett ténykedések is olyan drágák lennének, hogy haszon alapon nem érné meg egyenlőre.
    Iszonyú drága lenne az az energia és nyersanyag, amit onnan szerezhetnénk be, ezért maradnak egyenlőre a drága, de új információkkal szolgáló küldetések…

  3. Re:1 Nedudgi
    „De ismerem a fizikát és a jelen technologiát is, ami alapján gyakorlatilag lehetetlen más csillagokhoz utazni.”
    Valóban.
    Csim-bumm cirkusz, ami sehova sem vezet, de cserében jó hangos, fényes, és amúgy is cool, mert rakéta.

    Tűzijáték rakéta helyett:
    Teleportation Physics Study-Eric W. Davis-Warp Drive Metrics
    https://sgp.fas.org/eprint/teleport.pdf
    Kis warp drive téridő geometria
    „Fluid dynamics in the warp drive spacetime geometry”
    https://arxiv.org/pdf/2101.11467.pdf
    Maga a warp drive elmélet:
    The Warp Drive: Hyper-fast Travel Within General Relativity
    https://www.researchgate.net/profile/Miguel-Alcubierre/publication/1963139_The_Warp_Drive_Hyper-fast_Travel_Within_General_Relativity/links/09e4150be3bde39e78000000/The-Warp-Drive-Hyper-fast-Travel-Within-General-Relativity.pdf
    Superluminal meghajtás:
    About apparent superluminal drives in generic gravity theories
    https://arxiv.org/pdf/2004.12523.pdf

    A valóság néha eltér attól amit a proletárokkal etetnek.

  4. 3 dajtás
    Jó neked, hogy hiszel ezekben! 🙂
    Majd ha a saját szememmel látok valami bizonyítékot arra, hogy valakik megjárták a környező galaxisokat, és hoznak onnan egy kis szuvenírt. 🙂
    Addig csak jó téma a scifi íróknak, meg persze dajtásnak…
    Ilyen komolyan csak az merhet határozott véleményt formálni erről, aki már maga is megjárta a hadak útját, addig legfeljebb halvány reményt táplálhat róla, hogy ezek valóban létező utak lehetnek, esetleg, valaha…

  5. 4 – hubab

    Bizony, dajtásnak marha jó, hogy hisz minden hülyeségben!

    De különös módon, a CIA és a KGB és azok elődszervezeteik is tele voltak ilyen kis fantasztákkal, akik kicsit érthetetlen módon még pénzt is kaptak az „agymenéseikért”, amit komoly ember, mint te kedves hubab, nem vehet egy percig sem komolyan!
    Ezek a szervezetek úgy vonzották be az ilyen elmebeteg tudósféléket vagy miket, mint a szar a döglegyeket!

    Igazából már az OGPU Объединённое государственное политическое управление) a múlt század húszas éveinek a végén produkált olyan anyagokat, amelyre az „örökösen titkosítva” pecsétet ütötték rá, s ezek az anyagok, jelentések – hogy is mondjam csak – igencsak transzcendens dolgokkal foglalkoztak.
    De az amcsikat sem kell ám félteni, azoknál is tele a padlás ilyen cuccokkal, valószínűleg azok sem voltak sosem százasok ilyen szempontból, igaz?!

    Most félreértéseket elkerülendő, abszolút nem állítom, hogy amit ide dajtás belinkelt az előbb az úgy van, semmi ilyesmit nem állítok, úgyhogy ilyen szempontból nem kell nekem jönni, jó?. Egyébként még meg sem néztem azokat az anyagokat.
    Csak azt mondom, hogy bizony vannak olyan nagyon vad dolgok, amiről az emberek nagy többsége nem hallott és ha hall róla, akkor csak legyint egyet, hogy „milyen marhaság ez már megint, ááá!”…. Kb. úgy, mint te.

    Te tudsz oroszul, igaz?
    Nos jó, akkor adok egy tippet, persze csak ha érdekel! Csak, hogy legyek legalább egy kicsit konkrét…

    A jelentés tulajdonosa: KGB (Комитет государственной безопасности CCCP)
    A jelentés neve: „Orion”
    A jelentés éve: 1983
    A jelentés száma: 83-154-963
    A jelentés iktatószáma: 83-154 / II

    Talán megtalálod orosz weboldalakon. Ha elolvasod, vagy csak beleolvasol, akkor rájössz, hogy ezt csak valami „elmebeteg szuperdajtások” írhatták, mert ha ennek csak egy pirinyó kis része is igaz, akkor az ember tényleg tökön szúrhatja magát! 🙂

    … oszt ha tényleg beleolvasol, utána gyere vissza és simogasd meg dajtás fórumtárs buksiját, hogy „te kis realista!” 🙂

    Nem, ezt nem várom el, csak szóltam, hogy a világ kicsit „színesebb” is lehet akár, mint az ahogy elképzeled. Csak ennyi a mondandóm lényege.

  6. Ismerősöm a 80-as években egy forgácsoló üzemben dolgozott.
    Egyik nap megjelentek a Szovjet elvtársak és hoztak magukkal egy kockát. Az volt a feladat, hogy vegyenek belőle mintát.

    A gyémánt sem karistolta meg. Próbálták maratni, az sem vált be.
    Szégyen ide, szégyen oda, a kocka sértetlenül hagyta el a gyárat. Ez lassan negyven éve történt. Az mesélte, aki aktív résztvevője volt a mintavételezési kísérlet gyakorlati kivitelezésének.

  7. 5 Tibor bá’
    Én is ezen a véleményen vagyok, de nagyvonalúan hagynák egy visszavonuló egérutat azoknak, akik hisznek benne, hogy legalább ne határozottan állítson olyant, amit nem tud, hanem csak óvatosan feltételezzen… 🙂
    De valószínűleg felesleges, mert aki hinni akar, az a kizárólagos tudás birtokosának akarja tudni magát, mert hisz abban, amit olvasott, hallott valakiktől, akiket hitelesnek vél.
    És engem zavar az a véletlen egybeesés, hogy általában ugyanazok az emberek, akik az élet bármely területén megkérdőjelezik az összes hivatalos álláspontot, legyen az fizika, történelem, kozmológia, régészet, evolúció.
    Szóval szerintük ki is dobhatnánk a szemétbe az emberiség eddig összegyűjtött tudását, mert az mind csak szemfényvesztés… 🙂

  8. 8.hubab: „akik az élet bármely területén megkérdőjelezik az összes hivatalos álláspontot, legyen az fizika, történelem, kozmológia, régészet, evolúció”
    Én őket hívom kurucoknak (ami persze sértő az eredeti kurucokra). Tulajdonképpen ugyanazt teszik (az emberiség több-kevesebb értékének eldobásával), mint a mai posztban (Nekrológ) a Nyugat értékeinek átalakítói, csak talán a megközelítés más (jog vagy tudás).

  9. James Webb Space Telescope, a Hubble már kőkorszaki. És éppen a JWST miatt van egy kis „zavar az erőben”, mert egy kicsit nem jön ki az ősrobbanás, ahogy eddig.
    Engem az érdekelne, hogy ha anno kőkorszaki technológiával a NASA elment a Holdra, akkor ma csak úgy dafke miért nem mennek el a kínaiak, csak úgy megmutatni, hogy „mi is itt állunk, sőt még kicitcíp kaja is van nálunk”. Furcsa a nagy leállás. Drága, nem drága, sok drága projekt van, aminek kb. ugyanennyi értelme van. Értem én, hogy roverek, meg kis kicsi sz@rságok, de akkor sem értem – propaganda vagy PR oldalról -, hogy miért nincs kicsi kínai a Holdon. (Többiről már nem is beszélve, ami pénzek elmennek a hadiiparra, abból simán megépülhetne egy Star Wars csillagromboló, amivel elrepkednek évekig a Naprendeszeren belül és volna hova.)
    Exobolygók… nagyon izgalmas időszak volt már eddig is, a JWST miatt meg pláne az lesz, vagy lenne, mert a jelen problémák miatt a jóég tudja…

  10. 1O. Jövőnk
    ” Engem az érdekelne, hogy ha anno kőkorszaki technológiával a NASA elment a Holdra, akkor ma csak úgy dafke miért nem mennek el a kínaiak, csak úgy megmutatni, hogy “mi is itt állunk, sőt még kicitcíp kaja is van nálunk”. Furcsa a nagy leállás. ”

    Talán azért mert a NASA sosem lépett a Holdra?

  11. Re:4 hubab
    Nézz rá az első linkelt publikációra, hogy ki finanszírozta, és akkor mond azt, hogy Hihetetlen magazin szinten mozog amiről szó van.
    Megjegyzem az összes berakott anyag hivatalos publikáció, fizikusok/mérnökök tollából, akik gyakran egyetemi tanárok is…

  12. Re:11 L.S.
    Ne haragudj, de ez nettó marhaság.
    (Kontra hubabnak, nem mindent akarok én megcáfolni, ez pont az a dolog)
    Ha kicsit felkészültebb vagy, akkor a Holdon hagyott tükrökkel, amit az Apolló programban raktak oda, megmérheted mm pontosan a Föld-Hol távolságot. Csak egy jobb távcső, és egy jól triggerelt IR lézer kell hozzá, plusz egy szkóp gyors fotodiódával.
    Pontosan ezért tudjuk hogy évi 40mm távolodik a Hold.

    Nagyon is járt a NASA a Holdon, csak sok minden minősített úgy lett, mert voltak váratlan események is a program alatt.

  13. 13. dajtás
    ” Ne haragudj, de ez nettó marhaság. ”

    – Ha a holdra szállás igaz lenne már rég a Marson kellene lennünk! Vagy mégsem?

    Arany László : Az Apolló Holdcsalás
    A világtörténelem egyik legnagyobb átverésének leleplezése

    „https://www.magyarmenedek.com/products/15123/Az_Apollo_Holdcsalas_-_Arany__Laszlo.htm”

    * János Varga:
    – Állítólag találtak ott szovjet csontvázat is egy cetlivel a kezében….az állt rajta: Na végre!

    * 32johann
    2024-ben, mi, Emberek, újra lehetőséget kapunk a Hold megérintésére, az ARTEMIS küldetés révén.
    Évtizedes tévhitek fognak megdőlni azokban a hetekben.

    * hogyan bírta ki az az egyszerű kamera a -200 fölötti hőmérséklet?A benne levő film a sugárzást? A fékezőrakéták által felvert porból mért nincs egy szem sem a leszálló egység tányérszerű talpán? stb,stb,stb.

    * Lehota András Péter
    Nem tudom de ezzel a videóval nagyon megosztottátok a nézőket.(a szovjetek röhögtek a felszálláskor ,de bizonyítékuk nem volt így nem tudtak mit tenni)
    De ha az ember már járt volna a holdon akkor már rég újra elment volna .
    Mert,a PÉNZ megvan hozzá!

    Károly Hagymási
    Csak egy kérdés, a holdkomp hogy tudott felszállni a Hold felszínéről? A függőleges felszállás még ebben az időben gyerekcipőben járt és még ma sincs semmilyen jármű, ami függőlegesen fel tudna szállni rotorok vagy indítóállványok nélkül. A holdkomp nem rotoros volt. Az a holdkomp még a Föld felszínéről sem tudna felszállni, nem hogy a Holdéról.
    Műszakilag lehetetlen. Másik, a Holdnak is van gravitációja, ami a felszállóegységet visszahúzná, tehát ezzel a bádogdobozzal is nagy sebességet kellene elérni, hogy a Hold vonzásából kikerüljenek. Vajon az ehhez szükséges üzemanyag hol található ebben a BÁDOGDOBOZBAN? És ott van a gyorsulás problémája is, amit az emberi szervezet nem képes elviselni. Miért van az,hogy még most se vagyunk képesek egy űrszondát visszahozni a Földre? A feladatuk az, hogy adatokat küldenek nekünk, amíg működésképtelenné nem válnak és ott maradnak az adott égitesten, ahol landoltak. A holdra szállás EGY NAGY MESE!!!

    Az Igazság Mindig Kiderül!!
    Annál is inkább, mert 2026-ban lejár a titkosítás!!

  14. 10 Jövőnk
    Tudom, hogy már leváltották az öreg űrteleszkópot, de én csak jelképként használtam…
    A kínaiakat meg csak várd ki, az utóbbi időben nagy ugrásokat tettek az űrtechnikákban, csináltak már olyant is, amit az amik még nem, körülnéztek már holdjárójukkal a hold sötét oldalán is, ha lehet élni ilyen képzavarral… 🙂
    Talán az is belejátszik, hogy már nincs az az eszeveszett űrverseny, ami annak idején folyt, és ahol emberi életek sem számítottak, bele is halt sok űrhajós menet közben.
    A NASA-nak nagy szerencséje volt a holdraszállásoknál, mai szemmel nézve eszméletlen kockázatokat vállaltak.
    A technika bármilyen komolyabb meghibásodása azt jelentette volna, hogy a holdon emberi múmiákat hagyunk örök mementóként.
    Ha ma ilyesmi megtörténne, az nagyobb presztízsveszteség lenne, mint egy siker presztízse.
    Mert hiába fejlődött sokat a technika, még ma is nagy az esélye a váratlan üzemzavaroknak, csak akkoriban bevállalták még a jóval nagyobbat is, többször egymás után.

  15. 13 dajtás
    Meg is dicsérlek, hogy elhiszed a holdutazásokat! 🙂

  16. Re:14 L.S.
    Ne haragudj, de most kénytelen vagyok egy virtuális tockost adni… 😉

    Ha ott van a lézer tükör a Holdon, akkor hogy került oda?
    A: NASA vitte oda
    B: ET vitte el alvállalkozóként
    C: Pusztán a véletlenek összjátéka okán a holdporból fémgözölt tükör lett, hasonló logikával, mint a véletlen evolúció.

    Egyébként Kubrick forgatott kamu hold filmeket, hogy 1000%-ban megnyerje Amerika a PR Holdraszállást, de sikeres lett a misszió, ezért nem használták fel.
    Ellenben rengeteg anomália maradt, de nem azért mert nem voltak ott, hanem azért mert esemény dúsabb volt sok küldetés, mint kellett volna, és a cenzúra hibákat hagyott.

    Tételesen végig lehetne menni Arany Laci állításain, de szerintem maga is tudja, hogy kamu a könyve, inkább írói hírnév miatt csinálta, hogy eladjon belőle pár ezer példányt.

  17. Re:15 hubab
    Én nem elhiszem, hanem tudom hogy ember járt és most is jár a Holdon.

    Hinni a templomban kell.
    Mondom ezt én a „notórius” ezoterikus… 🙂

  18. 14 L.S.
    Mindig újra és újra megdöbbentesz, milyen hitelességű anyagokkal akarod itt alátámasztani a véleményedet.
    A mellékelt anyagokban csak úgy hemzsegnek az abszolút dilettáns állítások, amit egy műszakilag csak kissé jártas ember is kiröhög.
    Mindenesetre a fizikához nem konyítanak.
    Fogalmad sincs, hány nagyságrendnyi különbség van egy marsi és egy holdi emberes expedíció között!
    Olyan problémákat kell megoldani, ami a holdraszállásnál fel sem merült, az ehhez képest egy délutáni kirándulás volt a szomszéd réten…
    De a többi felvetés sem semmi… Rotor a holdon… ahol légkör sincs, amiben működhetne.
    Ember, a rakétának mióta van szüksége rotorra, hogy felszálljon és gyorsuljon? Ismered a rakétahajtás elvét?
    Felszálló állvány pedig volt, azzal együtt szállt le a holdkomp, és az kilövéskor szépen ott maradt a holdon, ha eddig nem tudtad volna.
    És a holdi gyenge gravitáció miért húzta volna vissza a holdkompot, ha a rakétát sem húzta vissza a földön, pedig ott sokkal erősebb…
    És miféle gyorsulást nem tud elviselni az ember? Tudod te, hogy hány g-vel terhelik a pilótákat kiképzés során?
    És azt tudod-e, hogy a hold gravitációja hatoda a földének, és sokkal kevesebb erő és energia kell egy egységnyi anyag pályára állításához, mint itt?
    Vannak olyan kicsi égitestek is, amelyeken azért nem lehetne járni, mert a lépés ereje már keringési pályára állítaná a lépkedőt, és nem tudna visszatérni a felszínre…
    És hogyne tudnának visszahozni űrszondát?
    A japánok hoztak vissza olyan űrszondát is, ami a fél naprendszert bejárta, befogott aszteroida részecskéket, és több év után visszatért a földre!
    Miről beszélsz?
    Ez már közelít a laposföld hithez…

  19. 19 – hubab:
    L.S. eszméletlen kitartással és türelemmel kutatja az internetet, ami megbecsülendő. Sajnos nem tud értelmesen szelektálni, de talán idővel megtanul.

  20. 16. dajtás
    ” Ne haragudj, de most kénytelen vagyok egy virtuális tockost adni…”

    Ha ott van a lézer tükör a Holdon, akkor hogy került oda?
    A: NASA vitte oda
    B: ET vitte el alvállalkozóként
    C: Pusztán a véletlenek összjátéka okán a holdporból fémgözölt tükör lett, hasonló logikával, mint a véletlen evolúció.

    Ha csak e háromból választhatok akkor a C-re szavazok.

    De kedves p(d)ajtás
    Biztos vagy abban, hogy csak e három kérdés adhatja a helyes választ?

    Δ: ….???

    – Biztos vagy abban, hogy a Föld a Világ középpontja, és az ember az egyetlen értelmes lény rajta?

  21. 18 dajtás
    De azért ki nem hagyod, hogy be ne vigyél a szövegbe valamit, ami kiveri a biztosítékot mindenkinél… 🙂
    L.S. még azt sem hiszi, hogy volt, te meg azt állítod, hogy ma is van ember a holdon.
    Csak akkor a fenének titkolóznak olyan dologról, amiért korábban a mellüket döngették… 🙂
    Ezt természetesen viccnek veszem a részedről, bárminek is szántad…

  22. Re:21 L.S
    „Biztos vagy abban, hogy csak e három kérdés adhatja a helyes választ?”

    Igazából elég egy verzió is, miszerint mi(földiek) vittük oda, és tettük le.
    Nem kell ezt annyira túlbonyolítani, itt pont működik az occam beretvája.

    Az tény, hogy Von Braun(„nagyonnáci” volt a zseniális mérnökünk, de kimosdatták a nagy cél, a holdprogram miatt) megtervezte, legyártatta, és fel is küldte a Saturn rakétákat. Az is tény, hogy Hold körüli pályára állították nem egy Apollo legénységet.
    Az is tény, hogy van műholdas fénykép róla, hogy össze lett kocsikázva a Hold felszíne, amit itt meg is tudsz nézni:
    https://www.planetary.org/articles/3172
    Innentől elég nehéz azt mondani, hogy nem volt ott senki, pláne nem a földiek.
    (Ne érts félre, bírom az írásaidat, de ebbe a teóriába nem kapaszkodnék még jobban bele.)

    Teljesen más okok miatt „nem mentünk vissza”, de attól hubabnak égnek állna a haja.

    Re:22 hubab
    „kiveri a biztosítékot mindenkinél”
    Ismersz én már csak ilyen vagyok… 😉
    Én pl legutóbb október közepén lógattam a „lábamat” az egyik kráter szélén.
    Ha akarod, magad is elmehetsz a holdra, írtam már nem egyszer, hogy milyen technikák alkalmasak erre a feladatra.

  23. A holdra szállás meséjéről a Pirx kapitány kalandjai sci-fi sorozat jut eszembe, ahol kávéfőző, citromfacsaró, kenyereskosár, gyerekbicikli, üvegpoharak, vécékefe és talált lomok alkották a 21. század végének futurisztikusnak remélt világát.
    Azzal az őskori technikával leszálltak a Holdra? Röhögnöm kell! 🙂
    Meggyőződésem, hogy ember még nem járt a 384 400 km-re lévő égitesten.
    A legnagyobb bizonyíték pedig az, hogy a sikeresen lebonyolított csalás óta senki sem járt ott. Ha találnék egy félreeső helyen egy érdekes és rejtélyes nyersanyag lelőhelyet, akkor tuti, hogy visszamennék feltárni. Nem beszélve arról, hogy a technológia szint időközben ezerszeresére növekedett.
    Egy pár érdekesség: https://www.erdekesseg.hu/kamu-holdraszallas/

  24. 23. Dajtás

    „Írtam már nem egyszer, hogy milyen technikák alkalmasak erre a feladatra.”
    Sajnos nem olvasom elég régen a blogot, hogy ezekkel a technikákkal találkoztam volna. Hol volt erről szó? Vagy megírnád mégegyszer? Persze, ha Tibor bá ki nem törli.

  25. 23 dajtás
    Akkor neked már nagyon unalmas lehet ez a világ, nincs is tán felfedezni való, minden új felfedezésre mondhatod, hogy én ezt már rég láttam saját szememmel… 🙂
    Ezek után kár is lenne odamenni drága pénzért, ha ingyen is megvan…

  26. 24 Hanyistók
    Nem csalódtam benned!
    Éljen a lapos föld!
    Gondolod, hogy a riválisok és ellenszurkolók simán elfogadtak volna egy ilyen blöfföt, miközben ölték egymást az elsőbbségért, ha nincsen bizonyítékuk arra, hogy a dolog megtörtént?

  27. 23 – dajtás

    „Én pl legutóbb október közepén lógattam a “lábamat” az egyik kráter szélén.
    Ha akarod, magad is elmehetsz a holdra, írtam már nem egyszer, hogy milyen technikák alkalmasak erre a feladatra.”

    Gully Foyle, te vagy az?! 🙂

  28. Fiúk!
    Ezt a (béka segge alatti) eszmecserét április elsején kellene folytatni. Addig függesszétek fel.

    😀

  29. 19. „hubab”
    ” Mindig újra és újra megdöbbentesz, milyen hitelességű anyagokkal akarod itt alátámasztani a véleményedet.
    „Miről beszélsz?
    Ez már közelít a lapos föld hithez…”

    Veled ellentétesen én Téged nem foglak minősíteni, hagyom a tényeket magukról beszéljenek és azok minősítsenek.
    A kérdés egyszerű, az aki egyszer megtanult kerékpározni annak újra és újra kell azt megtanulnia?

    2022-09-27 08:22
    A NASA kivonja az SLS űrrakétát az indítóállásról
    Az Artemis 1 pilóta nélküli Holdra irányuló küldetése üzemanyagszivárgás miatt már kétszer is elhalasztották, augusztus végén és szeptember elején volt beprogramozva.

    Az Artemis küldetés a NASA programja az űrhajósok Holdra való visszatérésére.
    Az Artemis 1 küldetés pilóta nélküli lesz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az SLS (Space Launch System) rakéta tetején lévő Orion kapszula biztonságos-e a személyzet jövőbeli szállítására.

    Az „Artemis I” szokatlan… legénysége:
    – Három baba és egy mackó
    Az utaslistán ugyan nem szerepelnek emberek, de vannak utasai:
    három baba és egy Snoopy plüssjáték.

    Az Artemis I legénysége kissé szokatlanul hangzik, de mindenki egy célt szolgál. Snoopy nullgravitációs markerként fog szolgálni – vagyis elkezd lebegni a kapszulában, amint az eléri az űrkörnyezetet.

    A babák, ún Moonikin Campos parancsnok, Helga és Zohar, mély-űr sugárzást fogják mérni amit a jövő legénysége megtapasztalhat és próbálni fogják az új ruha- és védőtechnológiákat.

    Valójában egy biológiai kísérletet fognak elvégezni, mivel a rakéta magokat szállít, algákat, gombákat és élesztőt az Orion belsejében, hogy megmérjék, hogyan reagál az életre a sugárzás.

    Valójában a NASA 2024-re, illetve 2025-re tervezte az Artemis II és az Artemis III küldetéseket – és végül emberek küldetését a Marsra.

    U.I.: Vajon miért biztonságosabb az űrhajók utazása a Világűrben amikor görög nevet viselnek?

  30. Re:25 Matthew
    Keress rá a remote viewing technikára, vagy asztrál test projekcióra. Kb ugyan az mindkettő, és menni fog neked is, ha tudsz mélyebben meditálni. 😉
    Csak ésszel, és lehetőleg tapasztalt kísérővel menjél, mert más is kóborol erre arra, és nem biztos hogy egyedül le tudod
    kezelni.

    Re:28 Zsolt
    Olvastam, nagyszerű sci-fi.
    Lényegében leírta az akarattal(gép nélküli) való teleportálást.
    Megjegyzem a Holdra csak űrruhában lehetne fizikai testtel menni, de minek az, ha mehetsz máshogy is. Mondjuk ettől Tibor bá’és hubab tandemben hátast dob, de az összes katonai/polgári hírszerzés pontosan ugyan ezt csinálja, nincs ebben túl nagy újdonság.

  31. 31 dajtás
    „Nincs ebben túl nagy újdonság”
    Nem is értem, hogy mit kínlódnak mégis a hírszerzők, hogy információkhoz jussanak az ellenségről a legrafináltabb módszerekkel, technikákkal és elemzésekkel, költségeket nem kímélve, mikor ott van a tuti módszer, amivel bármit meg lehet tudni.
    Egy kis teleportálás, és kész… 🙂
    Biztos nem akarják, hogy az a sok hírszerző munkanélküli legyen, mert rontana a statisztikákon…

  32. 27. hubab
    Tudtommal, csak a Szovjetunió volt akkoriban a vetélytársa az usának. Megbeszélték egymás között a kegyes csalást. Mi is csalunk, ti is csaltok, a közvéleményt pedig simán hülyének vették. Most is ugyanez a néphülyítés megy a vírussal és a háborúval kapcsolatban, semmi sem változott ebben a tekintetben.

  33. 31 – dajtás

    „Megjegyzem a Holdra csak űrruhában lehetne fizikai testtel menni, de minek az, ha mehetsz máshogy is. Mondjuk ettől Tibor bá’és hubab tandemben hátast dob, de az összes katonai/polgári hírszerzés pontosan ugyan ezt csinálja, nincs ebben túl nagy újdonság.”

    Az, hogy a hírszerzők – legalábbis a komolyabb országokból – foglalkoznak a témával és nem is ma kezdték ezt el, az nem kérdés. A kérdés az, hogy meddig jutottak el az eredményességben, netán azok alkalmazásaiban. Szerintem is jóval tovább, mint azt mondjuk hubab és társai feltételezik; de meddig az addig, ez itt a kérdés!

    Egyelőre én is hátast dobok attól, amit leírtál. Gúnyolódni viszont nem fogok veled. Én nehezen tudom elképzelni, hogy ennyire tudatosan irányítani tudnád ezeket a folyamatokat. Bocs, ez a véleményem.

    De tegyük fel most, hogy minden úgy van, ahogy mondod! Akkor viszont volna hozzád egy kérésem. Ha ilyen könnyű utazni a Holdra, gondolom ezzel a módszerrel nem lehet gond máshova is ellátogatni, igaz?

    Felsorolnál, kérlek, 10 helyet, ahol eddig voltál ilyen formában a Földön kívül? És egy-két mondattal jellemeznél minden egyes ilyen helyet oly módon, ami minél inkább egyedi, meglepő volt a számodra, amit én és még sokan mások természetszerűleg nem tudhatnak? Csak röviden, de ne semmitmondó általánosságokat írj, ha lehet!

    Érdekelne a konkrét válaszod. Komolyan. Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, amit leírtál feljebb, viszont kíváncsian várom, hogy mit mondasz erre.

  34. Re:32 hubab
    Félre értesz, mert nem tudok teleportálni.
    (Jó is lenne, nem kellene szórakozni órás utazásokkal.)
    Amiről beszélek az a remote viewing technika.
    Ebben nagy spílerek páran, én csak kutyaütő modjára csinálom, esetek jelentős részében nem is megy…
    Ezt a technikát használja sok hírszerző szervezet, amit nem kizárólag, hanem segítségként használnak olyan szituációknál, ahol nagyon körülményes valamiért a direkt információ gyűjtés. Szovjeteknek volt pszí programjuk, amerikaiaknak is, anno még be is raktam egy hivatalos CIA-s anyagot is, amiről feloldották a titkosítást.

    Re:34 Zsolt
    Írj privátban, leírom ott részletesen.
    Ezzel bőven túlfeszítem Tibor bá tolerancia keretét.

  35. Tibor bá´

    Légy szíves, küldd át az e-mailemre dajtás e-mail címét! Köszönöm!

  36. 36 – Zsolt:
    Nem küldöm. Dajtást tolerálom, de nem segítem elő hülyeségének a terjesztését.

    🙁

  37. 35.dajtás: Ugyan már dajtás, ne most kezdj el ilyen szemérmesen visszafogott lenni! Nem csak Zsolt szkeptikus és nem csak Ő lehet kiváncsi élményeidre. Ez úgysem valami bizonyítási eljárás. Pl. én is sok sci-fi-t fogyasztottam valaha, gondolatkisérletnek tekintve őket, ami talán segíthet a világ megismerésében.
    Ebben az esetben talán a Te megismerésedben, ha ez nincs ellenedre.

  38. 37. Tibor bá’: Ami itt megy éjjel-nappal, nem hiszem, hogy az rontana, hogy dajtás előadja élményeit. A magam részéről akkor is érdekel, ha nem tekinteném minden részletét a vegytiszta valóságnak. Inkább valami szűrőn átjövő képnek. Inkább attól tartok, dajtás hallgatás homályába szokott burkolózni, ha valami konkrétat kérdezek.

  39. 38 Csont
    Én is hasonló cipőben jártam…
    Tizenéves koromban a sci-fi lelkes fogyasztója voltam, ami akkoriban a virágkorát élte, lubickoltam az emberi fantázia ezen területein, olvastam a galaktika sorozatot, a klasszikus szerzőket, és őszintén hittem, hogy valamikor ilyen csodák fognak megvalósulni.
    És azt is megismerte az ember, hogy a szerzők hányféle alternatív módon képzelik el a jövőt.
    De aztán az élet megmutatta, hogy ebből mi az, ami reális, és mi az, ami csak fantázia…

  40. Dajtás.

    Csatlakozom az előttem szólókhoz, engem is érdekelne 2-3 konkrét élményed. Legfeljebb Tibor bá kitépi a maradék haját. 🙂

    Utazásaid előtt használsz valamilyen tudatmódosítót?

  41. Re:38 Csont
    Re:34 Zsolt
    Közkívánatra a teljesség igénye nélkül:
    Madagaszkár nyugati partja, lábamat lógattam a langyos tengerben, és néztem a naplementét.
    Budapest madártávlatból, jellemzően csak átutazás matt
    Holdon nagyon sokszor, rúgtam már nem egyszer a holport.
    Marson(oda ritkán megyek, mert amint leteszed a lábad, beindul a védelmi rendszer)
    Vénuszon, ami pont olyan, mint a Venyera szondák képein.
    Óriás bolygók, főleg a Jupiter,
    Naprendszer pereme, ami jó 1 fényév távolságra van.
    Onnan nézve a Nap már csak egy nagyon fényes csillag, és nagyon erős félhomály van.
    Részletesebben tényleg csak privátban, mert szétfeszítem a fórum kereteit.

    Re:41
    Szigorúan nem, ez csak azoknak kell, akik csak mankóval tudnak járni. Ha tudsz mélyebben meditálni, akkor ez is menni fog, kontemplációval kell kezdeni, és elsőre homályos mozi-alom szerű élményed, ami sok gyakorlás után egyre tisztáb és tudatosabb lesz.

  42. Száz és néhány évvel ezelőtt, ha meséltél volna a mai korról – és itt nem csak a technikai megvalósításokra gondolok – akkor minek néztek volna?
    Amiért valamit nem tudsz elképzelni, vvagy elfogadni,m még nem jelenti azt hogy lehetetlen!

  43. 42 – dajtás

    Köszönöm, de érdekelne a részletesebb válaszod és a „hogyan” kérdése, konkrétan a te esetedben.
    Létrehoztam pár perce egy teljesen új e-mail címet, ide nyugodtan írhatsz:
    zsoltaforumrol@citromail.hu

  44. 44 – Zsolt:
    És persze ezt a citromailt nem tudom töröli. 😀
    Hatalmas csalódás nekem, hogy dajtás álmodozásait komolyan veszitek. Mi ez? Csak nem menekülés az elviselhetetlen jelentől?

  45. 42 dajtás… mit szívsz?! Kérek belőle. 😀 😀 😀
    Tibor bá’ nem irigyellek… 😀

  46. 46 – Jövőnk:
    Dajtás nem szív semmit. Hülyét csinál abból, akiből tud. És itt van egy rakás jelentkező.

  47. 42.dajtás: Bocs, én nem helyek felsorolására gondoltam, hanem mint amire Zsolt is rákérdezett már, hogy mi meglepő volt számodra, saját tudásod vagy a tudomány jelenlegi állításai alapján. Valami új, érdekes, téged is meglepő dolog.
    Ne a blog keretein aggódj, abból nem lesz ősrobbanás! 🙂

  48. Tibor bá’, beszélgetni valakivel, meg elfogadni minden szavát, az különbség. Te is beszélgethetsz egy hívővel. Legfeljebb utána nagyokat hallgattok. 🙂

  49. 35: dajtás

    Kár, pedig ez mondjuk engem is érdekelt volna. Ez egy érdekes téma.

  50. 45 – Tibor bá´

    „Mi ez?”

    Elsősorban a kíváncsiság.
    Írtam, hogy szkeptikus vagyok, de miért ne hallgatnám meg dajtást?

    Valakik marha sok energiát fektetnek bele abba, hogy azt higgyük, hogy nem egészen ostobaság az, amiről beszél itt a fórumtársunk. Azokra a linkelt anyagokra célzok, amiket dajtás korábban linkelt. Én megnéztem őket.
    Ezek után az a legkevesebb, hogy meghallgatom a mondandóját.

    Ami nem jelenti azt, hogy el is hiszem; amit a 42-es hozzászólásában írt, az nagyon kevés és nem hiteles. Ilyet majdnem mindenki tud produkálni, sokkal jobban meg kell erőltetnie magát!

  51. Csont & Zsolt:
    Eszem ágában sincs beleszólni az életviteletekbe. Csak közöltem a véleményem. Szerintem dajtás hülyét csinál a környezetéből, amit marhára élvez. Én is kíváncsi vagyok, de csak épkézláb dolgokra. A hülyeségeket leszarom. Hogy miért lapos a Föld, azt csak akkor hallgatnám végig, ha pszichiáter lennék, de nem vagyok.

  52. Ha részletes élménybeszámolót akartok olvasni, akkor arra picit kell várni, mert elég sokáig tart megírnom, bár nem tartottak ezek olyan sokáig, hogy kisregény szülessen belőlük.
    Máskülönben ha Tibor bá’ engedélyt ad arra, írhatok egy posztot, ami pont erről szól, és ennek a hátteréről, és egy személyes „beszámolóról”, ami után nyugodt szívvel szét lehet szedni.
    Mit gondolsz Tibor bá’?

    Hülyét már nem csinálok magamból, az rég megtörtént, különösen nem fog ettől a „nimbuszom” csökkenni. 😉

  53. Re:46 Jövőnk
    Én gyárilag vagyok ilyen, nem kell nekem ehhez szívni semmit, így jár az ember, ha kap egy kis upgrade funkciót…
    Igazából ezt az emberek jelentős része ugyan úgy megcsinálja, mint én, én sem vagyok különleges ebben, csak vettem a fáradságot, és a kitartást, hogy el is érjek valamit ebben a témában.

    Amiről beszélek az alap pl az Agykontroll tanfolyamoknál(egyik gyakorlat).
    Alap a pszichotronikában, szintén oktatják a technikát idehaza.
    Összes buddhista szabadegyetem képzésen végeznek ilyen gyakorlatokat.
    Spiri-ezoizé képzésen dettó van ilyen.
    The phase technika pontosan ugyan ez: „The Phase: Shattering the Illusion of Reality Michael Raduga
    https://www.amazon.com/Phase-Shattering-Illusion-Reality/dp/1500578037

    Egy dolog fontos, ha lehet ne egyedül csinálja ez ember, mert a látszólagos egyedül lét valójában gyakran csak látszólagos, és besza-behu lesz a vége.

  54. Re:54 Tibor bá’
    Köszönöm a lehetőséget.
    Tanulságos lesz mindannyiunk számára. 😉

  55. Végre kiszakadt a blog a véget nem érő háborúsdiból és ismét valami egyedit hoz a szürke magyar palettára.

    Ezúton ismeretlenül én is köszönöm, Tibor bá, hogy teret engedsz a tőled nagyon távol álló, mégis jónéhányukat érdeklő témának is!

    Néha jól esik elmenekülni az elviselhetetlen jelentől. 😉

  56. 56 dajtás
    Azért elugorhatnál egy exobolygóra is, lehetőleg lakottra, és beszámolhatnál néhány ott talált lényről… 🙂

  57. Re:58 hubab
    Az irodalom kutatáson már túl vagyok, a héten megírom nagy valószínűséggel a saját „kutatásaimat” is, de az már most látszik, hogy 2 részes lesz minimum a cikk, mert elég hosszú, és az olvasóknak nem lesz türelme elolvasni egyben.
    Nem miattad, de lesz exobolygós rész is… 😉

  58. 59 dajtás
    Az az idegesítő, hogy ha ilyen egyszerű a látogatás bárhová a világegyetemben, akkor már vannak bőven a világban olyanok, aki már nálad sokkal jártasabbak ebben, és a piszkok hallgatnak, és elnézik, hogy az egész tudományos világ őrülten kutatja a világegyetem titkait, a földönkívüli életet, intelligenciát, miközben ők maguk már mindent tudnak, láttak, és elnézően mosolyognak a sok tudatlanon… 🙂

  59. Re:60 hubab
    Nem, nem ilyen egyszerű, és ennek meg van a maga oka. Naprendszerben szabadon lehet kóricálni, de messzebbre már nem mehetsz csak úgy el. Ha messzebbre mész, akkor vagy kísérettel mehetsz (kevés embernek van meg az idegen vezető státusza), vagy önállóan, de akkor meg kell hozzá „jogsi”, amit nem a helyi kormány hivatalban tudsz kiváltani…

    Egyébként nagy frászt hallgatnak, beszámolók tucatjai vannak lejegyezve, plusz az összes szolgálat saját kutatása is ott van.
    Csak a proletár tudomány állítja ezt, miközben pontosan ennek az ellenkezője igaz
    Cikkben pont ezt fejtem ki az elején, hogy a 70-es évek óta mit és hogyan csinált a KGB, és a CIA…

  60. Re:62 Károly
    Itt vagyok, anyagot megírtam, átesik egy pici lektoráláson, és ezek után csak Tibor bán múlik csak.

    Hosszú lett, szerintem két részben kellene publikálni, mert 9 oldal 12-es betűmérettel sok egy cikknek.

  61. Köszönöm!

    Szerintem többek nevében: érdeklődve várjuk!

  62. Re:65 Tibor bá’
    Átküldtem, döntsd el, hogyan szeretnéd közölni. 😉
    Köszönöm a publikációs felületet. 🙂

  63. Dajtás, erről az eszmecseréről lemaradtam, csak most pótoltam.

    Nekem az Ember tragédiája jutott eszembe. Csak nehogy teged is Lucifer vigyen, mint Ádámot…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük