(3950) USA import

Tibor bá’ szerkesztett fordítsa online

Az Egyesült Államok több mint 6 milliárd dollárnyi árut importált Oroszországból Ukrajna inváziója óta

 

Írta: Kyle Anzalone és Will Porter

89. útban a 90. felé

Az Ukrajna elleni orosz támadásra válaszul Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy elszigeteli és „megnyomorítja” az orosz gazdaságot. Moszkva azonban meg tudta őrizni gazdasági erejét, részben azáltal, hogy havonta több mint 1 milliárd dollárt exportált fából, fémből, élelmiszerből és egyéb árukból az Egyesült Államokba.

Az Associated Press (AP) által idézett statisztikák szerint február 24. óta több mint 3600 orosz hajó érkezett az Egyesült Államok kikötőibe. Noha ez a tavalyi év azonos időszakában érkező szállítmányoknak mindössze a fele, az import értéke még mindig meghaladja a 6 milliárd dollárt.

Az amerikai kikötőkbe belépő orosz termékek mennyisége arra utal, hogy Biden nem teljesíti Moszkva gazdaságának elszigetelésére tett ígéretét. Az úgynevezett „lezárási” időszakok miatt, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy korábbi ügyleteiket végrehajtsák, az áruk egy része még jóval azután is belépett az országba, hogy a Fehér Ház kihirdette a szankciókat ezekre a termékekre, köztük az olajra és a gázra. Paradox módon más orosz import, például műtrágya a Biden adminisztráció kérésére érkezett, ami különben az amerikai vállalatokat a hiány pótlására buzdította.

És bár a Fehér Ház lefoglalt több luxusjachtot, amelyek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel laza kapcsolatban álló gazdag oroszok tulajdonában voltak, az AP azt találta, hogy amerikai és európai cégek több millió dollár értékben importálnak fémet egy orosz cégtől, amely Moszkva vadászrepülőgépeinek alkatrészeit gyártja. rávilágítva Biden szankciós kampányának furcsaságára.

Washington diplomáciai nyomása ellenére más amerikai szövetségesek erősítik a gazdasági kapcsolataikat Oroszországgal. A NATO-tag Törökország idén megduplázta orosz olajimportját.

Biden elnöksége alatt több lépést is tett az Újdelhivel való kapcsolatok erősítése érdekében, az amerikai csapatok jelenleg a kínai határon közös hadgyakorlatot tartanak Indiával. De Ankarához hasonlóan India  is jelentősen megnövelte a Moszkvából érkező energiaimportot. Az indiai rúpia a gyémántkereskedelem egyik fő fizetőeszközévé is vált, így a vásárlók megkerülhetik az amerikai szankciókat.

Noha a nyugati gazdasági háborúnak az volt a célja, hogy megtépázza Moszkva katonai erejét, és tárgyalóasztalhoz ültesse, egyelőre nem járt sikerrel. Az elmúlt hónapokban az orosz energiaexport meghaladta a háború előtti szintet és a rubel árfolyama a dollárral szemben erősödött. Úgy tűnik, hogy Oroszország gazdasága a harcok óta sokkal jobban teljesít, mint Európa.

 

Kyle Anzalone és Will Porter

Kyle Anzalone az Antiwar.com véleményszerkesztője és a Libertarian Institute hírszerkesztője. Will Porter a Libertarian Institute hírszerkesztő-helyettese és az RT munkatársa.

 

15 gondolat erről: „(3950) USA import

  1. Oroszország fát és fémet ad el dollárért.
    Dollárért!

    Tényleg sok furcsaság van ebben az egész ügyben, nemcsak az, hogy a szankciók ellenére mégis.

  2. Re:1 Balázs
    Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek, pardon az EU-nak.
    Jól láthatóan arra is megy ki a játék, hogy az EU-t „becsicskítsa”, plusz mindent felforgasson, mert a végén az egypólusú világrendnek érdeklődés hiányában vége lenne.

    (Nem az átlag amerikai emberekkel van a gond, hanem az erre rátelepedő élősködőkkel)

  3. Nem áll ez messze ez a gyakorlat az USA-tól. A CCCP idején nem volt elegendő titánium az USA+ban az SR71 felderítő repülőgép megépítéséhez, így azt a Szovjetuniótól szerezték be.

  4. Tetszik mikor az ellentmondó hírekből annyi összejön, hogy azokat csokorba lehet szedni.

    – A magyarok az orosz gáz vásárlásával finanszírozzák az oroszokat.
    – Törökök gyártják az ukránok titkos fegyverét, a bayraktar-t
    – A török Baykar cég ingyen ad Ukrajnának Bayraktar TB2-es .
    – Törökország megduplázta az oroszoktól vásárolt olajmennyiségét.
    – Éhezők milliói várják, hogy az oroszok kiengedjék az Ukrán gabonát.
    – Moszkvát is meglepte, hogy az ukrán kikötőkből hajókkal exportált élelmiszerek nagy része eddig nem a rászoruló országokba, hanem a gazdag nyugati államokba került.
    – Lengyelország 100%-ig támogatja Ukrajnát és segíti honvédő harcukat anyagilag és fegyverekkel.
    – Lengyelország Németországon keresztül vásárol orosz gázt. megj. Így támogatva az oroszokat.

    A mai poszt ezekre ráerősít.

  5. Az USA-ban sokkal szabadabban állnak ehhez a háborúhoz, mint az EU-ban.
    Számomra megdöbbentő, hogy egy volt amerikai szenátor ennyire nyíltan oroszpárti szöveget nyomjon. Nyugaton, bárki , aki hasonlót nyomna pl. az FB-n, már csöngetne is be hozzá a hatóság.
    A németeknél már Canossát járattak volna ezzel az emberrel 🙂

  6. Mondom én, hogy az egész színjáték! Igazából a színfalak mögött mind egy követ fújnak.

  7. 5. László, szerintem még nem tapasztalták meg az USA-ban milyen amikor bevonul a vörös hadsereg, sem 40 év kommunizmusban nem volt részük, sőt a gulagot sem ismerik. Az EU államok ezt közvetelenül vagy közvetettem megtapasztalták már. Nem lenne ott sem nagy arca senkinek sem.

  8. 6 milliárd dollár import Oroszországból 6 hónap alatt?

    Ez aztán komoly tétel. Kiteszi az USA import 1%-át?

  9. 8. Gyarmathy
    Nem arról van szó amire te célzol, hanem, hogy a nagy zusa is támogatja az ukránok elleni háborút azzal, hogy pénzeli a medvét.
    Vagy nem ezzel csesztették Mo.-ot, hogy ha vesz gázt , akkor az ukránok elnyomását segíti, na meg a másik libsi mantra, hogy értékesebb a magyarnak az orosz gáz, mint az ukránok vére?
    Vagy egyiknek lehet, a másiknak nem?
    Visszakérdek. Értékesebb az USA-nak a 6 milliárdért vásárolt nyersanyag, mint az ukrán emberek vére???
    A pöcs méretétől függ, hogy ki mit tehet meg, és nem a demokratikus elvektől, amit a nyugat oly sokszor számon kér rajtunk???
    Ha elvek, akkor ne vegyenek semmit a muszkától! Se olajat, se nyersanyagot, főleg titánt ne! Ja, akkor leáll a repcsigyár? Érdekes ez az elvek értelmezése szakma!
    Szemforgató, élősködő @ar banda az egész nyugat (főleg az elit, de a köznép sem jobb a Deákné vásznánál, mert ő is félrenézett ha hullott nekik is valami a zsákmányból).
    A jólétük nagyrészt attól függött, hogy mennyire tudták kizsákmányolni a kevésbé fejlett országokat. Lásd, Ukrajna helyzetét, ahol majd mindent és annak ellenkezőjét is gyártatták az elmúlt 20 évben, semmi pénzért, hogy a haszonból fenn tudják tartani a sok pohos nyugati polgár jólétét.
    Na ennek lett most vége.
    Nem véletlen rinyálnak.
    Egyre kevesebb a lerabolható terület. És ami lenne, azt már a kic pici sárga már elfoglalta. Háborúzni kellene értük, és nem proxiban nyomni (más fa@ával verni a csalánt), hanem face to face, de ahhoz már túlontúl el vannak kényelmesedve.

  10. 9. Bendegúz,

    Ami évtizedek alatt összenőtt, ezer meg ezer szálon összefonódott, azt mégis hogy lehet hetek, vagy hónapok alatt szétszálazni?

    Nem lehet egy olyan hatalmas gazdaságot, cégek tízezreit pillanatok alatt átállítani, mint az USA vagy Európa gazdasága.

    De hogy mit jelent ez a hatmilliárd, hamarosan írok róla, hogy kontextusba tudjuk helyezni.

  11. 10. Kedves Gyarmathy
    Én értem amit írsz, és van is benne ráció (sőt csak az van!). DE akkor ennek tükrében miért várják el tőlünk (és ha nem fogadunk szót árulót kiáltanak), hogy mi szétszálazzuk azt ami már 50 éve megy, pl. az orosz gáz. Engem csak az zavar, hogy a sakál kórus (csak, hogy félre értés ne essen, itt nem rád gondolok) itt visít Mo-on, hogy értékesebb az orosz gáz a magyarnak, mint az ukránok vére. Persze, ha az USA csinálja a kis üzleteit az orosszal azt valahogyan nem veszik észre a Mo-ot kritizálók.

  12. 11. Bendegúz,

    Most ezt nem értem. Tudtommal nincs embargó az orosz gázra. Az olajra is csak decembertől.
    Valójában Európa kb. egy hét alatt importál 6 milliárd dollár értékben Oroszországból, amit az USA fél év alatt tett meg.

  13. 11 Persze, hogy értékesebb! Ukrán vérrel be lehet fűteni?

  14. No akkor néhány szám. 2022 júniusi adatok a legfrissebbek, amit találtam.

    Összes USA import: 340 milliár dollár

    Ebből Oroszországból származó: 661 millió, azaz 0.661 milliárd.

    Gondolom ez azóta sem változott érdemben, azaz nem lett nagyobb az arány.

    Így az USA importjának kevesebb, mint a 0.2%-a, azaz kettő ezreléke származik Oroszországból.

    Olyan országok előzik meg Oroszországot az USA -ba küldött exportban, mint Banglades, Kambodzsa vagy igen, Magyarország.

    A kicsi Magyarország többet exportál az USA-ba, mint a nála kb. 180-szor nagyobb, nyersanyagokban gazdag Oroszország.

    #https://tradingeconomics.com/united-states/imports

  15. Bendegúz – Gyarmathy:
    A lényegen átléptetek. A 6 milliárd a fele a békeidőbeni importálásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük