(3949) Gondolatok a Long COVID-ról

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Long COVID: miért olyan nehéz megmondani, hogy hány ember kapja meg?

 

Szerző: Betty Raman

89. útban a 90. felé

A COVID-fertőzést követő hetekben és hónapokban néhány embernél különféle tünetek jelentkeznek, amelyeket általában Long COVID-nak neveznek. Leggyakoribb a fáradtság. Ez a leggyakoribb, a folyamatos tünetekkel küzdő emberek valamivel több, mint felét érinti. Egyéb gyakori tünetek közé tartozik a légszomj, a szaglás elvesztése, az izomfájdalom és az agyi panaszok.

Az ismereteink még mindig hiányosak arról, hogy a COVID után egyes emberek miért szembesülnek folyamatos tünetekkel. És hasonlóan a Long COVID tünetek eltérő természetéhez, a tünetek időtartama és intenzitása is személyenként eltérő.

Például, az is, hogy nehezen határozhatók meg a Long COVID pontos előfordulása (vagyis azt, hogy az emberek hány százalékát érinti). Ez jelentős vita tárgyát képezte.

A közelmúltban azonban egy, a The Lancetben megjelent tanulmányt úgy hirdették meg, mint amely az eddigi legmegbízhatóbb becsléseket nyújtja a Long COVID elterjedtségére vonatkozóan. A becslések vannak, hogy milyen hosszú ideig tart a COVID fertőzés. Általánosságban a COVID esetek körülbelül 5% és 50%-át követi a Long COVID attól függően, hogy melyik tanulmányt vesszük alapul. Azok a betegek, akiket COVID miatt kórházba kell vinni, általában Long COVODosok lesznek.

A prevalencia becslések nagy része a járvány idején, a Long COVID következetlen definícióihoz kapcsolódott. Ennek tisztázása és a diagnózis megkönnyítése érdekében a közegészségügyi hatóságok, köztük az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi és Gondozási Intézete (NICE) szabványos definíciókat vezettek be a Long COVID kifejezésre.

A NICE szerint a hosszú COVID kifejezés olyan jelek és tünetek leírására használható, amelyek a COVID-fertőzés után négy hétnél tovább folytatódnak, vagy alakulnak ki. Ez tovább oszlik a „folyamatos tüneti COVID-19-re”, amikor a tünetek több mint négy hétig, de kevesebb mint 12 hétig tartanak, valamint a „post-COVID-szindrómára”, amikor a tünetek a fertőzéstől számított 12 héten túl is fennállnak.

De, ezen erőfeszítések ellenére a prevalencia becslések jelentős eltéréseket mutattak.

Mi okozza még ezt az eltérést?

Valószínűleg számos egyéb tényező is befolyásolja a különböző tanulmányokban jelentett prevalencia adatokat. Az eredményeket például ronthatja, hogy nincsenek konzisztens eszközök vagy kérdőívek a Long COVID szűrésére.

Ezen túlmenően korlátozó hatású, ha nincs megfelelő kontrollcsoport (egy olyan összehasonlító csoport, amelynél nem volt COVID), vagy a betegek COVID előtti tüneteire vonatkozó információ, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy az új tüneteket megbízhatóan a COVID-hoz kapcsolják, más betegségek helyett.

Mindeközben az oltási állapot, a COVID betegeknél a súlyos betegség kockázatát csökkentő kezelések (például vírusellenes szerek), valamint a kezdeti fertőzést okozó variáns mind befolyásolhatják a hosszú COVID fertőzés kockázatát.

Végül, az értékelés időzítése is relevánsnak tűnik. Az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatalának legfrissebb adatai azt sugallják, hogy bár minden ötödik hosszú COVID betegnél a tünetek legalább 12 hétig tartanak, két év elteltével is, minden ötödiknél marad fenn a tünet.

Egy a nyolcban

A The Lancet-ben nemrég megjelent tanulmány több mint 76 000 hollandiai ember adatait tartalmazza. A szerzők megtették az egyik első kísérletet a különböző torzítások mérséklésére, amelyek hátráltatták a hosszú COVID-prevalencia számszerűsítésére irányuló korábbi erőfeszítéseket.

Kérdőíveket használtak, amelyek számos tünetre kérdeztek rá, és ezeket különböző időpontokban, a COVID fertőzés előtt, alatt és után átadták a résztvevőknek. A résztvevőket összehasonlították egy olyan kontrollcsoporttal is, akiknél nem diagnosztizáltak COVID-ot, és hasonló korúak és neműek voltak.

A COVID-ban szenvedő résztvevők 21,4%-a tapasztalt legalább egy új tünetet, vagy olyan tünetet, amely a COVID fertőzés előtti állapothoz képest jelentősen rosszabbodott, három-öt hónappal a fertőzés után. A nem fertőzött emberek 8,7%-a ugyanebben az időszakban számolt be tünetekről. Ennek alapján a szerzők azt sugallják, hogy a COVID fertőzöttek 12,7%-ánál, vagyis minden nyolcadiknál ​​hosszú idő alatt fejlődik ki a COVID.

A szerzők megállapították a Long COVID kórhoz kapcsolódó alapvető tünetek listáját is, ami: légzési nehézség, a mellkasi fájdalom, nehéz karok és lábak, a szaglás elvesztése, a hideg- és meleg érzetek, a végtagok bizsergése, az izomfájdalmak és  fáradtság.

Néhány hátrány

Noha ez a tanulmány elősegítette a Long COVID valós előfordulásának megértését, van néhány fontos korlát. A betegek többségét nem oltották be, mivel az adatok nagy részét még azelőtt gyűjtötték össze, hogy Hollandiában megkezdődött volna a vakcina alkalmazása. A legújabb kutatások szerint a Lomg COVID kevésbé gyakori a beoltott emberek között.

Eközben a legtöbb résztvevő megfertőződött az alfa-változattal. A tanulmányok arról is beszámoltak, hogy az alfa- és delta-variánsokhoz képest alacsonyabb a Long COVID fertőzés előfordulása a jelenleg domináns omikron variáns által okozott fertőzésből felépülő emberek körében.

Tehát, a jelenlegi körülmények között a Long COVID fertőzés előfordulása az általános populációban jóval kevesebb, mint egy a nyolchoz.

Long COVID: Drámai következmények láthatók a német élsportolók körében

Múlt szerdán a német kabinet jóváhagyta az új fertőzésvédelmi törvényt. Az október 1-jén hatályba lépő rendelkezések további lazítást jelentenek a COVID-19 elleni korábbi intézkedésekhez képest. A szövetségi kormány ezzel megnyitja az utat az őszi és téli hatalmas fertőzési hullám előtt, amely jóval meghaladja a jelenlegi szintet. A halálesetek hulláma mellett ez a Long COVID növekedését is jelenti. Hogy, ezek a hosszú távú következmények az élsportolókra is kiterjedtek-e, azt Steffi Kriegerstein kenus példája is jól szemlélteti, aki 2020 decemberében kapta el a koronavírust. A hivatásos sporttanár számos Európa- és világbajnokságon szerzett érmet kenuversenyben. A 2016-os Riói Olimpián ezüstérmet szerzett. Most be kellett fejeznie karrierjét.

Steffi Kriegerstein a 2016-os moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon, ahol Sabrina Heringgel (bal első) ezüstérmet szerzett 500 méteres kajak kettesben (Oleg Bkhambri (Voltmetro), CC BY-SA 4.0, a Wikimedia Commons segítségével )

„Minden egészségügyi probléma ellenére, tavaly megpróbáltam újra fitt lenni. De rájöttem, hogy a versenysportba való visszaugrás óriási kihívás” – magyarázta a Der Spiegelnek. „Mindig is kapcsolatban voltam orvosokkal, de [most] a fizikai erőfeszítés megfoszt a mindennapi életminőségtől” – tette hozzá. Azt mondta, hogy „végre búcsút mond a versenysportnak” a német bajnokságon.

Ahogy, a Der Spiegel-nek adott interjújában kifejti, maga a betegség 14 napig tartott, és végtag- és fejfájás jellemezte. A betegség utáni orvosi vizsgálatok azonban azt mutatták ki, hogy a tényleges következmények sokkal mélyebbek voltak.

Mint kiderült, a 28 éves lány szíve összezsugorodott, ami vizuálisan is látható volt, és észrevehető volt a szív-tüdő térfogatának tesztelése során. Kriegerstein perctérfogata élsportolóként több mint 90 százalékos, 60 százalékra csökkent. A normál érték körülbelül 70 százalék.

Ezen kívül számos egyéb tünet is volt. „A fejfájás különösen erős volt” – mondta. „A nyomás érzése a tarkómban gyorsan átterjedt a szememre és az egyensúlyérzékemre. Küzdöttem és próbáltam előre lépni. De a test valahogy nem akarta.”

Még ma is, másfél évvel a fertőzés után is küzd az utóhatásokkal. Még a lépcsőzés vagy a buszhoz járás is nehézségeket okozhat neki.

Steffi Kriegerstein nem egyedi eset. Janik Möser válogatott jégkorongozó például szívizomgyulladást szenvedett a COVID-19 fertőzés következtében, és két héttel a fertőzés után nem is engedték fel a lépcsőn.

Frank Stäbler birkózó, akit a tokiói olimpiai játékok éremesélyesének tartottak, arról számolt be, hogy teljesítménye 20 százalékkal csökkent a fertőzése miatt. Futógyakorlatok közben már nem kapott levegőt. „Az egész mellkasom teljesen összeszorult” – magyarázta.

Marie-Sophie Zeidler evezős arról számolt be, hogy amikor a COVID-19 betegsége után folytatta az edzést, teste a szokásos maximális terhelés 30 százalékán sztrájkolt. Szíve és tüdeje működése a határon volt; az oxigénfelvétele katasztrofális.

Szakértők becslése szerint mára több mint 500 élvonalbeli német sportoló kapta el a COVID-19-et. A vírus terjed a sportolók körében, különösen akkor, amikor a jelentősebb sportesemények folytatódnak, anélkül, hogy valódi védekezési intézkedések történtek volna.

Még, ha a betegség lefolyása viszonylag ártalmatlannak bizonyul is, a későbbi következmények sokak számára súlyosak lehetnek. Dr. Jürgen Steinacker, a németországi Ulm sportorvosa becslése szerint a sportolók körülbelül 5 százaléka még mindig szenved a tünetektől három-hat hónappal a betegség elkapása után. Ide tartoznak a szív- és tüdőproblémák, a neurológiai szövődmények, például az ízérzés elvesztése és a koordinációs zavarok, valamint a krónikus fáradtság szindróma.

Dr. Wilhelm Bloch kölni sportorvos kifejtette: „Nem mindegyikük fog úgy felépülni, hogy visszanyerje teljesítményének régi szintjét. Ott dőlnek össze a világok.”

Míg, a hivatásos sportolók általában megengedhetik maguknak a szükséges orvosi támogatást, és speciális edzők segítségével visszaszerezhetik korábbi teljesítményszintjük egy részét, a legtöbb dolgozó embernek mindenféle támogatás nélkül  kell boldogulnia.

Különböző tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírussal fertőzöttek 10-30 százaléka szenved hosszú távú következményeket. A The Lancet orvosi folyóiratban megjelent, 1733 kínai vuhani beteg bevonásával készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a betegek 76 százalékánál még mindig van legalább egy tünet hat hónappal a fertőzés után.

A Long COVID szinte minden szervet érinthet, és a tünetek széles skáláját okozhatja. A leggyakoribbak közé tartozik a rendkívüli fáradtság, a kognitív károsodás, a krónikus fájdalom, az íz- és szaglás elvesztése, a légszomj és a megnövekedett pulzusszám, amelyek mindegyike mélyreható hatással van a betegek életminőségére.

A gyermekeket is gyakran érintik a hosszú távú hatások. Az orvosi hírszolgálat augusztus elején interjút közölt „A gyermek kardiológiában és a pulmológiában a hosszú COVID eláraszt minket” címmel. Az interjúban Dr. Gerald Hofner, a „Post-COVID Kids Bavaria” gyakorlat társalapítója azt mondja: „Ketten naponta három-öt beteget látunk el SARS-CoV2 fertőzést követő panaszokkal. Mindenekelőtt nagyon sok sportos gyermeket és serdülőt látunk, akik hetekig-hónapokig nem képesek normális teljesítményre, szív- vagy tüdőérintettséggel vagy fáradtságproblémákkal küzdenek. Nem lehet összehasonlítani az influenzával.” A problémák mind beoltott, mind be nem oltott gyermekeknél és serdülőknél előfordultak.

Számos sajtóorgánum jelent meg olyan gyerekekről, akiknek élete teljesen megváltozott a COVID-19 fertőzés következtében. A ZDF műsorszolgáltató például beszámol egy 11 éves, Emma nevű Long COVID betegről, aki alig tud megállni a lábán, és a fertőzése óta nehezen lélegzik.

„Akkor pánikba esek, bár valójában semmi sem történhet ott. És a szédülés is  probléma, valójában mindig ez van” – panaszkodott a ZDF-nek.

A ZDF regionális programja, a Länderspiegel beszámolt egy 16 éves Long COVID betegről, Sina Morgenről, aki egy koronavírus-fertőzést követő izomfájdalmak miatt nem tud járni, és most tolószékbe van kényszerítve.

A Long COVID hatásai aláhúzzák az uralkodó osztály nyájimmunitási politikájának büntethetőségét, amely szándékosan engedi a tömeges fertőzés terjedését. Világossá vált, hogy nem lehet „együtt élni a vírussal”, és az egyetlen módja annak, hogy leküzdjük azt, ha megszüntetjük. Egy ilyen eliminációs stratégia összeegyeztethetetlen az uralkodó osztály profitérdekeivel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

65 gondolat erről: „(3949) Gondolatok a Long COVID-ról

  1. „A legújabb kutatások szerint a Long COVID kevésbé gyakori a beoltott emberek között.”
    Ezekről a legújabb kutatásokról jó lenne több info…

    Nézzük Letoha úr mit ír a long-covid-ról:

    „A Long COVID elterjedtségének felmerésere az angol Nemzeti Statisztikai felmerte azoknak az embereknek a százalékos arányát az Egyesült Királyságban, akik PCR pozitívnak bizonyultak a koronavírus esetében, és akik a fertőzés után négy vagy több héttel a Long COVID-ra jellemző tüneteket tapasztaltak.
    A Long COVID felmérésehez hasznalt 12 tünet a következő volt: láz, fejfájás, izomfájdalom, gyengeség/fáradtság, hányinger/hányás, hasi fájdalom, hasmenés, torokfájás, köhögés, légszomj, ízérzés és szaglás zavarai.
    A COVID-19-bel felgyógyuló résztvevők közül 5,0% számolt be a 12 gyakori tünet bármelyikéről 12–16 héttel a fertőzés után; mindazonáltal ugyanezen tünetek 3,4% volt a résztvevők nem-COVID-os kontrollcsoportjában, ami azt mutatja, hogy ezek a tünetek viszonylag gyakoriak a populációban egy adott időpontban. Különösen furcsa, hogy a Long COVID leggyakoribbnak vélt 12 tünete az egészséges a 2 és 11 év közti gyermekek kontroll csoportjában magasabb százalékban fordult elő, mint a COVID-19-esként definiált PCR pozitív hasonló korú gyermekek körében.
    A felmérés részleteit ld itt: https://bit.ly/3zkFQp3

  2. Itt nem arról van szó, hogy igyekszünk az oltási mellékhatásokat összemosni a long coviddal(már ha egyáltalán létezik ez az ökörség, hiszen még definiálni sem sikerült igazán)? Ugyanis a teljesítménycsökkenés, szívizomgyulladás vagy akár a hirtelen szívhalál olyan sportolóknál is előfordul, akik igazoltan nem voltak covidosak, de oltották őket. Ez eléggé jellemző mostanában a sport világára.
    Igen tudom, mindjárt jön is a válasz, igazoltan nem voltak covidosak, de észrevétlenül átment rajtuk a betegség. 😀

  3. „A Long COVID szinte minden szervet érinthet, és a tünetek széles skáláját okozhatja. A leggyakoribbak közé tartozik a rendkívüli fáradtság, a kognitív károsodás, a krónikus fájdalom, az íz- és szaglás elvesztése, a légszomj és a megnövekedett pulzusszám, amelyek mindegyike mélyreható hatással van a betegek életminőségére.”

    Ami minden szervet és testrészt érint, gyakorlatilag bármilyen tünetet okozhat, az nem más, mint a legyengült immunrendszer.
    Pont.
    Ennek adtak a főszervezők egy szép nevet, de aki okos, az már csak nevet…

    Lehet persze terelni még egyeseket évekig, sok publikációt finanszírozni, bár az egymás közti pereskedés miatt erre kevesebb jut majd:
    #https://444.hu/2022/08/26/a-moderna-beperli-a-pfizert-es-a-biontechet

  4. 2 “ Ugyanis a teljesítménycsökkenés, szívizomgyulladás vagy akár a hirtelen szívhalál olyan sportolóknál is előfordul, akik igazoltan nem voltak covidosak” sportolóknál jellemzően a kokain okoz hirtelen szívleállásr.

  5. Dr. Letoha: “ Semmi nem mutatja jobban, miért kezdtem el megosztani a külföldi szaksajtóból illetve médiából származó híreket itt az oldalamon, mint az Omicron elleni vakcinák FDA által történő engedélyeztetése. Mint ahogy szerte a világban megírták, az Omicron elleni vakcinákat az eredeti vakcinára vonatkozó adatok illetve az Omicron elleni vakcina egér kísérletei alapján engedélyezték. Erre mondja a világhírű vakcina kutató, az FDA tanácsadója, Paul Offit: „I’m uncomfortable that we would move forward—that we would give millions or tens of millions of doses to people—based on mouse data.” Azaz „kényelmetlenül érzem magam, hogy milliónyi, tízmilliónyi adagot az egér kísérletekre vonatkozó adatok alapján adunk be embereknek.” Mint mond erre a hazai szakember? „Itt az ideje az ötödiknek!”. (Rusvaira célzott)

  6. 5 – Analog:
    És képzeld el, amint lehet beadatok magamnak az ötödiket. Ha sikeres, követheted a példámat, ha még élsz. 😀

  7. 6. – Én beadatom újra a nulladikat:) Ha neked jó olyan vakcina is amit csak egereken teszteltek…te tudod…Erre nem tudok mit mondani. Szerintem itt ez már csak az egodról szól.

  8. 7 – Analog:
    Statisztikai becslésem szerint számomra kedvezőbb az 5. oltás (egerekkel együtt) mint a nem oltás.

  9. 8. Ok, megértem, hogy a te korodba ezt így gondolod….De emellett te mereven kiállsz a gyerekek oltása, a szigorúbb korlátozások és akár a kötelező oltás mellett is…Ez itt a legnagyobb probléma.

  10. 6.
    Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik.

  11. 9. Analog
    Én is így látom. Míg egyik fél lubickol a létrontó szellemiségben és azt erőszakkal kiterjesztené a másik táborra is, addig a másik csoport a szabadakaratra bízná a dolgot. Megtisztelőnek érzem, ha oltáselleneséggel vádolnak, mert valóban megrögzött oltásellenes vagyok. Ha a vakcinofileknek lenne igazuk, a harmadik világ népességének már rég ki kellett volna pusztulnia. Nálunk pedig, ahol világviszonylatban az elsők között vagyunk a kötelező gyerekkori oltások számában, hemzsegnek az autisták és az autoimmun beteg gyerekek. Kriplitársadalmat építünk.
    Bár így az atomháború és hőhalál árnyékában elég ironikus, hogy egyesek a kovidtól fosnak.

  12. 9 – Analog:
    Én semmi mellett nem álltam ki. Nem látom igazoltnak az oltásellenesek állításait. Engem nem érdekelnek az intézkedések, engem a tények érdekelnek.

  13. 12. Tibor bá’
    A Covid témában nem vagy tárgyilagos. Ha a világgazdaság megállt volna két hónapra, és mindenki elszigetelődött volna (állami támogatással), akkor O.K., egyetértek Veled. De erről nem is álmodhattunk, a többi verzió pedig mese habbal. Szeretném, ha tudnád, hogy tisztelem és őszintén szeretem az őseimet. Szerencsémre a szüleim még élnek, de meglett férfiként a nagyszüleimet „szégyenszemre” megsirattam a temetésükön a nép szeme láttára. Ennek fényében kérdezem: Miért nem tud az emberiség az Út közepén járni? Miért kell mindig a jobb, vagy baloldali árokban haladni minden témában? Jelen esetben, réges régen volt egy Tajgetosz, most pedig van a másik szélsőség, miszerint működjön a társadalom a betegek és gyengék érdekei szerint. Lehet, hogy nem veszed észre, de ez az, amit propagálsz ebben a témában.

  14. 12 – Tibor bá’

    Amint írtam, ez neked már az egodról szól…Ha Fauci vagy éppen Karikó kiállna és tételesen elmondaná kb. azt amit Letoha mond, te akkor sem farolnál ki az álláspontodból, egyszerűen túl nagy arcvesztés lenne számodra. Nem véletlenül van az, hogy képtelenek vagytok bármelyik írását megcáfolni. Ezt itt azért sokan átlátják, hidd el.

  15. Tibor bá` gondolatmenetét igazolja a mostani osztrák ajánlás:
    https://orf.at/stories/3283300/
    Átesettségtől függetlenül követni javasolják az alap oltási sémát, 12éves kor felett 4. oltást és az alatt 3.oltást.
    Érdekes mód a jelenlegi egsügyi miniszter (Rauch) már nem a „szinte mindent felrúgó” állásponton van, hanem ősztől maszk, teszt, oltás a javaslata.

  16. 15. – Tia

    Tehát csak a szokásos, mint mindenhol máshol, az a vágyálmuk, hogy legyenek korlátozások és fogyjon a vakcina. Csakhogy az emberek nagy részét nem fogják tudni még egyszer ugyanúgy megvezetni. A joggal felmerülő kérdéseket ott sem merik feltenni. Őszintén megválaszolni pedig végképp nem.

  17. A száraz tények augusztusban:

    Patikusok szerint 30%-al megugrott a nyáron(!) a a kovidnak nyilvánított torokgyulladások száma minden korábbi évjárathoz képest, és jellemzően oltottak között. Kb. fele-fele arányban teszt pozitiv és negatív, függetlenűl attól, hogy egy ágyban alvó házastársak ugyanazokat a tüneteket produkálják-e, vagy sem. A teszt működik, az oltás működik.

    Mesterien menedzselt bizonytalanságban tartás. A halálfélelem működik…

    Aki persze hermetikusan elzárja magát a közösségi érintkezéstől az biztos lehet a dolgában, amit a döntő többség nem mondhat el magáról, csak sodródik tovább.

  18. 14 – Analog:
    Mérföldekre állsz attól, hogy az én egomat megismerd.

    Engem nem érdekel ki mit mond. Az idősek hullanak mint a legyek. Szerte a Világban sok millió Covidos halott van. Oltási halottról nem hallani. Az én logikám szerint, be kell magamat oltatni. Ennyi.

    15 – Tia
    Te vagy ez a fiatal, szőke, frufrus (nagyon szép) nő?

  19. 18 A halál az élethez tartozik. Nincs élet halál nélkül. Én senkinek nem kívánom a halálát, de ez a realitás, és jobban jár, aki megtanulja elengedni. Nehezebb elfogadni, amikor gyerek hal meg, vagy valaki gyereket hagy árván, de ilyen az élet.

    Nyolcmilliárdan vagyunk, és a korfák torzak. Biztos olyan nagy tragédia, hogy „Az idősek hullanak mint a legyek”?

  20. 19 – Ábel:
    90 évesen ehhez a témához nem kívánok hozzászólni. Csak két tényt jegyzek meg szerényen: 1.) Mindenki megöregszik (ha nem hal meg előbb). 2.) Egy 40 éves sorozatgyilkos életét nem veszik el.

  21. 18. – Tedd azt, csak mindeközben te azt közvetíted, hogy életkortól függetlenül mindenkinek hasonlóan kellene cselekednie.

    „Oltási halottról nem hallani.”

    Elég életszerűtlen is lenne, ha a szajhamédia oltási halottakról számolna be, miközben non stop tolta hogy oltás, oltás, oltás.

    Más témákban alá tudsz merülni az interneten…ebben valamiért nem, ebben te 100%-ban elfogadod azt amit a fősodor eléd rak…Pedig találnál bőségesen oltási halottakat és még sok mást is…

  22. 21 – Analog:
    Vegyük a magyar viszonylatot. Számtalan hírességről (celeb) tudunk, hogy Covidban meghalt. De arról nem hallottam, hogy valakik meghalt volna oltás miatt. Pedig ha lett volna ilyen, alaposan felfújtátok volna. Na ebben biztos vagyok.

  23. 22 – Tibor bá’

    Ott van pl Csollány esete…Ugye úgy kezdődött az egész, hogy az oltástagadó Csollány meg is érdemelte, stb, aztán amikor kiderült, hogy be volt oltva, akkor hirtelen elcsendesedtek a hangok, majd elkezdték azt a dobot verni, hogy „de túl későn oltatott”.

    Szerintem ami történt: Csollány már covid-os volt (de még nem voltak súlyos tünetei) és pont akkor beoltották a Janssen egy dózisú vakcinájával. Amit pl. Szlovániába betiltottak és az usa-ba is felfüggesztették egy időre és jelenleg is korlátozás alatt van (#https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-limits-use-janssen-covid-19-vaccine-certain-individuals).
    Ha nem oltják be, túléli. A vírus + az oltás egyszerre sok volt a szervezetének, ez az én véleményem.

    Nézzük mit írt Letoha: „Az Európai Gyógyszerügynökség munkatársai, akikre egyes hazai politikusok rendre „a valódi szakértők”-ként hivatkoztak, 2021. 04. 20-án hivatalos közleményt adtak ki a Janssen oltóanyag ritka mellékhatásáról (#https://bit.ly/3g6Nbl5). Azaz az FDA szakértői által is jelzett vérrögképződésről (#https://nyti.ms/3HenDyl). Mégis, az EMA szakértőinek ezen állásfoglalásáról itthon a mai napig senki nem emlékezett meg (főként nem az EMA-t az OGYEI féle helyező politikusok.) Pedig az EMA szakemberei már akkor felhívták a figyelmet, hogy, idézem:
    „Szokatlan vérrögképződéses esetek fordultak elő alacsony vérlemezkeszámmal olyan embereknél, akik Janssen COVID-19 vakcináját kapták az Egyesült Államokban.
    Ennek a mellékhatásnak a kockázata nagyon alacsony, de az oltást kapó embereknek továbbra is tisztában kell lenniük a tünetekkel, hogy azonnali orvosi kezelésben részesülhessenek a gyógyulás elősegítése és a szövődmények elkerülése érdekében.
    Az egyéneknek sürgős orvosi ellátást kell kérniük, ha az alábbi tünetek bármelyikét észlelik a COVID-19 vakcina Janssen elleni oltását követő három héten belül:
    • légszomj
    • mellkasi fájdalom
    • lábduzzanat
    • tartós hasi (hasi) fájdalom
    • neurológiai tünetek, mint például súlyos és tartós fejfájás vagy homályos látás
    • apró vérfoltok a bőr alatt az injekció beadásának helyén túl.
    Ha bármilyen kérdése van az oltással kapcsolatban, forduljon egészségügyi szakemberéhez, vagy forduljon az illetékes nemzeti egészségügyi hatósághoz.”

  24. 23 – Analog:
    Úgy tudom Csollányit beoltották, de még nem volt védett amikor megkapta a fertőzést.

  25. 24 – Tibor bá’

    Ha nem oltották volna be, ma is élne.

  26. 18. Tibor bá`

    Ki és mit hackelt meg hogy ilyenket látsz?
    Átvitt értelemben sem vagyok teljesen szőke. Általában eggyel sötétebb a hajszínem (az sem átvitt értelemben). Nyáron szőkébb. Frufru változó. A fiatal pedig relatív, pláne most hogy itt a természet rendjére hivatkozó hozzászólások vannak..
    Gyerekkoromban egy 35-40év körüli már vén f.. -nak/p..-nak tűnt. Amíg az adott ember saját maga nem ér egy bizonyos kor közelébe, addig „öregnek” hiszi azt a kort.
    Egyébként a tiszta gondolkodású idősebbek nem valóak még féllábbal sem a sírba.

  27. A petesejtet, hímivarsejtet mutálja, a magzatra vesszélyes lehet.
    A terhesség kevésbé ajánlott.

  28. Mindkét öregemnek úgy néz ki a karja mintha kalapáccsal verték volna szét.
    Lila foltok tömkelege,hajlatokban is . Látványos romlás oltás óta.

    Ja.
    Légzéskönnyítő szteroidos inhalátorok,vagy orális alkalmazásúak milyen fasza csontritkulást okoznak ?

    Mint a colstok esik össze a mellékhatástól az oltakozó.
    Nem most,majd.

  29. Évekig tartó tagadás, gyalázkodás és merev elzárkózás után az USA Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) az IVERMECTIN-t a COVID ellen klinikai kipróbálásra javasolt kísérleti terápiák között említi. Idézet: „megfelelő teljesítményű, jól megtervezett és jól lefolytatott vizsgálatokra van szükség az ivermectin COVID-19-re gyakorolt ​​hatásának értékeléséhez. A testület továbbra is felülvizsgálja az ivermectin-használattal kapcsolatos új adatokat, beleértve 2 nagy, folyamatban lévő, randomizált, kontrollos vizsgálat eredményeit.” Link: #https://bit.ly/3RwlKSu

  30. Re:28 ötlet
    Most nyomok le egy spéci 31 napos tisztító kúrát, ami a tüske fehérjékből fakadó long-kovidot csökkenti/szünteti meg.
    Bő egy hét után olyan tünetek jöttek elő, mint ha kovidos lennél, de nem vagy szarul, és lassan 2 héttel a kezdés után csökkennek a kovidos tünetek.
    Egyik orvos kontaktomat ráállítottam az ügyre, hogy véleményezze, beszámolok hogy mire jutottam, és mit mondott a doki ismerős.
    („belső vérzés” és érfal sérülés tipikus kovidos szindróma. Mikor kovidos voltam belilult a szám, és látásom is elszíneződött…)

  31. Gyanúsak vagytok…
    Én miért nem látok sem magamnál egy covid és három oltás után, sem a teljes oltott rokoni és ismerősi körömben semmi hasonló elváltozást?
    Úgy látszik, körülöttem csupa szupermen él… 🙂

  32. Re:31 hubab
    Mert lehet hogy a placebot kaptad… 😉

  33. 30

    Anyám 3 Pfizer,mint jó magyar,és veszélyeztetett. ( COPD)

    Apám két kínai,egy Pfizer.Ugyanaz.( már a lila foltok + szem problémák)

    Anyukám fent a Korányiban két hete,egyszer csak eltört,ill megrepedt deréktájon a csigolyája a hörgőtágító szteroid kezelés ( napi három,kanül várja a szteroidot ) ) következtében.Csontritkulás is van.
    Ott fekszik magatehetetlenül,enni nem tud,és nem is foglalkoznak vele érdemben,vagy legalább tudatnák vele a problémát.
    Nem tudok minden nap ott lenni vele,heti két alkalom.

    2 nappalos nővér 40 betegre,ezt hallom,meg a sunnyogós orvosokat,akik sehol a környéken,,
    ÉRDEMBEN.

    Jó ötlet volt bandzsa Kásler basztatni az orvosokat,a te és társaid mocskos lelkén szárad az ellátatlan emberek halála.

    Tisztában vagyok vele hogy súlyos a gond esetemben,de az ellátás az kevés.
    Nem harcolunk érte,mint talán régen.

    Szóval a szteroidok,aki nem tudta súlyos csontritkulást eredményezhetnek.

    Hubab.
    Örülj ennek.

    Ja,és hazudok mint a vízfolyás…

  34. Dr. Letoha Tamás: „Amikor megpróbálsz egy, a trópusokon előforduló paraziták ellen hatékonyan alkalmazott emberi gyógyszert annak állatorvosi indikációját kiemelve lejáratni (mert ezzel logikával kb a humán gyógyszerek nagyrészét ki lehetne hajítani, mert csak az antibiotikumokat ugyanúgy használod mondjuk a lovaknál, meg a teheneknél is, mint az embernél), akkor vigyázz arra, hogy az általad engedélyeztetett új, humán alkalmazásra szánt szerre vonatkozóan több adatod legyen, mint 8 db egér. És az egerek közül is azoké, amire korábban azt mondtátok – na én már akkor sem értettem teljesen egyet veletek és azon is hogy kiakadtatok, mondván, hogy kérdőjelezhetjük meg a szent ACE2 hipotézist – hogy azokban a BALB/c egerekben nem is alakulhat ki a COVID. Most meg az azokon kapott eredményekre hivatkozva akarsz beadatni emberek millióinak egy szert. Mert egeren hogy hatott. Mármint azokon, amik szerintetek amúgy nem is lehetnek COVID-osak. Mivel nincs humán ACE2 receptoruk. Érthető? Nem? Mindegy is! A lényeg: az egerek nem lovak. És nem is tehenek.”

  35. 34. Analog

    Nincs neked nőd, hogy vele foglalkoznál? Miért ez a Letoha a fétised?

  36. 35 – Tia

    Mindent elmond rólad Tia, hogy nem, hogy megcáfolni, még belekötni sem tudtál azokba amiket ír, szóval vegyél vissza az arcodból.

    Azt gondolod, hogy a blog olvasói számára ebből nem vált egyértelművé, hogy szakmailag egy nulla vagy? Miközben két éven át előadtad, hogy te mindent is tudsz…

    A gyerekedbe is olyan oltást fogsz beadatni amit csak egereken teszteltek? 😀

  37. 37 – Analog:
    100 százalék személyeskedés. Ha még egyszer előfordul, búcsúzni fogunk tőled.

  38. Nem foglalván állást magában a témában: Már’ elnézést a bloggazdától, de vegyük észre a 35. Tia féle személyeskedést is, ha már az Etika ás a józanra törekvés igénye lengi be az atmoszférát… köszönöm!

  39. Cdak úgy halkan megkérdem : a 35-ös hozzászólás nem személyeskedés?
    Vagy az oltáspártiaknak lehet?

  40. Kedves Tiborbá,

    nem gondoltam, hogy „önkényességből” nem engeded ki Mackómuki után redundánsan a posztom… érdekes dolgokat mond ez az emberről, pedig Te az életeddel a konstans *törekvés* szimbolumát mutatod az életerőddel, miért pocsékolod az energiát ilyen felesleges kézivezérlésre (esetemben)…?! Ami ráadásul (mivel itt is egy élő ember van a név mögött) sértő és zavaró.

  41. 39. Mackómuki

    De, igen, az is személyeskedésnek tűnhet, egy általános személyeskedés, és erős előzményei vannak azon soroknak.
    Sőt, ez is személyeskedés: Lassan arra jutok, hogy némelyeknek kicsi a farka, még Lehotájéval együtt is, pedig abba próbálnak kapaszkodni. Ugyanis túl erős ez a fixáció.

  42. Re:42 Tia
    Kicsit túl sokat foglalkozol a férfi kommentelők hímtagjával… 🙂

  43. 43 – dajtás:
    Van valami elképzelésed az okot illetően? Ha már észrevételezted a tényt.

  44. Tehát van olyan személyeskedés amin Tibor bá’ egyszerűen nevet egyet (36) és van a rossz személyeskedés, amiért fenyegetés jár…Összességében az van, hogy aki Tibor bá’ véleményén van covid témában, az bármit írhat, aki pedig nem, attól elbúcsuzhattok.

    Egyébként felmerült bennem még egy kérdés…Vajon miért nincsenek magentázva Letoha írásai? Csak nem azért mert valójában nem lehet belekötni és kellemetlen lenne magentázni az igazságot?…

    Tia…Te előadtad itt 2 éven át, hogy te vagy itt szakmailag az atyaúristen covid ügyben, aztán amikor szembejön a valóság és egy sokkal felkészültebb ember írásaira nem tudsz mit írni, akkor jön a hülyézés, hazugozás és személyeskedés. Minden blogtárs vonja le a megfelelő következtetést…

  45. 45 – Analog:
    Ennek a blognak van egy „hangulata”, amit a régi blogtársak jól ismernek. Ha egy „személyeskedés” ebbe belefér, akkor én is nevetek rajta, és nem kifogásolom, de te nem ilyeneket írsz. A „szakmailag az atyaúristen covid ügyben, ” nem vicces, hanem sértő. És akkor hadd védjem meg Tiát! Tökéletesen megértem. Van egy téma és egy színt, ahová az ember nem süllyed le. Én se vitázok (már) vakcina tagadóval. Maximum célzást teszek rá, hogy az illető nem beszámítható. Nem esek kétségbe, ha magadra veszed. 😀

  46. 45. Analog

    “ Minden blogtárs vonja le a következtetést…”

    Gondolkodó embernek már réges-régen feltűnt, hogy csak hangja van, de életlen a fejsze..
    Ezen a blogon, ettől a blogtól, kicsit többet várna az ember.

  47. 46. Tibor bá’

    Tisztelt Tibor bá’

    Nem vitáról lenne itt szó, hanem értelmes párbeszédre.
    Mint egyébb más blogbejegyzés alatt.

  48. 46 – Tibor bá’

    Tehát Letoha szintjére nem süllyed le Tia…Aha értem.

    Akkor itt emlékeztetlek, hogy melyik szintre is nem süllyed ő (és te) le:

    „A Pfizerrel és a többi világvezető gyógyszergyárral 2012 óta dolgozok együtt (#https://bit.ly/3oyWhLb). Olyan hatékonyan, hogy mára az EU legnagyobb génterápiás projektjének, a Pfizer vezette ARDAT (Accelerating the Research and Development of Advanced Therapies, #www.ardat.org) projektmenedzsere vagyok (#http://ardat.org/about/leadership-and-team/) . Ebbe a pozíciókba azért jutottam, mert lételemem a kritikai gondolkodás, és hezitálás nélkül képes vagyok megbuktatni gyógyszerjelölteket, ha a hatékonysági vagy mellékhatás profil alapján az indokolt. Nincs bennem kétség, hogy a génterápiás fejlesztések számos, a COVID-nál sokkal súlyosabb és jelenleg gyógyíthatatlan betegségek megoldásához járulhatnak hozzá (Zente baba esete ugye ismerős?). De, mindezek nem írhatják felül a racionális gyógyszerfejlesztés tudományos alapjait. Amelyek most, kb. másfél éve, gazdasági és politikai szempontok alapján ijesztő mértékben lebontásra kerültek. És ez rendkívül zavaró, főleg úgy, hogy én egy csomó dologról nem számolhatok be, lévén a munkám egyik sarokköve a titoktartás (Ugye megvan, hogy Facebook oldalunkon miért az étrend-kiegészítőket promózzuk és nem a gyógyszergyári labormunkát? Mert utóbbi titkos, és jóval titkosabb, mint a parizer receptje, amit a nagytudásúak a lipid nanohordozó-RNS trilliónyi komplexével most párhuzamba állítanak). Szóval szeretném azt kérni az engem itt rendre kioktató emberektől, vagy a szeged.hu oldalon név nélkül lejárató cikket íróktól, hogy építsenek fel egy céget, kezdjenek el dolgozni a nemzetközi gyógyszeriparban (Annak a valószinűsége, hogy valakinek innen Magyarországról sikerül, az közel zéró.) és ha letettek valamit az asztalra, akkor jöjjenek vissza és oktassanak ki. De addig ne. És ha ugyanezen nagytudású szakemberek esetleg ötletet tudnak adni a jelenlegi génterápiás eljárások hatékonyságának maximalizálására, a mellékhatások kizárása mellett (gondolom ma már sokaknak ez csípőből megy), akkor várom szeretettel őket a szegedi laborunkban (Szeged, Derkovits fasor 7-11). Addig is olvassátok ezt: #www.ardat.org. Köszönöm!”

    Ehhez képest a kis kedvenced ki is valójában? Milyen szakmai háttérrel és múlttal rendelkezik? Mert eddig ez nem igazán derült ki…

  49. 30. dajtás

    Írnál erről a spéci 31 napos tisztító kúráról részletesen?

  50. Re:44 Tibor bá’
    Van, de nem vagyok bunkó, hogy direkt Tiának szegezzem.
    Én csak azt tudom mondani, hogy egy hús vér rendes férfi megoldaná a problémáját, már ha talál, ami ma nem könnyű…

  51. Nekem is ez jutott hirtelen eszembe, de a fórumtársak megelőztek. Az apenia dolorosa mindenki által ismert fogalom. 😀

  52. Oh kis szégyenlősök!
    Nem meritek kiírni, hogy fájdalmas faszhiány? Csak pimaszul céloztok rá. Ez tudjátok nem más, mint a feleségét megunt, pina után vágyakozó férfiak vágyálma, ami a valóságban nincs. Egy nő ha nagyon akar baszni, fél nap alatt talál magánbak partnert. Egy felkínálkozó nőnek nemigen szoktak nemet mondani. Az újság tele van sztorikkal, ahol egy nőt megerőszakolnak. Az ellenkezőjéről még nem hallottam. Ne álmodozzatok, hogy egy faszhiányban szenvedő nővel összehoz a sors.
    Ja, hogy Tia gyakran tesz utalást a péniszre? Nyilván a prakszisában találkozik ilyenekkel.

  53. Re:52 hecklerk
    A műpéló nem fogja soha sem pótolni az igazi hús vér férfit. Ez csak pótlék, vagy szexjátek, hogy feldobja egy pár szexuális életét.

  54. Nincs ilyen bajom, sajnàlom. Lett annyi tapasztalatom pszichopatàkkal és faszkalapokkal, hogy normális pàrom van. Gyengén passzoltàtok vissza ezt a labdàt.

  55. ??. ??????? ????? ???????́?? ????? ?????????? ??????́? ??? ?????? ??́? ??????́?? ??́??? ? ?????́?? ???́????́??̈??? ??????????????

    The Wall Street Journal – #https://on.wsj.com/3D1Mlmq

    Anthony Fauci bejelentette, hogy decemberben lemond az Országos Egészségügyi Intézet (NIH-National Institutes of Health) vezetői posztjáról, és az a tény, hogy ez egy fontos hírnek számít, arra utal, hogy voltak problémák a személyével kapcsolatban. Ő lett a jelképe annak a rendszernek, amely azokra a szabályokra épült, amelyeket a „vírusszakértők” alkottak, akik lezáratták Amerikát, és nem indítottak tudományos vitát a Covidról.
    Dr. Fauci 1984 óta vezeti az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetét (NIAID), és a nevéhez fűződő kutatási eredmények lenyűgözőek. Először az AIDS-járvány korai éveiben vált ismertté a nyilvánosság előtt, és az Intézet korai támogatója volt annak az mRNS-technológiának, amelyre két Covid-vakcinát is alapoztak.
    De 38 éves hivatali idejének fő öröksége az lesz, hogy jóban-rosszban ő volt a nyilvánosság előtt a kormány legfőbb szószólója a Covid-járvány idején. Megnyugtató tekintélye elismerést váltott ki a járvány első heteiben, amikor az amerikaiak igyekeztek megérteni a vírusfenyegetés jelentőségét. „Tizenöt nap a vírusterjedés lassítására!” – hangzott el híres mondata 2020 márciusában, és a Trump-adminisztráció, valamint egész Amerika visszhangozta ezt a szlogent.
    A két hétből végül két év lett. A járvány kezelésének bizonytalansága nem az ő hibája volt, hanem inkább a stratégiájának a hiányossága.
    Ő és néhány közegészségügyi szakértő arra használta fel hatalmát és befolyását, hogy lobbizzanak a széles körű gazdasági korlátozásokért, amelyekről ma már tudjuk, hogy sokkal pusztítóbbnak bizonyultak, mint az előre sejthető volt. Emellett lobbizott a maszkviselés és az oltások mellett, amelyek sokkal kevésbé védtek, mint ahogy azt a nyilvánosság előtt tett kijelentéseiben hangoztatta. Dr. Fauci befolyása annál is nagyobb volt, mert komoly megbecsültséggel rendelkezett a sajtóban és a társadalmi elitben, amelynek tagjai megvetették és kiközösítették a másként gondolkodókat.
    Kirívó eset volt, hogy Dr. Fauci még azt sem volt hajlandó elfogadni, hogy az új koronavírus a kínai vuhani Virológiai Intézet laboratóriumából származott. Ennek az lehetett az oka, hogy az NIH támogatást nyújtott az EcoHealth Alliance nonprofit szervezetnek, amely segített finanszírozni a vuhani laboratóriumban végzett víruskutatásokat. A republikánusokkal folytatott szócsatákban Dr. Fauci tagadta, hogy az NIH finanszírozta volna az ilyen jellegű kutatásokat. Az, hogy még annak a mérlegelésére sem volt hajlandó, hogy a vírus egy vuhani laboratóriumból indult ki, azt mutatta, hogy Dr. Fauci legalább annyira politikus is, mint tudós.
    Ami még rosszabb, Dr. Fauci ellehetetlenítette azt a néhány bátor tudóst, akik ellenezték a teljes lezárást, és támogatták az idősek és a magas kockázatnak kitett személyek „fókuszált védelmi” stratégiáját. Ez volt a Great Barrington Nyilatkozat szerzőinek üzenete, és később olyan e-mailek kerültek nyilvánosságra, amelyek azt mutatták, hogy Dr. Fauci másokkal együtt azon dolgozott a kormányban, hogy rossz színben tüntessék fel ezt az alternatívát, így soha nem volt erős támogatottsága ennek a stratégiának.
    „A „fókuszált védelmi” stratégia gyors és határozott cáfolatára van szükség” – írta Francis Collins, az NIH igazgatója Dr. Faucinak. Az, hogy képtelenek voltak elviselni a kritikát és az ellenvéleményt, aláásta a bizalmat az Egyesült Államok járványügyi intézkedései iránt.
    „Könnyű kritizálni, de valójában a tudományt kritizálják, mert én a tudományt képviselem. Ez veszélyes” – mondta Dr. Fauci tavaly novemberben a közegészségügyi szakemberek álláspontját összefoglaló megjegyzésében. A közvélemény hagyja, hogy néhány befolyásos ember határozza meg a tudományt, akik majd rákényszerítik az általuk preferált stratégiát és megoldási lehetőségeket az országra.
    Ennek a gondolkodásmódnak hatalmas költségei voltak, és nem pusztán gazdasági értelemben. Ma már tudjuk, hogy a lezárt szövetségi államok nem jártak jobban, sőt néha rosszabbul jártak, mint azok az államok, ahol kevésbé voltak szigorúak a lezárások. Azt is tudjuk, hogy a vakcinák, bár felbecsülhetetlen értékűek a súlyos betegségek ellen, nem akadályozzák meg a Covid terjedését – még többszöri emlékeztető oltás után sem. A nagyobb őszinteség erősítette volna az amerikai közegészségügyi hatóságok iránti bizalmat.
    „Akár személyesen találkozott vele valaki, akár nem, a munkájával minden amerikai életére hatással volt” – mondta hétfőn Biden elnök Dr. Fauci lemondásával kapcsolatban. Ez valóban igaz. De az ő öröksége az lesz, hogy amerikaiak milliói soha többé nem fognak megbízni a kormányzati egészségügyi szakértőkben ugyanúgy, mint régen.

  56. 58: Analog

    „az ő öröksége az lesz, hogy amerikaiak milliói soha többé nem fognak megbízni a kormányzati egészségügyi szakértőkben ugyanúgy, mint régen.”

    Ez pedig hatalmas érdem, mert erre az oltásszkeptikusok teljes tábora nem volt képes szerte a világon, köszönjük meg neki hogy mégegyser ugyanabba a karámba már nem tudnak beterelni!

  57. Sok minden hiányzik Fauci fenti rövid „életrajzából”… például az AZT és annak pusztító következménye. Remélem ez a szubhumán alak a pokolban fog rohadni.

  58. A vicc az, hogy ezek után vannak (nem is kevesen) akik még hisznek neki és a mainstream media covid és vakcina narratívájában.?

  59. Sok kritika éri az USA-t, amiért az emberi klinikai vizsgálatok nélkül vezetik be az Omicron elleni búsztereket. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Államok azon döntése, hogy az embereken végzett klinikai tesztek nélkül vezeti be az új Covid-búsztereket megrendíti a bizalmat és a fokozza a vakcinák elleni fenntartásokat. A Financial Times cikke: #https://on.ft.com/3dcFs6Z

    Ki kéri az egeres oltást?:)

  60. A Harvard, Johns Hopkins és más vezető egyetemek kilenc szakértőjéből álló csoport paradigmaváltó kutatást tett közzé, bizonyítva, miért etikátlan kötelezően előírni az egyetemisták számára az emlékeztető védőoltásokat (az ún. boostereket).
    A The Social Science Research Network oldalán közzétett tanulmány, a CDC és az iparág által szponzorált adatokat elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a fiatalok körében minden egyes, a boosterek által megelőzött kórházi súlyosságú COVID-19 esetre 18 – 98 közötti számú súlyos nemkívánatos esemény esik.

    #https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4206070

  61. 5O. mindenf
    Írnál erről a spéci 31 napos tisztító kúráról részletesen?

    Joseph Mercola> Az élvonalas zsidó professzor
    elmagyarázza, hogyan kell méregteleníteni a tüskefehérjét COVID-19 vagy COVID-19 vakcina után

    How to Detox Spike Protein After COVID or Vaccine

    „https://www.theepochtimes.com/world-council-for-health-reveals-spike-protein-detox_4304171.html”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük