(3694) Szükséged lehet rá (2)

Tibor bá’ fordítása online

 

Húszlépéses felkészülés a gazdasági összeomlásra

Ma már a társadalom jelentős része gondolja úgy, hogy a világ egy gazdasági összeomlás szélén áll. Viszont viszonylag csak kevesen készülnek fel az eseményekre. Ebből adódik, hogy a nagy többség két hétnél tovább aligha tudna kitartani, mert hozzá vannak szokva, hogy minden apróságért elfutnak valamelyik hipermarketbe. De, ha belegondolsz, akkor kiderül, hogy ez nem egy elfogadható magatartás. Az alábbiakban össze van szedve 20 olyan lépés – melyek egy részével tisztában lehetsz, de az ismétlés nem árt – amelyeket meg kell tenned, ha a gazdasági összeomlásra fel akarsz készülni. Annál is inkább, mert például a Közel, vagy a Távol Keleten, esetleg Lengyelországban bármely pillanatban kitörhet egy háború, ami azonnal érezhető lesz az üzemanyagárakban, ha egyáltalán lehetséges lesz a vásárlása.  Nézzük a lépéseket!

  1. Élelmiszer tárolás

A gazdaság összeomlása után pillanatok alatt az élelmiszer lesz a legértékesebb kereskedelmi áru. Ha nem lesz élelmiszered, a túlélésed igen kétségessé válik. Kérdéses, hogy te és családod fenn tudja-e tartani magát élelmiszer nélkül akár csak egy hónapon át. Gondold át, ha a rádió, tévé most bemondaná, hogy kitört egy fegyveres összecsapás, mennyi időd lenne a beszerzésre? Nem órák, talán csak percek.

  1. Ivóvíz

Az ember élelem nélkül 2-3 hétig is húzhatja, de víz nélkül csak 2-3 napig. Gondolj bele, ha ebben a pillanatban elzárnák a vizet, a csapból semmi se folyna, honnan tudnál vízhez jutni? És ha valahogy kétes minőségű vízhez jutnál, fel tudnád-e forralni? Gondoskodtál-e róla, hogy megbízhatatlan forrásból származó vizeket hogyan tehetnél ihatóvá? Például forralással. Fogsz tudni forralni?

  1. Hajlék

 Az ember a magyar klíma alatt nem aludhat a szabadban, pláne, hogy jön a tél (hagyjuk ki a hajléktalanokat). Tehát, gondoltál-e arra, hogy mit teszel, ha jelenlegi lakhatási lehetőségedet elveszted? Hova mennél?

Legokosabb, ha készítesz néhány tervet, hogy hol húzhatjátok meg magatokat. Van-e a rokonságodban valahol lehetőség a befogadásotokra? Van-e sátratok és hálózsákotok, arra az esetre, ha minden kötél szakad?

  1. Meleg ruházat

 Nincs arra garancia, hogy nem télen következik be az összeomlás. Télen pedig hideg van, és ha nem tudsz fűteni, akkor rengeteg meleg holmira, takaróra lesz szükségetek például, ha egy nulla fokos lakásban kell aludni. De arra is van esély, hogy a szabadban kell lennetek. Természetesen nem nagy esély, és el se lehet képzelni előre, hogy miként, de ha mégis bekövetkezik, akkor ezen fatálisan el lehet bukni. – És akkor itt újra megjegyzem, hogy nem feltétlenül kell effektív megfagyni, a halálhoz elég a kihűlés is, azaz, amikor a testhőmérsékleted 30 °C alá süllyed. Éppen ezért vészhelyzetben, ha fázol, semmi körülmények között ne aludj el. A test hőmérséklet csökkenésének első jele az álmosság. Aki ilyen körülmények között elalszik, az a halálba aludja magát.

  1. Fejsze

 A megszokott fűtési lehetőségeknek hiányában elfordulhat, hogy a tűzellődet magadnak kell kitermelni, összegyűjteni. Ez szerszám nélkül nem megy.  A célnak legjobban egy fejsze felel meg. Ezen kívül egy fejszének több praktikus oldala is van. kalapácsnak is felhasználható, sőt önvédelemre is jó. Ha nem is tökéletes, de a semminél többet ér.

  1. Öngyújtók vagy gyufák

 Természetesen tűzre szükség van, de tűzgyújtás ma már elképzelhetetlen öngyújtó vagy gyufa nélkül. Ha tudsz tűzet gyújtani, akkor főzni is tudsz, vizet tudsz forralni, és meleg környezetet tudsz teremteni. Nem biztos, hogy lesz tűzellőd, de ha nem lesz gyufád, egészen biztos tüzed se lesz.

 Ide tartozik, hogy nagy rakás gyertya se árt, ha el van raktározva. A gazdasági összeomlás alatt elektromos szolgáltatás egészen biztos nem lesz zavartalan.

  1. Bakancs vagy kényelmes cipő

 Ez elsősorban nőknek szól. Mit gondolsz magas sarkú cipőben hány kilométer legyalogolására lennél képes? Nem sok. Pedig előfordulhat, hogy kilométereket kelljen gyalogolnod, vagy szokatlan fizikai munkát kell végezned. Olyan cipőre (is) szükség van, amiben kényelmesen lehet gyalogolni, ha erre szükség mutatkozik. De nem csak a kényelem a fontos, hanem az is, hogy a cipőd strapabíró is legyen, mert a kemény használatot bírnia kell. Ne feled, gazdasági összeomlás után a butikok nem lesznek nyitva. J

  1. Zseblámpa és/vagy állólámpa

Ha elmegy az áram, mi lesz az első, amire szükséged lesz? Természetesen egy zseblámpa és/vagy állólámpa, melyek nem a hálózatból nyerik az energiát. Hosszú ideig tartó rendezetlen körülmények esetén a fényforrásaid lehetnek napelem bázisú, vagy fizikai munkádra támaszkodó, mondjuk, egy kar tekerésére lehet gondolni. Ideje, valamilyen lehetőség megteremtése.

  1. Rádió

 Gazdasági összeomlást követően mi lesz az, amit a körülmények ismeretében szeretnél? Nyilván azt szeretnéd tudni, mi történt másokkal. Hírekhez jutás legfontosabb eszköze a rádió lesz, méghozzá olyan rádió, amelyik alkalmas lesz AM (amplitúdó modulált) rövidhullámú adás vételére. Ugyanis az UVH adások hulláma nem követi a föld görbületét és így a hatótávolságuk csak néhány tíz kilométer.

  1. Kommunikáció

 Geddon után nem valószínű, hogy az Internet vagy a mobil telefon működni fog. Te viszont egészen biztos kapcsolatban akarsz maradni rokonokkal, barátokkal. Gondold végig és dolgozz ki egy működő megoldást a kommunikációra.

  1. Svájci zsebkés

 Ha már volt a kezedben svájci zsebkés, akkor tudod, hogy milyen praktikus, sokfunkciós egy eszköz, és milyen kis helyen elfér, és alig van súlya. Egy ilyennek a beszerzése adott esetben nagyon jól jöhet.

  1. Tisztálkodó eszközök

 Igaz a tisztálkodás nem abszolút szükséges, de a valóság az, hogy tisztálkodás nélkül az élet igen hamar roppant kellemetlenné tud válni. Például, mit tudsz csinálni vécépapír nélkül? Gondoltál már rá? Az igazság, hogy a szappan, vécépapír, fogkefe, fogkrém, és hasonló tételek létezését természetesnek vesszük. De mi van akkor, ha nem lehet kifutni a hipermarketre és megvenni őket?  

 13. Elsősegély doboz, és más gyógyászati eszközök

 Ez nagyon fontos. Nem biztos, hogy baj-betegség esetén be tudsz vonulni egy kórházba, vagy találsz egy segítőkész orvost. Be kell tehát szerezned egy elsősegély készletet és néhány fontos gyógyszert, amelyek nélkül egy közönséges fertőzés is halálos lehet.

  1. Tartalék benzin

 Lesz olyan idő, amikor vagy nem lesz a kutaknál benzin, vagy jegyre fogják adni. Mit teszel, amikor ez bekövetkezik? Természetesen előveszed a tartalék benzinedet, de ehhez előbb tartalékot kell képezni.

Figyelmeztetés (Tibor bá’): A benzin tárolása sokkal nehezebb, mintsem gondolnád. A 200 literes hordók jól dugaszolhatók, de az ilyen hordok beszerzése és elhelyezése, kezelése nehézkes. A 20 literes műanyagkannák könnyen kezelhetők, de a benzin a hőmérséklet változás hatására jelentős térfogatváltozáson megy át. Melegedés esetén a kannában túlnyomás keletkezik, hűlés esetén pedig vákuum. Mindkettő deformálja a kannát. Ezen kívül a lezárás nem problémamentes. A benzin illékony és a legkisebb szivárgás és idővel jelentős vesztességhez vezet. A megoldás a lezárás előtt gumiámot (ecetsav alapú tömítőmassza) nyomni a csavaros dugóba, ami igen jó légmentességet biztosít.

  1. Varrókészlet

 Ha a ruházat elhasználódása után nem tudsz kifutni a hipermarketbe, hogy új ruhát vegyél, mit tudsz csinálni? Mi mást, mint a meglévő, elhasználódott ruházatot megjavítod, azaz varrni fogsz, de ehhez megfelelő varrókészletre van szükséged. Szerezd be, amíg lehetséges.

  1. Önvédelmi eszközök

 Legyen az paprika szpréj, vagy valami ennél is hatásosabb, amivel megvadult embereket sakkban tarthatsz, eljöhet az idő, amikor örülni fogsz, hogy van valami a zsebedben, amivel megvédheted magad. Gondold át, mi az, amit gond nélkül tudsz alkalmazni az adott pillanatban, és szerezd be.

  1. Iránytű

 Első hallásra játéknak tűnik, de előfordulhat, hogy családoddal együtt el kell hagynod a lakhelyed, és minden bizonnyal el kell majd kerülnöd a kiépített utakat. Ismeretlen vadonban, beborult ég alatt, vagy szürkületben nem könnyű megmondani melyik a helyes irány, merre akarsz menekülni. Éppen ezért egy jó iránytű igen nagy szolgálatot tehet adott esetben.

  1. Hátizsák

 Ha a családoddal együtt menekülni kell, mibe akarod elhelyezni az összes tárgyat, amit magaddal akarsz vinni? Ha a családi minden tagjának van egy megfelelő hátizsákja, nem lesznek gondjaid. Különösen akkor, ha kiderül, hogy kilométereket kell gyalogolni.

  1. Közösség

 Hosszan tartó krízishelyzetben azoknak lesz a legjobb esélyük a túlélésére, akik hajlandók együttműködni többekkel, legyenek azok családtagjaid, barátaid, a szomszédok, akiket jól ismersz, és akikre számíthatsz. Geddon esetén a magányos farkasoknak igen kicsiny lesz az esélye a túlélésre.

  1. Alternatív terv

Végül beszéljünk talán a legfontosabbról. Nagyon, nagyon, nagyon fontos, hogy legyen egy alternatív terved mindenre. Ha ellopják az összes tartalék ételedet, vagy más módon megsemmisül, mit tudsz tenni? Ha az utak járhatatlanok, de nekem el kell menekülnöd a családi búvóhelyre, mit tehetsz? Ha a házadat behatolhatatlan erőddé alakítottad ki, de el kell hagynod, hová mész? Az a helyzet, hogy a krízis helyzetek sose úgy játszódnak le, ahogy azt előre számítjuk. Nagyon fontos a rugalmasság, és alternatív terv készítése. A magyar gazdaság minden kétséget kizárva össze fog omlani, és elképzelhetetlen kemény idők fognak ránk köszönten. Túl fogod-e élni, amikor ez bekövetkezik?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

85 gondolat erről: „(3694) Szükséged lehet rá (2)

  1. Jó a poszt! Köszönöm!
    Ideje amúgy is felfrissíteni a dolgokat és kicsit beélesíteni.

    Rengetegen készülnek most már, keresik a lehetőségeket. A Vadász-féle prepperek is élezik magukat! Jó lesz ezekre is elővigyázatosságból figyelni és készülni! Értse mindenki ahogy akarja!

    Sokan próbálnak közösségekhez kapcsolódni, a facebookon is egyre több kezdeményezés van.
    Szóval kezd eluralkodni ez az embereken és ez mintegy önbeteljesítő jóslaként működik, mint a hiánytól való félelem miatti pánikvásárlásból fakadó hiány.
    A bonyolultabb magyarázatokat hagyjuk.

  2. A lakosság kétharmada városlakó. Minden településnek van egy választott vezetője, aki felelős az ellátásért és a biztonságért. Katasztrófa esetén a túléléshez bárminemű egyéni összefogás nem elég. A helyi adottságok (földbirtokok, kisüzemek, helyi energiaforrások, tettre-kész emberek mozgósítása, „hadigazdálkodás”, jegyrendszer…) Ki kell egyezni a helyi potentátokkal, akiknek a kezében a vízcsapok, és az élelmiszer-raktárak kulcsa…

  3. 2.
    Kérdés, hogy milyen ‘fejlett’
    ez a felelős, ez a potentát?

    Ha fejlett, akkor magától is a közösség az első neki. Persze felhívni a figyelmét rá nem árt.
    Ha szokásos forma, akkor mindegy mit beszélsz neki.
    Kérdés még, hogy ebben a képzelt ellátó
    láncban, ennek bizonyos szakaszain milyenek az emberek, mekkora a baj mértéke?!
    A terveknek kész kell lenniük, de vajon mire készítsék a terveket?
    Az ellátó láncban dolgozók családja hol lesz ez idő alatt? Stb.,stb.

  4. Ki írta ezt a hülyeséget a benzinről? A benzin, üzemanyagok otthoni tárolására csakis fém marmonkannát szabad használni, az biztosítja a tágulást, szigetelést.
    Más, hogy a mai benzinek megromlanak 2 hónap alatt. Olyan adalékok vannak bennük, melyek egy idő után kicsapódnak, így külön, tartósító adalék (külön kapható) hozzáadása nélkül nem szabad 2 hónapnál tovább tárolni (főleg a 10% alkoholtartalmút).

  5. Tibor ba’ lehet kicsit „erősen” fogalmaztam, de a műanyagkannát említeni sem kéne, mivel a marmonkanna való erre. Maximum úgy, hogy a műanyagot felejtsük el. Az ipari üzemenyag hordó jó, de ilyet átlagember nehezen tud beszerezni.

  6. 6 – Minato:
    Nem írtam, hogy tároljanak benzint műanyag kannába, de ennek ellenére majd mindenki fog. A benzinkutak is műanyag kannákat áruknak biztonsági tartalék céljából. Leírtam tehát miért ne használják, de ha használják akkor gondoljanak az elszivárgásra. Én tároltam benzin 200 likteres hordókban, ott is volt szivárgás. A két hónap egy rémhír. Nekem van 5 éves benzinem (aggregátorhoz) és semmi baja. Különben egy éve 98-as benzint veszek a (2007-es) kocsiba, amit csak ritkán használok. 4-5 havonta töltöm fel a tankot .

  7. Egy üzemanyagot bevizsgáló szakembertől kérdeztem, hogy mennyi ideig tárolhatok biztonságosan benzint műanyag kannában.
    Egy évet mondott….
    Ha ugyanúgy forgatja az ember a benzint, mint az élelmet, akkor meg nem is kérdés….
    Az árkülönbség viszont nagy…20 L fém kb. 10ezer, a műanyag meg 2ezer.

  8. 2@: Azért kíváncsi lennék, azt hogy lehet megoldani bármilyen összefogással, hogy nem működik a vízellátás, meg a szennyvíz rendszer egy hosszabb áramszünet miatt. A városi lét ( lakás az x. emeleten ) gyakorlatilag élhetetlenné válik nagyon hamar, vidéken picit jobb a helyzet, főleg ha az ember készül erre, de ezt már sokszor kiveséztük.

  9. Nagy sóhaj… mély levegő, kifúj…

    Ivóvíz: személyi vízszűrő „tubus” (LifeStraw) 1000 litert szűr, kb. 8000 Ft, baktériumokig, demizson (LifeSaver) 20000 litert szűr, vírusokig. Értelemszerűen oldott anyagokat egyik sem, vagyis sós víz, vegyi anyagok. Vizelet használható, de a megmaradt só- és egyéb vegyianyagok (pl. gyógyszerek) nem lesznek szűrve. A LifeStraw kínál kb. 20.000 Ft fém kivitelű személyi vízszűrőt, az is kb. 1000 literes, csak aktívszénszűrős. (Sugárzásmérő nem árt, ha van, mert vízzel lenyelve nem csak a béta, de az alfa sugárzó izotópok is komoly bajt okoznának, amelyek ruházaton és FFP3 maszkon keresztül (plusz szemüveg) nem.)

    Hogy csak egyre reagáljak. Van elég olvasó… de egy nyilvános fórumon senki nem fog érdemben reagáálni a felsorolt pontokra, és nem azért mert bármi illegálisat írna le, hanem egyszerűen mert nyilvános.

  10. 9 – Gartai:
    Sehogy! Több száz lakás összezsúfolva egy lakótelep 10 emeletes házaiban maga a pokol víz és áram nélkül. Egy lehetőség van, a tömeges menekülés, de hová?

  11. Üdv. Jövőnk! ( ami ugye nincs ) Azt elhiszem, hogy egyénileg ezek a dolgok így megoldhatók, de ha a közmű szolgáltatások leállnak, bármelyik város napok alatt egy bűzös pöcegödör formáját és illatát fogja mutatni, s ezen bármilyen akkor indított szervezkedés kudarcra lesz ítélve, az eszköz, energia, anyagok, szakik hiánya miatt. Azt elfelejtettem, hogy van némi remény a helyzet konszolidációjára, mivel ugye kaja se lesz, így a nép visszafogottabban ürít majd.

  12. Na most ez mind „szép és jó”,de nem mindegy mikor következik be a Gedeon…
    Me ezt má 10 éve is írtad…
    Igaz, most tavaly hihetetlen módon kiürültek az áruházak bizonyos polcai…
    – Én a konzervekben bízom: 500 ft-ért már egész jó ételkonzerveket lehet kapni… abból kell venni pár százat… szavatossági időn túl is jók…
    – és mi a helyzet a dízel kocsikkal? Itt gázolajat kell tárolni…
    ez elvileg könnyebb…
    – elemes AM rádiót lehet kapni?

  13. 12 városban a túlélés nulla % körüli.
    🙂 valóban nincs jövő, ebben Tibor bá’-nak teljesen igaza van; amúgy.

    13 botulin toxinra ügyelni. Minek gázolaj?! Hangoskodásra aggragátorral, egyből célpont. Szintén kocsonyásodik, legalábbis amelyben adalék van. Kocsik, rádió… EMP esetén ezek nem fognak működni sehol a kontinensen, SrEMP (atomrobbanás környékén) esetén lokálisan, igaz sokkal „kisebb kárt” okozva az elektromos eszközökben, de a rádió akkor is csak sercegni és jellegzetesen kattogni fog.

    Az a baj… hogy a prepperkedés nagy mesterei – bushcraft különösen – mindenhez értenek, csak éppen a prepperkedéshez nem. Egy egyszerű példa… kovakővel zseniálisan tüzet rak mondjuk a 600 négyzetkilométeres, de igen nagy magasságkülönbségeket felmutató Börzsönyben… zseniális, a looting prepper emberünknek nem kell semmi, nyílt irányzékkal leszedi sötétben a tűz fényénél… 😀

    A prepperkedés nem nehéz, de nem is könnyű, a legtöbb „szakkönyv” kukába való.

  14. 13. Tobias,

    Az ételkonzervekkel az a baj, hogy elég kevés kalóriát tartalmaznak. Itt van nálam egy sólet csípős kolbásszal, 400 gram, az összes energiatartalma 588 kkalória.

    A másik a nagy probléma, hogy kb. a harmadik vagy negyedik elfogyasztása után utálni fogod, mint a sz@rt.

    Jófajta húskonzerv, tonhalkonzerv és hasonlók, plusz száraz rizs, tészta, levesporok stb.-vel és kempingfőzővel többre mész, költéshatékonyabb és sokoldalúbb a dolog. A mobil főzőt egyébként sem lehet megspórolni, mert melegítésre, forralásra mindenképp szükség van.

    Egy nagyobb jól karbantartott dízel autó jó ötlet. Főleg ha van benne némi készlet, egy kis inverter és persze működő AM-FM rádió is.

  15. 16 halkonzerv – különösen a perforált – úgy durran ki, hogy csak na a lejárati dátum után; mellesleg különösen veszélyes a botulin toxin miatt… de további jó eszmecserét, tíz éve az első osztályt járjátok, ez a nagy baj itt.

  16. 17.

    Nekem van 8-9 éves tonhal konzervem, (igaz nem Magyarországon vettem) és semmi baja.
    Mindig újabb emberek is vannak, meg szerintem jó lenne, ha leszállnál a magas lóról, nem miattam, hanem ha nem teszed, magad zárod itt ki a kommunikációból.

    Tudom liofilizált kaja adagonként 2-3 ezer forintért és atöbbi, de itt nem az a szint. Másrészt én nem készülök külön atomháborúra, ha ez lenne a felsőbb osztály szerinted, akkor sok sikert hozzá.

  17. Gyarmathy, nincs itt semmilyen magas ló. Dafke meg sem hallgatod a tanácsot, sok sikert a tonhal konzervhez, mondhatnám, vagy sz@rhatnék az egészre – Tibor bá’ mindjárt ezt javasolja ezredszer -, holott semmi más nem történt, mint felhívtam figyelmet – úgy általában – és konkrétan a Te figyelmedet. Tonhal konzerv különösen botulinum toxin sanszos lehet, amit nem biztos, hogy észre lehet venni, de sanszosan halálos mérgezést okoz. Ha ez a magas ló… akkor legyen.
    Az meg egyszerűen faktum, hogy évek óta újra és újra elkezdődik az ábécé tanulás és mindig megreked valahol középen. De elfogadom, mindenhez is értő emberek újra és újra megdiskurálják a dolgokat. „Az a szint.” Milyen szint, egyáltalán mire készülsz fel?! Vadász nevetését meg is lehet valahol érteni.
    Majd szólj, ha kidurrant a konzerv – komolyan! – mert majd megmondom, hogyan távolítsd el úgy, hogy ne legyen bajod és a rendőrség se érkezzen meg utólag, hogy a kukába dobott – borzalmasan bűzlő – valamiről kiderült, hogy közveszélyeztetés. De mielőtt ezen is megsértődsz, ezt azért írom, mert le se sz@rod, utána sem nézel, vagy utalsz rá, hogy „megvan, amire utalsz”… semmi, Te nem arra készülsz. Biztos, hogy ez jó stratégia?! 🙂 de értem én a dörgést, jön Jövőnk és minden alkalommal neki kell menni, ha van sapka, ha nincs sapka. Igen, röviden és tömören, meg keményen leírtam valamit, naná, majd dísztávirat stílusban írom ezredszer, vagy kisregényben.
    Á… 😀 ennek tényleg semmi értelme.

  18. 19, Gyarmathy

    Ha te is Czinege Lajos hidegháborús honvédelmi miniszter korszakából való – azóta nyugdíjazott – vadászgató katonatisztekkel meg efféle méltóságokkal haverkodnál, akkor a felső kategóriás „military simulation – airsoft (…)- betyársereg” szakkörbe tartoznál…

    Gyalázatos agresszív haditervek Jugoszlávia, Ausztria, Észak – Olaszország ellen…nyugalmazott katonatisztek bőven tudnának erről mit mesélni. 1983. novemberi hadgyakorlat, kontra hazai volt atomcélpontok… nyilván innen merít Jövőnk.
    Ja, hogy a polgárvédelmi jelentések – és országos gyakorlatozások egyaránt túlélhetetlennek minősítették ezeket a pár napos nukleáris háborúkat….ezeket látod, nem szellőzteti meg!
    Gyógyszer, vér, terápiás élelmiszer, ivóvíz, ruhakészletek… sorsáról sem beszél ilyen esetben nekünk, iskolázatlan hírolvasóknak. Viszont a Van-Allen burok mesterséges, ámbár nem szándékos megduplázásáról – igaz, sokfélét ír.

    Magas lóra szépen felültették, hogy a széles cimborasági köre ezáltal ellenőrizhető-és jól megfigyelhető legyen.

    Fejben vannak sokaknál gondok ezzel az örökös világvége várással, mint megoldással.
    Az apokalipszis holnap is elmarad, pedig már tegnap is nagy igény volt rá!

    Egyebet most nem akarok mondani.

  19. Trikós-napszemcsis barátom 😀 túl azon, hogy a lőlapot kéne eltalálni, nem felhőket – kábé semmi nem stimmel a célzásokkal – most olyan jól megnevettettél, hogy ezt külön köszönöm! Egyebet én sem kívánok mondani. 😀 😀 😀

  20. A már régebben is említett úriember szerint, az összeomlás már elkezdődött…

  21. Kedves Jovonk, Janos, Gyarmathy

    Ne meruljetek bele szemelyeskedesbe – mert az a tulelest sem segitene 😉 es ha ilyen szarsagokon egymasnak mentek akkor a vilag legjobb bunkereben sem elnetek tul.
    Pelda: a jovo (hosszutavu)urutazo generacioi nem feltetlen kell a legjobbnak lenni de hogy a legfegyelmezettebb _csapatjatekosoknak_ az biztos.
    Ez amugy barhol igaz.

    Mindharmotoknak van igazsaga es adott scenarioban mukodhetnek.
    Jovonk egy nagyon mely/magas szinten muveli ezt – es mivel az a szint legtobbunk szamara se nem elerheto s valoszinuleg nem is kivanatos (meg akkor sem ha csalad van) de o ugy latja jonak ezt tiszteletben kell tartani. (Amugy megneztem anno a ket ajanlott oaztrak es nemet gyarto oldalat liokaja ugyben… es sok mast amit irt szoval nem falra hanyt borso )

    Janos, a hozzaszolasaid mindig jozanok es informativak voltak tenyleg kar belemenni a zsakutca talalgatasokba.

    Jovonk, kerlek fogadd el (vagy ne) de meg itt is a forumon legtobb esetben olyan emberek vagyunk jelen akik nemkaptak kikepzest [es ha szerencsesek vagyunk egy kvanagy gebaszban jo kozel leszunk a ground zerohoz :)) ]. Ezert szamodra bizonyosan duhito lehet (talan mert valahol sajnalod az embereket ami rajuk var elobbutobb) az ertetlenkedesu(n)k.
    Fogadd el, ugysem elheti tul mindenki – hisz a haboru lenyege mindig ez- amivel bizonyosan tisztaban vagy.
    Ha megengedsz egy barati tanacsot: inkabb egyszeru kezelheto otleteket adj a nepeknek, amik ugyan nem mentik meg a lelkuket (szamodra, vagy Vadasz szamara lehet kozhely is), de teged se fognak utalni – sot inkabb megkoszonik ebben biztos vagyok – es nem eszed a kefet te sem rajta.

    Ez senki reszere nem seggnyalas csak gyakran elojon ez a szemelyeskedes itt is a nagy kontraszt vegett.

    Azert en is ajanlanek egy konyvet: Toth Lorand: Katonai tuleles
    Nem fancy beargrill tulelos de a valosaghoz abszolut kozelallo.
    Ha Tiborba biztositja feltoltom ide.

    Küld át nekem E-mailben

    Amugy meg mindenki ugy csinalja ahogy akarja – nemde? ;]

    Koszonom figyelmetek, szep hetveget mindenkinek.

  22. Tiborba’: elkuldtem. Ha nem erkezett volna meg nezd meg spam-ben.

  23. 24 Mobiusz

    Őszintén mondom, nagyon köszönöm a tanácsodat, és önmagában a hozzászólásodat. Nagy igazságok vannak benne. A nekem szóló tanácsot pedig megfogadom és kicsit önmagamba szállok; sok igazság van abban, amit nekem írtál.

  24. 24 Jovonk

    Ennek igazan orulok es megtisztelo 🙂

    Tudod, a neved (a felhalmozott tudasod, tapasztalasod, desztillalt informacios tomegek) alapjan valoban hordozhatnad is akar a jovo remenyet egy szelesebb kor szamara is.
    [Az ilyen ugyan halatlan feladat es nem rohatja fel senki senkinek hogy miert nem- de talan egyszer – akar a sors fintora folytan – kerulhetsz olyan pozicioba ahol erre modod lenne.
    Hidd el van az emberisegnek jo es megmentesre erdemes oldala, es olyan jovokepe is amiert szinten erdemes kuzdeni megha halatlan dolog is ez… A tudas igazan akkor er valamit ha tomegeket tud szolgalni]

    En szemelyszerint szamitok a hozzaszolasaidra – ahogy valoszinuleg sokan masok is (Monte is elobujhatna gyakrabban ahogy Kedves Lorand is… :))

  25. Mindenki úgy akar túlélni, ahogy jelenlegi lehetőségei engedik…
    Ez mindenkinél mást jelent. És pont ezért nem fog senki sem túlélni semmit…
    Azt felejtsd el, hogy felkarolnak, azt felejtsd el, hogy etetnek, itatnak, csak azért mert rászorulsz, és „ember” vagy. Ez alapvetően nem így működik. És a természetben is működés képtelen, kivéve ha van valami egyéni plusz, amit a kialakuló közösség elismer,és ez a közösség életben maradását elősegíti. Ugyan is a dolgok a természetben úgy működnek, hogy azoknak van értelmük is.

  26. Élelmiszer konzerv ügyben nem igazán értem a lejárt konzervekkel való dobálózást.
    Akkor se ha hús vagy tonhal konzervről van szó.

    A legtöbb itt írogató ember nem vásárol többezer konzervet egy várható összeomlásra.
    Tipikusan szerintem 60-90/fő konzervről beszélünk.
    Ha most veszel egy konzervet az minimum 2023ig jó azaz minimum 2 évig.
    2-3-5 év alatt 60-90 konzervnyi kaját az ember simán elfogyaszt, amit aztán pótol új lejárati idejű termékkel.

    Saját példa:
    Most pakoltam ki egy kis tároló szekrényben lévő konzerveket, volt benne idén lejárt (nem húsos), idén lejáró és jövőre lejáró konzervek.
    Már volt fosztogatva korábban is, ez a maradék.
    Szekrényke újratöltve friss áruval, és az innen kinyert konzervek most szépen ütemezve elfogyasztásra kerülnek.

    Nem nagy kunszt ha az ember anyagilag megteheti, hogy akár 2-3 évre előre vásárol (tésztafélék dettó).
    Ha valaki figyel a lejáratokra akkor alig van hulladék.

    Persze ezzel nem lehet többéves tartalékot képezni, de félévest simán.
    Ráadásul anyagilag is megéri ha mindig akciós tartósélelmet táraz az ember.

  27. Minden kedves Forumtagnak (Neked is Tiborba’)

    Ha mar a tulelosdi ismet elokerult -es sajnos egyre nyugtalanitobb kozelsegbe kerul – a technologiai / politikai es tarsadalmi dolgok mellett a velhetoen legfontosabbrol nem esik szo vagy elsiklik mellette a figyelem, ez pedig: az EGYENI PSZICHIKAI EGYENSULY
    (Ha tudnam bold-al emelnem ki)

    Ez az alapja mindennek. Akar tulelesrol akar jelen eletunkrol vagy a nagyvolumenu/hosszutavu fejlodesrol van szo. Es ha ez szeles korben – vilagszerte mukodne – akkor a tuleles temajanak kozelsege se lenne ennyire nyomaszto.

    Ha tanacsolhatom az ezzel valo tenyleges ismerkedesre es gyakorlatra is szanjon mindenki egy kis idot.
    Gyakorlatozni barmikor es barhol lehet hisz tele van a kornyezetunk feszult emberekkel.
    Senkit ne torjon le a kezdeti sikertelenseg – ahogy a sportokban vagy akar az eletben – sajnos elsore ritkan sikerul valami, de ez egy olyan dolog ami a sajat szemelyisege(i)t is segit felfedni gyakorlojanak…
    Nem kell hozza se profi pszichiaternek se kotel idegekkel biro zen gurunak lenni 😉
    Ezzel valoban tehet mindenki onmagaert, szeretteiert, kornyezetenek jobb legkoreert es valahol talan az emberisegert is.

    Nem kivanok tovabb filozofiai ^hitteritest^ folytatni – ami valoban racionalis es az erdekunk szolgalja az remelhetoleg utat talal a jovoben a donteshozoknal es igy nem leszunk a Fermi-paradoxon altal sejtetett soron kovetkezo kihalt civilizacio.
    Es ez Altalunk tortenhet csak meg, ha mar egyeni szinten teszunk erte es nem hagyjuk elhatalmasodni a testet/lelket allandoan probaratevo problemakat.

    Koszonom a megtisztelo figyelmetek.

  28. Még néhány témába vágó könyv:

    Gerhard Buzek – A túlélés kézikönyve
    https://data.hu/get/9205634/TulelesKezikonyve.rar

    Dr. Chris McNab – Túlélési technikák
    https://hu1lib.org/book/17744524/813aa2?id=17744524&secret=813aa2

    Peter Darman – Túlélés kézikönyv
    https://pdfcoffee.com/qdownload/tuleles-keziknyv-peter-darman-pdf-free.html

    És hogy nevetni se felejtsünk el:
    Max Brooks – Zombi túlélő kézikönyv
    https://data.hu/get/7977961/zombitulelo.pdf

  29. Aggregátor zajszintjével kapcsolatban…
    Nálunk régen a cigók este láncfűrésszel vágták ki a fákat a falu melletti erdőbeben és senki sem vette észre.
    Egy vizes flakon volt ráaplikálva a fűrészre.
    Valaki látott/csinált már ilyet?

  30. Korunkban bekövetkező összeomlás pszichés terhelését a többség nem fogja tudni feldolgozni. Arra számítok,hogy az első néhány hét, hónap után sokan megbolondulnak. Nem tudunk átállni a bőségből a nyomorúságos életre. Nem egy két dolog változik, hanem egész addigi életünk semmivé lesz.
    Ha valami csoda folytán nem lesz káros sugárzással, laborokból kijutó halálos kórságot terjesztő vírussal, baktériummal szennyezett a földünk, akkor egy év után az a kevés túlélő válogathat a hátramaradt bőséges lehetőségek közül.

  31. Károly! Teljes mértékben egyetértek veled.
    Hiába van meg mindened, ha összeomlasz lelkileg. Most fog elvállni az ocsú a búzától.
    Olvasgatva vadász gondolatait a fosztogatásról üzenném neki, hogy üljön le és képzelje el, mikor berontanak egy házba, ahol gyerekek, nők, idősek laknak…és lenne pofád kifosztani őket? Minden hasonló gondolkodásúnak üzenném….ha esetleg hozzánk jönnél be, vagy meglátok ilyet, akkor…ugye nem kell folytatnom.
    Szeretném én is túlélni, de azért nem ártana megmaradni embernek.

    Más.
    Kifogyóban volt a gázpalackom. Benzinkúton azt mondta a srác, hogy nem tud cserélni, mert elfogyott…az orra alatt meg odasúgta egy másik pali, hogy a mol korlátozta a gázpaackok e forgalmazását.
    Megyek a másik gázoshoz, ott sem volt…a sajátjából adott egyet.
    De nincs semmi ok a pánikra….☺

  32. Re:34
    PB gázt a földgázból nyerik ki, így az elszálló gázárak ezt is magukkal rántották.
    Valahol itt lehet a kutya elásva.

  33. 34. Valaki

    Másnak is szól…
    Elég brutálisan letámadtak itt engem, mert (nem tudom, miből kiindulva, talán magukból?) sokan azt hiszik, hogy én kisgyerekeket, nőket fosztogatnék egy kényszerhelyzetben. Ez NEM így van, és ilyet korábban sem írtam. AZT írtam, hogy én 1 hónapra tartalékolnék kaját, ha addig nem rendeződne a helyzet, az totális anarchiát jelentene, és akkor tudnám, hová kell mennem fegyverrel.

    Na most nyilván nem a közelemben lakó nőket, öregeket, gyerekeket magába foglaló közösségre gondoltam, 2 ok valamelyikéből kifolyólag sem:

    a) addigra (1 hónap elteltével) ők már amúgy sem lesznek életben
    b) ha mégis, nem valószínű, hogy onnan értelmezhető mennyiségű kaját lehetne zsákmányolni, túl sok az éhes száj

    Vannak más helyek (megtartanám magamnak, mik ezek), amelyek nem ilyen amúgy is szarban levő háztartások, hanem ahol tényleg jelentős mennyiségű stratégiai tartalék van lekötve, ennek ellenére egy totális zűrzavar ezen stádiumában már nem fogják tudni megfelelően őrizni.

    Én csak azon csóválom a fejem igen gyakran, hogy itt túl sokan leledzenek azon tévképzetükben, hogy egy teljes hónapnyi áramszünet és totális zűrzavar elteltével is ők majd békésen fognak kertészkedni meg napelemeket barkácsolni, ebben senki nem fogja megzavarni őket. Ez TOTÁLIS NONSZENSZ.

    A lelki egyensúlyt én is nagyon fontosnak tartom, ez felkészülést igényel, és ennek a felkészülésnek bizony az is része, hogy bekövetkezhetnek olyan szituk, amikor nem csupán dönteni, hanem cselekedni is kell: vagy XY vagy én és saját éhező gyermekeim. Ilyen helyzetek is adódhatnak, csak ezzel nem jó szembenézni. Aki ezt nem teszi meg, annak hamar vége lesz egy 1 hónapos áramkiesés esetén.

    Persze mindenki úgy készül, ahogy akar, meg ahogyan lehetőségei engedik.
    Én csupán VALÓS életből (boszniai háború) származó tapasztalatokat osztottam meg.
    Ott ennél durvább dolgok is történtek, bármilyen nehéz is ezzel szembenézni.
    Szóval nem igazán értem, minek köszönhető az ellenem irányuló támadás. (Mondjuk, annyira nem is érdekel.)

    Azért azzal mindenki legyen tisztában, hogy még hazánkban is, ahol extrém szigorúak a fegyvertartási szabályok, kb. 60-65 ezer regisztrált vadász van, olyan 8-10 ezer sportlövő, hivatalos rendőrségi becslések szerint még minimum tízezer ember, aki illegálisan tart éles lőfegyvert. (Ebbe nem számoltam bele a hivatásos állományt, aki haza nem viheti a fegyverét, de egy ilyen helyzetben – a családjuk védelméről van szó – ez nem fogja érdekelni őket.) Ez legalsó hangon is 100 ezer olyan embert jelent, aki éles lőfegyverrel rendelkezik és komoly szükség esetén – pl. ha arról van szó, hagyja-e éhen halni vagy gyógyszer hiányában betegségben kimúlni a saját gyerekét – használni is fogja azt. Erről mindenkit biztosíthatok.

    Szóval ha itt 10 éve már a „világvégére” készül mindenki, akkor nem ártott volna a konzerveken meg a generátoron kívül, mondjuk még a spéci napelemek és inverterek beszerzése előtt esetleg egy vadászvizsgát tenni, 1 év alatt megvan egy jobb generátor árából, ha nekifekszik az ember és/vagy csatlakozni egy sportlövő egyesülethez, itt inkább 1,5, sőt mostanában 2 év, hogy éles maroklőfegyverre engedélyt adjanak.

    Aki szerint ez nem tartozik a készüléshez, mert úgysem fogja majd használni, annak nem sok jövőt jósolok egy közszolgáltatások nélküli, teljes anarchiába forduló éles helyzetben.

    Ennyit szerettem volna hozzátenni.
    Tehát utolsó alkalommal: én a magam részéről bízom abban, hogy nem adódik ilyen helyzet, ha mégis, akkor SEM az lesz, hogy „alig várom majd, hogy mehessek védtelen öregeket, gyerekeket gyilkolni”, mert más a stratégiám és aki ezt vetíti belém, az önmaga a beteg ember.

  34. Vadász@: Miután megemlítésre került, ez a napelemes dolog, mint nem igazán jó felkészülés az összeomlásra, kell reagáljak. Én nem készülök egy teljes társadalmi összeomlásra, Mad Max scenárióra, csak az átmeneti hiányok ,kellemetlenségek kivédése a célom, nem kívánnék küzdeni egy általatok vizionált világban, s nem kívánok semerre sem menekülni, mert már csak a koromnál fogva sem látom az értelmét. Egyébként meg nem vagyok teljesen védtelen sem, de illegális eszközökhöz meg nem szívesen nyúlnék…

  35. Vadász.
    Visszaolvastam és elnézésedet kell kérnem. Rosszul emlékeztem, hogy mit írtál…

  36. 36 – Vadász:
    Amit írtál az teljesen reális, de (mert mindig van egy de) nem nagyon valószínű, hogy egyetlen egy ember jön hozzám élelemér, kezében egy lőfegyverrel. De még ebben az esetben is ott a dilemma: Nyilván szó nélkül nem lőhetem le, mert azt 100%, hogy meg fogják torolni. Ő dönt, hogy lelő-e vagy sem. Ha lelő, nem tudok visszalőni. Ha egy egész csapat jön lopni, akkor viszont esélyem se lesz élve maradni. Magyarul nem sok haszon van abból, ha rendelkezek lőfegyverrel.

  37. 38. Valaki – Semmi gond, örülök, hogy tisztázhattam. Egyúttal azt is, hogy amit leírtam, az nem a jelenlévők ellen irányul(t), hanem próbáltam tapasztalatokat megosztani, hátha valaki hasznát veszi.

    39. Tibor bá’ – Részben adok igazat Neked. Ha van fegyvered (és azt tudod és mered is használni), akkor lényegében minden fegyvertelen ellen (és az emberek kb. 85-90%-a ilyen lesz) eredményesen tudod magad (és párodat) védeni. Ez sem elhanyagolható, mert a zűrzavarban fiatalabb, életerősebb, de csak késsel-baltával felfegyverzett emberek is „megtalálhatnak”, hogy „Szia Uram! Segítsd ki a kiscsaládom egy zsák krumplival, tudom, hogy van neked!”, ha nem adsz, akkor meg testi erejüket használják. Az ilyeneket meg tudod sebesíteni és így támadóképtelenné tenni, ezek bosszú miatt sem valószínű, hogy ezek után vissza mernek menni, legalábbis amíg nem szereznek ők is fegyvert valahonnan. (Bár ez sem 100%, lehet, ezek után este megpróbálnák rád gyújtani a házat, de azért jobb esélyekkel indulnál, mint fegyvertelenül.

    Abban viszont teljesen igazat adok, hogy fegyveres portyázó csapat ellen tényleg nem lenne esélyed, én is ezt írtam a 3692-es témakör 11-es kommentjében.

    Ismét: én is remélem, hogy nem lesz ilyen helyzet.
    Amíg működik valamilyen szinten a társadalmi rend, addig persze nem érdemes és nem célszerű a fegyvert elővenni sem, nemhogy használni.

  38. 36 Vadász

    Standing ovation, vastaps állva. 😉 mondtam, hogy szakmailag ott vagy.
    Én is megkövetlek, félreértettem (vagy félreérthető volt)… így már értem, megértem és tudom, mire utalsz. A „nem ártott volna…” résszel maximálisan egyetértek; amúgy 9-12 hónap továbbra is.

  39. 36. Vadász,

    1. Akinek itt lőfegyvere van, az nem fog beszélni róla. (Kivéve téged, de szerintem nem volt okos dolog).

    2. Ha komoly baj lesz, rendkívűli állapot, statárum és hasonlók lesznek. Neked akkor már nem lesz fegyvered, mert beszedik, esetleg erős katonai felügyelet mellett ki leszel rendelve a fegyvereddel együtt valaminek a védelmére.

    Ha hírtelen totális blackout lenne atomháború vagy az ufók támadása miatt :), akkor igazad lenne, de 95% feletti valószínűséggel az első két pont fog megvalósulni.

    Amit közben a 40.-ben írtál, azzal egyetértek.
    Már régen szükség lett volna fegyvertartás könnyítésére otthonvédelem céljából. A cigányság és más lecsúszott emberrétegek miatt a vidéki Magyarországon egyre több helyen nem lehet majd fenntartani semmilyen közbiztonságot, ez így nem sokáig mehet tovább geddon ide vagy oda.

  40. 27. Mobiusz

    Nem vagyok elbújva, de csak akkor szólok hozzá, ha egy témával kapcsolatban olyan érdemi mondanivalóm van, ami nem veri ki a biztosítékot lehetőleg senkinél.
    Olvasom a hozzászólásokat, van néhány, ami valóban figyelemre méltó, de nagyon nehéz lenne jó tanácsot adni arra, hogyan készüljön fel bárki arra, amire szinte lehetetlen igazából felkészülni.

    Osztom Vadász véleményét, kábé 1 hónapra elegendő tartalékot érdemes felhalmozni, de ez is csak akkor működik, ha helyben marad az ember, ugyanis ha mozognod kell, akkor felejtős a dolog, nem hogy egyhavi, de jó, ha 2-3 napi „ellátmányt” tudsz vinni magaddal. Most arról ne is beszéljünk, ha mozognod kell, akkor minél több a batyud, annál kevésbé vagy mozgás, vagy ne adj isten harcképes (önvédelemképes) – de reméljük erre nem fog sor kerülni.

    Jövőnk írásaira is érdemes odafigyelni!
    A személyeskedés tök felesleges, minek beleállni egy ilyen verbális önkielégítésbe, erre sem idő, sem érdeklődés nincs, ezt úgy, ahogy van, el kell engedni.

    Kis közösségek és csoportok önvédelmi megszervezése pedig szinte reménytelen ügy, tök mindegy, hogy ki mit mond és ígér előre, ez így nem fog működni. Ha mégis bekövetkezik a szarvihar, majd menet közben fog kialakulni esetleg olyan közösség, aki képes és kész együttműködni, de ennek nyilván addigra kemény ára lesz, amit a saját bőrükön fognak előtte megtapasztalni.

    Nagyon jó, hogy írtál a pszichés tényezőről.
    A helyzet az, hogy egy valódi vészhelyzetben derül ki mindenkiről, hogy hanyadika van, amíg minden szép és jó körülöttünk, addig sokan alapvetően tévedhetnek nemcsak az ismerőseikkel, de még (vagy főleg) önmagukkal kapcsolatban is. Gondoljunk csak bele, hány és hány professzinális kiképzést kapott hivatásos katona produkált a szolgálatuk után ptsd szindrómát, pedig ők elvileg profi módon kiképzett „szakemberek” voltak. Na ehhez képest az átlagpolgár mire van felkészítve, hogyan és mikor fog menet közben összeomlani? Persze a történelem már látott bátor nyulakat és gyáva oroszlánokat, de hogy ki melyik, ez csak valós helyzetben derül majd ki.
    Nem arról beszélek, ha egy hétig nincs fűtés vagy áram, hanem arról, amire az ún. prepperek is igyekeznek felkészülni.

    … és hogy a végére mindenkinek elvegyem egy kicsit az életkedvét, ha a Tibor bá’ által a bevezetőben említett háború esetleg kitörne pl. Lengyelország-Belarusz között, az igen jó eséllyel gyorsan eszkalálódna, ami már egy közvetlen NATO-Oroszország katonai összeütközést jelent Kelet-Európában.
    Nos, innentől kezdve mire is akarunk, pontosabban mire is kellene felkészülnünk?

  41. 43 MangaM ismét egy pontos, precíz elemzés.
    Két észrevételt tennék. Az egyik az utólagosan szerveződő közösséggel kapcsolatos. Minimális az esélye egy full szarvihar esetén, a walkingdead-es dolog ott nem működik. A másik – nagyon jó hogy ez végre szóba került – a ptsd szindróma, arra is fel lehet és kell is készülni, mert garantáltan beüt majd mindenkinél valamilyen mértékig… ám megfelelő felkészüléssel ez elkerülhető.

  42. 43 – 44.

    „Osztom Vadász véleményét, kábé 1 hónapra elegendő tartalékot érdemes felhalmozni..”

    Jól van skacok, tartalékoljatok egy hónapra és bízzatok utána a lábatokban, meg a csúzliban.

    Én a Nagyszüleimtől – akik átélték már fiatal felnőttként a 2. világháborút, meg sokmindent – mást tanultam. Emlékszem Nagyanyám spájzára is, pedig az már a ’70-es és ’80-as években volt.
    Tibor bá’-tól is más tanultam itt.
    Elég jól ismerem a 20. század és napjaink történéseit is, pl. ami most van Haitin.

    Az egy hónap nagyon gyorsan letelik ám. Nem értem miért lenne hátrány legalább hat havi tartalék.
    Ha itt kell hagyni a házat véletlen, az a néhány száz font értékű kaja lesz a legkevesebb a mindenféle felszerelések és szerszámok stb mellett, amit itt kell hagyni a bizonytalanra.
    Ha viszont nem kell itthagyni, akkor pár hét után már elég érdekes lesz (egy havi tartalékkal) a dolog.

    No de mindenki úgy csinálja, ahogy akarja.
    Azért azon csodálkozom, hogy Jövőnk ezzel az egy havi tartalékkal egyet ért, mert korábban én másra emlékszem vele kapcsolatban. (Visszakeresni viszont nem fogom, annyira nem fontos).

  43. Időbeli probléma észlelés témakörben:

    Evidenciának tekintjük hogy mindenki azonnal és visszavonhatatlanul értesül arról hogy vége a civilizációnak. Valamint hogy az összeomlás mindenhol egyszerre következik be.
    Nem így van.

    Eleve 1-2 hét mire az embereknek leesik hogy komoly ellátási gondok lettek, az áramszünet nem időleges hanem most már állandó állapot.
    Az első egy hónap lazán eltellik azzal hogy mindenki próbál a megszokott technikákkal érvényesülni. Simán fognak még adni venni dolgokat is pénzért is akár, mert fel sem merül a legtöbb emberben hogy ne fogadnák el tőle a boltban.

    Mondhatni hogy a társadali összeomlással kapcsolatban is minden emberben le kell mennie a gyászmunkának és simán lesznek emberek akik úgy fognak pofára esni hogy még a tagadás fázison se lépnek túl.

    Az hogy helyi tényezők vannak azt megint nem kell ecsetelni, mert simán lehet már geddon mondjuk borsodban amíg a jobb módú részeken még éppen csak szembesülnek az „átmeneti problémákkal”.

  44. 45. Gyarmathy

    Aki vidéken él, az akár 1-2 évnyi tartalékot is össze tud zongorázni, de aki városban él például egy lakótelepi panel 7. emeletén azt mégis hogyan gondolod?
    Magyarországon nagyon sokan laknak városokban, egy átlag család 3-4 fő, ők mégis hogyan oldják meg a félévi élelmiszer tartalékolásukat, pakolják ki az erkélyre, esetleg a fürdőszobába?

    Oké, tök jó, hogy itt van ez a fórum, ami elvileg valamilyen szintű – még ha minimálisat is – de ötletet, segítséget kellene hogy adjon az embereknek, de az nem segítség, hogy b@zdmeg, vettél volna családi házat, vagy lettél volna erdész, vadász, halász, juhász, földbirtokos, tanyatulajdonos, milliárdos nagytőkés, gázszerelő és még sorolhatnám a qrva jó ötleteket.

    Elárulom, segítségre, ötletekre pont azoknak az embereknek van igazán szükségük, akiknek zéró katonai/harcművészeti/műszaki/növénytermesztési/állattartási/vadászati/egészségügyi tudásuk, ismeretük vagy gyakorlatuk van. Márpedig a legtöbb embernek a felsoroltakból jó, ha egy-kettő megvan alapszinten, sokaknak egy sem.

    Visszatérve az egyszerű, városlakó emberekre, akik egy szaros kis panelben élnek és reggeltől estig végigdolgozták eddig az életüket egy gyárban vagy épp egy hipermarket pénztárában, szóval nekik mit mondanál?

    Ne akarjatok már itt pár poszt alatt prepper nagymestereket képezni, mert ez esélytelen lesz. Akinek van jó ötlete, az adjon tippet, tanácsot azoknak, akik igazán rá lesznek erre szorulva első körben – nyilván nem a vidéki lakosság vagy a tanyavilág az első, ahol beüt a gebasz, ha nincs áram, nincs csapvíz, nincs bolt nyitva. Nem mellesleg ha buknak a városok, akkor a vidék következik, ergo ez közös érdek lenne…, nem?

    Városi lakásban élő, minimális megtakarítással rendelkező családok esetén 1 hónapnyi tartalékban kell gondolkodni, mert ha egy hónap múlva még mindig nincs villany, nincs gáz, nincs vezetékes víz és nincs áram, akkor úgyis kifingasz a 7. emeleten, ha addig oda vackoltad be magadat és nem voltál hajlandó elindulni.

    Bazi nagy álszenteskedést érzek itt egyes dumák esetén, már elnézést.

  45. 47:

    +1

    Vidéken (falun) egy normális állatot is tartó ember simán rendelkezik 1 évnyi tartalékkal.
    De ha csak vetemény, komolyabb baromfiudvar szinten nézed az is önmagában féléves távlat (ha van betárolt gabonád).
    Gondoljunk csak a napi 10-20 tojásra, ami önmagában is megoldhat egy-egy napot.
    Akinek van földje és onnan pár mázsa gabonája az is elvan ha más nincs.
    Eleve vidéken egy szegényes spájz is televan lekvárral, pár tábla szalonnával, kolbászokkal.

    A legutolsó nem alkesz falusinak is akad pár liter pálinkája (pfuj de egészségtelen) ami fizikai munkához, energiabevitelhez elegendő löket ha nagyon gyenge a koszt.

    Fűtés, főzés megoldható, ha máshogy nem bogrács, tábortűz szinten, de az tényleg a vonal vége.

    Kút biztos van ha máshol nem a szomszédnál.

    Régi pottyantós is meglehet, de ha nincs akkor is van egy kert ahol lehet ásni egy szennygödröt.

  46. Néha ülök és elgondolkodom azon, hogyan és miért kerültünk azon helyzetbe, hogy mai emberekként a jelenlegi civilizáció esetleges összeomlásáról kellene elmélkednünk.Az emberiség történelme folyamán, legjobb tudomásom szerint soha nem volt téma ez a dolog, annak ellenére, hogy a társadalom tulajdonképpen kezdettől fogva egy tömegnyomor volt, az ókori egyiptomiaktól kezdve a huszadik századeleji törökökig bezárólag. Csili-vili , fényes belvárosokat öveztek milliónyi fázó-éhező tömegeknek hajlékot adó nyomornegyedek, milliók élték szürke, nincstelen patkányéletüket napról-napra, a változás, a kitörés legkisebb reménye nélkül évezredeket át, anélkül, hogy bárkit foglalkoztatott volna a mai divatos világvége-várás.
    Az okok magyarázatát meghagyom a társadalomtudósoknak.
    Engedelmetekkel, vessünk egy pillantást azon eszméletlen korszakformáló változásokra, melyek annyira átalakitották azon régi viszonyokat és kitermelték az új embertipust, akit én homo occidentus-nak, nyugati embertipusnak neveznék.
    Nos: az új világ kezdetét én a II.Vh befejezte utánra teszem, az ötvenes évek legelejére. A világra eszméletlen gazdasági prosperitás köszönt, meredeken felszökkenő életszinvonal, bőség, jólét amerre csak tekintünk.A helyzet csakhamar kitermeli a mai ELRONTOTT embertipust, a puhány, elbarmult, elhülyülésnek indult, vagy már nagyon is benne leledző , nekemcsakjogaimvannakkötelességemsemmi-tipusú emberkét.
    A remek gazdasági helyzet termelteki, hozta létre ezt az élhetetlen, elkényztetett szerencsétlent, vagy VALAKIK, valami célból, hasonlóan a mesebeli mézeskalács-ház boszorkányához, ki bizonyos hátborzongató célból tömi a két bezárt gyereket minden jóval??
    Talán most, miután eltelt valami három nemzedéknyi idő, mialatt a Tibor bához hasonló régiek kipusztultak, mondanivalójukat, intelmeiket elmosta az idő árja, szellemi hagyományaik, mint haza, nemzet, ország és annak védelme, csupa ócska lom, amit már a padlásról is kihajitottak, végleg feledésbe merültek, akkor esetleg valakik elérkezettnek tartják az időt megszabadulni a kellöen elpuhitott és elbirkásodott tömegektől a Great Reset jegyében? Lehetséges, hogy a nyugati világ egyideig egy véres vágóhid lesz, mig eltüntetik a védekezésre immár képtelen tömegeket, és jönnek helyükre a bevándorlók, az igénytelenek,azok, akiknek az európai átlagember életszinvonalának az egyharmada már egy menyország és jó, engedelmes, hálás rabszolgaként megköszönik és éltetik majd új uraikat.
    És lesz egy nem egy maréknyi, de alig egy csipetnyi hozzánk hasonló ember, az isten tudja hova elhúzódva, akik elmerengenek majd a világ forgandóságán….
    Lehetséges scenario? Talán igen, ki tudja.

  47. 47. Manga M.

    Ha panelban élsz, akkor nem tudok mit mondani. De te nem erről beszéltél egy hsz-el korábban.

    De nézzük ezt. Aki panelban él, nincs Nagymamája, Szülei, akárki, akiben megbízik és akiknél lehet elhelyezni némi tartalékot?
    Nincs egy garázs se? Egy nyaraló?
    Ha senki és semmi nincs a panelon kívűl, akkor tényleg nem tudok mit mondani. Esetleg annyit, hogy használjanak ki minden helyet és tartalékoljanak annyit, amennyit tudnak ésszerű körülmények között.

    Nem említetttem az előbb, hogy Nagyszüleim átélték az 1946-os pengő hiperinflációját is. Az addig biztos megélhetést biztosító fizetés és megtakarítás pillanatok alatt semmivé lett.
    A városi emberek kimentek vidékre és bármit odaadtak élelmiszerért, tojásért, lisztért, szalonnáért.

    Mit érnél egy gazdasági krízis és/vagy hiperinfláció esetén(aminek valjuk be sokkal nagyobb az esélye, mint egy hírtelen blackoutnak) az egyhavi tartalékoddal, meg nyílpuskáddal/lőfegyvereddel?

    Nektek tényleg egyhavi tartalékotok van?
    Jövőnk, neked is? Mert ha igen, akkor hagyjuk ezt a diskurzust a fenébe.

  48. 47MangaM@: Már nem azért, de itt soha senki nem mondta, hogy mindenkinek jó tanáccsal tud szolgálni, inkább csak az egyéni elképzeléseinket ,esetleg tapasztalatainkat osztjuk meg egymással. Már sokszor elhangzott, hogy a városok tömblakásai élhetetlenek lesznek a közművek nélkül, ez nem megoldható senkinek sem, ergo egy lehetőség van, onnan el. Az az egyén felelőssége, hogy próbál keresni rokont, vagy közelebbi ismerőst, ahova vészesetben mehet, esetleg előre készletet
    felhalmozva, én más lehetőséget nem látok. Nekem is van közeli rokonom ilyen helyen, ha beüt a krach, kihozzuk őket, legalább együtt leszünk a végidőkben.
    Bálintnak ajánlom elolvasásra: Jared Diamond Összeomlás című művét, ez a már megtörtént társadalmi összeomlásokat tárja fel, illetve elemzi.

  49. Panelban élőknek az az esélyük van hogy esetleg többen összefogva vesznek egy vidéki házat ahol lehet tartalékokat halmozni, és az első botladozásokat előadni nyaralás címén.
    Ha összeismerkednek pár gazdálkodó helybélivel akkor ez gyorsabb lehet.

    Panelban az egyhavi tartalék is szép, inkább ott a lelépéshez egy üzemképes és feltöltött kocsi a fontos a menedék eléréséhez.
    Vagy a megfelelő gyalogos, bicós alternatívák.

    Panelosnak csak menedékben van esélye, ott az otthonvédelem eleve kizárt.

  50. 49 – bálint:
    Természetesen megértem a gondolataidat, és azt is, miért keletkeznek és tartod fontosnak, hogy papírra vesd. Ma már, aki képes észlelni és gondolkodni, annak semmi kétsége, hogy az út végére értünk. Ez az az állapot, ami elgondolkoztat téged is. Az ipari civilizáció elfogyasztotta az Ember életterét. Nincs tovább. Az már csak hab a tortárfa, hogy nyakunkba kaptuk a COVID-19 járványt is. Még az is lehet, hogy ezt is az Ember csinálta. Őszintén, ilyen jövőképpel mi mást lehet csinálni, mint ülni egy fotelben és elgondolkodni a múlton, meg azon, ami ide vezetett.

  51. 50. Gyarmathy

    Nem panelban élek, de városban lakom bár nem messze a várostól van egy kis házikóm is, ergo jobb helyzetben vagyok, mint aki simán egy panelben él. Túl sokat nem akarok magamról hadoválni, ez most totál lényegtelen, ami viszont lényeges, hogy sok barátom, ismerősöm panelben él és nincs akkora tartalékuk, hogy lazán fél évre előre berendezkedjenek – persze nagy hiba volt a részükről, hogy nem loptak, csaltak és hazudtak, csak igyekeztek becsülettel dolgozni egész eddigi életükben a szerencsétlen barmok. Nem mindenkinek élnek már a szülei és nincs mindenkinek lehetősége rábatyuzni magát a vidéki rokonságára. Igen, ez egy ilyen korszak.

    Nekik van első körben szükségük segítségre és támogatásra. Ha igazi nagy gebasz van, akkor Te sem gondolod komolyan, hogy több százezer (vagy millió) ember, akinek nincs kajája, fűtése és vize, akkor azok szép csendben leülnek a kisszoba sarkában és pityeregve megvárják a megváltó halált.

    Nem rólam van szó, hogy én mit érnék egy nyílpuskával, de – ne legyen soha ilyen – majd nézd meg, hogy a városi suhancok, bandák és aszfaltgengszterek mit fognak csinálni egy ilyen helyzetben. Kezdik a külvárosokkal, onnan pedig jön az agglomerátum.

    Még egyszer mondom, nem egy hetes áramszünetről folyik itt a csevegés, hanem egy társadalmi összeomlásról. Például amikor már nem lesz fegyőr sem a BV intézetekben és mehet mindenki szabadon, amerre csak lát…
    Visszakérdezek: Mit érsz majd akkor fél év/egy évnyi tartalékkal és egy sörétessel? Max. összegyűjtötted nekik…

    Tibor bá’ korábban jól írta, a világháború után az emberek a napról napra, kis lépésekben történő javulásban hittek, hiszen véget ért egy háború, volt miért küzdeni. Jelen idő szerint meg pont fordítva van, még el sem kezdődött igazán a nagy buli, de a napról napra egyre romlik a helyzet effektus teljesen nyilvánvaló.

    Komoly háborúról meg ne is beszéljünk, mert arra nincs mit készülni tovább, tök mindegy, mennyi a tarcsid a sufniban – egy neutron csapás és joccakát.
    Lábjegyzetként: az édesapám a Don-kanyarból jött haza, én első kézből hallottam a háborúról olyantól, aki ott volt és túlélte. Mielőtt a koromat kérdeznéd, második turnus vagyok, 53 volt, mikor születtem.

    Nagyon nem szeretnék itt vitát nyitni senkivel ebben a témában, amit akartam, azt már leírtam, a többit meg elolvastam és felfogtam.
    Két értelmes lehetőség van: Vagy képes valaki érdemi/hasznos infót megosztani itt, ami – ha nem is végső tuti megoldásra (olyan nincs), de időnyerésre talán jó lehet, vagy inkább csendben marad.
    A magam részéről – jó példával elöl járva – kezdem is az utóbbi tanácsom megszívlelésével, nehogy bárkit akaratomon kívül is megbántsak.

    Jó ötleteket szívesen olvasok és várok én is.

  52. 54. Manga M.

    Értelek és nem akarlak bántani a világért sem. De egyvalamit írj meg, mennyi tartalékod van élelmiszerből, esetleg üzemanyagból?

    Én egy kertes házban élek, ahol van – ha nem is rengeteg – hely több havi tartaléknak. Ezen kívűl van egy lakókocsim, gáz és olajfűtéssel, napelemmel, ahol szintén van tartalék. Van egy lakóautóm, ahol szintén van tartalék és van egy kis raktáram is, ahol barkácsolok és raktározok mindenfélét, ott is van tartalék, meg van aggegáror, inverter, üzemanyag, akkumulátor, szerszámok, ruhák, víz stb.. Ezek kb. 6-7 km-re vannak a háztól. Egyébként meg folyamatosan használom ezeket.
    Persze lehet, hogy nem érek majd velük sokat, mert ki tudja mi lesz, meg hogyan, milyen gyorsan és így tovább.
    Most, hogy volt az üzemanyagellátási hiány, én nem aggódtam, mert van néhány száz liter tartalékom, míg sokan mások két nap után munkába sem tudtak menni és órákat töltöttek a sorban egy benzinkútnál, hogy kapjanak némi üzemanyagot.

    Szóval anyagilag és mindenhogy megéri tartalékot képezni szerintem.

    Szóval mennyi tartalékod van? 😀

  53. 50 Gyarmathy

    „Nektek tényleg egyhavi tartalékotok van?
    Jövőnk, neked is? Mert ha igen, akkor hagyjuk ezt a diskurzust a fenébe.”

    Egy nyilvános fórumon ritkán szokták tételesen felsorolni a prepperek, hogy milyük van. Az élelmiszer készlet ez alól nem kivétel… de legyen. Nem hónapokban mérhető, de nem is hetekben. Mondjuk úgy, hogy nekem aztán az is jó, ha vaksötétben kell megtalálnom Vadászt az erdőben, hogy egy kávét megigyunk – Vadász csak viccelek, nehogy rossz néven vedd! – és közöljem vele, hogy hőemelkedése van, vagy éppen nagyon kihűlt az arca, vagy hogy egy mókus van a fa tetején, de korom sötétség nélkül is megközelítem a másik képzeletbeli preppert, úgy hogy észre sem veszi. Támadólag nem lépek fel, nem is a stratégiám része. De ha védekezésről van szó, akkor nekem mindegy, hogy hol vagyok… egen kemény menet lenne. 😉

    Komolyra fordítva a szót, adott a konyhakészlet (ez legyen az asszony dolga, mármint, hogy miből mennyi legyen, amit én megveszek és hazahozok, vagy éppen ő vesz meg), adott a bővített készlet, ami arra van, ha kisebb probléma van, adott az elsődleges vészeseti készlet, ami még mindig forgó készlet, és van a tartós vészeseti. A fenti „nem hónapok” a legutolsóra vonatkozott, a többit nem is számolom. De az én felkészülési módom az én „paramétereimhez” igazodik, másé a sajátjához. Egy valamiben tévednek sokan, az pedig a védelem témakör, ami az elsődleges, ha az nincs, semmi nincs, ha van, nagyon is elrettenető lehet, és a fosztogató banda hamar másfelé megy. Ahogy ezt mondta is „valaki”, ennyi idő alatt már rég meglenne itt bárkinek. Mellesleg azért költöztem el onnan, ahol korábban éltem, mert ha a főváros marad, akkor onnan pár százezer zombi fog kirajzani sok irányba, és a szülővárosom beza útba fog esni és ott aztán nincs kaja, de sok a nyaraló és a helyi lakos. Lesz ott olyan emberevés, hogy csak na. Itt nem. Itt más bajokat kell megoldani, de ez a kisebbik rossz. Hogy van-e ideális hely?! Itthon nincs, csak néhány olyan hely, amely vezeti a listát, csak esetleg nulla prepper leledzik ott.

    Egyébként MangaM véleményét osztom. Komoly viharfelhő közeleg…

    Tegyük már tényleg egyszer helyre a dolgokat. Neutronbomba. Ez a gyakorlatban bármilyen kis hatóerejű töltet, aminél a kezdeti ionizáló sugárzás hatósugara nagyobb, mint a halálzóna, azaz a halálós lökéshullám – statikus túlnyomás, mely a házakra hat és dinamikus, ami a szél és inkább az emberre -, valamint a hősugárzás (3. és 2. fokú égés). Ebben az esetben valóban kampec, elvisz az akut sugárbetegség. De a stratégiai töltetek mindegyike esetében ez a sugárzási zóna kisebb, mint a halálzóna. Igen, a robbanás belső része sugárszennyezett lesz, igen a szél miatt a kezdeti ionizáló sugárzás által sugárszennyezett cuccokat a szél repteti relatíve kis hatósugárban… de a légi robbantás van, akkor nincs klasszikus gombafelhő és ezzel megszívás a talajról, és emiatt kihullás akár több száz kilométerre. Ha felszíni, akkor igen. (Kondenzációs esőt ne keverjük bele, nem biztos, hogy kialakul.)
    Ezredszer, az atomháború nem sugárszennyezéssel pusztítaná el a világot, hanem azzal, hogy lángoló városok ezrei közül néhány száznál tűzvihar alakul ki és az okozza a nukleáris telet azaz egy füstfelhő réteget a sztratoszférában; kivéve Antarktisz.

  54. 54. MangaM,

    A nyolcvanas évek közepétől jártam többször Romániában. A panelban tengődtek az emberek. Kályhával (a füstcsövet a falba vert vagy ablakba vágott lyokon kivezetve) fűtöttek, amivel és amennyit tudtak. Többnyire a vaskályhán főztek valamit. A boltban szinte semmi nem volt. Fél kg cukorért vagy egy kiló lisztért volt hogy fél napokat sorba kellett állni, áram 2-3 órát volt naponta. Sokan csendben kihűltek vagy alultápláltságban legyengülve és valami nyavaját elkapva haltak meg.

    Mégsem volt geddon, meg tömeges fosztogatás. Volt viszont esti kijárási tilalom és vasszigor. De volt, aki kertes házban tyúkot tartott, volt némi kukoricája, még pálinkát is főztek titokban. Nem mondom, hogy most is ez, így lesz, de az ember sokmindent kibír.

  55. 56. Jövőnk, (meg MangaM)

    Nem is kell nekem megválaszolni, mondhatnám a kérdés költői, mivel pontosan tudjátok, hogy egy hónap (plusz utána megyek máshoz fegyverrel, de enélkül is) egy ostobaság.

    Csak jó volt Vadász hülyeségére rezonálni. 🙂

  56. 58 Gyarmathy

    Megválaszoltam. Nem 1-10 hónap, hanem jóval több. De nekem más a stratégiám, mint MangaM-nek – ezt csak feltételezem! -, ami nem azt jelenti, hogy jobb – lehet, hogy jobb -, csak más, ő a saját paramétereihez igazította a sajátját. Vadász leírta, hogy nem akar embereket kifosztani, amiért én meg is követtem, mert az jött le nekem, hogy looting prepper, azaz fosztogató prepper, de utána leírta, hogy nem. Amire ő célzott, az más, én tudom, mire utalt.

    Ezerszer leírtam már… nem támadó a stratégiám, se a mentalitásom, de egy poszt-apokaliptikus világban nem javallott nálam próbálkozni, mert lehet hogy sikerül, de lehet hogy nem és akkor qurva büdös lesz a környéken egy idő után…

  57. 56. Jövőnk,

    Látom írtál még közben. Tűzvihar, meg nukleáris tél… ha valaki túl is éli, fogalmam sincs az milyen zombivilág lenne, de őszintén nem is vagyok kíváncsi rá.

    Ilyen esetben(túlélve) hasznos lenne egy marok lőfegyver vagy egy levél altató, plusz egy üveg whiskey.
    Szerintem nem lesz semmiféle atomháború (és nem a vágyvezérelt gondolkodás mondatja velem), de ha szerinted igen és erre készülsz, akkor sok sikert hozzá!

  58. 59. Jövőnk,
    „Nem 1-10 hónap, hanem jóval több”

    Hoppá!

    Különben 2-3 éve majdnem vettem egy kisebb (ha jól emlékszem 4-5 ezer dollár lett volna) liofilizátort, de aztán letettem róla, az nekem már a ló túlsó oldala.

  59. Gyarmathy, Jövőnk

    Elkértem Tibor bá’-tól az e-mail címeteket, persze úgy, hogy ha abba Ti is beleegyeztek, nyilván az enyémet is megadhatja Nektek. Bár nem titok a dolog, de szívesebben beszélnék meg Veletek pár témát inkább privátban.

  60. Még egy adalék:
    Nagyon remélem, hogy nem lesz nukleáris csapásváltás, a problémám ezzel csak annyi, hogy ez remény, semmi több.
    Össze vissza hadoválnak a neutron fegyverekről, pedig az a legtutibb: csak az élőlényeket öli meg, az infrastruktúra/épületek szinte sértetlenül megmaradnak, a terület rendkívül hamar „belakható”, mert alig marad utána sugárszennyezés. Ez a „leghumánusabb” atomfegyver, állítólag…

  61. MangaM, Gyartmathy, Jövőnk.

    MangaM megkapta az E-mail címeket. Ha van kedvetek egy másolatot nekem is küldhettek.

  62. 52, 54:

    Ha lehet én is becsatlakoznék a mailváltásba. ?

  63. MangaM, Tibor bá és aki kíváncsi rá. Frissítettem a e-mail címem, (mert ami itt volt, azt nem használom már) csak emiatt fenn is akadtam a szűrőn.

    Szóval ugyanaz, mint a régi, csak a vége aol.com

  64. Az email címem évek óta inaktív, de most aktiváltam egy rövid időre.

  65. Szervusztok!
    Nekem is küldenétek másolatot?
    Köszönöm!

  66. Átment az emailem?! (Kész katasztrófa a weboldalam levelező része…)

  67. Üdv mindenkinek.
    Nagyjából 12 éve vagyok Tibor ‘bá oldalának napi szintű olvasója. Nagyon sok dologban osztom a véleményét.
    Ha valamelyikőtöket érdekli egy lehetőség, megosztom veletek.
    Bő egy évvel ezelőtt, jelentős részben a COVID hatására, élelmiszeripari fejlesztésbe fogtunk. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított funkcionális élelmiszereket fejlesztünk. Mind tartós élelmiszer: van közöttük lisztes áru, húshelyettesítő vegán termék, csokoládék, tészta. A fejlesztést ne úgy képzeljétek hogy otthon a spejzban kávéskanállal adagolgatjuk a vitaminokat… Nem.
    A vitaminkeverékeket egy nyugati, ezzel is foglalkozó cég fejleszti, specifikusan az adott termékkörhöz kapcsolódóan. (Pl. a húshelyettesítőkbe kell több fajta B vitamin is.) Mi nem vagyunk gyártók, ellenben az én 30 éves szakmai múltamnak köszönhetően magyarországi gyártókkal dolgozunk szoros kooperációban, mindenki EU minősítésű üzem, nem Mari néni garázsműhelye. 🙂
    Azért is tart már bő éve az előkészítő munka, mert a próbagyártásokat laboroztatjuk (akkreditált laborban), és a nem megfelelő vitamin és ásványi anyag összetétel esetén a keverékek módosításra kerülnek, majd újabb próbagyártás…
    A lehetőség az, hogy akit érdekel jövő év első hónapjaiban az immár piac kész termékekből történő vásárlás, annak az igényeit igyekszünk megoldani. Ennek a feltételeiről bővebbet most még nem tudok mondani.
    Ha valakit érdekel a lehetőség, Tibor’bá-nál az e-mail cím.
    Üdv.

  68. Re:61
    Pedig műszakilag nem egy nagy etvasz a liofilizátor.
    Hűteni kell egy nagyobb vákuumkamrát, és meg kell fűszerezni némi vezérléssel.
    Egy kisebb méretűt pont most rakok össze, volt hozzá mindenem elfekvőben, igaz nem tartós élelmiszer gyártás céljára fogom használni, de ez már részletkérdés, akár arra is jó lehet.

    Kíváncsiságból azért egy marhapörköltet le fogok liofilizálni. 🙂

  69. 73. dajtás,

    Kb. mennyi energiából lehet liofilizálni 1kg sűrűre főzött marhapörköltet és mennyire tartós egy ilyen szerkezet?

    Most megint elkezdett érdekelni a dolog.

  70. 72. Gilgames
    Érdekel a cucc. Igazából egy olyan koktél érdekelne (a’la Mátrix), ami az összes szükséges aminosavat+vitamint+mikro és makro ásványi anyagot, tartalmazza (mellé modjuk – szilimarin+rezveratrol+Q10+MSM+omega3).

  71. Elmélkedem a mai helyzetről, a világszerte érezhető változásokról, elmélkedem azok okairól, elmélkedem a jövöröl.
    Megragadt bennem az a gondolat is, amit veletek is szeretnék megosztani, éspedig mi történhet azon esetben, ha nem üt be a geddon, csak az élet, a mindennapi, megszokott életünk vesz egy csúnya fordulatot.
    Megmarad ugyan a társadalom, fennmarad az állam, a kormányok, a közmüvek, az ellátórendszer, a szolgáltatások, de mindez olyannyira más alapokra helyezve, hogy az ember csak állni fog és bámul: vaskéz által irányitott orwelli világ! The Great Reset, csak más változatban.
    Járnánk körül ezt a forgatókönyvet is, megér nem egy, de több misét.
    A könnyebb átttekintés végett szedjük pontokba a közelmúlt eseményeit:
    1.Gyakran visszacseng fülembe ama régi , ma már halott kinai fiatalember kissé spicces elkottyantása azon régenvolt bucsúbulin,2019 Novemberében:”ez nem az, aminek látszik”.
    2, Alig néhány rövid hónap után Kinából eredve egy soha nem tapasztalt járvány kezd szétterjedni a világon, egyik országot a másik után dominó-effektusként döntve le, megzavarja az életet, a társadalmakat, gyökerestöl felforgatja a gazdasági müködést.
    3,Kinában azonnal bemutatásra kerül, hogyan kell és lehet az emberek személyes szabadságát, a mozgáshoz való jogát két perc alatt szertefoszlatni, mindenki számára szerte a bolygón látható lesz a karhatalom, a katonaság helyes, hatékony felhasználása ezen célokra, hogyan lehet egy embert pillanatok alatt afféle szabad, nem börtönlakó fegyenccé változtatni, mikoris a börtön a saját lakása, a börtönörök kint, az utcákon sétálnak.
    5,Minden ország csakhamar követi a kinai példát, a bemutató előadás megvolt.Az elkényeztetett, nagypofájú nyugati polgár éppen olyan gyorsan és mukkanás nélkül a kinai kuli sorsára jut, temérdek jogai, határtalan szabadsága pillanatok alatt úgy enyészik el, mint szélben a pipafüst.A járvány annyira kellett a Great Reset mögött állóknak, mint korty viz a sivatagi vándornak, enélkül az ijedség nélkül, amit a járvány okozott, soha , semmi körülmények között ilyen megszoritásokat a nyugati emberrel elfogadtatni nem lehetett volna, ismétlem: soha és semmi szin alatt, erre a célra kellett a járványhoz általi vészhelyzet.
    6, A gazdasági nehézségeket, az elkövetkező nehéz időket ki lehet majd magyarázni a járvány okozta nehézségekkel, senki nyiltan nem fogja elmondani népének, hogy az út végére érkeztünk, eddigi megszokott bőséges életünknek vége, mert ez esetleges robbanáshoz vezethetett volna, a nép így viszont lassan beleszokik a nyomorgásba, a régi élet egy nosztalgikus emlékké halványul.
    Orwell könyvében is szerepel egy kicsiny üzlet, ahol a régi, rombadölt világ egyes fennmaradt holmijait lehetett kapni, ahol egy használt, kitaposott hajdani úri félcipő is érték.
    7,Nincs kizárva, sőt valószinü, hogy az államok veszik át a közellátási feladatokat.Állami lesz a benzinkút, állami lesz a hajdani szupermarket, államilag kiszabott fejadagok jönnek ismét vissza, az idősebbek persze, hogy emlékeznek erre a gyászos berendezkedésre, a jegyrendszerre, ami most visszajönni látszik, és kivánom magamnak, bár lennék ezen tekintetben Cassandra.

  72. 76 balint
    Kérdés, hogy mindezek a folyamatok elvileg elkerülhetőek, vagy a társadalmak fejlődése szükségszerűen vezet egy ilyen irányba, ahol az individualizmust fel kell hogy váltsa a közösség érdekeinek feltétlen kiszolgálása, természetesen egy központi akarat megkérdőjelezhetetlen irányításával.
    Erről csak az jutott eszembe, hogy a földi élet több milliárd éves történetében is volt olyan fázis, amikor az egysejtű lények elkezdtek telepeket alkotni, így jutva előnyhöz a szólóban maradt sejtekkel szemben, majd ezek a laza kapcsolódású sejtközösségek egy igen hosszú evolúciós folyamattal egyre bonyolultabb szervezetekké fejlődtek, állatoknál kialakult az ideg- és hormonális rendszer, amelyek vezérlik ennek az igen összetett és bonyolult gépezetnek a működését.
    Mindezen folyamatok során az egyes sejtek korábban létező szabadságfoka teljesen felszámolódott, végrehajtja a számára rendelt feladatot, ezért cserébe megkapja az őt megillető tápanyag és oxigénadagját, és ha a szervezet fennmaradása ezt megkívánja, akkor feláldozza magát ennek érdekében, elhal, kidobódik a szervezetből, vagy elpusztul a kórokozók elleni harcban.
    Mintha valami analóg folyamat zajlana az emberi társadalomban is, minden egymást követő generáció kiszolgáltatottabb az előzőnél…

  73. Re:74
    Jó kérdés, utána kellene nézni publikációkban hogy teoretikusan mennyi, a fusi misi házi barkács biztosan rosszabb valamennyivel ennél. Hasból nem akarok mondani számot, pár napja foglalkozok ezzel a témával.

    Hűtő gép elég tartós, vákuum edény örök élet +2 nap, egyedül a vákuum szivattyú lesz sokat használva, és az olaja fog majd fogyni/szivattyú kopni. Ma már egész elérhető áron van jó kínai klímákhoz használható vákuum szivattyú, végnyomása bőven abban a tartományban van, ami elégséges.

  74. Stephen King kontra Isaac Asimov?
    Ki, melyik írói fantáziastílus mögé zárkózott fel?
    Csak kétféle posztapokaliptikus kultúra létezik?

    Borzasztó megdöbbentő, hogy neves geopolitikai elemző kollégánk a véleményével tíz-és tízezernyi magyart lök oda a kollektív pusztulás fantáziaképeinek.
    Pánikvásárlásokat, értelmetlen szorongásokat gerjeszthetnek az ilyen írások
    szerte az országban, ez számít nektek?

    Már tavasszal is világháborúztatok Ukrajna kapcsán, most megint. Kedvencem: az oroszok hadgyakorlatoznak az ukrán határ közelében. A közel az milyen járművel értendő? Biciklivel, robogóval, személygépkocsival, szuhojjal egy óra távolságra?

  75. 76, 77.
    Igen, szerintem is maximálisan igaza van Bálintnak. 1 részemről is.
    Szerintem ezt már viszonylag régebb óta lehet látni (itt ezen a felületen is többek részéről kimondásra került), hogy a vírushelyzet mögött gazdasági-politikai paradigmaváltás zajlik.
    Érdekes lesz a jegyrendszer megvalósítása digitális formában.

  76. 76 – bálint:
    Szimpatikus, amit felvetettél, de Occam borotváját nem állja ki. És Hanlon borotváját se: „never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity” = Sose feltételez rosszindulatot ott, ahol a hülyeség elégséges magyarázat.

  77. 80. János

    Hát ezt sajnos előzetes információmorzsák nélkül nem érthető a publikumnak.
    Miért ne féljünk, hisz itt a baj a nyakunkon!
    Te nem látod??
    Persze valójában szeretünk rettegni.

    Részemről Asimov alapítványa, lehetőleg az Öszvér nélkül.

  78. 79. dajtás,

    köszi a választ, azt hittem már van tapasztalatod.

    Ahogy körbenéztem az ilyen termékek piacán, főleg a készételeket illetően, viszik őket, mint a cukrot (sok helyen a sold out fogad), pedig az áruk elég rettenetes.

  79. Re:84
    Ma délelőtt raktam össze egy prepre protót, látom már milyen gyerekbetegségei vannak, beraktam pár gyömölcsöt-zöldséget, holnapra kiderül milyen állapotba kerülnek…. 🙂
    Igazából egy kivénhedt régi fagyasztó kellene hozzá, ami jelenleg nem áll rendelkezésre, ezért a fagyasztó része kicsit gyenge, de szemre is látszik, hogy kezd kiszáradni, főleg a magasabb száraz anyag tartalmú zöldségek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük