(3693) Szükséged lehet rá

Tibor bá’ fordítása online

 

25 Téma, amit feltétlen ismerned kell ahhoz, hogy túlélj egy bekövetkezhető katasztrófát

Ma már egyre többen döbbennek rá arra, hogy a Világ katasztrófák felé tart. Kisebb-nagyobb katasztrófák mindig voltak, de most magunk által kiváltott katasztrófákkal kell szembenéznünk. Ennyi embert soha nem hordott a Föld a hátán, mint most, és minél több ember van annál jobban meg kell osztoznunk a véges mennyiségű erőforrásokon. Egyre több ország iparkodik nukleáris fegyverekhez jutni, mert a műszaki feltételeket egyre könnyebb elsajátítani hozzá. Vegyi és biológiai fegyvereket (például COVID-19) is egyre könnyebb előállítani, mert a technológiai lehetőségek a számítógépek elterjedésével egyre jobbak. Kína és India hihetetlen felfutása miatt hamarosan jelentős nyersolajhiányra kell számítani. A világgazdaság helyzetét nem kell kihangsúlyozni, de azt talán igen, hogy a „régi szép idők” már sose fognak visszatérni. Röviden, az előttünk álló válságos idők valóban válságosak lesznek. Ha pedig te és a családod nem készül fel a lehető legrosszabbra, akkor nagyon könnyen a nagy többség sorsára juthattok.  – – – Napjainkban egyre több túlélési honlappal lehet találkozni, amelyekről hasznos tanácsokat lehet szerezni, de én még nem találkoztam olyannal, amelyik felvállalná a teljes spektrumot, se olyat, amely minden aspektusra felfigyelt volna, és hidd el a spektrum igen széles, hiszen nem csak az összeomlásra kell figyelni, de egy teljesen új világ kialakulására is. Egy olyan világra, amellyel kapcsolatban nem csak kellő tapasztalatunk nem lehet, de még csak el se tudjuk képzelni a maga teljességében. Most olyan témákon megyünk keresztül, amelyekre nagy valószínűséggel szükségünk lesz, miután a civilizációnk megszűnik megfelelően funkcionálni.

  1. Készülj fel a legrosszabbra:

Az egyik univerzális emberi tulajdonság, hogy a legrosszabbat nem hajlandó elfogadni, mint bekövetkezhető eseményt. Éppen ezért a legfontosabb, hogy elfogad és meggyőzd családtagjaidat, hogy a legrosszabb bekövetkezhet, és arra kell felkészülni, mert ha nem következik be, hátrány nem ér. Fordított esetben a negatív meglepetés bénítóan hathat, és hátrányos helyzetbe hozhat azokkal szemben, akik felkészültek rá. Továbbá, aki nem fogadja el a legrosszabb bekövetkezhetőségét, az nem is készül fel rá. Már pedig összeomláskor a kormányra, a működő intézményekre számítani nem lehet.

 

  1. Győzd meg magad, hogy a lehető legváratlanabb dolog is bekövetkezhet:

Ha úgy éled napjaid, hogy „az teljesen kizárt” akkor egy totálisan váratlan eseménynél esélyed van arra, hogy nem a megfelelő magyarázatot fogod rá találni. Ez pedig katasztrofális is lehet. Győzd meg magad, hogy a lehető legváratlanabb dologra is sor kerülhet. Ezért, ha ilyennel találod magad szemben, akkor csodálkozásra elvesztegetett idő helyett azonnal tudsz érdemben dönteni.

 

  1. Tanulj meg takarékosan élni:

A fogyasztói társadalomban, kisebb-nagyobb mértékben mindenki megszokott bizonyos mennyiségű pazarlást. Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy a társadalmi összeomlás után mindenkinek zuhanni fog az életszínvonala. Egy hirtelen változás jelentős sokkot eredményez. Éppen ezért, hasznosnak mutatkozik, ha már ma megtanulsz takarékosabban élni. Ha ez sikerül, akkor nem csak a jövőben fogod hasznát látni, de már a jelenben is. Gondolj bele! Teljesen természetesnek veszed, hogy bekapcsolod a Tévét, a számítógépet, a mobil telefont. Eszedbe se jut, hogy mindez egyetlen szempillanat alatt megszűnhet. Kinyitod a hűtőgéped, ételt találsz benne. Félkész ételt beteszel a mikroba és megmelegíted. Elmész a szupermarketbe és megveszed mindazt, amire szükséged van. Ha szórakozni akarsz, csak be kell nyomod egy kapcsolót. De mi van akkor, ha ez mind megszűnik? Mit fognak csinálni az emberek? Nyilvánvaló, hogy szoktatni kell magad, ha el akarsz kerülni egy jövőben bekövetkező sokkoló meglepetést.

 

  1. Találj magadnak személyre szabott motivációt!

Amikor bekövetkezik egy totális összeomlás, könnyen arra az álláspontra helyezkedhetsz, hogy a túlélésnek semmi értelme, és hajlamos leszel arra, hogy bedobd a törülközőt. Éppen ezért kell magadnak találni okot arra, hogy miért érdemes harcolnod a túlélésért. Nem adunk ötleteket, de biztosak vagyunk abban, hogy találsz magadnak okot arra, hogy folytasd a túlélésért vívott küzdelmedet.

 

  1. ismerd meg a világot mozgató erőket, és bekövetkezhető veszélyeket:

Ha kellően vagy informálva a bekövetkezhető veszélyekkel kapcsolatban, akkor nem fognak meglepni a bekövetkező események. Az, aki számára előbb válik nyilvánvalóvá a másnapra várható esemény, jelentős előnyre tehet szert a tömegekkel szemben. A jövő megjósolása valószínűleg sikertelen kísérlet, de egy bizonyos helyzet kialakulásának észlelése és arra megfelelő reagálás életmentő lehet. A világhírek figyelésének bevett gyakorlatából következhet, hogy olyasmire figyelsz fel, amire mások nem. A régi mondás, hogy „a tudás hatalom” nagyon nagy igazságot rejt magában. Azonban a tudás nem csak hatalom, hanem lehetőség biztosítása a túlélésre.

 

  1. Készíts egy tervet és ragaszkodj a betartásához:

Katasztrofális esemény bekövetkezésekor az emberi agy úgy működik, mint egy lejtőn elszabadult gépkocsi. Éppen ezért jön jól, ha van egy előre elkészített terved, amiben össze vannak szedve a megfelelő teendők, amiknek segítségével nem fogsz lebukni a hullámok alá. Az előre elkészített terv természetesen alkalmazkodik a te személyes lehetőségeidhez, és céljaidhoz. Azonban ne feledkezz meg arról, hogy jöhetnek olyan események, amelyek miatt a terved nem tudod végrehajtani. Erre számítva feltétlenül legyen B terved, sőt C és D terved is. Arról nem beszélve, hogy a tapasztalatok szerint semmi se úgy szokott történni, ahogy eltervezzük. Előre leírt tervek nélkül katasztrófa esetén az emberek össze-vissza szoktak kapkodni, ami megengedhetetlen késésekkel jár.

 

  1. Ismerd fel magad:

Van, aki stressz alatt összeomlik, „lefagy”, bepánikol, és ez lebénítja őt. Vészhelyzetre az emberek nem egyformán reagálnak. Még a legnyugodtabbak is lebénulhatnak a félelemtől. Fontos, hogy ezzel tisztában legyél, és ne lepődj meg akkor, amikor szükség van arra, hogy „észnél légy”. Szükség esetén az emberek teherbíró képessége fantasztikus mértékben megnő és képessé tudnak válni a helyzet által meg kívánt cselekvések elkövetésére. A fóbiák is legyőzhetők, ha előre „megbeszéled” magaddal a probléma elkerülésének szükségességét. Sokat segít, ha van olyan személy, akivel ezeket a kérdéseket „kibeszélhetitek”. egymással.

 

  1. Ismerd meg a kétségbeesett emberek viselkedését:

Ez nem egy könnyű dolog. Vészhelyzetben az emberek simán meghülyülnek. A szomszédod, aki számtalan nehézséget simán átélt, lehet, hogy vérben forgó szemekkel, ököllel fogja verni az ajtódat, és követelni fog tőled olyat, ami neki nincs, neked viszont van. nem kizárt, hogy saját csoportján vagy családján belül holdkorosként fog viselkedni. Vészhelyzet az emberekből kihozza a legrosszabbat, amire fel kell készülnöd, hogy ne érjen meglepetés. Tovább megyek, te magaddal is megtörténhet. Éppen ezért készülj fel rá. Reméljük, hogy társaidból a vészhelyzet a legjobbat hozza elő, de ne lepődj meg, ha nem ez következik be.

 

  1. Légy okos és találd fel magad:

Ezt könnyű mondani, de nem olyan könnyű megvalósítani. Amikor körülötted minden összeomlik, valószínűleg nem lesz senki, aki egy fontos használati tárgyat megjavítson, vagy adjon helyette egy újat. Tehát vagy nélkülöznöd kell a tárgyat, vagy magadnak kell megjavítani, esetleg fusizni, hogy valahogy használható legyen. Erre úgy készülhetsz fel, ha napjainkban a megszerelendő, megjavítandó tárgyakat kéziszerszámokkal végzed, mellőzve az elektromosan meghajtottakat. Fáradtságos, de előedzésnek kitűnő. A társadalom összeomlása után fel kell magad találnod barkácsolással, amire érdemes felkészülni.

 

10. Tanuld meg, és állj rá a túlélési mentalitásra:

A hajléktalanokban kialakul egy érzék, hogy amit mások eldobnak, abban meglássák a használhatóság lehetőségét. Egy lepusztult társadalomban egy ilyen képességre nagy szükségünk lesz. Ma egy kiürült műanyag vagy alumínium palackot eldobunk, mint felesleges szemetet, jóllehet szükség esetén számtalan dologra lehetne felhasználni. Meg kell tanulni úgy gondolkozni, hogy eldobás nélkül mit mire lehetne felhasználni, amikor arra sor kerül.

 

  1. Döntsd el, hol fogod átvészelni a kemény időket:

Teljesen mindegy hogyan döntesz, hol tervezed átvészelni a viharos időket, de az odajutást meg kell tervezned, mert a jelenlegi körülmények a kilométerek legyőzésére nem fognak a rendelkezésedre állni, vagy a megfelelő eszköz hiányában, vagy pedig biztonsági okok miatt. Gépjármű igénybevétel esetén ne feledkezz meg az üzemanyagkérdésről. A térképen való kiigazodás is fontos tényező, mert ugye a GPS rendszer nem fog a rendelkezésedre állni.

 

  1. Éjszakai világítás

Az egyik legkellemetlenebb élmény az este és éjszaka sötétben való töltése. Ezen kívül az éjszakai látáskorlátozás veszélyes is lehet. A gyertya vagy más világító eszköz készítése alapvető követelmény magunkkal szemben. [lásd: 1. függelék]. Megfontolhatod napfényelemek segítségével végzett akkumulátor töltés és a LED világító elemek rendszer beszerzését.

 

  1. Tanulj meg rejtőzködni:

Egészen biztos lesz olyan helyzet, hogy nem akarod felfedni holléted. Először is tanuld meg, miként tudsz elrejtőzni, olyanná változtatni lakhelyed, mintha ott nem élne senki. Létezésedről mások látással, hallással, illetve szaglással szerezhetnek tudomást. Ne feledd, hogy tevékenységed hangja a városi zajtól távol sokkal könnyebben hallható a megszokottnál. Az elrejtőzés különösen akkor fontos, amikor felfedezésünk esetén abból bajunk származhat. Ne feledkezz meg a szagokról se. Tiszta levegőben a szél messzire elhordhatja a füst, vagy akár meleg étel illatát is.

 

  1. Ügyelj a higiénia fenntartására

A megfelelő higiénia fenntartása a honvédségek első számú prioritása, mert a betegség a legerősebb, legjobban képzett katonát is leveheti a lábáról. Tudatosodni kell annak, hogy az összeomlás nem olyan, mint egy békeidőben végzett túrázás, ami után hazamegyünk, alá állunk a tusolónak és kellemesen letusolunk. Összeomlás után a meleg víz nem fog folyni  a piros gombos csapból. Ennek ellenére szükség lesz arra, hogy legalább alkalmanként lefürödjünk annak érdekében, hogy különböző baktériumok ne hatalmaskodjanak el a bőrünkön, aminek hatását később gyógykezelni kell. Mindent összevetve, fel kell készülni az alapvető higiénia fenntartására, ha másképp nem lehet mosdó szivacs segítségével.

 

  1. Az emberi ürülék okozta probléma kezelése:

A vízöblítéses vécé bevezetése előtt, vagy a harmadik világ országaiban a betegségek és a halál kiváltás első számú oka feltétele, az emberi széklet megfelelő kezelése. Amennyiben nincs víz a vécé leöblítésére, a legnagyobb túlélési problémával találjuk magunkat szemben. A nem megfelelően kezelt széklet betegséget okozhat. Éppen ezért a felkészülés egyik legfontosabb témája éppen ez. Szerencsére erre született magyar megoldás az alomszék formájában, amit részletezek a 2. Függelékben.

 

  1. Készülj fel a paraziták elleni védelemre:

Ez egy olyan probléma, amiből kifolyólag néhány száz éve fél Európa kihalt a fekete halál (pestis) terjedése miatt. Tetvek és bolhák szörnyű betegségeket terjesztenek. Ez még azoknak is problémát fog okozni, akik egyáltalán nem hagyják el az otthonaikat. A szabadban élő embereknek szembe kell nézni a tetvekkel, bolhákkal, legyekkel, szúnyogokkal, egerekkel, patkányokkal, stb. stb. A természetben számtalan dolgok van, amelyek elriasztják az élősködőket, például: citromfű. De a fokhagymának már a szaga is elriasztja az élősködök egy részét. Jó ötlet, ha a kereskedelemben kapható riasztókat, csapdákat beszerzed és elraktározod.

 

  1. Szerezz be ismereteket a radioaktív sugárzással kapcsolatban és tanuld meg, hogyan védekezz ellene:

A túléléssel kapcsolatban ez a téma a legkevésbé ismert. A társadalmi összeomlás után sok száz atomerőmű mehet a lecsóba. Valamint, több tízezer termonukleáris robbanó fej van elraktározva. A radioaktív port észre se lehet venni, amíg a sugárfertőzés nem vesz le a lábadról. Egy sugárzásmérő beszerzése jó ötletnek tűnik. A radioaktív sugárzással, a sugárzási dózissal, és ellene való védekezéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása rendkívül nagy jelentőséggel bír.

 

  1. Tanuld meg az időjárás előrejelzését:

Az időjárás viszontagságai még napjainkban is sok balesetet, halált okoznak. Primitív körülmények között a kellemetlen időjárási fordulatokra való felkészülés még fontosabb, viszont abban biztosak lehetünk, hogy intézményezett előrejelzés nem lesz. Magunknak kell majd meghatározni, hogy milyen időjárás várható a közvetlen jövőben. Egyszerű barométer beszerzése és az alapismeretek elsajátítása nagyon fontos.

 

  1. Elsősegély nyújtási ismeretek elsajátítása:

Az egészségügyi ellátás minden bizonnyal minimálisan: bizonytalan lesz, maximálisan: nem lesz elérhető. Nyilvánvaló, hogy önmagunk és társaink ellátása ránk hárul. Elsősegély nyújtásra indulnak tanfolyamok, amiket érdemes kijárni és megtanulni az alapvető fogásokat. Valamint érdemes beszerezni egy elsősegély kézikönyvet és egy elsősegély készletet. Antibiotikumok felhalmozása nagyon jó ötlet, csak úgy, mint azok alkalmazásának a megismerése. Apró vágások, felhorzsolások egészen biztos mindennapiak lesznek, jó ötlet felkészülni rájuk.

 

  1. Ismerkedj meg a táplálkozás tudománnyal.

Ásványi anyagok, de különösen vitaminok hiánya nem vicc. Gondolj csak a C-vitamin hiányra, a skorbutra, ami a végén halálhoz vezet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a kalóriákra gondolnak. Jó lehet az emberi szervezetnek számtalan vitaminra és ásványi anyagra is szüksége van. Ezeknek a beszerzése és elraktározása jó ötletnek bizonyul.

  1. Tartsd a tested hőmérsékletét az optimális szinten.

Az emberi test hőmérsékletét a lehető legpontosabb az optimális szinten kell tartani. Túl hidegben, vagy túl melegben lenni nem csak kellemetlen, de erősen igénybe veszi a szervezetet, ami betegségek könnyebb megkapását jelenti. Az emberei testhűtéséhez sok víz szükséges, a melegen tartásához pedig sok kalória kell. Készülj fel megfelelő meleg öltözékkel, takarókkal. Találj hűvös helyet, ahová visszahúzódhatsz, meleg idő esetén. Alapkövetelmény, hogy lakóhelyedre ne tudjanak behatolni az időjárás elemei. A hőszigeteléssel kapcsolatos tudnivalókat el kell sajátítani, a leendő lakhelyedet fel kell készíteni. Ha szabadban vagy, egy alkalmas búvóhely kialakítása életmentő lehet.  

 

 22. Hogyan gyújtsunk és tartsunk életben tüzet:

Őseink túlélésének legfontosabb záloga a tűzgyújtás és a tűz égve tartásának képessége volt. Tűz kell a főzéshez, a vízmelegítéshez, fertőtlenítéshez és világításhoz. Öngyújtóval, gyufával meggyújtani a tűzet az egy dolog, de táplálni és életben tartani, az egy másik dolog. Sokan nem gondolják át, hogy a tűz a búvóhelyet, hajlékot fel is gyújthatja. Arra is emlékezni kell, hogy bizonyos, mérgező füstgázt termelő anyagokat nem szabad égetni. Aztán az is téma, hogy a tűznek olyannak kell lenni, amit messziről ne lehessen felfedezni, mert a tűz éhes embernek azt jelenti, hogy ott ÉTEL van. Legtöbben úgy gondolják, hogy a tűzzel kapcsolatban mindent tudnak, ami nem így van.

 

  1. Vízkinyerés és tisztítás:

Vízzel kapcsolatos ismeretek a túlélési lista első helyén szokott állni, mert a legfrontosabb. Élelem nélkül napokig, víz nélkül csak órákig lehet életben maradni. Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a csapból mindig fog folyni víz. A másik vízzel kapcsolatos hiba a szükséges mennyiségről és annak súlyáról való elfelejtkezés. Távolabbi helyről való vízcipelés nem csak fáradtságos, de adott esetben veszélyes is, ha akkor éppen tanácsos lenne házon belül maradni. Emlékezni kell arra, hogy hacsak nem egy forrásból szerezzük be a vizünket, a rendelkezésünkre álló vizet tisztítani kell. Ezért vagy megbízható szűrővel kell rendelkezni, vagy pedig fel kell forralni, amihez viszont tűzre van szükségünk. Ivás mellett szükség van még vízre dehidrált ételek felvizezéséhez (tojás és tejporok), valamint tisztálkodáshoz. Máskülönben az emberi test életben tartásához is kell egy bizonyos mennyiségű víz, ami 1-2 liter között van. A vízszükséglet terén gyakori hiba az alul kalkulálás.

 

  1. Tanuld meg az élelmiszer termelést vagy gyűjtést:

A felhalmozott élelmiszer egyszer el fog fogyni, ezért előbb vagy utóbb szükség lesz arra, hogy saját szükségletünket megtermeljük és/vagy megtaláljuk. Sokan már tesznek el magokat és készülnek az önellátásra tényleges kipróbálásokkal. Az élelmiszer termelés azonban nem egyszerű, szükség van szakismeretre és tapasztalatra. Éppen ezért jó ötlet előre kipróbálni a lehetőségeket. Figyelembe kell venni a termeléshez szükséges vízmennyiséget, a trágyázás lehetőségeit, valamint az élősködök, gombás fertőzések okozta károk elkerülését. Ne feledjük, hogy se műtrágyára, se peszticedekre, se fungicidekre nem lehet számítani. Ezen kívül éhes emberek, ha meglátják a termelést, meg fogják kísérelni a lopást. Éppen ezért a vadászó és gyűjtögető életmódot érdemes megfontolni, mert a termés 24 órás őrzésének a megszervezése nem könnyű dolog.

 

  1. Készülj fel az önvédelemre, és légy rá alkalmas:

Ehhez természetesen szükség van egy lőfegyverre, aminek meg kell tanulni a kezelését, és elszántnak kell lenni a használatára. Sokan úgy gondolják, hogy késsel, nyíllal és más eszközökkel eredményesen meg tudják magukat védeni, lőfegyverrel szemben. Ez természetesen nincs így. A lőfegyver gyors és nagy hatótávolságú. Még az igen szerény 0,22-es Flobert puska is képes megállítani egy betolakodót. Sokan úgy érzik, hogy nem képesek elsütni egy puskát élő emberre, de ez az érzés hamar elmúlik, amikor komoly fenyegetéssel áll szemben. SHTF után senki se érezheti magát biztonságban, éppen ezért, ha nem lőfegyver, akkor valamifajta önvédelmi eszközre feltétlenül szükség van: gázspray, gázpisztoly, gumibot, sokkoló. Ezekkel azonban gyakorlatozni kell, hogy amikor szükség lesz rá, idő vesztesség nélkül alkalmazni tud.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(3693) Szükséged lehet rá

  1. „Vegyi és biológiai fegyvereket (például COVID-19) is egyre könnyebb előállítani” – Tibor bá’, ezt én a kezdetektől így látom, ha Te is, miért nincs benned kétely azzal kapcsolatban, hogy az oltás valóban jó szándékú ? Szerintem aki egy tőrt belénk szúr, attól a további döfések sem állnak távol.

  2. 1 – Szabolcs:
    Feltételezésem szerint a vírust megalkotónak az volt a szándéka, hogy megszabaduljanak a felesleges emberektől: öregek, betegek, nyomorékok. Ezeknek az oltás se segít. Az oltás tehát hatékony, de messze nem elégséges, négy havonta kell ismételni, amit az újabb és újabb mutációk ki tudnak kerülni.

  3. Tibor bá’.
    Ha igaza lesz a rendszerszintű összeomlással kapcsolatban…és úgy fest hogy igaza lesz, gondolja, hogy lesz oltási lehetőség?! Egyben igaza van a rusvainak…előbb utóbb mindenki találkozni fog a vírussal. A kérdés az, hogy ha valaki nem kapja meg az X. oltását, akkor azzal mi fog történni, ha megfertőződik…nem folytatom, mert a további már átmenne magentába.☺

  4. 3 – Valaki:
    1) Itt mindenki mindenkit tegez.
    2) Nem olyan könnyű magentába menni.
    3) A találkozás eredménye az egyén állapotától függ. Fiatal testnek, jó immunrendszerrel meg se kottyan. Másoknak kellemetlen, sőt halál. Az oltás segít a vírus elleni harcban, de nem csodaszer.

  5. Egy valamivel szeretnék hozzájárulni ehhez a témához. Jól jöhet ha esetleg nincs orvos, vagy gyógyszer. Szúrt, vágott, nyúzott esetleg üszkös sebekre nagyon jó a cukor. A sebet tele kell tunkolni cukorral, naponta ismételni. A keletkező tömény cukoroldat sterilen tarja a sebet és folyamatosan kiszívja az elhalt részeket. Nagyon látványos gyógyulásokat láttam már ezzel a kezeléssel, állatokon már én is sikerrel alkalmaztam. Úgy tudom a hentesek is alkalmazzák, amikor megvágják magukat.

  6. Köszönet az írásért Tibor bá!

    5. néni,

    Kiváló tanács, amelynek korábban én is alaposan utánajártam. Egy súlyos sérülésnél, egészségügyi ellátás hiányában életmentő lehet. Nem árt pár plusz kg cukrot raktározni erre a célra és kicsit utánanézni a témának.

  7. 2 Tibor bá’
    „Feltételezésem szerint a vírust megalkotónak az volt a szándéka, hogy megszabaduljanak a felesleges emberektől: öregek, betegek, nyomorékok.”

    Kire gondolsz? A Jóistenre, vagy valamely konteó szerinti alkotóra?Nem hiszel a vírus természetes eredetében?

  8. 7 – Avatar:
    Amióta létezik génsebészet, azóta kísérleteznek vírusokkal. Minek? Aki a tűzzel játszik előbb vagy utóbb megégeti a kezét. Véleményem szerint nagyobb az esély arra, hogy ember génsebészkedte össze a vírust, mint arra, hogy véletlenül csak úgy lett. Pl. Mondj nekem egy olyan vírust, amely különbséget tesz fiatal és idős között. Most, hogy mutált, kezd beleharapni a fiatalabbakba is. Vagyis eredetileg ez a tulajdonsága nem volt. Az alkotók erről megfeledkeztek. Aztán meg, ha állatról jött át emberre, mért várt erre 250 millió évet?

  9. Re:5
    Ugyan ezt olvastam/láttam mézzel, a hatásmechanizmus ugyan az, tömény cukor dehidratál, és sterilen tartja a sebet.
    Mézzel égési sérülteket kezeltek, ahogy írtad, sokkal hamarabb gyógyultak tőle.

  10. 8: a sima influenza is veszélyesebb idősekre, mint fiatalokra. A mumpsz vírusa gyerekkorban többnyire veszélytelen, felnőtt férfiaknál viszont vaktöltényre cserélheti a tárat…
    A pestis miért 1500 éve pusztított először, ha évmilliókkal korábban is átugorhatott volna az emberekre? A spanyolnátha meg miért 100 éve?

  11. A cukor jó sebre. Állatorvosunk mindig alkalmazza, mondja. A hatásmechanizmusát nem, de a hatását valamelyest ismerem.

    8.Tibor bá’

    Meg vagyok lepődve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük