(3692) Áram nélkül és a puszta valóság. 

 

https://index.hu/kulfold/2021/11/07/ausztria-energiavalsag-b-terv-fegyveres-erok-aramszunet/

Tibor bá’ fordítása online

 

Ausztria már felkészül az áram nélküli életre. Ehhez hozzátenném az alábbi amerikai anyag fordítását. Olvasd át és legalább gondolatban készülj fel rá.

– Áram nélkül a Vízmű nem tud vizet szivattyúzni a hálózatba. Víz nélkül az emberi szervezet 24 órán belül dehidrál. A dehidrálás nagy szenvedés mellett maximum 72 órán belül halálhoz vezet.

– Víz nélkül a vécék nem működnek. Hol tudsz székelni, és mit tudsz tenni a széklettel? SEMMIT

– Városokban rendszerint nem lehet vízhez jutni, hacsak nincsen folyó vagy tó a közelben. Víz nélkül a legjobb körülmények között se lehet 3 napnál tovább élni.

– Piszkos, szennyezett víz fogyasztása minimum hasmenést okoz, ami a dehidrálódási folyamatot felgyorsítja.

– Víztisztításhoz szűrőre vagy más eszközre van szükség. Esetleg forralásra, amihez üzemanyag szükséges.

– A társadalom vízellátása egy erősen sebezhető rendszer. Áramhiány vagy cyber támadás használhatatlanná teheti.

– Egyetlen esemény, egyéb események sorozatát indíthatja be, aminek következtében majd minden lerobban.

– Egyetlen, látszólag jelentéktelen esemény rettenetessé válhat, utóhatása szétterülhet, aminek súlyos következményei lehetnek.

– A Világ gazdasága úgy össze van fonódva, hogy amikor egy ország gazdasága összeomlik, az mindenre kihat.

– Ha nincs, a háztartásodban élelmiszer tartalék az azt jelenti, hogy amikor az üzletek egy bizonyos helyzetben kiürülnek, számítani lehet, hogy hosszabb időre nem lesz élelmiszer utánpótlás. A tapasztalat azt mutatja, hogy az üzletek kiürítése percek alatt bekövetkezhet.

– Gondold át, mit jelent, hogy éhes vagy, és milyen éhes lehetsz, hogy bármit megegyél.

– Szükségállapot bejelentése után az összes üzlet bezárhat.

– Vésd a fejedbe, hogy „beindulás” után nem fogsz tudni semmit venni, pláne hitelkártyával.

– Gondold át milyen összetett az élelmiszer és ivóvíz ellátás. Ha bárhol bármit kiütnek ebből a rendszerből, semmi se jut el az emberekhez.

– Csak egy apró kérdés: milyen lesz az életed vécépapír nélkül?

– Vésd a fejedbe, hogy világítás nélkül éjszaka sötét van, mint a bányákban. A látótávolság nulla.

– Semmilyen kommunikáció nem lesz, kivéve rádión keresztül történő központi utasítások a szükségállapotról, amennyiben lesz elemed a rádióhoz.

– A rövidhullámú amatőr rádiókon kívül minden információ a kormánytól fog érkezni teli propagandával és hazugságokkal.

– Elektromos áram nélkül – gondold át – nem fogsz tudni melegíteni, ha fázol, bekapcsolni a légkondit, ha meleged van. És ezen a helyzeten nem fogsz tudni változtatni.

– Utazás, helyváltoztatás gyalog vagy kerékpáron fog történni, mert nem lesz üzemanyag és az utakat lezárhatják.

– Készülj fel rá, hogy az otthonodon kívül minden mozgás nagyon veszélyes lehet, mivel a helyváltoztató emberek célponttá válnak.

– A felkészületlenek el fognak tűnni, mert nem lesznek tartalékaik.

– A felkészületleneknek tudomásul kell venni, hogy a kormány egyénileg nem fog törődni velük. Valószínűleg semmi segítséget nem fognak kapni.

– A felkészületleneknek meg kell érteni, amikor arról van szó, hogy „nincs élelmiszerük”, nem azt jelenti, hogy nélkülözniük kell kedvenc ételeiket. Azt jelenti, hogy egyáltalán, semmilyen élelmiszerük nem lesz.

– Fel kell figyelni a tényre, ha olyan szerencsés vagy, hogy csapvíz áll a rendelkezésedre, hideg vízben kell fürödnöd és mosakodnod, mert a vízmelegítés üzemanyag hiányában nem lesz megoldható.

– Meg kell érteni azt, hogy nagyon furcsa és totálisan váratlan dolgok történhetnek, amit csak tovább ront, ha semmi önvédelmi eszköz se áll a rendelkezésedre, vagy nem tudod kellően kezelni.

– Élelem és víz nélkül kénytelen leszel idődet ezek utáni keresgélésre fordítani.

– Meg kell érteni, hogy a kellemetlenség sokszoroséra nő élelem, ivóvíz, és más szükséges dolgok hiányában, amelyek beszerezhetőségét korábban természetesnek vettünk.

Tibor bá’: A szagtalan száraz vécé megvalósítandó, mert a vízöblítés rengeteg vizet emészt fel.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

213 gondolat erről: „(3692) Áram nélkül és a puszta valóság. 

  1. Valamit tudnak, amit nem kötnek az orrunkra…
    Tegnap este apósom felhív, hogy hogyan tudná átalakítani a napelemes rendszerét hibrid rendszerre,ami akkuról is működő képes(mezei visszaszáló PV rendszerek leállnak áram szünet esetén, hiába süt 7 ágra a Nap).
    Anno már mondtam neki, hogy zsebbe nyúlós lesz, akkor el is vetette, de a napokban felkapott black-out téma miatt újra előjött, hogy aktualizáljam már az árakat.
    Persze én voltam a „hülye”, mikor a lakásfelújításkor külön bevasaltam az egyik szobát, mert közel fél tonna ólom akku kissé nehéz, és diszkréten elbújik a konzervek mögött az inverter … 🙂

  2. 3 dajtás: apósod kérdése engem is érdekel 🙂
    Nincs valami viszonylag egyszerű megoldás erre a problémára?
    Jelenleg jól muzsikálnak a napelemek, negatív a villanszámlánk, de ha nincs áram a hálózaton, akkor b*szhatjuk…

  3. Tibor bá
    Ha nem tévedek, a poszt témáját már egyszer kivesézted a társadalmi összeomlás következményeit taglaló régi cikkekben.
    Nagyon szépen csokorba szedted most is a várható változásokat, de az emberek nem képesek felfogni a következményeket, az élet iszonyatos megváltozását, mert soha semmi ilyemit nem éltek át. Neked lehet valamelyes fogalmad arról, mit jelent az élet teljes felborúlása, mi az, mikor nincs viz, nincs villany, nincs közlekedés, az üzletek , házak, egész utcák szétbombázva, mert megélted Budapest ostromát.
    Akkori valús élményeidet a mai embernek átadni szinte lehetetlen.
    Tanácsot adni lehet csak, bizva, hogy némelyiket megfogadják.
    Nem tudom, mit és hogyan tálal a rohadék szajhamédia, de nem árt valamelyes kis tartalékolás nem romlandó élelmiszerekből, ” csak éppen, hogy legyen, ami biztos, az biztos” alapon.A Hormuz szorosban melegszik a helyzet, kezd valahogy beborulni arrafele az égbolt. Ha bármi kirobban ott, annak valamiféle csúnya kihatása lesz az európai emberek életére is, minden vonatkozásban, nem kell, és nem szabad homokba dugott fejjel várni a fejleményekre. Ha nem lesz semmi komoly, a bevásároltakat az ember szépen megeszegeti, ha pedig tényleg lesz akármi, akkor az elörelátók legalább a kezdeti nehéz idöt megusszák komolyabb nélkülözések nélkül.

  4. A napelem szinuszjellel müködik. Leválás a hálozatrol igy vagy ugy. Majd szünetmentes táp szinuszjele. A fel nem használt energia kukázodik, de gyors és olcso megoldás…

  5. 4. balint

    Teljesen igazad van. Kivéve a kezdeti nehéz idő utáni mit is? Még nehezebb időkre gondoltál?

    A ti korosztályotok fényévekkel a maiak előtt van.

    3. dajtás

    Az a baj ezzel, hogy víz attól még nem lesz.
    Akárhogy is, ezt nem lehet egy lakásban 10 napnál tovább művelni.

    ————————–

    Most már elkezdődött. Nagyon sokan beszélnek már erről.
    Erről már beszéltünk. Vagyis, hogy ha mar nem hülyének néznek, hanem onlább kérdezgetnek akkor gáz van.
    Annyira a 10 évvel ezelőtti önmagamra ismerek egy pár reakcióból.

  6. Re:3
    Van megoldás: hibrid inverter.
    Áram szolgáltató által elfogadott hibrid inverterek listája elég karcsú, de ezt ki lehet mozogni szürke zónában, egy tetszőleges kínai/taiwani hibrid inverterrel, ami minden európai szabványt lekezel, de nincs hazai típusengedélye. Kutya se nézi már azt, hogy milyen inverter üzemel, ha a szaldós órád már fenn van, így kicsit olcsósítani lehet az invertert, de az akku akkor is pénzbe kerül.
    Olcsó ólomnak híg a leve, ezért ha több tíz évig tartós akkut akarsz, akkor LiFePO4 cella kell/készen lehet kapni 24/48V-200/100Ah 4U magas rack méretben, amit még távolról buherálhatsz is, ha RS-485-öt varázsolsz egy USB-s átalakítóval.
    Komolyabb hibrid inverterek Gen Start relé kontakttal is rendelkeznek, így automata módon indítani tudja az agregátot, hogy ne merüljön le a telep, szóval teljesen önmenedzselő automata hibrid rendszerek építhetőek elérhető áron is.

  7. Re:5
    Ne haragudj, hogy ezt írom, de ez elég zöldség, amit írsz. 😉
    PV egyenáramot ad, amihez kell egy DC/AC átalakító, és egy rakás szabályozás, hogy optimális munkaponton menjen a mező, de mivel ezek hálózati szinkronban kell legyenek, mert csak úgy tud energiát visszatáplálni, ezért áram szünet esetén lekapcsolnak. Ha hibrid/vegyes üzemet akarsz, akkor egy mezei UPS kevés, mert kell egy MPPT-s akku töltésvezérlő, és ezen van a PV, de ez így csak egy sziget üzem. Hibrid üzemnél már bonyolult külön külön összelegózni(nem lehetetlen) az elemeket, ezért javasolt az hibrid inverter, amiben benne van egyszerre minden,feltéve, ha normál üzem visszatáplálás, és áram szünet esetén átmegy napelemes UPS üzembe.

  8. Áram nélkül a fűtés sem működik. A cirkónál egyértelmű, de ma már a fali konvektoroknál is. A lakásban a felújításkor, a konvektorcsere programban új készülékeket szereltek fel, viszont csak olyanra adtak támogatást, ami NO kibocsátása csökkentett . Ebben elektronika, ventillátor van (rögtön 10-30 W elektromos teljesítményt is felhasznál, mert környezetzöld). Amikor a gázórát cserélték, jól meg is szívtam. A szerelő azt mondta, hogy a gáztűzhelynél engedjem ki a levegőt a csőből. Igen, de a túzhely elektromos. Próbáltam a konvektort beindítani, de nem gyulladt be, a vezérlés rőgtön leállította, gázhiány miatt. A huszadik próbálkozás után sem akart odaérni a gáz, ezért kénytelen voltam a konvektornál megbontani a gázcsövet és a levegőt kiengedni, amíg büdi jött ki belőle.
    A házban használjuk a kandallót, napközben átveszi a fűtést a cirkótól, de ez egy lakásban, ahol nincs kémény, problémás.
    Létezik hibrid inverter. Igaz, ezt legálisan aligha lehetne a hálózatra kötni, de vészhelyzetben talán nem ez lenne a legnagyobb probléma. Pl.:
    https://www.aliexpress.com/item/32846428850.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.2aa02e0evH3Wux

  9. Szerintem 2 heti tartaléknál többet (élelmiszerből, vízből, stb.) nem érdemes tartalékolni.

    Ugyanis nagyjából ennyi idő alatt elektromos áram híján egészen biztos, hogy teljesen felbomlik a társadalmi rend, értsd: egyáltalán nem lesz működő rendőrség, rendfenntartás, hanem totális anarchia lesz helyette.

    Ennek megfelelően az jár a legjobban, aki viszonylag életerős fiatal és eléggé előrelátó volt ahhoz, hogy „sportcélú” fegyvertartásit szerzett magának, van elég fegyvere (akár vadászpuskák, akár éles maroklőfegyverek), valamint ezekhez elég lőszer, valamint (és ez is fontos, mert magányosan levadásznak pillanatok alatt) legalább 5-10 (minél több, annál jobb) hasonszőrű ismerőse.

    Ha valakinek fegyvere nincs is, akkor fog tudni ilyen túlélésre leginkább képes bandákhoz csatlakozni, ha ritka, de használható képességei (pl. ért a gyógyszerekhez, sebek ellátásához) ÉS testi ereje miatt beveszik maguk közé. Öregeknek például esélyük sem lesz, senki nem akar majd velük kínlódni, mert gyorsan mozgó, portyázó csapatok alakulnak ki majd, az öregek meg lelassítanák ezeket. Egy helyben maradni ugyanis nem lesz biztonságos, álló célpont lesz az emberből.

    Ezek után úgyis az lesz, hogy az ilyen fegyveresek bandába verődnek és az előrelátó, de érdemi védekezésre képtelen (mert pl. magányos és/vagy túl idős és/vagy fegyvertelen, stb.) készlethalmozókat felkutatják, kirabolják és megölik, a nőket előtte biztos, ami biztos alapon meg is erőszakolják, ha minimálisan is „partiképesek”.

    Először a nagyvárosokban, de elég gyorsan kiáramlanak majd ezek a bandák a vidéki mezőgazdasági területekre is, úgyhogy az eldugott tanyák sincsenek biztonságban, sőt.

    Nagyjából ennyi. Akiről tudja a környezete, hogy vélhetőleg jól felkészült, van vize, élelmiszere, megoldotta a saját áramellátását vagy ez kiderül róla, annak elég gyorsan (1-3 hónapon belül) annyi, ha nem tagja egy ilyen fiatal „keretlegényekből” álló bandának, hiába van akár 1 évre is felhalmozott tartaléka.

    Egyedül (de még 1-2 család összefogásával sem) semmi esély sem lesz a portyázók elleni védekezésre.
    Én például ezért nem halmozok fel több havi élelem, stb. tartalékot. Helyette viszont van fegyvertartásim.

  10. 11 – vadász:
    Egyenlőre még nem kell totális áramkimaradásra számolni. Amit írsz, az még egy kicsit odébb van, de teljesen reális.

  11. A napelemes „hibrid inverter” nem azt jelenti, hogy szigetüzemben működtetheted!
    Pl. a Huawei invertere annyit tud, hogy az energia felét a hálózatba küldi, a másik felét párhuzamosan egy nagy kapacitású Li-ion akku feltöltésére használja. A rendszer áramszünet esetén lekapcsol, tehát hibrid inverterrel sem fogsz tudni pusztán a napelemekről működtetni elektromos berendezéseket. Az okoskütyi érzékeli az áramszünetet, s lelövi a rendszert. Van, amelyiket maga a szolgáltató is távvezérléssel kapcsolni tudja, tehát szükség esetén, akár áramszünet nélkül is kilőheti.

    A szigetüzemhez sajátos inverter-akkupakk-töltésvezérlő szükséges, tervezése komoly utána járást igényel és rendkívül költséges.
    A napelemnél az is számít, hogy milyen dőlésszögben érik a napsugarak, senki ne higgye azt, hogy egy hordozható napelemtáblával előbbre lesz. A kisebb, kb. 1000W-os szinusz jelet szolgáltató inverterrel és egy nagyobb kapacitású, de ólomsavas -nem indító- akkumulátorral lehet olyan rendszert összehozni 1-2 napelemtáblával, amelyről a világítást és néhány kisebb kapacitású gépet, elsősorban nyáron, biztonsággal üzemeltetni lehet. A többi álom – álom!

  12. Ezért írtam a 2 hetet, de nagyon maximum 1 hónapot, ameddig érdemes elmenni a készletek felhalmozásával.

    Ha ennél kevesebb ideig tartanak majd az áramkimaradások, akkor talán nem történik meg a teljes anarchizálódás és a meglévő készletekkel „békében” ki lehet húzni az időszakot.

    Ha ezt meghaladóan történik áramkimaradás, akkor csak az a taktika lesz a nyerő, amit az imént leírtam (már annak, aki élni akar egy ilyen világban ezen az áron is).

    Érdemes (bár magyar források nincsenek erről) megnézni, hogy az 1990-es évek első felében mi történt Szarajevóban, amikor az ostrom miatt több, mint 1 évre megszűnt mindennemű vízellátás és áramellátás az egész városban. Erről nem sokan tudnak, mert a túlélők sem szívesen idézik fel azt, hogy mi történt ebben az időszakban.

    Viszont ki halt meg először és kik vészelték át a legnagyobb számban? Elárulom:

    A teljes felbomlás 3-4 hét után következett be, utána már nem létezett rendőrség, tűzoltóság, a kórházak, gyógyszertárak és persze az élelmiszerboltok sem működtek.
    A rendfenntartók hazamentek a saját családjukat védeni.

    A beszámolók szerint először a bolttulajdonosok haltak meg, akik nagyobb készleteken ültek, őket fiatal vagy középkorú volt rendőrökből, katonákból és fegyveres maffiózókból spontán verbuválódott bandák fosztották ki, majd ölték meg. „Meglepő” módon a volt rendőrök és a fegyveres maffiózók nagyon jól megfértek egymással ebben az időszakban ezekben a portyázó csoportokban.

    Ezek a nagyobb, minimum 20-30, maximum 100 főnyi élőerővel rendelkező fegyveres csapatok éltek túl a legjobb eséllyel, ráadásul Szarajevóban a „béke” beköszöntekor még az utólagos felelősségre vonást is megúszták.

  13. Ja, és még egy tévképzet kapcsán (szintén szarajevói beszámolók szerint):

    Voltak olyanok, akiknek az utolsó pillanatban még pénzért vagy a kezdeti fosztogatások során ingyen sikerült jelentős élelmiszer és gyógyszerkészleteket felhalmozni, szert tettek elég tüzelőre és esetleg egy generátorra (akkoriban ugyebár nem voltak napelemek), hozzá valamennyi gázolajra is. Esetleg 1-2 ócskább fegyvert is zsákmányoltak kevés lőszerrel. Ezek – ha nagycsaládként „beásták” magukat a megerősített családi házukba (ekkor Boszniában még jellemző volt a generációk együttélése – általában „lebuktak”. Látta az éhező és fázó szomszéd, hogy füstöl a kémény, hallotta a generátor hangját. Úgyhogy mindig volt valaki, aki némi azonnali előnyért cserébe tippet adott egyik vagy másik fegyveres miliciának, akik hamarosan látogatást tettek.

    Ha a kevés rendelkezésre álló fegyverrel a család férfitagjai esetleg még le is lőttek valakit a legalább 20 főből álló csapatból, az ezt követő bosszú rettenetes volt és nem állt meg a sima kivégzésnél. Szóval a „bezárkózok a családommal a készletekkel jól felszerelt családi házamba” megoldás abszolút nem működött jól.

    Muszáj volt csatlakozni valamelyik ad-hoc fegyveres frakcióhoz a túlélés legjobb eséllyel való biztosítása érdekében – már ha bevettek maguk közé, de erről már írtam.

  14. 4 – bálint:
    1945 és a jelen helyzet között van egy óriási különbség. 1945-ben a front átvonulása után jött az újjáépítés. A helyzet napról napra javult. Mosta helyzet napról napra egyre rosszabb lesz.

  15. Látom itt már 1-2 napos áramszünettől kannibál geddont vízionálnak…
    Hazai VER-nek elég nagy saját erőművi kapacitása van, ami nem függ külső üzemanyagtól. Ott van Paks, és ott van Mátrai lignites erőmű, ez már közel a fél csúcsfogyasztást fedezi, és emellé jön pár kisebb biomassza/szénerőmű, és sok gázos erőmű(emiatt paráznak az osztrákok/németek), és sok lengyel/cseh import, ami szintén szén alapú. Magyarország szerencsés geológiai adottságai miatt tökéletes gáztároló „nagyhatalom”, most is cirka ~5mrd m3 gázon ülünk, plusz a saját termelés, szóval nagy grimbusz esetén átmegy az ország sziget üzembe, és folyik az élet tovább, némi korlátozásokkal fűszerezve. A lakosság és a kritikus infrastruktúra mindig a lekapcsolás végén van, szóval a falkában vadászó fegyveres banditák réme a több hetes black-outtól elég túlgondolt elképzelés szerintem.

    Sokkal nagyobb esély van arra, hogy ha kemény telünk lesz, ez a másik ok, ami miatt az osztrákok, és németek is paráznak, hogy a közép feszültségű vezetékek leszakadhatnak, ha zúzmarás idő lesz.
    Nagyon sok településen a KÖF vezetékek csak egy irányból jönnek, nincs 2 irányú betáp, ergo ha ráesik a távvezetékre egy zúzmarától kidőlt fa, akkor az egész faluba áramszünet lesz. Ha ez tömeges, akkor az alul méretezett(költségoptimalizálás ugyebár…) karbantartó brigádok nem bírják a sok kieső vezeték javítását, és ettől napokra, akár egy hétig is áramszünet lehet. Hazai tapasztalat az, hogy faluban bármennyire is haragosak egymással az emberek, össze tudnak fogni, egymásnak segítenek baj esetén, ott biztosan nem lesz geddon. A városok kicsit más tészta, de nem is jellemző a végpontos KÖF infrastruktúra, és ha nem hülyék a helyi ÁSZ vezetőség, akkor előre fel tudnak készülni a fokozott havaria helyzetre.

  16. 17. dajtás

    Ha valaki figyelmesen olvasott (szerintem elég egyértelmű voltam), akkor tiszta ügy számára, hogy 1 hónapnyi készletet mindenképp érdemes felhalmozni.
    Ha lesz egy 2-3 napos áramszünet, attól BIZTOSAN nem bomlik fel a társadalmi rend.
    Egy 2 hetes folyamatos időszak után, amikor hiányoznak a közszolgáltatások (áram, de víz, gáz, stb.) is, már kezdhetünk félni.
    Egy 1 hónapos folyamatos időszak után pedig a történelmi tapasztalatok alapján jön az, amit az előző hozzászólásaimban leírtam.
    Na, ezért van nekem csak 1 hónapnyi tartalékom, meg fegyvertartásim.
    Meg nyitott szemmel járok, egy ilyen esetben 1 hónap eltelte után is pontosan tudnám, hova/kihez kell mennem élelemért, hogy ne éhezzen a családom.
    Ezek a dolgok sajnos így működnek.

    És igen, az ilyen katasztrófák esetén vidéken valóban hajlamosak KEZDETBEN (ez az első 1 hónapot jelenti maximum) összefogni az emberek. Ezután (a tapasztalatok szerint) ha a helyzet normalizálódása nem látható, akkor az összefogás átfordul az ellenkezőjébe.

  17. 17.

    Így van. Néhányan eléggé túlgondolták a dolgokat.

    A szarajevói egy háborús helyzet volt, ráadásul elég speciális is (körbezárt város) jelenleg még itt nem tartunk.

    Néhány napos teljes áramkimaradást mindenki szépen kibír, annyitól még a Mad Max világ nem fog eljönni. Sőt, valószínűleg jót is tenne, mert a kormányok / lakosság talán komolyan vennék a hasonló jövőbeli eseményeket és a következőre célzottan tudnának készülni.

  18. Re:13
    Némileg vitatkoznék vele, mert a hibrid pont attól hibrid, hogy képes az inverter teljesítményétől, és akkubankjától függően önállóan üzemelni sziget üzemben.
    Hogy a Huawei mit hogy csinál, az legyen az ő gondja, de egy rendes hibrid inverter teljeskörűen lekezeli az összes áram szolgáltatói problémát, kvázi egy visszatáplálni is képes napelemes UPS.

    Re:Balázs
    Látszólag no-name, de elég jó hibrid inverter gyártó(nem egyet építettem már be napelemes UPS-ként):
    https://mppsolar.en.alibaba.com/productgrouplist-803739442/EU_Asia_Africa_Region_220_240vac_3_phase_400vac_.html?spm=a2700.shop_index.88.21
    Lehet mazsolázni, mert van minden féle konfig, amit kell a felhasználónak.
    Hozzá való LiFe akkubank(n+1 hasonló van fent az Alin, meg kell keresni az árban a legjobbat):
    https://www.alibaba.com/product-detail/48V-100Ah-LiFePO4-battery-module-with_1600081594075.html?spm=a2700.galleryofferlist.normal_offer.d_title.79e55768quKyR5
    Ebből párhuzamosan annyit legózik össze az ember, amennyi kell, 1 rack 5kWh kapacitású, és a pénztárcád, és az állványodon múlik mi a max kapacitás, amit szeretnél.

    Ha valaki maga akarja összelegózni az akkut, akkor ezt az EU-s(cseh), céget ajánlom LiFe akkuk esetén:
    https://shop.gwl.eu/
    Kész építő kittek ugyan itt:
    https://shop.gwl.eu/Winston-12V-sets/

  19. Re:18
    A levezetésed akkor helytálló, ha hónapokról beszélnénk, és nem lenne kiút belőle, de jelen helyzet nem struktúrális probléma(gázhiány), hanem bürokratikus bal.aszkodás, magyarán a „kemény tökű” eurokraták jól meg akarták leckéztetni az orosz medvét, de nemhogy táncoltatni, hanem fájó seggel jól móresre is lettek tanítva.

    Ha fázni fog a nép, és kimennek tüntetni, akkor villámgyorsan megkapja a használatbavételi engedélyt az Északi-áramlat 2, és probléma meg lesz oldva.
    Orosz fél jelezte, hogy bármikor tud gázt adni, csak ne szórakozzanak vele tovább.
    Ennyire önsorsrontó bürokratát régen hordott a hátán a Föld.
    Persze ha az a cél, hogy az EU szívjon, akkor értem az egész taktikát(igazi szaftos nagyhatalmi szkanderezés, és ebbe a csapdába n+1-szer belesétált már)

  20. Re:18
    Ettől függetlenül teljesen egyet kell értsek a kajatartalék tekintetében, de én hozzá tenném, hogy valamin meg is kell főzni a kaját, ergo a kaja mellé meg kell kell oldani a főzéshez való tüzelő anyagot, és a sparheltet is/vagy ezzel egyenértékű más megoldást is.

    Mindent meg lehet oldani, bő 1 hónapos kaja tartalékunk van, plusz tüzelő, sparhelt, napelemes UPS, RO víztisztító, mind ezt úgy, hogy 2. emeleten lakunk.
    (Ha esetleg valaki azon keseregne, hogy város kellős közepén nem lehet semmit sem csinálni.)

  21. 6,Balázs
    Igen, kedves Balázs, nehezebb idökre gondolok a kezdeti nehézségek után, söt, súlyosbodó helyzetre. A kezdeti nehézségek állandósulnak, a helyzet csak romlani fog, föleg ha az emberekben tudatosul, hogy ez egy rémálom, amiből nincs ébredés.
    Emlékezz vissza, valszeg te is láttad a tévében az amerikai BLM mozgalom kedves jeleneteit akkor, mikor MÉG van müködö társadalom és rendörség / katonaság, van állam, van kormány, és ennek ellenére…
    Most képzeld a kormány, a hatósági szervek , a rendfenntartók, a szolgáltatók, a mentösök teljes eltünését.Valszeg láttad, amint az emberek ölre mennek az üzletekben az utolsú csomag vécépapir miatt, egymás kosarából kapkodják ki, szemed láttára az árut, mindannyi iszonyatos jelenet és MÉG van müködö társadalom!!!
    Most képzeld mi lesz, mikor mindez megszünik.

  22. 11,14 Vadász
    Minden szavaddal és minden soroddal egyetértek, nagyon jól látod az esetleges jövöt. Nagyon érdekes és tanulságos volt a balkáni háborús helyzet mián kialakult városi élethelyzetek leirása, erre a legtöbbünknek nem volt rálátása az információ hiány okán. Minden szép és helyes, ahogy a dolgok lehetséges, valószinü alakulását látod, de egy dologról megfeledkeztél:
    Nehéz lesz megoldani a fegyveres csapat eggyüttélését, mert az lehetetlen, hogy a tagok ne lennének elérhető közelségben.Amennyiben vannak a családok -és miért ne – öket nem lehet akárhol tartani, nöket, gyerekeket, öregeket. Mert egész másként él egy csapat férfiember, föleg a katonavisedltek, és egészen más egy család. Hova húzodnátok be, de ami eggyuttal védhető is?
    Tovább:
    Munició. Életbevágó fontosságáról egy szót sem ejtek, pontosan tudod.Honnan szereznéd be augy az első, induló mennyiséget, majd az utánpótlást, mert ugyebár ebböl több fogyik majd, mint kenyérből? Kiváncsi vagyok.

  23. 16,Tibor bá
    Ugy igaz, ahogy leirtad. Még egy dolog: ne feledd, egészen más volt az akkori ember MINDEN szempontból. Más volt a korabeli kollektiv társadalmi légkör is, Volt egy jövökép, volt egy össznemzeti célkitüzés, az újbóli országépités mámoros öröme.Az akkori fiatalok elött nem kellett kikockázni egy baleset filmkockáit, ezt te magad irtad volt, és ime a rengeteg különbség az akkor és a ma között.

  24. 18. Vadász,

    „Na, ezért van nekem csak 1 hónapnyi tartalékom, meg fegyvertartásim.
    Meg nyitott szemmel járok, egy ilyen esetben 1 hónap eltelte után is pontosan tudnám, hova/kihez kell mennem élelemért, hogy ne éhezzen a családom.”

    Tehát ne tartalékoljunk 2-4 hétnél többet, hanem utána menjünk rabolni.

    Számomra ez a felfogás, terv vagy akármi undorító, de most tegyük ezt félre. A válságba jutott országokban pl. Venezuelában az történt, történik, hogy a rendőrség, hadsereg hallgatólagos statáriummal több tízezer hozzád hasonlót végzett ki.
    Sokkal valószínűbb, hogy olyasmi várható, mint ott. Hosszú, napokig tartó áramszünetek, felszökő árak stb.. és a társadalom túlélő üzemmódba kapcsol. A kormányzat statáriummal próbálja fenntartani a rendet.
    Egy totális, hírtelen beálló és végleges blackout valószínűsége konvergál a nullához.
    Ha mész rabolni egy hónap után és elkapnak, fellógatnak vagy agyonlőnek, akkor mi lesz a családoddal?

    Szóval azt mondom, tartalékolj kicsit többet. 🙂

  25. Üdv mindenkinek,
    Vártam már hogy mikor lesz egy poszt ebben a témában. És arra is fogadást mértem volna tenni, hogy a kommentekben hamar előkerül a ” ha nincs fegyvered , meghalsz ” vonal.

    De most nem erről szeretnék beszélni, hanem kérdezni.
    Szóval én Ausztriában élek és itt az ORF- csatorna időről-időre szellőzteti a témát.
    Idén már kétszer volt olyan szintű üzemzavar, ami a 4 lépcsős hibaskálán (4=Blackout)
    a 3-ad szintet elérte. A szakemberek a következőket mondják:
    – Ha tényleg beüt a 4-es, akkor kb 7-10 napig tartó áramszünet lesz. Azért ennyi, mert sokáig tart mindent visszakapcsolni, tekintve hogy nem minden távvezérelt. Sok egységhez ki kell menni, és ez sok idő.
    – De pl kórház nem fog leállni. A hálózati vízellátás 3 órán belül visszakapcsolható. Az áram fővonalak és azok közvetlen környezete max 1-2 nap és vissza lesznek kapcsolva.
    – múlt télen dél tirolban sok helyen 3-4 méter hó esett. Villany vezetékek szaladtak le. Még azt elzárt És villany nélkül maradt települések is max 1 nap alatt kaptak aggregátort, kaját, gyógyszert.

    De most kérdezni szeretnék SZAKEMBERTŐL.
    Ha tudják az okosok, hogy kieső kapacitások miatt ( felhő egész Európa felett, kevés szél, lerobbant erőmű, gázhiány, stb) csökken a frekvencia,
    miért nincs egy olyan távvezérelt rendszer, ami lekapcsolja a nagy fogyasztókat és a szükségtelen szarokat ( pl díszkivilágítás)
    Komoly károk keletkeznek az ipari fogyasztóknál ( beköt a beton a betonkeverobe, belesül a műanyag a fröccsöntő gépbe, bele törik a szerszám a munkadarabba, stb, stb)
    De ez még mindig kisebb kár, mintha Blackout esetén 1 hétig újra sem tud indulni a termelés.

    Szóval ez technikailag nem kivitelezhető?

  26. Vacakoltok itt a konverterekkel, miközben 3 napos vízhiány után a nem kertes házban élők főproblémája az lesz, mit csináljanak a le nem húzható szarral.

  27. 28 Tiborbá

    Hogyhogy mit, ugyanazt, mint a középkori városokban, kibaszarintják az ablakon.

  28. 24., 26., 27.
    Gyarmathy: Nem Venezueláról szól az a felállás, amit Tibor bá’ a mai posztjában felvetett. Venezuelában stabilan uralkodik Maduro, létezik megfizetett karhatalom, létezik az összes közszolgáltatás, nyitva van az összes üzlet, bank, csak a borzasztó gazdasági helyzet (ennek részeként a hiperinfláció) miatt az embereknek tömegesen nincs miből normálisan megélniük.

    Ez a szcenárió ALAPJAIBAN tér el attól, ami akkor következne be, ha 1 hónapra tartósan és folyamatosan megszűnnének a közművek, de elég lenne az áramszolgáltatás is, mert anélkül 1 hónap alatt teljesen széthullana a civilizáció. Nagyon vékony máz ám az, ami a civilizált embert megkülönbözteti egy vadállattól!

    Az, hogy én mit csinálnék, az egy dolog, nem is megyek bele.
    Viszont ahogyan Bálint kérdezte, elmondok 1-2 tényt arról, hogyan „oldották ezt meg” Szarajevóban, ahol több, mint 1 évig nem voltak közművek, nem létezett semmiféle reguláris karhatalom, nem volt nyitva egyetlen bank, kórház vagy bolt.

    1) Tibor bá’: Szarni természetesen a kert végébe kijelölt helyre járt mindenki. A higiénés viszonyok is borzasztóan leromlottak, az embereknek nem volt annyi vizük, hogy tisztálkodni is tudjanak, hetente egy „macskamosdás” jó, ha belefért. Emiatt persze az egész városban baromira büdös volt, különösen nyáron, azért, mert az oszló holttesteket sem takarította el senki, miután kifosztották őket. ÁLLÍTÓLAG ha az ember kénytelen rá, akkor pár hónap alatt megszokja, örülni nem örül neki, de együtt tud vele élni, a végén már a szaglása is ehhez idomul. WC papír természetesen nem volt, rongyot, régi újságot használtak az emberek, ez volt a legkisebb problémájuk.

    2) Éjszakánként indultak a portyák, férfiak minimum 5-6 fős csapatokban mentek le a folyóra vízért (Miljacka) vagy a közeli hegyekbe fáért. Persze először a városi közparkokban vágták ki a fákat, ezek közelebb voltak, ezután kellett egyre messzebb menni a környező hegyekbe. Szigorúan mindig este, nappal a lesben álló mesterlövészek miatt ez öngyilkosság lett volna.

    3) Lényegében este éltek, nappal aludtak a férfiak (kivéve, akik „ügyeletben” voltak), mert élelmiszert szerezni is csak este lehetett, ennek egyedüli formája a cserekereskedelem volt, de itt is óvatosnak kellett lenni. Ha akár az eladó, akár a vevő védtelen volt, akkor a tranzakció rendszerint úgy zárult, hogy kifosztották és rosszabb esetben le is lőtték az illetőt. Ezért hallgatólagosan 2-3 fegyveres férfiből álló csoportok bonyolították a barterügyleteket. Emellett német márkát, USA dollárt elfogadtak (dinárt nem), aranyat szintén, de borzasztó rossz árfolyamon, mert ez csak akkor ért valamit, ha ki tudták juttatni a „működő világba”. (Sokan, akiknek volt mit eladni, úgy lettek borzasztó gazdagok 1996-ra, amikor normalizálódtak a dolgok, hogy 5-10 gramm aranyat kértek 1 kiadós étkezésnyi kajáért, az aranyat elásták, amikor meg már lehetett, eladták a szabadpiacon (pl. Ausztriában) schillingért.

    4) Lőszer csak a kezdetekhez kellett beszerezni, az utánpótlás évekig biztosított volt a város környéki kifosztott fegyverraktárakból, nem is volt annyira komoly értéke, annyira sok volt belőle. Fosztogatással folyamatosan pótolni lehetett a felhasznált mennyiséget.

    5) A „katonáskodásra” képtelen családotagok (nők, kisgyerekek) rendszerint a ház legbiztosabb helyiségében voltak, biztonságukról este csak 1-2 hátrahagyott fegyveres gondoskodott (néha még az sem), a lényeg, hogy semmi értékes (felhalmozott kaja, cigaretta, alkohol, kávé, egyebek) nem volt náluk és nem is tudtak róla, hogy ezek hol vannak elrejtve, így senkinek nem érte meg (többnyire, mert voltak csúnya ellenpéldák) háborgatni őket addig, amíg a férfiak portyázni voltak.

    Hát, röviden ennyi jutott eszembe, meg az időm is ennyit engedett.

    P.S.: Ez még eszembe jutott hirtelen, leírom, mert érdekes. Az egyik „legértékesebb” csereeszköz az egyszerű, 50.- Ft-os műanyag öngyújtó volt, mivel a gyufa hamar elfogyott és ez mindenkinek kellett, ezért akár 2-3 nagyobb kajakonzervet is adtak…

  29. Amit Dajtás írt az szerintem is járható út, de drága megoldás. Amit én szeretnék, az az, hogy a meglévő visszatáplálós rendszeremhez hozzáillesztem a régi szigetüzemű rendszeremet ami már kb 6 éve üzemel egy külterületi telken, eddig hiba nélkül. Ami szerintem a legolcsóbb megoldás, az az ,hogy pl. egy meglévő ( vagy olcsón beszerezhető ) MPPT töltésvezérlőt illesztünk egy DC-DC (rezonáns) konverterrel, a napelem stringhez, itt a fő probléma a nagy bejövő feszültség, ami lehet majd 1000 V is, ezt le kell venni a DC-DC-vel max 100V ra, s ezt bekötni a töltésvezérlőbe ( ilyet nem igazán lehet venni, ezt barkácsolni kell, ez azért kihívás, mivel szigetelten kell megvalósítani, s a teljesítmény igény is magas ). Ezzel a megoldással a visszatáplálós inverter nem működik többé ( hálózat kimaradás esetén ), de nem kell hozzányúlni a napelemekhez, erre csak várhatóan huzamosabb áramszünetek esetén van szükség, mivel addig a töltés hálózatról is megoldható. Erről a villanyról szeretném táplálni a legfontosabb fogyasztókat, fűtési szivattyút, hűtőket ,világítást, s később a kútszivattyút is. A DC-DC tervezését hamarosan elkezdem, akit érdekel a téma, s kicsit szakmabeli, a Texas Instruments honlapján sok segítséget talál hozzá ( reference designs ). Szigetüzemű invertert meg lehet venni is, lehet csinálni is, ehhez segítség lehet a kínai gyártmányú szinuszos kimenetet biztosító vezérlő, ami olcsón beszerezhető kínából, s a tapasztalatom szerint nagyon is megbízható, s nevetséges áron. A szigetüzemű inverter legkényesebb része a DC-DC átalakító, mivel az inverter modul 350-400V DC feszültségről üzemel, az akku pakk meg pl. 24V-os. Persze lehet venni gyári invertert is, néha jó áron látni, de pl. a szinuszos UPS-ek nem igazán használhatóak a rossz hatásfok, a nagy üresjárati fogyasztás, s a nagyobb bemenő DC fesz. igény miatt. Pl. a saját gyártmányú 1,5KW 24V-os inverterem 8-9W fogyasztást produkál üresben, egy 2KW-os gyári UPS meg 50-60W-ot fogyaszt. A hibrid inverterekről még azt is olvastam, hogy igazán nem sokat tesznek hozzá a szigetüzem vezérléséhez, sok okosságot az akku pakk old meg, így csak drága elemekből valósítható meg a rendszer, s ha elhervad akkor nehezen javítható. Bocs a kicsit összevisszaságért, de ez egy nagy témakör.

  30. Re:31
    Amit írsz azzal az a baj, hogy egy szimpla DC-DC konverter ami a PV feszt lekonvertálja 100V körülire, kb ugyan az a műszaki tartalom, mint 600-1000V DC lekonvertálni 48/24V-ra. Ha nincs munka pont követés(ez lenne az MPPT), akkor egyrészt nem illeszted a PV mező aktuális állapotához a konverteredet, másrészt kidobsz egy csomó energiát, mert túl/alulterheled a PV kört. De ez még továbbra is kevés, mert meg kell oldanod a jó hatásfokú 24/48V DC 230/400V AC konverziót is, ami egy újabb tag, miközben a meglévő visszatápláló invertered ott áll a falon üresben…
    Ezért jó a pár száz dolcsis 2-3kW hibrid inverter, mert benne van minden, és az a tapasztalatom, hogy mire összemókolja az ember, többe kerül, mint a kész gyári.
    Texas komplett mérnöki designokat publikál, én is ismerem, feltéve ha megkapod a mai chiphiányban a vezérlőt, illetve a teljesítmény félvezetőket. 😉
    Azért az nem opció az emberek 99,9%-nak, hogy otthon legyártja a PCB-t, beülteti, feléleszti, és szakszerűen bedobozolja.
    Itt polcról levehető megoldások kellenek, szerintem.

  31. Lehet venni már olyan napelemet is, amin eleve integrálva van egy mini inverter, így megfelelő helyen felállítva 230-as dugóval 300-500W teljesítményig lehet áramot közvetlenül kivenni belőle, akkupakk nélkül is, mint egy áramfejlesztőből. Többet össze lehet fűzni, így akár 1500W teljesítményt is kaphatunk, ami egy villanyautó akkutöltésére is elegendő lehet. Csak hát k..va drága! S mindig ide lyukadunk ki, hogy nem éri meg, mert drága. Max. a filléres napelemes elem/akkutöltőket érdemes úgy félre tenni, hogy pl. egy rádiót, lámpát, LED sort, esetleg vmilyen. pár wattos ketyerét, telefont, tabletet, esetleg kézi rádió adó-vevőt üzemeltetni tudj, de itt is igaz, hogy sok órás töltéssel egy-egy készülékre lesz elég az energia pár órányi használatra. Szóval maradjunk annyiban, hogy áram nélkül biztosan és kegyetlenül meg leszünk lőve! Akinek sok pénze van, geddonig bohóckodhat bármivel. Utána már csak egy géppuska lesz a „barátod”, nem a család, nem a rejtekhely, és nem is a napelemes rendszer.

  32. 24. Bálint,
    „Hova húzodnátok be, de ami eggyuttal védhető is?”
    Egy vár megszállását ajánlanám. Családok, élelem, de még haszonállatok is elférnének. Lehet áramfejlesztőt használni, nem érdekes, ha zajos. Rövid idő alatt össze lehet rabolni a szükséges technikát, amit békeidőben nem tudunk megvenni. Eredetileg mindegyikben építettek kutat. Jól védhetők. Onnan lehet portyázni. Ha fegyveres banda tagságban gondolkodnék, akkor ilyen szemmel feltérképeznék néhány várat.

  33. 34. Károly

    Én úgy gondolom, ez nem jó taktika.
    Ilyen szitukban „szürke emberré” kell változni, csak akkor lehetsz relatív biztonságban.
    Külsődlegességek szintjén élj, viselkedj, öltözz úgy, mint a többség körülötted.
    Olvadj bele a tömegbe! Ez a legfontosabb!
    (És reménykedj, hogy előbb-utóbb helyreáll valami normális állapot.)
    Senki ne tudjon arról, hogy szigorúan elrejtve vannak „készleteid”, fegyvered, aranyad, stb.

    Ha – mint itt a többség elképzeli a saját taktikáját – „erődöt” építesz, „erőd” alatt értve akár egy komoly napelemes rendszerrel felszerelt működő gazdaságot, ahol élelmiszert termelsz, állatokat tartasz, mindenki számára láthatóan sokkal jobban élsz, mint az éhező-fázó többség, akkor csak idő (és elég rövid idő) kérdése, hogy annyian összefogjanak ellened minden lehetséges módszerrel, amennyi embert (akiknek nincs veszíteni valójuk) semmilyen erővel nem lehet visszatartani.

    Ma már egy „mélyborsodi” kiskertben is „másnak termelsz”, ha földet művelsz, pedig még működő társadalomban élünk. Mi lenne a helyzet, ha az emberek több, mint 90%-a éhezne és fázna, reguláris karhatalom pedig nem létezne? (A kérdés költői…)

    Legalábbis a „történelem” a totális anarchia esetében erre tanít.

  34. Legelső a víz. Majd a gyógyszer. Aztán a konzervek. Ha valaki állatot tart, annak is be kell tárazni. Szintén vízből, illetve konzervből. Illetve őt is meg kell tudni védeni elsősorban a kórokozóktól, majd más állatoktól….

  35. Nem működik ez a fajta felkészülés. Amire mi készültünk és készülünk, az egy világégés utáni felállás, újrakezdés. Majd abból tudunk építkezni, ami megmarad valahogyan. A tudás fog aranyat érni! De ahhoz, hogy oda eljussunk, túl kell élni magát az összeomlást. Ez már nem olyan egyszerű. Közülünk talán Jövőnkön és Tiborbán kívül senki sincs erre felkészülve igazán. A család egyértelműen hátrány lesz, két – három gyerekkel, mamával, papával meg sem lehet próbálni, illetve marad a szerencsevárás.

  36. 32@Dajtás: Sok mindenben igazat adok neked,de az említett DC-DC- nek nem kell egyáltalán semmilyen szabályzás, azon kívül, hogy leveszi tizedére a feszt, mivel egyrészt az utána következő MPPT töltő ezt megteszi helyette, másrészt a napelemek erős túlméretezése miatt, hisz ez nálam pl. 6,5KW amit semmiképp nem lehet kihasználni vészüzemben, de nem is ez a cél, hanem csak az, hogy ha egy hétig nincs villany, a legfontosabb dolgok működjenek viszonylag kis teleppel is. Ami viszont az egészet feleslegessé teszi: Most láttam a híradóban az abszolút szakértő Dajcs Tamás nyilatkozott, hogy amitől a Németek, meg az Osztrálok félnek, minket nem érint, hisz a Magyar embereket megvédi a REZSICSÖKKENTÉS! És ezt komoly pofával elő tudta adni, nagyon tehetséges .

  37. Betegen reménykedni sem lehet, elsőként a betegek (nem feltétlenül az idősek!) fognak rámenni. Hiába szerzel gyógyszert, a mai konzervekre és gyógyszerekre, sőt lassan semmire sem igaz már, hogy a múlt évezredben megszokott módon 10-20 évig eltarthatók. A konzerv megbuggyan a szavatosság lejárta előtt, ami már eleve csak 4-5 év, a gyógyszer szétporlad, mielőtt lenyelnéd, az összetevők és a mindent kispórolós gyártási technológia miatt a hatóanyagtartalom megváltozik, átalakul. Ha van olyan készítményed, ami legalább 10 évvel ezelőtt készült, érdemesebb áttárazni, mert amivel most tölteni tudsz, 5 év után biztosan kuka lesz. A legtöbbször szedett vérnyomás szabályozó szerek, allergia elleni szerek, és láz-fájdalomcsillapítók szinte egytől-egyig az utóbbi kategóriába tartoznak. De már egy üveg kóla sem biztos, hogy gond nélkül túlél hosszabb időt. Benzin E10 dettó, a 100-as jó lenne, de azokat meg adalékolják, ami az eltarthatóságnak szintén nem tesz jót (adblue kapcsán ugyanez volt, egyel többet tölthettél, de arra hajazni, hogy mondjuk két év múlva a most eltárazott anyagot használod fel, nem lehet).

  38. Ha kemény geddon jön, a háztetőkre szerelt, messziről hívogató napelemeket az orkok vinni fogják, mint a cukrot. Akkor is, ha semmire nem mennek majd vele. Telepíteni kell a meglévő mellé egy-két kisebb kapacitású, 12V-os, vagy 24V-os rendszerben üzemelő táblát is. Áramszünet esetén elegendő és működik (világítás + ketyere töltés, kazán szivattyúja), geddon esetén elrejthető, akár szállítható is (végszükségben egy 1 kW-os szinuszos inverterrel működik a kocsi akkujával is, a kocsi motorja akár aggregátor is lehet hozzá napelem nélkül).

  39. 40@X: Én nem készülök Mad Max esetre, mert azt nem igazán tudom, hogy hogyan kéne, inkább a nyűgös átmeneti zűröket akarom kivédeni. A napelem az utcáról nem látható, mert hátra néz, orkok csak kevés számban leledzenek a környéken, napelemek viszont nagy számban, s magában gyakorlatilag semmire sem jók ha nincs villany, amit írsz, olyan meg van készen, csak más helyen telepítve.

  40. Köszönöm Tibor’bá, végre egy bloghoz méltó poszt!
    Én anno ezért, az ilyen jellegű tartalmak miatt kedveltem meg az oldalt.
    Jó lenne tartani ezt az irányt ha lehet..?

  41. Vadász

    Ahogy olvastam soraidat az villant be, hogy lehet, hogy te a túlélők között leszel.
    Fantasztikus realitás! Ezt hívják koszrealitásnak.
    Ezeket mindenki tudja,
    csak megtenni nem. Vajh miért? Biutos azért mert hülye szerencsétlen hozzátok képest.

    Túléled a nagy többséget, talán még meg is eszed öket a végén.
    Mivel hasonló egyénekből fog állni a kis csapat, legyőzitek a környéket.

    Utána a mentalitásotokból fakadóan semmi építőt nem tudtok hozzátenni.
    Keressetek építőket is a csapatba. Mert a sok ‘hülye’ lemészárolt kajatartalékoló meg állattartó egy része azért többhöz
    ért mint ti.

    Persze utána megzabáljátok az állatokat is meg mindent, a mérnököket és végül egymást.
    Realizmusotok ‘éleslátása’ nem hosszútávú.
    Ahogy mifelénk mondják nem a legélesebb kés vagy a fiókban ha nem rendszerben gondolkodsz.
    Ráadásul nem ez a legnagyobb baj, hanem hogy a scenariótok nem működik.
    Túlélitek a fost egy kicsivel tovább, aztán szar gyilkosként pusztultok el, viselve annak mi den következményét( az szupi jó lesz, ha hiszed ha nem)
    Ebből a mentalitásból nem születik semmi.

  42. Vadász
    Ja és rohadtul felesleges és legfőképp tévedés teljes párhuzamot vonni egy boszniai vagy ferfallos esethez. Mindegyik egy globálisan működő világgazdaságban lévő helyi összeomlás volt. Ezúttal nem lesz hova nyúlni schillingért. Ráadásul a
    működő környezet körülöttük(értsd országok)más lefolyást eredményeztek helyileg is. Sokkal gyorsabb lefolyás is lehet. Vagyis a bandák nem fogjak tudni bejárni az országot. Persze ha tök éhesen is tudnak gyalogolni?!

    A párhuzamban az volt egyedül találó, hogy a tudatlan fütyik akik emberformában flangálnak ha nagyon éhesek lesznek, akkor egyúttal veszélyeseké is válnak. Ja és nem az én kedvemet fogják nézni! Ejha!
    Öngyújtót meg már vettem. Vmi új?

  43. Az az igazság, hogy a német meg az osztrák katasztrófavédelem azért ad ki ilyen figyelmeztetéseket hogy védje a seggét hogy ő szólt.Mert ha nem szólna és lenne pl. egy 1 hetes áramszünet akkor őket okolnák hogy nem szóltak.
    Még szerintem sem várhatóak hosszú áramszünetek csak maximum pár naposak ami még nem lesz világvége.
    Ha attól (is) tartanak hogy a fővezeték leszakad a jég súlya miatt akkor csináljanak rá valamilyen technikai megoldást.Pl kamerázzák be és figyeljék, ez ma már filléres dolog,vagy drónnal menjenek fel és olvasszák le a jeget 😀 Mindegy ez már nem nagy kihívás lenne.
    Városban egy áramszünet tényleg rossz de már családi háznál is mert az”új” fűtések nem gravitációsak, így áram kell nekik.PErsze családi háznál ez megint részletkérdés mert aki fél ettől az vész esetére vegyen egy 50 eft-os 8 kw-os kandallót és ha jön az áramszünet akkor fúrja ki a falat és gyújthat is be.Vizet melegíteni lehet. Szarni kint is lehet.
    Városban ez tényleg gáz de pár nap áramszünet még nem gond.
    Egy hosszabb áramszünet már keményebb dolog.Valóban felbomlana a társadalom.Viszont nem az lenne mint régen jugoszláviában, ugyanis a mai 10-35 éves korosztály aki egész nap a facebokon van az életbe nem fog hordába szerveződni és megölni a tartalékkal rendelkező embertársait, mert szerintem kést nem merne fogni.(a 90-es évek szerb fiataljai teljesen más emberek voltak , agresszív bolondok , ahhoz képest a mai generáció teljesen más)
    Ami viszont érdekes hogy épp tegnap voltam a Lidleben, ember ember hátán.Ugye az élelemtermelés 99%-osan kiesett az emberek kezéből.Az utólsó mama papa is kihalt mindenhol akinek még volt disznója,csirkéje és kerti veteményese így ma 99%-ban a bevásárlóközpontokra vagyunk hagyatkozva. Namármost ilyen mértékű függés még sohasem volt a világtörténelemben.Ha nincs benzin és áram akkor a boltok sem üzemelne, noha olyan egyenlőre nem lesz hogy mindenhol ez megtörténjen.
    1 vagy több mint egy hónapos áramszünet, hmm geddonostáknak álmodozni róla olyan mint tortán a krém 😀 .Az utóbbi pár évben lappangott a téma , de most azért aktualizálódik ha nem is egyből 😀

  44. 30. Vadász,

    Venezuela azért jó példa, mert ott aztán volt minden, hiperinfláció, hosszú áramszünetek, hiány mindenből stb… elszabaduló bűnözés, fosztogatás. És tovább tartott, mint egy hónap, mire javult a helyzet. Több tízezer ‘vadász’ közben az örök vadászmezőkre költözött, mert a fosztogatásra, erőszakoskodásra ráfázott.
    Márpedig előre nem nagyon lehet látni, hogy egy ilyen helyzet meddig tart és mi lesz 1 hét, 1 hónap vagy fél év múlva.

    Úgyhogy ez a keveset tartalékolok és nyitott szemmel járok,hogy hová mehetek majd rabolni nem túl jó stratégia.

    Az általad szívesen idézgetett háborús helyzetet átélő író sem mások fosztogatásából élt, ha jól emlékszem. Így tudott ember maradni, miután véget ért az a helyzet.
    Ferfal blogját, írását is olvastam régen, ő sem fosztogatóként élte túl az argentin összeomlást és nem pár hetes tartalékolásra, aztán mások kifosztására buzdít.

  45. Re:45
    Drónnal max a legyet kergeted, nem a jeget vered le a távvezetékről. 🙂
    Csinálni kell egy korlátozott fázis-fázis zárlatot, és a többit megoldja a fizika, gyönyörűen lengedezni fog a kA-es áramoktól a vezeték, jég pedig nem marad rajta egy szál sem.
    Gebasz ott van, ha az adott szakasz nem kivehető ilyen trükkök miatt, akkor jöhet az imádság, és reménykedhetünk, hogy a mérnöki túlméretezés elég lesz.
    (Volt idehaza ebből gebasz, 120km/h szélnél megrogytak az oszlopok, mert nem bírta a vezeték szélterhelését)

  46. 43 – Balázs:
    Ami előttünk áll azt nem lehet túlélni. Aki felkészül az néhány héttel, esetleg hónappal túléli a többit. Magyarul ő hal meg utoljára. Ezért nem érdemes tolakodni.

  47. A kertemben idén én is átálltam az alomszékre, vagy komposzt WC-re, jók a tapasztalataim, a legutóbbi kerti bulin már a vendégek is ezt használták, persze kifüggesztettem az ajtóra egy használati utasítást.
    Persze azért túl sokáig nem érdemes érlelni az anyagot, néhány naponta üríteni kell valahol, amit én úgy oldok meg, hogy elásom a kertben a fák alatt, a trágyázás így megoldva…
    A takaróanyagnak az önkormányzat által levágott fűnyesedéket használtam, ami eléggé szóródik használatkor, most ki fogom próbálni, hogy a lehullott falombból szedek egy készletet, most ipari mennyiségben van, szerintem az is tökéletes lesz, és nem olyan könnyen szóródik…

  48. Balázs 1
    Vadász nem más stratégiát választ magának, mint a fosztogató prepper félét. No, ha rossz helyre megy a társaival, akkor hamar a fűbe harap majd és az a fűbeharapás qurva hosszú és gyötrelmes lesz. Normális prepper gyűlöli az ilyeneket.
    (Szakmai leírása jó, érti és jól mondja, amit, csak a rossz oldalt választotta.)

  49. Az alábbi videót (bár 1 órás) mindenkinek ajánlom megtekintésre:
    https://www.bitchute.com/video/umwfWZik1ysw/?fbclid=IwAR3hOqB1RouylRaBjqF6KwfIlFyr1uxK085NecryYW9elK6Q4F7wwxbFFHQ
    Sokat beszéltünk már korábban ezekről, s azt érzem, hogy LS is ilyen morzsákat próbált felkapkodni, csak sajnos rendre olyan oldalakról szedett össze hozzá információkat, amelyek sajátos összeszerkesztésében a lényeg elúszott és az értelmesebb embereket ez inkább elriasztotta.

    A kronavírusos végkövetkeztetés ne tévesszen meg senkit, mert ezek a körök nem blöffölnek, aki nem áll be a sorba, kinyírják. Először megfélemlítik, aztán megzsarolják, esetleg megkínálják a soraikkal az újonnan érkezőt, s ha minden kötél szakad, akkor Kennedy sorsára juttatják.

    Most, hogy már biztosan tudjuk, a koronavírus világveszedelem amerikai pénzen jött létre, s Kínából indult útjára, egyértelműen mesterséges termékként, nem férhet kétség ahhoz, hogy ez a világ-átalakítás egy évtizeden belül, bármit is tennénk ellene, végig fog menni. Ha lesznek is „ellenállók”, egyszerűen csak járulékos veszteségként fognak rájuk emlékezni a „boldog túlélők”. Ezért én továbbra is az oltás mellett kampányolok, bármennyire is meglepő számotokra. S amire még igazán kíváncsi vagyok, hogy Orbán meddig akar még ámítani bennünket azzal, hogy miközben arról beszél, ellenáll ennek az új világrendi törekvésnek, közben szép lassan épp annak az alapköveit rakja le hazánkban, mert ezt csak a vak nem látja. Kezd összeállni a kép, mert a magyarság most -úgy gondolom-, legalább lokális szinten képes lehetne arra, hogy megálljt parancsoljon ennek.

    De OV pont ezt az esélyt veszi el azáltal, hogy azt a látszatot kelti, most épp helyesen cselekszünk, miközben alattomos módon, saját lehetőségeit bővítve a családját a régió kiskirályává lépteti elő, s valójában azon dolgozik, hogy a világelit törekvését kiszolgáltassa velünk. Ha nem így lenne, rég megölték volna, ha pedig valami csoda folytán egy új vezér felül emelkedne rajta, megvan az esélye, hogy őt végezteti ki, s ezáltal országunk nem csendes elszenvedője lesz ennek a kéretlen és kényszerű átalakulásnak, hanem egy véres gócpontja. Soha nem volt még ekkora tét, vajon hányan világosodnak meg, mielőtt hálát zengenek például Mészárosnak, az ország legbőkezűbb támogatójának, akarom mondani, az ország legnagyobb tolvaj csatlósának?

    Korábban páran meglátták a jéghegy csúcsát és riadót fújtak.
    Most már egyre többen leszünk, akik a kitisztuló vízben látjuk a jéghegyet is, csak az a baj, hogy az ütközést semmilyen módon nem tudtuk volna elkerülni. Ha most dacolunk, valójában öngyilkosok leszünk, mint a Petőfi féle forradalmárok, akik végül csak hírnevet szereztek, de elérni csak azt érték el, hogy a diktatúra még erőteljesebbé vált, s a nemzet felszabadulása újabb évtizedeket váratott magára. Okosabbnak kellene lennünk, s nem szabad elfelejteni, ill. lebecsülni, mekkora erő lakozik a passzív ellenállásban! Szóval oltakozni és kimenteni a vagyont, ez tűnik most a legokosabb megoldásnak.

  50. 51,Anonymus
    A videó kezdömondataiban megvan MINDEN lényeges:
    …”A világ egy soha nem látott gazdasági katasztrófát él meg, amit egyelőre még nem mindenki érez, de csak idő kérdése, hogy a hullám mikor ér el téged és szeretetteidet.”
    Ebben bele van süritve minden, a lényeg tömören kimondva.
    Lassan pusztul körülöttünk a világ gazdaságilag, csak nem mindenki veszi észre hogy tünedeznek el csendben, ismeretlenül ezer és tizezer kisvállalkozó, családi akármi, azaz a NÉP.
    Nálunk a járvány első nagy hulláma alatt, néhány hónap után 70 ezer ilyesféle kis kenyéradó akármi tünt el, ez hetvenezer család!!!!
    éS SENKI NEM VETTE ÉSZRRE ELTÜNÉSÜKET.
    Ez is egy katasztrófa, nem csak a járvány.

  51. 43. Tibor bá!
    50. Jövőnk

    Egyetértek, bár a jövő ezen a szinten nem megjosolható.
    Alapvetően nem ír rosszakat, de sehova sem vezetőt.

    Nekem is van egy ‘új fegyvermester ismerősöm.
    Már dolgozza ki a 2 illetve 3 soros nyílpuskás védelmi rendszert. Attól függ, hányan leszünk.
    Első sor céloz és lő, jön a 2. , a 3., közben 1. tölt stb.
    Szerinte kell magas hely egy messzehordóval aki közben hátulról kezdve szedi le stb.
    A többi nem is publikus és még nem is aktualizáltuk. Azt majd csak az ustó pillanatokban.
    Nyilván a dark netről tájékozodva.

    A védelemmel nincs baj, a férfiak legyenek férfiak. De csak!!! ha és amikor muszáj.
    Legfontosabb lesz EMBERNEK maradni!
    Ez az idő remek lehetőség lesz a búzának elválni az ocsútól. Ráadásul csak a közösségeknek lehet bárminemű esélyük. Nem a fosztogatóknak.

  52. 54 Balázs +1
    Ne fogalmazz máskor így; (publicitás, sötét háló).
    A prepperkedés alapszabálya: kizárólag jogszabályokat betartva és annak keretein belül.

  53. 55. Jövőnk

    Ez igaz.
    Bár nálunk minden törvényes. Én amúgy is rendkívül könnyen lenyomozható vagyok. Úgyhogy azért nagy a szám ,mert semmi nem illegális.

  54. Balázs – Jövőnk:
    Készpénzzel fizetek alig használt gépkarabélyért és belevaló töltényekért. Ajánlat esetén házhoz megyek.

    😀

  55. 57 Tibor bá’ esetedben a szövegkörnyezet alapján nyilván nem fog hajnal 2-4 között a TEK vagy a rendőrség kiszállni… de ha igen, én szóltam.

  56. 58. Jövőnk,

    Egyetértek. De gondolom Vadász barátunk esetében már nem vagy ennyire biztos. Aki egy nyilvános blogon bevallotta, hogy azért van fegyvertartásija és fegyvere, hogy majd legyen mivel menjen fosztogatni, ha elfogytak a szűkös készletei. 🙂

    Gondolom annyi esze nem volt, hogy ha már ilyeneket ír, az IP-jét rendesen elrejtse.

  57. 58 – Jövőnk:
    Ha kijön a TEK a gépkarabélyukra olyan ajánlatot teszek, amit nem lehet visszautasítani.

    😀


    59 – Gyarmathy:
    Az IP nem lehet elrejteni. Egy marok lőfegyverért bárkiknek elárulom a szóban forgó IP-t.

    😀

  58. 60. Fő a jókedv, Tibor bá. 😀

    Az IP-t meg nélküled is megtudják, ha akarják.

    Nemtudom valaki tudja-e mi történt Posta Imrével az elmúlt kb. két-három hónapban. Egy erős, katonaemberről van szó, de amint kiderült, – hogy finoman fogalmazzak – ő sem a legélesebb kés a fiókban.
    Akár 20 év börtönt is kaphat. Kb. két hónapja előzetesben van, de most megint meghosszabbították. Mi lesz így a családjával, ha valami gebasz kitör, meg egyébként is.
    (Ha valaki nem tudja és kíváncsi az előzményekre, akkor írok róla).

    Szóval a katonaviseltség, esetleg fegyvertartási, meg fegyver a háznál józan ész és erkölcs nélkül inkább hátrány, mint előny.

  59. 61. Gyarmathy

    Posta Imre egy hülye. Már bocs!
    Kb. 12 éve találkoztam vele egy MOGY-on.
    Olyan hülyeségeket beszélt, meg zsidózott orrba-szájba, hogy még.

    60. Tibor bá’
    Fő a humor!?

    Én nem rendelkezem ilyenekkel, de lehet, hogy az ilyen vadász félék ellen jól jönne.

  60. Azért abban az IP -t nem lehet elrejteni dologban ne legyünk olyan biztosak!
    Vannak szolgáltatók, ahol dinamikus IP -t használnak a szolgáltatók, azaz kb. 24 óránként másik IP címet kap az adott user, de ez most lényegtelen. Aki komolyan gondolja a netes anonimitását, és mondjuk olyan szolgáltatásokat is igénybe akar venni, amelyek hazánkban, vagy épp Európában de pl. az USA -ban elérhetőek, és még olyan netes kiegészítő banki szolgáltatásokat is igénybe vesz amelyekkel ezeket a tengerentúli dolgokat gond nélkül ki is tudja fizetni, azok VPN szolgáltatásokat használnak, nem is annyira sok pénzért cserébe. Ha VPN -en keresztül szörfölsz a világhálón, aztán nem tudja meg senki sem a valódi IP címed, de még azt sem, hogy melyik országból netezel és melyik VPN szolgáltató ügyfele vagy.

  61. Jó napot mindenkinek.
    Tegnap rendeltem egy 2kw-os aggregátort és előtte felhívtam a webáruházat, hogy van e raktáron. Azt mondja az eladó, hogy 1 darab maradt neki, egy pár nap alatt elvitték mindet.
    Nem akartam aggregátort, inkább egy sziget üzemű napelerendszer lett volna optimális, de baszott drága és nekem a szivattyú miatt legalább 1kw os inverter, meg már nem emlékszem, hogy mekkora akku-t számoltam. Plusz télen nem mindig termel.
    Aggregátor 100ezer volt.Mellé még 100liter benzin. Ha nincs gubanc, benzin a kocsiba, aggregátor vagy elad, vagy a sarokba. Szóval kizárólag a víz és a fagyasztók ellátása a cél…

  62. Re:63
    ProtonVPN kliensből van ingyenes, igaz lassú kissé, de ingyenes.
    Van szabad holland, japán, US szerverük.

  63. 64. Valaki: Igazad van, amennyiben költséghatékony gyors megoldást keresel, de majd nézd meg mit vettél, mert ezért az árért csak kínai sz@rt lehet venni (pl. Güde vagy Einhell, Strauss… ), amely valami rém gagyi, alu drótból tekercselve stb. legtöbbször a generátor szabályzója megy tönkre, az olcsón pótolható, de ha pl. tekercselési gondja lesz, kukaéretté kell nyilvánítanod. Amit még sokan nem tudnak, eléggé túl kell méretezni ezeket a rendszereket, mivel az említett kulcs fontosságú fogyasztók átlag kis fogyasztás mellett, hatalmas indítási terhelést okoznak, tehát pl. az 1KW -os inverter vagy aggregátor nem indítja el a normálisan 50w áramfelvételű hűtőt, pláne nem a kútbúvárt. A gyakorlati tapasztalat: hűtő kompresszor indításához legalább 1,2-1,5KW-os színuszos inverter szükséges, de ez egyszerre csak egy lehet, több fogyasztó esetén ki kell zárni az egyidejű indításokat .

  64. Re:66
    Egy normálisabb inverter min 2× pillanatnyi teljesítmény leadására képes, és itt válik szét a sz.r a májtól, olcsó gagyik ettől letérdelnek, miközben a normálisan tervezett eszközök névleges csúcson járva is évekig üzemelnek probléma mentesen.
    (Azért egy 50W-os hűtő elég vicces lenne, ha indításkor 1kW-ot venne fel, ősrégi hűtők is a névleges motorteljesítmény 5-6× vették fel(indukciós motorok már csak ilyenek), ott valami más gebasz lehet, vagy jó nagy kamu 1kW-os inverterről beszélünk.).
    Kútszivattyúval egyet értek, mivel szintén indukciós motorok hajtják 90%-ban, csak az újabbak vannak már gyárilag freki váltóval szerelve, de az sem a praktikeres árszínvonalon mozognak. Pl Grundfos csőszivattyúk már eleve azok, saját vezérlővel még arra az „aljasságra” is képesek, hogy egy nyomás szabályzóval fix nyomású kimentet adnak, ezzel kvázi szükségtelenné teszik a hidrofort.

    Re:66
    Kici occó kínai agregát pár száz üzemórát működik el probléma mentesen, majd rövidesen csörömpölni kezd, ezért ha már agregát, akkor kincstári tartalékból eladott katonai dieselt vennék, igaz, az se nem kicsi, se nem olcsó, de elberreg a világ végéig némi karbantartással + 2 napig is. Ezért vigyázz a vasara, és legfőképp vigyázz az E10-es 95-ös benyára, mert hajlamos eltömíteni az üzemanyag rendszerét a vasnak(csak akkor legyen benne benya, ha kell).
    Ha lenne helyem, akkor beraknék én is valami kerregőt a napelem mellé, de mivel a 2. lakom, ezért csak nem rakok ki az erkélyre egy agregátot… 🙂

  65. 67@ Dajtás: Amit leírtam, az saját és jól képzett haverjaim méréseken is alapuló tapasztalata, Liebherr, Lehel stb. mind ezt produkálja. Amit vagy nem tudsz, vagy elfelejtesz, a hűtőben van egy indító relé, amig az nem vált át normál üzemre, addig a kompresszor bizony felveszi azt a 1,2-1,5Kw-ot, s ez lehet több sec. is. Ez gyengébben szerelt háztartásokban a hagyományos világítás izzóin is érzékelhető, műszer se kell hozzá. A cégnél nálunk, csak Honda aggregátorok vannak, azok még az erkélyen is üzemeltethetőek, mert halkak, kicsik , kis fogyasztásúak, cserébe drágák…

  66. Re:68
    Amit írsz, azt ismerem, ezt flicker jelenségnek hívják, ami a hálózat időszakos túlterhelését jelenti, ami feszültség ingadozásokhoz vezet, ami az izzón fényén is látható.
    Ennek sok oka lehetett, nagyanyám(Isten nyugosztalja) ezer éves freonnal működő hűtője valóban ezt produkálta, igaz ott ősöreg alu vezetékek voltak, és még annál is rosszabb kötések, amik önmagukban egy előtét ellenállásként funkcionáltak, és előszeretettel gyullasztották ki a kötődobozokat… 🙂
    Azt aláírom, hogy ilyen ősöreg hűtőt már bő 20 éve be se dugtam a konnektorba, hovatovább pláne nem mértem, így a modernebb hűtökön szocializálódva el tudom képzelni amit írsz. Mondjuk kíváncsiságból rámérnék, és megnézném a csúcsfogyasztását, műszerem van hozzá, de ettől függetlenül is sokallom amit írsz, nem kétségbe vonva azt amit mondasz.

  67. Re:68
    „A cégnél nálunk, csak Honda aggregátorok vannak, azok még az erkélyen is üzemeltethetőek, mert halkak, kicsik , kis fogyasztásúak, cserébe drágák…”
    Kicsi Hondákat ismerem, nagyon jók, de „arany árban” mérik. 🙂
    Nem egy utcazenész mellett láttam pár méterrel arrébb, ami az erősítőjüket hajtotta meg, nem véletlenül építettek ebből mikro gázmotoros „kazánt” is a japánok.
    Több ezer üzem óra után azért megnézném milyen állapotban vannak, mert ami mozog/berreg, az kopik is, és ez nem a hosszú élettartam titka.
    Többek közt ezért is kerülöm az agregátot, és előnyben részesítem a telepes üzemet, feltéve ha ez az észszerű.

  68. Dajtás: Köszi ,hogy nem nézel hülyének, de az összes kompresszoros hűtő ilyen, kivéve a még ritka invertereseket, nem csak a régiek, akkor is ha processzoros, LCD kijelzősek, mint az én két Liebherr fagyasztóm, amik 4, illetve 6 évesek. Hozzátenném még ,hogy az amúgy kiváló 1KW-os inverteres Honda aggregátor sem indítja el a hűtőt. ( csak azért írom ezeket le, hogy aki ilyen célból vásárolna, ne fürödjön be vele ) Szerintem aki ilyen célra vásárol, legalább 3KVA-t vegyen.

  69. 70. dajtás,

    4 x 3.2 V-os 280AH Lifepo4 cella (Daly 300A BMS-sel) telepet készülök összerakni.

    Ez most már kb. 600-700 angol fontból elérhető. (kb 250-290 ezer forint)

    3000W (surge 5000W)-os inverterem már van, amit most egy hagyományos 250AH akkuról üzemeltetek.

    Mit mondanál erről? Jó ötlet?

  70. 66. Gartai
    Szegény ember vizzel főz. Ezek a cuccok óránként 1 lityit esznek teljes krafton, akkor 100 literrel ha napi 2-3 órát megy a fagyó, meg pár percet a szivattyú, akkor kibekkelek pár hetet és ha az egyik hűtőt kiürítem akkor még többet. Ez volt a célom. Egyébként van occó kínai, meg drága kínai. Ez Hecht, ami lengyel(made is china), van is ilyen kisgépem, szétszedtem és nem olyan silány ám.
    A kövi kategória jóval 200e fölött lenne.
    Kompromisszumot kellett kötnöm, mivel dec 1-el fizu nélkülin leszek és végesek a tartalékaim.
    Arra leszek kíváncsi, hogy a frekvencia esetleges pontatlansága okoz e gondot az elektónikának, ha esetleg rádugnék egy inteligens akku töltőt vagy mást….
    Prepperkedem pár éve minden másom megvan, hogy növeljem a komfortot, ha bebasz a gebasz….ezért fogalmam sincs, hogy ezt miért halogattam idáig….talán vártam valami csodára.
    Bár ahogy alakulnak a dolgok, csoda lesz, ha nem lesz semmi gubanc…☺

  71. 71. Gartai,

    Nekem a 250AH ólomsavas akksi + 3000W inverter elindítja és szépen viszi a két darab hűtőmet (egyik 230 literes fagyasztó, másik hasonló nagyságú fele hűtő, fele fagyasztó). Plusz van hozzá egy kicsi (1000W-os) honda aggregátorom, amit így elvileg elég minden másnap beindítani néhány órára.

    Meg van néhány kisebb power station-om (1000W-os jakery, 500W-os). A nagyobbikról szinte minden üzemel a mosógépen kívűl és kb. 10 kg, tehát akárhová hordozható.

  72. 72. Gyarmathy,
    Nekem kb 10 hónapja működik 8 db 8S2P konfigurációjú, 271Ah LiFePO4 akkutelep kínai 5A es BMS-el, a töltése 14 db 310W-os napelemről megy (rossz tájolási szöge ami adott volt valamint a környezeti viszonyok miatt a névleges kb 70%-át tudja.Az akkutelep így 13,8 kWh, 24 V , épp 2000 Euró alatt volt Nyáron sikerül vele gáz – villany rezsimentesen élni, a gondok ilyenkor vannak októbertől kb márciusig. A LiFePO4 akkutelep feszültségszintjéről : ha 12 V 1,5 kW , 24 V 3 kw 48V 6 kw inverter meghajtásra alkalmas. (max). Lehet a feszültséghez képest kicsit nagyobb invertert is hajtani de nem egészséges.. (100 A feletti áramok rossz hatásfok) Inverterben : csak alacsony frekvenciás , lemezes 50 Hz-es vasmagos transzformátort tartalmazók a korrektek. Ezek 3 X os lökésszerű túlterhelést is elbírnak Súlyuk viszont kb 35 – 50 kg-osok 3 kW-osban, terhelés mentesen is felvesznek kb 50 – 150 W-ot. Áruk ennek megfelelő 500- 1000 Euró. A magas frekvenciás inverterek nem igazán alkalmasak motor üzemre. Melegíti a motort és invertert. Kifejezetten rossz a trapéz hullámú inverter, ezek már 100 – 300 Euróért is kaphatóak. Tehát itt is érvényesül az alap törvény – a jó és olcsó fogalma vásárláskor is kizárja egymást. 1 -2 kW akkutelep csak kicsi világításra és kommunikáció fenntartására használható… ha épp nem süt a nap…

  73. Sunlight56,

    Köszi, hogy leírtad. Én nem offgrid-re készülök egyelőre, csak vészhelyzetben, akár pár hétig vagy 1-2 hónapig megoldani a hűtők üzemeltetését és a legfontosabb energiaigényt kielégíteni.

    Inverterből csak pure szinuszost veszek, mert fontos, hogy minden menjen róla. A hordozhatóség is fontos, mert van lakókocsim, lakóautóm is , ahol használom a cuccot jelenleg.

  74. „8 db 8S2P konfigurációjú, 271Ah LiFePO4 akkutelep kínai 5A es BMS-el, a töltése 14 db 310W-os napelemről megy (rossz tájolási szöge ami adott volt valamint a környezeti viszonyok miatt a névleges kb 70%-át tudja.Az akkutelep így 13,8 kWh, 24 V..”

    Sunlight56, ez nem 6.5 kW körül van inkább?

  75. 73. Valaki: A frekvencia pontossága töltőnek , ilyesminek nem számít, mivel szinte minden töltő , s egyéb táp egyenirányítja a hálózati feszt, a nagyobbak PFC-vel kezdődnek, 50Hz-es trafós tápok szinte kihaltak. Aminek számít a jelalak, azok a nem kommutátoros motorok, pl. a hűtők és szivattyúk motorjai.
    Gyarmati: Azt elhiszem hogy a 3KW-os invertered mindent elvisz, az enyém kb 2KW-os , az már nem indít el két hűtőt egyszerre, igaz ez nagyon ritkán akar előfordulni, de sajnos nem kizárható.
    Sunlight56: Amit írsz az 50Hz trafós inverterről, azzal nem igazán tudok egyetérteni, ez a típus lehet kicsit túlterhelhetőbb, ( bár ez sem igaz így ) de cserébe nagyon rossz hatásfokú, s nagy üresjárati fogyasztású. A direktben 230V kimenetű PWM-es inverter is lehet erősen túlterhelhető, csak ennek megfelelően kell méretezni ( nagy áramú IGBT vagy Sic FET, nagy puffer kondi pakk, stb.) valamint a kimeneti szűrő kritikus.

  76. Re:72
    BMS nem hagytad ki, így jó lesz, de vedd figyelembe azt is, hogy a BMS durván fél-egy év alatt le fogja szívni az akkucsomagot, azért ajánlott havonta rátölteni.
    Gyári magára hagyott LiFe akkucsomagokat félévente kell tölteni, ez a gyári ajánlás, de a feledékenység nagy úr, inkább havonta tölts rá 70-80%-os kapacitásig, mert akkor lesz a leghosszabb élettartama a celláknak. 100%-ig akkor érdemes tölteni, ha napi szinten használod, akkor kell a plusz 20-30%-nyi kapacitás.

    Re:71
    Dehogy nézlek hülyének, csak furcsállom amit írsz. Csak az nem „hibázik”, aki nem csinál semmit, de már jó értelembe felpiszkáltál, az anyósék elfekvő 35 éves Gorenje hűtőládájára rá fogok mérni, mert kíváncsi vagyok az induló áramára. 🙂
    Ha inverteres a Honda, nem csoda hogy letiltja, szerintem túlterhelésnek érzékeli, és „lekapcsolja” a kimenetét.

    Re:73
    Ha kapcsoló üzemű a tápja amit használsz, akkor lényegében 100-240V-ig 50-60Hz-en bármin is működik, mert az első tag benne egy egyenirányító(EMC szűrő után), és ennek pont mindegy milyen a hálózati frekvencia.

    Re:75
    Korrekt, egyedül a trafós inverterrel vitatkoznék kicsit, mert vannak jók trafómentes verziók, igaz ezek már jellemzően nem az alsó árszegmensben vannak, és a trafós réz-vas plusz árával szemben még olcsóbbak is lehetnek, és tiszta szinuszos kimenetük miatt (pár százalék felharmonikus tartalma van) a motor sem melegszik tőle. Ha szinuszosnak mondott invertertől melegszik a motor, akkor rosszul van méretezve a végfok utáni felharmonikus szűrő, és ott más galádságra is képes volt a tervezője…
    Kvázi szinuszos, leánykori nevén trapéz inverterben viszont teljesen egyet értünk, ez csak szuper low budget rendszerekbe valók, hogy a felhasználó legalább fel tudja kapcsolni azt a pár izzóját, és fel tudja tölteni a telefonját.

  77. Re:78
    Okkal haltak ki, mára túl drága lett a trafó vas, és a bele való több kg réz. 🙂
    Egyik nagy német gyártó 250kW-os, és 0,5MW-os szünetmentesével bíbelődtem egyszer, és nézegettem a teljesítmény elektronikát, és az egész konstrukciót. Legnagyobb helyet a fázis javító kondik, és hálózati zavarszűrő tekercs foglalta el benne, trafó egy szál sem, és nem túlzok, de 2db egymás mellé rakott ebédlő tálca méreten volt jó szellősen 1db 125kW-os modul összeszerelve(0,25MW-osban 2db, 0,5MW-osban 4db volt). Az egész vas sem volt túl nagy, kb egy méretes ruhásszekrény, szóval hála a modern félvezetőknek, jól összementek a teljesítmény elektronikák.

  78. 76. Gyarmathy
    Minden off-grid ha másodpercet is megy hálózat nélkül, csak akkura kötve (hálózatra való rákötés visszatáplálás egyenlőre nem engedélyezett.
    77. Gyarmathy
    A 8S2P konfiguráció az jelenti hogy 2 akksicella párhuzamosan kötve azaz 2X271 Ah, és ebből van van 8 db sorba kötve, igy jön ki a 13,8 kWh akkukapacitás.
    78. Gartai
    No látod ez a gond, mert Nekem van 1600 W-os kicsi de trafós (20 kg) inverterem is a 3 kW os, és 3,5 kW os 2 db trafós inverterem mellett., amin a következő motoros fogyasztók mennek folyamatosan már 2 éve (az előd akksi savas, 24V 155 Ah volt): Gázkazán egy fagyasztószekrény, egy Bosh hűtőszekrény, mellé még elbír egy Whirpool mikró idönkénti bekapcsolását illetve egy mini Candy autómata mosógép használatát is – ha van elég energia az akksiban.. Tehát ezért lényegesen drágább a trafós inverter – mert legalább működik motoros fogyasztóknál is. A tranziens terhelhetőségről: a magas frekvenciás inverterekre 1 : 2 arányt adnak mig a trafósakra az 1 : 3 arány a szokásos. A magarfrekvenciás nem szereti ha rossz a cos fi, illetve a belpkcsolási áramlökéseket sem tolerálja. Ezzel kapcsolatban 35 éve egy 1,5 kW-os trapézjelű UPS re kellett applikálni egy lakókocsi fagyasztóládát, mert a tulaj olaszországi családi nyaralását itthonról hozott kajával, fagyasztott hússal képzelte el. Ki kellett cserélni a teljes hűtőbordasort, és állandóan ventillátorral kellett azt legyezni mert annyira melegedett. Tehát próbáljátok ki azonos teljesítmény mellett a rendszereket, látni fogjátok h zongorázni lehet a különbséget. A lökésszerű túlterhetőséget néhány tized sec-re értettem.
    79. Dajtás
    Egy jól használható BMS-nek az „üresjárási” árama a nagy kapacitásnál elhanyagolható (pld jelen esetben az 542 Ah ) cellakapacitáshoz képest. Az biztos h BMS ellenőrzés és feszmérés nélkül LiFePO4 telepet nem szabad működtetni elég egy lemerítés 2,5 V cellafesz alá az egész telepsor mehet a kukába. Egy hete hallottam h egy golfkocsi LiFePO4 telepsora amerikában ismerősnél így ment tönkre, 1 hete. A BMS t kikerülve volt egy fogyasztó még rajta.. Abban teljesen igazad van hogy a gyári 3,65 – és 2,5 V fesz határ inkább marketing sem mint biztonságos tartomány. Igazából csak 3 V és 3,55 V feszültség között használom a telepeket mert ezt túllépve a telepek szórása miatt már füllel is hallhatóan dolgozik a BMS. A biztonság miatt van kb 5% os kapacitás kihasználatlanság, de ez nem zavar. Ugyanúgy kerülni kell a jelentős árammal való gyors töltést kisütést is.
    81. Dajtás
    A mai hálózati energiatároló inveterek egészen más elveken mennek mint ezelőtt : az általad említett akkutelepet ugyanaz az inverter tölti és kisüti – kétirányú energiaáramlást biztosító inverterek..A trafó itt is megvan az energiaszolgáltató hálózata előtt, csak az primeren középfeszültségű pld. 22 kV-os..

  79. Nekem van egy örökölt nagy éttermi fagyasztóm. Kb. 600l. Kajával max. félig szokott megtelni. A maradék helyet feltöltöm 2 l-es PET palackokba töltött sós vízzel. A nagy puffer jégmennyiség miatt, több nap áramszünetet is kibír leolvadás nélkül.

  80. Re:82
    Én jártam már úgy, hogy 24V 100Ah LiFe BMS-e bő 2 év után úgy leszívta a bankot, hogy depolarizálódtak a cellák, ami gyakorlatilag kuka éretté tette az egészet. Tartalék áramforrásnak szánták, és mikor arra jártam mindig rátöltöttem, de volt több év kihagyás amikor nem, és ettől használhatatlan lett az egész.

    Re:83
    Tökéletes megoldás, nincs mi elromoljon benne, víznek jó nagy a fajsúlya, tökéletes hőtároló minden irányban(hideg/meleg).

  81. Az energiaforrások hiányának lebegtetése lakossági elégedetlenség és ellenállás nélkül vezet vélhetően brutális áremelésekhez.
    Miként egy halálos járvány létezésének elhitetése és közbeszédben való fenntartása is hasonló lehetőségeket rejt magában, ahogyan azt az elmúlt időszakban mindenki a saját bőrén megtapasztalhatta.
    Mindkét esetben a félelem és a bizonytalanság érzése vezet a feltétel nélküli elfogadáshoz és végső soron az önfeladáshoz. Nem rossz trükk ez, hihetetlen, hogy mindig el tudják sütni.

  82. Re:85
    Főleg annak fényében, hogy a hiány csak kreált, és nem valós.
    Avagy arra mutogatnak, aki adná, de nem tudja, mert aki kelti a pánikot, az maga tehet erről a szituációól.
    Nekem mindig bűzlik az, ha félelem alapon próbálnak valamit lenyomni a torkunkon, mert akkor a mögöttes szándék legritkább esetben sem pozitív.

  83. Sunlight@: Én is nézegettem a szóba jöhető topológiákat, amit írsz, hogy nem szereti a rossz cos-fi-t, az a félhidas típus, ez van általában az ON-LINE nagyobb szünetmentesekben ( HP, EATON, stb ) , stabil működésű, egyszerű, de rossz hatásfokú. Az 50Hz trafós kimenetű előnye, hogy nem kell DC-DC konverzió, így ennek a korlátai nem jelentkeznek, de ennek is rossz a hatásfoka pont a nagy trafó miatt. Én a teljes hidas verziót használom, itt az egyik félhíd szinuszos PWM 20Khz-en ( Cree SiC MOSFET ), a másik 50Hz-en forgatja a polaritást. A kihívás a kimeneti alúláteresztő szűrő ( Ide csak MKP kondenzátor jó, a gyengébb minőségűek simán kigyulladnak !), valamint a DC-DC konverter, ami az én esetemben 2db bő 1KW teljesítményű fázistolós ( phase-shifted )kvázi rezonáns teljes hidas tápegység ,35Khz üzemi frekvenciával ETD49 vason, litze huzallal tekerve ( A trafó a korlát, nem tudtam szorosabbra tekerni ), ez a legbonyolultabb, de a legjobb is, mind hatásfok, mind teljesítmény szempontjából. A gyáriak általában a sokkal egyszerűbb, több egységes push-pull topológiát használják, lényegesen gyengébb paraméterekkel. A vezérlést és a szükséges méréseket ( be/ ki feszültség, hőmérsékletek, egy jól bevált atmega16 processzor végzi ) A közeljövőben akarok csinálni egy kb. 3KW- ost , de sajna még nincs rá időm…

  84. 85 – 86.

    Miért gondoljátok, hogy az energiahordozók hiánya nem valós? Ázsia olyan mértékben motorizálódott, iparosodott az elmúlt 1-2 évtizedben, hogy igényük a gázra, olajra megtöbbszöröződik. (Ma az egyik legolcsóbb kúton Ł1.48-ért tankoltam – kb. 632 forint per liter).

    Azt sem értem, hogy a németek a széndioxid kibocsátásának csökkentése(tehát csökkenő szénégetés) és az atomerőműveiknek leállítása mellett hogyan, miből akarják kielégíteni a 84 milliós lakosság és a fejlett iparuk energiaigényét.

  85. Re:87
    Azért valld be, te nem vagy egy szokványos barkácsoló, mert értesz a teljesítmény elektronikákhoz, és nem vagy rest össze is rakni… 🙂
    Ez már lehet hobbi/munka részedről, de javíts ki ha nem így van.

    „MKP kondenzátor jó”
    Így vitte sírba az egyik inverteremet a kedves gyártó, mert spórolt a kondin.
    Hosszú távon az elkók adják meg a kegyelem döfést
    az invertereknek(elektronikáknak), ezzel a legkönnyebb a tervezett tönkremenetelt belőni egy elektronikánál… 🙂

    Re:88
    Azért mesterséges a hiány, mert hirtelen finnyásak lettek a CO2 kibocsátó erőművekre, és az atomra, gáz pedig van, mert nem úri passzióból építették meg az ÉÁ2 vezetéket, ami csak azért nem üzemel, mert az eurokraták szívatják az oroszokat.

    Angolok más tészta. Inkább nem írom le mi a véleményem, mert több lenne benne a kipöttyözött rész, mint az olvasható hsz.
    Most megehetik, amit maguknak főztek, egyék azt angolos gentleman módjára. 🙂

  86. 88 Gyarmathy
    „Azt sem értem, hogy a németek a széndioxid kibocsátásának csökkentése(tehát csökkenő szénégetés) és az atomerőműveiknek leállítása mellett hogyan, miből akarják kielégíteni a 84 milliós lakosság és a fejlett iparuk energiaigényét.”
    Ez egy jó kérdés, ráadásul a züldek bekerülnek a kormányba, akik atom és szén ellenesek.
    Már csak 6 atomerőmű blokkjuk müködik és ebből 3-at még idén leállítanak. Ellenzik az ÉÁ2-t, leállították tavaly az utolsó szénbányát is. Ha nem lesz megfelelő mennyiségű szélenergia, akkor bekövetkezhet a németeknél az e poszt címe.

  87. 89. dajtás,

    Tegnap olvastam, hogy a franciák újabb atomerőművet építenek, meg így is van már ötvenvalahány blokkjuk, amiket nem szándékoznak leállítani. A német energiapolitika érthetetlen számomra.

    Mai hír: „480 forintos felső határt szab a benzinárnak a kormány.” Szerencsétek van otthon ezzel a választási évvel. De hogy április után lesz nemulass, az biztos.

  88. „Katonai konfliktussá fajulhat a belarusz határon kialakult menekültválság, fejezték ki csütörtökön aggályaikat a Belarusszal szomszédos EU-tagállamok, Lengyelország, Lettország és Litvánia. A három ország hibrid támadásként értékeli a kialakult helyzetet, amivel Belarusz szándékosan próbál zavart kelteni. A helyzet szerintük súlyos, és már egész Európa biztonságát fenyegeti, jelentette a Reuters.”

    https://444.hu/2021/11/11/eszkalalodik-a-helyzet-a-lengyel-hataron-katonai-konfliktust-illetve-a-gazcsapok-elzarasat-emlegetik

    Azthiszem nem árt bevásárolni, aki még nem tette.

  89. A németek gőzerővel építik a táj- és kultúridegen förmedvényeiket, amiket úgy hívnak, napelem(park) és szélerőmű. Gyönyörű régiókba beillesztve is, nem zavarja őket a kontraszt. Olvastam egy tanulmányt, amelyben kielemezték, jelen állás szerint az ország energiaigényének kb 1 százalékát adják ezek a „zöldenergiák”. Miközben leállítják azt a pár atomreaktort, a franciáktól vesznek elektromos áramot. Abszurd? Uggyanmár, ne légy finnyás! Természetesen, a „zöldítés” ellenére az árak már évek óta emelkednek. Visszatérve a szélerőművek és napelemek jótékony hatásaira, hogy fog kinézni az ország, ha mondjuk felkúszik a „zöldenergia” aránya 50 százalékra, ne adj Isten 80-90-re? Megmondom, az lesz a legfőbb látványosság, turistacsalogató. A Napelemek előállításának ökológiai lábnyomáról most nem értekeznék, mert minek. Az elektromos autók „takarékos” mivoltáról sem fogok vitát nyitni. Vicc ez a Világ.

  90. 88.Gyarmathy
    Tegnap láttam Kínáról egy filmet ahogy bukdácsolt majd felfejlődött a történelem folyamán.Ugye most rohadtul felfejlődött.20 éve még semmi nem volt Kína.Az utóbbi 3 évben annyi betont használt mint usa az egész évszázad alatt.Oda áramlik az építőanyag , hatalmas felvevőpiac.A kínai dolgozik mint az állat.Mindenki jólétet akar.És sajnos vagy nem sajnos jön is a jólét.Egyre több kínai engedhet meg lakást ,autót fogyasztási cikkeket magának.Namámost 20 év alatt rohadt sokat fejlődtek és folyamatosan fejlődik az átlagember ami egyre több fogyasztást von maga után és gyorsuló ütemben. Tehát a felvásárlásokat tovább fogják folytatni és szerintem gyorsuló ütemben.Ugye kb. 100-150 Magyarországnyi emberről van szó. Ha itt valami porszem kerül a gépezetbe akkor hatalmas gondok lesznek.pl. nem lesz munkájuk a kínaiaknak akik robotolnak a gyárban és küldik haza a pénzt vagy energiaválság lesz vagy akármi. Az evergradeből amúgy nem lett semmi , gondoltam hogy nem lesz, mert technikailag ott ki lehetett egyensúlyozni a dolgot de más jellegű problémánál nem és a nagy városiasodott tömeg ott is megy a levesbe hiszen nagyon városba vonult a lakosság nagy része és ott is szerintem kiépült a bevásárlóközpontban veszünk élelmet elmegyünk kocsival dolog.20 éve még mondom sehol sem voltak szinte.Szerintem ebből óriási nagy baj lesz, persze nemcsak Kína energia és élelemigényéből.

  91. Re:90,91
    Ha az a cél, hogy lenullázák a német gazdasági(katonai)potenciált a belső aknamunkások, akkor jó úton járnak.
    Ilyenek ezek a zöld propagandába bújtatott neomarxisták… 🙂
    Majd ha kellően húsba vág a sötétzöld ámokfutás, akkor fog talán a német lakosság teljesen felébredni.
    Covid tüntetéseken milliós tömegek voltak, de erről a szajha média látványosan nem tudósított, ugyan ez a szitu a migráns kérdésben is, és ez a téma is ugyan ezen sorson lehet most is.
    Egymás között morognak, de nyilvánosan nem merik elmondani.

    Re:93
    Elég sok csúsztatás van abban, amit írsz.
    1%-os energia igény pedig konkrétan nem állja meg a helyét:
    https://www.reuters.com/business/energy/renewable-energys-share-german-power-usage-falls-lower-wind-output-2021-09-28/

    Hogy ki mit szeret a tájban egyéni ízlés kérdése, én pl a szélturbinákat kifejezetten nem szeretem, de a PV mező nem annyira zavar. Hosszú távon úgy sem ez lesz a megoldás…

  92. 92 – Gyarmathy:
    „Azt hiszem nem árt bevásárolni, aki még nem tette.” Szerintem ennél többet kell tenni.

  93. 94. andrew,

    Kína tényleg hatalmasat felfejlődött, de innen már nemnagyon van tovább. A sok beöntött beton pedig nem mérvadó, mert toronyházak ezreiben lakások százezrei ( ha nem milliói) állnak eladatlanul és valószínű, hogy a legtöbbet soha senki nem fogja megvenni és lakni. A felfoghatatlan mennyiségű új út és közművek fenntartása pedig vinni fogja az energiát és a pénzt.

    Mindenütt rohadt nagy baj lesz és természetesen ebből Kína sem fog kimaradni.

    93, 95.

    Az UK-ban rengeteg szélerőmű van már. Szeles időben a termelésük eléri a 13-14 gigawattot is. (Ez Magyarország csúcsfogyasztásának kb. két, két és félszerese, ha jól emlékszem). Viszont gyakran alig fúj a szél, mint pl. ma kora délután is, amikor a termelés 1.5 GW alatt volt jó ideig. Most pillanatnyilag 8GW körül van.
    A Solar energia szintén bizonytalan és kevés, főleg télen, éjszaka pedig semmi. Ezekre alapozni egy hatalmas ország energiaellátását és energiabiztonságát biztosan nem lehet.
    Kíváncsi lennék mik a német tervek, főleg az atomreaktorok közeli leállítása után.

  94. „Az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon a legalacsonyabb Gulyás elmondása szerint, ezért ehhez nem nyúlnak, hanem a kereskedői árrésben fog megjelenni az árplafon. A kereskedőket kompenzálni nem fogják, tette hozzá. A plafon minden benzinkútra vonatkozik, az autópályák mellett lévőkre is. A drágábban árusító kereskedőkkel szemben a bezárás lehet a szankció.”

    https://444.hu/2021/11/11/480-forintos-felso-hatart-szab-a-benzinarnak-a-kormany

    Ha valaki jár magyar autópályákon, csináljon már egy -két fotót a benzinkutak világító tábláiról. Gondolom most 560 forint van kiírva legalább. Hétfőtől meg 480 lesz. 😀 Gondolom ma nincs túl jó napjuk. Jó ideig oda a nagy haszon, lehet még veszteségük is lesz.

    Szóval a kormány meghozta ma a tutit, persze nem az adóbevételekből, hanem a benzinkutak árréséből adakozott. Más fa..val a csalánt, de ezt már megszoktuk.

  95. Re:98
    Majdnem elküldtem, hogy biztosan csökkentik az adókat az üzemanyagon, és így lesz olcsóbb, de látom elővették a jó öreg más … csalánt módszert

    Re:97
    Anno nem csak én, hanem az érdemi döntéshozók is arra jutottak, hogy a megújulók back-up kapacitására legjobb a gáz alapú kiszabályzás, de a jelenlegi helyzetben ez olyan magas energia árakat/ellátási problémákat okozna, hogy most letolt gatyával indulnak a nyugat-európaiak a télnek.
    Sokszor pufogtatott paradigma váltás lesz itt is hamarosan, és az energetika is generálisan át fog alakulni a közeljövőben, ezért sem látsz most érdemi megoldást(régi módszerek nem használhatóak, újakról még nem beszélnek), és ezért tűnik megoldhatatlannak a helyzet, pedig nagyon is megoldható.

  96. 98 – Gyarmathy:
    A tapasztalat azt mutatja, amikor maximalizálják az árakat, áruhiány az eredmény. És akkor le lehet söpörni a padlást, be lehet börtönözni azt, aki ezt megkerüli.

  97. 99. A jövedéki adó már így is az uniós előírás alatt van, ott aligha lehet mozgástér. ÁFA csökkentés megint nem lehetséges.
    Az elszállt amerikai infláció miatti ottani kamatemelés várás most hazavágta az Eurót (vele a Forintot is), valószínúleg elszálltak volna az üzemanyagárak.
    A határmenti forgalom valószínűleg megnő, ez már jelentős árkülönbség.
    Eddig az Auchan, Aldi diszkontkútakon volt a legolcsóbb az üzemanyag, most kb. ez a plafon ár.
    Ha tehettem, eddig a szomszéd kisvárosban tankoltam, érdekes módon, ott ugyanazok a hálózatok legalább 15 Ft-al olcsóbban adták, mint itt.
    Aki meg nem akarja igénybe venni a kedvezményt, az tankoljon prémium üzemanyagot, akkor támogathatja a szegény kúthálózatokat.

  98. Re:101
    Jó ideje Aldinál tankolok, OMW üzemanyagot forgalmaznak, semmi szükségét nem látom a normál benzinkútnak, mert nem akarok 300Ft-ért ásványvizet, és 2-3* áron csokit venni. Az a plusz szolgáltatás, amit adnak(kimerül a WC-ben) nem éri meg a plusz 30-40Ft/liter felárat.

  99. 102. dajtás,

    Az nem világos, hogy az üzemanyagok nagyker árát is befagyasztják – e vagy sem, mert ha nem, akkor az olyan kis kutaknak, ahol te is tankolsz, kampec. Most 25-30 forint lehet nekik az árrés egy liter üzemanyagon(a legolcsóbb kutaknak), amiből ki kell fizetni a rezsit, az alkalmazottakat, karbantartást.
    A mol hálózat biztosan túléli, a kis kutak meg ki tudja (sok valószínűleg nem) és utána majd lehet mindenkinek járni a drága kutakra.

    100. Tibor bá,

    Igen, most maximalizálják az üzemanyagok árait és ezzel az ebből élőket fosztják ki. Majd ha kell maximalizálják a kenyér árát, a tej árát, a liszt, cukor árát és így tovább. Persze a pékek, kereskedők adói, költségei nem változnak vagy inkább nőnek, így ennek az útnak a vége a termelés, a minőség, az infrastruktúra leromlása és az áruhiány.

  100. Re:103
    Aldis benzinkút személyzet nélküli, csak egy csupasz automata van, ami nem túl sok bért kér… 🙂 Hatósági ár pont annyi, amennyiért ők is árulják, így túl nagy bukovári nem lehet, mert eddig is megérte nekik.

  101. „Nem zárhatnak be a benzinkutak csak azért, mert veszteséges nyitva tartaniuk”

    „…nem hirdetethet üzemszünetet és a nyitvatartási időt sem rövidítheti. Ez azt jelenti, hogy a kutak nem zárhatnak be csak azért, mert veszteséges őket nyitva tartani, miután Gulyás Gergely bejelentette, hogy november 15-étől három hónapra 480 forinton befagyasztják a 95-ös benzin és a dízelolaj árát.

    Aki ezt megszegi az 100 000 és 3 millió forint közti pénzbírságra számíthat, ismétlődés esetén pedig egy nap és fél év közti eltiltásra.”

    #https://444.hu/2021/11/14/nem-zarhatnak-be-a-benzinkutak-csak-azert-mert-veszteseges-nyitva-tartaniuk?fbclid=IwAR1kA8u8XABynArP0_nBB9LBOx2GENEeIpqzU3ho0Jhy4wb6s9O0aNOFU-g

    Milyen szép is ez gyerekek. Nem zárhatsz be akkor sem, ha ingyen dolgozol, de még akkor sem, ha veszteséget termelsz magadnak. Főleg szép lesz ez, ha az árbefagyasztás az üzemanyagok nagyker árára nem vonatkozik és mondjuk a következő hetekben drágul az olaj és gyengül tovább a forint.

  102. 105 Gyarmathy
    Erre a kormány az mondja, hogy hát igen, a forgalmazók profitja majd csökkenni fog, ami majdnem azt sugallja, hogy a mocskos harácsoló tőkés majd szépen megelégszik a kisebb sarccal is, van neki elég pénze…
    Ez már olyan Rákosi-féle világot idéz.
    Az fel sem merül, hogy sokaknak ez létkérdés lehet, meg tud élni belőle, vagy nem…
    Persze csodák nincsenek. Másik út az lenne, ha a kormány kártalanítaná őket az elszenvedett veszteségekért, de az megint csak a mi pénzünkből lenne, a mi befizetett adónkból, annyival kevesebb jutna egyéb fontos közcélokra.

  103. A benzinkutas a fizetést megkapja. Akinek benzinkuta is van kisebb sajnálati körbe tartozik.
    Az autopályás extra profit meg…

  104. 107. Konfár Imre,

    „A benzinkutas a fizetést megkapja. ”

    Amíg ki nem rúgják vagy amíg a benzinkút cégszámláján van pénz.

    „Akinek benzinkuta is van kisebb sajnálati körbe tartozik.” Ez igaz, erre játszanak orbánék.

    „Az autopályás extra profit meg…”
    Hát igen, én nem sok pénzt hagytam náluk még európai utazásaim során sem. De most oda járok majd tankolni, ha leszek otthon a következő hónapokban, mert ők biztosan kibírják.

    Azért (akár) veszteséges működésre kényszeríteni egy iparágat milliós büntetések fenyegetése mellett, ezt azért ízlelgessük egy kicsit.

    Mi lesz a következő szint? Konfár Imrének be kell járnia dolgozni ingyen, sőt mindennap fizetnie is kell 5000 ezer forintot. Nem lehet otthon maradni sem, mert egyébként jól megbüntetik. Hogy tetszik?

  105. 106. hubab,

    Ha az üzemanyag nagykereskedők nem vihetik feljebb egy fillérrel sem és nem is trükközhetnek pl. a szállítási költségek emelgetésével, akkor talán kibekkelnek néhány hónapot és nem lesz nagy visszhangja a dolognak.

    Az a gyanúm, hogy sokat fogunk még hallani erről a témáról a következő hetekben és kiderülnek majd a részletek.

    Az viszont borítékolható, hogy elbocsátások százával lesznek minimum, mert a sok alkalmazottal dolgozó kutak, ahol most mondjuk 30-40-60 ft-tal csökkenteniük kellett az árat literenként, mindent megtesznek majd, hogy a kieső bevételt csökkentsék.

  106. Re:109
    Kicsit legalább tisztul a piac.
    Túl sok a benzin kút úgy is, cserébe jó drágák.
    Nekem megfelel a profitábilis automata töltőkút.

    (Azért van ennek egy rendkívül kellemetlen utóíze, Bálint jegyrendszeres eszmefuttatása nincs is annyira messzire ettől…)

  107. 110. dajtás,

    Az a baj, hogy a kicsik fognak bukni. Ha kevesebb lesz a kút (ráadásul ezek nagy része is egy kézben) akkor kisebb lesz a verseny és drágulás lesz.
    Meg lehetett eddig is nézni, hogy mennyibe volt az üzemanyag ott, ahol egy kút volt a környéken és mennyibe került a városban, ahol több kút verseng a vevőkért.

    Az automata kiskutad bizonyára megmarad, legfeljebb majd emel egy kicsit a profitján (a piac ’tisztulása’ és az árbefagyasztás után).

  108. Ma tankoltam az Aldi kútnál, 470 Ft volt literje. A többinél 480, vagy 10 Fillérrel kevesebb.
    Tömeg sem volt, itt egyedül voltam, a többinél néhány kocsi.

  109. Re:111
    Annyira nem kicsi kút, 4 kútfej van rajta, és rendszeres a sorban állás, főleg akkor, ha beáll egy kamion, és 500 liter üzemanyagot akar tankolni… 🙂
    Környéken van egy Auchan kút is, szinte fillérre ugyan azzal az árral, min 2× annyi kútfejjel, szóval én a vadnyugati 50-60Ft-al drágább kutakat nem sajnálom.

  110. 113. dajtás,

    Asszem meg is van a válasz az egyik kérdésre.

    „Öt forinttal emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára

    Öt forinttal emelkedik a benzin nagykereskedelmi ára, írja a 24.hu a holtankoljak.hu információi alapján. Ez azt jelenti, hogy a benzinkutak üzemeltetőinek ennyivel többet kell fizetni szerdától a benzinért, de csak 480 forintért adhatják tovább.”

    https://444.hu/2021/11/15/ot-forinttal-emelkedik-a-benzin-nagykereskedelmi-ara

    Ugye milyen szép. A kutasok szimpla kirablása folyik és mindez azért, hogy a fidesz népszerűsége növekedjen.
    Ha már befagyasztották, akkor a nagyker árat miért nem fagyasztották be? Vagy miért nem az áfát viszik lejjebb (ha a jövedéki adót nem lehet úniós szabály miatt)?

    Mindenki sorra fog kerülni!

  111. Ha a kormány nem lépi meg a benzinár befagyasztását, akkor lehet hogy januárban 600-700 forintért lehetne tankolni. És nem csak nekünk, hanem a vállalkozóknak is, akik szépen beépítik a fogyasztói árakba.

  112. 115. yodika,

    Hurrrrrrá!! Remélem azért, hogy nincs fiatal leánygyermeked, mert – ha még tart ez a világ pár évig – mire felnő, addig be lesz vezetve az első éjszaka joga is!

    De eddig sem kell várni, elég viktor bácsit megtenni 4.-re is és májustól lesz ám meglepi.

  113. 115. yodika

    Ha januárra tényleg az általad írt árak lennének a reálisak, akkor az ár befagyasztás nem azt jelenti, hogy 480-ért fogsz benzint kapni, hanem azt, hogy nem fogsz benzint kapni. Javaslom még most vegyél egy erős bicikli lakatot, mert kurrens cikk lesz a bicikli.

  114. 114: Meglásd, hamarosan a Mészáros-Oil felvásárolja a csődbemenő kutakat, és lesz egy szép új hálózat a piacon, hiszen a gázszerelő nyilván az egyéb szénhidrogénekkel is elboldogul…
    És amint elég nagy piacot felvásárolt nyomott áron, megszűnnek az árkorlátozások és dől majd a della Lőrinchez, aki gyorsabban gyarapszik, mint a Cukorhegy…

  115. Re:118
    Szegény Andika férjét miért piszkáljátok már, milyen nehéz lehet neki ennyi felé szakadni, és finanszírozni a NER rendszert.
    Tippre 10% megy zsebre, maradék megy máshova.
    Nagy a család na, és ő oda merte/meri tenni az arcát is… 🙂

  116. Nagyon jó interjú Stumpf-Biró Balázs jövőkutatóval arról, miért nincs kiút a helyzetből. A fő okok az emberiség őskori mentalitása, a klímaválság és az ezzel járó élelmiszer-válság, és az energiaszakadék, valamint a Tipping Point, vagyis Fordulópont, vagyis amikor egy folyamat állapota eléri azt a kritikus stádiumot, ahonnan már önjáróvá válik, és többé nem fordítható vissza. 🙁

    https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/jovo/mar-csak-arrol-donthetunk-mit-kezdunk-az-emberiseg-megmaradt-idejevel-interju-stumpf-biro-balazs-jovokutatoval/

  117. 120 – Camelia:
    Ezek szerint Stumpf-Biró Balázs évek óta olvassa bejegyzéseimet, te viszont nem. Átlagosan három havonta leírom, hogy van olyan emberi tulajdonság, ami a múltban előre vitte az emberi fejlődés, most viszont nem csak gátolja, de a vesztét okozza. Plusz kár erőlködni, a sorsunk be fog teljesülni.

  118. 120: ??? Én vitattam ezt valahol? Én speciel véletlenül sem erőlködöm azon / drukkolok annak, hogy ez az emberiség fennmaradjon. Én a természetnek drukkolok, és a kettő nyilvánvalóan nem kompatiblis egymással.

  119. Camelia@ : Ez a Manus pont azt mondja el magyarul, amit az a professzor amit már többször belinkeltem: A hogyan élvezzük a világvégét címmel előadott, már kb. 2 éve, szóval semmi újat nem mondott.

  120. Re:125
    Mindenből van kiút, de az tény, hogy amit elénk raknak, és amiből főzni kell, abból nem lehet a megoldást kirakni.
    Megoldás szükségszerűen paradigma váltással oldható meg, de nem a Great Resetes utópiával, amit a szuper elit éppen ránk akar erőltetni…

  121. Az életben nem hittem volna , hogy Európában, éppen Európában, az emberi jogok, a polgári szabadság, a polgári jólét fellegvárainak gondolt országaiban történik meg a szabadság legmegrázóbb sárbatiprása:
    Németország és Ausztria, valamint Hollandia fontolgatják az oltatlanok házifogságba vetését!!!!
    Nem hittem volna, hogy éppen eme három országban, kedélyes, jóviális, jóhangulatú , barátságos légkörű , magasan civilizált népesség hazájában jöhet létre egy társadalmi rémálom, olyan, amiről még Orwell sem fantáziált. Ha Kina jelentette volna be ezen szörnyüségek bevezetését, szempillám sem rebben, teljesen természetesnek veszem! De Európa közepén, a legliberálisabb államok jöjjenek ilyesmivel, erre nincsenek szavaim, ez hihetetlen.
    Hol van, illetve hol lesz a dolgok vége, mit hoz még ki a társadalmakból a virusjárvány, mit tartogat ezen a téren a jövő úgy társadalmi, mint gazdasági vonatkozásban a világra nézve???
    Mi van akkor, ha minden eddigi esemény csak tesztelni akarta a társadalmakat, hogyan és mit, mennyit birnak ki az emberek, bezártságot, elkülönitést, mennyire lehet terhelni a kórházakat, közszolgáltatásokat, hogyan bevetni a rendfenntartó erőket, és mindebből mennyit bir ki a lakosság lázongás nélkül, stb??
    Zavaró, ijesztő gondolatok arról, mennyire próbára tesznek minket , a türelmünket, vagy birkaságunkat.

  122. 127. Balázs.
    Operation Dark Winter szimulációt 2001 június 22.-én hajtották végre amerikában.
    Egy bioterrorista támadást szimuláltak, ahol többek között hullák, fertőzöttek, vakcinák, vakcina-megtagadók és az emberi jogok korlátozása volt górcső alá véve.
    Keress rá…linket sajnos nem tudok, mert szedik lefelé a régieket.
    Ha most ez fut élőben, akkor nincs tovább hátrálni…

  123. @128 Valaki:
    „Keress rá…linket sajnos nem tudok, mert szedik lefelé a régieket.”
    Semmi különlegeset sem találtam, amit el kellene titkolni vagy távolítani a netről. A Google csillió linket talált a témában. A Wikipédián is van róla bejegyzés.

  124. 129.vasgyuszi.
    Nálam 2szer 404page not found volt.

  125. 130. Lehet, azt kell elolvasni, ami van. Nem azt, ami nincs.
    🙂

  126. 128, Valaki:

    miért nem célirányosan az USA kormányzati honlapján kutakodsz először, mint tények forrása?
    *vévévé pont govinfo pont gov*

    A covid-ról is számos nyilvános jelentés olvasható ott.

  127. Re:127
    Valami nagyon félre ment a tervben, ha ennyire be akarnak keményíteni…
    Máskülönben semmi értelme nincs, mert az oltatlanok nem fertőznek jobban, mint az oltottak, sőt az oltottak is ugyan úgy fertőznek, ergo a kényszer házi karantén egy szélsőségesen és szándékosan félreértelmezett alkotmány ellenes húzás lenne.
    Ha azzal takaróznak, hogy az oltatlanok veszélyesek a társadalomra, akkor ez nettó hazugság, mert az oltottak is ugyan úgy fertőznek. Őket persze nem zárják házi karanténba miatta. Megjegyzem a hamis biztonság érzet miatt(csak az oltás működik ami megvéd) nem is hordanak maszkot, és ugyan úgy elkapják a vírust, és csodálkoznak, hogy ezt hogy, miért(itt bukik le a propagandában a csúsztatás).

  128. 133,dajtás
    Tudod mi akasztott ki engem az oltatlanok háziörizetre itélésében?
    Az emberek viszonyulása a dologhoz!
    Nemrég ment le a tévében a déli hirösszefoglaló.Mivel az oltatlanok tervezett háziörizete, nagy szenzációszámba megy, hiszen ilyesmi eleddig sehol a világon nem volt, nos a stáb Ausztriából küld egy helyszini riportot egyenes adásban:Mint kiderül, az osztrákok már meglépték , mától kezdve kezdödhet náluk a határozat életbeléptetése.
    És tudod ,mitől akadtam ki, de nagyon?
    A stáb 15 embert kérdezett meg a bécsi utcán, mi a véleménye a dologról, 11 ember HELYESELI a kormányintézkedést!!!!
    A TÖBBSÉG nem bánja, söt, helyeseli mit tesz, vagy sem a kormány a lakosság egy részével.Ma háziörizet, holnap ausztriai Recskpuszta!
    Te jó ég, milyen változáson ment át az emberek többsége az utóbbi néhány évtizedben???

  129. Re:134
    Osztrákok a jó dolgukba tök hülyék lettek(beleértve a „fejlett” nyugatot is).
    Éltek volna a kommunizmusban, akkor erre automatikusan elő jött volna a régi reflex.
    (Mai Tibor bá’ poszt ezt jól mutatja, benne él még a régi reflex)

  130. 135.dajtás
    További hirek, most már a rádióból:
    ugy néz ki, hogy München lemond az idei karácsonyi rendezvényekről, nem számit oltott, oltatlan, mindenkit megfoztanak az ünnepi kivilágitott utcák, terek, az ünnepi vásárok, a vidám kavargás élvezetétől, amivel esetleg egy kis évzáró örömöt lehetett volna engedni a népnek az idei nehéz esztendő elteltével.
    Most ezt is elveszik tölük! Elöreláthatóan máshol is követni fogják a bajor példát, sötétek maradnak a vásári bódék, néptelenek a terek.
    Mit lehet még elvenni az emberektől, mikor robban a nyugati ember?
    Sokak állását, munkáját, megélhetését már elvette a járvány okozta gazdasági visszaesés, másoktól elvették a kormányok a nem oltakozás miatt. Sokak szabadságát veszi el mától kezdve az osztrák kormány, a jelenség tovább terjed majd, ebben biztos vagyok.
    Mi jöhet még? A szinte teljes gazdasági élet újbóli államositása, a kisválallkozások szétverése, ellehetetlenitése által?
    Ezt a volt kommunista országok már egyszer megélték, és kiderült, hogy NEM müködik, akkor most miért ismét?

  131. 134 – 135.

    De rossz az osztrákoknak. Bezzeg magyar megedződött, nem korlátozzák emberi jogaiban, maszk nélkül tüsszöghet zárt helyeken is egy halálos vírus tarolása közepette, mehet politikai nagygyűlésekre, tömegrendezvényekre, nermutyis ostoba kiállításokra.

    A nyugat is tök hülye lett, bezzeg az egykor kommunizban élő magyarok, románok, ukránok, oroszok, bolgárok milyen okosak.
    Elég ránézni a halálozási adatokra, hogy lássuk mennyire így van ez.

  132. Re:136
    Bezzeg a Ramadan meg lesz tartva, nézd majd meg…
    (Nem az iszlám vallással van bajom, hanem az álságos kettős mércével, amivel az őslakosokat szívatják.)

    Van kint a sógoréknál oltatlan közeli ismerős, megkérdezem mi hány méter náluk, mert szereti a média túlfújni a dolgokat.

    Re:137
    Az érveléssel az a baj, hogy a házi őrizet nulla megoldást ad, teljesen fölösleges, mert a fertőzőt szokták karanténba zárni, nem fordítva… Ez nettó presszió az oltatlanok irányába, hogy be legyenek oltva, mert azt nem merik, hogy kötelező legyen, de a szabadság korlátozásával rákényszerítik őket az oltásra.
    Ha megoldást akarnak, akkor kötelező maszkhasználat kell, szigorú karantén a fertőzötteknek, ezt csinálják távol-keleten is, ahol az oltási kampány elején vannak.
    (Igazából oltási kampány után is ugyan ezt kell csinálni, mert az oltottak is fertőznek).

  133. 134: Nem kell mindenféle rémképeket vizionálni. Abszolút jogos az, hogy az oltatlanok el legyenek választva a normálisan gondolkodni képes többségtől, én is támogatom.

    „Az oltatlan emberek mindenkire veszélyt jelentenek, ha megfertőződnek, mondják a fertőző betegségek specialistái

    Az oltatlan emberek potenciális variánsgyárak – mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ fertőző betegségek osztályának professzora a CNN-nek a Napi.hu szerint. Ezt azzal magyarázta, hogy az új koronavírusváltozatok egyetlen forrása a fertőzött személy teste.

    Minél több az oltatlan ember, annál több lehetőség van a vírus szaporodására – jelentette ki Schaffner, aki szerint amikor a szaporodás megtörténik, mutálódik, és egy „olyan variánst dobhat ki, amely még súlyosabb lesz a későbbiekben”.

    http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/az_oltatlanok_miatt_alakulnak_ki_a_virusmutaciok

  134. Nem túl egyszerű helyzet. Egyfelől az ember önrendelkezési jogának a jelentős korlátozása, másfelől egy halálos világjárvány megfékezésének igénye. Ki az egyikre, ki a másikra szavaz. Ízlés dolga.

  135. 134 Bálint

    Arra azért kiváncsi lennék, hogy hány embert kérdeztek meg valójában, mire összevágva fel tudtak mutatni 11 abnormálist..

  136. Re:139
    ” egyetlen forrása a fertőzött személy teste.”
    Ok, értem, ez teljesen logikus, szerintem is így van.
    Akkor már csak egy kérdésem van: mi van az oltott, de fertőzött betegekkel?
    Ők nem variáns gyárak, hova tovább nem pont egy „R” faktoros korona vírus gyárak, mivel a vírus kényszerítve van a mutálódásra(túlélésre) az oltott testében a „vakcinák” miatt?

  137. Aki részt vett valaha energetikai képzésen valamilyen szinten, az tudja hogy hogyan vannak priorizálva a magyarországi villamosrendszerben a fogyasztók arra az esetre, ha szűkében lennénk a villanynak. A vízművek ellátása a fő prioritásban van, vagyis mégha a lakosság le lenne is kapcsolva, a vízművek remekül pöfögnének tovább. Elnézést hogy megzavartam a napi paranoiát, tudom hogy nagy igény van rá, sziasztok! 🙂

  138. 43 Pável, ok, na de Paksot nyilván rögtön hagynák megfutni az első kis gebasz esetén, ugye? Ez csak logikus.

  139. 139. Camelia.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/oltas-vakcina-koronavirus-covid-19-jarvany-kariko-katalin-mutacio-pfizer-virus.725684.html
    „…Ahogy a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikkben a Harvard orvosai beszámoltak róla, a variánsok megjelenését nem az oltások okozzák, hanem olyan emberek fertőződése, akik immunrendszert gátló kezelés alatt álltak….”
    Jó lenne végre felébredni a csipkerózsika álomból. Ott tarunk, hogy egészséges embereket korlátozunk a „védett” emberek érdekében.
    Te pl mikor lettél beoltva? …honnan tudod, hogy védett vagy? Honnan tudod, hogy meddig vagy védett? Honnan tudod, hogy, mikor melyik oltást kell beadatnod? Honnan tudod, hogy melyik szakértőnek higyj? Honnan tudod, hogy mik lesznek hosszútávon a vakcinák mellékhatásai?Honnan tudod, hogy oltottként nem terjeszted e a fertőzést?Honnan tudod, hogy oltás nélkül milyen a betegség lefolyása?…nem sorolom tovább.
    Én csak egyet tudok. Valamikor meg fogok halni. És szabad emberként fogok meghalni, akármilyen büntetést, vagy korlátozást szabnak ki rám. És tudod miért? „Mert így döntöttem”

  140. https://www.brusselstimes.com/news/belgium-all-news/193662/belgiums-most-vaccinated-province-also-has-highest-number-of-covid-cases/?fbclid=IwAR3B4_ruc8_bZeQ5LGyytjFamMvvZqNijEgVl1mU2-CutcC4s3a67RajdjA
    Belgium legtöbbször beoltott tartományában van a legtöbb Covid-fertőzött is
    Kérlek ne kezdjétek el a mantrát, hogy nem az elkapástól véd hanem a súlyos kórházi esetektől ill. haláltól. Itt nem ez a helyzet a csodálatos világunkban teljesen leépült/leépítették az egészségügyet ezzel van összefüggésben. Aki egy picit is rá lát erre a területre megdöbbentő folyamatokról tudna beszámolni. Nem csak nálunk.

  141. 145. Valaki

    Gondolkodásra ösztönző kérdéseid, szembe mennek a jelenlegi dogmával.

  142. 146. SzJ,

    Nem kezdem el a mantrát, csak két számot mondok.

    Belgium
    2020 november 1 – 16 között covidban meghaltak száma: 2676
    2021 november 1 – 16 között covidban meghaltak száma: 390

  143. 145. Valaki,

    Majd kötelező lesz ez is, mint már jónéhány kötelező oltás van. Ez még új, küzd vele a világ és tanulja, keresi a válaszokat, keresi az utat, hogy mit tegyen.

    Gondolom megkaptad a kötelező oltásokat. Ha majd kötelező lesz, ezt is meg fogod kapni.

  144. 148, persze így van, csak közben megszületett több protokoll a gyógyításra és néhány gyógyszer alkalmasnak minősült a megelőzésre / kezelésre. Egy bites gondolkodás!

  145. SzJ,

    „Egy bites gondolkodás!” Mire gondoltál pontosan?

    Egyébként a gyógyszertől(tablettától) nem félsz, csak a vakcinától? Ha le kell nyelni, akkor rendben van, ha beszúrják, akkor az már nem oké? 🙂

  146. 149. Gyarmathy.
    Igen megkaptam. És azok védenek is. Ez meg jóesetben megvéd a kórházba kerüléstől és a súlyos lefolyástól.
    Még 1 év sem telt el, de már a 3. kell? Komoly…
    Szóval köszi nem…nem vagyok tűpárna.☺

  147. 152. SzJ,

    „Igen megkaptam. És azok védenek is.”

    Vaóó, megtaláltad a tutit? Klassz, de szólj már pl. az oroszoknak, románoknak és akiknél nagy a gáz.

    Nézzük csak Oroszországot, ahol kb. két és félszer kevesebb a beoltottság, mint a belgáknál, náluk mi a helyzet.

    2020 november 1 – 16 között covidban meghaltak összesen: 4963
    2021 november 1 – 16 között covidban meghaltak összesen: 18 855

    Gondolod hozzájuk nem jutott el a tuti tabletta meg protokoll?

  148. Nézzük Romániát is. Náluk is rendelkezésre állt már a nyáron bőven, a kellő mértékben a nyugati vakcina, mint a belgáknál, csak Románia lakossága mostanában érte el a 30%-os beoltottságot, míg a belgák 76% – nál járnak.

    Nincs kedvem sokat számolni, így csak 7 napos átlagot írok.

    Románia: 2020 november 16-án a covidban meghaltak hét napos átlaga 149 halálozás volt. Tehát november 16.-án az elmúlt hét minden napján átlagosan 149-en haltak meg covidban.
    2021 november 16.-án ugyanez az átlag 397 halálozás volt Romániában.

    Belgium: 76%-os átoltottságnál a halálozás egynyolcadára esett kb.
    Romániában 30%-os oltottságnál kb. két és félszeresére nőtt.

    Mit jelenthet ez? A románoknál is csökkennie kellett volna valamelyest, hiszen őket is (bár alacsony arányban) ugyanazokkal oltották, mint a belgákat, mégis a románoknál csökkenés helyett nőtt a halálozás rendesen? Miért?

  149. 142.dajtás: „mi van az oltott, de fertőzött betegekkel?” Ez egy nagyon fontos kérdés, főleg, mert sokan nem értik! Nekem manapság már nem ambícióm az ismeretterjesztés, mert nem hiszem, hogy hatékonyan tudnám tenni. De tisztelem kérdésedet.
    Tehát : „mi van az oltott, de fertőzött betegekkel?” Hát nem betegszenek meg súlyosan. Miért? Mert nem károsítja sok szervüket, szöveteiket az korlátlan vírusszaporodás. Mert az ellenanyagok nagyon jelentősen akadályozzák azt. Közben van ideje a saját immunitás beindulásának, kialakulásának is. Itt nagyon érvényes az „aki időt nyer, életet nyer” mondás.

    Továbbá: (az oltott fertőzöttek)”Ők nem variáns gyárak”?
    Hát nem egészen. Ha egy oltatlan személyben a vírusszaporodást vírusgyárnak, variánsgyárnak vesszük, akkor a magas ellenanyagszintű oltott fertőzött csak egy kis műhely, nagyságrendekkel kisebb termeléssel. Egyáltalán nem ugyanaz! Nyilván a kevesebb vírus kevesebb vírusürítés, kevesebb fertőzés.

    A mutáció egy másolási hiba. Nem a vakcinák okozzák, hanem mindig van valamennyi. Minél több vírusszaporodás, minél több másolás, annál több mutáció. Oltott személyben kevesebb másolás (mert az ellenanyagok a vírusok jelentős részét hatástalanítják), kevesebb hiba, kevesebb új variáns lehetősége.

    A koronavírus egyetlen erőforrása, táptalaja az élő emberi test. Az oltott személy mérgezett táptalaj számára, ha meg is él, sínylődik benne. Az oltatlan, tiszta táptalajon robbanásszerűen szaporodhat, csak az immunrendszer léphet közbe, ebbe van a lutri, hogy időben és erővel-e.
    Ha oltott vagy az olyan, mintha maradna egy öngyújó a zsebedben, a pici gáz- vagy benzintartályával. Némileg tűzveszélyes. Aki oltatlan az olyan, mintha gázpalack vagy egy benzines kanna lenne a kezében. És azt is el kell fogadnunk, hogy az utóbbiakkal nem szállhatunk fel a buszra, hiába kiabálnánk, hogy ez emberi és alkotmányos jogaink korlátozása. De láthatóan olyanok kiabálnak és követelőznek, akik a „gyúlékony” fogalmával sincsenek tisztában.

  150. Valaki 145. : Ennyi megválaszolhatatlan kérdéssel érthető hogy nehezen és igen nagy kockázattal tudsz csak dönteni. Esetedben még az is sokkal kisebb kockázat lenne, ha biológiai ismeretekkel rendelkezőkre bíznád magad, mint érzelmeidre.
    De ha félsz azoktól akik tudnak valamit és gonoszoknak hiszed őket akkor saját félelmed csapdájában vagy. Magadnak kell kimászni.

  151. 154.
    Tisztelt Tibor bá’!

    Úgy látom, úgy érzem, nagyon szűk keresztmetszeten szemléli a probléma gyökerét.
    (Félreértések elkerülése végett, én ezt nem sértésnek szántam!)
    Sajnos itt már nem arról van szó, hogy a szúrás okozna félelmet az emberekben, inkább arról, amit jól láthatóan, e köré építenek..
    Mert hogy egy igen mocskos világ van kialakulóban, azt még az is láthatja, ki behunyja két szemét.
    Maximum nem mer tudomást venni róla..

  152. 156. Csont
    Van bizonyítékod arra, hogy az oltatlan veszélyt jelent az oltottra, pláne, ha tünetmentes?
    Ha az elméleted igaz, oltottként mi okod van félni?
    Milyen védőoltás az, ami passzív, 3-4 hónapos ellenanyagos védelmet ad?
    Mi van akkor, ha én nem akarom antigéngyárrá változtatni a testem, mert tudom, hogy az a későbbiekben az autoimmun betegségek melegágya?

  153. 159. read only,

    „Van bizonyítékod arra, hogy az oltatlan veszélyt jelent az oltottra, pláne, ha tünetmentes?”
    (Csont-ot kérdezted, de nekem is eszembe jutott ez – az).

    Az oltatlan veszélyt jelent az oltatlanra elsősorban, arra az oltatlanra, akit valami miatt nem lehet beoltani.(A többire is, csak azok meg is érdemlik).

    Veszélyt jelent az öreg oltottra, mert az időseknél már gyengébben működik a vakcina(meg néha egyáltalán nem), így számukra egy oltatlan fertőzöttel való találkozás könnyen halálos lehet.
    Az oltatlan veszélyt jelent a fiatal oltott, de krónikus betegre, mert lásd az előző pont.

    Az oltatlan – ha megfertőződik – sokszorosát üríti a vírusnak, mint az oltott fertőzött és jóval hosszabb időablakban fertőz, mint az oltott.

    Az oltatlan fertőzött sokkal jobban és sokkal tovább fertőz, mint az oltott fertőzött.

    Az oltatlan fertőzött könnyebben kerül kórházba és sokkal tovább lesz ott, leterheli az egészségügyi kapacitásokat, így nem jut másra, pl. tervezett műtétekre.

    Az oltatlan maradjon otthon a seggén. A fontos helyekre elmehet, Ausztriában is ez a helyzet. Gyógyíttatni magát, boltba, patikába, ha családtagja bajba kerül, sőt még kutyát sétáltatni is kimehet. Közösségbe meg ne menjen, csak ha nagyon muszáj.

  154. 159.read only: Ne aggódj, nem félek 🙂
    Amiket leírtam, nem az „elméletem”, hanem az ismereteim. De nem akarom rád erőltetni. Ha nem érdekel, ne foglalkozz vele. Csak azért írtam, mert felvetődött egy kérdés, amivel sokan nincsenek tisztában, de van akit érdekel. Esetleg dajtás is komolyan kérdezte.
    Engem csak úgy érdekel a világ megismerése, különösképp egész életemben az élő világé. Pályám is ez alakította. Most a covid biológiai vonatkozásai, működése is érdekel és szerencsére régi diáktársaim közt van alkalmam ilyesmiről orvosokkal, biológusokkal, mikrobiológusokkal beszélgetni, újabb ismereteket is szerezni.
    Örülök, hogy Te is megtalálod a neked megfelelő információ forrásokat.

  155. 161 Gyarmathy
    Erre voltak tanulmányok, hogy az oltott, vagy az oltatlan ürít-e több vírust. Nem emlékszem szignifikáns különbségekre, még olyan is volt, ami az oltottakat hozta ki nagyobb vírusürítőnek.
    Eleve egy oltott fertőzött a védeccségijével szabadabban mozoghat és fertőzhet.
    Másrészt mivel ezek a vakcinák rövid ideig tartó ellenanyagszinttel védenek(nincs nyálkahártyán is ható, aktív sejtes immunitás) nem igazán befolyásolják, hogy mi történik az ember felső légútjaiban. És ugye az ember alapesetben nem a vérét szokta kitüsszenteni.
    Úgyhogy egyre átlátszóbb az oltatlanok bűnbakká nyilvánítása.
    Az a szomorú, hogy sok ember vágyja és követeli a diktatúrát, pedig ez a diktatúra csak kezdetben lesz az oltatlanoké, sorra kerülnek az oltottak is.

  156. 160.Gyarmathy: Magam részéről hálásan köszönöm kiegészítésedet. Az érdeklődők nevében is mindig hálás vagyok az ilyen türelmes és szakszerű ismeretátadásért. Neked is , másoknak is. Magam sajnos lusta vagyok ilyesmire mert itt általában nem az érdeklődés hanem a kötözködő támadás tapasztalható. (Azoknak meg a tököm… 🙂 )

  157. 162. read only,

    „Az a szomorú, hogy sok ember vágyja és követeli a diktatúrát, pedig ez a diktatúra csak kezdetben lesz az oltatlanoké, sorra kerülnek az oltottak is.”

    Korábbi hozzászólásaid is, de már a kérdéseid jó része is tele vannak prekoncepciókkal(mondhatnám,hogy hamis állításokkal).

    Amikor anno (1969 körül) a kanyaró ellen kezdtek el kötelezően oltani, az vakcina diktatúra volt? A Diftéria elleni az mi volt?
    Van még egy csomó (biztosan te is megkaptad jó részét).
    Olvasgass itt pl egy kicsit: http://www.oltasbiztonsag.hu/?V%E9d%F5olt%E1sok-bevezet%E9se-%E9s-f%F5bb-v%E1ltoz%E1sai-Magyarorsz%E1gon&pid=121

    Most lesz még egy, ez már diktatúra? Vagy csak túl sokat olvasgatsz oltásellenes propagandát?

    163. Csont,

    Köszi, de visszaveszek, ma is túl sok időt töltöttem itt.

  158. 164.Gyarmathy
    Nemcsak a vakcina diktatúrára értettem, a vakcina csak a felvezető, lesz az még kiterjedtebb is.
    Az általános védőoltásokkal nem jó ezt most összehasonlítani. Eleve nem egyszeri védőoltásról van szó, hanem egy állandó immunboosterről, amivel kapcsolatban már utaltam az aggodalmaimra. Idén tavasszal néztem egy interjút Pardi Norberttel, ő Karikó szárnysegédje. Az ürge nem tudta megmondani tavasszal, hogy meddig tart az immunitás. Állított fél, de inkább egy évet, vagy többet, de semmiképpen nem 3-4 hónapot. 😀 Ennyire volt képben. De ezek még véletlenül sem kísérleti stádiumban levő anyagok, á dehogy. 🙂
    Oltásellenes propaganda? Nem inkább oltáspropaganda? Még ha csak az lenne..,
    Minek lehet nevezni azt, mikor emberek alól kirúgjuk a sámlit. Zsarolással, kényszerítéssel elvesszük a munkahelyüket, megélhetésüket, létalapjaikat ássuk alá. Mindezt csináljuk vészhelyzetben, szakemberekkel is. És még ez sem elég, sokan még többet követelnek.

  159. 157. Csont.
    Mitől kellene félnem?? Valaki elmondhatná nekem, hogy miért oltassam be magam, ha egyrészt nyájimmunitásról már nem beszélhetünk, és átestem a „fertőzésen”, minimális tünetekkel.
    Visszadobhatnám a labdát, hogy miért érzelmi alapon döntöttél arról, hogy oltattad magad? Miért félsz a vírustól? Azt sem tudják,hogy kit fertőz meg könnyebben, kinek lesznek tünetei, ki kerül kórházba. Persze olvastam róla, de azokat időről időre felülbírálják.Hubab miért nem fertőződött meg és a neje miért volt nagyon beteg?

    Tegnap történt…a sereg nagyon komolyan veszi a történetet…szóval van tesztelés(oltottnak, oltatlannak) és kontaktkutatás is.
    3 kolléga bejött dolgozni betegen. A főnökük elküldte őket tesztelni, amire a válasz, hogy ez biztos nem covid, mert oltva vagyok. Nem baj, kell a teszt- mondta a főni.
    Mindhárman pozitívak lettek. 10 nap karantén nekik és a kontaktoknak is.
    Szóval csak az oltással megfogni a járványt lehetetlen…ugyanolyan hamis biztonságérzetet ad, mint a maszk. És ezt nem érzelmi alapon mondom…ezek a tények.
    Tehát nem túlzok, ha azt mondom, hogy a terjedés szempontjából nézve a márc-ápr.-ban oltottak sokkal veszélyesebbek, mert olyan enyhe tüneteket produkálnak, hogy azt gondolhatják, hogy ez csak egy nátha….
    Az elmúlt időszakban rengeteg kommentet elolvastam, hogy más nézőpontokat is ismerjek. Ne gondold azt, hogy aki nincs beoltva az mind fél. Ellenkezőleg…
    Persze akad szép számmal olyan is, aki bevette a chip-es, oltás=halál történetet, de a legtöbben érvekkel támasztják alá azt, hogy miért nem kérik az oltást.
    Meg persze jó sokan szarnak az egészre☺
    No de a lényeg…az oltottak embertelen megnyilvánulása az oltatlanok irányába.
    Olvass nyugodtan bele pl. a hvg kommentszekciójába.
    Azt a mérhetetlen gyűlölködést, megvetést amit ott tapasztaltam…le sem írom.
    Tapsikolnak, hogy kötelezik a munkahelyek, de abba már nem gondol bele a buta fejével, hogy mi lesz ha elmegy pár 100..1000 tűzoltó, rendőr, katona, tanár.
    És a legmorbidabb,hogy követelik a szigorításokat!
    Régebben olvastam…
    „Olyan rettegést és káoszt hozunk a világra, hogy az emberek maguk fogják követelni az új világrend felállítását”

    Tiszta sor, hogy előbb utóbb elő fognak állni egy „all in one”…egy széles spektrumú oltással(a cepi, meg a gavi már rajta van az ügyön), mert a jelenlegivel „semmire” nem megyünk.
    Na ott már biztos lehetsz abban, hogy benne lesz a chip és az oltatlant teljesen kizárják a társadalomból…. és mindezt az oltottak érdekében és hogy ne fordulhasson elő hasonló.
    Szerintem….

  160. Először azt hittem eltévedtem, az áramszünetes témában született kommenteket akartam olvasgatni, de látom már, hogy a COVID áramszünet esetén is terjed… 🙂

  161. 155, Gyarmathy:

    valószínűleg van egy olyan határérték a lakosság összlétszámára vonatkoztatva, ahol mindegy hogy, pl. 33 % már kétszer is oltva van és mégis növekszik a halálozások száma.
    Szerintem még kevés a lúd (teljesen és folyton oltott), hogy disznót (nyájimmunitás) győzzön!
    Biztosra veszem, hogy legalább 40-50%-os totális átoltottságnál tud csökkeni a halálozások és fertőzések száma. És minél több lesz az adott időszakban a jelenlegi ismereteink szerint a teljesen immunizáltak száma, úgy fognak csökkeni pár hetes késéssel a romló számadatok.
    De keresgélni fogok a témában, nagyon érdekes dolgot vetettél fel Gyarmathy!!

    Ezért hozott kiugróan sokkal kevesebb halálesetet az idén Belgium, mint ugyanekkor tavaly!

    158, Gyurma:

    azért van mocskos világ kialakulóban, mert a Covid elhozta a globális vírusos világvégét…és ez ezzel jár.
    Amíg a vírus szaporodását nem szelídítik a felelősségteljes emberek részvételével és az EU Polgári Védelmi Főigazgatóságainak irányításával ENDÉMIÁVÁ, addig ez lesz minden évben, amit most tapasztalunk magunk körül.

    Az értetleneket egyébként muszáj lesz – mint a szerencsét próbáló migránsokat izolálni – körbekeríteni és korlátozni, mert az állandó össztársadalmi karanténozgatás gazdasági károkozással jár. És tovább borítja a dominót (radikálisok a netten, dezinformáció, felesleges pánikolás, boltok megrohamozása, árufelhalmozás…)
    Már ne is haragudj, hogy ezt sokan diktatúrának és új világrend bevezetéseként vélelmezik.
    Nyilván ezért végeztette el az USA kormánya a szimulációt a biológiai fegyverre, hogy a nemzetbiztonsági kockázatot előre felmérje…pont úgy mint a Varsói Szerződés tagállamaiban a hidegháborús polgárvédelmi gyakorlatok eredményéből is levonták a konzekvenciát annó.

    Szerintem ez egy olyan kritikus helyzet, hogy most Magyarország védelméért addig oltjuk magunkat és hordjuk a maszkot amíg kell.

  162. 156 – Csont:
    Az értetlenek nevében is köszönöm neked az „ismeretterjesztést”, amit logikusan és érthetően vezettél fel. Aki ezt nem érti meg, azzal nem érdemes foglalkozni. Talán a lélegeztető gépen majd észhez tér.

  163. 165 – read only:
    Elég töketlen vagy. Múlt télen kezdtek el oltani. Tavasszal hogy a fenében tudta volna bárki is, meddig tart az antitestek jelenléte?

  164. 166 – Valaki:
    Én nem gyűlölöm az oltás elleneseket, de lenézem őket. De ezt is csak csendben teszem, ahogy a szellemidézőket, a lapos Föld hívőket, stb.

  165. 166 valaki
    Fóbiás vagy.
    Ezt éreztem görög barátunk esetében is, teljesen mindegy, hogyan alakulnak az adatok, mindenképpen be le lehet kényszeríteni egy negatív jövőképet.
    Pont ezt olvastam ki az oltásellenesek megnyilvánulásaiból, ha netalán az derülne ki, hogy az oltások végül is láthatóan elérnék a céljukat, akkor az lenne a mantra, amit most itt felvázoltál, hogy ez csak a beetetés, hogy bizalmad legyen az oltásokban, és aztán majd később azt adunk be, amit akarunk, és nem fogsz gyanakodni.
    Csak az a gond, hogy ilyen hozzáállás mellett azok az egészségügyi stratégiák sem fognak bizalmat kapni, amelyek valóban eredményesek lehetnének, ha elfogadnák az emberek.
    Ez egy ördögi kör, amiből nem lehet kiszabadulni…

  166. 160. Gyarmathy

    „Az oltatlan – ha megfertőződik – sokszorosát üríti a vírusnak, mint az oltott fertőzött és jóval hosszabb időablakban fertőz, mint az oltott.

    Az oltatlan fertőzött sokkal jobban és sokkal tovább fertőz, mint az oltott fertőzött.”

    Tévedés.
    Az oltatlan fertőzött tovább fertőz, de nem jobban, ami az ürítést illeti.

    Published: October 29, 2021
    https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(21)00648-4/fulltext

    „Vaccination reduces the risk of delta variant infection and accelerates viral clearance. Nonetheless, fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts. Host–virus interactions early in infection may shape the entire viral trajectory.”

  167. Re:173
    Akkor az az érv, miszerint jobban fertőz az oltatlan, ezért el kell zárni érv megbukott.
    Ha fordítva lenne igaz, akkor lett volna logikája az elzárásnak.
    Ennek fényében eléggé kétséges a döntés, és akkor finoman fogalmaztam…

    Re:156
    „Az oltott személy mérgezett táptalaj számára, ha meg is él, sínylődik benne. Az oltatlan, tiszta táptalajon robbanásszerűen szaporodhat, csak az immunrendszer léphet közbe, ebbe van a lutri, hogy időben és erővel-e.”
    Ezzel a tétellel némileg vitatkoznék, mert elméletileg így van, de gyakorlatilag ezen feltételek mentén jöttek létre az R faktoros bacik, ami analóg módon igaz a vírusokra is. Szükségszerűen adaptálódnia kell a vírusnak, mert evolúciós nyomás van rajta, hogy túléljen, ergo lehet hogy kevesebb vírus van egy oltatlanba(ez sem igaz, lásd fenti cikket), de az sokkal jobban szelektálódik a vakcina miatt.
    Így akár azt is mondhatjuk, hogy az extrém gyors mutálódás pont az oltások következménye, és a vírus mindig egy lépéssel fog előttünk járni, magyarán soha véget nem érő folyamattal akarjuk a problémát megoldani.

  168. Tibor bá
    „Elég töketlen vagy. Múlt télen kezdtek el oltani. Tavasszal hogy a fenében tudta volna bárki is, meddig tart az antitestek jelenléte?”
    Mert idő hiányában nem tesztelték le kellőképp?☺
    Egyébként nem zavar, hogy lenézel engem…miért zavarna? Hidd el, hogy engem sem érdekel, hogy ki hány oltást vállal be. Ha nektek így jó, akkor hajrá.
    De az ellenem irányuló negatív diszkrimináció miatt kezdek kicsit bosszús lenni…

    172 hubab.
    Fóbiás vagyok? Lehet…
    De ha ez egy biológiai fegyver, amit katonai alkalmazásban álló top virológusok fejlesztettek ki évek(?) alatt, akkor gondolod ennyi idő alatt képesek előállítani rá vakcinát?
    Ugyan már…
    És milyen egészségügy stratégiáról beszélsz? Az elejétől fogva el van baszva…
    600ezer 60 felettit oltottak le a kínaival, amit nem is teszteltek erre a korosztályra.
    Van 200ezer olyan, aki csak az első adagot vette fel, hogy meglegyen a kártya.
    A tavasszal beadott oltások hatásossága lassan nulla….tehát hamarosan lesz több millió oltott, aki nem védett.
    És csak 1,5 millió 3 körös van….
    Majd figyeld az eü-t. Napirenden van a 3. kötelező oltás….vajon most mennyien mennek el?

    Egyébként meddő vita…át is teszem magam olvasó módba.

    Köszöntem a lehetőséget, hogy eszmét cserélhettünk, kultúrált módon…más fórumon ez sajnos nem megy…szegény anyám biztos csuklik.☺

    Kitartást és jó egészséget!

  169. 173. Kendra Bell,

    „Tévedés”

    Maradjunk annyiban én még csak olyan véleményeket olvastam mindenféle helyekről, szakemberektől, hogy mivel az immunrendszer jóval hamarabb reagál a fertőzésre egy oltott esetében, így az oltott és megfertőződött személy szervezetében a vírusszám jóval kevesebb lesz, így valószínűleg az ürítés is jóval kevesebb lesz.

    Ezt a kérdés kitárgyalásra kerül pl. itt:
    https://www.youtube.com/watch?v=M2xnIoPoxwA

    Amit idéztél:

    „Nonetheless, fully vaccinated individuals with breakthrough infections have peak viral load similar to unvaccinated cases and can efficiently transmit infection in household settings, including to fully vaccinated contacts. ”

    Azaz az áttöréses betegeknél hasonló a vírusürítés függetlenül attól, hogy oltott-e az illető vagy sem.
    Jól van, fogadjuk el ezt. Annál is inkább mert az oltások nem is működnek mindenkinél. (Csak ezt előre nem lehet tudni, hogy százból mondjuk ki a néhány, akinél nem fog működni).

    Viszont az oltottak jóval kisebb eséllyel lesznek áttöréses betegek (azaz kisebb eséllyel lesznek tünetes betegek és ezáltal az oltatlan betegekhez hasonló fertőzők).

    Úgyhogy aki hajlandó beoltatni magát és ezáltal társadalmi felelősséget vállalni a járvány megfékezése érdekében, megteszi a maga részét az ügyben, az lehessen szabadabb, mint az, aki erre nem hajlandó. (Ha lesz tabletta erre a célra, akkor természetesen az is jó – a tűfóbiások kedvéért). 🙂

  170. Tanulság: A COVID áram nélkül is terjed, főleg a delta.

  171. 144 Ábel: Bocsánat, hirtelen nem látom be mire gondolsz, miért hagynák Paksot „megfutni” az Üzemirányítás vagy méginkább az Erőmű részéről. Paks 2000 MW-os energiáját bőven lenne hová lekötni. + a többi hő+víz+geotermikus+gázmotoros stb. erőművel összesen több mint 6000MW villamos teljesítmény áll rendelkezésre, nem számolva a megújulókkal (más kérdés hogy mennyi gázunk van, persze…), nyilván szabályzásra kell nem kis részét majd használni. Ha netán megborul az egyensúly, akkor legfeljebb 6 órára szabad kikapcsolni fogyasztókat. 6 óra elteltével rotálni kezdik a kikapcsolásokat, de max 3 órás időszakokra. Ezt úgy csinálják, hogy képeznek 36 fogyasztói csoportot – hogy kikből, azt 3 évente újragondolják – és azokat a csoportokat kapcsolgatják ki körbe-körbe, így az előállítható teljesítmény és a teljesítményigény különbözetének megfelelő energiahiányt fogják időszakosan megosztani a kikapcsoltak közt. Amíg csak megvalósítható, ez a rotáció alapvető fogyasztókat (azaz: gázmű, vízmű, szennyvíz, árvíz, olajfinomító, szénbánya, vasút, reptér, egészségügy, hírközlés (kivéve ha van akkuja), élelmiszerellátás, és katasztrófavédelemi objektumok) nem érint. A 36 csoportba összesen annyi fogyasztót vesznek bele, amennyi az országos terhelésmérési napi csúcsteljesítmény 70%-ának felel meg (kb 4-5GW lehet?). Egyébiránt – nem akarok reklámozni senkit – katonai bontókban lehet kapni vontatható hadi Diesel aggregátort, 10kW-osat, legutóbb 650-ért, ami nem olcsó. De azt a pár órát akkuról is kibírjuk szerintem, a hűtőt meg nem kell állandóan nyitogatni, a fagyasztóba tenni kell jégnek valót bőven, a termosztátját oda kell tekerni kicsit.

  172. 178. Pável,

    Tehát ha nem jön az országba áram, de Paks működik, akkor mindenki kap valamennyi áramot, míg a prioritást élvező fogyasztók (közművek, egészségügy stb) folyamatosan kapja az energiát.

    Csak ugye lehet háborús helyzet, szabotázs, erdőtűz, vihar miatt töntkrement távvezeték és hasonlók.
    Tegye fel a kezét, aki, ha nincs áram 4 hétig ott, ahol él, meg tudja védeni a hűtőjét, fel tudja tölteni a telefonját, laptopját, tud este világítani stb.
    Ez kezdésnek egy minimális cél lehet szerintem.
    Ha ezt meg tudja valósítani, akkor előrébb van, mint az emberek 95-99%-a.

  173. Pável, Bocs, ha triggereltelek. Ironizáltam.

  174. 179. Gyarmathy

    Ha ez nem egy nyilvános fórum lenne, elég sok itteni olvasó keze lendülne a levegőbe.

  175. 180 Ábel, látod, ennyi a humorérzékem 🙂

  176. 179 Gyarmathy Háborús helyzet, atomcsapás, aszteroida….nehéz lenne vitatkozni. Nemrég Debrecen mellett megborult egy villanyoszlop, mert a vezetékre rádőlt egy nagy fa. Napokig nem volt villany a város negyedrészében.

  177. Re:183
    Kihagytad a szándékos szabotázst, amivel a 400kV-os átviteli hálózatot szisztematikusan meg lehet bénítani, ami magával rántja az egész magyar VER-t… 🙂

  178. 181, gabiii:

    az ember egyedül még egy görbe 65-ös szeget sem tud csinálni! Egyes egyedül senki semmire nem megy.

    184, dajtás:
    nagy büdös feketepontot érdemelsz ezért a beszédért. Még jó hogy nem közlöd a szabotázs kivitelezését!

  179. Re:185
    Ezt minden amatőr tenorpista tudja, hogy a kritikus infrastruktúrát kell szétverni…
    Megjegyzem azt nem mondtam meg, hogy melyik alállomás a 400kV-os csomópont, továbbá nem adtam tutorialt a 400kV-os távvezetékek felismerésére, szóval túl sok segítséget nem kaptak tőlem az önjelölt marhák.
    Egy totál laikus fel sem ismeri a nagyfesz távvezeték típusokat, pláne azt nem ismeri, hogy melyik alállomás a fontos.
    Ha viszont tudja, akkor magától is tudja amit írtam.

    Azért én sem vagyok dinka, hogy részletes leírást adjak, pláne úgy, hogy ingerenciám sincs hasonló „csínytevésre”. Én közösségben gondolkodom, és abba nem fér bele, hogy kollektíven s.opatom a közösség összes tagját.

  180. „A tornádókat több helyen is szélviharok és jégeső is kísérte. A szélsőséges időjárás miatt eddig hét állam több mint 240 000 háztartása vesztette el az áramellátását. A tornádó kelet felé haladt, Észak-Louisianától egészen Ohio déli részéig.”

    Aki előre gondolkodott, az most hatalmas előnyben van.

    https://telex.hu/kulfold/2021/12/11/tornado-usa-kentucky-halottak

    Pár napja olvastam, hogy Skóciában a múltkori vihar után 10 nappal még kb. 4 ezer háztartásban nem volt áram.

  181. Mondjuk elnézve ezeket a képeket (érdemes nézni a fákat is, mit művelt velük a tornádó) akit telibe kapott, azon már valószínűleg nem segít, ha fel is készült.

  182. Re:188
    Mondjuk amilyen építési technológiák vannak az USÁ-ban, nem csoda, hogy ilyen „gyalulást” látunk…
    Soha sem értettem azt igazából, hogy miért így építkeznek, ha tudatában vannak annak, hogy bármikor lecsaphat rájuk a tornádó.
    Vasbeton, tégla, merev acélszerkezet kell, és a ház a helyén marad (plusz némi áramlástani ismeret, ami csökkenti a szívóhatást). Lehet picit futurisztikus lesz az épület, de cserébe a helyén marad.

  183. dajtás: A tornádó akár 400Km/h széllel is járhat, nehogy azt hidd, itthon sokkal jobb lenne a helyzet. Láttam egy kísérletet régebben a Spektrumon, kilőttek egy tetőlécet a betonnak, kb. ezzel a sebességgel, úgy ment át rajta mint a huzat. Csak a föld alatt biztonságos és védhető.

  184. 189: dajtás a kérdésedre a válasz, hogy fa, szigetelőanyag és gipszkarton volt/van dögivel. Egy ilyen számunkra vicc kategóriás új építésű ház mérettől és elhelyezkedéstől függően 80-100-300000 USD érték körül hirdetik a piacon. Persze vannak vasbeton, tégla, stb. építésű házak is hasonlóan Európához, csak azok az új építésű házak kb. 400-500000 USD -től indulnak mérettől és elhelyezkedéstől függően és határ a csillagos ég…!
    A tornádó viszont egy téglaépítésű házat is elég rendesen megtépázza, igaz a falai azok nagyjából megmaradnak, ha megerősítettek voltak. Szóval csak egy fokkal lenne jobb a helyzet.
    De mivel faépítésű és a könnyűszerkezet dívik feléjük marad a légópincéhez hasonló tornádó elleni pince. És ha már újra kell építeni egy egy letarolt várost, az i s pörgeti a GDP -t…! Zanzásítva így tudnám összefoglalni, de persze ennél jóval komplexebb a történet. Anyagi okok, mert az átlagamerikaiak sem véletlenül menekültek tömegével anno az ingatlanhitelekbe, és most nem a vegyünk hitelből ingatlanfedezettre még 1-2-3 házat pluszban mert majd mekkorát kaszálunk rajtuk, hiszen az ingatlanárak csak úgy nőnek, mintha kilőtték volna őket spekulánsokról beszélek. Aztán ez a lufi kidurrant, de a többség az első új ingatlanát is csak hitelből tudta megvenni. És ez most sincs nagyon másként.

  185. Re:190-191
    Nyilván sok mindent átviszi egy 400km/h fadeszka, de ki mondta, hogy merőlegesen álló falakat kell építeni. 🙂 Ugyan úgy anyagpocsékolás volt a német 2.VH-s
    merőleges páncéltervezési stratégia, itt sincs sok értelme, ezért is írtam, hogy kissé futurisztikus lenne az épület, mert lenne inkább egy dombház, mintsem a klasszikus amerikai vidéki ház.
    Boltíves felfújt vasbetonos héjazat nagyon anyagtakarékos, DIY ugyan ez zsalukőből, téglából, a többit úgy is az X méter takaró föld vastagság intézi el… Ezek után klíma se kell nagyon az épületbe, de ez számukra annyira idegen lenne vizuálisan, hogy inkább szívnak a papír hazaikkal, és pörgetik vele a GDP-t…

  186. 193, dajtás

    Én is szeretnék előre olyan okos lenni, mint te utólag.
    Magyarországon is megtépázza a légnyomáskülönbség a házak tetőhéjazatát, lecibálja a drájvitot.
    A páncélelhárító fegyverek és lövedékek gyorsabban fejlődtek mint a páncélzatok. Nincs ez ma sem másképp.

    A merőleges páncélburkolat egyúttal egy kimagaslóan merev ágyútalpként szolgált, ha a Tiger Ausf.E harckocsikrol beszélünk. A szögletes-dobozos forma mellett a tömeggyárthatóság és a páncélellenállási (páncélvastagság per lövedékátmérő) aránypár szólt.

    Nem anyagpocsékolásról és lemezteríték problémáról volt szó. Nikkelötvözésű lemezvastagsága a minőséget jelentette, keménysége HB 255-280.

    Forrás: Heinz Wilhelm Guderian háborús bűnös

    Csak úgy mondom, mielőtt lepontozod az akkori gyártástervezést.

  187. Re:193
    Legyünk őszinték, mire mentek a nikkeles páncélzatukkal? 😉
    Ne értsd félre, de tipikusan németesen oldották meg a problémát, ami végeredményben nem volt jó megoldás, mert képtelenek voltak tömegesen gyártani, és nem hozta az elvárt eredményeket.

    Gyakran nem a magasabb műszaki színvonallal tudsz egy problémát megoldani, hanem egy alacsonyabb szinttel, mert ezt tudod tömegesen elterjeszteni/erre van erőforrás/olcsóbban/könnyebben gyártható.
    Anno, mikor(10 éve) vitatkoztam a PV technika jövőjéről valakivel, akkor is azt mondtam, hogy a tömeggyártott poliSi/kvázi monoSi napelem fog befutni, és nem az indium alapú vékonyréteg, vagy a többrétegű, de drágán gyártható magas hatásfokú napelemek(ezek az űripar rétegtermékei maradtak). Ismertem annyira a PV alapanyag gyártástechnológiát, hogy tudtam melyiket lehet kvázi korlátlan méretre felskálázni, és igazam lett, taroltak a Si alapú napelemek.

    Visszakanyarodva a „gyaluláshoz”.
    Ismert a területen, hogy milyen időjárási anomáliák vannak.
    Kvázi ezzel élnek, mint a japánok a földrengéssel, ennek ellenére nem azt látom, hogy törekednének arra, hogy az épületek bírják a terhelést, szemben a japán építési filozófiával, mert ők számolnak a földrengéssel. Nyilván olcsóbb egy „papírház”, de felteszem a kérdést, olcsóbb kétszer/n-szer felépíteni ugyan azt a házat, mint egyszer rendesen megépíteni(most tegyük félre a pénzügyi piramis játék és GDP felfújás problémáját)?
    Lehet hogy egy futurisztikus tornádó álló ház nem is kerülne többe, mert ha odateszi magát egy tervező gárda, és típusterveket készítenek, akkor már szériában építhető, ezáltal olcsóbbak lennének…
    Megeshet hogy velem van a baj, mert én az adott természeti környezethez illő házban szeretek lakni, és ha földrengéses régióban laknék, akkor vagy baromi masszívra(német mentalitás), vagy baromi könnyűre építeném(japán mentalitás), hogy ha már rám dől, ki tudjak mászni alóla. Ugyan ez igaz tornádó veszélyes régióra is, csak pepitában.

  188. 194 – dajtás:
    Nincs semmi baj a papír házakkal, csak kell alá ásni egy pincét, ahová le lehet menekülni.

  189. Re:195
    Nem azt mondom, hogy nincs jogosultsága, de ilyen helyen, mikor tüsszent egyet a természet, és a házat elfújja a szél, mindig a három kismalac szalmaházas meséje jut eszembe…
    Ha maga a „pince” a ház, akkor a probléma meg van oldva.
    (Nincs ingerenciám azon a környéken élni, így „jobbító” ötleteimmel max a blog olvasóit fárasztom… 🙂 )

  190. 196. dajtás
    Ez a fajta könnyű szerkezetes házépítés sokkal olcsóbb és gyorsabb, amíg a biztosítók fizetnek, addig mindig újraépítik. Ennek elég régóta megvan ott a hagyománya, a tégla/kő/beton házépítések inkább ott terjedtek el anno, ahol többségében olasz származású bevándorlók telepedtek le. (Nem a nagyvárosokra, hanem a vidékre gondolok.)

  191. Az országos kínai aszály miatt az ország délnyugati részén lévő hatalmas víztározókból nyert villamos energiaszolgáltatás korlátozása miatt, például Szecsuán tartományban a napelemeket, cementet, karbamid-műtrágyát, vegyszereket előállító gyárakat leállították, mert a tározókból már félig leürült a víz.
    (a lakossági áramfelhasználást is korlátozzák már)

    forrás: apnews

  192. Svájc és számos európai ország szűkös áramimportra számít, így napi több órás áramszüneteket fognak bevezetni a következő hónapokban.
    A norvégok is kénytelenek a tengerben fekvő elektromos kábelükkel kevesebb áramot küldeni a brittekhez, mert a vizierőműveiknek vízszintje a hazai ellátásbiztonságot is veszélyezteti.
    Forrás:
    Association of Swiss Electricity Companie

  193. „Németországban, ahol a lakások közel felét gázzal fűtik, az emberek a garantáltabb energiaforrás felé fordulnak. A tűzifaárusok azt mondják a helyi médiának, hogy alig bírják a keresletet. Az országban a falopások számának növekedését is észlelték. Hollandiában soha nem vásároltak annyi fát, mint korábban. Belgiumban is küszködnek a fatermelők a kereslettel, miközben az árak emelkednek – akárcsak az egész régióban…”
    Mo. már korábban bevezette fára és szénre az export tilalmat.
    Energia mizéria van, de Európa valójában maga alatt vágja a fát.
    https://www.zerohedge.com/geopolitical/venezuela-stops-oil-shipments-europe-alternatives-russian-energy-dry

  194. Ezt most is teljesen így gondolom, ahogyan akkor megírtam.
    Talán annyi, hogy aktuálissá vált az akkor csak elméleti szinten felvetett szcenárió (tartós áramszünet).
    Amit írtam, azt ma is helytállónak tartom, felhalmozni max. 1 hónapi készletet érdemes.

  195. Nehogymá’, Tibor bá’…
    Szerintem (ahogyan ezt Te is számos alkalommal megfogalmaztad itt is) az emberiség történelmének legjobb korszakában születtél, látod a nagyon durva „átmenetet”.
    Élj addig, amíg szeretnél minél hedonistább módon (tudom, hogy nem vagy hedonista, de a helyedben az lennék), és amivel tisztában is vagy, fogadd méltósággal majd a halált, amikor eljön annak az ideje.

    Hála Istennek, nem látom, hogy demens lennél ennyi idősen. A legtöbben azok a Te korodban, a csekély kivételek közé tartozol.
    Nyilván Te is sok dolgot felejtettél, a helyesírásod sem az igazi már néha, de 89 évesen rohadtul büszke lehetsz arra, amit jelenleg is csinálsz. Ennyi.

    Mondom ezt úgy, hogy néhány kérdéskörben (pl. COVID) teljesen más álláspontot képviselek, mint Te.

  196. És akkor egyúttal fel is tennék egy kérdést az olvasóknak: feltéve, hogy 70 évet lehet élni, ki melyik korszakot választotta volna?

    a) i.e. 51 – i.sz. 20. (Római Birodalom, a többi Kelet-Európa)
    b) 1550-1620.
    c) 1870-1940.
    d) 1955-2025
    e) 2000-2070

    Várom a megtisztelő válaszokat.

    (A legtöbb fasz ilyenkor arra gondol, hogy nemesi család sarja lenne. Kérem belekalkulálni, hogy egy ÁTLAG=URADALMI CSELÉD helyzetben vagyunk.

  197. 203 – Vadász:
    Na jó, 201. alatt indulatos voltam. A haláltól természetesen nem félek, de ne legyen nagyon kellemetlen. Perszer te egy összeomló társadalomról beszéltél utóbb. Én inkább az emberiség elpárolgását vizionálom. Aki megússza, azzal majd végez a sugárfertőzés.
    204:
    Szerinted itt még lesz élet 2070-ben? Ugye viccelsz.
    Szerintem a legérdekesebb az 1955-2025.

  198. 205. Tibor bá’: Nem hinném.
    Az örvendetes, hogy a haláltól nem félsz, én sem félek, pedig csak 47 éves vagyok.
    Persze fatalista, de Neked is annak kell lenned, ha már kikeveredtél (csakúgy, mint én) a katkó oktatásból. (Én Pannonhalmán érettségiztem és ateista vagyok.)

    Szerintem az emberiségnek még van hátra 400-500 éve, tehát nem lesz meg az az örömöd, hogy a véget látod majd (nekem sem). Viszont a folyamatos leépülés figyelemmel kísérése is okoz valamennyi zsigeri örömöt… :sarc

  199. 204. Vadász,

    a válaszom: e

    Tudom, hogy nehéz időszak következik, sőt „olyan nyomorúság lesz, amilyen még nem volt”… de én túllátok ezeken.

    Az kétségtelen, hogy az átlag embernek a d lesz a legszimpatikusabb, mivel ebben az időszakban az egyszerű ember élete, biztonsága, jóléte messze felülmúlta a korábbi korokét.

    Tibor bá,

    „Szerinted itt még lesz élet 2070-ben? Ugye viccelsz.”

    Lesz bizony, de még milyen.

  200. 206 – Vadász:
    Ha te 400-500 évben gondolkodol, akkor nem követed figyelemmel a globális melegedést.

  201. 205: Tibor bá’

    Elégedett lennél a 2025-el? Lófaszt. Te örökké szeretnél élni. Ez fura nekem, de amiatt, hogy 89 évesen csinálod ezt, érthető és megbocsájtható. Utaltam (persze az ügyvédemen keresztül) 10 rugót Neked. Költsd el, mielőtt megdekkannál.

    Amire ezt a kommentet átküldöm, már a számládon van a pénz. Költsd egészséggel, és jelezz vissza, ha nem ment volna át.

  202. Még mielőtt: Igen, ez orosz pénz és „ukránok vére tapad hozzá”.
    De valóban képmutatónak kell lennie az embernek, hogy a pénzügyeit szét tudja választani…

  203. 209 – Vadász:
    Az adomány természetesen megérkezett, amit köszönök. Ezen el lehetne polemizálni, de ha ezzel kapcsolatban megírom a véleményem, az sokaknak nem tetszene. Hogy hónapokon át senki se adakozik, az egy dolog. Hogy az is ritka, mint a fehér holló, aki megköszöni a munkámat, az is egy dolog, de vannak akik szemétkednek hozzászólásaikkal és úgy vélik, hogy ehhez nekik joguk van. Na ez már sok.

    Természetesen nem akarok örökké élni, pláne, hogy egyre kellemetlenebb. Engem az Ég térd atrozissal áldott meg, ami nagyon szar. Különben semmi lappangó bajom sincs, ami közeli halálomhoz vezethetne. Ennek lehet örülni, vagy bosszankodni, ki hogy tekint a munkásságomra. Nagy vágyaim nincsenek. Szeretném megérni a következő El Ninot, mert akkor sok minden el fog dőlni.

  204. 204. Vadász

    E kettő között őrlődöm.

    b) 1550-1620.
    Anglia. Felfedezések kora. I. Erzsébet, Shakespeare stb. időszaka. Igen, a mai bűnösnek tartott gyarmati birodalom felemelkedése. Elmennék egy hajóra. Izgalmak, lehetőségek, kalandok és sok halálos veszély. És lehet, h úgy végeztem volna végül, mint Marlowe (neki nagyon nem jött össze a 70-en), de legalább éltem. 😀

    d) 1955-2025.
    Ekkor ha biztonságosabb (mert végül a hidegháború nem fordult át melegbe és volt még egy viszonylag egész nyugis átmenet), kényelmesebb, hosszabb élet a cél.

  205. A világpiaci magas LNG és földgázárakra az atomenergia lesz az egyetlen megoldás, Európa szerte.
    (Small Modular Reactor, 300-400 MW elektromos teljesítménnyel)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük