(3691) Összeomlás?

Tibor’ bá fordítása online

2021. A 89. év

Forrás: RT

Az egyik kínai közmondás szerint „érd meg az érdekes időket”. Kevesen kételkednek abban, hogy jelenleg érdekes időket élünk. Nagy változások előtt áll a Világ. Nem kevesebbről van szó, mint az Amerikai Birodalom összeomlásáról.

Amerika olyan történelmi „korrekción” megy keresztül, mint amin a Szovjetunió ment át 30 évvel ezelőtt. Ez utóbbinak szembe kellett nézni a valósággal, vagyis, hogy a politikai és gazdasági rendszere nem fenntartható. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a szocializmus nem fenntartható, mert a Szovjetunió végzetesen eltért a szocialista eszméktől olyasmi felé, amit állam kapitalizmusnak lehetne nevezni.)

Különben pedig, egyszer minden birodalom megszűnik létezni. A történelem teli van birodalmak maradványaival. Mért lenne ez másképp az Amerikai Birodalommal? Nincsen. Kizárólag az arrogáns „amerikai kivételezettség” csapja be magát a valóság észlelése helyett.

Érdekes felfigyelni arra, hogy a politikusok és az amerikai média miként tagadja a amerikai krízis kibontakozását.

Ez részben láthatóvá válik a „Russiagate” hangoztatásánál. Oroszországot vádolják az amerikai politika és társadalom destabilizálásával, elfedve ezzel Amerika belső rothadását.

Egyesek nem értenek egyet az „Amerikai Birodalom” kifejezéssel. Pedig több mint 100 országban kiépített, több mint 1000 katonai támaszpont elég jó bizonyíték a birodalom létezésére.

A II. világháború óta eltelt hét évtized alatt a „Pax Americana” volt a neve az Amerika által fenntartott globális rendszernek. A dicsekvő elnevezés mögött húzódó valóság messze volt a békés létezéstől. A birodalom fenntartása érdekében, Amerika több tucat háborút vívott, közvetetten okozott konfliktust és gyilkos felfordulást valamennyi földrészen (Ausztrália kivételével). Az úgynevezett „globális rendőrség” sokkal inkább „globális gengszterség” volt.

Most viszont az Amerikai Birodalom imbolyog a Kína és Oroszország, valamint más feltörekvő országok által vezetett több pólusú világban.

Amikor az amerikai vezetők panaszkodnak, hogy Kína és Oroszország „átalakítják a globális rendet”, tulajdonképpen azt árulják el, hogy Washington által feltételezett, saját érdekeit képviselő hegemónia a végéhez közeledik.

Ahelyett, hogy elfogadnák a megszűnést, agresszíven ellenállnak Kína és Oroszország befeketítésével, mintha azok fejlődése törvénytelen lenne. A fájdalmas vesztes klasszikus reakciója.

Szóval, mi árulkodik arról, hogy Amerika valóban az összeomlás felé tart?

Az amerikai aranykornak már rég vége van. A valaha rendkívül produktív rendszer már csak árnyéka korábbi önmagának. A társadalmi szegénység növekszik, miközben egy abszolút kisebbség pofátlanul gazdagodik, amik biztos jele annak, hogy a valamikor kolosszális amerikai gazdaság krónikusan haldoklik. Az ország 20 billió (2×1018) dollár nemzeti adóssága egy másik jele a krónikus sorvadásnak.

Az amerikai kapitalizmus nemzeti büszkeségét felváltotta a globális kapitalizmus, vagyis az amerikai nagyvállalatok gyártó egységeiket áthelyezték oda, ahol olcsó a munkaerő és kedvezőbb az adózás. Innen nincs visszaút az aranykorba, függetlenül attól, hogy Trump elnök hányszor, és milyen gyakran mondta, hogy „Amerca First”.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3691) Összeomlás?

  1. A poszt tetszik. Csak a zárójeles megjegyzés ütötte meg a szememet. Az lett volna a SZU bukásának oka, hogy a „tiszta szocializmustól” eltértek az államkapitalizmus felé? Nekem sokkal inkább tűnik úgy, hogy Kína az államkapitalizmus igazi modellje, és pontosan ezzel úszta meg az összeomlást. Eddig Harmincegy évvel élte túl a Szovjetúniót, és nem úgy néz ki, hogy össze akarna omlani.

    Annak, hogy még a SZU-ban sem valósították meg az elméleti, ideális kommunizmust, szerintem elsősorban az az oka, hogy az csak egy lila álom, a valóságban megvalósíthatatlan.

    Ide hoznám ezt a kis írást: Kornai János levezette, hogy a szocialista gazdasághoz természeténél fogva hozzátartozik a hiánygazdaság.
    Ami egyébként akár alkalmassá tehetné arra, hogy a környezeti erőforrásokkal fenntarthatóbban gazdálkodjunk, már ha elég bölcs lenne a tervezés. Ez már az én gondolatom, lehet, hogy tévedek.
    https://qubit.hu/2021/11/03/keves-nobel-dijas-kozgazdasz-buszkelkedhet-olyan-eredmenyekkel-mint-kornai-janos-aki-soha-nem-kapta-meg-a-dijat

    Visszatértve a poszt fő témájához – már alig várom, hogy Amerika bukjon, csak azt remélem, hogy a bukása olyan csendes és békés lesz, mint mondjuk a Brit birodalomé. Kína felemelkedésének viszont nem tudok drukkolni. Az egy disztópia.

  2. Rendszerszintű összeomlás és világjárvány-szimuláció – Megdöbbentő összefüggések a vakcinák hátteréről és az Új Világrendhez vezető háttérhatalmi tervről – /www.erdely.ma/

    „A pandémia ürügye világtörténelmi jelentőségű változásokat hozott az emberiség életébe. De vajon miért volt erre szükség? Kik és miért idézték elő azokat a folyamatokat, melyek a legsötétebb diktatúra felé viszik a társadalmakat?

    „a szélsőséges idők szélsőséges intézkedéseket követelnek”

    „A világgazdaság már a Covid előtti időkben egy kolosszális összeomlás szélén tántorgott.”

    „a globális digitális személyazonossági igazolvány bevezetésével egy új, neofeudális rendszert lehessen létrehozni a tőkefelhalmozás új mechanizmusának az életbe léptetéséhez.”

  3. Tehát akkor nem is véletlen, és nem is olyan nagy baj, hogy Orbán Viktor a minél jobb kapcsolatokra törekszik Kínával és Oroszországgal? 🙂

  4. 3. Janicum
    Ezzel alapvetően valóban nem lenne baj. A baj csak az, hogy Orbán azt tartja szem előtt, hogy ő és a sleppje minél többet tudjon lopni, és nem pedig a nemzet érdekét.

  5. 3. Janicum,

    Jó lenne látni a Paks 2 szerződést, valamint a szeptemberben megkötött hosszú távú gázszerződést a kérdés megítéléhez. Valami okból ezekről vajmi keveset lehet tudni.

    A Belgrád-Budapest vasútvonal, a Fudan egyetem ügye és a Sinopharm akció azonban szerintem világossá teszi, hogy orbánnak miért olyan előnyös a kínai és orosz kapcsolatépítés.

  6. A poszthoz: Rassatödéj 🙂 persze ettől még igaza van. De ki az, aki nem lefelé megy?

    Kína szépen fejlődött az utóbbi évtizedekben, de mintha elérte volna a platót. Az oroszok pedig az atomfegyvereiken kívűl másban nem nagyon bízhatnak. Ők is lefelé mennek, egyre nagyobb a feszültség és baj az orosz társadalomban is.

    Mindenki lefelé megy, miért az USA lenne a kivétel.

    Mégis Tibor bá (a túlnyomó többséggel együtt) az amerikai vakcinát választotta.

    Tud valaki orosz okostelefon márkát? Laptopot? Milyen autóval jársz? Tudod-e az orosz vagy kínai pénz árfolyamát?

  7. Sziasztok!
    Rég jártam erre de remélem Tiborbá Ti is és a fórumozók is jól vagytok!

    Ma volt egy nagyon jó beszélgetés az összeomlásról a legnépszerűbb reggeli rádióműsorban. Érdemes meghallgatni és osztani családnak barátoknak mert hétköznapi nyelven összefoglalja amiket itt Tiborbá oldalán már 10+ éve is beszélünk:
    https://soundcloud.com/balazsek/3-vend-g-nk-stumpf-b-r-bal-zs?in=balazsek/sets/2021-11-10-adas

    Az elején csak a műsorvezetők beszélgetnek ahol Balázs geddon-t lát a másik 2 (Jani és Feri) még lát esélyt a tompításra… Aztán megjön a jövőkutató és tisztába teszi a dolgokat.

  8. 8 – Freeetoster:
    Ma már egyre többnek az a véleménye, hogy nincs tovább. Én ezt több mint 10 éve írom, és csak kevesen hiték el nekem. Ami pedig a belinkelt beszélgetést illeti. Nem, lassítani se tudjuk. A klíma már megy magától. Ha leállítanánk az ipari tevékenységet, hogy több CO2 ne jusson a légkörbe, akkor se lassulna semmit, sőt gyorsulna. — Tíz éve írtam, hogy nem szabad gyereket nemzeni. El voltam érte ítélve. Szólj igazat, betörik a fejed. Egy dolgot tehetsz, egy kicsivel később halsz meg, mint a többi.

  9. 9 – Tiborbá
    Tudom Druszám, hogy 10 éve írod hisz így találtam ide én is anno gugliról 🙂

    Amiért belinkeltem a fenti adást az, hogy egy több száz-ezres hallgatóságú műsorban ment le (végre) úgyhogy ha lassan is de kezd átszivárogni a mainstream-be a reális jövőkép. És mivel egész ehető formában beszélnek róla át lehet küldeni az ismerősöknek akik eddig csak hülyének néztek minket preppereket.

    Bár az ember eléggé adaptív, én még mindig úgy gondolom hogy ha itt „nyugaton” leredukáljuk a fogyasztásunk egy indiai szintjére még ha nem is az egész populáció de egy része túl fogja élni.
    Ezért éri meg felkészülni, hogy ne az alsó 90%-ban legyünk…

  10. freeetoaster@: Köszi, hogy betetted a linket, sok újat ugyan nem mondott ( „kicsit” nehezen viseltem a Balázst , amúgy meg nem hallgatnám a süket dumáját ), de a kialakult véleményemet a felkészülésről teljesen alátámasztotta. Már egyre nagyobb teret kap a meggyőződés: Game Over!

  11. „Amerika több tucat háborút vívott, közvetetten okozott konfliktust és gyilkos felfordulást valamennyi földrészen.”

    Tibor bá’
    Egy kiváló példa erre Libia :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük