(3638) Ha, van kedved röhögni.

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Vlagyimir Iljics Lenin megjósolta a 2008as szerű bankcsődöket. Biztos vagyok benne, hogy olvasóim (legalább is többsége) utálta a politikai gazdaságtan, Lenin nevét pedig kifejezetten gyűlölte. Én legalább is így voltam vele. Képzeljétek el, hogy elcsodálkoztam, amikor az imént félkövér betűkkel szedett (angol nyelvű) címmel összefutottam az Interneten. Naná, hogy elolvastam. Íme a meglehetősen hosszú cikk elejének a fordítása.

Az imperializmus a kapitalizmus legmagasabb foka (V.I.Lenin): Az imperializmus szakaszai akkor nyílnak meg, amikor a gyarmatosítás az egész világra kiterjedt és a nagyhatalmak további gyarmatokra már nem tudnak szert tenni csak úgy, ha egymástól elveszik, és a tőkekoncentráció olyan méreteket ölt, amikor már a banktőke az ipari tőkét meghaladja. Lenin kiemelte a következő öt meghatározást, amelyek jellemzőek az imperializmus szakaszaira.

  1. A termelés és a tőke koncentrálása olyan nagy méretűvé válik, hogy monopóliumok jelennek meg, amelyek a gazdasági életben meghatározó szerephez jutnak.
  2. A banktőke és az ipari tőke egyesült, létrejön a finánctőke a megjelent oligarchák kezében.
  3. Az áruexporttól megkülönböztetett tőkeexport kimagaslóan fontossá válik.
  4. Létrejönnek a nemzetközi monopol-kapitalista központok, amik felosztják maguk között a világot.
  5. A legnagyobb kapitalista hatalmak között létrejön az egész világ felosztása. Az imperializmus egy olyan kapitalizmus, melyben a tőkeexport kifejezett fontossággal bír.

Az imperializmus teljesen más, mint az egymással kapcsolatban nem lévő és ismeretlen piacra termelő gyártók közötti szabad verseny. A gyártás koncentráció olyan mértéket ölt, ahol már lehetséges felbecsülni a rendelkezésre álló nyersanyagokat. De nem csak felbecsülik, de a kitermelő forrásokat lefoglalják a gigantikus szervezetek, amiket ma multiknak nevezünk, de nem fordítok tovább. Lehet, sőt egészen biztos, hogy Leninnek igaza van, de amit az ő hívei csináltak az se volt piskóta. Szóval, mi lesz veled emberiség? Egy biztos, nekem nincs kedvem röhögni!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

54 gondolat erről: „(3638) Ha, van kedved röhögni.

  1. Pedig a nevetés az élet sója.?
    Ezt az ízetlen, értelmetlen sok hülyeséget nehéz máshogy megemészteni.

    Vlagyimir jól látta, csak mégsem elég mélyen.
    A példa mutatja, hogy a kommunisztikus törekvéseinek sem volt meg az alapja az emberekben.
    Minden rendszer bevezetése előtt az emberekkel, az oktatásukkal kellene foglalkozni.

    Ja kérem szépen, hogy mire is kéne oktatni őket ugyebár?!
    A legmélyebb filozófiákra, hogy maguk értsék meg a dolgokat, különben állandóan szétfeszítik a merevnek gondolt rendszerek falait. Utána jöhetnek a természettudományok más köntösben címszóval. Na de ezt
    egy okossá lett majomnak hiába is magyarázzuk.? Csak a banán a legfontosabb.

    Az erőszak mindig ideiglenes megoldás. Nem lehet a népet kommunistává erőszakolni, így hát-jobb híján- bedobták a gyeplőt és lészen a kapitalizmus.

    Az a kapitalizmus ami ugyan közelebb áll az ember jelenlegi alaptermészetéhez(ezért is lett sikeresebb, már ha siker a teljes kipusztulás felé törtetés), de attól még teljes vakvágány.

    Talán az ember alaptermészetéről kellett volna kicsit többet megtudni. Az intelligencia vizsgálata, pszichológia, vallás persze túl klerikális volt a kommunizmusban. Meg még nem is tartottak ott.
    A nyilvánvaló képtelenségekkel együtt kidobták a filozófiát is.
    Szerjózsa meg valójában nem akart szívlapáttal 3 műszakban nyomulni.
    Úgy is mondhatjuk, hogy nem voltak túl jók az ösztönzésben. A Pártért! felkiáltás így is sokáig húzta, bár ez a 45 év történelmi időléptékben bakfitty.

  2. 1:
    Azt gondolom, a problémák forrása a „haszon”. Mert minden ember ezt lesi, csak ebben érdekelt, csak ezzel motiválható. Ezt nem lehet kiirtani az emberi természetből. Most pedig arra lenne szükség, hogy a hasznot, mint lehetőséget is kiirtsuk az emberek eszköztárából. Lehetetlen küldetés, mintha a kefélést kellene betiltani. Kizárólag olyan technika alkalmazásával lehetne közbe lépni, amely egyértelműen elvenné emberi mivoltunkat. Akkor már inkább az AI!

  3. 2-3:

    Minden élőlény a legjobban igyekszik kiteljesedni és a lehető legtöbb utódot lértehozni.
    Az ember miért lenne más?

    Ez nem a kapzsiság, hanem a legtöbb haszon felé törekvés. Ez egyébként szűkös erőforrások esetén az egyén és a faj túlélési esélyét jelenti.

  4. 4 – D:
    Mészáros Lőrinc vagyona ezer milliárdban mérhető. Mégis a nyakát töri, hogy több legyen. És ez tipikus viselkedés.

  5. 5:
    Ebben a helyzetben már nem lehet kizárólag önmaga ura.
    Csak abban az esetben, ha valamit elereszt.

    Nos sztem. nem is a kapzsiság, hanem ez a mozzanat az, amire kisebb apróságok esetében sem vagyunk képesek! Mint a majom a sivatagi showban, amikor megkaparint egy maroknyi magot, amit részére csapdaként készítettek elő egy üregben. Ha elengedné, elmenekülhetne. De NEM TUDJA ELENGEDNI, INKÁBB FOGSÁGBA ESIK. Hát, mi is főemlősök vagyunk, s a 4. hsz. alapján mindörökre azok is maradunk. S ezért nincs kiút számunkra a természet ökológiai törvényszerűségeinek keserű végzete alól. Számomra fontosabb kérdés, vajon az is egy törvényszerűség, hogy ez feltétlenül így legyen?

  6. A kapzsiság jelenleg valóban a legtöbb ember fő mozgatórugója. Még aki fel is ismerte a túlfogyasztásban rejlő globális problémákat, annak is nehéz kiszakadni a fogyasztói társadalomból. Aki visszalép, az hátrányba kerül munkalehetőségben, párkeresésben, gyerekek minőséginek tartott felnevelésében, társadalmi elismertségben. És persze nem jut közelebb ahhoz, hogy belátható jövőt biztosítson magának és szeretteinek, miközben globálisan is egyre beláthatatlanabb a jövő.

    Az emberek többsége nem véletlenül nem túr földet. Más tevékenységgel többet kereshet, miközben kevésbé terheli le magát fizikailag, és esetleg még inspiráló, szórakoztató is a közeg. Nem lehet elvárni, hogy az emberek maguktól lemondjanak a kényelemről, biztonságról, szórakozásról. Az egy nagy ugrás a legtöbb városinak, hogy vidékre költözzön, és megtermelje az élelmét. Szociálisan légüres térbe kerül, rengeteg tanulópénzt fizet, a költségvetésből az előre tervezett dolgoknak nem minden részét tudja megvalósítani, aztán esélyes, hogy vagy megkeseredve túlél, vagy feladja a próbálkozást.

    Én úgy gondolom, hogy felülről egycsapásra nem megváltható a világ, viszont lehet csírákat ültetni, és óvni a viharoktól, amíg megerősödnek. Újra közösségeket kell építeni, de az elég lassú folyamat, ha elvárjuk, hogy az emberek maguktól változtatnak. Összeköttetést kell teremteni a városi és a vidéki emberek között. Megszüntetni a kölcsönös lenézést és félelmet. Olyan lehetőségeket biztosítani, ahol találkozhatnak, és hasznos dolgokra taníthatják egymást, együttműködések alakulhatnak ki, akár a vidéki a háztáji terményét közvetlenül értékesíti a városinak. Azt is lehet, hogy szüretkor lemegy egy baráti társaság koszt-kvártélyért valakinek besegíteni, aztán feltarisznyázva haza.

  7. 6, Anonymus:
    „Számomra fontosabb kérdés, vajon az is egy törvényszerűség, hogy ez feltétlenül így legyen?”

    Egy csoport viselkedése mindig butább, mint az egyének egyedüli viselkedése. Ha ezt lehet ide átültetni, akkor igen, így lesz.

    Anno Jancsika sokat emlegette Jared Diamond: Összeomlás könyvét, ott is ez van, bőséges időben megnő a lakosság (mi az ipari forradalommal ezt jól megturbóztuk), aztán jön 2-3-4 aszályos év, és összeomlik a fejlettségük, nyomorban alig élik túl.

    És sok régi nép, még indián törzsek is pusztították a környezetük (erre is a könyvben vannak példák), de ezt csak lokálisan tudták, most már tudjuk globálisan is csinálni.

  8. 8 – Satyi:
    Jared Diamond könyvének legrémisztőbb feltárása az volt, hogy az összes összeomlást a résztvevők pontosan látták előre, és mégse csináltak semmit. És ez a viselkedési forma ma is tetten érhető, csak globális szinten az egész emberiség részére. A szakértők időben figyelmeztetnek, a döntéshozók nem tesznek semmit.

    Ne csodálkozzatok, ha azok, akik világosan látják a végét, mint például Anonymus, végső türelmetlenségükben nem válogatnak vélemény nyilvánításukban.

  9. 2.

    A haszon jó. A legfőbb haszonra, vagyis a leghasznosabbra kell törekedni, ez pediglen a közös jó.
    Ezt kéne megértenie az embereknek.

    A kefélésről miért kéne lemondani? Persze értem a párhuzamot, de a kapzsiság nem teljesen egyenlő a nemi ösztönnel, csak majdnem. Ahogy az evés és a kefélés úgy a szerzés is csak akkor káros mikor túlzásba esik. Miért esünk túlzásba?
    Persze erről már tucatszor írtunk, hogy hogyan épül fel a személyiség.

    1.Ösztönén(pl.kefélés-, evés utáni vágy, inkább kényszer stb.)

    2. Ego. Ez hivatott egyensúlyt teremteni az ösztönén és a szuperego (ld.3 pont) között.
    Ez a felszínen, ezzel lehet vmit kezdeni, lévén a másik kettő rejtettebb.

    3. Szuperego. Ezt tettenérheted az önzetlenségben. Pl.egy anya aki a saját alapvető szükségleteit szorítja háttérbe gyermeke javára, jó tudom ez is ösztön sokak szerint, mert a majom is ezt csinálja a kicsinyével vagy pl. a legtöbben nem akarnak megdugni egy 15 éves kislányt csak hogy jó legyen. Mert figyelembe veszik a kislány érdekeit is. Már ez is érdekes felvetés és sokat elárul, hogy kinek mi a jó, valakinek elég ha bedugja és szorít, valakinek ha a másik fél is élvezi, és valakinek a szex csak eszköz megtapasztalni a magasabbrendűt. Lévén,hogy eggyé válik a partnerével.

    Szóval mind a 3 működik egyszerre, ezért élünk társadalomban és nem a sztyeppén csordákban, és ezért próbálunk keretet szabni ennek,pl.nem basszuk bunkóval fejbe a másikat az utcán, hiába lenne ez szűken felfogott érdekünk(az ösztönén ezt tenné, és sokszor teszi is ld. black friday miatti bunyó stb.)

    Szóval elmondhatjátok 1000-szer ugyanazokat a lózungokat, az emberi alaptermészet folyamatosan változik. Tudattartalmunktól, tudatosságunktól függően fejlődhet vagy visszafejlődhet.

    Ha a körülmények nehezednek(ami most is történik) a nagy többség vissza fog csúszni az állati lét környékére, pusztán csak azért mert így gondolkodik.

    Tibor bá’

    Sokan látják, hogy rosszul mennek a dolgok.
    Nem ez a kérdés.
    En akkor gondolkodtam el ezen, mikor 100. felhívásra sem mozdította senki a füle botját.
    Aztán a ‘miért van ez így kérdésre?’ elég sok választ lehet találni.
    A döntéshozók ugyanolyan fafejek mint a többi, lévén, hogy maguk ‘legjavát’ válsztják.

    Itt is mindenki csak pofázik aztán szart sem ért az egészből,
    meg baszott tenni is valamit, a pofázáson kívül persze.
    Remélem én sem voltam szalonképtelen.

  10. 10. Balázs
    Nekem nem tűntél szalonképtelennek. Érthető a frusztrációd. Döntéshozóktól nem érdemes kiutat várni, főleg ha nincs tömegigény rá.

    Én az elmúlt két évben kihagytam a blog napi követését, így nem tudom, ki miről pofázott, és mit változtatott a valóságban. Kicsit én is találva érzem magam, mert amiről neked magánban már régen írtam, még nem valósult meg. Szívesen tartok egy blogtalálkozót Budaörsön akár jövő hét szombaton, ahol alakul a helyszín rendszeres klubélethez. Remélhetőleg októberben indul a meleg étel kiszolgálás, házhozszállítás, de addig még van egy csomó bürokrácia, építeni-szépíteni való.

    Lehet majd itt pofázni, hátha kisül belőle valami. Tervezek háztáji terményeket is forgalmazni, meg van egy csomó terv, csak nem tudok mindent egyszerre, főleg anyagilag.

  11. 7,8
    Igaz az van hogy ha ne múgy élnél ami ma a társadalmi norma akkor a társadalom kirekeszt.Pl. van egy második szaladgáló autóm egy Daewo matiz és látom furcsán néznek rám az ismerősök látom az arcukon.Nem szólnak ugyan de látom rajtuk:D. Épp beszéltük hogy ma az a menő ha valaki kihoz hitelre egy 5-10 millás autót és feszít , látszatgazdag, holott nekem lehet több pénzem van.

    Sokan tudják hogy most is összeomlunk majd egyszer de nem mindenki.Van olyan embertípus aki azt hiszi hogy majd most a technika miatt nem omlunk össze, mert most okosak vagyunk.

    Például amúgy épp hallgatam múltkor egy magyar manuszt aki mondta hogy kínában már csinálják a fúziós erőművet de 3-as hélium vagy mi a szar kellene a 15 millió fokhoz ami a földön nincs.És már elvileg el van döntve hogy majd a holdról bányásznak mert ott elvileg van ez az anyag.De max. 2030-ra lesz ebből csak valami.Meg hogy mennyi 3-as hélium kell nem tudom .

  12. Jani:
    Mi lett Jásddal? (ha még emlékszel egyszer tartottál ott egy blogtalálkozót, együtt mentünk le 🙂 )

  13. 13. Satyi
    Arra emlékszem, hogy tartottam a találkozókat, de a nick-nevedhez nem tudok arcot társítani. Neked volt platós terepjáród?

    Jásd megvan, a vendégház üzemel, bár a COVID miatt elég gyenge évek vannak mögöttünk, a nyitás után is mindenki inkább a Balatonhoz ment nyaralni. Így leginkább tetőfedő mellett dolgoztam pesti bérházakon.

    Én havonta egy-két alkalommal megyek le, főleg amikor visszatérő vendégek igénylik a társaságomat. Ott is tarthatunk megint blogtalálkozót, de most Budaörs a fő projekt. Szüleim elköltözése után a szülői ház környezetét alakítom ki most, ahol jövő hét szombaton tarthatunk egy találkozót. A bloggazda „splendid isolation”-je miatt legfeljebb virtuálisan lesz jelen.

  14. 15 – Jani:
    Írj egy felhívást.
    Figyelem blogtalálkozó itt és itt, ekkor és ekkor. Aki rész kíván venni jelezze nálam igy meg így.

  15. Re:16
    Pedig Tibor bá’ nélkül nem blogtalálkozó a találkozó…

  16. 18. Tibor bá’
    Ha így állsz hozzá, akkor már megvolt az utolsó.

  17. Ha fiatalabb lennél Tiborbá vagy 20 évvel meg lenne mindenkinek ideje itt a blogon (ami nincs )akkor beülnénk a buszba és mennénk csernobilba túrázni vagy egy-egy nagyobb vihar helyszínére busszal ahol levitte a tetőket a szél 😀 .Meg hozzád Tiborbá , vinnénk nagy led tv-t te meg összeállítanád a videókat tornádókról,cikkeket a melegedésről , interneten meginterjúvolnánk élőben külföldi embereket hogy ott tényleg más e az idő mint régen, meg ilyenek. Kíváncsi lennék egy két arcra innen is 😀

  18. 20. andrew
    Gondolom annak is örülnél, ha egy ilyen busz ablakából neked integetnének…

  19. Meghívó!

    Blogtalálkozó 2021. 09. 11-én, szombaton Budaörsön, a Petőfi u. 40. szám alatt. Jelentkezés itt, illetve a janifromhungary(kukac)yahoo.com e-mail-címen.

    Kezdés: 10.00, parkolási lehetőség korlátozott, de az utca végén van nagy parkoló.
    Belépődíj nincs, de köszönettel fogadok minden adományt.
    Piknik jelleggel hozzatok finomságokat, amivel másokat is megkínálhattok. Lehetőleg saját készítésű, háztáji alapanyagút. Saját kézműves termék reklámozására is alkalmas a rendezvény.
    A rendelkezésre álló alapanyagokból főzünk is majd valamit, legfeljebb helyben beszerezzük, ami hozzávaló hiányzik.
    Főleg az udvaron leszünk, illetve most a lakóház is be lesz vonva, mivel a jövőbeli klubhelyiség egyelőre tele lesz bútorokkal, alapanyagokkal. A klubhelyiség/indiai bolt egy egykori istálló, amelyben meghagytam a betonjászolt. Talán egyszer még jól jön, hogy 3 marhának és 2 lónak van ott hely.

    Rendszeresen tervezek hasonló eseményt szervezni, és az egyik hétköznapot kinevezem majd klubestek céljára. Ha minden igaz, két hónapon belül megnyit a Valhalla Grill, onnantól kezdve minden nap nyitva tartok, és az idő nagy részében jelen is leszek.

  20. 10.Balázs
    …”Szóval elmondhatjátok 1000-szer ugyanazokat a lózungokat, az emberi alaptermészet folyamatosan változik. Tudattartalmunktól, tudatosságunktól függően fejlődhet vagy visszafejlődhet…”
    Semmennyit, Balázs, semmit sem változott az emberi alaptermészet.
    Az , hogy nem dugunk meg az utcán minden szembejövö jó nőt, nem verjük agyon a járdán elénkbukkanó ellenséget, ezek nagyon apró kis szilánkok, csak a törvény, a büntetés tartja vissza őket az elkövetéstől, még az sem mindig, hiszen erőszakolások, gyilkosságok ma is vannak, a törvények, melyek az emberiség hajnalán még nem voltak, ezek fojtják el ugy ahogy.
    Lányom véleménye szerint egy társadalom sokkal, de sokkal hamarabb zülik és könnyebben lefele, mint ellenkező, fejlödő, nemesedő irányba.

  21. 24 . bálint:
    A lányodnak egyértelműen igaza van. Az emberiség morálja folyamatosan csökken.

  22. 23. balint

    Ha picit figyelmesebben olvasod el a 10. hsz-t könnyen észreveheted, hogy én a változás szó értelmében nem egy eszeveszett fejlődést értettem.
    Sőt magam is feltételes módban használtam a fejlődés és a visszafejlődés szavakat.
    Ha fikarcnyit sem változott volna az emberi alaptermészet, akkor nem jöhetett volna létre a társadalom azon komplexitási szintje mint ami.
    Az, hogy ez a fejlődés édeskevés egy hosszútávon működő rendszerhez az már más kérdés.

    Lányoddal egyetértek a hanyatlás kérdésében, erre -szintén ugyanezen hsz végén -magam is tettem utalást.

    A fejlődés lehetősége benne van az emberi természetben.
    Ennek kihasználása részünkről elmaradhat, de attól még létezik.
    És sok embernél ez be is következett.Az, hogy a massza miért, mit és hogyan csinál annak szintén meg van a magyarázata.
    Az emberi alaptermészetre gyakran hivatkoznak( saját elgondolások szerint pl.=kapzsiság stb.) annak alaposabb ismerete nélkül is.
    Így tulajdonképpen nem is tudjuk miről
    beszélünk.

  23. 26 – Balázs:
    Ne indulj ki magadból!
    Meg fogsz lepődni, én mindig tudom, miről beszélek. 😀

  24. 3. Tibor bá’
    „Az Ember egyértelmű hajtó motorja a kapzsiság.”

    ” Az üzleti világban elértem a siker csúcsát. Mások szemében az életem maga siker megtestesítője. Ugyanakkor, a munkától eltekintve, kevés örömöm van. A legvégén a vagyon csak egy olyan tény, amihez ugyanúgy hozzászokunk. Ebben a pillanatban, a betegágyon fekve és visszaemlékezve az életemre, felismerem, hogy mindaz a gazdagság és elismerés, amire annyira büszke voltam, elhalványul és jelentéktelenné válik, ahogy egyre közeledik a halál. A sötétségben látom az életben tartó gépek zöld fényeit és hallom a búgó hangjukat, egyre közelebb érzem a halált. Most már tudom, amikor elegendő vagyont halmoztunk fel, mely élethosszig kitart, más dolgokat kellene keresnünk, amelyeknek nincs köze a vagyonhoz.
    Valami sokkal fontosabbat: Talán kapcsolatokat, talán művészetet, talán fiatalabb korunk álmait… A vagyon folyamatos üldözése csak egy önmagából kifordult személyt hoz létre belőlünk, amilyen én is vagyok. Isten adta képességünk érezni mindenki szívében a szeretetet, nem pedig a vagyon által előidézett illúziókat. Az életem során megszerzett vagyont nem vihetem magammal. Amit magammal vihetek, az csak a szeretet által kiváltott emlékek. Ez az igazi gazdagság, mely követni fog, elkísér, erőt és fényt ad. A szeretet ezer mérföldeket képes utazni. Az életben nincsenek határok. Menj, ahova akarsz. Érd el a magasságot, amit el akarsz érni. Minden ott van a szívedben és a kezeidben.

    Melyik a világ legdrágább ágya? – A beteg ágya. Alkalmazhatsz valakit, hogy vezessen helyetted, csináljon neked pénzt, de nem vehetsz rá senkit, hogy viselje el a betegségedet helyetted. Az anyagi dolgokat megtalálhatjuk, ha elvesznek. Egyetlen dolog van, amit nem találhatunk meg, ha elvesztettük – az Életet. Amikor valaki bemegy a műtőszobába, észreveszi, hogy van egy könyv, aminek az olvasását még nem fejezte be – “Az egészséges élet könyve”.

    Bármely szakaszában is vagyunk pillanatnyilag az életünknek, egyszer majd szembesülünk azzal a nappal, amikor behúzzák a függönyt. Gondosan őrizd a szeretetet a családodért, a szeretetet a házastársadért, a szeretetet a barátaidért… Bánj jól magaddal. Törődj másokkal. ”

    https://szifon.com/2015/11/22/varosi-legendak-steve-jobs-utolso-szavai/

  25. A kapzsiság egy csapda. A kapzsi kétdolgot biztosan nem ismer fel. Az egyik, hogy hiába az erőfeszítés az ember a tisztes megélhetést biztosító jövedelmen túl a még több pénzzel a befektetett energiához képest nagyon kicsit javíthat az életminőségén. Ha nem így lenne, akkor a dúsgazdagok elégedettebbek boldogabbak lennének az átlagnál, kevesebbet drogoznának, pszichológust hírből sem ismernék.
    Ha finomat eszünk, nem tudunk százszor finomabbat enni, ha egy jót alszunk, nem tudunk dúsgazdagon százszor jobban aludni. Lényegében az életünk nem tudjuk jobban megélni.
    A másik csapda, hogy a vágyott csúcsot sosem érik el, miközben megszokva a vagyonosságot a kudarc érzése egyre csak fokozódik. A dobogó legtetején egynek van hely.

    A kapzsiságnál csak egy van ami értelmetlenebb, rajongani a legkapzsibb emberekért. Fogalmam sincs milyen pluszt remél az aki azzal tölti drága idejét, hogy megtudja, mit esznek, isznak, hol nyaralnak, milyen ruhába járnak, ki a fodrászuk. Megannyi, a rajongó életén semennyit nem javító információ halmaz növelése teljes zsákutca. Talán a dúsgazdag kapzsi életébe akar belehelyezkedni, ami biztos, hogy sosem fog megvalósulni.
    Tízmilliárd év után végre megszülettünk és ezt a pár évtizedet sokan harácsolással töltik vagy azok iránti rajongással akik a pénzt elszivattyúzzák tőle.

  26. Szerintem a csúcsgazdagok kapzsisága csak a jéghegy csúcsa. Tőlük nem is lehet elvárni, hogy változtassanak, nem véletlenül kerültek a csúcsra, és maradtak ott. Az a társadalmi buborék, amiben vannak, nem ösztönzi a változást. Egyébként meg hiába eszik kaviárt minden nap, akkor sem tud annyi nagyságrenddel nagyobb ökológiai lábnyomot hagyni, mint egy átlagember, mint amennyivel nagyobb a vagyona. Az már nagyobb gond, hogy világszerte százmilliószámra vannak emberek, akik olyan életszínvonalat engedhetnek meg maguknak, mint régen a csúcsgazdagok sem. Ehhez ráadásul jelenleg nem kell (rab)szolgák százainak látványát elviselniük, ami ahhoz kéne, hogy energiahordozók és gépek nélkül biztosítsanak hasonló életszínvonalat.

    Az átlagember meg azért majmolja az „elitet”, mert az érvényesüléshez az kell. Nem lépsz előrébb a hierarchiában, ha nincs menő kocsid és öltönyöd, és partnert is más kategóriából tudsz választani. A TV-n, multimédián szocializálódott népességtől nem is csoda, ha a csillogást keresi.

  27. 32.Jani

    Ez még mindig középkori szint , valahogy nem látni az értelmiségi munkásságát, csak az elkeseritő kudarcát ​minden területen. A röhejes az ,hogy ma valamiféle Mesterséges Értelemben reménykedik ,( bináris istenben) ami ,ha kikel a tojásból majd az emberi faj szolgálatába állitható. Nem így lesz – ha megjelenik visszabombáz egyből az őskorba ,hagy pár ezer túlélőt kisérleti patkánynak , és keresni fogja más értelmes lényekkel a kapcsolatot a Kozmoszban.
    A kapzsiság és majmolás csak a műveltség hiányát jelzi ,de miért nem vált művelté az emberi faj?

  28. 33 – Kalotaszegi:
    Az emberi természet szar, de evolúciósa előnyt jelentett, ezért maradt fenn. Most viszont a kihalást okozza, amit ésszel nem tud felfogni, kivéve egy kis százalékot.

  29. 33. kalotaszegi
    Csak a tömeg viselkedik középkori szinten, és egyénenként sokuk nem így gondolkodik, de a csoportkényszernek nem tudnak ellenállni. Az egész emberiség azért nem vált műveltté, mert ez soha nem volt döntéshozóknak célja. Mostanra pedig nincsenek is igazi döntéshozók, minden tekintély megkérdőjeleződött, a technológiai újítások nyomán ifjú titánok (ti tán tudtok vele kezdeni valamit) sok területen lepipálják a nagy tudású szakikat, és kényelmi funkciók miatt készségek sorvadnak el, vagy ki sem fejlődnek.

    A műveltség elég relatív fogalom. Most is van mindenkinek valamilyen kultúrája, amit nagyrészt már saját maga válogat ki, így legtöbbünk nem a magasnak nevezett kultúrát gyűjti be. Inkább azt fogyasztja mindenki, ami szórakoztatja, hasznosnak találja, vagy amit a környezetével meg tud beszélni. Az általános műveltség megszűnt. Hiába vannak kiemelkedő kortárs alkotások, ha a híg fos tengeréből kell kihalászni őket. Egy-egy (kor)csoporton, szubkultúrán belül lehet általános műveltségről beszélni.

  30. 35.Jani
    Ha én elég művelt vagyok magától értetődően segitek fajtársaimon ,hogy minél értelmesebb és inteligensebb kulturát épitsek fel magam köré velük együtt.
    Ha kialakul egy értelmes társadalom az abszurd dőntéshozok nem is léteznek,akik a folyamatba beleronditanának .Ez holt konteó.
    Tehát nyilvánvaló ,hogy 99.99 százalékban csak seggfejek léteztek -léteznek az emberi fajnál.Nincs jó prognózis a jövőt illetően-
    a nukleáris apokalipszis elkerülhetetlen és ezt csak üdvözölni tudom.

  31. A műveltség nem relativ fogalom, szintén a Középkorban- Kopernikusznál kezdődik.
    Az első és leglényegesebb dolog meghatározni a saját poziciónkat a belátható Univerzumban. Ha ez meg van, máris másképp tekintünk az élővilágra és magunkra .

  32. 35-37. Kalotaszegi

    Ezzel csak egyetérteni lehet.
    Kérdés, hogy mi a mi pozíciónk ebben a rendszerben?!
    Egyáltalán hogyan lehetünk a rendszer szerves része ha nézőpontunk kettőre oszlik, ÉN-re és minden másra.

    A többséget valóban nem érdekli a helye vagy szerepe.
    Hogy ez belső vakság eredménye vagy a kondicionálásuké az tulajdonképpen mindegy is.

    35. Jani
    Ha van egy uralkodó réteg, azonban maga sem elég művelt ha kizsákmányol(rádásul önnön pusztulását is okozza ezzel).

    A kizsákmányolt tömeg meg eleve nem lehet elég művelt, példa rá saját kizsákmányolt! léte. (Ha hagyja magát!)

    34. Tibor bá’

    Ésszel fel tud fogni? Az evolúció folyamata azt jelenti, hogy az ész oda változik, hogy fel tudja fogni.
    Fel tudja fogni azt, hogy ‘Nem szarok a levesembe!’,mert az nem finom.

    Ha ez nem történik meg, akkor az emberi természet(ami mi is?) nem evolválódott így kihal. Na és? Ez egy aprócska malőr, amibe mi ugyan belehalunk, de az evolúció röhögve megy tovább. Mert hát ez már az a szint
    mikor egy faj önreflexiós szintje megüt egy bizonyos mértéket., vagy nem.
    Ez evolúció, mert nemcsak az ujjunk változhat ugyebár célirányosan, hanem a gondolkodásunk is.

    Kár, hogy az emberi természet és az azt felfogó és természetesen!!!!
    generáló !!!!! emberi tudat nem szétválasztható.

    Vagy az emberi alaptermészet, mint cselekedeteink motivációs tényezője csak úgy van, teljesen magától?!

    Viselkedésünkre semmi ráhatásunk?! Gyakorlatilag én most csak úgy (valami rajtam kívül álló okok miatt) írok ide, ha akarok, ha nem?! Hát nem, én döntöttem így.
    Kéremszépen az emberi faj sorsának determináltsága önnön tudatlanságából fakad, ugyanis a tudat és így a híres alaptermészet is evolválodhat. Az alatermészet a tudat fejlettségi szintjének következménye!!!!, nem önálló entitás.

  33. Re:38
    Ezzel el is jutottunk oda, hogy a legnagyobb evolúció hívők olyan dologra hivatkoznak, ami önön alapfilozófiájuk megtagadása, avagy az emberi természet ugyan úgy evolválódik, akár fejlődhet is, mint a bármi más a természetben.
    Más kérdés, hogy itt nem kell millió évek hozzá, hanem elég 1-2 generáció bármilyen irányban, és a tudati evolválódás megtörténik.

    Itt van igazán nagy szerepe és felelőssége az értelmiségi elitnek, mert ha baromságokat emelnek fel, lásd pl az LMBTQ „okosságot”, akkor zuhanó repülésbe kezd egy társadalom, de ha pont az ellenkezője történik, pl Szingapúrban, Kínában, stb, stb, akkor az a társadalom felemelkedik.

  34. 36-37. kalotaszegi
    A hatalom megszerzéséhez a műveltség jelenleg nem hasznos, és művelt ember számára taszító a média világa is, ezért arányaiban kevesebbet látunk belőlük a képernyőn. A 99,99%-ot én túlzásnak érzem, szerintem kevesebb a seggfej, én elfogadóbb vagyok az emberi gyengeséggel kapcsolatban. A te definíciód szerinti műveltségbe az is nehezen fér bele, hogy pusztulásra méltónak tartod az emberiséget ahelyett, hogy felemelni akarnád. Lehet, hogy vannak művelt emberek, csak nem látnak eszközt, hogy beavatkozzanak a folyamatokba.

    38. Balázs
    Jelenleg nincs uralkodó réteg, nincsenek igazán döntési pozícióban lévő emberek. Rendszerek vannak, kényszerítő körülmények, automatizmusok. Vannak művelt és jó emberek, csak a felismerések nyomán inkább elvonulnak a világtól kertészkedni, meditálni, és nem állnak neki harcolni a hatalomért, így azt ráhagyják a rosszakra és a külvilág iránt közömbösekre

    Szerintem az ember alaptermészete nem igazán változik, de arra van a kultúra, tudomány, oktatás, nevelés, hogy az alaptermészetre építkezve azt meghaladó egyéneket, társadalmat hozzanak létre. Az probléma, ha a tudás átadása a generációk között akadozik. Akár ha a technológiai fejlődés miatt a fiatalok lenézik a régi tudást, akár szobordöntögető mozgalom bukkan fel, akár tálib hatalomátvétel történik, az lokálisan visszalépéssel jár, kicsit A legyek ura utánérzés.

    ———–
    Ha jön valaki szombaton a 23-as hozzászólásban említett találkozóra, válogathat több száz könyvből, ami nekem nem kell, az utóbbi időben hozzám került két hagyaték (nem antik könyvek). Van még az említett értelmesebb könyveken kívül pár száz, ami szerintem már senkinek nem kell, mint például Mattyasovszky Jenő: A Hód nyomoz n+1-edik kötete, vagy noname szakácskönyvek, rendszerváltás utáni regények, stb. Szerintetek mit kéne ezekkel kezdeni? Bezúzatni, elégetni mégsem akarom, az inkább elnyomó rendszerekre jellemző. Eszembe jutott, hogy zsalukövek belsejébe tenni őket benejlonozva, és úgy beépíteni őket épületekbe.

    Jelezzétek, ha valakit érdekel a szombati találkozó, mert ha nem, akkor egy barátomnak segítek aznap egy sittes konténert megtölteni.

  35. Re:40 Jani
    Én szívesen mennék, de úgy alakult a családi programom, hogy nem tudok elmenni…

  36. 38 – Balázs:
    Sok beszédnek sok az alja: Nekem az jön le, hogy még mindig nem tudod, hogy működik az evolúció.

  37. 40. Jani

    Ezt szépen meghatároztad.

    A könyvekkel kapcsolatban mondanám azt, hogy néha érhetik meglepetések az embert. Nekem van egy-két durva, kőkemény kommunista ideológiától hemzsegő, a nép „ideológiai” művelése céljából az 50-es, 60-as években kiadott, legalja minőségű papírfoszlány történelemkönyvem ( inkább csak könyvecskék ), amik ráadásul szovjet eredetiből fordítások, ám találtam bennük egy-két olyan információt, amiről a nyugati történetírás szemérmesen hallgat. Persze nem kell ezt túlértékelni, de újra és újra bebizonyosodik, hogy az igazságot morzsánként kell összecsipegetni, gyakran a leglehetetlenebb helyekről.

    De én lehet nem vagyok megbízható e téren (sem), mert van vagy két Hód könyvem is …. 😀

  38. Lenin kétségkívül egy rendkívüli zseniális ember volt, aki tudott nagy léptékben gondolkodni, és hatalmas szervezőerővel bírt.
    A történtekbe bele kell számolni az akkori orosz viszonyokat, a feudalisztikus cári rendszert, amitől addigra már megcsömörlött az egész orosz értelmiség, meg kell csak nézni a korabeli orosz irodalmat, az akkori haladó gondolkodók mind kerestek valamiféle új társadalmi modellt.
    Ugyanakkor eléggé pragmatikus is volt, aki nem riadt vissza a drasztikus intézkedésektől is, ha úgy ítélte meg, hogy az elkerülhetetlen a céljai megvalósításához.
    Aztán ez olyan vértengerhez vezetett, amit már nem tud lenyelni a világ a mai napig sem, így alakult ki mai képe, ami az ideológiai zsenitől a tömeggyilkosig terjed.
    Sokan tartják provokátornak a nyugati tőke érdekében, szerintem ő komolyan hitt benne, hogy létre tud hozni egy új, győzedelmes világrendet, ami akkora haszonnal járna az egész emberiségnek, hogy megér bármilyen jelenkori véráldozatot, és a nyugati támogatást felhasználta, mint egy hasznos idiótát, csak az utólagos események tanulsága szerint szerint ő lett az…

  39. a régi könyveknek az antikváriumban van a helyük.
    én csípem a hódos könyveket :-)))
    csak az értékes könyveket kellene és nem befalazni hanem valami tuti helyre elrakni hogy ha nekünk végünk is lenne de a következő generációnak legyen egy kis iránymutatás, (és ne csak melegedjenek mellette :-))) ) de nem a bibliára gondolok egyáltalán!!!

  40. 45 – öreg:
    A következő generációk analfabéták lesznek, csak gombokat tudnak nyomkodni.

  41. vannak olyan kezdeményezések, ahol a megunt könyveket kirakhatod egy köztéren elhelyezett polcra ( pl. bevásárlóközpontok esetében nyitott, terek, utcák, parkok esetében ajtóval is rendelkező, az eső ellen ) , ahol bárki megnézheti, ha tetszik neki akkor elviheti, ha megunta akkor visszaviszi, vagy nem, stb. És már nemcsak városokban, de faluhelyen is sok van ilyen. Remekül beváltak.

  42. Már van egy jelentkező, tehát megtartjuk a blogtalálkozót.

    sleeper
    Nyilván vannak sokan, akik bírják a Hódot, de az újabb generációknak nincs igényük rá, a régieknek meg van elég belőle. Igazából nagyságrendekkel többet nyomtak anno, mint amennyire igény van most. Szakácskönyveket is vesznek az emberek 101-ediknek is újonnan, de használtan legfeljebb a Horváth Rozit. Látom én is a dobozban kitett resztli könyveket, de az én benyomásom szerint igényesebb helyeken ez inkább elriasztja a vásárlókat, és nem állnak neki kincset keresni benne.

    A történelmi igényességű könyveket nem is soroltam az értéktelenek közé, nekem is van belőle félretéve sokkal több, mint amit valaha is elolvasnék. Nem soroltam az értéktelenek közé a világirodalom klasszikusai sorozatot sem, pedig az sem kellett eddig senkinek, de van néhány tucat szótáram és nyelvkönyvem is, vagy Révay nagyszótáram. A klubhelyiség részben antikváriumként is fog funkcionálni, a resztlit meg majd otthagyom egy általad említett kezdeményezésnél.

  43. Jaj annak a világnak, melynek a Wikipédia lett a tudás forrása.Kihalt az emberekből az olvasás, a könyvek szeretete.Mnapság az olvasás a tizenötödik rangú szabadidőprogram mögé szorult, ha egyáltalán valaki elvégezne egy ilyes felmérést.A mai ember, gyerek, fiatal ismereti / müveltségi tárháza a képernyök lettek, onnan tájékozódik, onnan müvelődik, ott tesz szert a végtelenül sekélyes kis lelki elemózsiára, és igy is néz ki ez a mai világ.
    Wikipédia, You Tube, Tik-Tok, Facebook, Whats Up és hasonlók.
    A mai társadalom kulturális arca.

  44. 50 balint
    Ezt a mai információs világot nehéz átlátni minden szempontból.
    Egyrészről igazad van, félő, hogy az új generációk soha nem fognak olyan komplex világképet kialakítani, mert mindig csak az éppen aktuális morzsákból táplálkoznak és soha nem látják át a teljes rendszert.
    Viszont ha valaki a hagyományos műveltséget elsajátította, és ebbe illeszti be ezeket az új eszközöket, az lubickolhat bennük, és a már meglévő rendszerét tudja vele még intenzívebben kiegészíteni, mert van mibe illeszteni a morzsákat.
    Én például a facebookot nem a szokásos felszínes információcserére használom, hanem a nyelvtanulásomhoz kaptam vele egy minden eddiginél hatékonyabb segítséget, beléptem egy nyelvtanulással foglalkozó csoportba, ahol csak egymás beírásait látjuk, tele van olyanokkal, akiknek anyanyelve az illető nyelv, csak itt tanul, vagy dolgozik, magyarokkal, akik az idegen nyelvterületen élnek, profi nyelvoktatókkal, az idegen országban végzett egykori diákokkal, szenvedélyes nyelvbarátokkal.
    Még nem volt olyan bonyolult nyelvi probléma, amire ne kaptam volna semmi idő alatt választ autentikus forrásból a maximális segítőkészséggel.
    Ott van az egész világ a csoportban kicsiben.
    És ezt meg lehet tenni bármilyen szakterületen.
    Szoktam nosztalgiázni, hogy mit nem adtam volna diákkoromban ilyen lehetőségekért, mikor igen bonyolult, drága és munkaigényes módszerekkel kellett megszerezni egy nyelvi tudást.
    Ma ugyanazt a munkát tized annyi idő alatt el lehet végezni az online elérhetőségű segédeszközök révén…
    Viszont sajnos az is igaz, hogy ez már csak engem hoz lázba, mert a fiatalok jó része ugyanúgy unalmas időpocsékolásnak tartja azt a tizedannyi munkát is, mint az én fiatalkoromban az akkori többség a sokat…

  45. – gramofon – amit fizikailag birtokolsz ahhoz férsz hozzá
    – rádió – választhatsz a rádióadók kínálata közül
    – stream – az összes adás minden időpillanatban a rendelkezésedre áll
    Ez egy már sokkal nagyobb tó, a kérdés csak az, hogy a hálódat milyen anyagból szőtted.
    A tóban lehet úszni is, és belefulladni is.

  46. 36, Kalotaszegi:

    a nukleáris ijesztgetés vágyálmod valóra válhat:

    * ha a szunniták Afganisztánban alaposan kikegyetlenkedik magukat a lakossággal és egymással szemben is, aztán a pakisztáni – indiai szolgálatok véresen összecsapnak
    * (közben a világméretű dzsihád gazdasági üzemanyaga a metamfetamin)
    * majd Pakisztán a csapásmérő rendszereit-és stratégiai hátterét áttelepíti Afganisztán hegyei közé
    * óriási nemzetközi bonyodalom (török, irán, orosz, arab, eu…)

    (mindeközben az az eshetőség is felmerült, hogy a „keleti-nato” = a volt szovjet utódállamok hadereje bevonul Tadzsikisztánba az afgán helyzet kiszámíthatalansága miatt. Azt is beszélik a madárkák, hogy Tadzsikisztántól a Panjshir – völgy még ma sem volt messze…)

  47. 50. balint
    Szerintem sokan szeretik a könyveket, de a szakkönyvek elavulnak, és az interneten azonnal hatékony megoldást találhatsz. Mostanában idő hiányában kevesen ülnek le passzióból pár száz oldalt elolvasni, esetleg nyaraláskor, vagy nyugdíjas korban. Ha meg egy témakörben már elolvastál néhány könyvet, akkor egyre kevesebb új információt találsz, míg az interneten célzottan kereshetsz. Én sem olvasok könyveket az utóbbi években, bár továbbra is gyűjtöm őket. Ha valahol van internet, akkor feleslegesnek tűnően foglalja a helyet, és fogja a port egy otthoni könyvtár. Én szerencsésnek tartom magam, hogy pár ezer könyvet elolvastam, mire az internet feltöltődött tartalommal. Egy mai gyerek megfelelő mentor nélkül elég elveszett lehet ebben az információs káoszban, és semelyik információban nem bízhat igazán, mindennek az ellenkezőjét is megtalálja laikus számára meggyőző tálalásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük