(3560) Ficsúr

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

A magyar nyelv legdrágább, ha úgy tetszik a legértékesebb szava. Pillanatnyilag pontosan 9.600.000 forintba kerül, ha az országházban használod. Na, jó, de mit jelent?

Ami engem illet nem hallottam róla vagy 50 éve, ritkán használjuk. Amint visszaemlékszem, a szocializmusban nem voltak ficsúrok, nem volt kikre alkalmazni. Mire megszűnt a szocializmus, addigra a szó kiment a divatból. Oké, de mit jelentett?

Ficsúr volt az a fiatal férfi, aki elsősorban a divatnak hódolt, kifejezetten piperkőc volt, nyegle és elviselhetetlen stílussal bírt. Senki nem tudta miből él. Különben nem volt durva szó, a ficsúrok nem tiltakoztak ellene. Volt, aki büszke volt rá. A szó mindössze pontosított egy embertípust.

Eszembe nem jutott volna, hogy etimológiailag foglalkozzak a ficsúr szóval, ha az országgyűlés házelnöke, az a bizonyos Kövér László nem találja 9,6 millió értékű sértésnek. Vajon mennyivel büntetne, ha valaki elküldené a kurva anyjába? Angyalföldön ezért bicskát rántottak. „Micsoda, szidtad az anyámat?” Kövér László ennél kulturáltabb, nem bicskázik, pénzbírságot ró ki.

Ez különben nem rossz ötlet. Bírságolják meg azt, aki kiérdemelte. De miért csak a sértő beszédet büntetik. Mért nem büntetik például a hazugságokat? Tudom, a BTK erről nem rendelkezik. OK, akkor büntessék a lopást. A lopás benne van a BTK-ban is, mint bűntény. Na, erre az a válasz, hogy bűnösséget csak a független bíróság állapíthat meg. Ez világos, de akkor a ficsúr szó alkalmazásának helytelenségét és az alkalmazásért járó büntetés kiszabását miért teheti más is, mint a független bíróság?

Kezdjük elölről! Ez volt az első ficsúr, amiről rögtön kiderült, hogy sértő jelző olyannyira, hogy 9.600.000 forintbüntetés jár érte. Viszont azt, hogy „loptok” gyakorlatilag minden ülésszak alatt megemlíti az ellenzék, és mi történik? A kormánypárt képviselői plusz a rendkívül érzékeny házelnök meg se nyikkannak. Nem tiltakoznak, nem büntetnek, tudomásul veszik, hogy ők lopnak.  Vajon miért vállalják fel a lopást azok, akik a ficsúrjelző ellen hevesen tiltakoznak? Megmondom. Hogy valaki ficsúr-e vagy sem, az nehezen eldönthető, ha egyáltalán, ezért lehet ellene tiltakozni. A lopás egy konkrét cselekedet, ha ez ellen tiltakozna Kövér László, akkor az ellenzéki honatya lehetőséget kapna arra, hogy bizonyítson, ami – valljuk be – egyáltalán nem lenne nehéz. Azzal, hogy nem vitatják a tényt, a téma elhalványulhat. Ez pedig azt jelenti, hogy egy idő után a társadalom megszokja, és – most figyelj! – elfogadja. Erre utal, hogy Fidesz hívők úgy érvelnek, nem érdemes az ellenzékre szavazni, ők is lopni fognak. Erre mondja a magyar közmondás: nyomtató lónak nem lehet bekötni a száját. Ez igaz, de egy nyomtató ló nem zabálhatja fel az egész termést. Házelnök úr! Tessenek abbahagyni az eltúlzott zabálást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

13 gondolat erről: „(3560) Ficsúr

  1. Ez egy röhejes sztori. Egyben felháborító, hogy anyagilag próbálják kicsinálni az ellenzéket.

  2. Ha nem lenne büntetés, akkor odáig fajulhatna a dolog, hogy lef*szfejeznék egymást ezek a derék államférfiak.
    Jákob nyilván tudta, hogy büntetve lesz, de mivel ez nagyban segíti a kampányát, ez teljesen rendben van.

  3. 2: Az a helyzet, hogy személy szerint leszarnám, hogy lefaszfejezik-e egymást. Az sokkal jobban érdekel, hogy a törvények, amiket megszavaznak, azokat pár oligarcha rendeli-e, kilóra megvéve kormánypártot, ellenzéket egyaránt, vagy képviseli-e a nép érdekét is bárki is. És hogy hogyan lehetne ezen a helyzeten változtatni.

  4. 1: Az a röhejes, hogy ez a kocsmatöltelék 6 misiért garázdálkodik munka helyett…

  5. 5: Itt most melyikre gondolsz?

    Szerintem mindkét része elég röhejes. A „ficsúr” nemigen illik Kövérre. De egy középkategóriás autó árát ráverni valakire érte? Pitiáner.

  6. 3. Abel
    Teljesen egyetértek.
    Tibor’bá szerint a nyomtató ló az egész termést felzabálta. Most voltam egy 140 kilométeres falusi kiránduláson. Rengeteg frissen felújított, épített házakat láttam. Budapesten hatalmas mennyiségben építenek új lakásokat, felújítják a régieket. Nem kis lyukakat építenek mint 70-es panelos években. 150-300 m2 házakat. Tehát van pénz bőven. Nincs ellopva minden.

  7. 3. Erről Szeged jutott eszembe. Ott az elmúlt pár évben minden foghíjtelken luxus lakóparkok nőnek ki a semmiből. Megfogsz lepődni, de a legtöbb lakás külföldi „egyetemisták” tulajdonában van. Hévíz az oroszoké, Budapest belvárosa az araboké és kínaiaké. A Balaton eladása, szétlopása is folyamatban van. Nem egyedülálló persze a helyzet, az ukrán maffia feje évek óta vásárol fel értékes ingatlanokat világvárosokban. Civilizált országokban persze megpróbálnak utánamenni ezeknek a bizniszeknek, itt azonban a döbrögi csak dörzsöli a tenyerét. ” Tehát van pénz bőven.” – Az van, csak nem az átlag magyarnak.:) A kérdés, hogy mi marad?

  8. 9. OK, de honnan tudod, kié az a sok ház?

    Pl. a Mészáros építésveztőjének a mi utcánkban is szép a háza, de azért ebből nem sietnék levonni a következtetést, hogy nem lopnak.

  9. Érdekesek ezek a sietősen meghozott törvények és tettek:
    – Fudan

    #444.hu/2021/06/15/a-fidesz-es-a-jobbik-megszavazta-homofob-modositokkal-teleirt-pedofiltorvenyt

    „Nem először kezdett homofób kampányba a Fidesz olyankor, amikor necces törvényeket kellett átnyomnia a parlamenten. Tavaly decemberben is éppen akkor írták bele az Alaptörvénybe, hogy „az anya nő, az apa férfi”, amikor arról szavaztak, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak adott vagyon nem számít közpénznek.

    Kedden többek között dönteni kellett a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, aminek ugyanezzel a lendülettel olyan telkeket adnak át, amikre korábban a Diákvárost tervezték. Pedig a kormány kommunikációja szerint ez a projekt „közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik”, még csak a tervezés zajlik. Legalábbis ezt találták ki, miután június 5-én több ezer ember tüntetett a projekt ellen. De mivel nehéz megmagyarázni, mégis miért kell 26 hektárt adni egy még nem létező projektnek, egy fokkal keményebb formában elővették a decemberben már bevált módszert, hogy csapdát állítsanak az ellenzéknek.

    Mert bár eredetileg a Fidesz pedofilellenes törvénycsomagját az ellenzék is támogatta, a Fudan-tüntetés után, június 10-én a kormánypártok olyan módosítót nyújtottak be hozzá, amikkel – orosz mintára- összemossák a homoszexualitást és a transzneműséget a pedofil bűnelkövetőkkel. ”

    – autópálya koncesszió

    # 444.hu/2021/06/14/35-evre-magankezbe-adnak-a-magyarorszagi-gyorsforgalmi-uthalozat-uzemelteteset

    # 444.hu/2021/06/15/a-24hu-azt-pedzegeti-hogy-kinai-cegekhez-kerulhet-az-autopalya-koncesszio

    Ugye emlékszünk, amikor a Fidesz ekézte a szocik által létrehozott autópálya koncessziót teljesen jogosan?

    – lakástörvény:
    # 444.hu/2021/06/15/megszavazta-a-parlament-a-lakastorvenyt-ami-piaci-ar-alatt-adja-el-a-vilagoroksegi-teruleteken-levo-berlakasokat

    „a cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent,”

    Mintha a Bayerre írták volna a törvényt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük