(3493) AstraZeneca

Tibor bá’ fordítása online

 

2021 a 89. év

A kirívóan olcsó AstraZeneca vakcináról elterjed, hogy itt is, ott is beoltás után trombózisokat okozott. Ezért, egyik ország a másik után függesztette fel az alkalmazását.

Most aztán az USA-ban letesztelték és úgy találták, hogy a vakcina megakadályozza a COVID-19 legrosszabb szövődményeit. A tesztelés alatt senki nem kapott kellemetlen mellékhatást.

A vizsgálatban több mint 32.000 fő vett részt, ami az AstraZeneca esetében a legnépesebb. A vakcinát 79 százalékban találták hatásosnak szimptomatikus fertőzés megakadályozásában. Védelmet adott idős emberek esetében is, amit korábbi teszteléseknél nem vizsgáltak.

A gyártó tervezi az FDA-tól való engedélykérést, annak ellenére, hogy Amerikának nincs igazán szüksége a vakcinára.

A világon a bizalom a vakcina iránt megrendült annak ellenére, hogy több millió oltás beadása után mindössze néhány káros mellékhatás fordult csak elő. Az FDA engedély a vakcina reputációját vissza fogja állítani. A vakcina alacsony költsége és egyszerű tárolása ideálissá teszi alkalmazását a szegény országok részére. A teljes emberiség beoltására valószínűleg ez a vakcina lesz alkalmas.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27 gondolat erről: „(3493) AstraZeneca

  1. Közben kiderült, hogy az Astra trükközött az adataival, és az FDA megkérdőjelezi a hatékonysági mutatót… 🙂

    Amúgy szép elképzelés, hogy mindenkit ezzel oltanak be, csak éppen képtelenek eleget gyártani belőle.

  2. Az az igazság hogy ha pl. 2 millió astra vakcinát adtak be egy 7 napos idősávban akkor eleve statisztikai alapon is vakcina nélkül kaptak volna trombózist.Statisztikai alapon is kapnak magyaroszszágon mittudomén napi 20-an trombózist és ha egybe van fedve az oltással akkor arra gyanakszunk.(fiatal esetén mondjuk gyanakodhatunk a vakcinára, de mennyi 1 millióból 1 ?)És mi van ha a fecskendőben maradt levegő?x millió oltásnál ez sem elképzelhetelen.Utólag kivizsgálni már nem lehet szerintem.Persze nem értek hozzá csak okoskodok.

  3. 2 – Andrew:
    A fecskendőbe maradt levegő jó ötlet. Valóban előfordulhat, és az eredmény trombózis, persze nem halálos, mert intramuszkulárisan adják be a vakcinát.

  4. Facebookon most az a rémhír terjed hogy a vakcinák(nem az astra hanem mind) miatt van ennyi beteg:D meg hogy 10 kórházba szállítottból 9 kapott vakcinát.Ez így szerintem nem igaz, valaki próbál rémhírt terjeszteni.

    Állítólag járvány idején nem is lehetne vakcinát oltani mert mi van ha valakiben lappang ,de hát ugye nincs más megoldás.

  5. Én megkaptam mindkettő AstraZeneca oltást, (febr. 12. péntek, március 12. péntek), semmi bajom sincs/nem lett tőle.
    Mellékhatás: az első után febr. 13.-án szombaton izomfájdalom szinte mindenhol (hát, váll, kar, láb) és levertség, ami (mindkettő) febr. 14. vasárnapra teljesen megszűnt. 🙂 (a második után semmilyen mellékhatás nem volt). 😀
    Van oltási igazolványom (karton) és plasztik kártyám az oltásról. 😉

  6. Az FDA valószínűleg kifogja adni az ideiglenes engedélyt, de az USA nem fog AstraZeneca vakcinával oltani. Májusig kb. 100 millió Astrát tárolnak be, és utána rászabadítják a szövetséges országokra meg a vakcinasegélyek keretében a rászoruló országok számára a vakcinaháború keretében nagyjából úgy, ahogy azt a kínaiak, az oroszok és az indiaiak is teszik. Csak az utóbbi kettő országban belföldi ellátási problémák vannak, mert első az export…! Viszont az USA júniusig beolt kb. 200 millió állampolgárt Moderna és PfizerBioNTech mRNS vakcinával, aztán kezd eszeveszett exportálásba, először a betárolt AstraZenecával, majd utána a 2. lépcsőben az mRNS védőoltásokkal is.

  7. 8.

    „Májusig kb. 100 millió Astrát tárolnak be, és utána rászabadítják a szövetséges országokra”

    Uhh, nem tudom honnan ez az infó, de ma láttam, hogy az EU meg exporttilalommal fenyegeti az Astrazenecát, mert nem szállítja a leszerződött mennyiséget az Únió országainak. Ezek szerint az amerikaik veszik és gyűjtik gőzerővel, hogy politikai befolyást szerezzenek majd általa?

    NEm túl szép dolog a szövetségesekkel szemben. Neki van elég saját gyártású, a szövetségesektől meg elszipkázza az olcsó oltóanyagot hatalmi érdekek miatt.

  8. Re:10
    Csodálkozol ezen?
    USA is nettó imperialista birodalom, akinek csak érdekei vannak, és nem barátai.
    Számít neki a te kis rongyos életed, ha a saját „kis” birodalmi játszmáiról van szó…

  9. 10.Gyarmathy:

    Azt hiszem, nem ilyen egyszerű a történet.

    Az Astrának van gyártó üzeme az USA-ban és ha az USA megtámogatta az Astrát az elején, úgy mint az EU , akkor jogos az USA gyűjtögetés.

    Azért is gyűlnek USA-ban a vakcinák, mert még nincs FDA engedély, tehát nem tudják fogyasztani.

    Az viszont nem fair, ha az Astra EU-s üzemek nem teljesítik az EU-s szerződést ( ami nagy valószínűséggel az elsők között van, tehát illene azt teljesíti először) és közben exportálnak máshová ezerrel későbbi szerződések alapján.

    „Az Európai Unió legnagyobb gyógyszergyártócége, a párizsi székhelyű Sanofi vezérigazgatója szerdán egy interjúban bejelentette: először az Egyesült Államoknak fogja leszállítani a koronavírus elleni vakcinákat, ha azok elkészültek. A cég ugyanis korábban előszerződést kötött az Egyesült Államok erre szakosodott szervével, a BARDA-val (Biomedical Advanced Research and Development Authority), amely külföldi társfinanszírozóként 30 millió dollárral beszállt a cég koronavírus elleni vakcinafejlesztésébe.

    A megállapodásukat illetően viszont eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a BARDA csupán arra kötelezte a gyógyszergyártót, hogy a kifejlesztett vakcina egy részét amerikai földön kutassa ki, gyártsa le és értékesítse.”

    https://azonnali.hu/cikk/20200514_az-eu-legnagyobb-gyogyszercege-az-usa-nak-adja-majd-elsokent-a-vakcinat

    Hasonló cipőben lehetnek az Astra UK üzemei is.
    Bár ott kiderült, hogy a UK szerződés egy nappal később született, mint az EU-s.

    „Több millió adag AstraZeneca-oltóanyag exportjának engedélyezését kéri az amerikai kormánytól az Európai Bizottság, ezzel is igyekezve áthidalni azokat az ellátási fennakadásokat, amelyek hátráltatják a koronavírus elleni oltási kampányt az Európai Unióban – írta szombaton a Financial Times. ”

    „Az AstraZeneca azonban továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy szállítani tudja az EU-nak az idei első negyedév végéig vállalt 40 millió adag vakcinát – áll a Financial Times cikkében.”

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210306/amerikatol-venne-astrazeneca-vakcinat-az-eu-472948

    Hát már nincs sok a negyedévből.

    11.dajtás:
    Nem tagadtad meg magad.
    De utánanézni, az már nehéz, pedig kb. 5 perc.

  10. Bocsánat ezt kellette volna beidéznem:
    „az Oxfordi Egyetemen a brit Astra Zeneca gyógyszergyártóval kooperációban zajló kísérletek gyümölcseit is először Nagy-Britannia számára bocsájtják majd rendelkezésre, mondta a cég vezérigazgatója, Pascal Soriot.”

  11. Re:12
    Valóban nem.
    Melyik tétel nem igaz az állításomból?
    USA nem imperialista birodalom?
    Csak érdekei vannak, és nincsenek barátai?

    Halványan emlékszem arra az esetre, mikor személyesen Merkel anyust hallgatták le, és farvizen nyilvánvalóvá vált, hogy a hírszerzését „megmentjük a terroristák ellen a lakosságot” fedő duma helyett kompletten lehallgatják a világot, hogy gazdasági hasznot húzzanak belőle.

  12. 14: Pontosan. Edward Snowden: Rendszerhiba.
    Kiváló könyv, nagyon ajánlom mindenkinek. Nemcsak szemfelnyitogató és tanulságos, még izgalmas is. Mint valami bond-krimi, csak A VALÓSÁG. Elég durva.

  13. AstraZeneca témához…:

    A cégnek 3 stratégiai központja van: Cambridge – Anglia, Göteborg – Svédország, Gaithersburg – Maryland (USA). Az első kettő érthető, hisz a jelenlegi cég 1999 -ben jött létre a brit Zeneca Group és a svéd Astra AB egyesülésével. Aztán később még jó pár nagyobbnak mondható gyógyszeripari céget magukba olvasztottak.

    Na most a gyártás: Igen minden gyógyszeripari vállalat rendelkezik saját gyártókapacitással is, de főleg a tömegtermelés bérgyártásban történik vegyipari v. biokémiai vállalatoknál.

    Ezt meg csak azért, hogy lássuk az egyes védőoltásokhoz hol és mit is gyártanak Európában:
    https://ednh.news/wp-content/uploads/2021/02/001_92R3M7_JPEG-1-874×1024.jpg

    https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iUKWYYPeY4TY/v0/-1x-1.png

    Itt érdemes körülnézni, az összes fontos fejlesztési és gyártási központjuk megtalálható ábrákon is ábrázolva. Persze ez nem mindegyik a COVID védőoltással foglalkozik. 😉 Ugye a Google a barátunk, főleg angolul ilyen célirányos keresésnél. Ezeket a linkeket kb. 10-15 perc alatt találtam meg. Lehetne még finomítani rajta, de a célnak így is megfelel.
    https://blog.zymewire.com/post/from-a-to-z-a-map-for-selling-to-astrazeneca

    Továbbá Indiában is bárgyártatnak, a Serum Institute of India vállalatnál, ami licenszelte is az AstraZeneca vektorvakcináját, és Covishield néven gyártja az indiai és másodlagos piacokra. Azért itt még a hazai beszerzéssel lehetnek még jogi következmények, mert mint EU -s tagállam az AstraZeneca elsődleges piacának számítunk!
    De Indiában szinte minden nagyobb gyógyszergyártó cég bérgyártat, hisz a kontinensnyi országban van a világ gyószergyártó vegyipari és biokémiai kapacitásának 25-30% -a…!

  14. Hozzászóltam érdemben, de mivel több link van benne, gondolom benyelte a komment szűrű, majd Tibor bátyám kiengedi a hozzászólásom. 😉

  15. 16.-hoz még:
    „A most kirobbant ügy több szempontból is pikáns, egyrészt az Olaszországban felfedezett 29 millió vakcinát valószínűleg pont az Egyesült Királyságba akarták szállítani, másrészt a szóban forgó mennyiség közel a duplája annak, mint amennyit az AstraZeneca eddig az Európai Uniónak leszállított.”

    Egyébként nem lennék meglepve, ha az USA készlet egy része UK-n keresztül érkezett volna…

    17.Python:
    # jel használatáról hallottál-e már? 😉

  16. „Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy új kritériumokat vezet be a koronavírus elleni oltóanyagok unión kívüli exportjára vonatkozóan, így kívánja fokozni a vakcinák kivitelének átláthatóságát. A testület úgy döntött, egyértelműbb jogot biztosít arra, hogy engedélyhez lehessen kötni a vakcinák szállítását olyan országokba, ahol már eleve magas a beoltottsági arány, vagy olyanokba, amelyek maguk nem exportálnak oltóanyagkészleteikből. ”

    https://www.portfolio.hu/global/20210324/szigoritott-az-europai-bizottsag-nehezebb-lesz-a-koronavirus-vakcinak-kivitele-475634

    Humanitárius szempont és viszonossági is.
    Korrekt.

    „A keddi EP-meghallgatáson mindenesetre az EU-Monitor beszámolója szerint Sandra Gallina jelezte: a Bizottság hivatalos felszólítást intézett a közelmúltban az AstraZeneca brit-svéd multinacionális céghez, miután kiderült, hogy az még a számottevően csökkentett mennyiséget sem lesz képes az első negyedévben leszállítani az EU-nak. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az AZ-nak eredetileg 100 millió adag oltóanyagot kellett volna leszállítania az első negyedévben és további 200 milliót a másodikban, de ehhez képest, jó ha március végéig 20 milliót sikerül leszállítani.”

    #www.portfolio.hu/gazdasag/20210324/itt-a-nagy-hir-a-nalunk-hasznalt-kinai-vakcina-gyartoja-is-targyalni-kezdett-az-europai-gyogyszerugynokseggel-475532

    Mondjuk Az Astra-nak eléggé rossz a reputációija a késedelmes szállítás és a kissé felfújt mellékhatások tükrében.
    Azaz sokan visszautasítják.

    Így nagyon érdekelne, hogy az EU-ban mennyi lehet raktáron illetve a tagországok által le nem hívott mennyiség.

  17. 10: Gyarmathy, nem egészen. Az USA kb. minden nagyobb és ígéretes vakcinafejlesztési projektbe beszállt dollár tíz-, és százmilliókkal. És itt jön ki, hogy a mindenkori amerikai adminisztrációnak mennyivel nagyobb rutinja van multinacionális vállalatokkal megkötött szerződések területén, mint az EU -nak. Az USA a részleges fejlesztési támogatásért cserébe olyan szerződéseket kötött a gyógyszergyártókkal, hogy az USA által megrendelt vakcinák az Amerikai Szövetségi Állam tulajdonát képezik, szóval ne csodálkozzon senki sem, hogy minden gyógyszercég az USA szállításokat tartja az első helyen, hisz ha nem teljesül a leszállítani betervezett mennyiség, akkor abból szövetségi bíróságon lesz per, ami dollár száz, esetleg milliárd összegű kártérítéseket varhat a szerződést nem, vagy késéssel teljesítő cég nyakába, ami kb. felér egy morális és anyagi csőddel is!
    Ezért van a betárolás is az FDA által még nem engedélyezett vakcinából is, hisz azt szállítani kell, és hogy azzal a tulajdonosa, az USA mit csinál, már nem az adott cég felelőssége, a továbbértékesítésbe sem szólhatnak bele, hisz nem egyszerű adásvételről van szó, mint az EU esetében. Ja, és ha az USA akarja, akkor akár jelképes 1 USD -s áron is értékesítheti bármelyik PfizerBioNTech, Moderna, AstraZeneca vakcinát (persze pár jelképes gesztuson túl, ez nem lesz jellemző….) hisz a vakcina tulajdonosa az Amerikai Szövetségi Állam azt csinál és úgy a tulajdonával a leszállításuk után, amit akar. Míg az EU termékeket vásárolt, ahol nem kerül az EU vagy az adott tagállam tulajdonába a leszállított védőoltás, mi csak felhasználhatjuk azokat, persze a lejárati időn belül. De tovább már külön megállapodások révén értékesíthetjük, de ahhoz kell az érintet gyógyszergyártó cég hozzájárulása is, kivéve a keleti vakcináknál.
    Aztán mivel megvolt a BREXIT és részben brit az AstraZeneca, és voltak szállítási problémák, részlegesen a túlvállalások miatt, így a németek elkezdték nyomatni a Szputnyik V. vakcinát, hogy engedélyezze az EMA az EU területén licenszben gyártott változatát. Nem véletlen az, hogy nem az oroszok adták be az EMA -hoz a kérelmet, csak előzetes egyeztetést folytattak. Egy német és egy olasz gyártó adta be az engedélyezési kérelmet az EMA felé, és ha meg lesz az engedély, akkor lesz saját EU -s vektor vakcina, aztán az angolok meg…! Persze a cég másik fele svéd, szóval nem olyan egyszerű ez a történet, de ez a BREXIT utáni gazdasági és részben geopolitikai „háború” is benne van az AstraZeneca körüli hangos botrányban!

  18. 21.Python:
    Jó comment. 🙂

    „BREXIT utáni gazdasági és részben geopolitikai “háború” is benne van az AstraZeneca körüli hangos botrányban!”

    Teljesen egyetértek.

  19. Véletlen lenne?! Aligha!

    Közleményt adott ki az AstraZeneca az olasz raktárban talált vakcinákkal kapcsolatban. Az első hírek szerint razzia volt a Róma melletti Anagniban lévő Catalent-gyárban, ahol 29 millió dózis koronavírus elleni vakcinára bukkantak, amivel kapcsolatban felmerült, hogy az AstraZeneca – amely erről a tételről nem értesítette az EU-t – esetleg nem egyeztetett módon exportra szánta volna az oltóanyagot. A cég szerint azonban nem terveztek exportot, csak a COVAX együttműködés részeként, az alacsony és közepes jövedelmű országokba. Ennek alapján „13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőség-ellenőrzést követően kiszállításra kerüljön a COVAX-hoz, annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű országok számára is elérhető legyen több millió adag vakcina. Az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték. Az Európai Unió teljes mértékben támogatja az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátását a COVAX együttműködésen keresztül” – írta az AstraZeneca.

    29 millió AstraZeneca-dózisra bukkantak Olaszországban
    https://telex.hu/koronavirus/2021/03/24/29-millio-astrazeneca-vakcinara-bukkantak-olaszorszagban

    AstraZeneca: nem rejtegették a 29 millió adagot Olaszországban, csak minőség-ellenőrzésre vártak
    https://telex.hu/koronavirus/2021/03/24/astrazeneca-nem-rejtegettek-a-29-millio-adagot-olaszorszagban-csak-minosegellenorzesre-varnak

    Ezek alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy az AstraZenecaát elkezdték politikai eszközökkel terelgetni és nyomást gyakorolni rájuk, hogy kvázi csak az EU számára szállítsák a legyártott vakcina tételeiket.

  20. Lefelé módosította az AstraZeneca a hét elején publikálthoz képest a koronavírus-vakcinája amerikai tesztjein mért hatékonysági számot azt követően, hogy az amerikai hatóságok arra kérték a vállalatot, hogy frissebb számokat publikáljanak. A fertőző betegségek és allergiák nemzeti intézete (NIAID) szerint ugyanis hétfőn elavult hatékonysági számot közölt vakcinájáról az AstraZeneca. Ez pedig azért lényeges, mivel az Egyesült Államokban is engedélyért folyamodik a brit gyártó.

    Lefelé módosította az AstraZeneca a vakcinája hatékonyságát, miután az amerikaiak rászóltak, hogy ne elavult adatokat közöljön
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20210325/lefele-modositotta-az-astrazeneca-a-vakcinaja-hatekonysagat-miutan-az-amerikaiak-raszoltak-hogy-ne-elavult-adatokat-kozoljon-475696

  21. FONTOS!
    Ne csináljon oltás után antitestgyorstesztet, mert semmi értelme (??)

    „Az a helyzet, hogy valóban nem minden beoltottnál lesz pozitív az antitesteket kimutató teszt, de ettől még minden bizonnyal védettek a betegség ellen. Ennek a látszólagos ellentmondásnak több magyarázata is lehet:

    a tesztek nem feltétlenül azt az antitestet vizsgálják, amit kéne; nem biztos, hogy elég jól; és amúgy sem csak az antitestek számítanak.”

    https://telex.hu/koronavirus/2021/03/30/vakcina-oltas-antitest-teszt-szerologiai-gyorsteszt-vedelem-immunitas

    ” Moderna vakcinájának a hatástalanságát állapította meg – szintén tévesen – egy csalódott beoltott, miután a gyorsteszt nem talált a vérében antitesteket. Mint kiderült, az illető olyan teszttípust választott, amely a koronavírus N-fehérjéje ellen termelődő antitesteket keres. A vakcina azonban az S-fehérje – azaz a tüskefehérje – elleni antitestek termelődését indítja be.”

    A kínait kivéve mindegyik S-fehérje ellen termel ellenanyagot.
    A kínai elviekben S és N, de szerintem emiatt ( megosztott termelődés a hírek a harmadik oltás szükségességéről) gyengébb ellenanyag termelést válthat ki.
    Persze a dózis nagyságával talán lehet játszani.

  22. A vérrögképződési szövődmény hivatalos megerősítése, és az alábbi amerikai döntés azt hiszem befogja vinni a gyomrost az AstraZeneca vakcinának a fejlett világban!

    Az Egyesült Államoknak nincs szüksége az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinára – mondta szerdán a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök járványügyi főtanácsadója, aki egyébként az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója.

    Köszöni, de nem kér az AstraZeneca vakcinából az Egyesült Államok
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210407/koszoni-de-nem-ker-az-astrazeneca-vakcinabol-az-egyesult-allamok-477502

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük