(3251) Végre kezdik beismerni, hogy „gyógyulás” után hónapokig beteg maradhatsz

Tibor bá’ fordítása online

 

Egy igen különös betegség

A járvány kezdete óta fél év telt el, és most már az orvosok azt észlelik, hogy a gyógyult betegek egy része nagyon messze van attól, hogy egészségesek lennének.

A COVID-19 rendkívül megjósolhatatlan, állítja Timothy Specor a londoni King’s College munkatársa, aki több mint 200.000 COVID-19 páciens betegség lefolyását figyelte meg egy mobil applikáció segítségével, egy kutatási program keretein belül. „Én reumatológus vagyok, hozzászoktam furcsa betegségekhez, de a COVID-19 a legfurcsább betegség, amivel valaha is találkoztam.

A kigyógyultak durván 10 százaléka továbbra is szenved megmagyarázhatatlan tünetekkel, egy de néha több mint két hónapon keresztül. A leggyakoribb tűnet a kimerültség, fejfájás, szaglásvesztés, nehézkes légzés, szédülés, hasmenés és bőrkiütések. Esetenként láz, több mint három hónapon át.

Néhányaknál megfigyelhető diszfunkcionáló tüdő, szív és idegrendszer. A betegség okozhat szívaritmiát és diabétesz mellituszt. Olyan is van, akinek nehezére esik a koncentrálás, ami idősekre jellemző (dementia), de ez egészen fiataloknál is tapasztalható. Eddig több mint ezer gyereknél észlelek multi szisztémás gyulladási szindrómát, amiből miokarditisz és véráram összeomlás következhet be.

Semmit se lehet tenni

Igen sok páciens azt mondja: „A koronavírus előtt egy más ember voltam” állítja Paul Vogt svéd szívsebész. Az orvosok attól félnek, hogy a pandémia után egy hadseregnyi krónikus beteg fog visszamaradni. Németországban már több kórház járóbeteg – részleget állít fel volt COVID-19 betegek utókezelésére.

Az angol orvos, Helen Sakisbury szerint „az emberek azt hiszik, hogy vagy meghalok, vagy újra egészséges leszek”, de állítja „ez nem így működik”. A volt páciensek még hosszú ideig betegek lehetnek.

Salisbury több olyan embert kezel, akik korábban SARS-CoV-2 fertőzésen estek át, de még mindig vissza-visszatérő lázban szenvednek, köhögnek, és hamar levegő után kapkodnak. „Minden vizsgálat negatív eredménnyel végződik” állítja, „de nincs olyan terápia, amit javasolni tudnék. A krónikus betegek nagy része fiatal – és kétségbe van esve. „De semmit se tudok tenni azon kívül, hogy meghallgatom őket.”

A szakértő részére egy rejtély, miért maradnak meg a szimptómák, miért olyan erősek azt követve, hogy a páciens elvileg kigyógyult a betegségből. Az orvosok feltételezik, hogy az immunrendszer rossz működésének lehet a következménye, amit a fertőzés okozott. Az is lehet, hogy ha a vírus befészkelte magát egy testbe, akkor újra és újra támadhat. A hosszú utóbetegség oka lehet a főbetegség alatti oxigénhiány is.

Ha idáig elolvastad a posztot, akkor a téma nyilván érdekel. A kérdés az, hogy nem fontolnád-e meg a blog anyagi támogatását, hogy még sok hasonló minőségi fordítás megjelenhessen. Ha adakozol, ha nem, nyugodtan olvasd tovább. Megéri. Ha pedig az adakozás mellett döntesz: OTP 11773030-00271383

A fiatal COVID-19 páciensek gyakran sokáig nem veszik észre, hogy a testük milyen rosszul működik.

Neurológiai problémák

Carmen Scheibenbogen, a járóbeteg – klinika vezetője, a felnőtt immunhiány betegségben szenvedők részére a Berlini Charité University Hospital részlegeként, egyike azon kevés német szakértőnek, aki a krónikus ájulási szindrómával foglalkozik. Szerinte egyre több volt COVID-19 páciens fordul orvosokhoz furcsa tüneteikkel. De még ő is csalódást okoz nekik. Megbízható diagnózist nem lehet előbb felállítani, mint a „gyógyulás” után 6 hónap. „Addigra, jó eséllyel minden lecsendesedik magától”, állítja Scheibenbogen. Csak az a szindróma nevezhető krónikusnak, ami hat hónap után is fennáll, és akkor is kevés lehetőség van a gyógyításra.

Scheibenbogen a jelentkezőknek azt tanácsolja, hogy vigyázzanak a testükre. „A sportolási erőfeszítések, amik a szimptómákat felerősítik, határozottan elkerülendők, mert csak elronthatja a helyzetet.” Figyelmeztetett.

A krónikus ájulás mellett a COVID-19 volt páciensek különböző egyéb neurológiai komplikációkban szenvedhetnek. „A neurókutatók lassan kezdenek erre rádöbbenni”, állítja Benedict Michael a Liverpooli Egyetem Egészségvédelmi Kutató Egység munkatársa. Hozzá teszi, hogy a kórházi kezelésben résztvevő volt páciensek 20-30 százaléka valamiféle neurológiai komplikációban szenved.

Ami feltűnő, hogy sok fiatal folytatja a pandémia előtti életét, és még csak nem is gondol arra, hogy ő is megfertőződhet – állítja Michel.

Az angliai Kent-ben praktizáló, 44 éves Stephanie de Giorgio általános orvost az egyik páciense megfertőzött. A kétgyerekes anyának egy gyenge asztmán kívül nem volt semmi baja, kis méretű túlsúlyon kívül. Amikor elkezdett köhögni úgy gondolta, hogy biztos elkapta, de két hét múlva a köhögés elmaradt. Azonban más szimptómák maradtak. A legrosszabb az állandó szédülés volt. „Úgy éreztem, hogy a padló mozog alattam, és néha el is estem” Nyilatkozott. „A biztonság kedvéért a lépcsőkön négykézláb mentem fel, és ülve zuhanyoztam.” A legkisebb erőkifejtésre a szíve felpörgött, és a láz is vissza-visszatért. „Először azt hittem megkergültem, de jöttek hozzám páciensek hasonló problémákkal. Utánanéztem az interneten és kiderült, hogy problémáimmal nem vagyok egyedül.”

Az orvosnő hetente legfeljebb két napon át volt képes dolgozni, ami tökéletesen kifárasztotta. Az agya se működött tökéletesen. „Nem tudok tisztán gondolkodni” állítja magáról „amikor sütök a konyhában, a tojáshéjat beteszem a lábosba a tojást kidobom a szemétbe.” Egynapos kertészkedés után két napon át kell ágyban feküdnie. Ez az állapot kábé 3 hónap után kezdett csak javulni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

57 gondolat erről: „(3251) Végre kezdik beismerni, hogy „gyógyulás” után hónapokig beteg maradhatsz

  1. Valaki tud arról valamit, hogy mi a helyzet járványfronton a kínaiaknál? Feltűnt, hogy hónapok óta nem látok híreket, amik az ottani helyzetről tudósítanának? Mi lehet Vuhanban?

  2. Több dolog van. Az ember nem gép, mert minden ember különböző, az orvostudomány mégis úgy akarja meggyógyítani az embereket, hogy EGYFORMÁNAK feltételezi őket. Ez már önmagában zsákutca.
    A cikkben előforduló tünetek döntő többsége megegyezik a (külső vagy belső okokból bekövetkező) mérgeződés tüneteivel. Az emberek döntő többsége nem vigyáz a testére. Mit is mond a cikk? „Scheibenbogen a jelentkezőknek azt tanácsolja, hogy vigyázzanak a testükre” na ez az ami gyk. nem létezik, az emberek basznak rá, hajtanak mint állat mer köll a péz. Persze, kell, én is abból élek, csak nem vagyok hajlandó a testi egészségemet ledarálni plusz bevételekért.
    Vegyük észre, hogy pl amerókában hosszú évtizedek óta csak nagyon erősen feldolgozott, az alapanyaghoz már nyomokban sem hasonlító „élelmiszereket” lehet kapni, és az emberek többsége ezt zabálja. Nem csipegeti, hanem zabálja, mert a szervezet még éhes gyk. mindenre még akkor is, mikor dagadtra ebédelte magát. Mert a kaják már csak üres rost, ballaszt, aroma és víz., gyk. mindent nélkülöző, kilúgozott embertáp.
    Az emberek döntő többsége pl. nem tud helyesen lélegezni sem (én sem, de már tudom h nem tudok emiatt gyakorlom a helyes módszer). Gyakorlatilag folyamatosan „pihegünk”, pont annyi oxigént veszünk magunkhoz, amennyitől még nem alszunk el. Az oxigénnek fantasztikus fertőtlenítő hatása is van, sok egyéb mellett, tessenek utánanézni pl. tűzlégzés, jóga légzés stb.
    A háttérben a felelősség hárítása áll a saját életünkben hozott döntések hozadékával kapcsolatosan. Ameddig EZ nem változik, addig sokan lesznek akik belehalnak az eddigi életük hozadékaiba.

    Nagyon kérlek benneteket, hogy NE írjátok meg, miért NEM tudtok az életeteken változtatni. Nem érdekel. Hippokratész mondta, és a mindig is igaz volt: Ha nem vagy rá hajlandó, hogy változtass az életeden, nem lehet rajtad segíteni.

  3. 2: GErgo

    „A cikkben előforduló tünetek döntő többsége megegyezik a (külső vagy belső okokból bekövetkező) mérgeződés tüneteivel.”

    Csak halkan jegyzem meg, hogy ez a covid csak a jéghegy csúcsa. Amit eltakar most ez az egész, az két alapvető ok. Az egyik hogy mit etetnek velünk a nagyüzemi hízlaldákban (már régóta nem csak Amerikában! ), mi az ami benne van és mi az ami nincs benne, a másik pedig hogy mit szívunk? Főleg a tüdőnkön keresztül.

    Akit érdekel olvashatja ennek következményeit:
    https://bit.ly/3gVutLy

    Emiatt csak itthon naponta több mint 100-an halnak meg…

    Mondjuk most tisztul a levegő, de ennek a hatása se azonnali – ahogy a mérgezés is lassú folyamat.

    Egyáltalán nem meglepő ezek után, hogy covidon áttesettek egészsége nem lesz már tökéletes, de ez egyre inkább így van mindenféle más nyavalyával is. Sajnos magamon és környezetemben is tapasztalom. Nem a saját „készülékünk” az alapvető probléma, hanem a kaja meg a környezet…

  4. 3. Vaszil:
    Ott a pont. Ennyi. Csak ezt az emberek nem veszik észre.
    Vidéken pont ezért (is) érdemesebb élni, mert ott a tüdőt leamortizáló mikrorészecske is sokkal kevesebb. Ha meg valaki van olyan pofátlanul merész, hogy tanyára költözik, akkor meg gyakorlatilag alig találkozik vele.

  5. 2.&5 GErgo

    Alapvetően egyetértek, de :
    1.Nem mindenki tud tanyára menni.
    2.Az alapvető emberi szervezet, szervek funkcionalitása és azok összefüggésrendszerének vizsgálata, majd a tapasztalatok összegzése mentén alakult ki a mai orvostudomány.
    Persze nem vagyunk egyformák, de azért a szemünkkel látunk és a szánkkal eszünk általában, és a bélműködésünk is ugyanazon elv
    mentén funkcionál.
    Tehát kénytelenek általánosítani.
    Csak a pontosítás végett.?

    Természetesen én is úgy vélem igazad van. A ‘junk food’ komoly probléma, akárcsak a szennyezett levegő vagy a pszichoszomatikus megbetegedések nagy részéért felelős stressz, mint kor- és kórtünet.

  6. Kedves mindenki!

    Mint eddig bizonyára nektek is kiderült, Erdély vagyok.
    Engedjétek meg, hogy ebben a „szemét étel” ügyben én is írjak valamit.
    Mindkét szülőm olyan falúból származik, ahol jelenleg is nagyrészt bió ételt esznek az emberek. Gatyaszíj parcellákon igavonókkal szántanak (kínlódnak), maguk fejte tejet isznak (abból sajtot és túrót készítenek), házi és boldog tyúkok által tojt tojást esznek, stb. Permetezni nem permeteznek mert drága, tápot ugyanezen okból nem adnak az állatoknak. Autó alig jár a megyei úton fekvő falvakban.
    Ennek ellenére az elmúlt 15 évben a fiatalabban meghalt emberek 90%-a rákban halt meg. Tüdő, vastagbél, gyomor, csont. Nagyjából ebben a sorrendben.
    Mi lehet az oka? Sokat gondolkodom, de nem tudok rájönni.
    És még valami. Egyáltalán nem stresszes az életük. Ha igen, akkor kb. negyedére mint a miénk.

  7. tanuló,

    Amiből sok fogy és a növény, állat ember is bőven fogyasztja az a kút víz. Tudom, -már a dédszülők is azt itták és nem volt semmi bajuk-, csakhogy eltelt több évtized és akár 30-40 kilométerről is odaérhet szennyezés. A falu kútjait saját maguk is megvizsgáltathatják.
    Ha nincs szennyezés, lehet tovább keresgélni. De ez a vízvizsgálat a legegyszerűbb.
    Ha a saját és az állatoknak szánt gabona szennyezett, gombával, permetszer maradvánnyal, azt kimutatni igen macerás lehet.
    Erdélyben hogyan van nem tudom, de a magyar falvakban sok helyen hullámpala,sík pala van a házak, ólak tetején.
    „–A hullámpala- és sík palaborítású tetőkből rákos megbetegedést is okozó azbesztrostok nagy része nem a levegőbe, hanem a vizekbe kerül – ” Ez lehet egy ok a rákos megbetegedésekre.

  8. 8Károly
    Azt azért hozzá kell tenni (egyenlőre kérdésként) hogy?
    Minden sikpalában van azbesztforrás?

  9. 7-8:
    Az azbeszt a tüdőbe kerülve fejti ki káros hatását, kifejezetten belégzéskor okoz bajt!
    Ha például valaki lemorzsolja a palatetőt, és a porát belélegzi (esetleg mállik a régi palateteő egy darabja, és a szél behordja a közeli ablakon a morzsalékát), az apró azbesztdarabkák a légzőszervek természetes szűrőrendszerén akadálytalanul áthaladnak, de a tüdő léghólyagocskáiban, mint tűhegyes kristályok irritációt, gyulladást, majd a folyamatosan jelen lévő gyulladás miatt daganatos elfajulásokat okozhatnak. Hasonlóan, mint a szerpentinitek szilikózisa során tapasztalható.

    Ettől függetlenül Károly beletrafálhatott, mert én is a kútvíz fogyasztására szavaznék lehetséges okként, ami a költséghatékony éltmódba beleillik, de egészségesnek már nem éppen mondható, főleg, ha az egyszerű talajvizet hasznosító kutakról van szó. Ezek akár 100km-re lévő szennyező források, például nem megfelelő szigetelésű hulladéklerakók, bányák (Erdélyben kifejezetten az aranybányászat) oldott nehézfémsóit is magukban hordozhatják, ráadásul minimális mennyiség elegendő komoly és tömeges szimptómák kialakulásához. Legtöbbször az arzénnal akad probléma (elsősorban az alföldi sík területeken), de érdemes a témában utána járni pl. az Apajpusztáról szóló, ezredforduló előtti magyar esetek kapcsán is (ha jól emlékszem, ott higany került a taljvízbe).
    https://www.antsz.hu/data/cms42129/vedonoi_tajekoztato_ME.pdf
    https://www.mta-taki.hu/sites/all/files/dokumentumok/10_ki_karment_kezikonyv2.pdf
    (beleolvasás ajánlott a 76. és a 136. oldalaktól kezdődően)

  10. Köszönöm észrevételeiteket.

    H. Csongor neked írom, hogy azon a vidéken nincs semmilyen bányatevékenység (20 km-re vannak kőbányák).
    Egyik közsében (apám születési helye) megvoltak a kutak (kerekes) de már vagy 20 éve a Gyilkostó aljáról , hegyi patak gyűjtőjéből van a víz.
    Anyám vonaláról, pedig a falú a már száz éve működő és gróf által létrehozott hegyekben lévő ciszternákból kapja vizet.
    Szóval egyik sem az a víz amire gondoltok. Habár lehet, hogy a kinti szennyezés, ezeket a forrásokat is eléri.

  11. Egy független laborban történő bevizsgálással sok minden kiderülhetne…
    Ha többen összedobnák rá a keretet, nem lenne olyan megterhelő, ugyanakkor a negatív eredmény is megnyugtató lehet.

    Ma már semmi sem a régi, egy kisközségben akár genetiaki eredetű autoimmun betegségek is okozhatják a felvetett problémákat, megfűszerezve az aktuális talaj-, víz-, levegőszennyezések hatásaival.

    Mondjuk ez a bányatelep engem azért aggasztana:
    https://www.harghita.ro/hun/6/68/6801balanbanya.html
    Arról van szó, hogy bizonyos talajba került szennyezők akár évtizedek múltán is kifejthetik káros hatásaikat. Kell 10-20 év, amíg a rég lerakott/eltemetett/magára hagyott méreganyagok leszivárognak, ill. beoldódnak a közeli vízbázisok rétegeibe. Aztán ugyanaz a forrás 20 éve színültig egészséges vizet adott, most meg nehézfém mérgezést közvetíthet…

  12. Múlt szombaton beszéltem egy ismerősömmel aki Tirolban dolgozik ,neki a párja már a kezdeteknél elkapta a korona vírust ,nagyon durván ,két hétig komában volt ,utána hetekig lélegeztetőn ,sajnos a mai napig beteg és nem jött helyre ,azt hiszem 38 év körüli srác.
    A poszthoz kapcsolódóan gondoltam megírom ,hogy ez sajnos tényleg így van.

  13. 13. A Kertész

    Megadnád az elérhetőségét (tel, email, FB, mindegy, melyik) ennek a 38 év körüli srácnak? Kérlek! Full szkeptikus vagyok a járvány kapcsán, de értelmes érvekkel és tényszerű esetekkel meggyőzhető. Volt egy eü dolgozó ismerősöm, aki a vitát akkor zárta le, amikor elkértem annak a barátnőjének a telszámát, aki állítása szerint horror esetekkel találkozott munkája során. Eltűnt a szentem, azóta se hallottam róla.
    Köszönöm a segítséged!

  14. 13: A kertész
    „… a kezdeteknél elkapta a korona vírust ,nagyon durván”

    No itt a bibi! A nagyon durva és a tünetmentes között szinte nincs „középsúlyos”. Ezt aki megfejti Nobel díjra esélyes – vagy hirtelen sztrókra…

  15. 14- Bocs, hogy élek:
    Bizonyíték kell? Ott van Bartha Szilvia meteorológiai bemondónő a TV2-ön. Esete abszolút nyilvános.

  16. 16. Neki pl. pont nincsenek szövődményei, elvileg teljesen felgyógyult.

  17. 17 – Vodor:
    Elvileg igen. Valójában kimerült, fáradt, nem a régi hónapokkal később. vagyis kopott a teste 15-20 évet.

  18. Kedves Tibor bá’ és Mindenki!

    Nekem is van közeli ismerősöm, aki átesett. Influenza szerű tünetegyüttes ment rajta keresztül. A testvére hozta a vírust külföldről. Édesapja meghalt a járvány alatt, de már amúgy is készülőben volt. Nála nem tudták kimutatni a vírust. Édesanyja felgyógyult, miként ő maga is. Köszönik szépen, jól vannak. Semmi jele öregedésnek, gyengeségnek.
    Szóval, amíg én magam nem találkozok hihető forrással, addig nem veszem be ezeket a horrortörténeteket.
    Más:
    Az elmúlt egy hónapban Németországban dolgoztam. Tízezer kilométert tudhatok magam mögött, bejártam szinte az egész északi részt, Hamburgtól az Északi- és Keleti Tengeren keresztül Berlinig, a lengyel határvidékig, Lipcséig bezárólag. Nyomát se láttam a pandémiának. Ugyan kötelező mindenütt a maszk, de ezt elég sajátságosan tartják be az emberek. Minden nap más-más hotelekben aludtam. Egy-egy éjszakát. Szóval, több mint 25 hotelről beszélek. Nem ötcsillagos, hanem közepes minőségűekről. Egyelőre jól vagyok, pedig higgyétek el, mindent megtettem, hogy elkaphassak valami okosvírust. A hotelek tisztaságáról ne ejtsünk szót, mert inkább siralmas, mint megbízható. Jómagam is dolgoztam hotelben, tudom, miről beszélek. Minden esetben az adott hotelben reggeliztem! A munkám körülményei sem voltak mentesek a lehetőségtől, hogy valami fertőzést szerezzek. Már itthon vagyok és várok. Amennyiben két hét elteltével sem tapasztalok változást az egészségi állapotomban, végleg ki merem jelenteni, hogy az évszázad legnagyobb átverését éljük meg, ami még a WTC hamis zászlós támadását is felülmúlja aljasságban.
    Mikor kapok telefonszámot?

  19. 19:
    „A testvére hozta a vírust külföldről. Édesapja meghalt a járvány alatt, de már amúgy is készülőben volt.”
    „Amennyiben két hét elteltével sem tapasztalok változást az egészségi állapotomban, végleg ki merem jelenteni, hogy az évszázad legnagyobb átverését éljük meg…”
    – Ezt az eszmefuttatást! Komolyan nem vagytok 100-asak…

  20. 20. HCs

    Ne csúsztass, kérlek! Édesapjánál nem tudták kimutatni a vírus jelenlétét! Halálos beteg volt már. Véletlen egybeesés, hogy a járvány közepette ment el.

  21. 7.Tanuló
    …”Mindkét szülőm olyan falúból származik, ahol jelenleg is nagyrészt bió ételt esznek az emberek….”
    …”Ennek ellenére az elmúlt 15 évben a fiatalabban meghalt emberek 90%-a rákban halt meg. Tüdő, vastagbél, gyomor, csont. …”
    Tanuló kedves, van-e a falud környékén esetleg rádió / tévétorony?
    Netán nagyerősségú mobilerősitő?
    Az ilyes léyesitmények közelsége magyarázhatja a megbetegedéseket.

  22. 21: Ha irreleváns, minek írtad bele? Jobban mutatott így?

    22: Az EMS miatt sztem. nem lenne életkor szerinti szelekció, de a daganatkeltő hatás, ha ott a közelben a torony, nem kérdéses.

  23. 22: balint
    Jó az irányzék, de még Csernobilról meg társaitól se feledkezzünk meg mint kis desszertről. Sőt korábban is kaptunk mi nem csak moszkvicsokat onnan…

    Hugom a 60-as években a Bakonyban nyaralt tanyán, imádta a tehéntejet, sugárfertőzéssel kezelték Fehérváron mert vérző kiütései voltak. Minden baja van, régóta a pajzsmirigye is tropa…

  24. Re:7
    Ha ennyire sok a daganatos a falutok környékén, akkor illene megnézni egy doziméterrel a környéket, mert lehetnek érdekes dolgok elásva…
    Soha se értettem azt, hogy mi vesz rá valakit arra, hogy a nem használt kutakat teledobálja szeméttel, vagy elviszi a vackait az erdőbe, ahova csak gyalogszerrel lehet elmenni.
    Plusz a környéken „vegyi ajándék csomag” is lehet, Magyarországon is van több olyan település, ahol veszélyes hulladékok „tárolnak” minden biztosítás nélkül, és hullanak mint a legyek az emberek a környéken.
    Greenpeace-nek van erről térképe Magyarországról, kérdés az, hogy Romániára van-e erre vonatkozó anyaguk. Kérdezz rá a helyi szervezetnél, mert bár sok mindenben diletánsak, de ebben pont nem.
    Ha pl volt aranykitermelés a környéken, akkor higany garantáltan lesz a talajban…

  25. Re:24
    Nagynéném ettől lett mellrákos és meghalt, mert pont kint volt a földeken, anyósom fia ettől halt meg 3 hetesen, és egy ismerősöm felesége ettől szült ideje korán, bele is halt a gyerek, mert annyira koraszülött volt… Aki tiszta atomenergiáról prédikál, az konkrétan csak önmagát hitegeti a hülyeségével.
    (Durván minden 20. évben van egy nagyobb nukleáris baleset, teljesen hamis a hibamentes reaktor üzemeltetés, amivel propagálják a nukleáris energia biztonságát.)

    Amúgy jó tanács, ha valamilyen nukleáris szennyezés van, tejet/gombát/felfelé álló levelű zöldséget nem eszünk, mert kinyírjuk vele magunkat.

  26. 7 tanuló: gyergyói medence?

    A kommunizmus alatt brutális mértékben mérgezték a földeket, az is lehet egy tényező, bár elég régen volt.

    Egy másik tényező, ami fontos lehet, hogy a székelyek nem igazán beszélik ki a sérelmeiket, főleg a régebbi generáció… Évekig hordoznak olyan sérelmeket, amik egy idő után sírba viszik. Látszólag nyugodt életük van, de belül rágják magukat.
    Szerintem édesanyám esetén is ez tényező volt, aki most csont-, tüdő- és májáttétes 🙁

    Ha vannak tűlevelű erdők a közelben és savasabb a föld, talán az is számíthat.
    Bányák is lehettek a hegyekben és a patakok hozhatnak le veszélyes dolgokat.

  27. Kedves Bálint és Horváth Csongor.

    Igen van antenna mindkét falu közelében.
    Egyiknél az utolsó háztól számítva légvonalban kb 2 km-re egy dombon van egy vodafon és orahge átjátszó. Ellenben a főútnak van egy olyan része amelyik egy domb mögött van, ami leárnyékolja a házakat annyira, hogy beszélni sem lehet innen csak az udvar bizonyos pontjain van jel. Itt is éppen úgy halnak, mint a falú kitett részein.
    A másik falu felett pedig ott van szintén egy átjátszó, ami azonban telibe éri a falut. Az is kb 2 km-re van a határtól.
    És Balánbánya egyik településtől 40 km-re a másiktól 60-ra van. Igazából nem ér el a szennyezése ezekhez a falvakhoz.

    25. Hankpoke
    Apám falúja alatt hatalmas uránlelőhely van. Írtam is annak idején Jövönknek a rádióaktivitás kapcsán, hogy az alap sugárzás is nagyon magas. Annyira, hogy a betelepített románok nem bírják és pár éven belül elmennek (vagy így vagy úgy). Ha lementem nyaranta vakációra, az első egy hét nekem is fosással és nagyon rossz közérzettel telt el (Jobbik szerint enyhe rádióaktív fertőzésen estem át), de utána már nem volt gond (minden két napnál hosszabb ottlét ezt hozta). De ez nem magyaráz semmit mert a helyiek bírják. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a régiek – ha a kidőlő fa nem ütötte agyon, vagy a bálban nem szúrták meg (ahogy nagybátyám mondta volt) – akkor általában jóval 80 felett haltak meg. Valamennyi idős rokonom 90 közelében ment el.
    Csak az utóbbi időben van ez a rákos mizéria, és főleg a 40-60 közöttieket viszi.

    27. Intuitív.
    Igen az egyik falu az a gyergyói medencében van. Tény, hogy nem fecsegős fajta a székely, de régen is érte őket épp elég sérelem a török, tatár, orosz, osztrák és román részéről és le is nyelték, de még is sokáig éltek. A temetőkövek a bizonyosságok erre, na meg én is ezt tapasztaltam.
    Mellékesen csak fenyőerdő van a falu körül, és egy kőbánya, de az tisztán dolgozik (nincs mosás, ülepítés). Egyébként nem tudtam, hogy a fenyő nem egészséges. A savasság miatt?

  28. 28 tanuló: anyum Gyergyótölgyesről származik, ott az erdő kb. 20 méterre volt a házuktól és van egy patak a kapu előtt, amiből a tehenek mindig ittak. Nagyapám tüdőrákban halt meg, bátyám aki szintén ott lakott ő is rákban ment el 50 évesen. Anyum közel 40 éve már csíkban lakik, szóval nem tudom hogy az akkori környezet alapozhatta-e meg a betegségét vagy genetika vagy egyéb tényező.

  29. Hát itt most már annyi karcinogén forrás előjött, hogy szinte az lenne csoda, ha minden rendben lenne…
    Karcinogéneknél figyelembe kell venni, hogy van a szervezetnek egyéni ellenálló képessége, mintha egy poharat töltögetnél fel vízzel. A betegség akkor jön, ha betelik a pohár. Tehát nem mindegy, hogy életünk során mikor találkozunk a káros behatásokkal!
    Valaki 70 éves korában kap be egy adagot, előtte tiszta lap, elélhet 90 évig. De, ha valaki már huszonévesen feltölti a kerete felét, 50 fölé nem nagyon tud majd menni egészségben.

  30. 29
    A fenyoerdok melle epitik a tudokorhazakat mivel ott ozondusabb a levego Erdelyben is… pl. kovasznai tudoszanatorium.

  31. 32: igen, az általam említett településen is volt tüdőszanatórium, a levegő az tényleg jó.
    A környéken ha jól tudom volt uránbánya is, tehát inkább az lehet a ludas.

    A fenyővel kapcsolatos kijelentéseimnek nincs alapja, tehát badarságnak mondható. Csak itt az öregek mondogatják, hogy jaj, nem szabad fenyőt ültetni az udvarra, mert valaki meg fog halni. Tehát babona 🙂

  32. Tiborbá:
    31-ben melyik felvetésekre gondoltál?
    A felhagyott rézbányával kapcsolatos talajvíz aggályom nem légből kapott, s a 30-ban megfogalmazott gondolatomért is felelősséget vállalok.
    Valójában a felhozott példák java része ténylegesen karcinogén…
    Szerinted mi okozhatja a haláleseteket? Őszintén megmondom, engem felcsigázott a kérédés, mert korábban idehaza is voltak olyan esetek, amelyek majdnem titokban maradtak, de lelepleződésükkel életeket lehetett megmenteni, ill. kártérítést kaphattak az érintettek.

  33. 34 – Horváth Csongor:
    Ne vedd magadra. Nincs kedvem részletezni, de olvasd ezt el: „Hugom a 60-as években a Bakonyban nyaralt tanyán, imádta a tehéntejet, sugárfertőzéssel kezelték Fehérváron mert vérző kiütései voltak. Minden baja van, régóta a pajzsmirigye is tropa.”

  34. Hallott valaki fenyötü teáról? Igen egészséges megfázás idején mézzel…csak mondom gyógytea!

    Namost ápr 15 én pont ugy vágódtam el mint a vuhanban az utcákon az emberek..(mint az ólajtó) két bázis állomás között félútón lakom kb 500m terre van jobbról balról. És én mint bizt tech sokat bajlódtam 2000 táján a szabványok keresésénél mikor a antenna felszerelö telepitö munkások panaszkodtak az arcuk szemük égett, majd kisült….(20-30-70)
    Szóval az 5G tesztelése már megtörtént és nem mondanak le róla mert pénz, profitorinentált ez a qrva világ.

    Mi meg nemtudjuk miben segédkezünk magunk ellen!
    Több nyugati ujság irta az 5G megtámadja a vérerek belsö falát igy az oxigéndús vér továbbitására alkalmatlanná válik.

  35. 35:
    Ó, hát ilyeneken én már nem akadok fenn! 🙂
    Azt hittem egy konkrét felvetésre érted.

    Régebben az volt a baj, hogy az emberek már nem tudnak gondolkodni. Feleszméltünk, hogy már nem tudnak számolni sem. Most vagyunk a fogalmazásgátlóknál, s hamarosan már írni, sőt beszélni sem tudnak majd (?)…

    Mondjuk az tényleg durva, hogy beindul egy félresiklott mondattal, aztán csak jön a sok hasonló, és végül eljutunk oda, ahol a 36-os van, amit már én sem igazán „tudok követni” (de finoman fogalmaztam). Kevesek vagyunk mi ehhez! 🙂

  36. Re:36
    Hallottam, de mi szirupot csinálunk belőle, és csakis a friss tavaszi hajtásvégből.
    Jobb mint a Robitussin, a kölkökbe nem kell belediktálni, mert ízlik nekik.

    Re:31
    Nagyon sok megbetegedés okozott közvetett módon Csernobil, te magad is mérted ha jól emlékszem az ereszcsatornádban a megemelkedett sugárzást. Jóval a megengedett határérték fölött volt(kb 100×-os) akkor, ami sokaknál, főleg a magzatoknál betette a kaput.

  37. 38: épp most beszéltem egy idősebb nénivel és azt mondja, hogy az idén kb. mindenki rákban halt meg a településünkön, 42 – 65 közöttiek. Szóval csak van valami tényező. Lehet Csernobil késleltetett hatása?

  38. Re:39
    Nem, ennyire nem nyúlik el a hatása.
    Nukleáris balesetek hatásai idővel csökkennek, és nem nőnek, itt valami más lehet.
    Hány éve van ez a rákban való tömeges elhalálozás?

    Belépett valami új faktor, amiről senki sem tud, és ezt komolyan kellene venni.

  39. 28.Tanuló
    …”Kedves Bálint és Horváth Csongor.
    Igen van antenna mindkét falu közelében…”
    Nem hiába hoztam elő ezt az elképzelést. Ugyanis nálunk is volt egy ilyes botrány jónéhány évvel ezelött, és valamelyik régi, a témába vágó topic alatt beszámoltam, a korabeli esetről beszámoló riport cimét használva : ” A falú, ahol zenélnek a vizcsapok”.
    Nos, lehet hogy nálatok nem lesz esetleg oly erús a sugárzás, mint volt a mi szegény kis falunkban, de talén éppen elég ahhoz, hogy lassanként valamennyieteket kivinne a temetőbe.
    Szerezzetek egy szakembert aki megmérné a sugárzást a házaitokban.

  40. Tíbor bá’
    Amiről nem tud az ember az ugye a tudatlanság.

    Amit meg az orvos megállapít és közöl az annál kicsit több. Persze nem mindentudás. A többi meg vélemény, ami persze szabad…

  41. 36. Kékvian

    Érdekes dolog az 5G sugárzás téma.Körül kellene járni a témát.Minden nemigaz ami a neten van :összeesküvéselmélet, túlzások. Ezt csak mérésekkel lehetne igazolni, de azt sem egy emberen hanem többön( 1 mérés nem mérés) .Az hogy a netről mindenki leszed hülyeségeket nem biztos hogy úgy van, de mérni pl. oxigénszintet még egy ember sem kezdett neki 5g közelében és 5g mentes helyen.
    Na nem azt mondom hogy nem káros, sőt szerintem is rohadt káros , főleg az adó közelében .Csak előbb kellene bizonyító infó mérésekkel, utánna meg (mivel úgysem szüntetik be) kellenének egyéni védekezési módszerek (földelés, e-szmog ellen szigetelt szoba , faraday (ha egyátalán ér valamit) ) , vagyis azokról beszélni, de azok is csak méréssel alátámasztva lennének hasznosak.

  42. Re:43
    Hoax vagy nem, de azért ez csak aláírták páran:
    https://www.jrseco.com/european-union-5g-appeal-scientists-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/?fbclid=IwAR2BZTr4Hll19ADOs8l-ZJocm59hRcxhVwigky7Ks37GpPvurCbXbXAAnA8

    Amúgy az 5G technológiai zsákutca sok tekintetben, mert csapni való a terjedése a magas vivő frekvencia miatt, ergo pár 100m-enként kell egy bázisállomás, vagy a zárt tereket jól meg kell szórni adókkal.
    Szép beetetés a hiperszuper sávszél, és a minimális latency, de ki lehet bírni ha nem 10s alatt jön le egy HD film.

  43. 44 Hankpoke

    Ez az 5G kérdés nagyszerű alkalom lenne, hogy feltegyük a Niel Postman professzor előadásában megfogalmazott kerdéseket:

    For Any Technological Idea
    Posted on August 8, 2016 in General
    From Neil Postman’s lecture On Culture’s Surrender to Technology:

    What is the problem that this new technology solves?
    Whose problem is it?
    What new problems do we create by solving this problem?
    Which people and institutions will be most impacted by a technological solution?
    What changes in language occur as the result of technological change?
    Which shifts in economic and political power might result when this technology is adopted?
    What alternative (and unintended) uses might be made of this technology?

  44. A közelmúltban megjelent kutatási eredmények újabb nem várt ismeretekkel gazdagították az orvostudományt. Asztma, dohányzás – rizikófaktor, vagy előny? Erről lesz szó a mai videóban.

  45. 36. kekavian
    „Szóval az 5G tesztelése már megtörtént és nem mondanak le róla mert pénz, profitorinentált ez a qrva világ.”

    Az USA Szenátusának Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Bizottsága meghallgatást tartott az 5G technológia bevezetéséről és veszélyeiről.

    Az elmúlt hetekben Győrben 5G-s teszthálózatot kapcsolt be a Telenor, a Vodafone pedig bejelentette, hogy hamarosan bekapcsolja az éles 5G szolgáltatást, Magyarországon elsőként.

    Eközben Brüsszel nem kér belőle: Céline Fremault, Belgium környezetvédelmi miniszterének aggályai miatt leállították az 5G technológia telepítését mindaddig, amíg a távközlési ipar teljességgel bizonyítani nem tudja, hogy az 5G technológiának nincsenek káros egészségi hatásai.

    De vajon nincsenek? A tudósok véleménye megoszlik. Egy ilyen horderejű kérdésben pedig nem lehetnek kételyek, mert a mi életünk van kockán. Ahogy Céline Fremault fogalmazott: nem vagyunk kísérleti nyulak, egészségünk nem váltható profitra.

    Mi az igazság? Az 5G káros hatásairól és veszélyeiről tartott szenátusi meghallgatás magyarul:

  46. 49: L.S.:
    Ezt az 5G-t el lehetne felejteni, ha a „Zemberek” nem vásárolnának „hypernet” előfizetéseket! Miből tartanák fenn a hálózatot, aminek kismillió költsége van, egyáltalán miből és miért fejlesztenének, ha sokezer emberke nem vágyakozna és fizetne elő olyan internetre, ahol x GB-tal nagyobb/gyorsabb az adatáramlás, mert akkor neki 20 sec helyett 3 sec alatt tölt be valamit a számítógépe, hogy az akuális marhaságaiból még többet tudjon összehozni és megosztani aznap. Ahogyan az ilyen jellegű reklámokban is látható…

    Egyet mondj meg nekem, de komolyan!
    Ki tiltja meg, hogy a józanul gondolkodni képes óriási többség ne fizessen ezekért az előfizetésekért??
    Ha senki sem kérne belőle, tényleg úgy gondolod, hogy akkor is kényszerűen kiépítenék?

    Sztem. egyébként ennek nem lesz nagyobb káros hatása, mint annak, aki eddig is nagyfesz. vezeték alatt kényszerült élni például, vagy aki wifis laptoppal az ölében töltött órákat, ill. mobillal a fülén töltötte napjait. De hát ez is oltári nagy és teljesen felesleges biológiai kockázat, amit rákényszeríteni az érintett emberekre (főleg válogatás nélkül) nem szabadna! Amíg van aki kéri, van aki nem, a politika és a gazdaság mindig a többségi igény, ill.akarat mellet fog pálcát törni. Érvelésedet emiatt ott nem értem, hogy ezekből a folyamatokból úgy indulsz ki, mintha egy kifejezetten rossz szándékú iparmágnás beruházása lenne, amit akkor is megépít saját céljából, ha mindenki tiltakozik ellene. Megállná ez a helyét mondjuk egy új ház felépítése esetén a szomszédságomban (jön a tehetős földesúr, és mindent letarol, elveszi a kilátásom, benaozásom, esetleg a nincstelen szomszéd disznóólat létesít a kerítés mellett), de nem állják meg a helyüket ezek az érvek egy benzinkút építése, egy atomhulladék temető kijelölése, közút- és vasútépítés, ill. infokommunikációs adótornyok telepítése, sőt még bizonyos gyógyszerlobby tevékenység esetében sem.

    Valaki írta már korábban, én vele értek egyet, hogy ez az 5G zsákutca lesz, és talán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ki is kopik majd, vagy meghaladják más technológiákkal. Egyszerűen -ebben a formában- nincs szükség rá, ellenben igény az mutatkozik a fogyasztók részéről, ahogy fent kifejtettem már. Ugyanezzel az erővel káros és felesleges a Musk féle műholdrendszer is, amely elveszi tőlünk a Föld minden területén a háborítatlan csillagos eget.

    Ez is egy olyan „emberiség ellen elkövetett bűn”, amit az emberiség igényei hívtak életre.

  47. Re:50
    Musk papa műhold erdője annyira kell a népnek, mint az üveges tótnak a hanyatt esés… Ez is egy olyan kreált igény, ami nélkül vígan el lehet élni, amúgy sem a 3. világbeli infrastruktúra nélküli országok a célpiac, hanem a tróger infrastruktúrán üzemeltető telkó cégek konkurenciája lenne az amerikai kontinensen.

    Az 5G-nél is, megy az agymosó propaganda, hogy nélküle nem lehet élni, 4K YT videó azonnal lejön(mondjuk ki a pék néz 4K videót telefonon, kvázi nincs értelme…), ms-os latency úgy kell mint a manna, különben is az önvezető autóknak, ipari forradalom 2.0 alapeleme, sorolhatnám napestig a rendkívül fontos mantrákat, stb,stb.
    Ebből egy dolog biztos, hogy a cél az extrém mennyiségű tartalom fogyasztás, amivel a tartalom szolgáltatók hülyére kereshetik magukat, és az infrastruktúra adó és a tartalom szolgáltató kéz a kézben egymást segítik. Arról nem is beszélve, hogy ez lenne az az alap infrastruktúrája a megfigyelési rendszereknek, amivel a „pógár” kvázi minden lépése, és cselekedete nyomon követhető lenne.

    A rabság mindig mézesmadzaggal van az ember nyakába akasztva…

  48. 51.djts
    …” Arról nem is beszélve, hogy ez lenne az az alap infrastruktúrája a megfigyelési rendszereknek, amivel a “pógár” kvázi minden lépése, és cselekedete nyomon követhető lenne….”
    Ez a központja, ez a főoka, a miértje a dolgoknak.Életed minden , akár legkissebb mozzanata is megfigyelés alatt lehessen.
    A fiamnak eszméletlen meséi vannak a tarsolyában, azokból néha-néha, nagyritkán kiszór nekem egynéhány morzsát, csak hogy ne higgyek öreg füleimnek.
    Bármit mondjanak az ezirányú fejlesztésekről, elhihetitek akár a háromszorosát, az ötszörösét is, és még mindig messze vagyunk mindattól, ami már megvan, létezik, be van már vetve, vagymég bevetésre vár, hasnálják ellenünk, vagy más, nagyobb halakra, más célokra van kihegyezve.
    Hihetetlen, hol tart manapság ez a szakterület.

  49. Re:52
    Felmerül az a dilemma, hogy jó jó „mocskos gyíkemberek” miatt van mindez, de kérdem én, aki tevőleges részt vesz ezen technológiák fejlesztésében/gyártásában/telepítésében nem bűnrészes benne? Vagy van az a pénz, amiért korpásodhat az ember haja?
    Showden lelkiismerete ezt már nem bírta, jól ki is borította a bilit.

    Fiad vadabb dolgokat is tudna mondani, de gyanítom nem teheti meg, mert nem szeretné alulról szagolni az ibolyát…

  50. 53.djts
    Millió vonatkozása van a dolognak, millió nézőpont és körülmény.
    Ne feledd, rengeteg olyan dolog van , ami katonai létesitményekből kerül ki, szóval…

  51. Re:54 Bálint
    Ez jól hangzik, de a katonai tömegpusztító fegyverrendszereket, és azt kiszolgáló technikára elég nehéz azt mondani, hogy majd jó lesz a polgári világban.
    Nyilván másra gondolsz, de te is érted, hogy mi a morális és erkölcsi probléma ezen a területen.

  52. De Fiúk!
    Az alapigény mégiscsak ugyanattól a nép fiaitól jött, amelyik gyermekei elszenvedik a mellékhatásokat is! Sztem. a reklámok és az igénytámasztás csak megfelelő motivációval átitatott és kellően egyszerű elmékben ébreszt vágyat. Én pl. még soha nem vásároltam reklám alapján. Elképzelni sem tudom, aki mondjuk azért vesz meg egy dezodort, mert XY sztár is azt használta a reklámban, milyen gondolati sémával rendelkezik a fejében?

    Az már más kérdés, hogy aki beleszületik és később felébred, annak keserves kilátásai vannak. Ugyanakkor lássuk a felelősséget azok soraiban is, akik -nem is olyan kevesen- csekély hasznot húzva, nem mellesleg komoly saját anyagi hozzájárulásukat is adva segítették a bármilyen frinc-franc, nyavalya elterjedését. Egy háborúban őket hívják árulóknak. A problémakör sok vonatkozásban ismerősen köszön vissza az emberiség történelmében, csak a volumenek és a lehetőségek változtak az idő előre haladtával…

    A király meztelen! De a nép fiainak sokasága mégis követi… Akkor hát mi végről a hatalom?

  53. 55.djts
    Nem katonai fejlesztések alól kikerült tömegpusztitó fegyverekre céloztam, dehogy, ez egészen más tészta. A megfigyelés, lehallgatás, nyomonkövetés eszközeiről volna szó, ezen téren vannak olyas fric-franc dolgok, amitől egy átlagember hannyattesik.
    A topic témájával kapcsolatban anyit jegyezhetek meg, hogy lehetséges egy katonai labor malőrje miatt a világra rászabadult virus, hatásait tekintve többet nem tudunk, mint sejtjük, a gyógyultak tulajdonképpen nem lábaltak ki teljesen, valami visszamarad, valami rendelleneség, ami mindörökké életed része lesz.
    Most-most a napokban szólalt meg nálunk egy szerencsétlen fiatalember. Életében nem volt semmi komolyabb baja, megkapta a virust, csúnyán leverte a lábáról, de kigyógyult.
    Ez a gyógyulás abból áll, hogy nehezére esik az állingálás, nagyon fáradékony és erőtlen, gyakori étvágytalanság és nagyfokú gyengeség a napjai. És ez a szegény fiú életében nem volt komolyabban beteg.
    Ugyhogy felgyógyul ugyan az ember, de…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük