(3217) Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket?

Tibor bá’ online

 

Sehogy, mert nincs rájuk írva, hogy ez álhír, illetve hamis információ. Már pedig újabban „divatba jött” az álhírterjesztés, a hülyeségek továbbítása, amit sok esetben a félelem motivál. Ez utóbbi főleg a koronavírussal kapcsolatos, és amit elsősorban az Internet tesz lehetővé, ahová bárki, bármit berakhat. OK, de ezt hogyan lehet kivédeni?

A legfontosabb, hogy megválogatjuk a forrást. Ma már egy millió „forrás” létezik, mind gyönyörű honlappal, és többnyire hülyeségekkel teli. Ragaszkodj az olyan forráshoz, aminek évtizedes múltja van. Természetesen itt is lehetséges ferdítés, mert valaki vagy valami pénzeli, amit illik meghálálni. Vagy a fenntartónak van egy politikai elkötelezettsége, na akkor megette a fene.

A politikától független témákban, például most a koronavírussal kapcsolatban nagyon nehéz a helyzet. De itt is meg kell találni azt a patinás médiát, ami nagy valószínűséggel kiszűrt valóságot tálal fel az olvasóinak.

De a megfelelő médium megtalálásán kívül van még egy másik fontos tényező. Az általános természettudományos műveltségünk. Erre támaszkodva el tudjuk dönteni, hogy egy-egy hír a valószínűség határain elül esik-e vagy kívül. Ha például valaki előáll valami olyasmivel, ami a perpetuum mobile hatáskörébe tartozik, pl. egy olyan kütyü, ami az áramfogyasztásodat felére csökkenti, vagy minimális áramfogyasztás mellett ragyogóan hűvössé teszi a lakásodat, akkor tudhatod, hogy ez hamuka. Az is marhaság, ha valaki állítja, hogy csapvizet használ az általa kifejlesztett motorhoz. A lapos Földröl már ne is beszéljünk.

Mi van akkor, ha nem rendelkezel a megfelelő ismeretekkel. Akkor csak egy lehetőség áll előtted, találsz valakit, vagy valamit, amiben megbízol, mert a szűrést megteszi helyetted.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

56 gondolat erről: „(3217) Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket?

  1. Két film is eszembe jutott, az Olajfalók és Az igazi Mao. Az utóbbit a bemutató napján láttam, mint „műsorváltozás” volt bejelentve. Elégedett voltam a mért eredménnyel. Azóta persze sokat változott a világ, sok álhírt elhittem, pl. Szaddam vegyi fegyvereiről. Támpont lehet az is, ha átgondolja az ember, kinek az érdeke amit a hír állít.

  2. Tibor bá’ Te egy nagyon felelőtlen ember vagy remélem ezt tudod!

    „…A lapos Földről már ne is beszéljünk.” – ha ezt egy Lapi-fejű hívő meglátja, úgy neked ugranak mint a Foxi a lábtörlőnek. Tudom mert átéltem – igaz, hogy végül sikerült elüldöznöm őket (- megsértődtek azon, hogy nem értékeltem a zsenialitásukat).

    Persze, nem mindegy? Akár lapos is lehet.

  3. 3 malleusorbis

    Ez most illik a poszt témájához.

    „Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket?”
    Te képtelen vagy erre, vagyis áll rád az utolsó bekezdés:

    „Mi van akkor, ha nem rendelkezel a megfelelő ismeretekkel. Akkor csak egy lehetőség áll előtted, találsz valakit, vagy valamit, amiben megbízol, mert a szűrést megteszi helyetted.”

    A csatolt videó itt nem működik.
    Ez a „hibát” egy másik posztban már elkövetted, és nem tanultál belőle.
    http://www.antalffy-tibor.hu/3211-mit-tesz-a-koronavirus-az-emberi-testtel#comment-257288

    A forrásod egyébként is rossz, de nem ismered fel, mások már figyelmeztettek rá, de nem olvastad, vagy/és nem emlékezel rá.
    http://www.antalffy-tibor.hu/a-25-millios-beijing-egy-szellemvaros#comment-249070

    Te vagy az a bizonyos „állatorvosi ló”.

  4. Re:4 n/a
    Mindenki beleszaladt ebbe, de mára az a fő probléma az, hogy a viszonyítási pontoknak szánt média felületek is elkurvultak, és masszívan manipulálják a közvéleményt.
    Ott van a „szívrohamban” meghalt tényfeltáró német újságíró esete, de van hazai eset bőven itt is. Itt már nem általános műveltség kell, hanem újbeszél detektor és fordító, ahogy a Kádár érában megszokott volt.
    Nem lesz drágább a cukor-} irány a bolt, mert felemelik az árát.

    Egyébként azért tekerték maxra ezt a dezinformációs témát, avagy az újabb néven a konteózást, mert már annyira nem hisznek a fősodor narratívának az emberek, hogy muszáj csinálni vele valamit. Vissza kell terelni a népet a jó meleg akolba, mert a végén elszökne a butuska báránykája.

    Repedezik már az illúzió várának fala, ember legyen a talpán, mikor leomlik több ezer évnyi hazugság.

  5. „Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket?” Napi öngól rovat?

  6. Tapasztalataim szerint, a legtöbb hoax a fősodorban található. Nyilvánvaló politikai érdektől vezérelvén. A tömegek pedig mindig tömegként reagálnak. Aki nem veszi fel a tömegmentalitást, az keres, kutat, utánanéz, gondolkodik. Uram bocsá’, elkezd un. „összeesküvés-elméletekben” hinni, melyekben amúgy rendre jóval több logika fedezhető fel, mint fősodor béli megfelelőjükben. Sajnálatos módon, a járvány tekintetében is a politika tematizálta a közvéleményt, amit a szajhamédia így, vagy úgy kiszolgált. Médiamanipuláció áldozatává vált a tömeg. Mint mindig. Az igazság az, hogy a teljes igazságot e tekintetben sem tudhatja senki. Az ember lassan oda lyukad ki, hogy senkinek sem hisz. Ijesztő!

  7. 5 dajtás

    A poszt témáját ki lehetne fejteni nagyon részletesen, de Én itt megállok.

  8. 4. n/a
    Az ne zavarjon, hogy a videót készítő illető ezt a témát a felsőoktatásban oktatta. Talán kicsit jobban ért hozzá mint te.
    Amúgy van neked barátod? társad? családod? Akarsz róla beszélni?
    Mellesleg egyetlen porcikáját sem sikerült cáfolnod a belinkelt tartalomnak. Elég gyengén nyomod…

  9. Ha ez ilyen egyszerű volna.
    A videóból kiderül, ha a manipuláló jól csinálja a dolgát, szinte bármit beültethet a fejünkbe.
    Vágó Istvánról sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy tanulatlan, szűk látókörű, könnyen manipulálható.
    Tényleg felismerjük mikor vernek át?
    https://www.youtube.com/watch?v=ohivxUsTfIU

  10. „Patinás” orgánumok, többtízéves lapok khm…
    http://www.antalffy-tibor.hu/1829-mukodik-a-presstitutes-paul-craig-roberts-nyoman

    A természettudományos műveltség segíthet természettudományos témákban, de ha valaki keni-vágja is a középiskolás bioszt, még mindig marad sok vírusoshír, amit nem fog tudni hova tenni.

    Na de mi a helyzet a politikával? Itt aztán már a természettudomány se ad tanácsot, és egész biztosan lehet tudni, hogy a fősodor is ferdít ahogy az érdeke kívánja.

    Ki gondolná például, hogy az amerikai rendőrség autókerekeket szurkál?
    https://patch.com/minnesota/southwestminneapolis/police-agencies-acknowledge-slashing-protestors-tires-report

  11. 4 – 9. Megint személyeskedés felé ment el… Kár!

    Sztem. itt is alapvető probléma az időtényező. Nem is biztos, hogy a szándékosság vezérli! Valaki felkap egy hírt, az őt hitelesnek tartó átveszi, és viszi tovább… Nem tud, vagy nem akar vele mélyebben foglalkozni, és kész a káosz, s jön vele az egyre súlyosabb hiteltelenedés.

    Azokat kellene elkapni, akik bármilyen érdekeltségük miatt az álhíreket létrehozzák. Nagyon nehéz munka lenne, de ha beindul, és felelősséget kell vállalni az egyénnek az általa létrehozott faszságokért, másként állna hozzá mindenki a megnyilatkozásaival.

    Viszont ott a cenzúra veszélye, a politika – gazdaság befolyása, a relativizálása a problémának. Hiszen amíg vannak egyenlők közt egyenlőbbek, addig semmilyen szabályozás, vagy büntetés nem érné el a célját, sőt, még nagyobb bizonytalanságot és hiteltelenséget hoz létre, ahogy nagyjából tapasztalhatjuk.

    Nincs más megoldás, marad az egyéni tudás és tapasztalatok, amelyek adott esetben szintén félre vihetnek… Szóval ez egy ilyen világ!

  12. 12 Horváth Csongor

    „4 – 9. Megint személyeskedés felé ment el… Kár!”
    Mi a fene bajod van?
    Itt emberek vitáznak, itt MINDEN személyeskedés.
    Sértés viszont nem volt a szavaimban.

    TE VISZONT SÉRTŐEN VISELKEDSZ!
    http://www.antalffy-tibor.hu/3205-miert-nem-biztos-hogy-lesz-vakcina-a-koronavirus-ellen#comment-256912

    „Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket?”
    Úgy hogy figyeljük, mit mondanak.
    Értelmes ember értelmesen beszél, arról lehet megismerni.
    Diploma, öltöny, … az csak máz.

  13. Re:12
    Szerintem nem volt itt semmilyen személyeskedés, legalább is én biztosan nem Tibor bá’-nak címeztem meg.

    Ötleteddel az a baj, hogy a mai világban ez egyenlő lenne a neoinkvizícióval, ami inkább ártana az egésznek, mint használna.
    Nincs más út, mint az egyén önálló vélemény alkotása, de ehhez illene ezt tanítani, és nem fröccsöntött egyen embereket kellene nevelni.

  14. Egyébként a VALÓDI módszer a fact-check-re, amit gyakorlatilag mindenki alkalmaz: hogyan viszonyul az új információ a világképemhez? Ha beleillik – elhiszem. Ha ellentmond – fake news. Ha egyik sem, akkor fenntartásokkal feltételes bizalmat kap.

    Mindenki tudja, hogy ez a módszer rossz – legalábbis a többiek számára, akiknek helytelen a világképük ;). Mégis mind ezt csináljuk.

    Ha belegondolsz, a természettudománnyal való összevetés is tulajdonképpen ezt jelenti. Annyi az előnye, hogy a természettudomány egy valamivel megbízhatóbb világkép, mint az átlag.

  15. 15.Ábel
    …”Egyébként a VALÓDI módszer a fact-check-re, amit gyakorlatilag mindenki alkalmaz: hogyan viszonyul az új információ a világképemhez? …’
    Ezt nem gondolod komolyan!
    A középkor embere azt hitte, hogy a Föld lapos, ez volt az ő világképe, ő még végtelenül vallásos is volt ráadásul , neki a pokol, Isten, menyország kőkemény igazság volt,a vagy szavaiddal élve- világkép! Gondold át .
    A témát érintve, én ugy gondolom, hogy a ma emberét érő információ-özön ellen nincs mit tenni, nem lehet mindenben otthonosan mozogni, legyen itt akármelyikünk bármennyire tanult / művelt / intelligens, annyi témában tömnek ezerféle információval, hogy lehetetlen eligazodni.
    Azt se feledjük, hogy az utóbi évtizedekben a média annyura benyomult az életünkbe, hogy a nép nagyrésze meglehetősen leszokott az önálló gondolat / véleményformálásról, és ez előrelátható volt.

  16. 17: Nem azt írtam, hogy ez a jó, hanem hogy ez a valóság.

    Például mit gondolsz Te a Black Lives Matter mozgalomról? Tükrözi ez a világképed?

  17. 12. Horváth Csongor
    „Azokat kellene elkapni, akik bármilyen érdekeltségük miatt az álhíreket létrehozzák. Nagyon nehéz munka lenne, de ha beindul, és felelősséget kell vállalni az egyénnek az általa létrehozott faszságokért, másként állna hozzá mindenki a megnyilatkozásaival.”

    Mint például az ikertornyok esete?
    Vagy „a buta, lusta görögök akik EU pénzén akartak élősködni és ők a hibásak a siralmas gazdasági helyzetükért mert túlfogyasztottak,” de soha nem említik az Izlandiak reakcióját ugyanarra a problémára.

    Miért mindig IZLAND ? Miért nincs a hírekben ? Hát ezért…
    https://www.vilaghelyzete.com/2012/01/miert-mindig-izland-miert-nincs.html

    Erről mélységes csend van körülötte, mintha nem léteznének, hogy is lenne erről bármilyen beszélgetés vagy írás amikor a média 95%-át ellenőrzik ugyanazok az erők akik az okozójuk a problémáknak.

    „Nincs más megoldás, marad az egyéni tudás és tapasztalatok, amelyek adott esetben szintén félre vihetnek… Szóval ez egy ilyen világ!”

    Talán ebben igazad lehet Horváth Csongor.

    Én naiv meg abban reménykedem, hogy ahogy az orvos a gyógyítást megelőzően a diagnózist kell megállapítani így nekünk is föl kell ismernünk kik azok akik a kárunkat akarják és hová akarnak minket terelni. Ha egyszer az emberek felébredünk akkor ahogy dajtás írja:

    „Repedezik már az illúzió várának fala, ember legyen a talpán, mikor leomlik több ezer évnyi hazugság.”

    Amíg élünk remélünk.

    Tibor bá’
    „A legfontosabb, hogy megválogatjuk a forrást.”

    U.I. Ezt teszem én is Tibor bá’ .
    Kicsípem és fölteszem a keresőbe például:
    Miért mindig IZLAND ? Miért nincs a hírekben ? Hát ezért…

    Lássuk csak hányan vannak, és ki mit ér !?!

  18. 148.Ábel
    …”Például mit gondolsz Te a Black Lives Matter mozgalomról? Tükrözi ez a világképed?..”
    Rosszul teszed fel a kérdést.
    Elitélni a rohadt, ingyenélő / élősködö néger csőcselék randalirozását ez nem világkép kérdése, hanem nézőpont dolga.

  19. 20 balint – Elitélni a rohadt, ingyenélő / élősködö néger csőcselék randalirozását ez nem világkép kérdése, hanem nézőpont dolga.

    Bizony.

    Más „nézőpont” szerint a demokrácia arról szól, hogy mindenki törvény szerint egyenlő bánásmódot érdemel, amerikainak lenni pedig egyesek számára még mindig azt jelenti, hogy a mások jogaiért is kiállok, nem csak a saját érdekeimért. Persze ez sem új, lásd egy kicsit közelebbről:

    Mikor a nácik elvitték a kommunistákat, csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista.
    Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag.
    Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista.
    Amikorra engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna.

    Ez Martin Niemöller véleményének közismert változata. Az ő története külön is figyelmet érdemel: „Niemöller supported Adolf Hitler and Jewish hatred – until he was sent to a concentration camp.” https://www.stripes.com/news/us/then-they-came-for-me-a-hitler-supporter-s-haunting-warning-has-a-complicated-history-1.483636

    Megint más nézőpont szerint ha egy közveszélyes idióta a brutálisan felfegyverzett TEK-jét meg hadsereget kíván bevetni a saját lakossága ellen, akár a tagállam saját vezetését felülbírálva (amit egyébként a saját törvényei tiltanak meg neki, de ezeket bizonyítottan nem szokta betartani), az olyan dolog, ami miatt ki kell menni az utcára. Függetlenül attól hogy a világ másik végén ezt valaki hogy ítéli el, és attól is, hogy konkrétan mi volt az utolsó csepp a pohárban.

    Nyilván nem jó és nem megoldás a tüntetés. Sok párhuzamos olvasat létezik, és annyira csábító egyet, a szívednek kedveset választani. És itt a lényeg. A média lehetne felelősségteljes közszolgálat, de sokkal sikeresebb propaganda és üzlet formájában. A te személyes felelősséged ugyanolyan figyelmesen hallgatni azt, akivel nem értesz egyet, mint akivel igen. Csak akkor van a totális ellenszélben egy parányi esélyed arra, hogy a végén képes legyél emberhez méltó módon megszólalni, és ne csak egy rád szabott klisét üvölteni egy pontosan ugyanígy, de valami mást üvöltő humanoid arcába.

    Lásd még: „Ne ítélj, hogy ne ítéltess”…

  20. 21. Kedves Loránd

    „Csak akkor van a totális ellenszélben egy parányi esélyed arra, hogy a végén képes legyél emberhez méltó módon megszólalni, és ne csak egy rád szabott klisét üvölteni egy pontosan ugyanígy, de valami mást üvöltő humanoid arcába.”

    Sajnos!
    És a kerék forog, forog szakadatlanul. A „értelmiség” kitörési lehetősége meg elveszik az izmusokban. A tömegek lehetősége pedig az értelmiségben.

    Ahelyett, hogy a ‘figyelemre figyelnének’, azt fejtegetnék. Így csak a figyelem folyton változó tárgya marad.

  21. 21.Kedves Lóránd
    Álláspontodat / nézőpontodat teljes egészében elutasitom, mert nem egyezik az én régimódi, világképemmel. Te is hajtogatod a magad igazságát, -amihez TELJES JOGOD van, persze, én hangoztatom az enyémet, és igy szépen elbeszélünk egymás mellett.
    Ne gyere a közismert, a világot bejárt Niemöller-idézettel, mert hozzá csak annyit füznék részemről, hogy én is tiltakoznák ÁRTATLAN emberek elhurcolása ellen, mert -bármilyen meglepő – kultúrlénynek tartom magam, de a kisujjamat nem mozgatnám, ha például cigányaitokat hurcolnák a pokol mélységes fenekére. És amennyiben te viszont ezellen tiltakoznál, akkor jobb, ha nem ismered meg véleményemet az ilyenekről.
    Ugyanis van még egy merev, reakciós álláspont, a mai idióta -liberális felfogástól gyökeresen eltérő, egyes régi, öreg emberek -én és Tibor bá – álláspontja, ami egy régen letünt világ értékeit vetiti a mai hülye égboltra.Az én klisém, a szóhasználatoddal élve:
    Azon réges-régi világ értékskáláján mindennek megvolt a saját neve: a CIGÁNY CIGÁNY VOLT, ÉS NEM ROMA, a néger nem volt afro-amerikai, a lopás nem volt megélhetési, a fosztogatás, gyújtogatás, a rombolás nem volt önkifejezés, a fiú az volt, akinek született, a lány detto.
    Ja, igen, és ha netán szóbakerült volna azon régi világban a mai divatos multikulti, ecetes céklát kértem volna mellé és sültkrumplit. EZ a különbség az én korosztályom világnézete és a ma között, és nincs az az érvelés, ami okán felcserélném világnézetemet. Velük nöttem fel, általuk váltam emberré, eggyütt öregedtünk meg, és nincs az a liberálduma, amely a néger fosztogató-randalirozó-lincselőből jogfosztott elnyomott afro-amerikait csinálna az én olvasatomban.
    Ha a fehérek végre magukhoz térve fegyvert ragadnak, és halomra lövik az összest, megtapsolom őket, mert ha nem teszik ezt, Amerikának nincs jövője, és ezt ragaozhatod, amennyit csak akarod.
    Sajnálom.
    Renélem, Kedves Lóránd, érthetően irok, nem?

  22. 22, Balázs – és tessék, három mondatban megint az intelligencia definíciójánál tartunk. Kár hogy nem jutottunk tovább, szakmai fórumon meg eddig se…

    23 balint Renélem, Kedves Lóránd, érthetően irok, nem?

    Persze, nyilván sokkal érthetőbben, mint én. Én pedig ahogy apósomnak se próbálom elmagyarázni a különbséget a böngésző és az operációs rendszer között, pláne nem a web vagy a Google alapvető elvi hibáiról – neked se fogok „érvelni” ezek következményeiről.

    Őszintén sajnálom, hogy nem jön be neked a 21-század: a tény hogy egy bolygó definíció szerint „multikulti” és az is marad, hogy amire hivatkozni vélsz a fele sem volt igaz, hogy a fajirtással nem az a probléma hogy nem sikerült.
    Sajnálom, hogy iszonyat mennyiségű olyan információ jut el hozzád, amelyről nem tudsz (nyilván az én értékrendem szerint értelmezve) használható véleményt formálni.
    Sajnálom hogy csak a saját forrásaidat követed ahol nem láthatod Mitt Romney republikánus szenátort sétálni egy napsütéses utcán számtalan nyugodt ember között. Mert neki sem tetszik hogy az elnöke gumilövedékekkel (Gyurcsány! Gyurcsány!) és gumibotozással takaríttatja el a tömeget hogy utána meglóbálhassa a Bibliát egy templom előtt, amivel egyébként pár komoly egyházi figurát is kiakasztott.

    Az egészet egy nagyon ronda hatalmi játszmának látom a gazdasági bukta takarására, amiből továbbra sincs érdemi kijárat, ezzel a gondolkodásmóddal nem is lesz. Ebben a bőrszín pont a minden oldalon felhozott klisék miatt kap szerepet. Félreértés ne essék, a te szöveged nem zavar jobban, mint az, ahogy ugyanezt a „másik oldali” showman csapat prezentálja… Nem véletlenül ajánlgattam a Cambridge Analytica történet megismerését. Viszont teljesen egyetértek, elbeszélünk egymás mellett, szóval szerintem is engedjük el.

  23. Az álhírt azért nem nehéz kiszűrni. Viszont sokkal gyakoribb a hírek manipulálása. Amikor egy részét kiemelik, felnagyítják, túlhangsúlyozzák, a másik részét elhallgatják.
    Például álhír az MSZP-s videó. Pillanatok alatt megbukott. Ha nem állnak mögéje, hanem a szokásos módon valami álszervezet mögé bújva terjesztik, nem pukkan ekkorát.
    Manipulálás a Karácsony féle sírás-rívás, az elvonják a pénzt, kivéreztetnek, Budapest törvény, csődbe megyünk. Az persze elhallgatva, hogy jövőre a főváros 10%-al több pénzből gazdálkodhat,

  24. Az érem harmadik oldala:

    George Floyd és a korábbi Minneapolis-i rendőr, Derek Chovin α végzetes találkozásuk előtt ugyanabban az éjszakai klubban biztonsági személyzetként dolgoztak, és közöttük a viszony egyáltalán nem volt jó.
    Derek Chovinnak a felesége thaiföldi így nevetséges azt állítani róla, hogy rasszista.
    A rendőrség nem az állam hanem a városháza vezetése alatt működik. A rendőrség személyzetét arányosan a lakosság tarkaságához viszonyítva választják. A rendőrségi csoport is ebben a konkrét incidensen vegyes volt.
    A Floyd család azt állítja, hogy George halála részben személyes ügy.(CBS News)

    A kérdés:
    Kinek hasznosak az ilyen események?

    Soros és Kissinger szavai:
    „Úgy gondolom, hogy a Trump adminisztráció fenyegetést jelent a világ számára. Ugyanakkor átmeneti jelenségnek tartom, amely 2020-ban (novemberi amerikai választások) vagy korábban (a választások előtt) eltűnik. ”
    A jobboldali Trump – Putyinhoz hasonlóan – veszélyt jelent, természetesen nem a bolygóra, hanem a baloldali globalizációra, amelyben az Egyesült Államok elnökeként blokkolta az utat.”

    https://www.el.gr/nea-taxh/ta-logia-toy-soros-kai-toy-kisingker-to-el-gr/

  25. GDP arányosan 2.3%-ból gazdálkodhat Budapest.
    Ennél kevesebből csak Szófia gazdálkodik. Varsó például GDP 7%, Berlin GDP 15%, Bécs,ha jól emlékszem GDP 14%.

    Budapest a GDP 36%-t állítja elő, és 2.3%-ból gazdálkodhat.
    2010-ben 504 milliárd, 2019-ben már csak 245 milliárd a fővárosi költségvetés.
    Elvonás többlet 259 milliárd forint.

  26. 29 Károly

    “Hogyan ismerhetjük fel az álhíreket?”
    Úgy hogy figyeljük, mit mondanak.

    „Budapest a GDP 36%-t állítja elő…”
    Ott a lakosság 20%-a él, de kétszer annyi a munkaidejük, kétszer erősebbek, kétszer gyorsabban mozognak, kétszer iskolázottabbak, meg minden kétszer, a GDP is.

  27. 27.
    https://magyarnemzet.hu/belfold/a-szamok-cafoljak-karacsonyt-8212961/
    „A főváros pénzügyi helyzetével kapcsolatban az államtitkár valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint a fővárosnak kevesebb pénzből kell gazdálkodnia jövőre. – A valóság ezzel szemben az, hogy tízmilliárd forinttal több marad Budapestnél. Szolidaritási hozzájárulás címén a fővárosi önkormányzatnak ugyan 21 milliárd forinttal többet kell fizetnie a szegényebb önkormányzatok megsegítésére, ám Budapest – a becslések szerint – nagyjából 25 milliárd forinttal több helyi iparűzésiadó-bevételre számíthat jövőre, miközben az állami támogatása is hétmilliárd forinttal emelkedik – számolt Tállai András.”
    Infostart 2020 február 24.
    „2020-ban működési kiadásokra 260,4 milliárd forintot terveztek be, a beruházásokra, felújításokra 148,1 milliárd forintot, a meglévő hitelek tőketörlesztésére pedig 6,1 milliárd forintot. A költségvetés kiadási fő összege így 415 milliárd forint, ami csaknem 30 milliárd forinttal több, mint a 2019-ben volt. A város működtetése csaknem 18 milliárddal kerül többe ebben az évben. Mivel az önkormányzati törvény miatt hiány nem tervezhető, így a bevételi fő összeg a kötelező tartalékkal együtt 415 milliárd forint.”
    https://szamokadatok.hu/Post/1214/A_szamok_cafoljak_Karacsonyt
    2019 385 MFt
    2020 415 MFt
    2021 425 MFt

  28. 30. n/a,
    Nem tudom eldönteni, gúnyolódsz vagy mi? Álhír lenne a 36%?
    Hogyan ismerjük föl a valódi hírt álhírnek beállítót?
    „Az eurostat adatok szerint a 109,7 milliárd eurónyi bruttó hazai termék közel 37 százalékát Budapest adja, miközben a népességnek kevesebb, mint ötöde lakik a fővárosban.”
    Ennek oka az is, hogy
    „A főváros kiugróan nagy gazdasági súlya részben adódhat abból, hogy számos egyébként nem feltétlenül (csak) Budapesten működő cég ide van bejelentve.”
    Budapesten több, mint kétszerese az egy főre jutó GDP az ország többi régiójához képest. 🙂
    Több,mint kétszer iskolázottabbak.
    Főváros: egyetem, főiskolai végzettség 34.7%
    Megyei jogú városok, többi város, községek egyetem, főiskolai végzettség átlaga 16.03%.
    Nem nézek utána, de valószínűsítem, hogy összességében (repülés is) kétszer hosszabban és gyorsabban is mozoghat egy fővárosi. Turisztika, üzleti utak.

  29. 32 Károly

    Ha elhiszed, hogy a pestiek jobbak, különbek másoknál, akkor Te is pesti vagy.
    Magad írtad le:
    “A főváros kiugróan nagy gazdasági súlya részben adódhat abból, hogy számos egyébként nem feltétlenül (csak) Budapesten működő cég ide van bejelentve.”
    Vagyis a termelés máshol van, mások dolgoznak, Pesten csak egy 10-20 nm-es iroda (vagy csak egy akta a könyvelőnél) jelzi a cég központját, és ennek megfelelően oda számolják a GDP-t.
    Élmény büszkének lenni, de akkor legyen alapja.

  30. 33. n/a,
    Bp. 10%-al megnövekedett támogatását említette Kakukk.
    Ismétlés: 2010-ben 504 milliárd
    2019-ben 245 milliárd.
    Jut eszembe, infláció: 12 765 Ft szükséges ma ahhoz, hogy a(z) 2010. évi 10 000 Ft értékénél legyünk. Ez 27% értéktelenedés.

    Kakukk számait veszem alapul: 2020, tervezett 415 milliárd – 27% = 303 milliárd

    n/a,
    Hozzászólásaimban kerülöm az emberek minősítését, jelzős szerkezetekkel is csínján bánok.
    Nem volt célom minőségében megítélni fővárosit, vidékit.

  31. Felesleges ezen összezörrenni. Budapest által megtermelt adó 97 százalékát veszi el az állam, és csak 3 százalékát kapja vissza. Ez abszurd, kimagyarázhatatlan.

    Az én súlyadómból mért épít Orbán stadiont, miért nem lehet azt a borosjenői utakra fordítani. Számtalan utcában nincs szilárd burkolat?

  32. Én csak egyet furcsállok, Tarkós idejében is volt panaszkodás, de minden haladt, most meg csak töketlenkedés van. Most meg csak sírás van.
    „A márciusban egészségügy fejlesztésére a kormány által átutalt 10 milliárd (avagy 10 000 millió) forint rejtélyes körülmények között eltűnt, nem fejlesztettek semmit, a Lánchíd felújítására Tarlós által hátrahagyott 23,7 milliárd ügyszintén, de még a Sorostól kapott 1 millió dollár (azaz nagyjából 350 millió forint) is elpárolgott. Mire költi a pénzt Karácsony, ha közben az égvilágon semmi nem történik?”
    De Tibor bá’, Pilisborosjenő nem Budapest része, a súlyadóból nem sok mindent lehet építeni. Az iparűzésiből annál többet. Mivel agglomeráció, az ott lakók szinte mind Budapesten dolgoznak, az ottani iparűzési adót növelik. Ezért igazságtalan az egész iparűzési adó, a legjobb lenne megszüntetni.

  33. off Elnézést, kidobom ezt a vacak duplázós egeret, miatta nem tudtam már javítani. off

  34. 35 Tibor bá’

    „Felesleges ezen összezörrenni.”
    Csak az mondtam, hogy a 36% gyanús.
    Ezen túl mindenki az gondol amit akar.

    (Fiat)Pénzről vitatkoztok. A fedezet nélküli papírról.

  35. Lehet, hogy hülyeség, túlgondolás, de látni vélek egy nyomós okot ami magyarázhatja a hamis hírek féktelen terjedését. A kormányzatok is rendesen belehúztak a hamis hír gyártásba.
    A hamis hírek kategóriába sorolom az elhallgatást, hírek túldimenzionálását, ferdítését, stb.
    A hatalmon lévők és a hatalomra esélyesek között mostanában dől el, ki vezeti majd a világot az országot az összeomlásig. Ezért is durvulhatnak el az események.
    Már olyan fejlettek, kifinomultak lehetnek az emberek manipulálásának technikái, az emberek megfigyelése, hogy a most hatalomra kerülők már nem lesznek leválthatók. Már erőszakkal sem.
    Akik mostanában megkaparintják a kormányrudat, ők lesznek az összeomláskor döntési helyzetben, birtokolják az erőforrásokat. Ez azért előnyt jelent azokhoz képest, akik csak elszenvedői az összeomlásnak.
    Elképzelhető, hogy a végjáték zajlik a szemünk előtt és erről vajmi keveset tudunk? Beleszólni meg végképp nem tudunk.

    Olyan élethű hazug kép és hang anyag készíthető bárkiről, ami mindenkit megtéveszt. Később hiába derül ki, hogy csalás volt.

  36. 39.Károly
    …”Olyan élethű hazug kép és hang anyag készíthető bárkiről, ami mindenkit megtéveszt. Később hiába derül ki, hogy csalás volt…”
    Istenem, mennyire igazad van. Hát még ha ismernéd a Black Cube céget, az volna cifra.

  37. Re:40 Bálint
    Felmerül a kérdés, hogy ki és miért dolgozik ennél, és a hasonló cégeknél. Lehet nemet is mondani, hogy ha a szellemi munkánk gyümölcsét ártó céllal használják fel…
    Álnaív az a kutató/fejlesztő aki arra hivatkozik hogy de ő nem úgy gondolta, azokról nem is beszélve, akik zsebre teszik a „zsoldot”, és tovább csinálják.
    Én szándékosan elkerültem a fegyverfejlesztéseket, mert a Főnök előtt el is kell majd számolnom egyszer…

  38. 42 dajtás
    És vajon a Főnök az elszámoltatásnál figyelembe veszi mindenkinek a mentális képességeit, korlátait is?
    Az emberek egy része olyan szinten áll, hogy még csak tudatában sincs annak, hogy amit tesz, az bűn…

  39. Te:43 hubab
    Vannak egyetemes alapelvek, amik kultúrától függetlenül léteznek, pl ne ölj, ne lopj, stb, stb. Erre nem mentség semmi, hiába mondja azt valaki, hogy véletlenül csúszott meg a ravaszon az ujja, mert túl olajos volt.
    Aki fegyverrendszereket fejleszt, vagy tömegmanipuláló eszközöket, az nagyon is tisztában van vele, hogy mire fogják használni. Google alkalmazottak is verték a tamtamot, hogy katonai fejlesztésben vesznek részt, ki is szállt belőle a cég. Showden is azért tálalt ki, mert nem bírta a gyomra, hogy a kódját mire használják, és jól kiteregette a NSA szennyest. Ebből is látszik, hogy a morált sokszor nem lehet pénzzel elfedni.

    Az hogy az egybites „prolikat” hogyan használják fel bunkósbotnak, az egy dolog.
    Ellenben a bunkót fogónak van feje is, aki viszont nagyon is tisztában van vele, hogy mit csinál.

  40. 42.dajtás
    …”Felmerül a kérdés, hogy ki és miért dolgozik ennél, és a hasonló cégeknél….”
    Bárki, akiket ŐK alkalmasnak találnak és Hatalmas pénzekért, amit a polgári cégeknél elképzelni sem lehet.
    Nekik megéri, és van honnan, de még mennyire.

  41. Re:45 Bálint
    Értem én, nagyon is, mondhatnám volt ilyen irányú tapasztalatom, de nem kötelező eladni az „ördögnek” némi pénzért a lelkedet.
    Ha nincsenek irreális igényeid, akkor a polgári munkákkal is lehet bőven olyan életszínvonalat hozni, ami az átlag felett van.

  42. 46. dajtás

    Az Ausztrál Antifa alapítója:
    „Soros G. finanszíroz minket, hogy minden országban polgárháborúkat indítsunk”

    Shayne Hunter, az Antifa Australia alapítója szerint négy év után elhagyta a radikális baloldalt, miután rájött, hogy „Soros minket a világ minden országában polgárháborúk indítására használt.”
    Olvastam, hogy az Antifa az Egyesült Államokban felkészítenek lőni és ütni az embereket. Ugyanez történik itt (Ausztráliában). Sydneyben az Antifa kiképzi az embereit harcművészetekre, azt mondják: „harcolj a nácikkal”.
    Ezek sokkal veszélyesebb, az ISIS-nél.
    Együtt érzőként és empatikusként, mutatkoznak, de ők valójában egy trójai faló..
    Mindig a jogokról beszélnek, de soha a felelősségről. Amikor ezek az emberek a szabadságról beszélnek, akkor valójában a felelősség alól való mentességet értik.
    Kétségtelen, hogy ez egy hatalmas és egyre növekvő veszély az ausztrál társadalom számára. Szomorú mentalitás.

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/886355_idrytis-aystralianis-antifa-mas-hrimatodotei-o-tsoros-gia-na

  43. Jaj…

    dajtás, legalább neked lehetne közelítő fogalmad arról, mit jelent Prométheusz története, és milyen néven „tiszteljük” ugyanezt a minőséget a keresztény kultúrkörben. Még akkor is, ha nem érted, mi az egyetlen eszköz arra, hogy az intelligencia (egyéni és közösségi egyaránt) evolúciós előnyt jelentsen, ha nem látod az Apollo program minden arcát. Akkor nem írnál ekkora blődségeket.

    És tényleg mindenkinek ennyire fáj, hogy nem építjük egy ideje a szocializmust, hogy nem visz el az ÁVH, nem jelent fel a szomszéd másként gondolkodásért? Ennek a lebontását ugyanaz a Soros finanszírozta, ugyanúgy és ugyanazért mint ma. És aki egyébként az egyetlen farkas a sok közül, aki nem bújik báránybőrbe (Gates, Musk), korrekt módon ír és beszél, nem ködösít vagy hazudik a képedbe (Greenspan). Pl Bennfentesek című dokumentumfilm megvan? Érdemes… Apropó Black Cube…
    https://444.hu/2018/07/11/elismerte-a-black-cube-hogy-ok-kemkedtek-a-magyar-civilek-utan

    És mindez pont az álhíres poszt alatt, komolyan gondolva. Jaj…

  44. Re:48
    Igen, én sem vagyok tökéletes. 🙂
    Jelen helyzetben minden „ilyet” kicsavarnának a kezünkből, így marad önkorlátozás. Ha eljön az ideje, szabaddá lehet tenni az „ilyen” tudást, de most nem, mert ellenünk fordítanák.

    Ha békét akarsz, akkor készülj a háborúra.
    Fejben lehet úgy fejleszteni, hogy ha kell, akkor hihetetlenül gyorsan produkáljál valamit…

  45. 49, dajtás

    Sajnos erről a régi dakota mondás jut az eszembe: „Elméletben nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között, viszont gyakorlatban…” Utóbbira példa az Apollo program, de csak ha a teljes képet nézzük és nem csak a posztereket. Nekem 20 év gyakorlati tapasztalat van az „új” elmélet hátterében, ami így (számtalan iteráció után, lassan, talán) gyakorlatban használhatóvá válik. Sehol nem tartanék ha elhiszem, hogy „fejben” lehet fejleszteni. Mármint olyat, ami működik is. Persze így meg a rossz irányba lógok ki a millió elméleti zseni világmegváltó garázsguru közül (lásd: érthetetlen, szigorú struktúrák és hivatkozások a színes szappanbuborékok helyett).

    Ez homlokegyenest ellentétes a 42, 44, 46 írásoddal:
    1: erkölcsös köldöknézéssel nem kerülsz tényleg komoly erőforrások és feladatok közelébe. Példa: Musk nyafogása a drága titánról – szemben azzal, amikor az SR-71 fejlesztéséhez a kormány az oroszoktól vett gurigákat talicskázta számolgatás nélkül a Skunk Works műhelyébe (vagy az Apollo ismét). Az utóbbi szint kell egy valódi áttöréshez, az előbbi csak parasztvakításra elég.
    2: ha pedig jó vagy, kiválasztanak és nincs mozgástered, mész. Szerinted ha a Men In Black besétál az ajtómon és azt mondja nekem hogy holnaptól nekik dolgozom, felhúzom az orrom és ajtót mutatok? Dehogy. Főleg miután tizenpár évet meg a derekamat elcsesztem „veletek”… a megélhetésről inkább nem is beszélnék. Lásd még Dürenmatt: Fizikusok (és bármilyen átirata). Vagy maradjunk Prométheusznál – a többiek kedvéért ideírnád hogy hívjuk őt „nyugaton”?

    Ehh… mégis csak kellett volna sörözni tegnap este, csak most új projekt indul, a régiben megint parkour megy, nem fér bele 🙁

  46. Re:50
    „Sajnos erről a régi dakota mondás jut az eszembe: “Elméletben nincs különbség az elmélet és a gyakorlat között, viszont gyakorlatban…”
    Maximálisan egyet értek ezzel, de nem vagyok hajlandó bizonyos dolgokat megcsinálni, mert a jelenlegi környezetben ellenem fordítanák. Így marad a szelektálás, „ötletből” nincs, hiány n+1 dolog van még a padláson, amit valóban meg lehet csinálni. Amúgy az elvek jól ellenőrizhetőek nem konvencionális módon, csak némi hozzáférés kell az Akashához…

    „Musk nyafogása a drága titánról”
    Musk körül már már olyan legendárium van, ami sok ember tisztánlátását megzavarja(nem rád gondolok).
    Musk papa nem hajlandó olyan kutatást finanszírozni, ami nincs stage 3-4 fázisban, magyarán csak és kizárólag az érdekli, ami egyből gyártásba vihető. Fizikát nem tudja megerőszakolni, titán attól drága, mert elég körülményes a gyártása, és el is jutottunk oda, hogy a marketinget legyőzte a fizika/kémia. 🙂

    „ha pedig jó vagy, kiválasztanak és nincs mozgástered, mész”
    Kerültem már ilyen szituba, és tetszik, nem tetszik(neked), leépítettem viharos sebességgel a kapcsolatot, mert hosszú távon nagyon rosszul jöttem volna ki belőle, ellenben rövid távon „bankár szemmel” is jó látható összeg lett volna az eredménye.
    Nem szerettem volna egyszer használatos zsepi lenni, amit taknyosan kidobnak a kukába…

    Ellentmondások vannak az írottakban? Valóban, de én nem működök átlagfüggvény szerint. Plusz nem fejtek ki jobban bizonyos dolgokat nyílt fórumon, ezért látszólag ellentmondásosak a leírtak.

  47. Beismerte az antifasiszta vezető, hogy kaptak pénzt Sorostól

    Újabb rejtett kamerás felvétellel jelentkezett az amerikai Project Veritas. Ezúttal az Antifa köreiben készítettek felvételeket, amelyeken kiképzéseket tartanak a tagjaiknak. A Refuse Fascism nevű szervezet atlantai vezetője pedig beismerte, hogy pályáztak pénzre Soros György amerikai tőzsdespekulánsnál és kaptak is– írja a V4NA Hírügynökség.
    Az incidenst követően a Daily Caller című amerikai lap arról írt, hogy az a radikális baloldali szervezet, amely a tüntetést szervezte Soros György által pénzelt szervezetek támogatását élvezi.
    …a végső cél az, hogy az emberek lépjenek ki a komfort zónájukból és milliók lepjék el az utcákat és követeljék a Trump-Pence rezsim távozását.

    https://pestisracok.hu/beismerte-az-antifasiszta-vezeto-hogy-kaptak-penzt-sorostol/

  48. 53: Köszi, ez egy kiváló kis elemzés! Schiffer még mindig a legértelmesebbek egyike, kár, hogy otthagyta a politikát.

  49. 53. malleusorbis

    Schiffer András: Progresszív tálibok, avagy a profit számít, nem az emberélet

    Hogy Schiffer Andrásnak mennyire igaza van!
    Két mondatban mindent elmondott:

    A feldühödött tömeg élén menetelő milliomosok véletlenül sem a pénzügyi egyenlőtlenségeket, az alacsony adókat és a gyenge államot nevezik meg a probléma forrásaként, hisz akkor az ő személyes felelősségük is jogosan vetődhetne fel – hanem kifejezetten a rasszizmust.(…)

    A 21. századi globális nagytőke immáron nem jogalkotási, adminisztratív eszközökkel, hanem a mozgósító érzelmi potenciál elsajátításával veri le a rendszerkritikát. Elvezeti a feszültséget, s a tudatiparon keresztül őrületté transzformálja a tiltakozást.

  50. 53.malleusorbis
    Volna néhány megjegyzésem a cikkhez, most csak eyt emelem ki, amit én is sokszor hangoytattam, csak más szavakkal:
    …”Társadalom viszont csak ott van, ahol – nemzethez, földhöz, helyhez, hithez, szakmához, osztályhoz, s nem utolsósorban: kultúrához fűzhető – szövedékek vannak….”
    A globalizmus tulajdonképpen egy akol, karám, istálló az indentitásuktól megfosztott népek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük