(3166) Igazolom magam

Tibor bá’ online

 

A bloggazda munkám főleg abból áll, hogy angol nyelvű riportokat, híreket, esszéket olvasok, értékelek, amiknek alapján posztokat írok és teszek fel a honlapra. Megítélésem szerint alapos és lelkiismeretes munkát végzek, ami alapján „elvárom” olvasóim méltányosságát. Ez alatt azt étem, hogy ne kérdőjelezzék meg munkám valódiságát. Tudom ez vadul hangzik, és sokan felkapják rá a fejüket, de nem kívánok alakoskodni, írom azt, ami gondolok. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy írásom közben a memóriámra támaszkodom (ki nem?). Ha valaki rám förmed, hogy csatoljam be a bizonyítékokat, akkor felhorkantok: „Mire fel? Nem hisznek nekem?” És természetesen nem kezdek el keresgélni, hol olvastam, mert se kedvem, se időm nincs hozzá.

Lehet engem kritizálni, de tény az, hogy elég korán riasztottam a SARS-CoV-2 megjelenésével kapcsolatban. Minden esetre hamarabb, mint a magyar média. És adtam véleményeket is a helyzetről és a várható következményekről. Ezeket persze egyesek támadták, részben mert nem bizonyítottam, részben pedig önvédelmi reflexből.

Mielőtt tovább mennék, nézzünk néhány példát. A Tia nick nevű hozzászólónk ezt írta (szerkesztve): Azt mondta az ismerős doki, hogy a “kigyógyult” emberek közül, akiket ő látott, többen maradandó tüdőkárosodást szenvedtek. Egy részük búvárkodott (fiatalok), na, ezt valószínűleg soha többé nem gyakorolhatják. — Nekem Tia bejegyzése autentikusnak tűnik. Vagyis károsodik elsősorban a tüdő, és nem csak minden századik, mert a beszámolónak nem ez a hangulata, ahogy azt már jelentem február elején. És úgy tűnik a fiatalokra is hat, nem csak az öregekre, és ugye többes számot használtak. Különben itt a csatolt URL: https://www.rainews.it/tgr/tagesschau/articoli/2020/04/tag-Coronavirus-Lungeschaden-Forschung-Uniklinik-Innsbruck-6708e11e-28dc-4843-a760-e7f926ace61c.html?fbclid=IwAR0sdckE4Pu_W1U7NMhxR0lYc4Gsnp6r8njrvpYurWD4Hqv0zuKhvADDN1M

A másik februári témám az volt, hogy létezik újrafertőzés. Amitől többen kiakadtak: Akkor nézzük mint mondott Mike Ryan, a WHO csúcs szakértője: „A WHO nem biztos abban, hogy a vérben lévő antitest véd az újrafertőzéssel szemben. Ezt megtoldotta azzal, hogy ha az antitest hatékony lenne, akkor sincs jele annak, hogy széles körben jelentkezne, amire a nyáj immunitásnak szüksége van. Haí valakinek ez angolul kell:The World Health Organization is not sure whether the presence of antibodies in blood gives full protection against reinfection with the new coronavirus, Mike Ryan, the WHO’s top emergencies expert, told a briefing on Friday. Ryan also said that even if antibodies were effective there was little sign that large numbers of people had developed them and were beginning to offer so-called „herd immunity” to the broader population.

Van erre más forrás is: A WHO szerint a fertőzés nem biztosítja az immunitást: https://www.newshub.co.nz/home/world/2020/04/coronavirus-being-infected-with-covid-19-might-not-give-you-immunity-who.html?fbclid=IwAR30rkcZva WTH2KB1MM82a7r3Y_IqddCHfqczlHPNfTo1PmhbnY2ltzwds0
És ha jól emlékszem azt is világossá tettem, hogy ebből nem gyógyulunk ki. Legfeljebb belehalunk. Az INDEX szerint: A koronavírus még jó ideig az életünk része maradhat. Nem számíthatunk reálisan arra, hogy oltás nélkül a covid-19 egy év alatt eltűnik a semmibe, ahogy az első SARS vírus tette. Sokkal valószínűbb, hogy újra és újra fellángoló járványokkal kell számolnunk a következő években, a koronavírus-fertőzés lassan az élet elválaszthatatlan összetevőjévé válhat. Miért? Februárban megadtam rá a választ. Mert az esetenként kb. 4 heti lappangás ezt lehetővé teszi.

Természetesen „jósolhatok” tovább is: Az emberi élet a Földön sose lesz már olyan, mint amilyen volt a vírus előtt. Először is a társadalom kettéválik, nem FIDESZ hívőkre és FIDESZ utálókra, hanem azokra, akik átestek a fertőzésen és életben maradtak, és azokra, akik még nem. Ezek nem fognak egyformán gondolkodni. Pláne ha majd kiderül, hogy fiatalokat is elkaphat a vírus (mert ez most titkolva van), és a maradandó károsodás létezik a „kigyógyulás” után.

Aztán az is ki fog derülni, hogy visszamenni a régi gyakorlathoz (zsúfolt színházak, tömegközlekedési járművek, tantermek stb.) nem lehet, ahol visszamennek, ott újra fellángol a fertőzés. Hogy pontosan hogyan éljünk azon a társadalom késre menő vitát fog folytatni.

A létbizonytalanság, vagyis nem tudni az ember mikor lesz áldozat és települ át a másvilágra, meg fogja változtatni az emberi gondolkodást. Hogy lehet egy olyan világban jövőt tervezni, ahol az átlag életkor egyáltalán nincs garantálva.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

95 gondolat erről: „(3166) Igazolom magam

  1. Tegyük a megállapítások után azt is, hogy a vírus folyamatosan módosul, és természetes úton csökken a mortalitása.
    Velünk marad a vírus?
    Igen.
    Lesz egy újabb kellemetlen társbérlőnk, amihez adaptálódni fogunk…

    Megjegyzem a paleolit táplálkozás hívők azon vergődnek, hogy bezzeg az őskori kaja az igazi, mert azt tudjuk megemészteni, miközben nagyon rövid idő alatt képes az ember alkalmazkodni új élelmiszerekhez, pl a tengeri algához. Ugyan ez lesz a Covid esetén is, a fogékonyak kiszelektálódnak, a gyárilag immunisak túlélnek.

    Ha globális megoldást keresünk, akkor továbbra sem az oltás a megoldás, persze a végletekig manipulált média hamis alaptéziseiből kiindulva hibás következtetést lehet csak kihozni.

  2. Tibor bátyám!

    Jó cikk.
    Köszönet a magas szintű, évtizedes fordítási munkádért! A munkádért, amit gyakorlatilag a köz vélt javára tettél.
    Sok gondolkodó embernek nyújtott és nyújt valamilyen fokú szellemi kielégülést!

    1.dajtás

    Pedig várják az oltást mint a messiást!
    Reméljük lesz még némi erő a szemüveg
    levételére, csak akkor meg nem látnak
    (semmit?), legalábbis egy ideig eltart a globális szemtisztulás.

  3. 1. Dajtás

    „Megjegyzem a paleolit táplálkozás hívők azon vergődnek, hogy bezzeg az őskori kaja az igazi, mert azt tudjuk megemészteni,”

    A magabiztos nem és/vagy rosszultudás bátorrá tesz!

  4. 1 – dajtás:
    A tényeket elfogadni képtelenek különböző dolgokat találnak ki. Pl. nyáron az UV megakadályozza a fertőzést. Vagy „temészetes úton legyengül.” Nem fog legyengülni, és nem állítja meg az UV.

  5. 5. Tibor bá’
    Az UV nem akadályozza meg a fertőzést, csak csökkenti azon fellületek számát, ahol kontaktákódni lehetne a vírussal. És az nem kevés, mert a kinti fogantyuk, kilincsek, háziállatok szőre, utca pora stb. is eddig átadta. Ilyen erős sugárzásban pedig a vírus. legalább is kint, nem marad meg sokáig. A bacinak van burka ami elég jól védi, vagy éppen segít a spórásodásban. A vírus, enyhén szólva csóré, nincs „ruhája”. Ez tény. Ha nem így van, akkor ez nem vírus, és feltartom a kezem.

    A vírus „szaporodása” közben másolja önmaga (esetleg gazdatestből is egy kicsit) genomját. Namármost, a másolat minden esetben egy ici picivel gyengébb miőségű, mint az amiről másolták (mérnök vagy, így tudod, hogy a szerszám által legyártott darabok számával arányosan romlik a sor végén legyártott termék minősége – a szerszám kopása okán). A vírusnál is így van. Egy több 10 ezres másolás után az új „egyed” az eredetileg indúlónk, csak silány utánzata. Na ezért tűnik el a szezonális influenza is egy idő után, ha csak nem bújik elő egy másik törzs közben a rejetekéből. A SARS1 is így járt pár éve. Két-három hónap alatt kimerítette magát a replikációval és már nem volt képes megmaradni (olyan szinten, hogy azóta is alig van nyoma). Itt is dolgozik az entrópia törvénye. Meglátod, hogy nem lesz jelen az életünkben, ha egyszer eltűnik. És ha jelen is lesz, előbb vagy utóbb megszelidül. Úgy jár mint a spanyolnátha vírusa, ami az elején nagyon agreszív volt, aztán a sok mutáció, replikáció okán lett belőle gripé (influenza) amivel elég szépen együtt tudunk élni.

  6. 1. Dajtás Van valami becsípődésed a paleolit táplálkozás elmélet ellen? Szerintük azok az élelmiszerek amelyekhez hosszú ideje fogyasztunk (tízezer, százezer évek során) azokhoz alkalmazkodott a szervezetünk, normál viszonyok között nem okoznak táplálkozás betegséget. Azokhoz az ételekhez amelyek újdonságként jelennek meg, alkalmazkodni kell. A természetben az alkalmazkodás szelekció útján valósul meg. Aki nem bírja az újat kipusztul. Bizonyos vagyok benne, hogy a junkfood-hoz is fogunk (kihalásos alapon) alkalmazkodni. Vírusok, baktériumok esetén a gyógyszeripar támogatja a túlélést.

  7. 6 – tanuló:
    A másolásnál jelentkező változás lehet számunkra előnytelen is, nem csak előnyös.

  8. 5. 8. Tibor bá’ !

    6. tanuló jól írta le a helyzetet!

  9. Az Egyesült Királyságban tapasztalható jelenleg a legmagasabb halálozási ráta – akármilyen módszerrel is számolod ki – ami abszolút nem arra utal,hogy a vírus a sok sok másolás hatására – vegyük úgy hogy naponta csak 100 – az is 100 nap alatt
    már több mint 10 000 másolás „legyengült” volna.
    Felhívnám a figyelmet a redundancia fogalmára.
    Tibor bá’-nak már megin’ igaza van,
    ez a veszélyes vírus is, éppen másolási hiba miatt keletkezett.

  10. „igazolom magam ”
    Tibor bá’ ! — Akinek , akiknek igazolni akarod magad,
    szóra sem érdemesek ! Munkásságod ALAPOSSÁGA a
    bizonyíték, akik ezt ki akarják kezdeni, menjenek vissza
    a homokozóba egy kislapáttal !!! — Lehet ugyan vitatni
    a munkádhoz felhesznált anyagok igazságtartalmát, de
    azért nem téged kéne kérdőjelezni, hanem az eredeti írás,
    tanulmány szerzőjét, akkor viszont kiderülhet, hogy
    egyikőjüknek jobb lett volna csendben maradni !!! UFF !!!

  11. 6 tanuló

    Akkor mi a helyzet a bárányhimlővel? Az utóbbi években kifejezetten megvadult. Pedig az is vírus, és nem 10-20éves. A szövődményei sokkal többeket és erősebben érintenek mint anno a mi gyerekkorunkban (nem tudom hány éves vagy, de nem hiszem, hogy gyerek).

  12. 10: Mosógépszerelő

    „ez a veszélyes vírus is, éppen másolási hiba miatt keletkezett.”

    Nos van bőven még lehetőség keletkezésre meg terjedésre is, hisz teljesen sötétben tapogatózunk. Lehet olyan víruskomponens is terjed ami szinergikus hatással van a covid-ra, lehet olyan alapbetegség vagy egyéb ami felerősíti, stb. stb. Mitől lesz tömeges tünetmentes ugyanott ugyanakkor másokra meg halálos? Hol vannak a vizsgálatok a felületi tesztekről, terjedésről? Én csak a bonni virológusét láttam, de azt földbe döngölték, mert semmit nem talált egy városban ahol pedig robbant a vírus (vagy mi) … Annyi a nyitott kérdés hogy lehetetlen tisztán látni, és van rá esély hogy ez se véletlen, mert szinte nulla a boncolások száma, ami van az meg éppen ezért nem tekinthető reprezentatív mintának. A statisztikák országonként eltérnek a halál okát illetően is.

    Mi itt „négerekként küzdünk sötét folyosóban…”

    De azért nem csak a vírusnak ketyeg…

  13. Mindjárt keresztre lehet feszíteni, meg letilthat Tibor bá’, de tök komolyan kérdezem, tényleg itt tartotok?! Kábé hetente kerültök egy újabb körhátrányba… elég siralmas.

  14. Barna Mihály.
    Szerintem Tibor bá’ nem akarja senki felé igazolni magát. Legkevésbé felém. Nem az a fajta. Felvetettem valamit, amit ő a saját tapasztalatai és logikai szüröjén keresztül cáfol. Végül is ez a fórum többek között e célból is jött létre, hogy vitatkozzunk. Nem egyház ez, ahol Tibor bá’ a pápa és amit kinyilatkoztat azt kell elfogadni. Szerintem ő sem sértődik meg, ha ellene mondunk, csak valamennyire tudományos alapokon álljon, ne feltételezéseken.

    Tibor bá’
    Túl kevés idő telt el ahhoz, hogy bármelyikünk igazát alá lehetne támasztani tapasztalati úton. Lehet az, hogy Neked lesz igazad, de az is lehet, hogy nekem. Azt mondom, hogy 50-50% az esély a megállapításaink valóra válásához, de az udvariasság okán, legyen 30-70% a javadra. De akkor is ott van a 30%, ami bejöhet.
    Ha a vírus a mutáció során megerősödik valamely képességében, akkor kb. ugyanennyit veszít egy másik erősségéből (mondjuk felviszi a mortlaitását 30%-ra, de a lappangási képessége lemegy 1-2 napra).

    Mellékesen, ha megfigyeltétek a vírus más más módon viselkedik a különböző kontinenseken, illetve sokszor kontinensen belüli országok között is eltérő viselkedést mutat. Ennek tükrében nem indokolt letenni a voksot egy máshol bejött forgatókönyv mellett. Látjátok nálunk elég lapos a görbe, úgy, hogy ennyi embert az OBI-ban életemben nem láttam, mint szombaton (az Achan is tömve volt). És sajnos a legtöbb emberen nem volt maszk. Kéthete még majdnem mindenkin volt álarc.

  15. A mai posztban azt (is) jósoltam, hogy a társadalom kettéválik. Most olvasom, hogy Trump felhívására (többek között) Coloradoban szélső jobbosok tüntetnek a karantén ellen, mert ők szabad emberek, és elállják a kórhába vezető utat a mentők elől. A nővérek ápolás helyett kénytelenek felvenni velük a „harcot”, hogy a kórházi munka ne álljon le.

  16. Tibor bá’

    ”-Akkor nézzük mint mondott Mike Ryan, a WHO csúcs szakértője:…
    – A WHO szerint a fertőzés …”

    Az is világossá vált, hogy az influenza elleni oltásipar átvette a WHO irányítását, és hamis pandémiát hozott létre, és az emberek választ vártak a kérdésükre: Vajon a WHO kudarcot vallott a globális egészségügyének vezetője szerepében 2009-ben?

    Mennyire szavahihető ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) amelynek a korrupciója a mai világ legfontosabb közegészségügyi veszélye?

    http://www.antalffy-tibor.hu/3163-kiertekeles#comment-254853
    71. L.S.

    1. dajtás
    „Ha globális megoldást keresünk, akkor továbbra sem az oltás a megoldás, persze a végletekig manipulált média hamis alaptéziseiből kiindulva hibás következtetést lehet csak kihozni.”

    Teljesen egyetértek veled ebben „dajtás”.
    Az ember csorda terelése nagy léptékben folyik már és tempót gyorsított. Valami miatt nagyon kapkodva sietnek a végső céljuk felé.

    2. Balázs
    „Pedig várják az oltást mint a messiást!
    Reméljük lesz még némi erő a szemüveg
    levételére, …”

    Ez a lényege ennek a karanténnak: Betörni az embereket pszichológiailag, gazdaságilag arra hogy önszántukból követeljék BÁRMI ÁRON a kiengedésüket a megszokott életük visszatérését.

  17. Re:3
    Nincs nekem semmi bajom a paleóval, csak egy példát írtam a gyors „lehetetlen” adaptációról.

  18. Bocsánat, ezt ide szántam, de ide sikerült:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3163-kiertekeles#comment-254991

    Tibor bá’:
    Egy szakmai vitát felesleges személyessé tenned, mert ez nem erről szól.

    Ami tény:

    1.) Minden ember tévedhet (én is), az ember memóriája is tévedhet.
    Ezért is fontosak az idézések, forrás megjelöléssel.
    A tudományos világban nem véletlenül ez a standard.

    2.)Egy cikk, poszt hitelességét MINDIG növelik a pontos hivatkozások.

    3.) Ha feltételezzünk egy hatást, ha számszerűsíthető, nem árt azt számszerűsíteni annak arányát, mértékét.

  19. Tibor Bá’, Barna Mihállyal teljesen egyetértve, nincs itt szükség semmi féle magyarázkodásra!
    Általában azok kijáltanak forrásért, akik nem hoznak semmi értelmeset és, ha kapnak is forrást, akkor meg kerülik messziről, mint macska a forró kását. Akibe meg szorult fikarcnyi értelem, az maga is utánna tud nézni az állításoknak.
    A kocsmák zárva, ezért sajnos a nyilvános fórumok vették át azok szintjét.

    Pedig olyan jó lenne, ha értelmes emberek közösen építkeznének, nem a saját véleményüket fröcsögnék!
    Mióta Idegennel abbamaradt az ACE2 receptor szerepét elemző eszmecserénk, azóta túl sok szó nem esett róla itt a blogon, de azért kár lenne feledni.

    Nézzük csak!
    https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.31.016048v1.full.pdf+html
    https://www.proteinatlas.org/ENSG00000130234-ACE2/tissue

    A korábbi adatokkal ellentétesen az újabb tanulmányok arról értekeznek, hogy SARS-CoV-2 által használt belépési pont mégsem expresszálódik a tüdőben jelentős mértékben. Olyannyira, hogy már-már elhanyagolható.
    Bezzeg az emésztőrendszer, a máj, a vese és a veszőparipám a here hemzseg benne.
    (Már hónapok óta nem válaszolt senki sem arra a kérdésemre, hogy ha több szervünkhöz is képes csatlkozni a vírus, akkor miért csak a tüdőt támadná?)

    Emlékszünk, a Kínaiak már figyelmeztettek korábban is, de az álhír volt.
    Most feltűnt ugyanez az amcsiknak is.
    https://www.latimes.com/science/story/2020-04-18/do-testicles-make-men-more-vulnerable-to-coronavirus

    A sokadik kellemetlen a dologban, hogy a here kívül esik az immunrendszer által szigorúen felügyelt területen. Ha a kis nyavajás valóban képes átjutni a here-vér gáton, akkor csak szórja maga után a további kérdéseket (Tanuló majd szerelhet uv lámpát a paplan alá is).

    Tia
    Van arról tudomásod, hogy a macska koronavírusok is rendelkeznek az NSP-9-es és NSP-14-eshez hasonló fehérjével?
    Az elsőnek a sejtmagban van valami ismeretlen dolga, a második meg az RNS részletek összeállítása során keletkezett hibákat javítja.
    https://index.hu/techtud/2020/04/07/rossz_hir_feherjebe_csomagolva_a_koronavirus_genetikaja/

  20. 16. tanuló

    ” Látjátok nálunk elég lapos a görbe,”
    a meredekségére gondolhatsz, a mi annak következménye hogy viszonylag hamar korlátozások léptek életbe.
    Ennek eredménye hogy nem 2 naponta duplázódik az esetszám hanem heti/kétheti fordulókkal. (De erre sem lehet mérget venni, mert nincs kellő számú tesztelés hogy valóban lehessen rá tervezni.
    Ezért madárjóslás a május 3-i tetőzés. Persze lehet a dátumhoz is igazítani a grafikont, a hír (adat) monopólium kiépült.

    19. dajtás

    “Megjegyzem a paleolit táplálkozás hívők azon vergődnek, hogy bezzeg az őskori kaja az igazi, mert azt tudjuk megemészteni,”

    Mégis ez az egy mondatod is annyira félresikerült, hogy egy esszé kevés volna a kiigazításához… ilyen kis helyre ennyi érvelési hibát és csúsztatást akaratlagosan is nehéz volna bezsúfolni.

  21. Re:5
    Tibor bá’.
    Minden ionizáló sugárzás káros a biológiai szervezetekre, és ebbe beletartoznak a vírusok is.
    Ha direktben nem smárolunk le egy koronás beteget, akkor a vírus genomja sérülni fog a környezete által, ergo romlanak a tulajdonságai.
    Lehet azzal érvelni, hogy de pont olyan mutáció lesz, hogy felerősödik, ami logikailag igaz is lehetne, de az életben nem ezt tapasztaljuk. Minél tovább köztünk van a virus, annál nagyobb az esély arra, hogy a végén egy erősebb influenzává degradálodjon.

    Persze lehet az időre játszani, de ez hazavágja a gazdaságot, és lehet hogy out of the box megoldás lenne a befutó…
    Vakcina nem az.

  22. Re:22
    Ha hiszel a paleolitban, akkor semmivel sem vagy bentebb egy tetszőleges hitű vallásos embernél, csak a hit tárgya változott meg…
    Paleo szép és jó, csak éppen univerzálisan nem alkalmazható. Nem vagyunk egyformák, pláne nem a metabolizmusunk szintjén, ezért nem lehet kijelenteni azt, hogy csak a paleolit táplálkozás a jó, és ebből messzemenően következtetni.
    Ha nem vagy vallásos paleolit hívő, akkor fölösleges magadra venned ezt. 😉
    Példa szándékos, és provokatív, hogy értsék a hasonlatot.

  23. Re:15 Jövőnk
    Ha te már nem futod a köröket, akkor vagy elbarikádozva netezel a „bunkerben”, vagy tudsz valamit, amit mi nem.
    Melyik verzió? 🙂
    Mehet privátban is, ha nem akarod mindenkivel megosztani. 🙂

  24. 21 – Anonim:
    Éppen most láttam a TV hírekben, hogy a vírus a vesét is megtámadja. Lassan ért ide a hír, de megérkezett. Hamarosan csatlakozik hozzá a máj és a herék is. Csak ki kell várni. Hetekkel ezelőtt jeleztem, hogy az ACE2 enzimet használja a vírus a sejtekhez a belépéshez, és ezt az enzimet a herékben bőségesen lehet találni. De akkor senki se reagált. Pedig itt vannak jócskán férfiak. Mondjuk én már nem akarok gyereket, de más akarhat. Még nagyobb gond, hogy a tesztoszteront a herék állítják elő. Szex pedig nincs tesztoszteron nélkül. Szarrá roncsolt herék szerintem ezt a feladatot nem tudják ellátni. A betegségből kigyógyult, a GDP-ért aggódó fiatalok tanulmányozhatják a cölibátust. 😀

  25. Uraim!

    WTI olaj ügyben tud valaki valamit?
    Lényegében jelen pillanatban, ingyen adják!
    Teljesen beszakadt a mai nappal az árfolyama, májusra 0.12$-ért lehet jegyezni!

  26. 25 dajtás, nem a bunkerből írok. 🙂

    Azt nem mondanám, hogy tudok valamit, amit ti nem. Inkább azt mondanám, hogy a Nazca vonalakat nem látjátok, mert nem a magasból nézitek.
    Egyáltalán nem mondanám, hogy nyugodt vagyok – 😀 ideges vagy pánikba esve sem! -, de ennek nem a „járvány” az oka, hanem ami mögötte van. A koronavírus – az ötödik, a két másikat is ide számolva a hetedik – nem különösebben aggaszt, sőt konkrétan egyáltalán nem. Önmagában. A generálódott – ne adj Isten generált – helyzetben már kicsit neccesebb kijelenteni, hogy egyáltalán nem, de még így se különösebben.

  27. 28, 29 – Jövőnk, n/a

    Hagyjátok, nem érdemes. Hetek óta időről-időre néha visszatérve szajkózom itt mindenféle eredmény nélkül, hogy a vírus csak a paraván, mögé kellene nézni, hogy mi folyik…
    Ma például „csak” az olajpiac omlott össze az USÁ-ban, de én nyilván csak a GDP meg a kényelmem miatt aggódok… /s
    Szóval ismét: amíg itt az ACE2 enzim érintettségén rágódtok, durva dolgok történnek ám másutt, ami az emberiség 100%-ának a jövőjét fogja nagyon komolyan meghatározni.

  28. 24. Dajtás
    „Nem vagyunk egyformák, pláne nem a metabolizmusunk szintjén”
    Dehogynem. Ebben csak igazán. Szóra sem érdemes.

  29. Re:31
    Egy nyenyec rénszarvas pásztor metabolizmusa ugyan olyan, mint egy napon ülő indiai jóginak?

    Re:28
    Ezzel én is így vagyok. Aki a víruson pörög még most is, az nem lát az orrán túl.
    Nagyon kavarog a Föld nevű katlanban a s.ar, jól megkavarták… 😉
    Tekintsd ezt a helyzetet egyfajta kegynek. Most olyan dolgokat csinálhatunk, ami tabu volt régebben. Károgom már egy ideje, hogy ez a Kali-juga vége, élőben végignézhetjük/alakíthatjuk a nagy átalakulást, és azt hogy hogyan fog a mai korszellem porba hullani. 🙂

    Re:27 n/a
    Gyógymódot már rég nem kérdés, mert nem ez a fontos.

  30. 23.dajtás
    29.n/a
    Igy igaz. Én sem annyira a virustól félek-habár eléggé fenyegető – hanem a gazdaság, a mindennapi megszokott élet végleges, visszavonhatatlan megváltozásától, amelynek következményei szerintem megrázóak lesznek.
    Valljuk be önmagunk elött is őszintén, hogy egy ugyancsak elkényeztetett, elpuhult, az élet igazi, komoly, sőt kegyetlen helyzeteivel semmiképpen megmérközni nem tudó nemzedéket neveltünk ki az évtizedek folyamán.
    Már régóta meg sem próbálom a mai fiatalabb generációnak, elsősorban persze saját gyer,ekeimnek meségetni mennyire nehéz, küzdelmes volt a napi élet a mi régi, régi gyermekkorunk letünt világában, mert meguntam a ” ez a vénember miért nincs kezelés alatt valami intézetben” tekinteteket, és rájöttem, hogy nem kell és nem lehet magyarázni a felfoghatatlant.És valahol a gyerekeknek, a fiataloknak van igazuk abban, hogy képtelenek felfogni, megérteni minket, mert nem ismernek, nem tapasztaltak MÁST!
    Nos, a világ tulajdonképpen az 50-es évek elején indult neki a nemrég befejezödött eszméletlen welness-jólétnek, azelött a világban egy kis, nagyon kevés, vékony gazdag réteg és vigan nyomorgó hatalmas tömeg volt világszerte, és slussz!
    Az eltelt évtizedek folyamán a polgári gyarapodás szakadatlan felivelő spirálban volt, milliók születtek bele egy fantasztikusan kényelmes-kényeztető világba, ahol a terülj asztalka nem a filmek álomvilága, hanem megszokott életmód lett.
    Ennek, mint egyes blogtársak nagyonis jól látják, ennek az életnek 2019 decemberével vége, csak sokan nem fogják fel.
    Nos, tekintve, hogy a megszokott élet majd oly gyorsan ért véget, mint a Titanic, hogy fog majd, hogy lesz képes ez a mai, burokbanszületet generáció ily hirtelen a megváltozott élet jeges vizébe zuppanva-mint oly sokan a Titanic utasai közül -túlélni a rettenetes rázkódást és adaptálódni akár valamelyest is a megváltozott világ kihivásaihoz?
    Én előre félek!

  31. Re:34 Bálint
    Puzsér gondolatával élve ez a válság milyen eszement diktátort fog kinevelni, aki képes lesz megdelejezni a sok mai teljesen tudatlan fiatalt?
    (Mondom ezt úgy, hogy magam is Y generációba tartozom, szóval nem vagyok túl öreg.)
    Kultúrnép volt a német, még is hova tudtak jutni…

    1929-be robbant ki a világválság és 1939-ben robbant ki a II. VH.
    Ne legyen igazam, de 2030-ra össze kell szednünk magunkat, különben nagy slamasztikába fogunk kerülni.

  32. 30. Józan Hang és a többi
    Ez a baj, hogy szajkózod, hogy a vírus csak paraván, de közben meg nem mondasz semmit.
    Nem az számít, hogy van e vírus vagy nincs, hanem hogy ha a nagyok azt akarják, akkor mi szépen vírusosat játszunk. Még nem volt józan a hangod, amikor mi már itt a blogon megjegyeztük, hogy ez egy megfelelő trigger a teljes resethez és az olajat is hamarabb észleltük és beszéltünk róla telegrammon, mint hogy itt most felhívtad volna a figyelmet rá.
    Közben meg szerintem vicces, hogy pont ezt írtam, hogy ha van forrás, akkor kerülitek, mint macska a forró kását, csak fröcsögitek az egyéni véleményetek.
    Ugyan így mosolygok Curix-en is, hogy felült ugyanarra a paravonatra, ami ellen ágált.
    Hogy azt mondja, hogy hülye mindenki, aki azt meri mondani, hogy a vírus miatt sokan fognak meghalni. Ez félelem keltés. De a gazdasági összeomlás miatt milliók halnak meg… mert ez meg nem félelemkeltés?

    10 éve azt beszéli itt mindenki, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer nem fenntartható. Zárt rendszerben nincsen fenntartható növekedés, mert egyszer szembe jönnek a falak. Sírtok, hogy a karantén és a gazdasági összeomlás miatt millióak fognak meghalni.
    Én meg kérdezem: és akkor mi van?
    Idáig is ez volt az élet rendje, ha kifogy a petricsészéből a táptalaj, akkor összeomlik a kolónia?
    Még egyszer: mi a meglepő?
    Szerintem szánalmas, hogy vannak emberek, akik a természet errőforrásait használva nem képesek ellátni a maguk és családjuk élelmezését.
    Amúgy meg jó étvágyat kívánok a FIAT pénzetekhez! Lehet érte remegni, hogy jöjjön még, mert anélkül nem ember az ember és nem élet az élet.

  33. 30. Józan Hang és a többi
    Ez a baj, hogy szajkózod, hogy a vírus csak paraván, de közben meg nem mondasz semmit.
    Nem az számít, hogy van e vírus vagy nincs, hanem hogy ha a nagyok azt akarják, akkor mi szépen vírusosat játszunk. Még nem volt józan a hangod, amikor mi már itt a blogon megjegyeztük, hogy ez egy megfelelő trigger a teljes resethez és az olajat is hamarabb észleltük és beszéltünk róla TG-on, mint hogy itt most felhívtad volna a figyelmet rá.
    Közben meg szerintem vicces, hogy pont ezt írtam, hogy ha van forrás, akkor kerülitek, mint macska a forró kását, csak fröcsögitek az egyéni véleményetek.
    Ugyan így mosolygok Cu rix-en is, hogy felült ugyanarra a paravonatra, ami ellen ágált.
    Hogy azt mondja, hogy hülye mindenki, aki azt meri mondani, hogy a vírus miatt sokan fognak meghalni. Ez félelem keltés. De a gazdasági összeomlás miatt milliók halnak meg… mert ez meg nem félelemkeltés?

    10 éve azt beszéli itt mindenki, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer nem fenntartható. Zárt rendszerben nincsen fenntartható növekedés, mert egyszer szembe jönnek a falak. Sírtok, hogy a karantén és a gazdasági összeomlás miatt millióak fognak meghalni.
    Én meg kérdezem: és akkor mi van?
    Idáig is ez volt az élet rendje, ha kifogy a petricsészéből a táptalaj, akkor összeomlik a kolónia.
    Még egyszer: mi a meglepő?
    Szerintem szánalmas, hogy vannak emberek, akik a természet errőforrásait használva nem képesek ellátni a maguk és családjuk élelmezését.
    Amúgy meg jó étvágyat kívánok a FIAT pénzetekhez! Lehet érte remegni, hogy jöjjön még, mert anélkül nem ember az ember és nem élet az élet.

  34. 38 Anonim „Szerintem szánalmas, hogy vannak emberek, akik a természet errőforrásait használva nem képesek ellátni a maguk és családjuk élelmezését.”

    Ejnye, de sarkosak vagyunk… akkor irány vissza a fára?

    A technológiai civilizáció arról szól, hogy szaktudás gyűjtésével, eszközök készítésével és speciális szakemberek képzésével stabilabb életfeltételeket teremtsünk egy nagyobb közösség számára, mint ami az egyéni/családi szintű (versengő) önfenntartásból kihozható. Nem beszélve arról, hogy a „természet erőforrásai” (talaj termőképessége, tiszta víz, egyensúlyban lévő ökoszisztéma) sokkal rosszabb állapotban vannak, mint eddig. Azért is dolgozni kell, hogy ne legyen újabb Kolontár vagy Fukushima, ami szerintem „családi szinten” nem megoldható. Javíts ki, ha tévedek.

    Egy fogorvos nem tud szántani. Szerintem ez nem szánalmas hanem törvényszerű, és jobban szeretném, ha így is maradna. Ha egyáltalán létezik megoldás, egyvalami biztos. Nem hátrafelé, meg ilyen megmondásokban keresendő.

  35. 33. „Egy nyenyec rénszarvas pásztor metabolizmusa ugyan olyan, mint egy napon ülő indiai jóginak?”
    Igen.

  36. Re:39
    Egyet kell értsek veled, mert ma már nem járható út a visszamászunk a fára mentalitás, különösen azért, mert kivágtuk magunk alól…
    Ha életben akarjuk tartani az emberi civilizációt, akkor félre kell tenni a régi reflexeket/dogmákat, és az izmusokat, és szépen fel kell tűrni az ingujjat, hogy megoldjuk a problémát.
    Mostani korszak vízválasztó lesz az emberiség történetében, mert vagy lehúzzuk magunkat a klotyón, vagy a csillagok közé fogunk lépni(direkt fogalmazok szélsőségesen ).

  37. Dajtás 41: „Mostani korszak vízválasztó lesz az emberiség történetében, mert vagy lehúzzuk magunkat a klotyón, vagy a csillagok közé fogunk lépni(direkt fogalmazok szélsőségesen ).” abszolút +1

  38. 39.
    Loránd

    Nagy a fejed,agyad- mint egy bolygó 🙂 (Galaxis útikalauz stopposoknak)
    Ez viszont nem előny ezen a világon,hanem hátrány. Célpontnak kiváló.
    Igen,vissza a fára!
    Atomreaktorok azért lettek,mert a mérnököket gyerekkorukban nem szántásra idomították, hanem hagyták kifejlődni,amiből nemsokára atomfegyver lett,mert egymillió éves alapösztön nem válik vízzé soha.
    A fogorvos ha nem akar szántani dögöljön éhen. Ha valakinek begennyesedik a foga és belehal-ez van,ez a a természet rendje.
    Ne feledd,mi még Jézust is keresztre feszítettük.
    Te sem vagy különb ,mindössze egy ideig-óráig békésebb és kegyesebb helyen és időben láttál napvilágot,azért hiszed,amit hiszel . Az elektronikus és informatikus koceráj is csak addig van , amíg egy komoly napkitörés vagy a hadi EMP ki nem üti.
    Aztán megtanulsz szántani,ez törvényszerű.

  39. 39. Kedves Lóránd
    Örülök, hogy elsőnek te reagáltál. Jól is érezted, hogy sarkos a fogalmazásom.
    Miért gondolod, hogy a gazdasági, pézügyi restart = vissza a fára?
    Miért tünne el a teljes meglévő infrastruktúránk, technológiai fejlettségünk?
    Én pl. az elmúlt években automatizálással is foglalkoztam, ami miatt is szörnyű ember vagyok sokak szemében. Hiszen a gépek elveszik a munkát. Szerintem meg nem embernek való munka cimkéket ragaszgatni egész nap vödrökre. Vagy teljes nap ugyanazt a 3 csavart becsavargatni. Persze a jövő héten, majd 3 másikat kell, hogy ne legyen unalmas.
    Engem miért nem zavar, hogy miután a számítógépemen megterveztem egy szükséges alkatrészt, majd elindítottam a 3d nyomtatómon a nyomtatást, végül felprogramozzak hozzá egy mikrovezérlőt is és még ki menjek a kertbe egy sort felkapálni?
    A fogorvosnak miért nem lehet aeropóniás termesztő tornya?
    Szántásra ott GPS vezérelt John Deere. Az meg megint egy külön téma, hogy az ilyen fajta földművelés mennyire fenntartható.
    Számomra a természet erőforrásaiban benne van a kapcsolati tőke is. Ápolom a viszonyt a szomszédaimmal. Nem kell ezekhez G.I. Joe-nak lenni. Még a „buta” parasztnak is megy.

  40. 41,Dajtás

    Csak az utolsó kétszáz évben alakult ki ez a végzetes probléma a világunkon,
    addig évezredeken keresztül egyensúlyban volt minden mindennel .
    Ami várható -kilencven százaléka lemegy a klotyón, a többi visszatér a természetes,eredeti életmódhoz,szétszórtan a világon.

  41. 44.Anonim

    Az ókori Egyiptom is eltűnt,és sok más fejlett civilizáció -amit totális restart követett.
    Ez mitől lenne kivétel? Mert van okostelefon?

  42. Nyugodjatok bele, hogy elvi, elméleti diszkurzust folytathattok, de semmi több. A hatalom dönt, rendez el dolgokat, és ti nem vagytok a hatalom részesei. Ha itt kitomboljátok magatokat, annak egyetlen haszna lesz, jobb helyzetbe kerültök a túlélési versenyben.

  43. 46. Kalotaszegi
    (Remélem nem zavar, hogy nem pont ugyanúgy írom a nicked, ahogyan te használod!)

    Okostelefon? Hát, sajnos nekem is az van, de nem kedvelem. Én úgy látom, hogy ami mindenre is jó, az valójában semmire sem való.

    Amúgy a kérdésed jó, de a válaszadáshoz nem rendelkezem megfelelő ismeretekkel. A régészet is pont olyan, mint ez a vírus mizéria, hogy több benne a kérdés, mint a valódi válasz. Biztos tudás nélkül meg nem ér semmit az összehasonlítás.
    Eddig gazdasági restartról beszéltünk. Ha ezt véghez lehet vinni, mint egy irányított összeomlást, akkor nem szükségszerű, hogy vesszen a meglévő tudásunk, eszközeink is. Persze milliók, milliárdok meghalnak éhinségben, ellátatlanságban, polgárháborúkban vagy csak simán nem bírják és öngyilkosok lesznek.
    Viszont a következő generációk örökölhetnek egy paradicsomi környezetet.
    Ellenben, ha nukleáris adok-kapokkal intézzük a gondokat, akkor mi is juthatunk az ókori civilizációk sorsára.

    Ezek az ókori civilizációk globálisak voltak? Te rendelkezel róla biztos információval, hogy mi történt a piramis építő valódi ókori egyiptomi civilizációval?

    47. Tibor bá’
    Tökéletes 3 mondat. Ezt kell megérteni! Köszönöm!

  44. Re:45
    Utolsó kétszáz év előtt sem volt fenntartható a jövő, csak nem tudtuk felélni a természeti erőforrásokat olyan tempóban, hogy az zavaró lett volna… 😉
    Önmagában a szántás, mint talajművelő technika zsákutca, és ez mára vált egyre világosabbá, mert hatalmas gépekkel gőzerővel pusztítjuk a humuszréteget.

    Nem való mindenkinek a földművelés, ahogy én sem képzelem azt, hogy lefestem Monet. Nagyon is meg van a helye a specializációnak, csak max nem olyan végletesen, ahogy most műveljük. Kell egy erős szellemi alap(ez hiányzik ma), amire lehet építkezni, de én sem akarok hídat tervezni, ahogy a statikus se mondja meg, hogy hogyan kell teljesítmény elektronikát méretezni.

    Ha valakinek nincs ingerenciája erre, akkor ne csinálja, ha van, akkor csinálja.
    Nekem pl van, közelmúltban pl összehaverkodtam egy környékbeli lovarda vezetőjével, és annyi lótrágyát hozhattam el, amennyit csak bírtam.
    Prizmába rakva jövőre tökéletes komposzt lesz belőle, ami sokkal jobb, mint ha agyonműtrágyáznám a földet.

    Megjegyzem kell némi produktív fizikai munka, bármi is legyen az. Ép lélek, csak ép testben van.

  45. 44 Anonim Te pedig helyesen látod: egyedül a sarkos fogalmazásra reagáltam szintén sarkosan hogy bemutassam az értelmetlenségét. Örülök hogy vetted a lapot, üdítő kivétel, kolléga 😉

    A továbbiakkal kapcsolatban az a probléma, hogy a civilizáció kizárólag a zsigeri motivációk ellenében, precíz és egyéni kondicionálással tartható csak fenn, ennek összeomlása már folyamatban van: oktatás, politika, gazdaság, … Most kapjuk az első kósza szellőt abból, milyen amikor a JIT szállítási láncok megrezzennek, vagy amikor az „olajéhség” hirtelen megszűnik. Igen kicsi esély van arra, hogy a pofonból jó irányba álljunk fel. Persze az esély pontosan nulla, ha a jövőkeresést a villanyautó-megapixel-migránspara-Mars-stb. vonalon folytatjuk tovább… szóval akkor örülünk, Vincent? 🙂

    Ehhez viszont szerintem az kellene, hogy a hozzád hasonló figurák ne a „többieket” ekézzék, hanem a saját feladatukra fókuszáljanak. A fogorvos a fogakhoz értsen, amikor nem dolgozik, pihenjen, olvasson verseket, tanítson. A földműves művelje a földet, amikor végzett csinálja ugyanazt mint a fogorvos (RIP Kishantos, már akinek ez mond annyit mint nekem). Mindez legjobb tudásom szerint belefér, ha a borzalmas pazarlás és a kocsma szintű okoskodás helyett együtt gondolkozni kezdenénk.

    Persze nem mindenkinek osztanak lapot ezen a szinten, ahhoz az álmodozásnál, szelektív értelmezésnél több kell…

    Kalotaszegi, köszönet az önkéntes iskolapéldáért, bocs. Nem az okostelefonnal van baj (lásd: szalmabáb érvelési hiba), hanem egyebek mellett a karbantartás hiányában összeomló gátakkal, a minden szőnyeg alá eldugott veszélyes hulladékokkal, a nukleáris tárolótüzekkel (akinek nincs meg: hivatalos álláspont szerint ha ez Fukushimánál beütött volna, ki kellett volna üríteni Tokiót… ugye érezhető a tragikomikus felhang?) A kimerült bányákkal, talajjal, irgalmatlan tempóban változó ökoszisztémával. A leendő „portyázók” által birtokolt lőfegyverekkel, járművekkel, rádióval, ami még a Hetesi-féle, valóban elégséges szaktudással rendelkező szervezett önfenntartó csoportok esélyeit is lenullázza. A többiek simán éhen halnak, mert nem értenek a földjükhöz. Nyilván én is.

    Persze helyi összeomlások ma is vannak, akár figyelembe is vehetnénk őket. Vajon csak nekem tűnik fel az árnyalatnyi különbség a csillámpónis sztorihoz képest? https://keresztezo.hu/content/boejte-csaba-hol-van-nicaragua

  46. 49 – dajtás
    Valóban nem mindenki, sőt itt falun meglepően kevesen akarnak kezet piszkolni.

    Nálam hegyekben áll az almos lótrágya, lehetne vinni tonnaszám; összesen egy ember mondta, hogy neki kellene, de csak akkor ha odaviszem a kertjébe és beásom. Érdekes jövő elé nézünk.

  47. 38. Anonim

    +1

    44. Anonim

    +1

    és persze 47. Tibor bá’

    +1

  48. 47. Tibor -bá ,így van ,ezért is kell jóba lenni minden vidékinek a helybéli sheriffel ,mert Budapest , Bukarest,Moszkva ,Washington mesze van . 🙂

    48.Anonim
    Kérdésre kérdéssel felelsz,mint a rabbi .
    Irányitott összeomlás?A Történelem során az emberi faj még soha egyetlen egy problémát sem oldott meg békésen. Ez a járvány pedig jó táptalajt szolgál az immár egy évszázada elfojtott gyilkos indulatoknak is . A kinai ismét sárga veszedelemmé válik,az olaszból digó,a franciából csigazabáló,a németből náci,az oroszból kommunista,az amerikaiból imperialista lesz újra, stb..
    A globalizáció csak addig működik,amíg mindenki jól lakik benne. Minden állam hazatelepit ,amit még tud,majd indul a haddelhadd.
    Nézz az emberekre,képesek agyonverni egymást egy focimérkőzésért- nem kell nagy szónoklat ha korog a has vétkest más nemzetből felmutatni és harcba küldeni.
    Ja,hogy a mai mprxy nemzedék nem ilyen? Dehogynem,csakhogy ez még nem éhezett!!!

  49. 50. Kedves Lóránd

    „…Ehhez viszont szerintem az kellene, hogy a hozzád hasonló figurák ne a “többieket” ekézzék, hanem a saját feladatukra fókuszáljanak. A fogorvos a fogakhoz értsen, amikor nem dolgozik, pihenjen, olvasson verseket, tanítson. A földműves művelje a földet, amikor végzett csinálja ugyanazt mint a fogorvos (RIP Kishantos, már akinek ez mond annyit mint nekem). Mindez legjobb tudásom szerint belefér, ha a borzalmas pazarlás és a kocsma szintű okoskodás helyett együtt gondolkozni kezdenénk. …”

    Kedves, kedves Lóránd. Én úgy igyekszem, de tényleg, téged elfogadni úgy ahogy vagy, és nem kritizálni. Legalább annyira, mint ahogy Te szeretnél nagyon okosakat mondani.
    De nem megy. Egyikünknek sem. És én vagyok a legszomorúbb.

    Elkezdesz valamit, valami jót, értelmeset, de aztán belekeversz valami olyan zagyvaságot, hogy az ember dob egy hátast.

    Ne akard megmondani másoknak, hogy mit csináljanak, nem a Te dolgod. Senkié sem. Jól kezdted, mindenki értsen ahhoz, amit csinál, ami a foglalkozása, de te beskatulyázod az embereket. Magadat is beleértve, csak azzal a különbséggel, hogy a saját dobozodra értékesebb címkét ragasztasz, pedig nem kéne. Lehetne, de mégsem lehet. Mert értelmes dolgokat értelmetlenül akarsz felhasználni. Más szóval nem látod a valóságot, csak amit annak képzelsz el.

    Inkább, hogy lépj egyet hátra, visszafelé, ülj le a földre, és gondold át a dolgokat. Engedd el magad, és hagyd hogy a lényegtelen dolgok ne vezessenek félre.

    És aztán, egyszer, talán eljutsz oda, hogy ki is érdemled azt az értékesebb címkét… Esélyed van rá, mivel csupán Te magad állsz az útjában, senki más.

  50. Jövőnk, és mi lenne az a magasabb perspektíva? Mi van mögötte? Tudom, nyílt fórum… Tibor bá csinált itt egy VIP e-mail listát pár hónapja pont a nem publikus hírek számára…

  51. Re:52
    Kézzel felraktam 4 nagy púpozott utánfutónyi trágyát, ami elég kb 60m2 konyhakertre.
    Ha kell eljátszok vele, de azt az időt, amit erre fordítottam, tölthettem volna produktívabb munkával is. 🙂
    Jövőre már nem kézzel rakom, mert találtam rá fuvarost, akinek van a teherautóján rakodó fej is, így többet tud hozni, cserébe más értelmes dologgal is tudok foglalkozni trágyapakolás helyett. (Konyhakertben már el tili-tolizom a dolgot).

    Zongorista zongorázzon, és paraszt(nem pejoratív értelemben) művelje a földet.
    Ha ezt felcseréljük, lásd az 50-es éveket, akkor abból nagy pofon lesz garantáltan.

  52. 58: Én kifejezetten élvezem, ha a számítógépes munkát váltogathatom a fizikaival. Sőt, per pillanat a trágyalapátolást szívesebben csinálom – de lehet hogy csak azért, mert nagyon a másik oldalra dől a mérleg nyelve.

  53. 58: a trágyapakolás engem nagyon kikapcsol, szerintem receptre kellene felírni szellemi munkát végző embereknek 🙂

  54. Re:59
    Nincs is vele semmi baj, csak mikor tudom azt, hogy 4 utánfutónyi helyett kb 12 kellene, akkor mondom azt, hogy kerítek egy fuvarost, hogy rakodja fel, és borítsa ki a helyére.
    Jó a fizikai munka, de ennyire azért nem szeretek rakodni… 😉

    Re:60
    A repetitív volta miatt kicsit meditatív munka, ahogy a szövés is a nőknél, plusz a jó trágya nem büdös, és főleg most a szabadban és napon végzett munka különösen jót tesz. 🙂

    Megérne egy misét, hogy a Covid hogy él túl, „lószarszagban”. Nem lepődnék meg, ha a vizelet és széklet kipárolgó bomlástermékei megreguláznák a vírus szaporodó képességét.

  55. 55. Kalotaszegi

    Egy Szókrátészhoz való hasonlítás jobban melengette volna a lelkemet, mint egy burkolt zsidózás.

    Tehát, akkor szembeállítottad egymással az ókori egyiptomot mai civilizációval. A saját véleményem az, hogy ők nem voltak 7 milliárdan és nem lakták be a Földet. A relatíve kis területen ki voltak téve a természet minden szeszélyének. A fáraó az istenek leszármazottja volt. A lakosság nagyobbik hányada írástudatlan volt. Nem voltak decentralizált tudás központjaik. (Gondolok itt pl. a világ minden pontján szétszort egyetemi könyvtárakra.) Nem voltak nemesített növényeik (legalábbis ekkora változatosságban). Az elfogadott mai álláspont szerint nem használtak energia hordozókat, csak max. világításra.
    Akár napestig is sorolhatnám a különbségeket, de teljesen értelmetlen. Azért, mert a civilizáció szót használjuk, attól még az almát körtével esete. Abban sem vagyok biztos, hogy az „eltűntek” megfelelő kifejezés, hiszen hanyatlásuk során beolvadtak a későbbi társadalmakba. Valószínűsítem, hogy mai tudásunk egy részét is tőlük örököltük. Szerintem ők sem másztak vissza a fára és élnek ma orángutánként. Olvastam olyat is, hogy az európai sötét középkorban, a keresztes hadjáratok idején onnan is gyűjtöttek elfeledett tudást az akkori uralkodók. Lehet mese.

    Ha most ugyanolyan helyzet áll elő, mint anno volt, akkor persze ez a két opció van, hogy alakul minden ugyanúgy vagy most másképpen lesz. Ez nyilvánvaló, de egyik sem predesztinált. Ma pont ezért kell dolgoznunk, hogy most másképpen történjen. Ha a politikai elit holnap elpusztítja a világot, attól ma még folytatom a palántázást. Nekem abba nincs beleszólásom. Viszont tárolok továbbra is EMP védedetten egy pendrive-ot a szakkönyvtár számos kiadásával és a képzés evulúciója teljes tananyagával.
    Hogy mivel fogom beolvasni, ha tényleg történik egy EMP támadás? Majd ráérek ezen akkor filózni…

  56. 38 Anonim “Szerintem szánalmas, hogy vannak emberek, akik a természet errőforrásait használva nem képesek ellátni a maguk és családjuk élelmezését.”

    Van földem, állatom, megfelelő életterem, de iszonyú nehéz az irodából gazdává válni. Két éve építjük, tíz éve tanulmányozom a mikéntjét. Nehéz meló, de már nem cserélném el egy kényelmes irodáért. De erre a változásra nagyon keveseknek van meg a lehetősége. Nem kis befektetés egy közel önellátó falusi gazdaság létrehozása. Minden nap bőven van mit tenni, és tanulni. A társadalom jelenlegi szövete fel fog bomlani. Ez szerintem sem kérdés. De irtózatos ára lesz, és nem lehet ilyen sarkosan fogalmazni. Szükségből sokmindent megtanul az ember, de mire egy életében földet csak a virágcserépben látott értelmiségi, szolgáltató, fogorvos, stb. rájön miként lássa el magát, addig néhány filmbe illő apokaliptikus időszakon át kell menni, nem kevés áldozattal, mert a fent taglaltakhoz, még ezernyi akafályozó tényező felsorolható.

  57. 58 – sleeper:
    Én ezt úgy oldom meg, hogy kedves Lornd írásait egyszerűen átugrom, és nem válaszolok rájuk. Ha majd mindenki ezt eszi, nem fog többet emészthetetlen dolgokat írni.

  58. 65. Anna

    Nem kell hogy teljesen, vagy csaknem teljesen önellátó legyél. Ez már minimum pár tízezer éve senkinek sem sikerült.
    Csak a felesleges és nélkülözhető sallangokat kell leépítened, vagy felkészülni arra, hogy tudd nélkülözni. Egyben bebiztosítani azt, ami tényleg szükséges. És igen, ilyenkor jövünk rá, hogy a legegyszerűbb dolgokban is nemzedékek tudása halmozódott fel.

  59. 59 Ábel

    911 után eljátszották a nagy Feketehimlő pánikot, csak azt nem a nyilvánosság felé, hanem a kormányok felé: Szaddamnak Feketehimlő biofegyvere van. (Nyilvánvalóan nem volt, ráadásul 1980 óta nem is nagyon van sehol, csak a BSL-4 laborokban, és a BTWC egyezménynek megfelelően; ez a biofegyver egyezmény.)
    Akkor az USA 100 millió védőoltást vásárolt, Németország 80 milliót és hosszasan lehetne sorolni. Aztán lejárt a szavatosság és mivel veszélyes hulladék, minden állam fizetett mint a katonatiszt megint. Aztán megint rendeltek, megint vissza. Tavaly, azaz 2019. szeptemberében az USA immáron 250 milliót rendelt, potom 2 milliárd dollárért. Kereső szó: ACCAM2000 (de ne az első összeesküvéses oldalt nézze meg az ember 😀 )

    Bill Gates felkapott lett mostanság. 😀 Csak épp nem jól.
    Érdemes keresgélni „GAVI” és – kevesebb eredménnyel jár – WHO kapcsán.
    Vagyonát is érdemes elemezni, ami amúgy 30.000 milliárd Forint feletti.

    Jeff Bezos is jó kiindulási alap. Vagyona január óta közel 8.000 milliárd Forinttal nőtt, amúgy kb. 39.000 milliárd, feleségének a válás után 11.000 milliárd Forint.
    Nem az Amazon a lényeg, hanem a Blue Origin.

    A Novartis céget is érdemes nézegetni, na ezek amúgy nem egynapos, de még csak nem is egyhetes melók… kik is a tulajdonosok, kit – Chiron Co – vett meg 2006. április 20-án? Az mit szabadalmaztatott 20060257852 szabadalmi szám alatt?

    Kik pénzelik a WHO-t és ilyenek.

    Persze lehet pörögni a „kínaiak tették” narratíván, meg sok mindenen… 😀 csak hát, az vakvágány, és idővel körhátrány. Mondjuk a körelőnnyel sem vagyok beljebb, mert a helyzet röviden és tömören szar. Nem a covid miatt, de a covid miatt.

    Ennyi mehet publikus felületre.

  60. 66. Tibor bá’

    Egy beszélgetés során a dadogóst ignorálnád? Természetes itt szíved joga átugrani az emészhetlen írásokat, csak én azt nem gondolom, hogy ezért Lóránd bántást érdemelne.
    Nem mindenki képes a fejében kavargó sok gondolatot röviden és frappánsan megfogalmazni. Ha mások bosszantásából tenné ezt, akkor megérdemli az ekét, de szerintem nem ez van.
    Nekem a folyó írásom olvashatatlan. Bármennyire is koncentráltam érettségin mégis 0 pontos lett a külalakom. Pedig tényleg odafigyeltem, hogy szép legyen.

    65. Anna

    Sajnálom, ha valakit megbántottam! Hogy, akinek nem inge ne vegye magára az mindig él.
    Nekem nagyon fárasztó a folyamatos akadékoskodást hallgatni és olvasni, hogy mit miért nem lehet. Tudom én is, hogy nincs mindenkinek mindenre lehetősége, ezért kell legalább fejben elkezdeni a felkészülést, akciótervet készíteni. Ha a worst case scenario a téma, akkor már nem lehet a kényelmes városi életben gondolkodni. Nekünk ez most egy hatalmas előny, hogy tavasszal jöttek ezek a korlátozások és elöttünk a nyár. Amerikában a bevásárlóláncokban csak a legszükségesebbet vásárolhatják meg az emberek. A vetőmagok nem kerültek be ebbe a kategóriába. Ez nekik már egy hendikep. Hiába van a földeken termés, nincs aki betakarítsa 0-2. Még sok minden változhat, de eléggé úgy néz ki, hogy aki jövő télen is enni akar, annak már most el kell kezdeni gondolkodnia rajta, hogy miként fogja ezt megtenni. Nem mondom, hogy nem lesz áru a boltokban, de mondjuk egy 1200Ft-os krumplit hány család engedhet meg majd magának? És még az is benne van, hogy mindezt általánosan elfogadott fizetőeszköz nélkül.
    Mindazonáltal április 1.-től csiga szezon van, a csalánt fűkaszával írtják, kutya-macska is lesz egy darabig. Csapdát ingyen is lehet állítani, van aki horgászni tud… ha tényleg ennyire rosszra fordulnának a dolgok, akkor majd lehet ahhoz nyúlni, ami eddig tabu volt.

    53. Idegen
    Nem gondoltam, hogy olvasol te is variance-t. Tök jó.

  61. Hú de jó cikk! Mintha magam mondtam volna! 🙂 Éppen erről van a nézetkülömbség itthon. Mert hogy: „ha majd visszaáll a normális élet”, és én, aki a szarabb életre készülök. Merre tovább? Mire költsük az egyre kevesebb pénzt? Magániskola vagy kiegészítő fűtés. Maradunk home officeban, vagy irodázunk majd úgyis, lecseréljem-e a téligumit, vagy úgyse megyünk a nyáron sehova… és ezer dolog. Persze, amíg kaja-pia-pina megvan, addig mindez csak másodlagos. 🙂

  62. Józan Hang
    Annyi véleményt engedj még meg, – remélve, hogy korábban nem bántottalak meg- hogy azért mert mások nem reagálnak a hozzászólásodra még nem jelenti azt, hogy nem értenek egyet. Értjük, amit írsz, de ha egy post-ban a vírus a téma, akkor úgy szólok hozzá. Vannak vírus tagadós netes felületek, oda meg én nem járok hitet téríteni.
    A paravános hasonlatodat, csak annyiban módosítanám, hogy inkább színpadi kellék a vírus. Egy eszköze a színdarabnak. Korábban triggert írtam, de fel lehet úgy is fogni, hogy előkerült az előadáson a fegyver. Ez lehet mű is, vak is, éles is, azért mert tudom, hogy kellék még nem derül ki róla, hogy mit tud.
    Ahogy jövőnk is írta, többen milliárdokat keresnek oltásokkal.

    Én is írtam ezt (hasonlót) is korábban és nekem sem válaszoltak:
    Azt tudjuk, hogy a jó vírus gyorsan terjed, de lassan öl. Elvben abban egyetértünk, hogy az első kritérium teljesül. Mi van, ha az eddigi halálozás, csak a mellékhatás? Most az átfertőzés a cél. Hajtunk szépen a nyájimmunitásra, majd kiderül, hogy ez egy cseppfertőzéssel terjedő „AIDS”. Poszthoz is kapcsolódik: nem azonnal veszi el az életed, de elvesz belőle jócskán. Viszont nem kell aggódni, megvan az ellenszere is. Mondjuk beárazzák egy 20 millióra (Lásd. HCV). Máris megvan a lakosság gazdasági szelektálás. Az eddigi informácsiók szerint, egy hasonló elmélet ,szerinted 100%-ban kizárható?

  63. 73 Tibor bá’

    „Ki bántotta Lorándot?”
    Ezek után Anonim-ot is át kell ugranod.

  64. 68.Jövönk
    Kíváncsi lennék a véleményedre hogy a szar helyzetet hogy érted? Nem a covid miatti háttérhatalom vagyoni átrendeződéseire gondolok, hanem inkább hogy te mit látsz a globalizáscó leépülése kapcsán mire számíthat egy átlagember? Mad max. világ?Persze amit csak itt le lehet írni.

  65. Blue Origin? Én azt gondoltam, hogy ezek a magánűrvállalatok csak gazdag emberek drága játékai. OK, ügyesek eléggé, játszanak a részvényekkel, eladják az álmot, megy fel az árfolyam… De hogy ezek valaha is valódi hasznot termeljenek? Nehéz elképzelni.

  66. 73. Tibor bá’

    „Ha majd mindenki ezt eszi, nem fog többet emészthetetlen dolgokat írni.”

    Számomra ez a mondat kiközösítésre való buzdításnak tűnik, ami szerény véleményem szerint a kiközösített felé bántás.
    Ha valaki egy társaságban trágár módon beszél az megérdemli, hogy senki se álljon szóba vele. Majd megtanul kultúráltan viselkedni…
    Maradva a korábbi analógiánál, ha valaki dadog, akkor az csak jobban rástresszel, ha kiközösítik és még inkább érthetetlen lesz.

    A különbség, hogy akaratlagos vagy akaratlan a cselekmény, amivel a másik bosszant. Az első esetben működik a nevelés, de a másodikban csak segíteni lehet.

    Természetes a saját portádra azt engedsz, akit te akarsz, ebbe meg nekem nincs semmilyen beleszólásom. (Ha meg nem a stílus, hanem a személy, ami valójában zavar, azt meg pláne megértem.)

  67. 75 Andrew őszinte leszek, lövésem sincs mire megy ki a játszma a közeljövőben, de ha lesz e téren megalapozott mondanivalóm, megosztom.

    76 Ábel, nem fognak azok sehová repkedni 😀
    (Most komolyan, hová repülnének?! A Holdra? Minek?! 😀 )
    Vedd nagyító alá a költségoldalát annak a tevékenységnek, hogy „űrhajózás”. 😉 és ne a hajtóművekre koncentrálj, főleg ne a csillagközi távolságok leküzdésére alkalmas ma még nem létező hajtóművek R&D költségeire, nem ott bújik meg az ördög.

  68. Valahol elérhető a Blue Origin költségvetése? Gondolom, akinek űrtechnikája van, az bármikor eljuttathat bármit a Föld bármely pontjára. Na de hogy jön ez ide?

  69. 77 – Anonim:
    Kedves Anonim! Nincs szükségem arra, hogy értelmezd a mondataimat. Ha én valakit ki akarok közösíteni, akkor megteszem szó nélkül. De sleeper azért lamentált (és én is), hogy Kedves Loránd vegye már észre magát és változtasson, mert van hozzá készsége. Mindenki, ismétlem, mindenki jobban járna.

  70. 77 Anonim Kérlek engedd el ezt a témát. Tibor bá nem olvassa amit írok, én meg igyekszem nem írni olyat, amire reagálnia kellene, ez így oké. Tudom hogy nehéz olvasni a szövegeimet, pedig páros lábbal állok a féken. Tény, hogy nem ide tartozom, nem is ez jelent gondot nekem.

  71. 52 Lóránt

    Azért próbálják helyreállítgatni a JIt rendszert és a multik is próbálnának beindulni európában.Nem tudom hogy temethetjük e a multik globális rendszerét. Körülbelül pont 20 év telt el amikor divat lett a multiban dolgozni.Előtte is voltak de nem tömegesen. Valószínű hogy a JIT rendszer és az alkatrészek utaztatása ezer mérfüldeket nem tartható fenn évszázadokig.Kíváncsi vagyok mikor lesz vége.
    A munkanélküliség is talán kb. 10 hónap műlva fog tetőzni,még csak az elején vagyunk.
    A 2008-as válság annyiban volt más hogy ott még a globalizáció szintje alacsonyabb volt 12 évvel ezelőtt.Internet, JIT , stb jóval alacsonyabb szinten voltak, kevesebb ember dolgozott a „globalizációban” így kevésbé volt sérülékeny.
    Mit hozott nekünk a globalizáció? Egy átlagembernek van 1-2 autója, vagy egy háza , laminált parkettával, színes térkővel, okostelefonnal, 1-1 welnessel és ennyi a kapitalizmus.Most itt a vírus 1 hónapot leállunk és bukuk az egész rendszer.
    De valami azt sugallja hogy a régi világba már úgy nem megyünk vissza mint pl. a 80-as évek. Mindenesetre többen szűkös éveket jósolnka.
    A java még csak most következik? termőföldek kimerültek, de még termenek, a nyugdíjrendszernek 10-20 év műlva annyi, így még egy öregotthont sem tudunk majd magunknak finaszírozni átlagfizetésből,nem beszélve ápolóról aki ma 15 eft/nap. Az egészségügy is összeomlik majd.Épp néztem hogy nagyon sok kórházba keresnek orvost , de ki jelentkezik? 10 év a tanulási idő, és sokszor alacsony bért kapnak, óriási felelősséggel. Ha a mostan igeneráció orvosnak is tanulna az min.10 év mire kezdő orvos lesz.A mai maradék nyugdíjba megy vagy külföldre.Szóval nem tudom mi lesz itt hosszabb távon de ezek nagyon baljós előjelek.
    Dráguló élelem, csökkenő nyugdíj, orvosi ellátás hiánya, munkanélküliség, csökkenő köözbiztonság, felmelegedés, széteső családok.Csak címszavakban ennyi jutott eszembe.

  72. 80. Tibor bá’

    Értettem és virtuálisan fejet hajtottam. 🙂

  73. 41. Kedves Loránd
    ” A technológiai civilizáció arról szól, hogy szaktudás gyűjtésével, eszközök készítésével és speciális szakemberek képzésével stabilabb életfeltételeket teremtsünk egy nagyobb közösség számára, mint ami az egyéni/családi szintű (versengő) önfenntartásból kihozható. ”

    +1

    49. Tibor bá’
    „A hatalom dönt, rendez el dolgokat, és ti nem vagytok a hatalom részesei.”

    Bárcsak ne legyen igazad Tibor bá’.

    51. dajtás
    „Önmagában a szántás, mint talajművelő technika zsákutca, és ez mára vált egyre világosabbá, mert hatalmas gépekkel gőzerővel pusztítjuk a humuszréteget.”

    A szalmaforradalom: Masanobu Fukuoka
    „Harminc év után sikerült korlátoznom a munkámat a vetőmagok szórására és a szalma szétszórására.
    Az emberi erőfeszítés nem szükséges, mert a természet és nem az ember, termeszti a rizst és a búzát.
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=rj7nrOjhMtk&feature=emb_logo

    „Megjegyzem kell némi produktív fizikai munka, bármi is legyen az. Ép lélek, csak ép testben van.”

    +1

    52. Kedves Loránd
    „…a hozzád hasonló figurák ne a “többieket” ekézzék, hanem a saját feladatukra fókuszáljanak. A fogorvos a fogakhoz értsen, amikor nem dolgozik, pihenjen, olvasson verseket, tanítson. A földműves művelje a földet,…”

    Kedves Kedves Loránd
    +1
    Böjte Csaba: Hol van Nicaragua?
    Meghökkentő képek, csodálatosan szép magyar nyelv.

  74. 54. Reka
    „Nálam hegyekben áll az almos lótrágya, lehetne vinni tonnaszám;”
    Az almos lótrágya kiváló alapanyag a gombatenyésztésnél. Érdemes lenne utánanézni…
    Ha jól tudom Észak Olaszországban van egy ilyen „társtermesztés”.

    57. Kalotaszegi
    „A Történelem során az emberi faj még soha egyetlen egy problémát sem oldott meg békésen.”

    Πόλεμος πατὴρ πάντων.
    A háború mindenek atyja – és mindenek királya. És egyeseket istenekké tett meg, másokat emberekké, egyeseket rabszolgákká tett, másokat szabadokká.
    HÉRAKLEITOSZ (i. e. 530 kör.– 470) görög filozófus

    63. dajtás
    ” Megérne egy misét, hogy a Covid hogy él túl, “lószarszagban”. Nem lepődnék meg, ha a vizelet és széklet kipárolgó bomlástermékei megreguláznák a vírus szaporodó képességét.”

    Sokszor az ember előérzetére, sugallatára hangsúlyt kell adni:
    A múlt század elején -ha nem tévedek – az orvosok azt tapasztalták, hogy azok akik vidéken, istállók mellett éltek nagyon ritkán betegedtek meg a tbc-től.

    68. Jövőnk
    „Ennyi mehet publikus felületre.”

    Én még hozzáfűzném :
    Nézzetek utána a WO 2020 060606 kódu szabadalomnak a MICROSOFT TECHNOLOGY LICENSING, LLC [USA / USA] részéről, BILL GATES által – 2019. július 5. dátummal.

    https://www.el.gr/nea-taxh-2/liakopoylos-etsi-tha-zeite-se-ligo-apod/

    Anonimot és idegent biztosan érinti.
    Milyen idők várnak ránk, ha őket nem viszik bíróság elé..

  75. 85. L.S.

    Kérlek ezt a mondatodat magyarázd:
    „Milyen idők várnak ránk, ha őket nem viszik bíróság elé..”

    Miért is citálnának minket törvényszék elé? Ha visznek, akkor más világ jön?

    Kommentár nélkül:
    Trump felfüggeszti az Amerikába történő beutazást (csak munkavállalást?)
    Kim Jong Un állítólag kómában vagy agyhalott vagy még nem derült ki.

    És a legérdekesebbet a végére hagytam:
    Feltörték a WHO, a Bill & Melinda Gates Foundation és a Wuhan Institute of Virology szervereit.

  76. Mi a célja ennek a szabadalomnak:

    A Microsoft által létrehozott szabadalomnak a testünk összes funkcióinak a rögzítése, annak figyelemmel kísérése, hogy a test elvégzett-e egy feladatot, egy munkát az immateriális valutákkal -p.l.: bitcoin-nal – történő fizetés érdekében.

    Mi fog történni, ha alkalmazni fogják ezt a MICROSOFT TECHNOLÓGIÁT?

    A fent említett technológia használatát követően a szakértők arra kíváncsiak, hogy lesznek-e problémák az adatvédelmi kérdésekkel, mivel az állampolgár folyamatosan csatlakoztatva lesz egy szerverhez, és testének minden tevékenységét, minden érzékszervét és szervét megfigyelik és leírják. Amit lát, amit hall, ha fázik, ha alszik, ha dühös, akkor bármit is csinál. Ebben az értelemben a magánélet szó viccnek hangzik.

    A kérdés az, hogy a nemzetállamok elitje, amelyet Trump és Putyin ma képviseli – megengedi- számukra.

  77. 82 Andrew – valahogy így írtam ezt le 2008-ban. Hát nem pompás hogy végre alakulnak a dolgok? Tipp: igyatok ti is sört, az jó! Nekem külön bónuszt adnak majd érte, addig se működik az a bolygónyi agyam… Szórványos taps, függöny! 😀

  78. 88 Kedves Loránd

    ” igyatok ti is sört, az jó !”

    Csatlakozom! Szerintem is jó….ellazít, nem túl erős, finom.
    Ha nem lenne, és egész nap teljes energiámmal a világ dolgain kellene gondolkodnom, már rég feladtam volna, és kint lógnék az eperfám valamelyik ágán. Kis sörözgetés után meg eltávolodva a valóságtól, kíváncsian nézem…….. Mi a f@sz van itt ?

  79. 88, 89:
    Kösz, hogy szóltatok! Majdnem ott maradt az asztalomon egy fél doboz búzasör, ami holnapra már biztos ihatatlanná vált volna, de most most még finom volt, és tapasztalatom alapján az elalvásban is segíteni fog… 🙂

  80. 89 Technomuzsik

    Majdnem… ez az egész borítékolható volt, éveket csesztem el azzal, hogy az elkerüléshez találjak akár egyetlen olvasni képes embert. Szóval a mostani patáliát úgy nézem, mint egy rossz vígjátékot. Bármi megjelenik a vásznon, biztos hogy valami baromságot fognak vele csinálni. Én meg kerek szemmel nézem, hogy jaj, ne már… még ezt is? úúú, ez fájni fog. Hogy kiskanállal? Ehh… és nem elég hogy fogalma nincs róla, még meg is magyarázza!!! Olyan cuki… 😀

    Viszont „kis sörözgetés után” már nekem nem fáj annyira. Még most reggel is több kedvem van folytatni (ez a fránya mesterséges intelligencia nagyon kemény dió). Nincs valahol egy zártkörű virtuális kocsma az elveszett lelkekhez? Vagy rögtön Darwinhoz? Csak hogy ne rontsuk itt a levegőt a vihogással… mert kérem itt komoly dolgokról van szó meg tudományról és főként az igazságról 😀

  81. Re:54 Réka
    Én kicsit megkapargatnám a gombatermesztés kérdéskört, mert ahonnan viszem, ott is sok trágyát hordanak el erre a célra. Elég jó piaci értéke van a biogombának, főleg a shiitake gombának.

  82. Re: 92 dajtás:
    Igaz, ennek utánanézek ezzel lehet hogy tudok mit kezdeni köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük