(3143) Modellezés

Tibor bá’ online

 

A közel ötmilliós Új-zéland kutatói lemodellezték az ország karanténba helyezését, hogy több mint egy évet nyerjenek a vakcina vagy kezelés megteremtéséhez. Az eredmény azt mutatta, hogy vakcina vagy kezelés nélkül a COVID-19 csúcsa lényegesen magasabb lesz, mint a kórház kapacitása a karantén feloldása után. A jelenlegi óvintézkedések hatására a vírus terjedését akár 400 napra is meg tudják akadályozni, de az óvintézkedések megszűnése után a fertőzés megint megugorhat, mert a lakosságban nem fejlődött ki nyáj immunitás. Kevesebb óvintézkedés esetén néhány hónap alatt a kórház kapacitás hatszorosát kitevő fertőzési csúcs jelenne meg

.Azt is modellezték, mi van, ha szigorú óvintézkedést egy idő után visszavonják addig, amíg a fertőzés emelkedése feltölti a rendelkezésre álló intenzív ágyakat.

Óvintézkedés bevezetése nélkül a lakosság 89 százaléka megbetegedne és 80.000 halott keletkezne (a mi esetünkben ez 160.000 lenne).

Amint 40.000 ember megfertőződött, a kórház kapacitás 100 százalékban ki lenne használva. A fertőzöttség csúcsértékénél a jelenlegi kórházi kapacitás tízszeresére lenne szükség.

A legszigorúbb óvintézkedés bevezetése esetén a kórházi kapacitásra egy évig nem lenne szükség.

Magunkra vetítve, és feltételezve, hogy kórházi kapacitással rosszabbul állunk, mint Új-zéland, világossá válik, hogy a legjobb taktika a lehető legszigorúbb óvintézkedés bevezetése egy évre. Ellenkező esetben a kórházi kapacitás minimum tízszeres túllépése azt eredményezné, hogy nem csak az inaktív idősek kezét engednék el az intenzív osztályokon, hanem a fiatalokét is, mert hiszen nem lenne elég lélegeztető gép.

Arra gondolni se jó, ha egy év után még mindig nincs vakcina, illetve gyógymód. Ugyanott lennénk, mint ha be se vezettük volna az óvintézkedéseket, csak egy évvel később teljesen kimerült készletekkel, hiszen egy évig alig volt termelés. Ennek ellenére én az azonnal szigorú rendszabályok bevezetése mellett döntenék. Ki időt nyer, az életet nyer, alapon.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

77 gondolat erről: „(3143) Modellezés

  1. Magam részéről így 70 felett az előre vetített 1 év börtönt biztosan nem bírom ki egy tízemeletes 7. emeletén. Luxusbörtön, de börtön. Már harmadik hete vagyok itthon, de mutatkoznak rajtam a depresszió jelei.
    Lányom elhozza nekem hetente egyszer-kétszer amire szükségem van, de bejönni hozzám nem mer. Unokáimat nem láthatom. Csak a gyorsan elkészített gyógyszerben bízom.

  2. Vuhanban a metrók 30%.a újraindul. tehát még mindig nincs ott semmi sem. és mindjárt április!

  3. Úgy lehet elvenni az emberek (szabadság)jogait a leghatékonyabban, ha a bennük keltett félelem okán ezt ők maguk kifejezetten kérik. Ezt nem én találtam ki, de érdemes elgondolkodni rajta, mielőtt bezáratjuk magunkat. Mi a vesziteni való? Ha autóba ülök, nagyobb az esélye, hogy balesetet szenvedek, mégsem záratom be magam, ki fog élelmiszert termelni? Ha nem lesz kaja, mekkora lesz a baj?

  4. 3.
    Szabolcs,
    Azért az érdekes lenne, ha olaszban napi 600-n halnának meg autó balesetben.
    Különbség ott van, hogy közúti közlekedés jórészt önkéntes, saját döntésen alapul. Ha pedig igaz lenne az állításod a közúti közlekedésre, a COVID-19 legszerényebb számítás szerinti 1% halálozás, akkor napi 600-800 ezer közlekedő közül naponta 600 embernek kellene meghalnia.
    A megfertőzésem pedig azén, aki betegen is jön megy, terjeszti a vírust. Ugye nem tudom, mit köhögött össze, mit fogdosott meg.
    Ki menne le a metróalagútba, ha tudná, hogy minden ezer utasból 1-2 meghal metró balesetben? Százezer utasra 50-200 halott naponta.

    „Ki fog élelmiszert termelni?”
    Nagyon aktuális kérdés.
    Nincs az az élelmiszer mennyiség ami ne tudna elfogyni. A raktárak azért vannak teli, mert eddig folyamatosan töltötték.
    Balázs az őstermelőkben bízik. Érzelem vezérelt elképzelésnek tartom. Matek e mögött sincs.

  5. Ezzel a modellel csak egy apró probléma van.
    Pusztán matematikai és mellőz minden emberi, társadalmi és gazdasági tényezőt.
    Ezért aztán hamis eredményre jut, aki ennek hisz.

    Tibor bá, szerinted mi lenne annak a következménye, ha ezt a magyar egészségügyet te elkezded minimum 1-2 éven keresztül 100 %-on leterhelni?
    Erre gondoltál már?
    De ezt nem csak a magyar eü nem fogja bírni, hanem esetleg modernebb se.
    Ti nézitek a svájci adatokat?
    És még mindig elhiszeitek hogy pénzzel és lélegeztetőgépekkel komoly halottszám csökkenés érhető el?
    Tibor bá nem látom a modelleden, hogy mi történik a gazdasággal az elhuzott idő alatt?
    Aki időt nyer…..
    Ki fog vakcinát gyártani meg bármit ha bedöntitek a gazdaságot?
    Ki fog lélegeztetőgépet gyártani?

    Elmondom: senki.
    És ezt ti tökéletesen figyelmen kivül hagyjátok de sorozatosan. Ugy tekintetek a gazdaságra, mint a fűre.
    Nő az magától is…..
    Hát nem fog.

    Maradj otthon…… persze. Az évezred baromsága!
    Maradjon otthon a nyugdíjas, akinek valoban nem kell boklásznia, de ne az maradjon otthon aki a gazdaságot mozgatja.

  6. Az optimum valahol Curix es Lorand velemenye kozott lehet. Annak nincs ertelme, hogy bejarjak szabadon valaszthato autoipari gyarba, vagy a beszallitoihoz, amig se anyag, se kereslet. Mint ahogy annak se, hogy mindenki maradjon otthon. Szerintem kb az 1929es valsag lefolyasahoz leszunk kozel, akkor az volt a megoldas, hogy a termelesbol az allam atiranyitotta a munkaerot az infrastrukturalis beruhazasokhoz, meglatjuk most mit talalnak ki, talan epitoipar? Regota esedekes lenne az onkormanyzati berlakas allomany felujitasa es bovitese, ez eddig alom volt, talan most. Iskolak, korhazak, ovodak, detto. Kepzeljetek el micsoda szinvonalnovekedest lehetne elerni, ha 2-3-5 szazezer embert raallitananak erre a kovetkezo fel-egy evben. Fedezet nincs ra, de ahogy elnezem tobb kormany beinditotta a korlatlan penznyomdat, ido kerdese, es valoszinu mi is be fogjuk. Kivancsi leszek az idei es a kovetkezo inflaciora.

  7. 6. Curix
    +1
    Teljes mértékben egyetértek, és a tegnapi ‘(3142) Töprengek’ alatti hozzászólásaiddal is. Hiába mentenek MOST meg koronavírusos betegeket, ha MAJD élelemhiányban 100x (vagy többször) annyian ÉHENHALNAK. Na az lesz majd az igazi Mad Max, egymást fogják irtani az emberek a még megmaradt kajáért, forrásokért.
    Különben felesleges itt vitatkozni, itt szinte minenki max. pár hónapra néz előre (van aki addig se), a gazdaság dőljön be, a munkanélküliség menjen az egekbe, de az összes öreget mentsük meg, a fiatalok meg majd később éhenhalnak, az nem baj.
    Ez az egész hozzáállás egy „nagy agybaj” kategória, ami a hozzászólásokból lejön.

    Én veled értek egyet, a többi nem érdekel.

  8. Tegyük fel, hogy egy év múlva rendelkezésre áll a vakcina. Miből vesszük majd meg, ha addig csak tartozást termelünk?

  9. 6 – Curix:
    Ez nem az én modellem. Én mindössze lefordítottam egy új-zélandi munkát. Viszont leírhatom a saját gondolataimat is. A munkanélküliség oka, hogy nincs kereslet gépkocsik, és elektronikus kütyük iránt. A mezőgazdaságban, az állattartásban nincs munkanélküliség. Ha eddig programoztál, menj el vakarni a teheneket. A kereslet a tejtermékek iránt nem csökkent, sőt növekedett.

  10. 5. Azt élelmiszertermelést látom a legkisebb problémának. Tipikusan az az ágazat, ahol a nagyon kevés emer ki tudja termelni az egész társadalom igényét, és közben alig kell emberrel találkozniuk.

    Sokkal inkább az a kérdés, ki és miből fogja kifizetni, ha a társadalom nagy része nem tud dolgozni?

    6 Curix: sőt, a helyzet rosszabb. A magyar egészségügy eddig volt több mint 100%-ig leterhelve. A Covid-19 többszáz százaléka erre jön rá. Néhány hónapig lehet halogatni a nem nagyon sürgős dolgokat, de évekig – ez azt jelenti, hogy az egészségügy gyakorlatilag leáll. Akinek baja van, az megoldja magának, együtt él vele, vagy meghal. Ez lesz nagyon hamar, és félő, hogy így is marad.

  11. 11: A mezőgazdaságban kb. 250 000-en dolgoznak Magyarországon, a felük csak idénymunkás.

    Tegyük fel, hogy ezt jelentős strukturális átalakítással meg lehet duplázni. Ehhez át kell állni munkaigényesebb technológiákra, kultúrára, de megoldható lehet. Akkor ez az ágazat még 250 000 ember fel tud szívni.

    Szerinted a kb. 4,5 millió dolgozó magyarnak hány százaléka veszíti most el a munkáját a karantén miatt? Ennek hányadrésze lesz ez az optimista becslés a mezőgazdaság kapacitásáról?

  12. Az fb napok óta blokkolja az információkat, amiket összegyűjtöttem és kis kommenteléssel megosztottam. A jelenlegi felfokozott helyzetben hajlamos az emberi tudat beszűkülni és leblokkolni a felszínen kavargó információdömpingben. Pedig az ördög a részletekben bújik meg! (a dög) Akit érdekel: https://www.metaxy.hu/cikkek/nyitooldal/mi-mennyi—.html

  13. 11. Hány budapesti leendő munkanélküli (hotelekben, éttermekben, utazási irodákban, általában szolgáltatóiparban, stb. eddig dolgozók, akikre most nincs szükség, kirúgják őket tömegesen) fog elmenni „vakarni a teheneket”? Baromság, bullshit. 😛

  14. A modellezés segíthet megtalálni az optimális kompromisszumot, hogy bármilyen irányú veszteséget minimalizáljunk. A minimalizálás nem jelenti, hogy nem lesz még így is nagy a veszteség, akár halálozásban akár szegénységben. De jobb mint a szélsőséges viselkedés.
    Csak ehhez meg kell keresni azt a optimumot, nem elég hozzá, hogy „Én veled értek egyet, a többi nem érdekel”.

  15. „Ha eddig programoztál, menj el vakarni a teheneket.”

    Tibor bá

    nem esne le a gyűrű a kezemről szívesen átmennék vakarni, de a gazdaság szerkezete nem erre van ráhangolva. A tehénvakarásból nem biztos hogy pénzelni tudom a hiteleimet. A gazdaság értékrendszere teljesen fel fog borulni, újra fognak árazódni a szolgáltatások, új típusú munkák jönnek be, viszont a kötelezettségeid még a régi rendszerben keletkeztek.
    Ez a kettő iszonyatosan egymásnak fog feszülni.

    Ábel,

    a magyar eü. nem fog külüönösen hozzájárulni itt semmihez. Békeidőben se tudta ellátni a feladatát. Szóval egyetértek.
    Lehet jobb esélyei vannak a betegnek otthon, mert legalább nem kap egy korházi fertőzést pluszban.
    Ideje lenne ha az emberek elkezdenének felelősséget vállalni saját magukért.

    Elek

    azt látom az emberek többségén, hogy maga a vírus kérdés és problémaköre annyira beszűkíti a fókuszukat, hogy már csak erre tudnak koncentrálni és közben iszonyatosan fontos témák mellett elsuhannak, mintha az nem lenne.
    Ez egy természetes működési mechanizmusa az embernek, veszélyhelyzeti rekció segít életben maradni csak közben az összefüggések átlátása súlyos csorbát szenved.
    És ez most nem mellékes, sőt….

    Vaszil,

    most olvasom a kommentedet, nagyon egy rugóra jár az agyunk.

  16. Attól még, hogy Tibor bá’ és párszáz prepper megengedheti magának, hogy 1- 2 évre bezárkózzon (gondolom egyik se panellakásban vagy társasházban lakik; kert, erdőrész stb nélkül)- 9,9 millió ember ezt nem engedheti meg magának.
    De a repülőforgalom és egyéb szulfátkibocsátás csökkentést sem.

    Aztán, a bezárkózást propagálókkal is majd egyszer szembejön a kegyetlen valóság: nem lehet így élni.
    Ugyanaz lesz nagyban, mint a Diamond Princessen: egy idő után kénytelenek lesznek mindenkit szabadjára engedni, aztán lesz, ami lesz…
    Egyelőre húsvétig szólnak az intézkedések; Kurz, Tramp is már belebegtette: utána szépen lassan feloldják. Hogy hazudnak- e?…

    Akik a mezőgazdaságban bíznak: mennyi idős van ott is, akár tulajdonosként, akár idénymunkásként. Hogy fogják őket összeereszteni a nagy járvány közepette…

  17. Angol nyelvü orosz hírek, tegnap.
    Kína 1400 millió lakos, 1550 millió mobiltelefon-elöfizetés,
    ami februárig az utolsó hónapokban lecsökkent 21 millióval.

  18. 11. Tibor bá’

    Az lehet, de csak a nagyáruházakban kapható tejtermékek iránt.
    A piacon érezhetően kevesebben vannak, azok is szelősebben. Ami-tegyük hozzá- teljesen érthető.
    Ráadásul a jó kis növényi zsíradékból készül 1300ft-os trappistát viszik, ez is teljesen érthető. Mondjuk egy kiló trapp.-hoz kell vagy 10.5-11liter tejecske, tehát könnyű kiszámolni, hogy 200-250ft/l tej árakon milyen sajt lehet az?! Én is ettem, nem rossz.?

    Károly
    Egyetértek.
    Egyébkent én nem bízok az őstermelőkben. Én csak azt mondom, hogy a valódi élelmiszertermelés kell, hogy előtérbe kerüljön az élelmiszeripari-alapanyag termeléssel szemben.

    Nemsokára nem minőségbiztosítási okokból kell kikerülni az ellátóláncokat, hanem az ellátásbiztonság miatt.
    Az élelmiszerkereskedelem egy nagyon nehéz szakma, kicsi haszonkulccsal, azonban biztos.

    Csakhogy rossz alapokon van( mint majd minden)és be fog dőlni, nem feltétlen a koronavírus miatt. Sőt véleményem szerint most nincs ellátási gond és egy darabig nem is lesz.
    Bár ellentétes híreket kapok és mindkettő i
    smerősöm elég jól belelát.

    Pl.A kormány felméri a nagyobb malmok termelékenységét, raktárkészletét, alapanyagellátottságát stb. Ez lehet -valószínűleg-elővigyázatossági óvintézkedés. Ha mégsem az akkor gáz.

    Másik info. A nagyobb élelmiszeráruházak raktárkészlete fullon van, komoly tartalékokkal. Az ideiglenes hiányokat a lakossági viselkedés váltotta ki.

    Valójaban a probléma a lakosság élelmiszerellátási rendszer szerkezetében van. Sőt már előbb, a termelésben, a mezőgazdaságban ott vannak az elhibazott gyakorlatban stb.

    Mivel nem lehet egy pillanat alatt átállni(ha egyáltalan lenne az új rendszer alapjairól elképzelés) ezért fent kell tartani a már meglévő ellátórendszert, és a dolgok enyhülésével vagy meg azelőtt elkezdeni más alternatívákat. Erre az átmeneti időre igen is jók lehetnének pl.a kosárközösségek.

    Az állami túlszabályozás vissza fog esni, és akkor új irányt lehet venni, vagy éhen lehet halni kéremszépen.
    Minden a bizalomról fog szólni. Mert az ismert vilag szépen fokozatosan (jobb esetben) ki fog csúszni a lábunk alól.

    Már rég 20-ad magammal a blog közönségenek egy lokálisan lefedhető részét el kéne látnunk minden jóval.
    De hát ez annyira bonyolult!!? Sokkal jobb sípákolni, meg gumiruhába bemenni az tecsoba, mintsem valaki lerakna az ajtóm elé egy nagy dobozt. Nem véletlenül pörög fel a hazhozszállítás. De mi tovább tudnánk menni mint ők, mert a kapcsolat direktebb.
    Ez nem neked szól, hanem generálisan.

  19. 19: Ezt én is olvastam. Mi lehet ez? 21 milliónyian meghaltak volna? Vagy elegük lett a rendszerből, és kidobták a telefonjukat?

  20. A várható káosz, és az emberek várható országos reakciója szépen modellezésre került a fenti hozzászólásokban.
    Szerencsénkre, már megbocsássatok, de most ezt kell mondanom, Orbán és néhány embere nem ennyire hülye!

    Miért nem lehet abból kiindulni, hogy fél év távlatában lesz valamilyen ellenszer, ami mellett a gazdaság alapszinten működtethető? Az eü-be invesztálni kell, ez nem kérdés. Ahogyan az sem, hogy sokan a seggpunnyasztó szolgáltató szektorból kihullanak, és bullshit kedves Elek, vagy sem, más elfoglaltság után kényszerülnek nézni (nem feltétlen tehénfejés, de mondjuk informatikai fejlesztések, ebben a szektorban adminisztráció, online kereskedelem, szállítmányozás és logisztika, hazai rekreációs lehetőségek, stb.). A Kormánynak majd ezekben az átszervezési lehetőségekben is lépnie kell, lehet előbb kellett volna, mint a kedvezményekkel. Bár ott is inkább az látható, hogy kacsa volt a fene nagy jólét, és ebben is legtöbbünk hónapról – hónapra élt, noha számos család nem akármilyen színvonalon. Hát ebből majd most engednek…

    Azt viszont el kell ismernem, hogy abban engem megingattatok rendesen, hogy elfogadjam, valami nem smafu a háttérben! Ha ez bebizonyosodik, előre megkövetem az összes ellenvéleményen lévő fórumtársat, s nyilvánvaló, hogy ebben az esetben egészen más szemléletre és stratégiára van szükség. De hogyan lehetne tömegek számára, egyértelműen bizonyítani, hogy ez csak egy megjátszott félelemkeltés, ennyi konkrétan halott ember mellett? Azt én is észrevettem, hogy egyre inkább dominál az emberek között a félelem, és az ebből fakadó reakciók, ugyanakkor nem jutok magamban dűlőre, hogy vajon a természetes reakciót észlelem, vagy valóban egy jól kitalált tömegpszichózis látható? Hiszen a ma emberének legértékesebb „vagyona” – kincse az élete, s ennek veszélybe kerülése árán tényleg bármire képes, ráadásul ösztönösen is, tehát ebben a megvilágításban érthetővé válik a víruspánik bevetése, mert semmilyen más dolognak nem lenne ekkor hatása a Föld összes társadalmára, egyidejűleg.

    Ha viszont ez egyértelműen beigazolódna, az sztem. akkora világforradalmat robbantana ki, ami után tényleg nem maradna semmi… A döntések a fejünk felett záporoznak, de egyelőre a kisemberek tömege mozgat és mozgósít mindent a társadalmakban! Egy mindent eltipró hatalomátvétel nálam csak az AI támogatásával lehetséges, elviekben.

  21. 22. Csongor

    Az mindegy miért fél valaki. Többnyire vélt dolgok miatt egyébként. A valóság ugyanis azonnali, nincs idő félni a pillanattól.

    A lényeg, hogy mit kezd a kis félelmével?
    Erről szól a story!
    Hogy is mondják ?! Majd elválik az ocsú a búzától.

  22. A volt szomszéd 300ha-on gazdálkodik. Van egy fix embere, és a főidényben még 2-3 embert, 1-2 hónapra szokott felvenni. A fő profil búza, kukorica, sárgarepce és napraforgó. A munka most is folyik nála, és a két gyerekénél, akik szintén 300-300ha-on gazdálkodnak.
    A falu szélén lévő tehenészetben szintén folyik továb az élet, annyi, hogy egy szektoron egy ember dolgozhat, és aki kiesik, ahelyett azonnal van belépő.
    Szóval élelmezés ügyben nem kell aggódni, az biztosított, szerintem más országokban is. Inkább a feldolgozás üteme lassulhat, illetve az országok közötti szállítmányozás lassult le.

  23. 21:

    Lehet csodában bízni, csak nem érdemes.
    Amúgy sem hinném, hogy Magyarisztánnak adnák el az első 9 millió vakcinát.
    Kínai járványúgyi szakértő szerint 1 hónapra teljesen le kellene állítani a Világgazdaságot/ repülést/ utazást/ kereskedelmet; amit ő nem tart valószínűnek, hogy meglépnének.

    Apropó: a Baltic Dry szépen elkezdett a február végi- március eleji enyhe növekedésből átmenni, csökkenésbe.
    Trampli meg az EUCCCP ilyen- olyan szankciói most pláne nem jönnek jól.

  24. 23:
    Lehet, hogy marhának tartotok az optimizmusom miatt, de én bízok a magyar orvosokban, s nem zárom ki, hogy nálunk lesz olyan saját megoldás, amivel az országot stabilan lehet majd tartani.

  25. 24:

    Ez nagyon helyes.
    Nem is a járvány miatt aggódom- bár Tibor bá’ is kénytelen bevallani az új- zélandi modellekkel is, hogy 1,5- 2 évet kellene fenntartani a jelenlegi intézkedéseket.
    De így is össze fog omlani.
    Na most, nem lehet kicsit vagy nagyon összeomlani, szerintem.

    Szulfátok kihullása, földrengések, vulkánok; Pest megyében tegnap már 3 helyen égett az aljnövényzet kisebb területen.

    Az az érzésem, 1- 2 hónap és a járvány lesz a legkisebb gondunk.

  26. Csongor,

    „hogy egyre inkább dominál az emberek között a félelem, és az ebből fakadó reakciók, ”

    A kiszámíthatatlanság okazhatja ezt és nincs semmi érdemi ráhatásunk az eseményekre.
    Rövid idő belül lezuhan három lift az országban és meghal bennük hat ember. Erről tudósítanak is rendese a hírközlők, mert kuriózum. A hivatalos szervek meg elkezdenek mismásolni, hazudozni az ügyben. Szerinted hányan hagynának fel a lifthasználattal? Egy időre biztosan sokan a lépcsőt használnák.

    Ez lehet a helyzet a vírussal is. Ismeretlen, nem tudjuk befolyásolni, a szervek meg hazudoznak, elhallgatnak információkat. Eredmény, túlreagálás.
    Ha erre még rá is játszanak a hatalom egyes szereplői az olaj a tűzre.

    Chani,
    Ha csak ennyiből állna a termelés akkor nyugodtak lehetnénk.
    De, a gépek el szoktak romlani és külföldi gép szinte mind amit használ egy tehenészet.
    Az állatokat termékenyíteni kell, ennek óra pontosan rendelkezésre kell állnia. A kiöregedett állatokat le kell vágni és a vágóhíd már nem kétemberes feladat. Az injekciók amik lényegében hosszabb távon életben tartják a teheneket biztos, hogy rendelkezésre fognak állni? A betakarító gépek meghibásodott egységeit biztos be tudja szerezni külföldről? Száz és száz dolog mozgat egy ilyen egyszerűnek látszó gazdaságot is.

  27. „Az az érzésem, 1- 2 hónap és a járvány lesz a legkisebb gondunk.”

    Húsevő

    Erről beszélek már hónapok óta de folyamatosan megkapom érte hogy egy érzéketlen dög vagyok.

  28. 5. Károly, csak a statisztikához végezetem egy kis számítást:

    Olaszország
    Népesség: 60.461.826
    Éves halálozási ráta: 10.658/1000 fő
    Ez alapján napi halálozás: 1765 fő

    Magyarország
    Népesség: 9.666.660
    Éves halálozási ráta: 12.697/1000 fő
    Ez alapján napi halálozás: 336 fő

    Szóval olaszoknál a napi 6-700 vírus miatti halálozás eléggé jelentős az átlaghoz képest (reméljük nem tart sokáig)

    Egyébként Magyarországon 550 körül van az évente közlekedési balesetben elhunytak száma, gondolom Olaszországban arányosan több, így Olaszországban 8-10 ember halhat meg naponta közlekedési balesetben.

  29. 29 – Curix:
    Dehogy vagy érzéketlen dög. Nem tudsz összeadni kettőt meg kettőt, szerinted az 5. Össze tudnád adni, de pillanatnyi helyzeted befolyásol.

  30. Tibor bá

    ha a hitelre célzol, akkor nem befolyásol. Egyrészt moratórium van másrészt az én munkahelyem hónapokra biztosítva van.

    Ezt ma hányan mondhatják el magukról Tibor bá?

    Pont te nem érzékeled mivel jár egy totális gazdaságleállás és az, hogy elkezdenek a köponti bankok pénzt nyomtatni….
    Ennek ti elbagatelizáljátok a jelentőségét. Nem 1929-et meg 1945-öt írunk.
    Ez egy merőben más helyzet.

  31. „A németek már évek óta készülnek a koronavírus-járványra
    A német kormány megrendelésére már 2013-ban elkészült egy tanulmány, amely egy tüdőgyulladásos megbetegedést eredményező, levegőben terjedő koronavírus-járvány következményeit modellezi az országban. Több millió beteggel és halálos áldozattal számoltak a kitörés csúcsán.

    Hátborzongató olvasmány a koronavírus-járvány fejleményeinek fényében olvasni azt a tanulmányt, amelyet a német szövetségi kormány állított össze a Bundestagnak a Robert Koch Intézet szakmai felügyelete mellett. Ez a tanulmány egy elképzelt járványhelyzetet modellezett, azt mutatta be a német szövetségi parlament képviselőinek, hogy milyen következményekkel járna egy koronavírus elszabadulása a német társadalomra, az ország infrastruktúrájára, gazdaságára.

    Az elképzelt vírust Modi-SARS-nak keresztelték el, és hozzá mintaként a 2003-as SARS-járványt kiváltó vírust vették. A Modi-SARS koronavírus lappangási ideje 3 nap volt a szimulációban, s a fertőzöttek az első tünetek megjelenésekor váltak volna a vírus továbbadóivá. A betegek egészen a klinikai tünetek megszűnéséig, a betegség lecsengéséig fertőzőképesek maradtak volna, átlagosan 16 napig. A vírus által okozott betegség 38 fok feletti lázzal, száraz köhögéssel, az esetek 80 százalékában légszomjjal, a tüdőben röntgenen észrevehető elváltozásokkal, hidegrázással, szédüléssel, hasmenéssel, izomfájdalommal fejfájással járt.”
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-nemetorszag-modi-sars-betegseg-szimulacio.703066.html

    Ha a németek ezt valóban megtették, miért nem léptek tovább?
    Mennyivel könnyebb lenne most, ha az EU felkészül az elmúlt hét év során.
    Ha mással nem is, védőfelszerelésekkel, összehangolt védelmi protokollal, élelmiszer, fertőtlenítőszer tartalékokkal, stb. Az EU lehetne az a régió, mely a legkomolyabban átvészelhetne egy pandémiát. Mégis miért nem történt ez meg? Vajon tanulunk a mostani járványból, vagy ha mindez véget ér, tovább folytatjuk (kicsit más keretek között ugyan) azt amit eddig tettünk illetve nem tettünk?

  32. 1: Gabriella, igen a tömeges depresszió valós veszély, rokonokkal és barátokkal telefonon beszélve, már bizony mutatkoznak a jelek. Az addikcióval élő emberek meg megbolondulnak, ha nem jutnak hozzá a napi betevő cigihez, piához, droghoz. Ha nincs elég meló, nem lesz ezekre pénz, az áruk meg rövidesen fel fog menni. A beszerzési lehetőségek meg csökkenek, a szemben lévő kocsma is bezárt, ilyen még sosem történt.

    11: Tibor bá, kinéztem az udvarra, egy tehén sincs, akit vakargathatnék, de sebaj, vannak macskáim, ők is szeretik, ha vakargatom őket.

    22: Csongor, nekem is az jutott az eszembe tegnap, hogy nem lebecsülve a vírus okozta veszélyt, bizony tudatos félelemkeltés is zajlik. Hogy mi a célja, azt lehet, jobb, ha nem is tudjuk.

  33. 34:
    A pandémia lehetősége évtizedek óta a „levegőben volt”.
    Ez engem önmagában nem győz meg a tervezettségéről, sőt ellenkezőleg, nyilvánvaló, hogy készülni kellett rá. Most látszik, hogy az erőfeszítések elégtelenek voltak.

  34. 34: Emmerich Palmer

    „Mennyivel könnyebb lenne most, ha az EU felkészül az elmúlt hét év során.”

    Mert nem hülyék ülnek odafent se, rájöttek hogy a jelenlegi termelési rendszer szennyezése MELLETT csak a következő vírusig lehet – hatalmas veszteségek árán – kihúzni, de le kéne állítani a teljes termelő gazdaságot – amit nyilván elvetettek!
    https://levegomunkacsoport.blog.hu/2020/01/30/az_ultrafinom_reszecskek_hatasa_az_egeszsegunkre?fbclid=IwAR3QophBkAmyZHT8INN-xqsTeu1_hNgAUnBK9WOzfQVhf5XNErEEDsYAqa4

    Patológus ismerőseim évek óta mondták, hogy csak az utolsó csepp(fertőzés) kell az emberek nagy többségének!! 🙁

    „a mérési eredmények azért hallatlanul fontosak és ijesztőek, mert minél kisebbek a szennyező részecskék, annál szerteágazóbbak az egészségre gyakorolt hatásai.

    Míg a PM10 (10 000 nanométernél kisebb átmérőjű) és a PM2.5 (2500 nanométernél kisebb átmérőjű) részecskék csak a hörgőkig vagy hörgőcskékig hatolnak a tüdőben, az ultrafinom részecskék eljuthatnak egészen a tüdőhólyagocskákig. Ezek a részecskék hajlamosabbak a tüdőben való lerakódásra, ezzel gyulladást keltve a hólyagocskákban, valamint veszélyeztetett személyek (asztmás betegek, gyermekek, vérkeringési és légzőszervi betegségekben szenvedők) esetében súlyosbítva meglévő légzőszervi betegségeiket. Ennél is nagyobb baj, hogy ezek részecskék a tüdőhólyagocskákon keresztül képesek behatolni a véráramba, ahova eljutva szívritmuszavarokat és érszűkületet okozhatnak, illetve emelkedett szintű véralvadást válthatnak ki, ezzel emelve a szív- és keringési betegségekhez köthető halálesetek számát. A vérkeringésbe bekerült részecskék továbbjuthatnak a test többi szervéhez is. Kutatások szerint a vér által továbbszállított ultrafinom részecskék leginkább a májban halmozódnak fel, ahol bizonyos esetekben sejtkárosodással járó oxidatív stresszt válthatnak ki, valamint nem alkoholos zsírmájbetegség, steatohepatitis (NASH) kialakulásához vezethetnek, amelynek az idő múlásával akár májzsugor vagy májrák is lehet a következménye.”

    Minimum az összes halálok fele a környezetszennyezés!

  35. 33. én ebből nem vonnék messzemenő következtetést. Év elején sokkal jobban növekedett mint szokott, az olvadás, meg ilyentájt szokott beindulni, rakd rá a tavalyi évet ott is hirtelen történt a csökkenés, utána laposodott a meredeksége. Egy-két hónap kell még hogy jobban lássunk, de a dimming hatást remélem kutatják, mert most gyakorlatban is ki lehet próbálni..

  36. Csongor, én nem zárnám ki azt sem, hogy a járvány természetes és veszélyes, és ezt használja ki maximálisan az a csoport akik egyébként a totális világdiktatúrán dolgoznak évtizedek óta. Ez lehet az utolsó trigger, ami segít nekik eljutni a célig, amit folyamatosan építgetnek már lassan száz éve.

    Sőt, nekem ez látszik a legvalószínűbbnek.

  37. 39:
    Hát, biztosat sztem. senki sem tud.
    Mire kiderül, lehet már sehol sem leszünk, volt már ilyen a történelem során nem is egyszer…
    Én ezzel a bezárkózással is pont az 1-es aggodalma miatt bánnék csínján, mert ha nem sikerül a legideálisabb pillanatban elrendelni, akkor megette a fene az egész közösségi védekezést! Ugye az sem jó, ha előbb indul, és pont amikor kéne kifullad, meg az sem, ha elkésünk vele.
    Na, teszem én is inkább a dolgomat!

  38. 14. Vaszil
    Csodálatos Magyar nyelvi humor
    dőltem a nevetéstől…

    Nem mindegy…
    hogy egyöntetű vagy ön egy tetű,
    hogy vízibusz vagy buzi visz,
    hogy mögöttem vagy nem öttem mög,
    hogy teniszpálya vagy pénisz tája,
    hogy rovarszervet ivartalanítani vagy ivarszervet rovartalanítani,
    hogy mire fekszel: nedves kőre vagy kedves nőre,
    hogy helyet cserélni vagy csehet herélni,
    hogy vörös szalag vagy szőrös valag,
    hogy véres párbaj vagy páros vérbaj,
    hogy köhögve röpülsz vagy röhögve köpülsz.

    https://www.metaxy.hu/cikkek/magyar-nyelvi-humor.html?fbclid=IwAR21mP5PeoD3AFgi-VXzjILln-iNvLfFLWLbiMYt3Vdi1HRXtyFHshXcfBw

  39. Azt kell nézni, hogy hány VALÓS fertőzött van, erre a szakértők is azt mondják, hogy MINIMUM egy nagyságrenddel több, tehát min. 10x-es az ismert esetekhez képest… A halottak számát tudjuk, akik közül a többség egyébként is hónapokon belül elment volna, a vírus most ezt előre hozta. Érdekes lenne év végén megnézni egy statisztikát az elhalálozásokról, az én feltételezésem az, hogy nagyjából ugyanannyi lesz mint tavaly, csak a havi eloszlások térnek majd el. Mondjuk április-május-június-júliusban több lesz, mint ugyanekkor tavaly, utána viszont kevesebb, mert előre lettek hozva az akkori elmúlások pár hónappal.

    Ha a 10x-es szorzót alkalmazzuk, mint valós fertőzést a társadalomban, akkor például így néznek ki a számok az elhalálozás tekintetében:

    USA: 0.15%
    Olasz: 1%
    Német: 0.06%
    Spanyol: 0.7%
    Svájci: 0.16%

    Gyanítom, hogy a valós fertőzések még a 10x-esnél is sokkal magasabbak, tehát ezek a számok is erősen túlzóak.
    Na, csak azért, hogy mindenki tudja, miért verik szét az egész gazdaságot és tesznek földönfutóvá milliókat….

  40. „Diamond Princess nevű, úszó szállodából lett karanténhajón például a fertőzötteknek csak 20 százaléka maradt tünetmentes.” Ez tény és sok volt az idős. Kanadában 50%-ra mérik a tünetmentes fertőzőket. Nagy a szórás.

  41. 28. Károly
    „Ez lehet a helyzet a vírussal is. Ismeretlen, nem tudjuk befolyásolni, a szervek meg hazudoznak, elhallgatnak információkat. Eredmény, túlreagálás.
    Ha erre még rá is játszanak a hatalom egyes szereplői az olaj a tűzre.”

    Kadhafi figyelmeztetett a covid 19-re: maguk készítik el a vírust, és akkor profitért eladják az ellenszerét (vakcinát).
    Azt mondta: „Ők fogják létrehozni a vírust, de úgy fog tűnni, hogy megoldást keresnek és a vakcinát árusítani fogják ”… hogy profitot szerezzenek.
    Az ENSZ-ben tett beszédéből:
    Mivel a betegségek kezelésének módja rossz, még ha a sertésinfluenza oltását megtalálnák… Lehet, hogy a jövőben halinfluenza lesz, mert az ott működő hírszerző szolgálatokhoz kapcsolódó cégek amelyek ott dolgoznak, megfizethetetlen áron értékesítik, ez tiszta kereskedelem. Egy vírust hoznak létre amely elterjed az emberek között a világon hogy profitot szerezzenek a kapitalista társaságok a gyógyszerek eladásával.
    Ez elfogadhatatlan: vakcinákat és gyógyszereket nem lenne szabad eladni.
    Olvassák el a Zöld Könyvet, amely tiltja a gyógyszerek értékesítését … A gyógyszerek nem értékesíthetők. Tessék bejelenteni, hogy a gyógyszereket és az oltásokat ingyenesen adják át, és a vírusok már nem terjednek el.

    https://greeknation.blogspot.com/2020/03/covid19_27.html

  42. Most jöttem meg az ebéd előtti sétámból:
    1, azaz EGY darab repülőt láttam kb 2 óra alatt; egy hete azért még tele volt az égbolt kondenz- csíkokkal.

  43. 43. Csibész

    A halálozási statisztikák mintegy 100 évre visszamenőleg állnak itthon rendelkezésre.
    Elég szerintmem az elmúlt 5 évet átlagolni ami kb 130 000fő/év (M.o-n)
    Amennyivel több lesz ebben az évben illetve jövőre,az a Koronavírus számlájára írható. (függetlenül az ellátórendszer hiányosságaitól)
    A többi a természetes mortalitás.
    Ez teszt és kórlap nélkül is bátran kijelenthető.
    Valószínűleg a járvány lecsengése után, ( lakosságarányosan) csökkeni fog a mortalitás átmenetileg. Azonban a vírus okozta megbetegedések kitörölhetetlenül velünk maradnak mindaddig, amíg védőoltás nem lesz..

  44. 43.
    Igen valamiféle újrafelosztás készül.
    Sz.tem nyugatnak valahogy be kell adni (erre jó ez a műőrület), hogy a jólétnek vége.
    Csak mértékkel fogyaszthatnak.
    A fejlődő országoknak ue nem kell megtenni, mert itt sosem volt jólét.

  45. Játszunk el kicsit a gondolattal -mely ugyan nem viszi előbbre a probléma megoldását – mert talán kicsit jobban ráérünk most gondolkodni: Föld anyánk megfertőződött egy vírussal, melyet úgy neveznek: emberiség. Föld anyánk “szervezete” küzd a vírus ellen, felmelegedés(láz) antianyag (vírusok) …stb. Talán mi vagyunk a vírus, melyet a természet megpróbál kiiktatni. Gondolkozzunk a természet “fejével”, talán könnyebb lesz megtalálni a megoldást.
    Tibor bá’! Csak gondolatébresztő, semmi tudományos alapja nincs a hozzászólásnak. Mentségemre szóljon, hogy vallási alapja sincs….

  46. A „nyáj immunitásra” hivatkozni, csak mert az az előző járványok esetében működött, szerintem ebben az esetben több mint felelőtlen hazárdírozás százezrek életével. Láthatjuk az olaszoknál /napi 6-700 halott/ , ha ki is alakulna az ár amit fizetnek érte emberéletekben, kizárt hogy megérné.

  47. Szinte ezer halott ma Olaszo.ban. Kb 4 nap alatt tobb mint Kinaban osszesen…

  48. 52. verebes b zola
    Még február elején néhány órára véletlenül kikerült a netre a – talán – valós kínai adat. (Valaki ide is belinkelte.) Eszerint már akkor kb. két nagyságrenddel több eset és halott volt a hivatalosnál. Azóta a kínai intézkedéseket és számokat tekintve felkúszhatott akár háromra is. Ezzel szemben Olaszországban talán még egy kettes szorzó sincs a tényleges és a bejelentett esetek között.
    Kínainak ne higgyél, akkor is hazudik, ha mosolyog!

  49. Nagyon információ hiányban vagyunk, nehéz így véleményt alkotni. A nyájimmunitáshoz elméletileg 60-70-80% kell. Ehhez képest a nemrég még világbajnok olaszok ismert betegszámát ha megszorozzuk 10-zel, akkor sem érik el a lakosság 1,5 %-át. Mikorra lenne ebből nyájimmunitás?
    Viszont linkelte már valaki a friss oxfordi tanulmányt, miszerint a brit népesség fele is fertőződhetett már. Ez meg már nagyon közel van a nyájimmunitás lehetőségéhez.
    Így mind a veszélyességről, mind a várható lefolyásról nehéz véleményt alkotni.
    Pedig van teszt a lezajlott fertőzés kimutatására is.

  50. M1 híreket hallgatva ma este, így biztos az infó:
    Már több mint 3 millió ember maradt munka nélkül USA-ban.

    500-ról egy nap alatt 600 ezerre nőtt a fertőzöttek száma a világban

  51. A koronavírus csak a kezdet!

    Az az ember, aki a memorandumával Görögországot a
    gazdasági rabszolgaságba sodorta, aki hűségesen szolgálta és szolgálja az Új Világrendet, G. Papandreou úr legfrissebb nyilatkozata:
    A coronavirus-járvány rámutatott a globális demokratikus kormányzás szükségességére.

  52. Valahol olvastam:
    Áprilisban, vagy májusban tömegessé válik majd a munkanélküliség az országban, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint már így is több tízezren veszítették el a munkájukat Magyarországon. Még a héten újabb ágazatokra terjesztik ki a járulékkedvezményt.

    A szakértőkből álló kormányzati munkacsoport számításai szerint júniusra, vagy júliusra fog tetőzni a járvány Magyarországon.

  53. 44.Tia, KÖSZÖNJÜK!
    Szerintem csak szándék, esetleg egy kis természettudományos ismeret kell hozzá és jól ki lehet ezt alakítani. Persze előnyben vannak az olyan családok ahol nem kell többeknek is naponta munkába járni a családból és elegendő max. hetente egyszer egy embernek vásárolni menni.

  54. Ha két hete 12 fertőzött volt, ma meg 28 gyógyult kis hazánkban, akkor sokra nem megyünk a magyar adatokkal. Legalább erre odafigyelhetnének.

  55. 58. andrew

    Ha június-júliusra tetőzik, akkor már régen rossz.
    (Pedig az még elég jó predikciónak számít).

    Tegnap megnéztem elég sok statisztikát, elolvastam egy pár cikket(pl.amit Vaszil linkelt be). Ezekből elég könnyen lehet sejteni a közeljövő folyamatait.

    A változás már itt van.
    A gazdaság nyekk.
    Pár hónap és komoly társadalmi változások várhatóak. A dominóhatás már garantált.

    A jó hír, hogy még ez a forgatókönyv is elég sok lehetőséget ad az embereknek. Legalábbis egy háborúhoz képest.
    Vannak előremutató jelek az összefogásról,
    de ez még csak a sekély víz és gyorsan kell megtanulni úszni.
    Jön a „mélyvíz, kezdők kíméljenek” polófelírat valósága.

    A kormány a hömpölygő folyó elől megpróbál elfutni. Kár, hogy nem a meder falán próbál meg kimászni keresztirányban, hanem fut előre a mederben a víz elől.
    Haladeknak azonban kiváló.

    Hagyományos értelemben olyan recesszió jön amikor az anyagi helyzet fog dominálni, ideiglenes előnyt adva .
    Azért jó hír ez, mert még kapunk egy kis időt az önszerveződésre, nem fog bedőlni a rendszer. Lesz élelmiszer, áram miegymás. Jön egy kb. „lightosabb” Argentína, Venezuela tipusú scenarió.
    Nemsokára szívesen vakargatnának néhányan tehénsegget?.
    A változás értünk van! Minden látszat ellenére. Még ha belehalhatunk is.?

  56. Balázs.
    Én is ezektől a másodlagos folyamatoktól tartok. Klíma, gazdaság, társadalmi reakciók.
    Az anyagi helyzet (ha csak nem föld és azzal kapcsolatos termelési eszközök, illetve haszonállatok) nem fog számítani.
    Szerinted a jelen elkényelmesedett tömeg elviselne egy Venezuelai életmódot. Remélhetőleg a rendfenntartás megmarad, és akkor „csak” egyesek megbolondulnak, nem lesz nagyobb baj.
    Remélem meg tudjuk oldani ezt is, mint olyan sok minden mást a történelem során.

  57. Ha a sok munka nélkül maradó vizgereblyezo akarná a kecskeimet vakargatni alighanem rögtön elapasztananak szegények 🙂 A helyzet az hogy a „parasztkodas” is komoly szakértelmet igényel, tömegeknek ez nem lesz opció, munkásként több kárt csinálnának mint hasznot.

  58. 62. vadegér
    63. Reka

    Elképzelhető és én is remélem.
    Az ember adaptációs képessége nagyobb és kisebb is mint gondolnák.
    Pl. Réka szavaival a parasztkodáshoz is érteni kell. Az én kecskéim tőgyét se markolásszák a kis városi mancsukkal,azok az enyémek?

    Viccet félretéve, ha a városiak jönni akarnak hadd jöjjenek. Még nem akarnak!
    Bizalom, bizalom, bizalom! Türelem és türelem. Mindent meg lehet tanulni!

    Mondjuk nekem herótom van ettől az egésztől.

    Réka! Te piacozol?

  59. Egyik ismerősöm autóipari beszállítónál dolgozik Mo-on. 1 hét fizetett leállás és egy hét kötelező szabadság jön.Nem hiszem hogy a vírusterjedés 2 héten belül lelassul , inkább felgyorsul.Tehát a 2 hét leállás biztos tovább ki lesz tolva.

    A németeknél már ha jól emlékszem 90 ezer megbetegedés van. Ha eddig nem tudták megfékezni akkor 90 ezer fertőzöttel mégúgy sem tudják, de USA sem semmi már ott is megállíthatatlan.
    É a válság még csak most kezdődik valószínű mert az EU-ban és USA-ban is szerintem kb. 2 hete még javában dúlt a fogyasztói társadalom, és USA-ban már most 3 millió munkanélküli van.Mi lesz 2 hónap múlva ? 50 millió?

    Posta Imrét hallgatok most közben , ő azt mondja háború lesz.

  60. Mai Tv hírek:
    Az olaszoknak ételre sincs pénzük, mondta a televízió, mivel sokan nem dolgoznak így fizetést sem kapnak és ott sincs mindenkinek tartaléka.Igaz a fizetések jobbak mint nálunk de az ár is drágább és nincsenek vagyonok felhalmozva sokaknál. Az adás nem nyilatkozik arról hogy az olaszok milyen része van már most is így , de volt egy apa aki napok óta kenyeret eszik a lányával.
    Aztán nálunk Magyarországon sincs mindenkinek tartaléka ,már most sok kisvállalkozó , művész, rendezvényszervező , turizmusos nem dolgozik és a számlák pedig jönnek és akkor még lehet csak az elején vagyunk a dolgoknak. Lehet hogy majd az állam előbb utóbb ad élelemjegyet a rászorulóknak? Most még nem tartunk itt , de még csak 2 hét telt el.

  61. 65:

    Persze, hogy háború lesz.

    Sertés/ madárinfluenza- terjedést hogyan állítják meg?

    Csak itt most kell is valami fedősztori: orosz agresszió/ gonosz vírusos denevérzabáló Kína

  62. 65, 66:
    Akinek ma -dolgozó emberként- nincs legalább 200E Ft tartaléka fejenként, az sztem. meg is érdemli a sorsát. Ekkora összegből szvsz. 3-4 hónapig lehet élelmezni, igaz minimum szinten. A hitelre vett cuccot majd szépen visszaadja, elengedi, úgysem volt az övé, és tudott a kockázatáról… A rezsit befagyaszthatja, erre moratórium van, tehát emiatt nem kell most aggódnia.

    Az államnak nyilván kell majd megoldást találnia, már csak azért is, mert több százezer embert hajszolt bele a családalapításba, s mindent fizettek, most joggal követelik majd a potyán etetett szájak a „jussot” tovább, és tovább.
    Én azt tenném, hogy adnék ki élelmiszer-jegyeket, vagy havi utalványokat alanyi jogon, s ezt vissza lehetne utasítani, ha nem kívánsz élni vele. Ha muszáj, akkor megkapná a tag az alamizsnát, de később visszafizettetném vele kamatmentes hitelként. Kenyeret és tejet ingyen lehetne osztani, főleg, hogy az iskolatej és az iskolagyümölcs program is leállt, tehát ez pl. nem kerülne semmibe az államnak.

    Azt csodálom, hogy az államkincstárból még nem tépte ki a nép a pénzét.
    Azon is érdemes elgondolkodni, hogy korábbi felmérések alapján hogyan alakult az átlagfizetés, ill. a családok által felhalmozott vagyon. Érdekes számok ám ezek, a mindenkori „rettenet szegénység” országában! Szóval én nem látom azt, hogy széles rétegek segítségre szorulnának… Mert az nem megy ám, hogy valaki bent hagyja a megtakarítását, és a nyugdíjszámla, nyaraló, 2.ingatlan, stb. befektetés megy tovább, miközben a hitelre vett kocsi miatt ájvékol, és tartja a mindennapi megélhetéséhez a markát! Tessék megnézni mondjuk a 2019 végi pénzügyi statisztikákat, vagy, hogy mekkora összegek áramlottak a MÁK-ba, jókora biztos kamat reményében.

  63. 68.

    Nem feltételen 200eft-ról van szó szerintem azok is bajba lehetnek akiknek van 6 havi tartalèka, mert szerintem ide az is kevès lesz.Mindez még attól is függ hogy ki milyen ágazatban dolgozik, vannak e gyerekek stb..

    USA, egy helyen olvastam, érdekes megosztani:
    Trump forszírozza, hogy már húsvét után induljon újra az ország, mert inkább haljon meg (néhány) százezer öreg, mintsem tönkremenjen az ország a leállásba. (Kicsit másként fogalmazott, de a lényeg ez volt a legvégén.) Az orvosok nagyon rossz ötletnek tartják a korai újrakezdést, az egészségügy teljes összeomlásától tartanak, ami lehet hogy az újraindulás nélkül is hamarosan meglesz több államban.

  64. Csongor,

    Arról az országról beszélsz, ahol 10 kg krumplival, 10 ezer Ft-s bözsiutalvánnyal fölényesen választást lehet nyerni? Nekik tartalék?

    Én szólok előre, az élelemmel gondok lesznek, enni minden nap kell.
    Fegyver vagy élelmem legyen vagy mindkettő. Ki tudja ma megmondani hova futnak ki az események?

    /Tibor bá poszt volt/ Amiben a fickó hitelesen beszámolt, hogy élték túl a hosszan tartó vesztegzáras helyzetet.

  65. 69:
    200E/főről beszélünk.

    70:
    Én csak arra hívom fel a figyelmet, hogy a korábbi lakossági megtakarítási adatok alakulása szerint bőven volna miből eszegetni pár hónapig… A többségnek, igenis ott kell lennie a tartaléknak. Még egyszer, az nem működik, hogy az örökséghez, befektetett tőkéhez nem nyúlunk… akkor azt az embert/családot nincs mitől megmenteni. Hányszor láttam már ilyet… Szomszéd néni koldusként élt, senki sem segített neki, szociális munkások jártak ki hozzá, néha én is felporszívóztam nála, vagy hoztam kaját a boltból. Meghalt szegény, aztán 3 hét múlva jöttek az örökösök, s egész komoly pénzekkel távoztak, volt min marakodni. Életében egyszer sem tolták oda a képüket, de a néni azért folyamatosan félre tett nekik is! Mert az a „kicsikéké”…

  66. Csongor

    Ez csak megint nem ilyen egyszerű. Bevételek apadtak, vagy meg is szűntek.

    Mi a(nem 200eft) tartalékainkat az elmúlt hónapokban és most is folyamatosan fektetjük be élelemtermelő vállalkozásunkba,ld.sajtkészítés. Egy érlelőkamra (ha mindent én csinálok) min.1 milla(gépészet, hűtőpanel stb.)
    Most akkor álljak le mindennel, hogy ne éljem fel a pénzem?
    És ha szép lassan megeszem, akkor nem fogok tudni újraindulni, kiesik egy pirinyó szereplő.

    Ha viszont valahogy megcsinálom, akkor egy letisztultabb helyzetben fogok sajtot készíteni.

    Ezenkívül szerveznem kell az új kiszállításos sajt- és egyéb ellátást.
    Ezenkívül a mindennapi rengeteg munkához segítseget is kell hívnom , ergo pénz.
    Ezenkívül a kecskéknek zabálnia kell. Ez napi 5 rugó. Hagyjam megdögleni őket?
    A sajtkészítés is pénzbe kerül, bár van olyan sajt ami az sem tudom kinek gyártom? A kutyáknak vagy jól menő(nemrég) étterembe.

    Az eddigi értékesítési módok nem, vagy nem úgy működnek, de a költségeim ugyanazok, sőt esetemben sokkal több.

    Persze mindenből be vagyunk tárazva, de már csak előre menekülhetek. Nem állhatok meg.

    Irigylem, hogy otthon ülhetnek az emberek, mert nekem hirtelen nagyon sok dolgom lett. Szép, szép hogy tapsolunk meg szep szavakat mondunk a szép szánkkal a városban, meg agonizalnak, hogy nem mehetnek ki( egyébként totál megértem, ez komoly gond lehet) de a kórházakban meg a földeken dől majd el a csata.

  67. 72:
    Értelek, de Te biztosan nem várod el, hogy közben valaki kisegítsen, mert dolgozol a magad sorsán, a magad útján, ahogy sokan mások is hasonlóan teszünk. Ez a leirat nem az, amire gondoltam, fent részletesen kifejtettem, pontosan mire értem.
    Annak gondolom Te sem örülnél, ha mondjuk arra köteleznének, hogy ingyen termelj a népnek, akik között ott sorakozna olyan ember is, aki szart mindenre, aztán meg tartja a markát, miközben dzsippel érkezne a rászorultak ellátásáért. Hidd el, az ő hangjuk sokkal nagyobb, mint a ténylegesen lemorzsolódott, igazi szegényeké, mert ők nem rínak, és nem követelőznek, ha nem figyelünk rájuk, észre sem vesszük őket…

    Pill. azok jajgatnak megint, akik hitelből olyan életszínvonal fölé emelkedtek jócskán, amire egyébként nem lett volna lehetőségük. Megtartanák…

    A vállalkozásra felvett hitel egészen más, amennyiben nem csak azért hoztak létre egy céget, hogy a pénzt kipumpolják a segítségével. Esetedben erről nem beszélhetünk. Viszont tényleg lesznek olyan vállalkozások, amelyek biztosan becsődölnek, mert az eddig kialakult piac villámcsapásra megváltozott. Ugyanakkor megjegyzem, ha valaki komolyan csinálta, számolt azzal, hogy „egyszer fent, egyszer lent”, és van arra tartaléka, hogy adaptálódjon, kvázi még lehetőséget is láthat a kialakult helyzet alapján. Ha nem, akkor arról van szó, hogy pont a legrosszabb fázisban érte a csapás, na őket kell kisegíteni, mert erre nem számíthattak, erre a biztosító sem fizet. De ott, ahol kiszedtek mindent és báróként éltek belőle, nagy ívben leszarnám, mi lesz velük.

    Saját példámon tudom, hogy akiknek ment a szekér, de nagyon ment, hogyan lenézték azokat akik kisebb bérből éltek, aztán most, hogy kicsit fordult a kocka már kezdik átérezni, nem is olyan ostoba stratégia egy biztos, fix, de alacsonyabb jövedelemforrás, mint az, amivel ideig-óráig kaszírozni lehet. Nem tartom sem igazságosnak, sem értelmes döntésnek az ilyen embereket kimenteni a slamasztikából! Nyilván nem hagynám éhen halni őket, de visszafizettetném velük a háton cipeltetés árát.

    És igazad van, nem egyszerű dolog, a gazdaság működtetésének áttekintése egy komment terjedelmében nyilvánvalóan nem releváns! Csak mikor előjön a „mentsükmegasokszegínmagyarembert” téma, mindig kinyílik a bicska a zsebemben…

  68. 73 – Balázs:
    A kecskesajt luxus kaja. Éttermek vették meg, de azok most zárva lesznek. A tömegeknek a kecskesajt túl drága. Ezeket a tényeket vedd számításba.

  69. 65. Jo meglátásai is vannak P.I.- nek.Viszont kénytelen sok badarságot is állitani és az ellenzéki kemény magot is erre agitálja: pl -lelottem tiz gyikembert akik éjjel érkeztek- meg ilyesmik.. Erre azért van szukség mert jol fog jonni amikor biroság elé hurcolnak majd a véleményedért. Ez a németeknél már gyakorlat,aki ismeri a tényeket ,tudja.
    Hadd gondoljon csak sima bolondnak a biro, kevésbé mér meg.
    Szerintem is egy háboru megalapozása folyik éppen.

  70. Csongor

    Igen. Egyetértünk.
    A probléma mint oly sok más esetben is a felelősség fel nem vállalása.

    A dolgaimat magam vállaltam fel és arról már rég letettem, hogy bárki is segítsen.
    A bosszantó, hogy már a medencés házzal és csili-vili életmódban elő unokatestvérem is bejelentkezett, hogyha baj lesz…..
    De még most sem jut eszébe, hogy lehet elkésni ezzel is.

  71. Talán egy valami van ami visszahúzhatja a gazdaságot.Ez pedig az hogy ma mindenki szinte a neten vásárol.Az asszony ott néz utazást, laminált parkettát, függönyt, kütyüket, stb….Tehát ha kifut a vírus és egyeseknek marad pénz akkor megindulhat egy vásárlási hullám ami persze nem egyből fog felfutni mert egyesek teljesen kivéreznek anyagilag.Itt az lesz a nagy kérdés hogy meddig maradnak a határzárak és a korlátozások, mert nem mindegy hogy április vége vagy július vége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük