(2493) Küszöbén állunk-e egy nukleáris háborúnak?

VIP. 333

Paul Craig Roberts írása

El kell azon gondolkodni, hogy ez az utóbbi időben végrehajtott szélsőséges provokáció, és durva, Oroszország ellen szóló vád, amihez a Washingtoni birodalom odaállt, háborús előjáték-e?

Az amerikai külügy minisztérium március 4.-i közleményének semmi alapja, ami szerint az oroszok katonai minőségű ideggázt alkalmaztak volna, hogy Salisbury-ben megöljenek vele egy angol állampolgárt és lányát.

https://www.zerohedge.com/news/2018-03-26/trump-expel-60-russian-diplomats-shut-seattle-consulate

Megfontolás tárgyává téve azt a tényt, hogy semmiféle bizonyítékkal nem álltak elő, hogy bármiféle ideggáz kimutatható lenne, hogy orosz eredetű ideggáz lett volna, hogy a megbolondult angol külügyminiszter szerint oroszok vagy maga Putyin elnök állna a merénylet mögött. Ez a legfelelőtlenebb és leglehetetlenebb vád, ami elképzelhető.

Ha az oroszok még mindig nem jönnek rá, hogy a Nyugat részére kizárólag az elfogadható, ha hajlandóak felvállalni a Nyugat vazallusának szerepét, akkor, mint reménytelen eset, csak a megsemmisítésük marad. Amennyiben, az Orosz Atlantista Integrácionisták továbbra is paralizálják az orosz kormányt, akkor Oroszországnak annyi. Oroszország részére nincs nagyobb fenyegetés, mint amit az Atlantista Integrácionisták jelentenek.

Mi lesz Washington következő manővere, olyan vazallus országon keresztül, mint amilyen például „Nagy” Britannia? Lehet még ennél rosszabb? Ha az orosz kormány reálisan gondolkodik, akkor felkészülhet egy nukleáris ICBM támadásra. Egyszerűen nincs más magyarázat az Oroszország ellen irányuló hamis vádak sorozatára, mint a háborúval nem törődő nyugati emberek megdolgozása. Ha az orosz kormány nem jön rá, hogy Washington háborút akar Oroszországgal, akkor az orosz kormány veszélybe hozza Oroszországot……..

___________________________________________________________________________

VIP előfizetőknek a teljes fordítást elküldöm E-mailben.

___________________________________________________________________________

Az eredeti cikk szövege

 

On the Verge of Nuclear War?

By Paul Craig Roberts

March 29, 2018 – One wonders if this latest extremely provocative and hostile accusation against Russia, supported by Washington’s empire, is the prelude to war. There is no basis whatsoever for the statement of the US Department of State that “on March 4, Russia used a military-grade nerve agent to attempt to murder a British citizen and his daughter in Salisbury.”
https://www.zerohedge.com/news/2018-03-26/trump-expel-60-russian-diplomats-shut-seattle-consulate

Considering the fact that no evidence has been presented that any nerve agent was involved, no evidence that it was a Russian nerve agent, and no evidence that Russia, or Putin himself according to the crazed British foreign secretary, is responsible, this accusation is the most reckless and irresponsible charge imaginable.

If the Russians do not now realize that the only terms on which they are acceptable to the West is as a vassal state of the West, they are beyond all hope and will be destroyed. If the Russian Atlanticist Integrationists continue to paralyze the Russian government, Russia is finished. There is no greater threat to Russia than its own Atlanticist Integrationists.

What will be Washington’s next orchestration through one of its vassal states, such as “Great” Britain? Can it get any worse? If the Russian government is realistic, it will expect an incoming nuclear ICBM strike. There is no other reason for the long collection of false charges against Russia except to prepare the insouciant Western peoples for war. If the Russian government does not realize that Washington is bringing war to Russia, the Russian government is endangering Russia’s survival.

If the Russian government continues to believe that “the door to dialogue is open,” the Russian government is deluded beyond repair.

The insouciant Western people, concerned with things of no consequence, sit in their stupidity while their corrupt politicians tell them lies. The populations of the West are so stupid that they do not have a clue as to the consequences of the lies that they are fed.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

127 gondolat erről: „(2493) Küszöbén állunk-e egy nukleáris háborúnak?

 1. „If the Russian government continues to believe that “the door to dialogue is open,” the Russian government is deluded beyond repair.”

  Azért azt nem gondolnám, hogy ennyire hülyék lennének. Nagyon kinéz egy orosz megelőzés, és nem az autópályán.

 2. 01 – Balázs:
  Ezen mit kell érteni?
  Kik nem lennének hülyék?
  Miben előznék meg az oroszokat?

 3. 1-2:

  Gondolom arra célzott, hogy az oroszok végül mégiscsak első csapást indítanak.
  EMP- t kap Európa és az USA elsőnek, aztán jönnek a felszíni töltetek katonai létesítmények ellen és a városok esetében alacsony légköriek.

 4. Idézet:
  „Az elmúlt hónapban az orosz hírszerzés-elhárítás három csúcsszervének, az SZVR-nek, az FSZB-nek és a GRU-nak az első embere egy időben járt Washingtonban. Amennyire tudható, az amerikai hírszerzőközösség vezetője, Dan Coats és a CIA feje, Mike Pompeo tárgyalt velük – állítólag a terrorizmus elleni közös küzdelemről.
  Az amerikai média morgolódott, hogy miért az oroszoktól kellett megtudni ezt a korszakváltó hírt. A demokraták sisteregtek, mert mindez a hátuk mögött történt, és csapdát sejtettek.”
  „Nem tudni, hogy az új fejlemények mennyiben hatnak az USA-ban az orosz befolyást elemző ügyekre, amelyek a fordulat lehetőségét hordozzák magukban mind a vizsgálatok terén, mind Washington és Moszkva jéghideg viszonyában. Az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR feje, Szergej Nariskin nem is léphetett volna az Egyesült Államokba, lévén rajta van az amerikai szankciós listán. A washingtoni orosz nagykövet ennek ellenére megerősítette, hogy az SZVR vezetője beutazott az Államokba és tárgyalt is a CIA irányítóival. Az amerikai hivatalos források azonban egy ideig mélyen hallgattak az egészről.
  Chuck Schumer a szenátus demokrata kisebbségének vezetője válaszokat követelt a hatóságoktól, Pompeo azzal védekezett, hogy az USA érdekeit érintő nemzetbiztonsági ügyről van szó, amely felülír mindenféle beutazási tilalmat.”
  Link: https://zsurpubi.hu/cikk/4289-titkos-targyalasokat-folytattak-az-oroszok-es-az-amerikaiak/

  Az amerikai és orosz titkosszolgálatok közvetlenül állnak egymással kapcsolatban, sőt, ha kell, akkor személyesen tárgyalnak, beutazási tilalom ide vagy oda. Az Egyesült Államok és a Pentagon sem annyira hülye, hogy a világ másik legnagyobb atomhatalmával ne álljon szóba és ne egyeztessen a napi hivatalos politikától függetlenül.
  Az orosz vezetés és a katonai vezérkar sem ma kezdte a pályát, így Paul Craig Roberts írásai és aggodalmai szimpatikusak és valahol jogosak is, de ha reálisan ő is belegondolna, akkor tudhatná: egy dolog a mainstream média és a megélhetési politkusok napi seggrázása és egy teljesen más dolog az USA és Oroszország hírszerzőinek és katonai vezetőinek a valóssággal való kapcsolata.
  Washington képben van az orosz katonai képességekkel és Moszkva is képben van az amerikai katonai manőverekkel, mégpedig real-time.
  Nincs olyan, hogy az USA meglepetésszerű és hatékony első csapást mér úgy Oroszországra, hogy azok ne legyenek képesek még az amerikai atomtöltetek becsapódása előtt ugyanolyan nagyságrendű válaszcsapást indítani az USA-ra.
  A 21 db amerikai B-2 lopakodó stratégiai bombázó meglepetésszerű atomcsapása édeskevés lenne ahhoz, hogy az orosz stratégiai atomarzenál döntő részét érdemben kiiktassák, beleértve a mobil ICBM-eket és a tengeralattjárókon lévő SLBM rakétákat.
  Ami valós veszélyt jelent, az a megromlott orosz-NATO viszonyon belül egyes katonai manőverek téves stratégiai/hadászati értékelése, ami kiválthat bármelyik fél részéről egy egyébként megelőzőnek szánt, de valójában válasznak értelmezett atomcsapást.

  Geostratégia még nagyobb léptékben:
  A NATO-orosz illetve az angolszász-orosz viszonylatban pedig sokan elfelejtik azt, hogy például az orosz szövetségesnek számító Kína szempontjából kimondottan jó a romló orosz-amerikai viszony, míg az USA szövetséges NATO-n belül például Törökországnak, Németországnak és Franciaországnak a saját érdekükben még véletlenül sem jó, ha az angolszász vonal túlhatalomra tenne szert ekkora léptékű geopolitikai folyamatokban, ezért ímmel-ámmal támogatják az orosz-ellenes vonalat a szövetségen belül, de a fél szemüket Londonon és Washingtonon tartják.

  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem törhet ki atomháború, sőt, én a magam részéről nagy veszélynek látom ennek a bekövetkeztét az általam is jól ismert racionális ellenérvek tömegének dacára. Ez nem hivatásos pánikolás, hanem – némi mérnöki/tervezői gondolkodási sémát követve – a reálisan bekövetkezhető kedvezőtlen együtt állások (egyidejűségek) számításba vétele.

 5. 02. Tibor bátyám!
  Ahogy 03. Ouse mondja.
  Az orosz kormány nem annyira hülye, hogy azt higgye, hogy ez a fajta kommunikáció örökké fog zajlani kettőjük között.
  Csak egy ideig működik ez az amerikai „stratégia”, főleg Putyinnak köszönhetően, ki minden elérhető eszközzel igyekszik elkerülni a háborút. Azonban biztos tudja, hogy elkerülni nem csak hátráltatni tudja , lévén, hogy bizonyos emberek úgy gondolják, hogy elkerülhetetlennek kell lennie, így növekszik a nyomásgyakorlás.

  Van egy pont ahonnan nincs tovább, ekkor fogja megelőzni az amerikai csapást. Ez a pont pontosan azelőtt lesz mint a teljes egymásnak feszülés, és diplomáciailag feltétlenül váratlan lesz.
  Senki nem hiheti, hogy megnyerheti, de a legkisebb esély is esély. És ez az esély csakis egy orosz megelőző csapás formájában nyilvánulhat meg, az is csak 1 max. 2 töltet esetében. Különben a nagyobb valószínűségű eset fog megtörténni , vagyis szétcseszik a földet.

 6. 05 – Balázs:
  Valóban, Putyin MOST minden áron el akarja kerülni a háborút. VALÓSZÍNŰLEG addig, amíg nincs bomba biztos, vagy kellő mennyiségű rakéta elhárító rakétája, mert már most is van, csak valószínűleg nem elég. Nagyon csodálkoznék, ha nem ez lenne a valóság.


 7. A-135 Gazelle-rendszer tesztje

  Az a fő probléma, hogy MiRV (nem manőverező fürtös támadófej), illetve MaRV (manőverező fürtös támadófej) robbanófejek ellen nincs hatásos ellenrakéta rendszer, de még az egy robbanófejes ICBM/SLMB támadás ellen is igen korlátozott a mennyiségük mindkét oldalon.
  Egy esetleges orosz-amerikai nukleáris háború esetén – a jelenlegi ismereteink szerint – indulna nagyjából 400-500 hordozóeszköz és ezeken lenne mintegy 1500-2000 db atomrobbanófej oldalanként.
  A hajókra telepített amerikai SM-6 rendszer elvileg emelkedő fázisban még el tudná kapni a rakétákat, de ehhez például a szárazföldi fix és mobil rendszerek esetében életveszélyesen közel kellene kerülni az orosz partokhoz, ami egy háború esetén garantált öngyilkosság.
  Ha a rakétafejek elérik a ballisztikus pálya csúcsát és elindulnak visszafelé, akkor egyre gyorsulva érkeznek (végsebességük 7-9 km/sec) és közben szétválhatnak 3-14 különböző visszatérő egységre. Ezeket megfogni ilyen nagyságrendben gyakorlatilag lehetetlennek tartják a szakértők, jó, ha pár darabot elkapnak, ami több száz vagy ezer visszatérő robbanófej esetén még kerekítési hibának is kevés.

  Ebből csak azt akartam kihozni, hogy – szerintem – Putyin nem a kellő számú ellenrakétára vár, mert a jóisten összes ellenrakétája is kevés lenne egy masszív atomtámadás ellen (ugyanez igaz az USA-ra is egy orosz támadás esetén), hanem várják azt, hogy letisztuljon a kép, hogy az USA pénzügyi/gazdasági manőverezése zajlik avagy valóban egy Oroszország elleni háború kirobbantása a valós washingtoni cél.
  Amíg nem biztosak Washington végső céljában, addig kivárnak.
  Ha teljesen biztossá válnának abban, hogy az USA valóban háborúra készül Moszkva ellen, nos, akkor gyakorlatilag vége lesz a világnak szinte azonnal. Még akkor is, ha tévednek, de így látják a helyzetet – ugye pont ezekről írtam a minap.

 8. Putyint meghívták Washingtonba. Szerintetek el fog menni? Van e kijelölt utóda egy sikeres merénylet esetére?

 9. „Küszöbén állunk-e egy nukleáris háborúnak?”

  Naná!
  Egyre többen vagyunk, és egyre kevesebbet lehet elosztani. Ebből marakodás lesz.
  Közelharcról nem beszélhetünk. A mai fiatalok testi ereje egy puska felemelését sem teszi lehetővé. Ölni pedig végképp nem tudnak, még egy gilisztát sem.
  A legtöbbnek még elegendő esze sincs, így más konvencionális és hatékony megoldás sem jöhet szóba.
  A maradék értelmesebbje, így nem tehet mást, mint hogy megnyomja a NAGY PIROS GOMBOT.

  A rakétákat nem lehet lelőni.
  Ezt kitárgyaltuk itt: https://www.antalffy-tibor.hu/?p=22489
  Game Over.

  Hogy fog lezajlani? Már elképzelték.
  Filmajánló: https://www.filmkatalogus.hu/Masnap–f18922

 10. 11 – n/a:
  Valóban nem, de lehet, hogy az orosz mérnökök éppen dolgoznak valami kunstiklin. Minden esetre Putyin nem olyan hülye mint Hitler volt, akinek kellett volna várni néhány évet, hogy mérnökei megalkossák az atombombát.

 11. Az USA által felmondott ABM-szerződés alapján mindkét hatalom 100-100 db elfogót telepíthetett a saját területére. Oroszország (pontosabban az akkori Szovjetunió) Moszkva köré telepítette a rendszert, az USA pedig a szárazföldi rakétasilóit védte.
  Azt hiszem ez a tény is önmagáért beszél.

  Az USA (ifjabb Bush) kilépett az ABM-szerződésből, így Moszkvát sem kötelezi már semmi arra, hogy fejlessze a saját rakétavédelmét.

  Azt viszont tudni kell, hogy egy valamennyire hatékony ABM-rendszer is horror költség és kétes hatékonyság, míg a nukleáris támadórendszerek fejlesztése és növelése – bár ez is horror költség – de technikailag sokkal megbízhatóbb és többszörte hatékonyabb fegyverrendszereket jelent.

  A védelmi rendszereket azok áránál sokkal olcsóbban is zárójelbe lehet tenni a támadó eszközök fejlesztésével és Putyinék pont ezt tették az új fegyvereik bemutatásával.

  A sok fegyverplatform közül a két, hadászati szempontból igazán ütős eszközük a Szarmat nehéz ICBM (hatalmas hatótávolsággal és akár 20 db külön célra manőverező robbanófejjel) valamint az Avangard manőverező hiperszonikus támadóegység, amely akár a Szarmatra, akár a kisebb Topol/Jarsz ICBM rakétákra is felszerelhető. Ez a két rendszer hadrendbe állítása már önmagában is több, mint elég a jelenleg még csak kiépítés alatt álló amerikai csúcstechnikás ABM rendszerek ellen.

  A Szarmat rakétákból a következő 7 évben 40 db-ot akarnak hadrendbe állítani, amely azt jelenti, hogy akár 800 (!!!) db manőverező atomtöltet lehet majd bevetésre készen arra, hogy a Földgolyót bármely irányból megkerülve mérjen atomcsapást bármely szárazföldi célpontra. (A 800 db atomtöltet az több, mint a brit, a francia és kínai hivatalos atomarzenál összesen.) A múlt hónapban az orosz védelmi minisztérium jelezte, hogy megkezdték az Avangard rendszerek sorozatgyártását is, így rövid időn belül várhatóan hadrendbe lesznek ezek is állítva.

  Szarmat második tesztindítása:
  https://youtu.be/pRk4vUM1ZRM

 12. Pontosítás a Szarmathoz:

  Utánanéztem az elérhető információknak, ami szerint a Szarmat ICBM képes 10 db 350 kT hatóerejű MiRV atomtöltet vagy 15 db ennél kisebb hatóerejű töltet szállítására, illetve ezek helyett vihet magával 24 db Avangard hiperszonikus siklótöltetet is.

  Egyes infografikák szerint 10 db 750 kT-s töltet lehet rajta:
  https://www.armyrecognition.com/images/stories/news/2016/september/The_new_Russian-made_RS-28_Sarmat_intercontinental_ballistic_missile_to_be_operational_in_2018_640_001.jpg

  Ezeket a rakétákat mélyen az orosz szárazföld belsejében (jó messze a tengerpartoktól) silókba telepítik, így a hajókra telepített amerikai elfogóknak nem sok esélyük marad ezeknek a szörnyeknek az elfogására az emelkedési fázisban.

 13. Elnézést, hogy kissé elkanyarodtam a cikk szigorúan vett eredeti témájától, de talán nem volt felesleges kitérő.
  Közben az orosz külügyminisztérium jelezte, hogy Trump Washingtonba hívta Putyint tárgyalni, azóta ezt már a Fehér Ház szóvívője is megerősítette.

  Link: https://infostart.hu/kulfold/2018/04/02/donald-trump-valoban-talalkozora-hivta-putyin-elnokot

  Élek a gyanúval, hogy bár a sok neokon agytröszt lélekben már eldöntötte, hogy nekimennek Oroszországnak, de a legújabb orosz atomfegyver fejlesztések kissé átírták a forgatókönyvet.
  Amikor az oroszok ICBM tesztkilövést tartanak, akkor ezt a Pentagon minden figyelő rendszere végig kíséri a kilövéstől a töltetek útvonaláig és becsapódásáig, így az amerikai tábornokok pontosan tudják, hogy Putyin blöffölt-e vagy sem.
  Meglátásom szerint nem.

 14. 12 Tibor bá’

  Hívő emberek vagytok.
  Azt hiszitek, hogy az ember szabadon cselekedhet.
  Nem! Az ember a természet igen szigorú törvényei szerint él. Ez nem szabadság.
  Hitler világmegváltó akart lenni, de kényszer helyzetben volt. Orvosa lassú lefolyású, halálos, és gyógyíthatalan betegséget diagnosztizált nála. (Nevezzük ezt a Sors kezének) Emiatt sietett, pedig felkészületlenek voltak.
  Akkor Oroszország egyébként nem volt kényszerhelyzetben.
  Most sincs…

  13 Montezuma
  „Az USA által felmondott ABM-szerződés alapján mindkét hatalom 100-100 db elfogót telepíthetett a saját területére.”
  Mondhatod ezt, de…már kitárgyaltuk. Nincs elfogás.

  03 Ouse M.D. is írta:
  „EMP- t kap Európa és az USA elsőnek, aztán jönnek a felszíni töltetek katonai létesítmények ellen és a városok esetében alacsony légköriek.”
  EMP után nincs GPS, radar, nincs elektronika, tehát nincs elfogás.

 15. 16. n/a
  Nincs elfogás – erről írtam én is. Illetve lehet, de csak jelképes léptékben.

  EMP: Nem olyan egyszerű akkora mértékű EMP-t kiváltani, ami egy kontinensnyi területen üti ki az elektronikát. A jelenlegi EMP fegyverek – ha jók az információk – relatíve kis területre biztosítanak hatékonyságot.

  Mellékes hír, de talán mégsem olyan mellékes:

  „Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottsága formálisan is lezárta helyi idő szerint csütörtökön a 2016-os amerikai választási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozás vizsgálatát.
  A bizottság republikánus tagjai már korábban arra jutottak, hogy nincsenek bizonyítékok orosz beavatkozásra és arra sem, hogy Donald Trump választási kampányának munkatársai összejátszottak volna orosz tisztségviselőkkel. E megállapításukat március 13-án közleményben nyilvánosságra is hozták, ám a bizottság demokrata párti képviselői vitatták a megállapítást, és folytatni szerették volna a vizsgálódást.”
  http://biztonsagpiac.hu/az-amerikai-kepviselohaz-hirszerzesi-bizottsaga-lezarta-az-orosz-beavatkozas-vizsgalatat

 16. EMP
  Bármely nukleáris töltet nagy magasságban történő robbanása EMP-t okoz. A magassággal nő a lefedett terület mérete. 400-500km egész USA vagy Európa. Az EMP ereje az E1 (legdurvább) „komponens” esetében kis mértékben, de az E3A (geomágnesesen indukált áram; angolul GIC) esetében lineárisan függ a hatóerőtől.

 17. 18.
  Üdv Jövőnk!
  Jó hogy itt vagy, mostanában nagyon ritkán szólsz a témához, ami nagy kár. Érdekelne a véleményed a putyini új fegyverekről, kiemelten az atomhajtású robotrepülőgép témájában. Az EMP fegyverektől „nagy vita” folyt anno egy másik fórumon és ott alakult ki ez a nézet az EMP fegyverekkel kapcsolatban, elsősorban a távolságok miatt – igaz, hogy nem atom, hanem speciálisan EMP töltetekről volt szó, ha jól emlékszem.

 18. 19 A nem nukleáris EMP fegyverekhez nem értek; de furcsállom, hogy mi lenne a működés alapja és logikája, lévén a lefedettségük nem lehet nagy. Ezek inkább zavaró rendszerek, s azok nem stratégiai körbe tartoznak.
  A nukleáris robotrepülőgép engem meglepett, amikor előálltak vele. Azóta még nem volt időm – 🙂 nagyon kedvem se -, hogy utána nézzek. Ami engem jobban aggaszt, az a Status-6 (Kanyon) 100 megatonnás „torpedó”, lévén ezzel ismét extrém magas hatóerő tartományba léptek az oroszok. Az biztos, hogy a Belgorod (átépített Oscar-II) épül vagy mr kész és hat darab extrém nagy torpedó csöve van az oldalán (eleve szokatlan). De az orosz SSBN, SSGN és SSN tengeralattjárók körül amúgy is jó pár érdekesség és újdonság van. Itt jegyezném meg, hogy sokan csak a stratégiai SSBN tengeralattjárókkal foglalkoznak, miközben az SSGN támadó tengeralattjárók, de még az SSN vadászok is durván felmálházhatóak nukleáris töltetű rakétákkal és torpedókkal, melyek hatóereje eléri esetenként az 500kt. Ez az amerikaiaknál hiányzik, ráadásul az amerikai SSBN-ek járőrözései durván lecsökkentek, mind darabszámban, mind időtartamban.
  Hogy őszinte legyek, nem is értem már, mi a fészkes fene van az amerikaiak fejében, kicsit olyanok, mintha én bemennék egy kocsmába és a legdurvább exlégiósba kötnék bele. Ez azonban nem hogy furcsa, hanem egyenesen aggasztó, mert arra is utalhat, hogy a háttérhatalom a priori nukleáris pusztulást akar, s az USA-t gátlástalanul beáldozza. Akárhány forgatókönyvet futtattam le az utóbbi időkben, az Egyesült Államok csúnyán kapott, ellenben az oroszok nem annyira; értelemszerűen ez katonai szemmel értendő, s nem civil áldozatokkal vagy infrastruktúra pusztulással foglalkozva.
  Elég szar a helyzet. Abban Tibor bá’-nak teljesen igaza van, hogy egy atomháború utáni világ nem embernek való. De nem élhetetlen; igaz túlélni sem lesz könnyű. De sokszor mondottam vala és most is ceterum censeo: az elit szemével kellene elemezni ezt a kérdést és nem nemzetállami, s pláne egyéni szinten.

 19. 20 – Jövőnk:
  Abban egyet érthetünk, hogy akik atomháborúban gondolkodnak azt hiszik, hogy spéci bunkereik segítségével minden OK lesz számukra. Micsoda pofára esés lesz!

 20. 20 – 21
  Köszönet a válaszokért.
  A magam részéről azért reménykedem abban, hogy talán elmarad az atomháború és ezt nem azért teszem, mert a fejem a homokba dugva nem akarok látni és hallani, sőt…
  Ezek a nyavalyás szarkeverők – mindegy milyen néven hívjuk őket – valójában erőtlen kis faxok, akik csak azért képesek keverni a lapokat, mert a háttérben tudnak maradni és emiatt senki sem figyel fel rájuk.
  Bízom abban, hogy vannak köztük is olyanok, akik nem feltétlenül értenek egyet az atomháborús tervekkel és talán időben tudnak lépni, hogy megelőzhető legyen a nagy balhé.
  Azzal is tisztában vagyok, hogy ennek kicsi az esélye és sokkal nagyobb sansz van arra, hogy borul a bili, de addig, amíg nem lövik ki az atomrakétákat, addig még van esélye a világnak.
  Ha kilövik az majd egy új helyzetet jelent, amire fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne valójában felkészülni. Azt sem tudjuk, hogy ki hova és mit fog kilőni/bevetni, nagyon nagy a bizonytalanság és túl sok ismeretlen tényező van ahhoz, hogy előre matekozni lehessen.
  Egy biztos, a jelenlegi instabil világhelyzet a végtelenségig nem tartható fent, előbb-utóbb, így vagy úgy, de megoldása/feloldása lesz a történetnek. Egy atomháború is az, még ha nem is a feltétlenül a legjobb megoldás.

 21. 13 Montezuma
  “Az USA által felmondott ABM-szerződés alapján mindkét hatalom 100-100 db elfogót telepíthetett a saját területére.”

  Ehhez még annyit, hogy Ők is tudják, nem lehet lelőni.
  De akkor miért? Egy puskával lehet védekezni, de támadni is.
  Ezek az eszközök is ilyenek.
  Ha figyelmesen hallgatod az Oroszok aggályait, akkor Ők ezt is felhozták. Vagyis az elhárító rakéta rendszer támadásra is használható.
  Persze a kis hatótávolág miatt közel kell vinni az ellenséghez, ezért is vannak az Orosz határok mellett.
  Már ágyúgolyó méretű bombák is vannak (régen), így kicsi rakétára szerelhető is van (minden bizonnyal)
  Itt egy atomágyú: https://www.youtube.com/watch?v=UTdy1Yp1h5A

 22. 21.
  Tibor bátyám!

  Bizony, bizony, mert egy atomháború (még ha lokális is, ami nem valószínű ) élőrendszerekre gyakorolt hatása nem volt-értelemszerűen nem is lehetett- lemodellezve. És itt jön a pofára esés.

  Másrészről gondolja, kihúzza valameddig a bunkerban, ha minden klapfol, ami szintén nem biztos. Nem jó a szűrő, nem elég,mert nem gondolják, nem tudják, hogy mi meddig rádióaktív. Tudom én, van nekik Geiger számlálójuk stb.
  Meghibásodik pl. a szellőzőrendszer ventilátorában valami stb. stb.

  Aztán-ha minden jól megy- előmászik a kis depressziós vakondok csapat és reménykedik, hogy újrakezdhetik a földön.
  Lehet olyan hideg lesz, hogy a vegetáció oly sokára indul be, hogy egyszerűen éhen halnak.
  Én erre a felkészülési módra egyáltalán nem alapoznék, mert akkor már az élet annyi örömöt sem tartogat mint egy 100 éves öregembernek az ágybasz@rás.

  Nálunk 5 éve leégett az erdő és 2 hónapig fekete kormot láttam mindenütt a szűkebb környezetemben. Már az is elég lehangoló tudott lenni.
  Megint csak olyan ez az atomháború utáni élet-elképzelés, mint a dupla nulla.
  Egyértelmű, hogy semmi fogalma sincs senkinek mi is az. 2 óra alatt eltűnne a ramboérzés és csak ott maradnának a puszta kilátástalansággal- legalábbis véleményem szerint.

 23. 23. n/a
  Igen tudom, az oroszok egyik fő aggálya, hogy a romániai és lengyel bázisokon a rakétaindítókban simán kicserélhetőek az ellenrakéták támadó robotrepülőgépekre, amelyek a radarhorizont alatt repülve meglepetésszerű első csapásmérésre kiválóan alkalmasak lehetnek. Az iráni és az észak-koreai rakéták elleni hivatkozást még egy óvodás is kiröhögi, aki ránéz egy térképre, ne adj isten egy földgömbre.
  Az mindenesetre biztos, hogy finoman fogalmazva is rendkívül udvariatlan dolog az USA részéről szó szerint Moszkva képébe tolni ezeket a fegyvereket, miközben 1962-ben Kuba környékén néhány orosz közép-hatótávolságú ballisztikus rakéta miatt visítófrászt és hörgőhisztit kaptak. Ja igen, tették ezt úgy, hogy 1962-ben nagyjából 300 db szovjet atomtöltet volt szemben az USA közel 5000 db-os készletével (1:17 volt az arány!). Ehhez képest ma ez az arány rendkívül rossz az USA szemszögéből.

  24. Balázs
  Egyetértek, ha itt egyszer atomháború lesz, az vagy egy fatális benézés/tévedés miatt tör ki, vagy azért, mert a döntéshozókat nem érdeklik a következmények. Nagy cumi meghalni egy atomháborúban, de még nagyobb cumi lehet túlélni.

 24. Utóirat:
  Ha valaki esetleg nem tudná (amit egyébként kétlek), a 100-100 db-os ABM-rendszer azért lett kitalálva és 100 db-ra korlátozva mindkét oldalon, hogy a MAD-doktrína garantáltan működőképes legyen. A MAD-doktrína nagyjából azt jelenti, hogy másodikként hal meg az, aki elsőként lő.
  Ha valaki ezt felrúgja és hadrendbe állít több száz vagy ezer ABM rakétát, az úgy érezheti, hogy védve lesz egy válaszcsapástól, vagy legalábbis „elfogadható” mértékűre redukálhatja a veszteségét, ergo az atomháború megnyerhetővé válik számára.

 25. Mivel John F. Kelly is a lemondását fontolgatja Trampli mellől, így még ebben az évben bekövetkezhet a teljes Neokon fordulat a Trump-adminisztrációban, így semmi jóra nem számítok az USA kül-, és biztonságpolitikájában.

  Meg van némi zavar is…:

  Trampli: Hamarosan kivonjuk a csapataink Szíriából.

  Pentagon és James Mattis: Kb. 2000 fővel kell megerősíteni a jelenleg Szíriában állomásozó egységeket.

  Hogy is mondjam, némi zavart érzek az erőben…! 😛 🙁 Ami nem jó az USA -nak sem, de a világ többi részének még annyira sem. Ahogy Szergej V. Lavrov mondta a hétvégén, az amerikaiaknak és a nyugatnak kell leállniuk elsőként a kitiltásokkal, mindaddig amíg nem, az oroszok reagálnak, és tovább hidegülnek az amúgy sem rózsás Orosz-Amerikai (NATO) viszonyok.

 26. 22 – Montezuma:
  Ez a lényeg, amit írtál: „a végtelenségig nem lehet”. A nukleáris fegyvereket végleg megsemmisíteni nem fogják. Viszont a végtelenségig nem lehet a polcon hagyni. Egyszer valaki elsüti őket, legfeljebb nem a ti életetekben. Vagyis az emberi faj sorsa megpecsételődött, amikor rájöttek, hogy radioaktív izotópok anyagának egy részét át lehet változtatni energiává. Nincs atomkor, az emberiség fejlődésének van VÉGE.

 27. Már nincsenek a polcon, felhasználták illetve felhasználják az atomerőművekben, minden egyéb porhintés. Elképzelhetőnek tartok azonban egy intenzív állománykorrekciót, valami öko-barát formában. Kiderül.

 28. Ma már egyértelmű, hogy a brit kormány a vegyi fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi szerződések több pontját megsértette az eset kezelésekor. Például nem vonta be az általa vélelmezett orosz félt az orosz állampolgárokat is érintő ügy vizsgálatába, bár ezt Moszkva többször és nyomatékosan kezdeményezte. De persze a dolgok lényegét illetően ennek, és azoknak a különféle tálalgatásoknak sincs jelentőségük, amelyeket magam is közreadtam itt korábban. Hiszen látható, hogy a cél – a nyugati közvéleménynek Oroszország és Putyin elleni hangolása – érdekében minden megengedett. Ugyanúgy, mint korábban például Irak esetében. Hogy aztán most mikor következik be a „The Point of Departure” – amely kifejezést az Irak elleni támadás előtti megbeszélések egyikén rögzítette jegyzeteiben Robin Cook akkori brit külügyminiszter – nem lehet tudni. Reméljük, nem lesz ilyen, bár elég nyugtalanító, hogy egy napja Donald Trump amerikai elnök Washingtonba rendelte a baltikumi országok vezetőit, két napja pedig Ukrajna foglalt le egy orosz halászhajót az Azovi-tengeren, s legénységének a szabadon bocsátás feltételéül azt szabta, hogy vallják magukat ukrán állampolgárnak. Szerencsére Moszkva nem rabolta vissza fegyveresen a halászhajót – legalábbis a cikkem írásáig -, hiszen annak beláthatatlan következményei lennének.
  Ám nyilvánvaló, hogy folyamatos előkészületek folynak valamifajta casus bellire Oroszországgal kapcsolatban, s csak döntés kérdése, hogy adott pillanatban mit tekint majd a támadásra készülő fél háborús oknak.

  Ügyetlen méregkeverők
  http://bekialtas.blog.hu/2018/04/05/ugyetlen_meregkeverok

 29. 30:

  Azóta már mindkét „halálosan megmérgezett” jobban lett.
  Lehet csak ettek valami tengeri herkentyűt, amire anafilaxiával kórházba kerültek.

  Ezt nagyon elb@szta a háborús bűnös Egyesült Kalifátus…

 30. Az ételmérgezésnek ellentmond, hogy rendőrök is kaptak a jóból. Nem kéne elbagatellizálni a dolgot. Itt valakik nagy gecik, és nem úgy tűnik, hogy az oroszok azok.

 31. Megérkezett az oroszok által is már előre jelzett újabb hamis zászlós gáztámadás híre, amiben mintegy 40 ember megfulladt és az amerikai külügyminisztérium máris jelezte: Oroszország a felelős ezért is.
  https://zoom.hu/hir/2018/04/08/amerikai-kulugy-ha-vegyi-tamadas-volt-sziriaban-azert-az-oroszok-is-felelnek/
  „A szóvivő egyben leszögezte:
  A szíriai kormányt és a háttérből támogatást nyújtó Oroszországot felelősségre kell vonni és minden további támadásnak azonnal elejét kell venni.
  A külügyi állásfoglalásban egyúttal hangsúlyozták: a szíriai rezsimnek nyújtott rendületlen segítsége miatt végső soron Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a brutális támadásokért.” – idézet a cikkből.

 32. Miután az USA hetekkel ezelőtt több száz Tomahawk robotrepülőgépet készített elő a szíriai kormánynegyedek elleni csapáshoz, az oroszok figyelmeztettek, hogy vissza fognak lőni, ha orosz katonák élete kerül veszélybe.

  Délutáni friss hír, hogy Szíriában teljes készültségbe helyezték az orosz légierőt és SZ-400 ütegeket, orosz harci gépek folyamatosan a levegőben vannak, illetve orosz repülőgépek figyelik a térségben lévő amerikai hadihajókat a tenger felett is járőrözve.
  Az orosz gépek felfegyverezve folyamatosan a levegőben vannak, a váltó gépek a kifutó pályán állnak és ahogy leszáll egy géppár, a váltópár azonnal indul.

 33. „Az orosz gépek felfegyverezve folyamatosan a levegőben vannak, a váltó gépek a kifutó pályán állnak és ahogy leszáll egy géppár, a váltópár azonnal indul.”
  Folyik a medve hajszálak cibálása rendületlenül miközben mi itt köldökünket vakargatjuk… tovább készülődnek a végső összecsapásra a nyughatatlanok akik február 18.-án is már csendben bepróbálkoztak 🙁

 34. No ennyit a mesterséges intelligenciáról 🙁 amikor a hülye okostelefon felülírja „a medve bajszának cibálása” kiszólást „a medve hajszálak cibálása” értelmetlen zagyvaságra…

 35. 36. Vaszil
  Ne aggódj, így is érthető volt.

  37. Gyurma
  Valóban, állítólag a két F-15-ös gépről indítottak 8 db valamilyen fegyvert (siklóbomba, rakéta, ki tudja?) amiből 5 db-ot leszedett a légvédelem, három becsapódott.

 36. 34: Kicsit elkezdték felmérni az orosz Medvét…, meglátjuk hova fut ki a dolog.

 37. Még mindig abszurdnak tartom a háborús jóslatokat, és mondok rá egy egyszerű példát, hogy miért. Épp tegnap esett meg, hogy újabb oroszellenes szankciókat jelentetett be USA, amik célzottan orosz oligarchák ellen irányultak. Pl. az egyik fő célpont, az alumíniumgyártó Rusal árfolyama legfeleződött (!) Hong Kongban, azt árazza a piac, hogy az amerikai pénzügyi forrásoktól elzárva csődbe fog menni, mert nem tudja majd fizetni az adsósságait – a nyersanyagkereskedők azonnal leálltak a tőle való alumínumvétellel. A rubel 4%-ot esett, az állami orosz bankok ugyanemiatt 9-17%-ot zuhantak, a tőzsdeindex is 11,5%-ot szakadt.

  És máris itt vagyunk a jó öreg globalizációnál, és a függő viszonyoknál. Szinte pillangó hatás. USA pillangó csak meglebbentette a szárnyát, és orosz medve már a földre került, és ehhez nem kellett atom, meg háborús retorika. Ha még mérgesedne a helyzet és USA valóban megszakítaná a kapcsolatot Oroszországgal, akkor az kb. két nap alatt csődbe menne (ugyanúgy, ahogy Orbanisztán az EU nélkül)

 38. 40 – Ir:
  Ezt nevezik wishful thinking-nek. 😀
  Az amerikai tőzsde is esik, és?
  Az amerikai asztronautákat orosz űrhajók viszik fel az űrállomásra.
  A S-400 maga mögé utasítja a Patriot-ot.

 39. 40-41.

  Padlón az orosz medve? Hol és mikor? Lemaradtam valamiről netán?

  A hivatkozott pillangószárny effektus kétirányú utca, ne örömködjünk idő előtt.

  Hozzáteszem, hogy az USA sem sokkal védettebb ebben a kérdésben, a legutóbbi Kínával szembeni védővámok például betettek jó néhány amerikai cégnek, ahová a kínaiak az alapanyag és félkész áruk beszállítói.
  De nézhetjük akár az amerikai agrár ágazatot is:
  http://kitekinto.hu/2018/04/06/europan-kivul/katasztrofalis-helyzetbe-kerulhet-az-amerikai-mezogazdasag/

  Pár éve, amikor az USA elkezdte a szankciózgatást és estek egyes orosz cégek részvényei, akkor annyi történt, hogy néhány orosz pénzember gyorsan felvásárolta magának oszt jó napot. Ennél egy kicsit bonyolultabbak a háttér összefüggések, a tőzsdék mozgása pedig nem azt jelenti, amire az egyszeri ember elsőre gondolna. A zuhanó tőzsdén többet szoktak keresni, mint a szárnyaló tőzsdéken.

  Hogy a háborús jóslatok mennyire abszurdak vagy sem, elég a nemzetközi szinten zajló napi politikára nézni, ami már önmagában is egy kolosszális abszurditás. Innentől kezdve kizárni egy nemkívánatos esemény lehetőségét önámítás.

 40. 41-42. 1. Az USA tőzsde nem esik, és ha esik is, az egy több éves rally természetes korrekciójának, végének eredménye, ne keverjük a kettőt egymással. Az látszik, hogy Oroszország mennyire kiszolgáltatott pénzügyileg USA-nak. Ezeknek a nem is túl nagy szankcióknak is nagyon durva hatása lett, mert 4% rubel és 11% tőzsde zutyy egy napa alatt az bizony nagyon komoly pár szankció hatására, amit épp ti bagatelizáltok most el. Ha USA tényleg akarja, fegyver nélkül térdre kényszeríti az oroszokat két nap alatt, ennyit a nagy Oroszország mítoszról. Ignoráljatok, nyugodtan, a véleményem elmondtam, csak, hogy árnyalódjon picit az egyoldalú nézőpont.

 41. 43.
  Miért kellene ignorálni?
  Az USA nem kényszeríti térdre az oroszokat 2 nap alatt, ez enyhén szólva is barokkos túlzás.
  Szerintem várjunk még egy kicsit és térjünk majd vissza a Rusal részvényekre, amelyik egyébként a világ második legnagyobb alumíniumipari konszernje a China Hongqiao Group után. (Az Alcoa csak a hatodik!)
  Ez a játék sokszereplős és sokan tudnak innen-onnan belenyúlni, az USA lehetőségei távolról sem korlátlanok.
  Nem létezik „nagy Oroszország mítosz”, ahogy az USA mítosznak is rég vége már.
  Arra egyébként külön kíváncsi lennék, hogy ha igazad lenne, akkor az USA miért nem kényszerítette már rég térdre Putyinékat? Ezernyi okuk és indokuk lenne rá és erősen kétlem, hogy pusztán a szívjóság tartotta őket vissza ettől a kiváló – szinte történelmi léptékű – opciótól.
  Erre valami épkézláb válasz azért illene.

 42. 44. Dehogynem létezik, ti is ebben éltek, és aki megkérdőjelezi, az egyből a a lesajnált tudatlan kategóriába kerül, még azt is megkaptam már, hogy fizetett libsi vagyok, aki bomlasztani jár ide, ami már majdnem olyan szintű paranoia mint a Fideszes Sorosozás.

  Persze, hogy túlzás a két nap, lehet, hogy kéne hozzá egy hét is, de vegyétek már észre, hogy nem az USA gazdasága kiszolgáltatott az Oroszoknak, hanem fordítva. Orosz részről a háborúnak semmi értelme, mert belerokkannak pár nap alatt, a másik részről meg azért nincs értelme, mert semmilyen gazdasági haszonnal nem jár. Semmi indoka nincs ennek a szembenállásnak, max. annyi, mint Orbán EU ellenessége, hogy befelé növeljem a támogatottságomat. Putyint népszerűvé teszi otthon a kemény legény szerep, meg a nagy orosz birodalmi nosztalgia ábrándja, Trumpéknak meg meg kell mutatniuk otthon, hogy nem druszák a ruszkikkal. Ennyi van a két oldal keménykedései mögött, nem több.

 43. Egyébként ma tovább ütik az oroszokat, -3.6% ma az RTS teljesítménye (miközben dax 1%-os pluszban, és USA futik is 1% pluszban nyitás előtt)

 44. 45.-46. Ir

  Elnézést, de én biztosan nem tituláltam itt senkit semmiféle fizetett libsinek és egyebeknek, szerintem Téged sem.
  Nem gondolnám azt sem, hogy mítoszokban vergődve élek, amennyire lehet, igyekszem képben lenni az orosz realitásokkal is. Meg persze a többiekével is.

  Ha egy hét is elég lenne az oroszok ellen, akkor az USA miért nem lépett már Obama óta?
  Ennyi erővel Kína is napok alatt kifektethetné az USA-t meg a dollárt, ha akarná. De ez nem egészen így működik sem az USA, sem Kína, sem az oroszok esetében, mert egyik sincs valójában egyedül a szövevényes érdekhálókon belül.

  Soha senki sem állította egy szóval sem, hogy Oroszország akar háborút a nyugati mainstream kivételével, sőt, pont arról beszélünk, hogy valójában az USA számára létkérdés háborúk szítása és kirobbantása. Náluk ez történelmi hagyomány, de szerintem bőven elég csak az elmúlt bő 25 évet megnézni.

  Oroszországra visszatérve egyébként hogyan és miért akarna háborút kirobbantani egy olyan nemzet, ahol éppen csak, hogy megállt a népességfogyás, ráadásul rogyásig vannak területtel, miután ők a világ legnagyobb területű országa. Expanzív politikát azok folytatnak, ahol nő a népesség és/vagy a termelő gazdaságuk döntő része a hadiiparra van ráépülve. Ez jelen idő szerint az USA és Kína.

  Kína egyébként épp behúzódik az orosz atomernyő alá és cserébe gazdasági segítséget nyújt Moszkvának – magyarul Kína pajzsként tolja maga előtt Oroszországot az USA-val szemben. Kína az egyetlen, akinek igazán jó az, ha a végletekig elmérgesedik a viszony az USA és Oroszország között.

  Ugyanakkor az USA új katonai doktrínája az, ahol a két legfőbb ellenségének pont Kínát és Oroszországot nevezi meg, akik valóban fenyegetést jelentenek az USA egyeduralkodó világdominanciájára, ami történelmi szempontból elég kérész életűnek mutatkozik egyébként.
  A bomló Pax Americana rendszer az igazi oka az USA erőlködésének minden riválissal szemben, legyen ez Oroszország (katonai rivális), Kína (gazdasági és katonai rivális) valamint az EU (gazdasági rivális).

  A legtöbbet itt az USA bukhatja végül, emiatt az amerikai neokonoknak a béke veszélyesebb lehet, mint maga a háború, még akkor is, ha világháborút kockáztatnak.

  Mellékelek néhány friss minapi cikket is, hogy ne csak én meséljek – remélem hamar átmegy a szűrőn:

  http://www.globoport.hu/200761/trump-politikaja-kozelebb-hozza-egymashoz-kinat-es-oroszorszagot/
  https://privatbankar.hu/makro/amerika-olyan-ellenfellel-kerult-szembe-amely-kepes-legyozni-317532/
  http://kitekinto.hu/2018/04/09/europan-kivul/a-vilag-elere-allhat-azsia/?ref=hirstart

 45. A nagy polemizálás közben néhány mai real-time hír az „első vonalból” – Szíriából:

  A USS Donald Cock rakétás cirkáló mintegy 100 km-re van Tartusz kikötőjétől és 4 db orosz vadászbombázó reppent át felettük. Várják a második amerikai rakétás cirkáló befutását is.
  Két orosz A-50-es légtérellenőrző gép cirkál a szír légtérben folyamatos vadászkísérettel.
  Az oroszok elkezdték blokkolni az amerikai drónokat Szíria felett, elvileg a kódolt csatornák sem működnek:
  https://www.nbcnews.com/news/military/russia-has-figured-out-how-jam-u-s-drones-syria-n863931
  Közben amerikai tisztviselők jelezték, hogy francia, brit és a közel-keleti USA szövetséges államok is részt vehetnek egy Szíria elleni amerikai katonai csapásban.
  Douma helyszínén eddig senki sem halott semmiféle vegyifegyver támadásról a helybéliek közül, egyenlőre sem klór, sem szarin nyomok nincsenek sehol.
  Közben hírek (álhírek?) szivárogtak ki arról, hogy a hmeimim-i légibázis ellen is csapás készül, ahol az orosz kontingens állomásozik.

 46. 48. Montezuma!
  „Szívesen” olvasom az elemzéseidet megmondom őszintén, mert nem kell egy csomó honlap híreit olvasnom, s ezzel nagyon sok időt takarítok meg. Bár, egy igazi jó „politikus vagy”, mert az írásaid rébuszokban íródnak, s sokunkban felmerült már a baráti körünkben a kérdés, nem e netán Nógrádi Gyuri bá’ leszármazottja lehetsz, aki szintén nagyon jól elvegetál ebből már évtizedek óta! Semmit nem mondunk, csak azokat, miket már nagyom sokan leírnak a site-okon. Konkrétum nulla! Semmi!
  A háború elkerülhetetlen vallom „rokonság „nélkül! A világ kitermelte a selejtjét, miközben az erőforrások drasztikusan lecsökkentek, ami mindenhol feszültségeket okoz. Miközben a valagunk már úgy sül, mint ha serpenyőbe tennéd a tojást!.
  A legutóbbi egyszerű példa Anglia, ahol a korlátozott mennyiségű leárazott tévék miatt gyilkolásba ,mentek szó szerint az „emberek”. Csak egy egyszerű szar LCD tévék miatt. Miközben szerte a világon nap mint nap elfújja szél a termőföldek százmillió tonnáit!
  Afrika egy kuriózum! Eső nulla, pulyák családonként millió!
  Még ” Nógrády nagyapád” is elregélte nem oly’ régen egy lakossági fórumon, hogy a közeljövőben százmillió számra (!) fognak megindulni sáska „rokonaink” Európa félé miközben mit hallunk szerény hazánkban? Hatalmas gazdasági növekedési számokat, ami abban teljesedett ki ezidáig, hogy Orsós felcsuti vajda „pésztáros ” Lőrinc koma disznóóljait felavatta, és átvágta a szalagokat!..
  A FEMA táborait – stadionoknak hívják – a körülzárt államforma nélküli köztársasági elnöki funkcióval megspékelve kisizraelben viszont köszönettel vesszük.
  A jövő – vallom – már nem sok jót tartogat az emberiség számára, ami boritékolható, a földi javak miatti ínség hatására brutális véget fog érni! Nem is oly! sokára!
  MI a sz@rt kell még a továbbiakban klaviatúrát ütögetni?

 47. 49.
  Teljesen egyetértek.

  Nógrádi Gyuri bácsi 300-400 eft-ért tart egy előadást. Gondolod ingyen haknizik?! Ezzel szemben Montezuma magasabb színvonalon tart ingyen előadásokat.
  Nógrádi is elég jó(nekem), bár vannak nála nagyobb koponyák a témában.

  Én is szeretem Montezuma írásait, jók a következtetések is. Bár tényleg nem foglal állást túl sok esetben. Talán túlzottan próbál tényszerű maradni?!

 48. 49-50.
  Ada és Balázs

  Először is köszönet a dicséretért, de a közelében sem vagyok Nógrádinak, sem rokonilag, sem szakmailag. A másik dolog, hogy valóban, ezért én semmiféle fizetést nem kapok sehonnan, a geopol a hobbim, a kenyerem nagyon mással keresem – nesze, ez még rímelt is! 😀

  Nem véletlenül nem foglalok egyértelmű állást adott kérdésekben, ennek pedig annyi az oka, hogy a gondolkodást és a végkövetkeztetést egyes esetekben szívesen meghagyom az olvasóknak, nem akarok minden esetben én lenni az, aki majd kimondja/megmondja a végső tutit. Természetesen markáns véleményem nekem is van sok mindennel kapcsolatban, de bizonyos határokat nem lépek át, mert nem lenne fair illetve nem szeretném magam tiltólistára sem rakatni – igyekszem tiszteletben tartani a blog tulajdonosának alapvető elvárásait, ami szerintem egyébként könnyen teljesíthető.
  (Például messziről kerülöm a misztikummal vagy transzcendens témákkal/okkultizmussal kapcsolatos vitákat, nekem nem fáj senki eltérő hite vagy világnézete.)

  A geopol helyzet vizsgálatakor olyan sok az ismeretlen és feltételezett tényező, hogy ugyanazokból az ismeretekből egymással szöges ellentétben lévő végeredményeket is ki lehet hozni. Gondoljatok bele, hogy már abban az alap kérdésben sincs sokszor egyetértés, hogy létezik-e bármiféle összeesküvés avagy sem. Márpedig a két különböző alapeset drasztikusan eltérő modelleket eredményez markánsan eltérő végeredményekkel. Mivel mindkét verziót már többféleképpen „végigfuttatuk”, így akad néhány modell, ami az események várható jövőbeli alakulását szerintem jól leköveti – de hogy ezekből melyik fog igaziból megvalósulni, azt nem tudom.

  Pontosan azért, hogy se összeesküvés-elméletek terjesztésével, se pedig földhözragadtsággal ne vádoljon senki, emiatt általában ismertetem a média és egyéb források által tényként kezelt ismereteket (ez nem azt jelenti, hogy azok valóban igazak vagy tények) és ezekből próbálom a szerintem leginkább reálisnak tűnő trendeket felvázolni.

  De hogy ne maradjak adósa senkinek, akkor a következő hozzászólásomban majd röviden felvázolom az egyik lehetséges forgatókönyvet egy kicsit eltérve a napi kötelező polkorrektségtől.

  45-46. Ir
  Te is adósom vagy még egy válasszal, szeretném, ha reflektálnál rá:
  Az USA miért nem kényszerítette már rég térdre Putyinékat?

 49. Ir:
  „Sajtójelentések szerint az amerikai feketelistára került orosz üzletemberek hétfőn egyetlen nap leforgása alatt 12 milliárd dollárt vesztettek, az orosz tőzsde és a rubel árfolyamának zuhanása mellett.
  A rubel árfolyamának csökkenése az olaj- és gázipari, valamint a kohászati vállalatok részvényeinek emelkedéséhez vezetett, mert a nemzeti fizetőeszköz gyengülése az árupiacokon végbemenő áremelkedés ezeknek a cégeknek kedvez.”
  http://gazdasagportal.hu/index.php/amerikai-szankciok-kreml-nem-lesznek-elhamarkodott-orosz-ellenintezkedesek/
  Moszkva egyenlőre nem pánikol és ha jól értem, akkor a Rusal részvényei buktak egy nagyot, de közben az olaj és gázipar valamint a kohászati cégek részvényei meg emelkedtek.
  Akkor most ki bukott és ki járt baromi jól valójában? Pontosan ezekre utaltam, amikor korábban azt írtam, hogy az amerikai szankciók nem egészen azt a hatást érik el, amire sokan gondolnak.
  Sőt, továbbmegyek: az amerikai politika sem azt éri el globális szinten, amit – elvileg – akartak.
  Kivéve, ha Trump és kormányának az a célja, hogy lehetőleg mindenki, Japántól az EU-ig az USA ellen forduljon szép lassan.
  Ha ez a cél, akkor nagyon jól nyomják.

 50. Friss infók Szíriával kapcsolatban:

  Cipruson két brit katonai bázison már zajlanak az előkészületek a Szíria elleni bevetésre.
  A franciák D650-es hadihajójára rárepült két, éles fegyverekkel felszerelt orosz vadászbombázó (SZU-24 és SZU-30).
  Teljes készültségbe helyezték a szír haderő alakulatait és megkezdték az ellenőrző pontok kiürítését is.
  Törökország állítólag 22 szíriai célpont elleni csapást tervez.

  Az USA jelezte korábban, hogy ha az ENSZ semmit se tesz, akkor is megtorolják a vegyi támadást(?) 48 órán belül. Ez a szóbeli „határidő” elvileg ma éjjel jár le, így rövidesen kiderülhet, hogy az USA tényleg odavág-e Szíriának, tényleg bekóstolják-e az orosz bázist is és az oroszok tényleg vissza fognak-e lőni.
  Személyes észrevételem szerint az oroszok komolyan készülnek a katonai beavatkozásra a Nyugati támadó erők ellen Szíriában, így veszélyessé válhat a szitu.
  Aztán persze az is lehet, hogy semmi nem történik majd, bár ez nem vallana Trumpra, akinek igen sürgőssé vált belpolitikai okok miatt valamit megint letenni a „gazdik” asztalára.

  „Vlagyimir Samanov, az orosz parlamenti alsóház védelmi bizottságának elnöke a kormányzó Egységes Oroszország párt frakcióülésén bejelentette, hogy amennyiben Szíriát katonai csapás éri, Oroszország megtesz minden politikai és diplomáciai, szükség esetén pedig katonai ellenlépést.”
  http://kitekinto.hu/2018/04/10/europan-kivul/oroszorszag-diplomaciai-megoldast-surget-sziriaban/?ref=hirstart

  „Teljes készültségbe helyezték a szíriai hadsereget, és több helyütt evakuálják a katonákat az ellenőrzőpontokról, tartva a külföldi légicsapásoktól – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).”
  http://karpathir.com/2018/04/10/teljes-keszultsegbe-helyeztek-a-sziriai-hadsereget/

 51. A délután folyamán élénk repülőforgalom zajlott észak irányába a városunk fölött.
  Hatalmas szállitógépek, valamint egy rakás helikopter tartott észak felé.
  A dolgok mibenlétéről egy árva mukk se, teljes hirzárlat.
  Hadd reméljük, hogy EGYELŐRE CSAK GYAKORLATOZNAK.

 52. 33: Montezuma:
  „Megérkezett az oroszok által is már előre jelzett újabb hamis zászlós gáztámadás híre, amiben mintegy 40 ember megfulladt és az amerikai külügyminisztérium máris jelezte: Oroszország a felelős ezért is.”

  Csak érdeklődnék, az nem fals flag támadás, ha
  1.) ha bejelentem, hogy az ellenség gáztámadást akar véghez vinni és rám akarja fogni
  2.) aztán végrehajtom a gáztámadást.

  Eredmény: Én előre szóltam, hogy az ellenség volt.

  Mindenesetre tény, hogy volt Iraq hamis tömegpusztító fegyverekre való hivatkozással USA általi megtámadása, amit hivatalos helyeken is elismertek.

  Tény, hogy Szíriában már régóta proxy háború készül/van.
  Nem hiszem, hogy egyik nagy szereplőnek is megér Szíria egy atomháborút.

 53. Megint emeltek a tetet Sziriaban.Meddig lehet elmenni a feleknekA kozvetlen amerikai -orosz fegyveres osszecsapas nelkul?Vajon a torokokre es a britt-francia erokre is visszacsapnak az oroszok?Mit fog tenni Iran es Izrael?A vilag kozvelemenye mennyire fogja fel a helyzet mennyire veszelyes?

 54. 52.Montezuma:

  „Moszkva egyenlőre nem pánikol és ha jól értem, akkor a Rusal részvényei buktak egy nagyot, de közben az olaj és gázipar valamint a kohászati cégek részvényei meg emelkedtek.
  Akkor most ki bukott és ki járt baromi jól valójában? ”

  A szumma egyenleg dollárban bukás.

  Ha rubel gyengül, akkor a más részvények RUBELBEN erősödhetnek.
  Ideális esetben, addig, amíg a dollár ár meg nem egyezik a rubelgyengülés előtti szinttel.
  Tehát ha rubel gyengül 4%-ot, akkor a részvényár emelkedik 4%-ot és a részvényár dollárban ugyanott van.

  Viszont a Russal mind dollárban, mint rubelben 4%-nál többet esett, tehát jelen pillanatban bukó.

  Ha nem üzletelhetnek a céggel nyugati cégek a szankciók miatt és deviza adósságai vannak, akkor gondban lehet, mert nem tud az esetleges devizabevétel hiányában törleszteni.

  Az orosz állam kisegítheti, ezt meg is ígérték, de ez meg az Orosz államnak költség és a devizatartalék rovására mehet.

  Már korábban is írtam és nem akartátok elhinni.
  Egy kitartó szankcióval nagyon sok mindent el lehet érni.
  Néz meg Iránt, hogy örültek a feloldásnak, Nézd meg Észak-Koreát , hogy pitizik Kínánál, mióta a több hullámos ENSZ szankciók kezdenek hatni.
  Az Oroszokra ugyan ez a hatás.
  Most emeltek a téten. Ez nagy oligarcháknak is fáj, lobbizhatnak a
  a.) a Putyini politika megváltoztatásán
  b.) lobbizhatnak az orosz állam támogatásáért
  Ez az orosz államnak költség.
  A nyugatról kiszoruló termékeket megpróbálhatják eladni pl. Kínának, kérdés, hogy az eredeti nyugati árhoz képest milyen áron.

 55. 52.Montezuma:

  Trump nagyon akarja
  a.) lemosni magáról, hogy nem oroszbarát ( semlegesíteni az ellene folyó vizsgálatot)
  b.) megnyerni az idei időközi választásokat azzal, hogy keménységet mutat.

  Kína a legutóbbi hírek szerint engedékenyebb hangnemet ütött meg.
  Pár dolgot megígért határidő megjelölése nélkül.
  Meglátjuk mire lesz ez elég.

 56. Gáz mint érdek a Közel-keleten I.

  Hooppáá!

  Istenem, mindenhol csak a gazdasági érdeket keresd.

  „Amerikával megegyezésre törekszik, mert ebből sokkal nagyobb hasznot remélhet, mint egy kereskedelmi háborútól és egy gazdasági szövetségtől Oroszországgal. Az amerikaiak ugyanis ajánlatot tettek: ha Peking tőlük vásárol cseppfolyósított földgázt a következő évtizedekben, akkor a kereskedelmi háború megmarad a látványos gesztusok szintjén, de nem fog húsba vágni. Csakhogy Kínának van egy hosszútávú földgáz-szerződése Oroszországgal. Igaz, hogy ez még nincs véglegesítve, mert nem állapodtak meg sem az árban, sem pedig abban, hogy ki fizesse a vezetékek csillagászati költségeit. Peking még nem döntött az ügyben, de a kínaiak hosszú távon gondolkodnak. ”

  http://www.globoport.hu/200761/trump-politikaja-kozelebb-hozza-egymashoz-kinat-es-oroszorszagot/

  Csak nem ez a gázvezeték, amit az nyugati szankciók kezdetén és az olajár összeomlásakor gyorsan nyélbe ütöttek Kínával.
  Azóta is épül?
  És akkor sokak bizonygatták, hogy az oroszok így már nem szorulnak rá az EU-s exportra?

 57. Gáz mint érdek a Közel-keleten II.

  A sztory egy rész már korábban is előkerült mint a Szíria konfliktus egyik magyarázó tényezője. Kata-Irén versengés az EU gázpiacáért.
  De ezzel szép kerek egész a történet és az Orosz beavatkozás oka!

  „Goncsar felidézte Leonyid Ivasov, volt orosz tábornok nyilatkozatát, amit még 2016-ban adott egy orosz állami tévécsatornának a szíriai beavatkozásról. Ivasov akkor azt mondta, hogy óriási bevételkiesést jelentene Oroszországnak, ha Katar megépítené azt a gázvezetéket, amelyet Szaúd-Arábián, Jordánián és Szírián keresztül tervezett felállítani, és ami Törökországon keresztül érné el Európát.

  Katarnak óriási tartalékai vannak földgázból, de az európai piacra nem tud vele betörni, mert nincs összeköttetése, amin a gázt eljuttathatná oda. A cseppfolyósított gáz (LNG) drágább, mint a vezetékes, és így behajózva már nem versenyképes a katari áru az orosz vezetékes gázzal. Egy saját vezetékkel viszont már versenyezhetne Katar az oroszokkal Európában.”
  https://444.hu/2018/04/02/lehet-hogy-oroszorszag-osszes-haboruja-a-foldgazrol-szol

 58. Pzuj

  Rengeteget írtál, én viszonylag röviden reagálnék rá.

  Az oroszok által előre elkiabált gáztámadással kapcsolatos észrevételeddel két hiba van:
  1. Aszad erői állnak nyerésre abban a térségben is, mi a fenének vetne be vegyi fegyvert a győzelem küszöbén? Ritka nagy hülyék lennének.
  2. A sorozatos nyugati hazugságok után igen nehéz elhinni, hogy nem egy újabb false flag tanúi vagyunk.

  Szankciók Oroszország ellen:
  Már elnézést, de én nem azt írtam, hogy Oroszország mekkorát kaszált a legújabb szankciókon, hanem azt, hogy az évek óta tartó szankció cunami még mindig nem térdepeltette le Moszkvát (sem), ergo nem értem, ha az USA két nap/két hét alatt ki tudta volna végezni Putyin rendszerét, akkor mire vár öt éve?
  Azt állítom, hogy a Nyugat szankciói távolról sem oly hatékonyak, mint azt sokan propagálják. Azért nem fektették még ki Putyint, mert eddig nem bírták kifektetni, ennyire egyszerű.

  Mindenki örül annak, ha tud szabadon kereskedni, naná, hogy örült neki Irán és Észak-Korea is. Az persze egy cseppet se zavarjon, hogy Észak-Korea cirka 60 éve, Irán 30 éve van szakciózgatva, oszt még mindig nem bírtak összeomlani. Az ismét egy barokkos túlzás, hogy Phenjan pitizik Pekingnél, mivel 1. nem Kína rendelte el az Észak-Korea elleni szankciókat, 2. Kína hagyományos szövetségese Észak-Koreának és gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy ebben a relációban ki a bolha és ki az elefánt.

  Nos, hirtelen ennyit erről, ellenben vannak friss hírek Szíriával kapcsolatban:

  Köszönhetően a htka-n lévő néhány kollégának nagyjából egy órája már tudjuk, hogy 42 tankergép emelkedett a levegőbe:
  https://twitter.com/StratSentinel/status/983748424439943168/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fs9e.github.io%2Fiframe%2Ftwitter.min.html%23983748424439943168
  Közben nem hivatalos infók szerint Oroszország felkérte Iránt, hogy használhassák az egyik iráni légibázist, ahol állítólag már vannak is orosz bombázók.
  A Nyugat 150 harci repülőgép és 800 Tomahawk cirkálórakéta bevetését tervezi Szíria ellen.
  Az amerikaiak állítólag garantálják az orosz katonák biztonságát, ha nem lőnek le egyetlen Nyugati katonai eszközt sem.

  Pár gondolat Szíriával kapcsolatban:

  A Nyugat elrettentő katonai üzenetet akar küldeni Moszkvának és Pekingnek, mert a két keleti hatalom kezd az USA számára aggályossá válni. Putyin 2013-ban kijelentette, hogy az Új Világrend Szíriában dől majd el és nagyjából most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy valóban eldőlni látszik a kérdés. A Nyugat brutális katonai erővel akar demonstrálni és végérvényesen Moszkva és Peking tudtára akarja adni, hogy ki az úr a háznál, mert a szankciók nem működnek úgy, ahogy várták, Putyin hazai támogatottsága nagyon erős, a kínai elnök pedig örökös elnök lett otthon. A lényeg az, hogy Oroszországban és Kínában a hatalmi elit helyzete stabil, az USA-ban pedig távolról sem. Az orosz és a kínai társadalom az amerikai társadalomhoz képest nyugodtabb és stabilabb, ami Washington számára hátrányt jelent a globális szkanderezés közben.
  A nyugati katonai csapást rövidesen meg fogják indítani Szíria ellen, a folytatás erősen kérdéses, de meg fogjuk látni.

 59. „Az ismét egy barokkos túlzás, hogy Phenjan pitizik Pekingnél, mivel 1. nem Kína rendelte el az Észak-Korea elleni szankciókat, 2. Kína hagyományos szövetségese Észak-Koreának és gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy ebben a relációban ki a bolha és ki az elefánt.”

  Kína elvileg elfogadta az ENSZ szankciókat, többet is, elvileg aktiválta is, amit általánosságban Észak-Korea sérelmezett is.
  Vajon minek köszönthető a nagy kardcsörtetés után a nagy békevágy, hogy atommentes övezet legyen a Koreai-félsziget?
  Ok-oksági viszonylatban csak a szankciók vannak.

  A kínai-észak-Koreai viszony meg a ÉK önfejűség következtében eléggé lehűlt.
  Ezt próbálja ÉK felmelegíteni. Kínának se jó egy feszültséggóc a határán, amire hivatkozva pl. USA plusz haditechnikát telepít a térségbe. Közben azért az ÉK külügyminiszter meg az Oroszokhoz látogatott.

  Egy okot látok még a nagy békevágyra ( ami valljuk be azért kicsit gyanús) a szankciókon kívül. Pletykálják, hogy a nagy robbantgató föld alatti telepük beomlott, ergo amíg nem építik újjá, addig nincs nukleáris teszt.
  Pletykálnak emelkedő benzinárakról, meg gépkocsihasználat betiltásról is. (természetesen a pártkáderekéről van szó)

  A szankciónak nem az a lényege, hogy összeomoljon az ország, hanem az hogy bizonyos kérdésekben a véleménye megváltoztatására bírják.
  Lehet a szankciókkal együtt élni, de közben a Te lassan fejlösz, ha fejlődsz, a világ meg lehagy, ergo relatív gazdasági hátrányt okoz.
  Meg növekedhet a lakossági elégedetlenség szegényedhet a lakosság.
  Lásd rakétás Putyin beszéd első fele.

  „ergo nem értem, ha az USA két nap/két hét alatt ki tudta volna végezni Putyin rendszerét, akkor mire vár öt éve?”
  Ezt nem én vetettem fel. A szankció lassan ölő méreg.
  A gyorsasága személyre szabott, de hogy árt, az biztos.

  Szíria:
  USA azt üzente az oroszoknak, ha nem esik baja a gépeiknek, akkor nem lesz baja az oroszoknak sem.
  Szerintem az orosz bázist nem támadják majd, a szírek meg lesznek szórva.
  Ha már ennyi technika felvonult a hírek szerint, az blama lenne, ha nem használnák valamit.
  Izraeliek is ott lesznek, nekik ugye az Iráni támogatású brigádok rakétáival van baja.
  Azt hiszem ezek lesznek a fő célpontok.

 60. 64: Montezuma:
  Valamivel onnan el tudnak lőni Szíriában?
  Korábban volt egy rakéta akciójuk egész messziről való kilövéssel Szíriai célpont ellen.
  Esetleg figyelemelterelés, erőlekötés?

 61. Pzuj

  Kína (és Oroszország) tessék-lássék szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen, közben továbbra is támogatják, lásd a legutóbbi cirkuszt a tengeren hajókról átadott olajról stb.
  A Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló beszéd egyenlőre nem több, mint amikor a piaci kofák alkudoznak, de az üzlet még a Holdban sincs. Hogy beomlott-e a kísérleti föld alatti telepük ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, de legalább ennyire ok lehet akár a két Korea egyesítésének valós igénye, amit a két Koreán kívül Kína is erősen támogatna.
  A szankciókról és a két napról/hétről valóban nem Te írtál, de sajnos válasz nem érkezett Ir-től a kérdésemre, emiatt kénytelen voltam én beleszőni a választ a Te soraidra reagálva.

  A 66. hozzászólásodban feltett kérdést nem teljesen értem.
  Az volt a kérdés lényege, hogy orosz szárazföldi területről el tudnak-e lőni Szíriáig?

  Ha ez volt a kérdés, akkor a válasz egyértelmű igen, a Szíria esetében katonailag teljesen értelmetlen ICBM-eken kívül rendelkezésre állnak a KH-55 cirkálórakéták 2500 km és a KH-55SM cirkálórakéták 3000 km hatótávolsággal, ami azt jelenti, hogy orosz légtérből indítva is kényelmesen elérnek bármilyen célpontot Szíriában. Ezeken túl a Fekete-tengerről, a Földközi-tengerről valamint a Kaszpi-tengerről is indíthatóak a Kalibr cirkálórakéták, ezek hatótávolsága 1500 km. Ezeket hajókról és tengeralattjárókról is tudják indítani – a Fekete-tenger és a Kaszpi-tenger egy része orosz területnek számít.
  A 64. hozzászólásban feltett cikkben viszont nem Szíria a lényegi kérdés, hanem az, hogy az orosz szárazföldi erőknél olyan mozgósítások és csapatmozgások zajlanak, ami egy kiterjedt szárazföldi háború megvívása esetén indokolt, a legnagyobb mozgásokat Oroszország nyugati régióiban észlelték. A csapatmozgásokat és a haditengerészeti, valamint légi támaszpontokra parancsnoki rendszerek kitelepítését katonai illetékesek cáfolták, de ez sokat nem jelent, ettől még akár igaz is lehet.
  Olyan, mintha az oroszok a NATO katonai támadására készülnének, ennek viszont lehet köze konkrétan Szíriához.

  A szomorú helyzet az, hogy nagyon úgy fest, a világ sakk-matt előtt áll.

  A nagyhatalmak a jelen helyzetben már kényszerpályán mozognak és ez a következőt jelenti:

  Az USA most nem hátrálhat meg a Szíria elleni katonai akcióval, mert nagy csinnadrattával mindenhol telekürtölték vele a világot és egy behátrálással saját magukat tennék nevetségessé.
  Ha megtámadják Szíriát, akkor Oroszországnak katonailag lépnie kell, ellenkező esetben szedhetik a sátorfájukat és mehetnek haza, mert milyen katonai szövetséges az, aki tétlenül végig nézi, hogy a saját szövetségesét az orra előtt darabokra szedik, miközben a katonái és a technikája a helyszínen pihen.
  Úgy tűnik, hogy az USA agytrösztjei elérkezettnek látják az időt arra, hogy Putyint falhoz állítsák – a Szíria elleni nagyszabású támadással Oroszországot a saját pályáján akarják megalázni és ezzel a helyére tenni. Ha az orosz haderő tétlen marad, akkor nemcsak Szíriát bukja el, de bukja az iráni szövetségesét is, sőt, ennyi erővel visszaadhatja a Krímet Ukrajnának és Putyin le is mondhat. Ez nagy eséllyel Oroszország végső széthullásának kezdete is lenne.
  Ha Oroszország visszavág, akkor pedig a háborús héják elérték a céljukat és a NATO-t is belekeverve megindulhat a nagy háború Oroszország ellen.
  Azt még hozzá kell tennem, hogy a jelenlegi helyzetben az teljességgel elképzelhetetlen, hogy több száz cirkálórakéta és vadászbombázó bevetése esetén ne legyenek majd orosz áldozatok is Szíriában. Az USA nem tud garantálni semmiféle védelmet az oroszoknak (nem is akar valójában), Oroszország pedig előre deklarálta, ha veszélybe kerül orosz katonák élete, akkor visszavágnak.

  A harmadik világháború kirobbanásának elkerülésére két – igaz, az egyik nagyon rizikós – szkenáriót tudok elképzelni:
  1. Közel sem indít az USA nagy csapást, sokkal inkább showműsor lesz az egész, minimális, szinte jelképes szintű szír veszteségekkel megspékelve. (Erre volt már példa Trump részéről, amikor üres repterekre lövöldöztek el rakétákat ugyancsak egy állítólagos vegyi támadás ürügyén. Ezzel otthon be tudta fogni a bírálóinak a száját egy időre.) Ezzel persze az USA bizonyítja azt, hogy valójában már nem olyan erős, mint amennyire propagálja.

  2. Ha az USA komoly támadást indít, akkor Oroszország kemény ellencsapást mér szigorúan a támadó kötelékekre, azaz a szír légtérben lévő gépekre és a nyugati hadihajókra. Ezzel demonstrálni tudja, hogy kész a nagyszabású háborúra is, nincs arcvesztés, de még nem kötelező a NATO V. cikkelyt életbe léptetni. Ezzel az oroszok azt kockáztatják, hogy válaszképpen az USA csapást mér Oroszországra, de van esélyük arra is, hogy nem – bár lesz komoly hisztéria, de talán eljutnak gyorsan a tárgyalóasztalig a felek.

  A legrosszabb forgatókönyv az, ha az USA komoly katonai csapást mér Szíriára, Oroszország pedig behúzza a farkát és eloldalog. Ezzel csak azt az üzenetet küldené a Pentagonnak, hogy ő lehet a következő célpont, mert valójában nagyon gyenge.
  Ebben az esetben pedig valóban ő lesz a következő célpont és már nem lesz semmiféle valódi oka a Nyugat katonai stratégáinak arra, hogy leálljanak – azaz itt az idő Oroszország végleges legyőzésére.

  Nagyon úgy fest, hogy a szíriai erőpróba valóban eldönti a világ további sorsát így vagy úgy. Rövidesen okosabbak leszünk.

 62. Ne hagyjuk ki a szamitasbol Irant sem hiszen ha ujabb akar nyugati -izraeli legitamadas eri a sziriai tamaszpontjait akkor irani teruletrol raketakat indithat izraeli es talan nyugati celpontok ellen es persze a Hezbollah is okozhat problemat..persze ha az oroszok is engedik. A szir legvedelem is egyre jobban muzsikal csak letudtak szedni egy izraeli harci gepet ha az megy akkor nyugatit is letudnak loni es az oroszok meg mindig nem csinalnak semmit varhatnak arra amig oket eri tamadas vagy nem varnak meg a szireket felmorzsoljak a levegobol … es ott van meg jemeni polgarhaboru is ahol iraniak es szaudiak vivnak proxy haborut a helyi szovetsegeseik altal es bizony egyre tobb tamadas eri magat Szaud-Arabiat is..a voros vonalhoz kozeledunk.

 63. Az ENSZ képtelen ellátni a feladatát, diszfunkcionálissá vált:
  https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/04/11/nem-tamogattak-sem-az-amerikai-sem-az-orosz-javaslatot-az-ensz-ben

  Az európai légiforgalmi irányítók figyelmeztetést adtak ki:
  https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/04/11/eurocontrol-figyelmeztetes-a-varhato-sziriai-legicsapasok-miatt

  A francia hezitálás a tét nagyságát jelzi:
  http://www.ma.hu/kulfold/313670/Franciaorszag_napokon_belul_dont_az_esetleges_legicsapasokrol?place=srss

  Hajszálnyira egy világháború kirobbanásától:
  https://privatbankar.hu/makro/orosz-amerikai-katonai-osszecsapas-johet-orakon-belul-sziriaban-317654

  Zolkas a htka-ról – orosz lőgyakorlat kezdődik, lezárt tengeri terület Szíria partjainál
  https://s7.postimg.org/z34xhpq2z/Dad_SMGXX4_AA8_TKl.jpg

  68. tom
  Izrael és Irán belekeveredése a közvetlen harcokba csak kerekítési hiba lesz ahhoz képest, ha Oroszország és az USA rátenyerel a piros gombokra.
  Nem tudjuk, de alapvetően meghatározó lehet az, hogy valójában milyen paktum van Kína és Oroszország között megkötve. Ha Kína kész beállni katonailag is Moszkva mellé egy háborús helyzetben, akkor Putyinék és az orosz vezérkar sokkal bátrabban fog lépni adott esetben, mert a távol-keleti és csendes-óceáni régiót leköti Kína, így Oroszország szinte a teljes katonai erejével a nyugati (EU/NATO) és a dél-nyugati (Közel-Kelet) irányra koncentrálhat.
  Ha Kína nem ígért Moszkvának semmi konkrétumot, akkor Putyinéknak óvatosabban kell eljárniuk, de ez sem jelent garanciát arra, hogy nem következik be orosz-amerikai katonai összeütközés.
  Félő az is, hogy az amerikai neokonok rosszul mérték fel adott esetben Moszkva és az orosz vezérkar elszántságát és új sétálnak bele egy atomháborúba, hogy valójában ezt senki sem akarta.
  Rengeteg itt a kérdőjel, nagyon kevés a valós infó, de egy biztos: kritikus órák/napok előtt állunk.

 64. Külön köszönet Tibor bá’-nak, hogy egyszerre több cikket is tudok linkelni és nem akad fent a szűrőn – ez egyszerűsíti és gyorsítja a dolgot, ígérem, igyekszek felesleges vagy érdektelen dolgokat nem feldobni.

 65. 70: „ENSZ képtelen ellátni a feladatát, diszfunkcionálissá vált”

  Mert csak azzal foglalkozik, hogy migráncsokat telepítsen Magyarországra. Ezért hagyják elfajulni a dolgokat Szíriában, hogy minél többen meneküljenek majd hozzánk. 😉

  „kritikus órák/napok előtt állunk” Mint már oly sokszor…
  Eddig még mindig az a verzió jött be, hogy ‘nem eszik olyan forrón a kását…’ ha USA -Szu/Oroszország kerülhetett volna közvetlen katonai konfliktusba. Ha meghalnak oroszok egy elkövetkező USA légicsapásban, majd ki fog róluk derülni, hogy csak zsoldosok voltak, nem a Krasznaja Armija katonái…

 66. Monte: Itt gőzerővel, Biztpol fórum meg hanyagolva…!?! 😛 😉

 67. 72. Observer
  Tudom, mindig farkast kiáltunk. Reménykedj benne, hogy olyan ez, mint az esernyő – ha visszük, nem esik.

  73. Python
  Egyszerre két helyen nehéz ügy lenne és sok idő, ott is jeleztem és adtam linket ide. Szánom-bánom bűneimet, majd igyekszem jóvátenni. 😀

 68. 72: A szíriai orosz kontingens 3-4000 fő között mozog, a csúcs időszakban volt 5000 fő közelében. Csak a Truman anyahajó személyzete egymagában több, míg az amerikai tűzerő a felvonulás után 10-20x -a lesz az ott lévő orosznak. Ott Ivánék sokat nem tudnak tenni, max. némi más műveletek keretében kicsit megkavarják a szart a Közel-Keleten Irán bevonásával (mert az amerikai beavatkozás Iránnak is szól), meg ugye mozgósítanak a Nyugati Katonai Körzetben, mondván, hogy… NATO, USA, stb. de inkább arra van esély, hogy ha Trampli belendül Szíriában, akkor lerohanják Ukrajnának egy részét vagy az egész országot, esetleg a Baltikumnál lesznek még első körben nem katonai műveletek.
  Minden esetre egy ilyen szituációban elég egy apró hiba, és…, Trampli meg nem épp egy JFK, meg Putyin sem egy asztalcsapkodó komisszárelvtárs, aki azért tudott kompromisszumokat kötni, ha úgy diktálta az érdeke. De itt Trumpnak kell a háború, egyre nagyobb, eddig biztos szavazóbázisok hátrálnak ki mögüle, ott a pornós botrány, meg az orosz szál vizsgálata, na meg az új Héják az oldalán. A tegnapi bejelentéskor Bolton NBT ott ült mellette, és úgy vigyorgott, mint egy 16 éves aki először mártotta meg a cerkáját…!

 69. Az ENSZ BT nem indít vizsgálatot, de a „kemény válasz”, amit az amerikai elnök kilátásba helyezett a múlt hétvégi szíriai vegyifegyver-támadásra, még napirenden van. Elemzők szerint a tavaly áprilisi rakétatámadásnál komolyabb lépésre lehet számítani, mert Donald Trump lemondta dél-amerikai útját, és védelmi minisztere, James Mattis is otthon maradt. Az is katonai előkészületeket sejtet, hogy az Eurocontrol fokozott elővigyázatosságra inti a Földközi-tenger keleti medencéje fölött közlekedő járatokat mondván, hogy rakéta- és dróntámadás várható a következő 72 órában.

 70. 67, 70. Montezuma!
  Remek írás! Ehhez nem lehet már hozzátenni semmit sem! Okoskodásnak tűnne..
  Amit felvázoltál félelmetes, bár ezzel nagyon sokan tisztában vagyunk – lettünk – azt gondolom.
  A földi erőforrások döbbenetes megfogyatkozása , a népességrobbanás, és globális felmelegedés stb. miatt lehetetlen, hogy a nagyhatalmak ne akasszák össze az agaraikat előbb-utóbb, de borítékolni lehet azt is, hogy ennek nem lesz győztese, és az igazi vesztese az emberiség, vagy is mi leszünk!

 71. Sziria mellek hadszinter lesz mind az USA mind a Nato es az oroszok szamara. Viszont jol lehet tesztelni a fegyvereket mielott tenyleg beindul a hadigepezet.Ha ugy sikerul akkor talan meg el lehet kerulni a totalis haborut…Jo lenne ha Kina kozvetitene vagy befenyitene az USA -t hogy alljon le itt ennel a pontnal.Vagy pedig a koreai szovetsegese Kim kezdjen haboruval riogatni …most a beke legfontosabb.

 72. 75. Python
  Fiúk, ha Oroszország nekimegy Ukrajnának, az is világháborút jelent, nem pedig adok-kapok csere-bere alkut a Nyugattal.
  Attól tartok, hogy ott vagyunk tévedésben, hogy továbbra is a régi nóta szerinti nagyhatalmi alkudozásokban reménykedünk, miközben elfogytak az alkuképes pozíciók. A Nyugat és az USA elitje nem alkudozni akar, hanem egyszer s mindenkorra rendezni a sorokat. Oroszország nem akar háborút, de lassan nem marad más választása, mert a további behátrálás a jelenlegi orosz elit bukását és ezzel együtt, mint írtam, akár Oroszország területi felbomlásának a beindulását is jelentheti.
  Nagyon fontos ezt megérteni, mert, ha ez így igaz, akkor az annyit jelent, hogy a behátrálással nyert kérész életű béke Oroszország bukását hozza, ergo nincs tovább hova hátrálni és nincs ok arra, hogy a békét fenntartsák. Ha így is úgy is pusztulás jön, ki akar majd ingyen megdögleni? Putyin és Oroszország? Kizárt.
  Egy szíriai összecsapás végkimenetele egy szempontból teljesen lényegtelen, az orosz-NATO háború bár elkezdődhet Szíriában, de nem ott fog folytatódni és véget érni.
  Ha leradírozzák esetleg a kisszámú orosz erőket Szíriában, attól még az orosz hadsereg a teljes európai arcvonalon bevethető, az orosz stratégiai erők pedig az egész világon bárhová csapást tudnak mérni. A szíriai ütközet ebben az esetben a világháború első csatája lenne „csak”.

  78. Ada
  Sajnos így van.

 73. 79 tom
  Belegondoltatok már abba, hogy Kínának miért is lenne az akkora nagy probléma, ha az USA és Oroszország hazavágnák egymást? Ebben az esetben Kína a nevető harmadik, akik szemszögéből nézve az amerikaiak és az oroszok csak nyugati fehér bőrű barbárok.
  Bonyolult az ügy, kénytelenek leszünk kivárni a végét a dolognak, sokat már nem tehet itt senki, minden lap a valós döntéshozók kezében van.

 74. Para, para, para. Ez valami Magyar sajátosság, veszedelmes Soros, ENSZ, vérgőzös migránshordák, Chemtrail stb. Egymást spanoljátok bele ezekbe a túlfűtött teóriákba, és az se zavar titeket, hogy a riogatásaitok már vagy hússzor nem jöttek be. Akkor is voltak ellenvélemények, ők is le lettek hülyézve, de fordítva, rátok még nem ment a hülyézés, pedig nagyobb alapja lenne.

 75. 83. Ir
  Nyugodtan lehülyézhetsz minket és hidd el, nagyon fogunk örülni, ha igazad lesz.
  De már írtam az előbb: farkast kiáltunk.
  Ettől függetlenül nem értem, hogy miért szólsz le minket és ha nem tetszik amit itt olvasol, akkor minek olvasod? Emlékeim szerint én nem bántottalak Téged semmivel.
  Ráadásul a kérdésem Feléd továbbra is lóg a levegőben…khm…

 76. Egy kérdés a hozzáértőkhöz: ha Oroszország megindul Ukrajna felé, háborúba lép vele, megáll-e vajon az ukrán-magyar határnál? A konfliktus során Magyarország mint NATO tag nyilván Oroszország elleni hadviselő féllé válik. Hogy fog vajon OV egyensúlyozni ezen az atomnyi méretűre zsugorodott borotvapengén?

 77. 83: Elnézésed kérem, nem célzottan neked szólt. Az elemzéseid jók, és segítenek objektíven látni, de azok sem többek találgatásnál. Kövessük az eseményeket, beszéljünk róla, de ne vakítson el tudás illúziója.

 78. Teljesen szürreális, hamis bizonyítékok a háborús felvonulásra.
  Az US filmezési helyszínek Damaszkusz mellett nem léteznek.
  A helyi kórházakból az orvosok nem jeleztek gáztól betegedett személyeket.
  Duma városban ez szerint nem halt meg senki kémiai fegyverektől.
  A helyzet úgy néz ki h az angolok a 100km távolabbi Idlib megyében gyártották
  a hamis bizonyítékokat.
  Visszaeső hamis-zászló hamisítók.

  https://www.veteranstoday.com/2018/04/10/occupied-and-defeated-america-and-the-syrian-air-strike/

 79. 81. Montezuma

  „ha az USA és Oroszország hazavágnák egymást? Ebben az esetben Kína a nevető harmadik,”

  Ha az USA és Oroszország hazavágnák egymást nem hiszem hogy bárki is nevetne a végén…
  Először is nem valószínű, hogy elszigetelten megmaradna a két ország háborújának, minimum a NATO tagok és Japán belépnének… Innen meg dominószerűen mindenki megjelenne valamelyik oldalon

 80. Tőzsde nem foglalkozik a kavarással.
  Arany kis mértékbe emelkedik
  ezüst és cukor csökken.
  Füst eloszlik, a világvégét napoljuk el.

 81. Ugy tunik az oroszok megelegszenek az amerikai raketak lelovesevel..most meg a hajokat es a repulogepeket nem tekintik celpontnak azt rabizzak a szirekre.Vajon mit lepnek majd erre a nyugatiak.A politikusokban nem lehet bizni talan a katonak behuzzak a veszfeket .

 82. 84: „Hogy fog vajon OV egyensúlyozni”

  Nem kell neki egyensúlyozni. Bevethető hadseregünk nincs, az oroszok átmasíroznak rajtunk 24 órán belül. Ha viszont lesz ünneplés is sok-sok pálinkaivással, akkor két-három napig feltartjuk őket. 😀

 83. 84. Nostradamus
  Nem vagyunk hozzáértők, csak lelkes amatőrök. (Az egy más kérdés, hogy néhány papírral rendelkező hozzáértő/szakértő…, na mindegy, hagyjuk.)
  Ha kirobban egy átfogó orosz-ukrán háború, akkor – ha a NATO/EU semleges marad, azaz közvetlenül nem avatkozik be – Oroszország miért menne tovább?
  Az egy más kérdés, hogy egy orosz-ukrán háború nagy eséllyel Ukrajna teljes összeomlását és szétesését jelentené, ebben az esetben könnyen előfordulhatna az, hogy nem az oroszok nyomulnak tovább, hanem a lengyelek, magyarok és románok nyomulnak be ukrán területekre, elsősorban mindenki oda, ahol a saját nemzete is él. Ennek két oka lenne:
  1. pufferzóna létrehozása az orosz haderő és az EU között
  2. a saját nemzetiségek védelme a begőzölt ukrán nacionalistáktól
  Csendben jegyzem meg, hogy egy ilyen esetben Moszkva simán rábólintana a lengyel/magyar/román belépésre.

  85. Ir
  Semmi gond, természetesen elfogadom a bocsánatkérésedet. Ha figyelmesen olvastál korábban, akkor néhányan pont azt írták le, hogy nem vagyok hajlandó sokszor egyértelműen fogalmazni vagy állást foglalni. Azt is leírtam erre, hogy miért: mert én sem tudom a végső igazságokat és én is jobbára „hozott anyagból” illetve a saját agyamból dolgozom. Amiket leírok, azokat természetesen felvállalom, mint saját véleményt. Az egy más kérdés, hogy mennyire megalapozott a véleményem és még a megalapozott vélemény sem jelent tévedhetetlenséget. Ahhoz még elég „fiatal” vagyok, hogy érdekeljen a világ, de ahhoz már elég „öreg”, hogy az egómból vagy a tévedhetetlenségemből bőséggel lejjebb adjak. Persze nekem is megvan a saját világnézetem, de igyekszem objektíve nézni a dolgokat, már amennyire sikerül.

  87. lehettem volna valaki más
  Jó kis nickname! Persze, Kína sem egy elszigetelt terület a sajtbúra alatt, de egy főként orosz-amerikai adok-kapokból relatíve sokkal kisebb veszteségekkel jönne ki, mint a résztvevő felek. Az USA, Európa és Oroszország főként nyugati területei nagyon megsínylenék a dolgot, akár a lakosság döntő része ki is halna, de ez nem jelentené feltétlenül azt, hogy az egész bolygó kipusztulna (Tudom, erre most sokan felhorkannak!). Egy totál radioaktív romba dőlt USA/Európa/Oroszország mellett Kína simán a maradék világ ura lehetne. Persze ez is csak egy hipotetikus szkenárió, mint az összes többi „modell”, hogy a valóságban ez mennyire köszönne vissza, ki tudja?

 84. Ad orosz-ukrán háború
  Nemzetközi egyezmények alapján – és úgy unblock – semmilyen területszerzési háború nem engedélyezett és nem elfogadott. Erre klasszikus példa volt az eritreai-etióp háború, ahol semmilyen területet nem tarthatott meg Etiópia a háború végén. Ugyanez volt Saddam hibája Kuvait esetében, már mint, hogy megszállva tartotta.
  Oroszországnak eszeágában sincs lerohanni Ukrajnát, de ha bele is kergetnék – vajh mivel?! – egy ilyen hadműveletbe, nem szállná meg. Ennek gyakorlatilag semmi esélye, leszámítva, ha a „Donbaszban” az ukránok halomra ölnék az orosz lakosságot, amire szintén kicsi az esély.

  Ad szír válság
  A helyzet rendkívül súlyos és veszélyes. Külön köszönet Montezumának a precíz és pontos információkért; inkább lehet neki megköszönni btw.
  Azért veszedelmes, mert az oroszokat kicentizve akar az USA, Franciaország, Izrael és esetleg Nagy-Britannia csapást mérni légi, földi és hajófedélzeti „rakétákkal”, ami ha egy orosz életet is kiolt, könnyen elindítja a láncreakciót. Az oroszok világosan megmondták, hogy leszedik a „rakétákat”, de a kilövő platformokat is.
  Ha Szuhij Szu-34-es járőrözik a tengerparton Kh-35 hajóromboló rakétákkal, miközben a false flag vegyitámadás ürügyén közelednek amerikai haditengerészeti egységek, akkor én bevásárolok és készültségbe helyezem magamat.
  Érdemes arra figyelni, hogy az oroszoknál nem csak a hadsereg egységei kolbászolnak országszerte, hanem bizony az RVSN erők önjáró ICBM indítói is. A pozíció váltás sok jót nem jelent, ráadásul ezt most nem jelentették be, mint legutóbb és tagadják is, ámbár szép számmal jelennek meg képek.

  Montezuma minden bejegyzése szakmailag toppon van. Egy valamit fűznék hozzá, ideje lenne megérteni – nem feltétlenül az előttem szólóknak szól ez! -, hogy a két szuperhatalom – mert nukleáris értelemben az mind a kettő, sőt egyre erősebb az orosz fölény e téren – nem tud konvencionális háborúba keveredni. Nem lesz itten soha semmilyen kubáni páncélos csata, legfeljebb megindulnak az Abramsek és kapnak pr taktikai atomtöltetet, jó alacsonyra letekert hatóerővel, lévén az Abrams páncélzata pont felerősíti a sugárzást; apró ipari baki. A proxi háború pedig azt jelenti, hogy nem vesz benne részt egyszerre mindkét (!!!) fél, itt viszont jelen van, illetve lenne mindkét fél, s ezzel ez már nem proxi, illetve seperc alatt átmehet közvetlen konfliktusba, az pedig akár 48 órán belül atomba. Ahogy Monte írta, az oroszok nem tudnak már hová hátrálni, ráadásul évek óta „trenírozzák” már a lakosságot, ellenben az USA mint ha teljesen meghibbant volna, még a nukleáris triádja is nevetséges mára: a járőröző SSBN-ek száma és főleg az időtartamok sehol sincsenek… olyan ez, mint ha a szomszédot meg akarnám verni, de míg ő egész nap edz és egyre profibb küzdősportos, addig én heti 1 kilót hízok és lassan menni nem tudok, de azért átmegyek hozzá, s belé kötök. Én nem értem már, mit csinál az USA, s ezt őszintén bevallom, ugyanis teljesen logikátlan lépéseket tesz; nukleáris hadviselés szemponból!

  Én nem azt mondom, hogy most jön a gebasz, de ez pik-pak azzá fajulhat. Szíria kapcsán eddig mindig azt mondtam, higibébi, most azt mondom figyelni a híreket.

 85. 92. Jövőnk
  Köszönet a dicsérő szavakért, de őszintén sajnálom, hogy egy ilyen helyzetben kell „brillíroznom”. Jobban hozzá vagyok szokva a leszólásokhoz, így ha nem akartok zavarba hozni, akkor inkább ne dicsérjetek, semmivel sem vagyok okosabb és ügyesebb, mint az itteni legtöbb fórumozó.
  Maximum csak szebb. 😀

  Viccet félretéve – és innen megköszönve a htka-s exfórumozó társaimnak is – megosztanék három Twitter üzenetet, és néhány gondolatot is hozzá:

  „Not so fast: British PM wants more evidence before attacking Syria”
  https://twitter.com/TheArabSource/status/983950761330659328?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fs9e.github.io%2Fiframe%2Ftwitter.min.html%23983950761330659328

  Theresa May úgy tűnik, egy pillanatra behúzta a kéziféket. Ha az események kicsúsznak a kontroll alól, pont Nagy-Britannia szenvedné el az eddigi írott emberi történelem legnagyobb pusztulását fajlagosan. Gondolom nem kell részletezni, hogy az orosz atomütőerő mit hagyna meg a szigetországból… néhány tengerparti szikla kivételével. Oké, ment a xarkeverés Szkripal ügyében, de a fejük felett felrobbanó hidrogénbombák sokkal gázabbak, mint pár gramm Novicsok a kilincsen vagy hol.

  https://twitter.com/realDonaldTrump?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fs9e.github.io%2Fiframe%2Ftwitter.min.html%23984022625440747520
  Nos, itt a két utolsó üzenet igazán érdekes:

  „Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!”

  Azaz Oroszország készülj, jönnek a rakéták! – Trump

  „Our relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason for this. Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?”

  Fél órával később Trump már arról regél, hogy segíteni kellene az orosz gazdaságnak és talán be kellene fejezni a fegyverkezési versenyt.

  Innentől kezdve kell nagyon komolyan elgondolkodni: Trump körül mostanra szinte csak háborús héja tábornoki kar van, a civilek pedig szinte kivétel nélkül vallási fanatikusok Mike Pence-el az élen, aki miatt napi szinten van kötelező imakör a Fehér Házban.

  Megjegyzésként:
  „Trump Tillerson helyére Mike Pompeót, a CIA igazgatóját nevezte ki. Pompeo politikai kinevezett volt a CIA élén, előtte republikánus képviselő volt. Előző diplomáciai tapasztalatai nincsenek, katonai és nemzetbiztonsági tapasztalatai viszont vannak – West Pointban végzett tisztként tovább erősíti a katonai vonalat Trump nemzetbiztonsági és külpolitikai stábjában. Pompeo egy másik vonalat is erősít, a hitbuzgó evangéliumi protestánsokét: ő is rendszeres résztvevője a már-már fanatikusan vallásos Mike Pence fehér házi imakörének.”
  https://444.hu/2018/03/13/trump-dramai-pillanatot-valasztott-kulpolitikai-stabja-teljes-atrendezesere

  Tehát összegezve a fentieket talán nem túlzás kijelenteni, hogy az amerikai kormány irányítói olyan személyekből áll, akik vagy háború párti neokon vonalat képviselnek, vagy minimum vallási fundamentalisták. Ezeken túl Trump elnök képes fél óra alatt teljes skizoid vonásokat mutatni, már ami a Twitter bejegyzéseit illeti.
  Közben ma reggel óta Szíria felé tart egy repülőgép hordozócsoport is.

  https://defconwarningsystem.com/2018/04/10/defcon-warning-system-update-4-10-18/
  Jelen idő szerint DEFCON 4 szint van érvényben. Ez annyit jelent, hogy az amerikai nukleáris fegyverek (taktikai és stratégiai) per pillanat már azonnal bevethető állapotban vannak tartva.
  Ha rosszul tudom, akkor Jövőnk majd kijavít.

 86. Kicsit el voltam foglalva ma, ezért maradtam távol a vitától.
  Laci! Azért szabadítottam fel az URL limitálást, mert nekem is sok bajt okozott, de sajnos ezzel vissza lehet élni, mint ahogy már éltek is vissza. Reméljük nem lesz ilyen.

  Óriási készülődés van a Földközi tengeren, de nem kell beszarni, ez nem lesz az igazi. Miért? Mind a két fél tudja, hogy a „igazi” háborúban óriási előnye van annak. Illetve, annak van csak picurka esélye a túlélésre, aki elsőnek lő. Hol a meglepetés, ha csatahajók a maguk tengeri tempójában közelednek Szíria felé? Sehol. Ezek a csatahajók olyanok, mint a dróton ülő madarak, csak az nem találja el, aki vak, vagy annyira remeg a keze, hogy kiesik belőle a rummal teli pléhbögre. A deeszkalálódást nem tudom megjósolni, de lesz. Ha nem lesz, akkor valamelyik éjjel arra fogunk felébredni, hogy felkelt a Nap és besüt az ablakon. – Ez esetben bújjatok az ágy alá. Megéri. 😀

 87. A DEFCON szint 4-es, ami alulról a második szint, azaz normál állapotú. (5-4-3-2-1, kék-zöld-sárga-vörös-fehér/szürke). Nincs riasztás.

 88. Nagyjából egyetértek Tibor bá’ teljes hozzászólásával. Csak annyiban tér el a véleményem, hogy véletlenül bekövetkezhet egy olyan láncreakció, ami eszkalációt okoz. Reméljük nem fog.

  Tibor bá’ 🙂 Nem lesz éjszakai Nap. A csapásra orosz részről magyar idő szerint 8.00 +-1 óra szerint kerülne sor, az óraállítgatás miatt most gőzöm sincs mikor, lényeg, hogy DC hajnali 3.00-kor. Amerikai részről Moszkva hajnali 3.00-kor. Értelemszerűen válaszcsapások csúszva. 😉 de amúgy ebben is egyetértünk.

 89. 94. Üdv Tibor bá’!

  Köszönet a szívderítő szavakért! Miután egy kiváló alvó matracunk van a padlón, így igen nehéz lesz az ágy alá bújnom, de majd valahogy megpróbálom, ha szükségessé válik.

  Való igaz, hogy a meglepetés rég elillant, de szerintem nem is a meglepetés lett volna az amerikaiak célja, hanem az oroszok (és úgy általában a riválisok felé) a nyílt demonstráció és ebből eredően Oroszország megszégyenítése. Erre írtam azt korábban, hogy félő, a neokon stratégák nem jól mérték fel az orosz reakciókat és helyzetet, emiatt viszont nagyon komoly és nagyon kellemetlen meglepetés érheti az egész világot.
  Ha viszont elmarad az amerikai csapás, az ellenben az USA hitelét erodálja, mégpedig nem kicsit. Kíváncsi vagyok arra, hogyan másznak ki ebből a szituból a nagyok arcvesztés nélkül.
  Ami a mai napon igazán meglepő volt, az Theresa May hirtelen fékezése a témában, valószínűleg leesett a tantusz, hogy ebből valódi éles balhé is kerekedhet és Nagy-Britannia távolról sem rendelkezik olyan adottságokkal, mint az USA.

  95. Jövőnk
  Köszönet a DEFCON szintek pontosításáért!

 90. Mindenki most azon filózik, hogy mit fog lépni Oo., pedig ott van még Irán is és annak szövetségesei is. Nekik is lépni kell, mivel, ha Asszad bukik ők is elveszitik Sziria feletti uralmat– hezbollahnak befelegzett.
  Érdekes, hogy Irán(főképp az iráni nemzeti gárda) nem fenyegette meg a nyugatot.
  Ha az usa rakéta támadást indít szíria ellen, akkor azt elsősorban libanon és izrael területén keresztül fogja megtenni. Ebban az esetben irn megteheti, hogy utasítást ad a hezbollahnak, hogy támadja meg izraelt rakétákkal, így elérheti azt, hogy az amerikai rakéták egy részét „véletlenül” az izraeli légvédelem szedi le. A másik eset az lehet, hogy ő mér csapást az amerikai erőkre sziriában. Vagy lezárja a hormuzi szorost eetleg megtámadja SzA-t.

 91. 98. Üdv itt is vcsaba81!

  „Ha az usa rakéta támadást indít szíria ellen, akkor azt elsősorban libanon és izrael területén keresztül fogja megtenni. Ebban az esetben irn megteheti, hogy utasítást ad a hezbollahnak, hogy támadja meg izraelt rakétákkal, így elérheti azt, hogy az amerikai rakéták egy részét “véletlenül” az izraeli légvédelem szedi le.”

  Zseniális taktikai ötlet lehetne belőle, persze kérdés, hogy az izraeli légvédelem meg tudná-e különböztetni a Hezbollah rakétákat az amerikai robotrepülőgépektől.
  Irán esetleges egyoldalú katonai válaszlépése Izrael vagy az USA ellen ugyanakkor rendkívül veszélyes lehet, mert secperc alatt „átírják a forgatókönyvet”, ami ismét kiszámíthatatlan helyzetet teremtene. A Hormuzi-szoros lezárása vagy USA hadihajók megtámadása értelemszerűen azonnal egy Irán elleni háborúvá szélesedne, ami nem sokkal kisebb rizikó jelen helyzetben, mint egy közvetlen orosz-amerikai összetűzés.

 92. Két dolgot még hozzáteszek. Néztem a kőolaj árát, hirtelen 2% felett van a drágulás. brent 72, wtI 67 dolláron mozog
  A másik: Duma már 5-6 éve van ostrom alatt, ezalatt már több járvány is pusztíthatott volna a térségban, ha nem tisztítják rendesen az ivóvizet. És mi a legegyszerübb tisztitási módszer, természetesen a klór.

 93. Nem beszelunk roluk pedig ott van a tersegben Torokorszag is.A torok hadsereg szarazfoldon ellensulyozni tudna szir-irani -hezbollah csapatokat es teruleten allomasoznak nato erok is.Ezek potencialis celpontok is ha csak ok vesznek reszt egy tamadasban akkor is torok teruletet erne egy ellencsapas.Nato tagkent pedig automatikusan eletbe lepne az un V.cikkely es ez mar bizony minket is erintene.Ez is egy forgatokonyv lehet egy haborus forgatokonyv a sok kozul….

 94. 88 Xander
  Ez egy józan és értelmes hozzászólás.

  100 vcsaba81
  Ez is OK,
  Ehhez: A klórt harci gázként használták az 1. VH-ban,
  ugyanakkor fontos fertőtlenítőszer, így ott van szinte minden vízműnél, Mo-on is.
  (Adagolják a vízhez, gyengén van elzárva, egyébként őrizetlen.)
  Ezt persze az okos készülékek birtokosai nem tudják, így „megeszik” a propagandát.

 95. Putyin biztosan visszalő, ha Amerika szórakozik velük.
  Értelmét nem látom egy ilyen háborúnak (Krim közeli anyahajóikat vesztik az amcsik – talán van ott valami hulladékhajójuk?)
  Valószínűleg Szíria területén lehet egy háború, ami talán nem nukleáris lesz (nem mondtam vele sokat).
  És ez kiterjed majd a NATO szövetségeken keresztül sokfelé.
  Érzésem szerint háborúra felkészülni!
  Mellesleg: Qanon Trump „barátja” Cunamibombát pedzeget – gondolom a saját portájuk körül gondolta.
  A münsteri terrorcselekményekkor pedig említésre méltó rendszámú autók kerültek elő (666 a terrorista autójának rendszámában. majd a helyszínelőkében NY911 New Yorkra és szeptember 11-re utaló számok voltak a képeken)
  Ezekről kevesebb helyen írtak.

 96. RT
  „Amid Donald Trump’s bullish rhetoric, Defense Secretary Jim Mattis suggested that the US remains uncertain about the details of what exactly occurred in Douma on April 7, adding that no decision has been made to strike Syria. ”

  Fordítás: „Miközben Donald Trump fenyegetőzik az amerikai védelmi miniszter Jim Mattis azt állítja, hogy az USA bizonytalan annak meghatározásában, hogy pontosan mi is történt Douma-ban, április 7-én. Hozzátéve, hogy Szíria megtámadásával kapcsolatban még nem született döntés.”

  „Theresa May calls for ‘more evidence’ before military action in Syria ”

  Fordítása: „Theresa May (angol miniszterelnök asszony) további bizonyítékokat kér, mielőtt Szíria ellen katonai akciót indítanának.”

  Itt a megerősítés állításomra. Elindult a deeszkaláció.

 97. 106 – n/a:
  Döbbent!!! Diák korom óta tudom, hogy az arab számokat használjuk, mert a római számokkal szinte lehetetlen számolni. Legalább egy járókelőt mutattak volna, aki kiröhögi a kérdezőt.

 98. A legújabb elképzelés szerint a szíriai cirkusz egy csapda Trump számára. Ha nem csinál semmit, akkor az a baj, ha csinál valamit, akkor meg az lenne a baj. Tűnjön el!

 99. 108. Tibor bá’

  Igen, ez bennem is felmerült a napokban, hogy a szíriai balhé olyan helyzetbe sodorhatja Trumpot, ami akár bukásszagú is lehet neki. Egyébként elég érdekes az is, hogy vajon milyen motivációjú tanácsadói lehetnek, amikor sorra rúgja össze a port baráttal és ellenséggel tekintet nélkül mindenre.

  Véleményem szerint a szíriai ügy elsősorban nem Trump megbuktatásáról szól, de messze nem kizárt, hogy néhányan akár észbe is kaphattak ezzel kapcsolatban és komolyan rájátszhatnak a témára.

  Trump elég megosztó személyiség, a magam részéről egyenlőre tartózkodnék attól, hogy pálcát törjek felette, mivel nem látni bele a boszorkánykonyhájuk bugyraiba és innen nagyon nehéz, ha nem lehetetlen megítélni azt, hogy mit és miért csinál valójában, egyáltalán, mit képes tenni.

  Eszembe jutott az is, hogy mi történne, ha az USA hirdetné meg a saját amerikai peresztrojkáját és glasznosztyját. Márpedig valamit kezdeniük kellene, egyrészt az amerikai ipari szerkezethez és a gazdasághoz hozzá kellene nyúlni egy kicsit, másrészről tele a szekrény csontvázakkal, ami miatt lenne igény tiszta vizet önteni a pohárba – a Kennedy gyilkosságtól elkezdve Fort Knox valóságán át egészen 9/11-ig bezáróan. Félő, hogy ebbe bele sem mernek kezdeni, mert az USA is rövid időn belül a Szovjetunió sorsára jutna.

 100. 107: arab számok videó:
  Ne kajáljátok be ennyire ezt a videót. Ellenzék bukta a választást ezért rá egy napra kihoztak egy videót mekkora marha a nép…. Mindezt nem egy falun hanem egy 150ezres egyetemvárosban. 13 emberből 2-nek esett le hogy azt használjuk? Ez elég szar arány LENNE ha reprezentatív lenne. De egy libsi laptól mit vártok? Siránkozás vidék hülyézése mert elbukták. Nézzétek meg a többi videót amit felraktak…
  Pécsett diplomáztam, bár nagy város de tele van egyetemi karokkal és nagyon sokan ott is maradnak ,kizárt hogy 13 emberből 2-nek essen le. Esetleg a buszpályaudvarnál el tudnám képzelni (paraszelosztónak hívják egyébként Pécsett 🙂 ) de a Dzsáminál meg a sétáló utcában ahol a videót készítették nem ennyi a sötétség aránya…

 101. Trumpit a demokraták azzak kínozták,hogy az oroszok segítettek be a megválasztásába.
  Egy bizonyítási kényszerben van nahát nemis.
  Ez indokolhatja az idióta oroszellenes kardcsörtetéseit.
  Szíria az oroszok pályája volt
  akkor is, amikor Donaldka pellenkásan a csattogós lepkéjét tologatta.
  linken 6ok ami mind el is fogadható.
  https://www.zerohedge.com/news/2018-04-11/6-simple-reasons-why-trump-going-war-syria
  Amit nem értek, az a sokadik skizofrén megnyilvánulása.
  Városnyi hadihajókat küld a szír partokhoz,
  aztán MÁSNAP! közli az USA-Oroszország kapcsolat romlásnak
  szerinte nincs is oka, és együttműködést sürget.
  “Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?”
  https://uk.reuters.com/article/uk-usa-trump-russia-economy/trump-says-u-s-could-help-russian-economy-idUKKBN1HI1P6
  Aki ezt a palit érti, mit miért csinál…

 102. 110 freeetoaster

  A lelki békéd maradjon meg!
  Ez a valóság. Ilyen a világ.
  A klóros hírt „bekajálta” az egész világ. Majdnem kitört a VH is.
  Mi az a klór és mire használják? Erre senki sem gondolt.
  Tisztelet a kivételnek!

  A klór általános iskolai kémia tananyaga.
  A világ értelmi szintje ez alatt van.

 103. „Soha sem mondtam, hogy mikor fogjuk megtámadni Szíriát. Lehet, hogy nagyon hamar, vagy egyáltalán nem annyira hamar! Akárhogy is, az Egyesült Államok a kormányzásom alatt remek munkát végzett az ISIS eltávolításával a régióból. Hol van a „köszi, Amerikánk”?” – írta a Twitterén Donald Trump amerikai elnök egy nappal azután, hogy Szíria elleni katonai csapással fenyegetőzött, és azzal cukkolta Oroszországot, hogy készüljenek az „okos” amerikai rakéták érkezésére.
  https://444.hu/2018/04/12/donald-trump-vagy-hamarosan-vagy-egyaltalan-nem-hamarosan-tamadja-meg-sziriat

  Hát igen, ezen tényleg nehéz lesz így eligazodni. Nem kicsi problémának látom azt, hogy az Amerikai Egyesült Államok elnökének ennél egy kicsit megfontoltabbnak és higgadtabbnak kellene lennie, mégiscsak az USA első számú hivatalos közméltóságáról beszélünk. A Twitteren való üzengetés is jópofa dolog, de ebben a pozícióban és ilyen témákban ez egy kicsit méltatlan ahhoz, amit elvileg képvisel.
  Az ISIS eltávolítását a szír-iráni-iraki-orosz társaság végezte el, nem az USA, sőt…, rossz nyelvek szerint pont az USA-Izrael-Szaúd-Arábia trió hozta őket létre, ami híresztelés mellett egyébként seregnyi épkézláb érv van, ellene szinte semmi.
  Ha megnézzük Észak-Afrika és a Közel-Kelet állapotát (Líbiától Irakon át egészen Jemenig), akkor őszintén szólva nem vágom, hogy milyen „Köszi Amerika!” hiányzik Donaldnak. Hacsak nem pejoratív értette, mert akkor biztos, hogy igaza van és azóta is sokan emlegetik Amerikát a környéken.

  No mindegy, nekem egyébként szimpatikus pofa ez a Trump a maga nemében (nézzétek el ezt is nekem), de be kell vallanom, hogy a jelenlegi amerikai valóságot figyelve néha tényleg olyan érzése van az embernek, mintha a South Park vagy a Family Guy egyik epizódját nézné.

  Utóirat:
  Remélem, hogy Tibor bá’ nem harapja le ezért a fejemet, de a tisztesség úgy kívánja, hogy két fórumra felhívjam az itteni olvasóközönség figyelmét, ahol mind biztonságpolitikai/geopolitikai, mind konkrét haditechnikai témákban nagyon sok cikk, ismeretanyag és észrevétel gyűlt össze és gyűlik folyamatosan. Miután ezt a honlapot azokon a fórumokon is „reklámoztam” anno egy kicsit, így engedjétek meg, hogy akiket érdekel a biztonságpolitika/geopolitika és a haditechnika, azoknak a figyelmébe ajánljam a biztpol és a htka oldalát (Tibor bá’-nak is!).
  Tény, hogy én a htka-ról már régóta száműztem magam, mint fórumozó, de jó szívvel ajánlom azoknak, akiket mélyebben érdekel adott haditechnikai kérdés.
  Aki pedig töményen biztpol-ozni akar, azoknak a https://biztpol.hungarianforum.net/ oldalait ajánlom.
  Személy szerint én csak itt ezen a fórumon és a biztpol-on vagyok jelen.
  Még egyszer elnézést ezért a kitérőért, ha netán mégis elrúgtam ezzel a lasztit Tibor bá’-nál, akkor várom a büntim és azt, hogy mivel tehetem majd ezt jóvá!

 104. 113.
  Putyin szíriában is CSAK az oroszokkal foglalkozik.
  Nagy orosz létszámveszteség otthon a bukásáshoz is vezethet.
  A 40 pancir minimálisan elegendő az orosz állások és az élőerő védelmére,
  a legolcsóbb megoldás ami egyben hatékony is.
  Nagy hír lenne ha éjszakai képeken,vagy videón megmutatnák az új orosz lézert a célratartó tomahawkok ellen.
  S400 a cirkálórakéták, vagy drónok ellen
  teljesen értelmetlen.
  Az egy helyben lövöldöző anyahajókat bármivel leküldheti.
  A víz alól vagy akár a szárazföldről.
  Ez egy balett, a résztvevők nem mondanak semmit csak táncolnak.
  Az oroszok zavarni fogják a cirkálórakétákat, ami mégis célra tartana azt leszedik.
  Trumpnak esze ágában sincs az oroszokra célozni.
  A háborús héjjákat és Mc Káint akarja jóllakatni.
  Esetleg a judeák tippjére a Szíriában lévő iráni erőket veszi célba.
  Az már legyen az irániak baja.
  Ha lesz valami, az sajnos szír polgári áldozatokkal fog járni.

 105. 113. Ada

  Ha elindítanak több száz Tomahawk cirkálórakétát, akkor a Szíriában állomásozó orosz légvédelem ugyan le tud szedni belőlük párat, de több százat kizárt.

  A szíriai orosz kontingens mérete és kapacitása nem egy ekkora méretű rakétacsapás ellen van kiépítve, ráadásul katonai szempontból jobban járnak, ha nem a cirkálórakétákat kapkodják le, hanem kapásból elsüllyesztik azokat a hajókat vagy tengeralattjárókat, amelyek ezeket kilőtték. Kivételt képeznek azok a cirkálórakéták, amelyek esetleg pont a légvédelmi rendszerek állásait veszik célba, ebben az esetben egyértelmű, hogy először a közvetlen fenyegetést kell elhárítani, bár igen nehéz lehet az indikátort bámulva kitalálni, hogy a közeledő szivaroknak éppen mi a végső célpontjuk.

  A több száz robotrepülőgép egyidejű indítását persze úgy kell elképzelni, hogy úgynevezett szalvókat indítanak több hullámban, azaz a cirkálórakéták relatíve kis időablak eltéréssel kisebb csoportokban érkeznek. Csapásmérés szempontjából nagyon sokat érnek, hiszen ezek képesek a radarhorizont alatt, a meglévő és ismert tereptárgyak között manőverezve nagyon pontosan célba találni. Egyetlen hátrányuk a szubszonikus sebesség, azaz a Pantsir rendszerek ha képesek bemérni őket, akkor jó eséllyel le is tudják szedni, legalábbis amíg a Pantsir rakéta javadalmazása ki nem fogy.

  Az SZ-300 és SZ-400 rendszerek – bár kiválóan alkalmasak lehetnek ilyen cirkálórakéták leszedésére is – elsősorban a nagy értékű repülő platformokra lettek kitalálva, azaz a repülőgépekre. Egy cirkálórakétának az ára a töredéke sincs egy vadászbombázó, stratégiai bombázó vagy tankergépnek az árához, az élőerőről (pilótákról) nem is beszélve.
  Az általad hivatkozott cikknek abban igaza van, hogy az orosz bázist meg tudják vele védeni az oroszok, mivel nagy eséllyel az USA nem több száz cirkálórakétát tervezett kilőni ugyanarra az egy célpontra, ami ráadásul az oroszok légitámaszpontja. Pár darab (egy-két tucat) támadó Tomahawk ellen igen jó eséllyel vehetik fel a harcot.

  A Szíriába telepített kis méretű orosz katonai kontingens önmagában nem képvisel akkora katonai erőt, mint amit éppen most vonnak össze a Nyugati hatalmak a környéken, tehát, a Truman hordozócsoport beérkezésekor a térségben lévő amerikai katonai erőfölény a többszöröse lesz a szíriai orosz erőkének. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a szíriai kontingens valójában az egész orosz haderő szerves része és Oroszország sokkal közelebb van Szíriához, mint az USA. A Földközi-, Fekete- és Kaszpi-tengeren lévő orosz hadihajók és tengeralattjárók azért igen komoly légvédelemmel és cirkálórakéta kapacitással bírnak és bármikor bevethető az orosz haditengerészeti légierő illetve a stratégiai bombázóerők is, ami azért figyelemre méltó erőt jelent (66 db TU-160 és TU-95 valamint 100 db TU-22M3) igen komoly cirkálórakétás csapásmérő képességgel.

  Összességében az USA és szövetségesei képesek a szíriai orosz kontingenst első körben leradírozni, de erre reagálva Oroszország ugyancsak képes a Szíria körüli régióban (Izraeltől Szaúd-Arábiáig) komoly erejű válaszcsapást mérni szárazföldi és tengeri célpontokra az atomfegyverek bevetése nélkül is.

  Putyin valószínűleg nem túl boldog a jelenlegi helyzettől, de azt nem gondolnám, hogy túlzottan pánikba van esve, azért Putyinék kezében végső esetben igen komoly, globális léptékű csapásmérő erő van, amivel bárkit múltidőbe tudnak rakni. Az egy más kérdés, hogy minden esetben nyilván nem lehet egyből az atomfegyverekhez kapkodni.

 106. 116.
  Jaaaa!…Oksi!…Együnk egy jót inkább a válaszod után!…Be kell fizetnem a csekkjeimet!..

 107. 110: „Ellenzék bukta a választást ezért rá egy napra kihoztak egy videót mekkora marha a nép…. ”

  Könnyen ellenőrizhető tényekről felesleges saját elképzeléseket gyártani és osztani az észt, mert csak magadat járatod le. Az OK Pécs cikke ugyanis vasárnap 19:01-kor került fel:
  http://okpecs.hu/urnazaras-utan-uj-korszak-kezdodik-pecsen/
  És ha még a saját oldalukon meg is hamisíthatnák a publikálás időpontját, azt nehezebb lenne megoldani, hogy a youtube-on is vasárnapi feltöltési dátummal szerepeljen a videó…

  Persze az lehet, hogy összeválogatták a leghülyébbek válaszait, de máshogy nem lenne vicces. Viszont ha visszanézed a 2010-es „Egyetemistateszt” videókat, akkor láthatod, hogy felsőoktatási hallgatók is képesek alap dolgokra nagy baromságokat mondani…

 108. Szabad lenne rámutatnom, hogy még tartott itt a pánik, és az utolsó kenet felvétele, amikor közöltem, hogy le fog csendesedni. (lásd 94. alatt) A III. világháborút nem fogják napokkal előre bejelenteni. Arc vesztés? Ugyan már! Észak Korteához 3 anyahajót is küldött, majd azok tovább mentek Japán felé.

  freeetoaster!
  Szerintem inkább most te vagy a szar keverő. Néhány éve az ELTE kampuszban(!) kérdeztek meg fiatalokat, hogy mi van, ha a Holdon 1 méter magasságban eleresztek egy golyós tollat? többség azt válaszolta, hogy lebegni fog, illetve (főleg a csajok) elröhögték a választ. Azt senki se válaszolta, hogy 1/6 g-vel fog leesni.

  Montezuma:
  Mindenki oda megy, ahová akar. Nem vagyok érdekelt a létszám növelésében, mert senki egy fillért nem ad (beleértve a nem létező hirdetéseket is). Ezért nem nyalom a seggét a hülyéknek se. 😀

 109. 120. Tibor bá’
  Valóban igaz, előre jelezted a dolgot – maradjon is igazad!
  Nem akarok létszámot növelni és korteskedni sem, csak megtettem amit a „becsület” megkíván oszt ennyi.

 110. Hála az égnek, egyenlőre kaptunk egy kis haladékot a nagyhatalmaktól, de én még óva intenék mindenkit a pezsgőbontástól, még nem tört ki a világbéke.

  Trump elhalasztotta a döntést a Szíria elleni csapások megindításáról további egyeztetések szükségességére hivatkozva. Ugyanakkor Trump az egész világot okolta, hogy az USA ilyen helyzetbe került:
  https://youtu.be/JwUg-AMkICw

  Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az oroszországi Rosszija 24 tévéadó főműsoridőben a lakosságnak osztott tanácsokat arra vonatkozóan, hogy milyen élemiszereket/gyógyszereket kezdjenek felhalmozni:
  „A tévébemondó kitért arra is, hogy a nagy pánik nem Oroszországban, hanem az Egyesült államokban van, ott ugyanis már Donald Trump elnökké választása után megugrott a bombabiztos bunkerek eladásainak száma. Ez a hír egyébként igaz is.”
  https://444.hu/2018/04/12/az-orosz-allami-teve-mar-arra-ad-tanacsokat-mennyi-elelmiszert-erdemes-felhalmozni-ha-kitorne-haboru-az-egyesult-allamokkal

  Az alábbi grafikán a Szíria térségében lévő orosz hajók elleni cirkálórakéták és légvédelmi rendszerek hatótávolsága láthatóak (Kacsacsőr, htka):
  https://pbs.twimg.com/media/DamunW2W4AEexRv.jpg

  „Jelen pillanatban Oroszország fejlettebb haditechnikával rendelkezik, mint az Egyesült Államok hadserege – közölte, majd úgy folytatta: a konfliktus arról szól, hogy „ki lesz az úr” a Közel-Keleten, Amerika vissza akar térni a térségbe.”
  https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2018/04/12/spottle-szerint-belathatatlan-katasztrofahoz-vezethet-a-sziriai-konfliktus
  Georg Spöttle véleménye ráerősít Paul Craig Roberts korábbi írásaira is, de azt azért hozzá kell tenni kiegészítésképpen, hogy az orosz haderő nem általánosan rendelkezik fejlettebb haditechnikával, mint az USA, hanem egyes részterületeken előzte le a Nyugat haderőit.

  Az ismert információk alapján a stratégiai atomfegyverzeteken túl a hiperszonikus támadófegyverek és a légvédelmi rakétarendszerek azok, amiben az oroszok előbbre járnak, mint a riválisok. A minapi elemzésből kimaradt, hogy a Kindzsal hiperszonikus támadórakéta már hadrendben áll a Déli katonai körzetbe telepítve, így egy Szíria körül kibontakozó orosz-amerikai katonai összecsapás esetén a szub- és szuperszonikus cirkálórakétákon túl az oroszok hiperszonikus fegyvereket is be tudnak vetni a Földközi-tenger és Szíria térségében.

  További kérdőjel lehet, hogy a Kaszpi-tengeren keresztül gyakorlatilag bármit Iránba tudnak telepíteni, tehát nem zárható ki, hogy orosz bombázókon túl akár egyéb fegyverrendszerek is átkerülhetnek Iráni báziskora, ahonnan bevetésekre is indulhatnak.

  „A nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén részt vett James Mattis védelmi miniszter is, aki csütörtökön délelőtt a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán hangsúlyozta: bármilyen amerikai katonai csapás célja az, hogy megelőzze a szíriai háború oly’ mértékű „elszabadulását”, amelyben részt venne Oroszország, Irán, Törökország és mások is.” – James Mattis amerikai védelmi miniszter.
  https://privatbankar.hu/makro/kivar-amerika-megsem-bombazzak-porra-sziriat-317711
  Nos, ez a kijelentés is megér egy misét. Tehát az amerikai csapás célja csak az lehet, hogy megelőzze a Szíriai háború kiterjedését, amiben Oroszországtól Törökországig többen részt vennének.

  Na állj! B.szni akarunk a szüzességért? Oroszország és Törökország MÁR RÉSZT VESZ ebben a háborúban! Itt valami nagyon nem tiszta, komoly zavarokat látok a Fehér Ház és az amerikai kormány körül. Ha nem akarnak kiterjedő háborút, akkor talán húzzanak onnan haza a fenébe az amerikaiak.

  Az orosz védelmi minisztérium szerint május elejére érkezik a térségbe a Truman repülőgéphordozó vezette flotta, így addig nagy eséllyel folytatódik a tili-toli. Egyenlőre az Egyesült Államok behátrált, Trump 24-72 órás határideje már bőven lejárt és Amerika még mindig nem lépett semmi konkrétat.

  Nagyon úgy fest, hogy Oroszország nem blöffölt és valóban készen áll megütközni az Egyesült Államokkal, felvállalva akár a harmadik világháború kitörését is.

 111. Összecsapás készülődik az eurázsiai tengely és az angolszász térség között. Berlin bölcsen ki akar maradni ebből a vérzivatarból. Kína a jelek szerint szinte azonnal belesodródna a globális konfliktusba Tajvan lerohanásával.
  Az eurázsiai tengely és az angolszász térség évek óta forrongó kapcsolata a jelek szerint egy katarzis küszöbén áll. Ehhez elengedhetetlen kellékként vonulnak föl idegen-zászlós provokációk, a szembenálló felek médiájának hisztéria-keltése és a háborúba rohanó országok geopolitikai hűségesküi. Az amerikai elnök már vasárnap, a vegyifegyver-támadásról szóló első (dez)információk megjelenése után válaszlépést ígért, és hétfőn este tanácskozott is erről nemzetbiztonsági tanácsadójával, John Boltonnal, valamint katonai vezetőkkel. Információnk szerint az elnököt a katonai vezetők arról tájékoztatták, hogy ha az újabb közel-keleti csetepaté egy globális orosz-amerikai nukleáris ütésváltássá fajul, akkor az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság teljes területe (!) megsemmisül. De ezt nem kötik az utazó-közönség orrára.

  Ketyeg az orosz-amerikai háborús időzített bomba – már Kína is fenyegetőzik
  http://www.privatbankar.hu/makro/ketyeg-az-orosz-amerikai-haborus-idozitett-bomba-mar-kina-is-fenyegetozik-317725

  Naponta kell etetni a választót a népszerűséget fenntartó hírekkel!
  A kérdésre – Bekövetkezik-e az amerikai-orosz fegyveres összecsapás? – természetesen ma lehetetlen válaszolni. Csak azt tudjuk, hogy Oroszországnak ez biztosan nem érdeke. Az oroszok szeretnének végre húsz-harminc olyan évet, amikor nem ellenük irányuló hódító háború ellen kell készülniük, megelőző katonai műveletekkel is. Az utóbbi tíz évben ahhoz hasonlóan, egyre növekvő gyorsasággal építkeznek, mint amiről a Kínában járt utazók számolnak be. Ezt akarják folytatni a jövőben is. Ha pedig ez nem lehetséges, mert Oroszország megsemmisítésében gondolkodik a Nyugat – amint Napóleon és Hitlerpéldája is mutatja, nem először a történelemben – arra a helyzetre Vlagyimir Putyinnak ezt a kijelentését osztja a lakosság döntő része:
  „Az Orosz Föderáció elnökeként, abból kell kiindulnom: ha valaki el akarja pusztítani az országomat, akkor én csak úgy reagálhatok: minek nekünk olyan világ, amelyben nincs Oroszország?”
  A Kreml vezetése bizonyíthatóan nem kezdeményezője a ma létező fegyveres konfliktusoknak. A hivatalosságok és a közbeszédet alakító szakértők reagálásai csaknem kivétel nélkül azt a Putyini direktívát követik, amely szerint „Oroszország növekvő katonai erejével senkit nem fenyeget, de ha bárki nukleáris fegyvereket használna ellene és szövetségeseivel szemben, akkor azonnali válaszcsapásra kell számítania”. Trump magatartása viszont – az általam gyakran idézett Jakov Kedmi izraeli hírszerzési és katonai szakértő szerint – azt a kényszert tükrözi, hogy naponta kell etetnie sokkoló hírekkel, vagy akár azok cáfolataival a választóit, ha nem akarja, hogy csökkenjen a népszerűsége. Részben ugyanez vonatkozhat May és olykor Macron és Merkel indítékaira is – teszem hozzá én. Önmagáért a háborúért bizonyára ők sem ütnének meg érdes hangot, de a közvélemény-kutatási mérőszám nagy úr. No meg egyes multinacionális cégek – az energetikai óriásvállalatok, a hadiipari komplexumok, a mindenható globális bankok – nyomásának is nagyon nehéz ellenállni. És eközben persze, egy véletlen bármikor, bármilyen láncreakciót beindíthat.

  Sokkolja a világot Trump
  http://bekialtas.blog.hu/2018/04/13/sokkolja_a_vilagot_trump

 112. Pont mindezzel egyidoben -nem veletlenul-a lengyelek elkezdtek a Szmolenszknel lezuhant repulogepuk katasztrofajanak okat firtatni :es mit ad Isten robbanas tortent …vajon miert nem csodalkozom.Biztos ki fog derulni a napokban hogy az oroszok voltak.A lengyel politikusok mint Ferenc Ferdinand..Csakhogy ne maradjunk ki a bulibol mi -kelet -europaiak sem.Ilyen egy igazi barat.Ahogy a daIban van.Igazan meghato.Majd gondolok rajuk a latom nagy villanast meg a gombafelhot az utolso pohar bor ivasa kozben.

 113. Még nincs jóformán semmi konkrét információ, hogy pontosan mi történik illetve mi történt.
  A szír légvédelem állítólag leszedett jópár CM-et, néhány célba ért, de eddig áldozatokról sincs hír.
  Az oroszok tettek néhány szokásos elítélő nyilatkozatot, de nem avatkoztak be.
  Nem tiszta, hogy egyszeri akció volt vagy egy folyamatosan felpörgő eseménysor következik-e.
  A megindított csapás mindenesetre eddig nem tűnik túl komolynak, már ha szabad ilyet mondani, amikor valakit bombáznak, de ha összehasonlítjuk a 2003-as Irak és Bagdad elleni „Shock and awe” hadművelettel, akkor ez egyenlőre a bolhacsípés kategóriának látszik.
  Kénytelenek vagyunk várni pontosabb hírekre.

 114. A lengyel kormánygép, Szmolenszk régi, elavult műszeres leszállásra alkalmatlan repülőterét, kifejezetten rossz időjárásban közelítette meg. A gép pilótáinak nem volt ilyen időjárásra minősítésük. Kitérő reptérre akartak menni. A hadsereg egyik vezető tisztje bement a pilótafülkébe, és UTASÍTÁST ADOTT, ITT KELL MINDENKÉPPEN LESZÁLLNI. Nem akarták bevállalni a nagyfejűek, a kitérő repülőtérről való buszozást. A pilóták meg nem mertek ellenkezni.
  Ez a valódi történet:
  A ködben hamarabb letették a gépet, minthogy a beton alájuk tudott volna szaladni.
  Csak a pilótákat és a kisérő (kiszolgáló) személyzetet sajnálom.

  Úgy látszik a mostani újraértékelésből, hogy lengyel barátainknál a propaganda előbbre való mint a valóság.
  Oroszok , ukránok elleni gyűlöletük megalapozott egyébként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük