(2298) Nem-nem, az észak koreai rakétákat nem tudjuk lelőni

VIP. 251

 

Az esszé szerző Joe Cirincione a Ploughshares Alapítvány elnöke, a Nuclear Nightmares című könyv szerzője: A Föld biztonságba helyezése mielőtt túl késő lenne. Balra a szerző képe látható.

Legfőbb ideje annak, hogy a nemzet vezetői reálisan nyilatkozzanak a rakétaelhárításról. Ugyanis az egyszerű oka annak, hogy nem lőjük le az észak koreaiak tesztrakétáit, nem vagyunk rá képesek.

___________________________________________________________________________

A teljes fordítást E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek.

___________________________________________________________________________

A jelenlegi előfizetés a 52 db VIP fordítással lejár. A subscribe (előfizetés) nem változik, legalább 6000 Ft adomány a honlap költségeinek a fenntartására. A következő forduló szintén 52 fordításból áll (mert 52 hét van egy évben, bár a heti egy fordítást fenntartani nem lehet).  Aki újra előfizető kíván lenni az már átutalhat: OTP 11773030-00271383. Új előfizetők, vagy érdeklődők itt érhetnek el: evatibor#t-online.hu. Természetesen # helyett kukac. Átutalás után kérek egy E-mailt, elég rajta egy szó: átutalva. Ezzel nekem könnyebb az adminisztráció, és elkerüljük a késést. Új előfizetőknek elküldöm a VIP 251 és VIP 252 fordításokat is a következő 52 fordítástól függetlenül, vagyis 54 fordítást fognak kapni.

 

A következő VIP sorozat előfizetői “soron kívül” megkapják még az alábbi fordításokat is:

Város vagy Vidék

Élelmiszer tárolás

Víztisztítás (pocsolyából ivóvíz)

Tíz túlélési téma

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

80 gondolat erről: „(2298) Nem-nem, az észak koreai rakétákat nem tudjuk lelőni

  1. Csak a címsorhoz írom.
    WTC tornyok elleni támadáskor egyetlen felfegyverzett vadászgép sem volt a főváros Washington körzetében. Egy órai munka lett volna szükséges, felfegyverzett gép indításához.
    Az USA hadserege igazából nincs azonnali védekezésre alkalmas, harckész állapotban.
    Kicsi, sokkal gyengébb országoknak oda tudnak csapni, ha jó előre rákészülnek.
    Viszont az alapfeladat, az USA területének hatékony védelme, hát…. nem arra van kihegyezve a rendszer, nagyon finoman fogalmazva.

  2. 1 lég kétséges bogozy

    Ha jól értem, itt nem USA védelmi képességéről van szó.
    Effajta rakéta kilövésekkel szemben más államok is eléggé védtelenek.
    Az eredeti forrás
    http://www.defense.com/ideas/2017/09/we-cannot-shoot-down-north-koreas-missiles/141070/
    ezt jól taglalja.
    Hatásos védekezés a kilövőállások elpusztítása lenne.

    Egyre izgalmasabb:
    http://nypost.com/2017/09/21/kim-jong-un-calls-trump-deranged-says-he-will-pay-dearly-for-threats/?utm_source=maropost&utm_medium=email&utm_campaign=news_alert&utm_content=20170921&mpweb=755-4576490-719172993

    (Nem vagyok VIP tag, így ebbe nem megyek bele jobban)

  3. 1:
    Pedig felfegyverezhették volna, mert jó előre tudtak a robbantásról

  4. Egy hirtelen támadásra vagy egy megtévesztő berepülésre egyetlen ország sincs felkészülve annyira, mint azt a legtöbben hiszik vagy mint azt a lakosság elvárná. Legjobb példa erre a 87-ben leszállt kisrepülő esete a Vörös téren javában a hidegháborúban még, amihez persze óriási szerencse kellett, de mégis sikerült neki.

  5. Szerintem a Pentagon kifejezetten örül, ha bekapnak egy-egy támadást bárki részéről. Akkor „teljes joggal” mehetnek letiporni az adott országot. Eszük ágában sincs megvédeni magukat, egy elhárított támadás nem olyan jó alap a bosszúra.

  6. 5 Ábel
    „Szerintem a Pentagon kifejezetten örül, ha bekapnak egy-egy támadást bárki részéről.”
    Szerintem pedig kifejezetten erre játszik.
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=22256
    USA segíti Koreát a rakétában, talán másban is, az pedig cselekszik és BUMM.
    Az atomháború elhárítása Kína vagy Oroszország kezében van. Nekik kellene Koreát „megfogni”.

  7. A rakétaelhárításról esik csak szó.Miközben sokkal fontosabb dolog is lenne elsőként,amit nem lehet kivédeni,méghozzá az a földrengés..Észak -Korea robbant,és olyan mintha szőnyeget rázna. A törésvonalak mentén megrázza az azért a földet..Szerintem a Mexikói földrengés is ezért volt,és várok egy Kaliforniait is.És ezek nem kis földrengések.

  8. A két elnök közötti verbális fenyegetés kezd olyan alacsony szinvonalra süllyedni, hogy egy akármilyen átlagember döbbenten kérdezi magát:
    EZ a legnagyobb világhatalom elnöke, aki igy beszél???????????????????ez ő?????
    Szándékosan meg sem emlitem a másik figurát, ő oly apróka, hogy neki, majdhogynem, hasonlatosan egy kisgyermekhez, neki szabad!
    De istenem, egy AMERIKAI elnöktől az ember nem várná el egy részeg fuvaros nivóját!!
    És tessék, ezt az embert ültette a háttérhatalom Amerika és a világ trónjára.
    Megérdemeljül!!!!!!!!!

  9. 8 balint

    „De istenem, egy AMERIKAI elnöktől az ember nem várná el egy részeg fuvaros nivóját!!”
    Ne ítéljünk elhamarkodottan!
    Valszeg nem mondhat mást, mert ez a nyilvánvaló igazság.

    Támadás kivédéséhez Koreát el kell törölni.

    A rakétákat lelőni nem(igazán) lehet. Ezt tudjuk a fau-kettő rakéták óta, kb. 80 éve, így a poszt címében lévő állítás nem új.
    Akkor is a kilövőállások elpusztításában gondolkodtak, de erre a másik fél kitalálta a mozgó kilövőállásokat.
    Láttuk a képeken és videókon, hogy a rakétákat nagy méretű járművek szállítják.
    Nem azért, hogy közelebb vigyék a célhoz!
    Ezek a járművek mozoghatnak az ország területén, vagyis az egész ország elpusztításával lehet csak ezeket megsemmisíteni.
    Mennyi rombolóerő kell ehhez? Ezt is próbálták már.
    Sík területen, Hirosima és hegyekben, Nagaszaki.
    Sok, nagyon sok erő kell(ene) Korea ellen, figyelembe véve az ország földrajzát.

    Egyik elnök sem mondott sokat.

    De akkor ott a 6-os pontban a link.
    ??

  10. 8 – Bálint:
    A 324 millió amerikaiból legalább 300 millió olyan primitív, mint egy részeg fuvaros. Mit vársz ezektől, kit válasszanak meg?

  11. 9.Tibor bá
    …” Mit vársz ezektől, kit válasszanak meg?”
    EZ az alak volt feltálava a választási komédia rendezői által.
    Netán Clintonné jobb lett volna?
    Vagy az a szőkeség néhány esztendeje, ha nem tévedek, Obama ellenjelöltje, Sarah Pellin, aki nem tudta szegényke, hogy Németország nem határos Afganisztánnal?!
    Esetleg nem csak hogy az amerikaiak hülyék, hanem azok csinálnak hülyét belőlük, akik az ilyen alakokat egyáltalán a választásokon inditják!
    Ahogy elnézem, Kennedy óta Amerikának IGAZI elnöke nem volt.
    Úgy is néz ki ez a hatalmas, jobbsorsra érdemes ország.

  12. 10 – Bálint:
    Az előválasztásokon Trump mellett indult vagy 10 másik jelölt is. A republikánus szavazóknak Trump kellett. Ahogy a magyar szavazó tömegeknek Orbán kell. Látod a németeknek pedig Merkel asszony kell, aki úgy csábítgatta a muszlimokat, hogy bármennyi jöhet. Hát ment. Ezen nincs mit szépíteni. A tömegek hülyék.

  13. 12: „A tömegek hülyék”

    Az alapelvvel nem vitatkoznék, de azért 33%-ot nem nevezném ebben az értelemben „tömegnek”. / Ez kevesebb, mint amivel Orbán nyert (44%) 2014-ben…/ Sőt, a közhangulatot érzékelve a szocdemek (spd) is szépen kihátrálnak az eddigi koalícióból. Migráns-ügyben már a választás előtt fordulat kezdődött, ez még erősebben fog folytatódni. /Orbán nagy bánatára, mert kifogják a szelet a vitorlájából./ És nem utolsó sorban, Schulz-nál még Merkel is jobb…

  14. 11.Tibor bá
    …”. Ezen nincs mit szépíteni. A tömegek hülyék.”
    Ennyire???
    Hogynan és mitől , azaz mivel lehet milliós tömegeket ennyire elhülyiteni??

  15. 14 – Bálint:
    A folyamatos jóléttel. Az életben maradásért már jó néhány évtizede nem kell küzdeni. 80 évvel ezelőtt a nagybátyáim hajnalban kimentek taligával, ásóval a piactérre és arra vártak, hogy valaki elvigye őket egy napra dolgozni 50 fillérrét. Nyers uborkát ebédeltek, vagy útszéli fáról szilvát. Pontosan tudták, mi újság.

  16. Nincs új a nap alatt…:

    Miért nem kísérelték meg a rakéta lelövését Japán „agyonreklámozott” elfogórakétáival? Az egyik lehetséges válasz szerint talán azért, mert ez a feladat meghaladta azok képességét.
    Lényegében egy lövedéket kellett volna lelőni egy másikkal, azonban a HS–12 rakétát annak sebessége és gyorsan elért magassága valószínűleg a japán és amerikai hajókra telepített a SM–3 (Standard Missile–3) típusú elfogórakéták hatótávolságán kívül helyezte.

    A Hokkaidoi Chitose légibázison telepített Patriot PAC3 számára a ballisztikus rakéta valószínűleg elérhetetlen lett volna annak sebességi és a magassági paraméteri miatt. Ahogy azt nemrégiben Kingston Reif az Arms Controll Asssosiation igazgatója nyilatkozta a The National Interest-nek: „Nem vagyunk képesek nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta (IRBM – Intermediate-range ballistic missile, 3500-5500 km hatótávolság), közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta (MRBM – Medium-range ballistic missile, 1000-3500 km hatótávolság), vagy kis hatótávolságú ballisztikus rakéta (SRBM – Short-range ballistic missile 1000 km alatti hatótávolság) elleni megsemmisítő tevékenységre azok gyorsítási szakaszában, mivel az túlmutat az SM–3 elfogó rakéta lehetőségein.

    „A ballisztikus rakéták repülésének középső fázisán (Midcourse Phase) történő megsemmisítési lehetősége, függ annak a röppályától, az előjelzés idejétől és attól, hogy hol és mennyi rakétavédelmi képességű rendszer áll rendelkezésre az adott térségben.” Nem is beszélve a cél elvétésének a nyilvánosságra gyakorolt kedvezőtlen hatásáról, ami sokkal rosszabb mint egy újabb észak-koreai rakéta átrepülés.
    http://raketaezred.hu/index.php/hirek/szakmai-hirek/1055-a-raketavedelem-hatekonysaganak-megitelese-a-tet

  17. 17:
    Amit belinkeltél az két hetes. Közben már vége a háborúnak és készülnek a IV. világháborúra. 😀 A harmadikat sikerült átaludnod. 😀

  18. 19 – Gyarmathy:
    Már a vízcsapból is ez folyik. Szeretnék hallani valami független, és egyéni okfejtést. Mert ebben semmi új nincs. Trump még mindig csak fenyeget, fenyeget. Még mindig nem jött rá arra, amit hónapokkal ezelőtt megírtam. Game over! Már csak észre kell venni a világ legjobb katonai szakembereinek a sok sok csillaggal a vállukon.

  19. (Idézet a BIZTPOL fórumról, Dél-, Kelet- és Délkelet-Ázsia topik, no.306)

    https://youtu.be/seGBjNhQ8wg

    „Előre bocsátom, hogy elismerem és sokra tartom Nógrádi Györgyöt, de ebben az interjúban szinte semmivel sem tudok egyet érteni, amit mond. Mindig elmondja, hogy ő „csak” egy egyetemi tanár, ezért sokkal több mindent kimondhat, mint egy politikus – ezen felbuzdulva én még egyetemi tanár sem vagyok, ergo mint egy senki, még többet kimondhatok!

    1. A szakértők többségével értek egyet, nem hiszek egy Észak-Korea elleni háború kirobbantásában.
    2. Észak-Korea ügyében az USA handabandázik de nem mer támadni, mert képtelen garantálni Szöul, Tokió vagy a térségbeli amerikai támaszpontok védelmét egy észak-koreai nukleáris ellencsapás esetén.
    Továbbá az USA nem áll készen egy Kína elleni háborúra sem, bár tudjuk, az amerikai flotta „készen áll egy Kína elleni atomtámadásra”. Hozzáteszem, ennyi erővel Kína és Oroszország is pont készen áll egy USA elleni atomtámadásra.
    3. Kínának, Japánnak és Dél-Koreának pont annyira hiányzik egy háború kirobbantása Észak-Korea ellen, mint üveges tótnak a hanyatt esés és messze nem csak az északi atomfegyverek miatt.
    4. Kínának tökéletesen megfelel egy atomhatalom Észak-Korea, amely csípőből sakkban tartja Japánt.
    5. Az USA-nak is tökéletesen megfelel az Észak-Korea jelentette fenyegetés, mert ellenkező esetben gyakorlatilag „nem lenne oka” a dél-kelet ázsiai katonai jelenlét fenntartására és pláne a fokozására.
    6. Észak-Korea nem fog támadni, mert Phenjannak tökéletesen megfelel, ha nem dobnak rá atombombát az amerikaiak.

    A helyzetben az egyetlen csapda az, hogy az USA-nak – bár a jelenlegi Észak-Korea léte maga a geopolitikai főnyeremény – de előbb-utóbb le kell ülnie tárgyalni Észak-Koreával, ami semmi egyebet nem fog jelenteni, mint nyílt színi beismerését annak, hogy az Egyesült Államok valójában tehetetlen és gyenge ahhoz, hogy képes legyen pusztán erőből megoldani a koreai kérdést – ergo a tárgyalás Phenjannal az amerikai katonai szuperhatalmi státusz hitelvesztését fogja jelenteni a világ szemében.

    Az egyetlen nagyhatalom, amelynek – stratégiai okok miatt – jó lehet a béke és jó lehet a háború is a térségben, az egyedül Oroszország – főleg, ha ő kimarad a buliból, az összes többi meg nem.”

  20. Elnézést, hogy magamtól idézek, de jobb bemásolni ide amit írtam, semmint egy linket adni és kész.
    Akit érdekel az ottani diskurzus, az alábbi linken elérhető és természetesen ott is közre van adva Antalffy Tibor bá’ oldalának a linkje – ez volt a kölcsönös reklám helye! 😀
    https://biztpol.hungarianforum.net/t39p300-biztpol-del-kelet-es-delkelet-azsia

    (UI: Ez a két legjobb oldal/fórum létezik a témában.)

  21. (Idézet a BIZTPOL fórumról, Dél-, Kelet- és Délkelet-Ázsia topik, no.310)

    „Szeptember 3.-án feltettem egy hozzászólást ebben a topikban (BIZTPOL No.171), ami nem aratott sikert – ez persze nem baj – viszont érdemi észrevétel sem jött ezzel kapcsolatban.

    Azért hívom fel a figyelmet erre a korábbi hsz-re, mert a leírt gondolatokat a mai napig érvényesnek érzem.
    Észak-Korea elleni amerikai támadásban nem hiszek továbbra sem, de ez nem jelenti azt, hogy nem tévedhetek. ÉK nem fog támadni elsőként, így ezt az opciót eleve kizárnám – ha mégis ÉK támad először élesben, akkor meg nincs miről beszélni, mert ebben az esetben Kim egy kamikaze akció mellett döntött és pusztul minden a környéken.
    Ebből a szempontból már reálisabbnak látszik egy USA támadás megindítása, így játszunk el a gondolattal, ami szerint az USA nem vár tovább és nekimegy Phenjannak:

    Sok értelme nincs finomkodni, mert egy kvázi jelképes amerikai csapás is teljes erejű észak-koreai választ válthat ki, aminek a levét első körben Japán és Dél-Korea ihatja meg. Egy erőteljes északi válaszra érkező még erőteljesebb amerikai katonai akció sem lenne védhető azzal, hogy ÉK kezdte a balhét, mert teljesen nyilvánvaló lenne, hogy ÉK csak válaszolt.

    Ergo ha az USA indít támadást, akkor annak egyből és elsőre megrendítő erővel kellene bírnia – a „Shock and Awe” elv Észak-Korea esetében pár tucat Tomahawk képében édeskevés lenne, sem sokk, sem félelem nem jönne, mert ezek sárgák, mégpedig az egyik legdurvább fajtából. Ami az araboknál hellyel-közzel működik/bejön, az jelen esetben totál hatástalan lenne.

    Tehát egy Amerika által indított háború esetén Észak-Korea esetében nem egy kétes értékű show-műsort kellene produkálni, hanem egy olyan és akkora csapást, ami kapásból padlóra küldi Kim királyságát.
    Ez hagyományos és precíziós eszközökkel per pillanat kivitelezhetetlen, az USA-nak egyszerűen nincs annyi repülője, bombája és cirkálórakétája összesen, hogy képes legyen egy rövid időintervallumon belül több ezer célpont szinte egyidejű kiiktatására úgy, hogy közben ÉK képtelen legyen visszavágni minimum Tokiónak és/vagy Szöulnak.
    Innentől kezdve csak tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott támadás jöhet szóba és ebben az esetben sem egy-két darabban kellene gondolkodni, hanem több tucat taktikai atomtöltetről van csak értelme beszélni – enélkül valós és hatékony katonai eredmény nem érhető el ÉK ellen.

    A kockázatok óriásiak:
    1. Ha egy drasztikus megelőző nukleáris csapással nem sikerül ÉK minden csapásmérő eszközét likvidálni, akkor atomcsapás is lehet a válasz például Tokióra és a dél-koreai amerikai támaszpontokra. Sokkal rosszabb a helyzet, ha netán ÉK már rendelkezik egy-két darab atomtöltettel is felszerelt és bevethető SLBM-el, mert adott esetben akár az USA nyugati partvidékén lévő városokra is csapást mérhet a Csendes-óceánról. Miután ezeket a rakétákat már bemutatták és volt egy rövid kísérleti indítás is víz alól, így nem zárható ki az, hogy ÉK egy háború esetén megpróbálja ezeket is bevetni – így az sem zárható ki, hogy akár „sikerrel” is járhat. Még akkor sem, ha erre az esély minimális.
    2. Több tucat amerikai atomtöltet bevetése a Koreai-félszigeten hatalmas káoszt és felháborodást váltana ki nemcsak Kína és Oroszország, de Japán és Dél-Korea részéről is, a sugárszennyezésben érintett területek lakosságának pusztulásáról nem is beszélve. Túl közel van Szöul, Tokió és Peking. Egy ilyen lépés alapjaiban robbanthatja fel az USA dél-kelet ázsiai szövetségesi rendszerét, ami tovább katalizálná az amerikai katonai hegemónia visszaszorulását globális léptékben.
    3. Kína válaszút elé érkezik, mert ha az USA megelőző atomtámadást indít Phenjan ellen, akkor Kínának döntenie kell: csendben behúzódik a csigaházába vagy belép a háborúba az Egyesült Államok ellen és máris elérkeztünk a harmadik világégés kirobbanásához.
    4. Az USA – a történelemben másodszorra – nukleáris precedenst teremt és elsőként vet be atomfegyvert. Vajon Kína, Oroszország, Izrael vagy Pakisztán a támadás másnapjától kezdve mikor dönt úgy, hogy ő is így rendezi egy-két vitás kérdését? Ha Oroszország ezek után bevet pár tucat taktikai atomfegyvert a Közel-Keleten vagy Közép-Ázsiában (esetleg Ukrajnában), ki mer majd szembe szállni velük kockáztatva egy masszív orosz atomcsapást?

    Összességében továbbra is azt gondolom, hogy nem lesz háború a Koreai-félszigeten, még akkor sem, ha a politikusok, valamint a média és a közösségi média felületeti ezt is sugallják. Egy ÉK elleni háború olyan láncreakciókat indíthatna be, ami alatt legrosszabb esetben az egész jelenlegi emberi civilizáció alatta maradhatna.
    Van ilyen szándék és vannak a világ vezető erői között olyanok, akiknek pont ez lenne a célja, ez nem vitás. A miérteket most hagyjuk, az lényegtelen, ami viszont lényeges az az, hogy a valódi döntéshozók között kik vannak többen: a racionális reálpolitikusok és stratégák vagy az elborult elméjű fundamentalista vallási guruk, akik mindenféle írásokra és tanokra hivatkozva egy kifacsart ideológia mentén lépkednek.”

  22. Ui: Senkit sem akarok magamra haragítani, de a téma érdekes és fontos, a közreadott „saját idézetek”-et pedig azért hoztam át ide is, hogy ezen a fórumon is lehessen megvitatni a dolgokat illetve a véleményemet – ami egyébként ebben a témában szinte teljesen egybe esik Tibor bá’ véleményével.

  23. A legbékésebb megoldás a Kim család eltávolítása a hatalomból. Az meg lényegében Kínán múlik. Valószínűleg már modellezik is az alternatívákat. Ki fog derülni, hogy Kim Dzsong Un a nép ellensége, mert egy malomtulajdonos kuláknő a szeretője. Be is vallja majd… 😉

  24. 24:
    Hónapokkal ezelőtt megírtam a véleményemet, hogy a „game is over”. Az új világrend beköszöntött, csak ennek a megszokásához Washingtonnak kell néhány hónap. Onnan nézve a helyzet kurva szar, ahogy rámutattál, hatalmas presztízs vesztesség. Persze, hogy nem lesz atomháború. szerintem Amerika azt fogja megjátszani (mert mást nem tehet), hogy mérhetetlen humanizmusából kiindulva lemond Észak Korea szétbaszásáról, mert egy rohadt vezető miatt nem halhat meg 25 millió ártatlan ember. Aztán szépen ellaposodik minden. A világnak pedig meg kell szokni, hogy egyre több országnak lesz atom fegyvere. Atomháború akkor lehetséges, ha a birodalom hanyatlása felgyorsul, és Amerikának már minden mindegy lesz.

  25. 25:
    Ez nem működik. Ott 25 millió potenciális Kim Dzsong Un él. A szarrá bombázás 1951-ben, Gaddafi és Szaddám illetve Irak és Líbia példáját valamennyien ismerik.

  26. Üdv Tibor bá’!
    Még egy opció lehet: false flag hadművelet, de ennek is hatalmas a kockázata, mert sem az orosz, sem a kínai hírszerzés nem hülyék gyülekezete és egy, a Koreai-félszigeten indítandó „korlátozott atomháborút” nem lehet velük megetetni.
    A USA-nak nagyon kellene már egy világháború, de egy olyan, amiből ő maga az elején kimarad, az atomcsapásokból meg végképp – na ezt nem tudják összehozni a fiúk.

  27. Olyan nincs, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakétát ne lehessen leszedni a felgyorsítási szakaszban. A jelen rendszeresített eszközökkel nem, de egy alkalmas földkörüli pályán keringő űrállomás rendszerről indított ellenrakétával simán leszedhető. A nehézség az iszonyatos költségekben rejlik.

    Észak Korea jelenleg Kína gyarmata, a kínai helytartó Kim.
    Ugyanúgy mint Magyarország 45 után.

  28. Bogozy

    Sőt, űrbe telepített lézerfegyverekkel és tükrökkel is ki lehet építeni az SDI rendszert – ez volt anno a Reagan-kormány nagy terve majd blöffje. Egyenlőre maradjunk a realitások talaján, az USA per pillanat műholdat sem nagyon tud saját forrásból felküldeni, a mai napig az oroszoktól vesznek rakéta hajtóműveket is, az űrrepülő program jegelve.

    Más: Ekkora költségből ki lehet építeni egy olyan űrállomást is, ami a világűrből képes a földi célpontok ellen csapásokat végrehajtani – itt még emelkedő fázis sem lenne, ugye…

    Jelen idő szerint a földi/tengeri telepítésű elfogó rakéták legfejlettebb verziói is minimális eséllyel indulnának elfogásra. Ahhoz, hogy egy ICBM-et emelkedő fázisban megfogj, olyan közel kell menni az indítási zónához, ami háborús helyzetben szimpla öngyilkosság lenne.

    A Szu-Magyarország és Kína-ÉK kapcsolat/gyarmati státusz összehasonlítása több szempontból is téves.

  29. Montezuma.

    Mondod a gyarmati státusz összehasonlítása téves. Csak így kijelented. Ex has, vagy vannak érvek is. ? 🙂

  30. No ex has.

    ÉK egyszerre játszik Peking és Moszkva vonalán is, mind Oroszország, mind Kína érdekelt ÉK fenntartásában.
    Lásd: internetet Kína mellett mostantól Oroszország is ad Phenjannak
    http://index.hu/tech/2017/10/04/az_oroszok_is_adnak_netet_eszak-koreanak/

    Nem csak Kínában, de Oroszországban is dolgoznak észak-koreaiak.

    ÉK saját nukleáris fegyverzettel rendelkezik és saját műhold programja is van, emellett a világ egyik legnagyobb feltáratlan uránérc lelőhelyével is dicsekedhet.

    Kína – bár ő fő patrónus – sem tud bármit megtenni Észak-Koreával. ÉK távolról sincs abban a helyzetben, amiben Magyarország volt a Szovjetunió idején. Sokkal nagyobb a mozgástere és sokkal több a lehetősége mind geopolitikai, mind katonai téren, mint ami hazánknak bármikor is volt!

    Ja igen, ÉK anno (a kőkemény hidegháború idején) először a kínai tanácsadókat rúgta ki (semlegesítette), majd következtek a szovjetek és a két nagyhatalom kénytelen volt ezt is benyelni!

  31. Montezuma

    Észak Korea legfőbb kereskedelmi partnere Kína.
    Az embargók megkerülésének útja Kínán keresztül vezet, elsődlegesen.
    Mondhatnánk, eléggé a markukban vannak.
    Gondolom a rakéta és nukleáris technológiát, nem Kubából szerezték be.

  32. 32.bogozy
    Szerény véleményem szerintez az egész embargó-haragszomrád egy ugyancsak gyerekes viselkedésforma, hasonlit az ovisok-elsősök szokásaihoz: akire haragszom, azt igyekezek durcásan kiiktatni látókörömből és megpróbálom a többi srácot is rávanni, hogy ezzel-azzal az utálatos fráterrel ne álljanak szóba.
    Kár, hogty a felnüőttek, a politika világában is még mindig helye van ennek a sületlenségnek.
    A világ mindig is kereskedelmi kapcsolatokon állt, vagy bukott, mivelhogy tudomásom szerint nem létezik teljesen ünellátó ország, ilyen nem volt és nem létezik.
    Akkor viszont mi értelme öngólt rúgva saját magad tökébe és nem kereskedni, megmondaná nekem valaki.?
    Továbbmenve, szememben a legnagyobb marhaság, amikor egy ország egy másik, idegen állam idegen politikai érdekei mentén és szolgálatában, idegen buzditására száll be egy embergóba olyasvalaki ellen, akivel neki az égvilágon semmi baja sincs, és nem volt, értem ezalatt pl. a világ Irán elleni embargóját, avagy, ha nem tévedek, a ti embargótokat az oroszok ellen, nemtomki parancsára.
    Ez a legnagyobb ostobaság szerintem, mert ha mondjuk Amerika embargózni akar akárki ellen, ám tegye azt, és váljék egészségére, de miért tenném én-jelen esetben Mo.- miért tenném tönkre az orosz partnerrel fenntartott jó és előnyüs kereskedelmemet, hülye Amerika vagy akárki kedvéért?
    Ez egy olyan dolog ,amit soha nem tudtam megérteni.

  33. Bogozy

    Sosem volt kérdés, hogy – mint írtam – Kína a legfőbb patrónusa Észak-Koreának. Amit vitattam, hogy az egykori SZU-Magyarország reláció megfeleltethető-e a mai Kína-ÉK relációnak és azt állítom, hogy nem, mivel a kínai – észak-koreai viszonyrendszerben ÉK egy dimenzióval több „szabadságfokkal” bír, mint amivel Budapest bírt a Hidegháború idején Moszkvával szemben.
    Sőt, ha így nézzük, akkor Kínának nemcsak ÉK a túsza, hanem az USA valamint az EU is – lásd az USA államadósság hitelezést vagy az EU-val folytatott kereskedelmet.

  34. 34. balint

    erre a helyzetre találták ki a „más faszával verni a csalánt” szólást, ami szemléletesen fejezi ki Amerika politikáját

  35. 33. Bálint

    Mint szinte mindig, most is teljesen egyetértek veled embargó ügyben is. 🙂
    Pláne, ha van a szomszédban egy nagy haver, aki jó pénzért, bármit szállít az embargó ellenében. 🙂

  36. Montezuma,

    Olvastam pár hete, hogy olajat az észak kóreai rezsim szinte csak Kínától kap egy csővezetéken keresztül, évente 520 ezer tonnát.

    Ha Kína elzárná ezt a csapot, csupán ez térdre kényszerítené, ellehetetlenítené É.Kórea fegyverkezési programját, megbénítaná az országot. Ezért a függés nagyon erős Kínától.
    Kína hozta létre ezt a rezsimet, Kína nélkül ma egy egységes Kórea lenne. É.K léte ma is Kínától függ. Ha komolyabban rászólna, mit tudna csinálni a Kim gyerek? A néhány létező atomtöltetével szembeszállna egyszerre az USA-val és Kínával is?

    Az igazi szembenállás Kína és az USA között van itt, ha tényleg kiegyeznek ők ketten, akkor a Kim srácnak kampec, vagy ha nem is kampec, de mélyen meghajlik majd Kína előtt és engedelmeskedik.

    Közben megtaláltam a forrást:
    http://inforadio.hu/kulfold/2017/09/05/itt_a_drasztikus_megoldas_eszak-korea_lekapcsolasara/

  37. 18 Tibor bá’

    Ezek a modern kori villámháborúk olyan gyorsak, hogy meghalni sincs ideje az embernek. 🙂
    Szólhatna valaki kellő időben, hogy mikor ássam el magam.

    Tibor bá’ mindig mondja, hogy a sok adósság, meg a fiatpénz tönkreteszi a világot. Mikor?

    Tibor bá’ beszélt a Csehovi puskáról, amely a harmadik felvonásban elsül.
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=6743
    Puska, meg atombomba is van a világ színpadán bőven. Mikor kezdődik harmadik felvonás?

    Montezuma jól okoskodik. Itt érdekek ütközéséről van szó. Mikor lesz a döntő?

    Játszunk egy kicsit: 🙂

    Dollár reset. Ez elég ok a háborúra. 2018 január.
    http://www.goldcore.com/us/gold-blog/gold-reset-10000oz-coming-end-year-rickards/

    Petrodollár vége. Október 18. Ez már eléggé közel van, de még elegendő idő van egy gödör megásásához.
    http://www.vilagvege2012.hu/2017/09/14/az-olajdollarnak-oktober-18-aval-vege-oroszorszag-es-kina-felkeszul-a-vegso-halalos-csapasra-amerika-ellen/

    Ez még közelebbi időpont: https://pro.agorafinancial.com/p/AWN_dollarreset_0716/LAWNSA12/?s1=&s2=&s3=&h=true

  38. Gyarmathy:

    Észak-Korea kőolaj felhasználása valójában annyira kevés, hogy egyes elemzők szerint a mostanra felhalmozott és tartalékolt készleteikkel is évekig bírnának egy teljeskörű kőolaj embargót. Észak-Koreát Kína ÉS A Szovjetunió hozta létre, de ha igazán pontosak akarunk lenni, akkor a Szovjetunió, mégpedig a II. Világháború végén, amikor megteremtette a lehetőséget egy kommunista Korea létrehozására, miután szétverték a Mandzsúriában állomásozó japán Kvantung-hadsereget. Kína akkoriban még nem nagyon focizott, mint katonai/gazdasági nagyhatalom.

    Ki tetszenek felejteni a képletből azt, hogy az oroszoknak már az 1990-es évek elején volt egy stratégiai elgondolásuk (ez akkoriban a sajtóban is megjelent), ami akkortól számítva kb. 20-25 év múlvára egy amerikai-kínai katonai összeütközésre játszott. Észak-Korea tökéletes alany lehet ahhoz, hogy végül amerikai-kínai háborúvá eszkalálódjon a dél-kelet ázsiai helyzet – ebben Moszkva segíteni fog, ha kell. Ha Kína és az USA kiegyezne ÉK feje felett (erre szinte zéró az esély egyéb okok miatt), akkor az oroszok még mindig hatékonyan be tudnak kavarni a dologba.

    Kína sem mindenható, nagyon szép az elmúlt 20-25 év fejlődése, de ehhez gazdaságilag az USA, katonailag pedig az oroszok kőkemény segítsége és együttműködése kellett, ezt azért ne feledjük!

    n/a:

    Ez maga a döntő, minden egyes nap egy kis csata a nagy döntő mérkőzésben. Próbálják elkerülni a közvetlen és nyílt katonai összecsapást (globális nukleáris háború) és lehetőleg több milliárd halott és radioaktív sivataggá tett kontinensek nélkül lejátszani a meccset, ha lehet. Hogy ez működni fog-e így, senki sem tudja, csak reménykedik.

  39. n/a
    Mit és minek akarsz ásni? Szerintem felesleges erőlködés és időpocsékolás lenne.

  40. Montezuma,
    Olyan hatalmas az USA-Kína kereskedelem, akkora az egymásrautaltság, hogy én nem hiszek abban, hogy egymásnak esnének.
    Nem értem miért lenne zéró az esélye annak, hogy megegyezzenek É.K felett. Legalább abban, hogy Kína fékezze meg és fegyverezze le É.K-át és engedelmes kis pincsivé tegye.
    Megtarthatná vele a kereskedelmet, adhatna neki olajat meg minden maradna a régiben, de a csúnya játékszereit szépen elszedné vagy felügyelet alá vonná.
    Ha elszabadul a kis Kim nevezetű hajóágyú, az Kínát nem fogja hátrányosan érinteni?

    Ha pedig Kína és az USA megegyezik É.K-ról, az oroszok kevesek ahhoz, hogy komolyabban beleszóljanak a játékba, de meg sem éri nekik.

    n/a,
    Te meg ne rettegj már annyit. 😀

    Inkább írd már le, hogyan is lenne ez az október 18-i dollárreset, meg arany alapú új fizetőeszköz, mert sehogyan sem tudom megérteni.
    Az oroszok ezután aranyért adnák az olajat meg a gázt? Ezt még csak értem, de azt már nem, hogy ez miért is lenne jó Kínának, mikor rárohad a sok dollár. Miért adjon aranyat az olajért, ha pl. Irán meg egy csomó másik ország dollárért is ad?

  41. 40. Montezuma

    Kína tisztában van a helyzetével, a plusszal és a mínusszal is. A kilencvenes évek végén jött ki az „Unrestricted warfare” teóriája – neten megvan, és el lehet olvasni. Nagyon tanulságos

  42. Gyarmathy
    Addig, amíg az USA Kína „beszorításán” mesterkedik a dél-kelet ázsiai térségben, valamint Dél-Koreát, Japánt (és Tajvant) fegyverzi, illetve látja el rakétavédelmi rendszerekkel miért is egyezkedne ÉK kontójára?
    Az USA egymaga sokat nem tud tenni Phenjannal, ergo Kína miért is segítene Amerikának kiheréltetni a saját pitbullját?
    A kínai dorgálás és szankciózgatás ÉK ellen sima parasztvakítás volt eddig, semmi több.
    Mellesleg nem az USA az első számú kereskedelmi partnere Kínának, hanem az EU.
    Az oroszok nem kevesek a játékhoz, csakhogy nekik van a térségben egy másik rendezésre váró ügyük, ez pedig Japán, így most „udvariasan” maguk elé engedik Kínát a témában. Ja igen, az oroszoknak van még két másik játszótere is, ahol fontosabb érdekeik vannak: Ukrajna és Szíria.
    Nehéz ügy úgy mesélni Észak-Koreáról (és a dél-kelet ázsiai térségről), hogy mellesleg a globális játékosok globális játékterét figyelembe sem vesszük.
    Nos, addig is hát várjuk az amerikai-kínai paktumot ÉK ügyében…, ha mégsem úgy lesz, ahogy várod, akkor ne csodálkozz!

    Sleeper
    Igen, hallottam/olvastam ezt-azt róla, de a valós kínai stratégiai gondolkodók írásai nem hozzáférhetőek. A legtöbb, Kína stratégiai helyzetéről szóló mű kivétel nélkül nyugati. Kína háborúra készül, ezt mostanra a kormánylapjuk sem tagadja.

  43. 43 Gyarmathy

    „Az oroszok ezután aranyért adnák az olajat meg a gázt?”
    A híreket nem én találom ki, és a hírmagyarázat sem tisztem, és azt is mondtam, hogy „Játszunk egy kicsit: 🙂 ”

    Ahogy tudom: Az Oroszok már régóta aranyért adják a gázt.
    Németország gázt vásárol dollárért.
    A dollárért pedig Oroszország aranyat vásárol.
    A dollár stabilitása érdekében viszont az arany árát mesterségesen alacsonyan tartják, vagyis aranyat adnak el dollárért.
    Amíg van a Németeknek (nyugatnak) aranya, addig rendben is van a dolog.

    Ahogy nézem, ijesztő sebességgel hűl vissza észak és dél is. Kemény telünk lesz…

  44. „Ahogy tudom: Az Oroszok már régóta aranyért adják a gázt.
    Németország gázt vásárol dollárért.”

    Azért az nem ugyanaz. Mert a dollár továbbra is játszik. És amíg benne van a történetben, addig értéke is van, mivel az egész világ használja. Ezért kérdeztem, hogy a kínaiak és az oroszok hogyan akarják kizárni a dollárt? Azt gondoltam érted a hírt, mert én nem.
    Az is lehet, sőt inkább ezt tartom valószínűnek, hogy álhírről van szó, bár már mindenfelől ezt hallom.

  45. Egymás közötti kereskedelemben simán kizárhatják a dollárt, ha akarják.
    Kína is kérheti jüanban bármely piacon a termékeinek az ellenértékét.
    Egyelőre Kínának sok amerikai állampapírja van, így nem feltétlenül érdeke a dollár mihamarabbi bedöntése, az oroszok pedig a világpiacon dollárért adják a szénhidrogéneket, miközben otthon rubelért fejlesztenek és fegyverkeznek – annyira nekik sem rossz a bolt feltétlenül.
    Harmadik szempont pedig az, hogy egy gyors, agresszív – és sikeres – dollár ellenes lépés az USA-t falhoz állíthatja és nem hagy sok választást a jövőre nézve, ami nem feltétlenül jó stratégia a Keletnek.
    Az orosz és kínai fizikai aranyfelvásárlások és tartalékolás nagyságrendje azért figyelemre méltó, mert azt jelzi, hogy készülnek egy nagyobb pénzpiaci balhéra. Az USA egyéb hitelezői sem örülnek annak, hogy Amerika ész nélkül emelgeti az adósságplafonját, a dollár sorsáról sokan fognak dönteni előbb-utóbb.

  46. „Egymás közötti kereskedelemben simán kizárhatják a dollárt, ha akarják.”

    Persze, hiszen barter kereskedelmet is folytathatnak, azaz neked olajad van, nekem meg rizsem, cseréljünk. Viszont a hír nem erről szól, hanem hogy valami arany fedezetű pénzben kereskedik ezután a világ az energiahordozók piacán, nem pedig dollárban.
    Csak az a kérdés, hogy egy állítólagos aranyfedezetű jüan vagy akárhogy is hívják, abban miért fognak jobban bízni, mint a dollárban? Biztos aranyra lehet váltani? És meddig?

    Én nem hiszek benne, hogy egy jüanban vagy akármiben jobban fog bízni a világ, mint a dollárban.
    Nem hiszek benne, hogy egy új világpénzt csak úgy be lehet vezetni, de meglátjuk történik-e valami október 18-án.

  47. Új világpénzt hiába vezetnek be, ha az is a jelenlegi rendszer szerint fog működni – voltaképpen csak lecserélik a papírdarabot, miközben a mögöttes lényegi tartalom nem változik. Ha holnaptól Kína nyomtathatna vég nélkül bármilyen pénznemet, ahogy most az USA csinálja, a végeredmény ugyanez lenne, azaz cseberből vederbe kerülne a világ. Valójában nem tudom, hogy mi lenne a jó megoldás, az biztos, hogy ami most van, még egy ideig megy, de ha borul a globális pilótajáték, akkor nagy bammeg lesz.
    Az aranyfedezettel szerintem annyi a gond, hogy töredék annyi fizikai arany van a világon, mint amennyi virtuális pénz mozog a rendszerben, azaz kiváltani/átállni aranyfedezetre sem hozna semmi valós megoldást.
    A nagyhatalmak aranyfelvásárlása mögött sokkal inkább vészforgatókönyvet látok, semmint valós alternatívát a jelenlegi dollárrendszer helyett.

  48. 49.
    Montezuma!

    Ajánlom figyelmedbe ezt az írást, amelynek linkjét ideteszem. Bár a Bayer oldalán jelent meg a nyár folyamán, – erről nem tehetek – szerzője viszont egy orosz.
    Neve: Dmitríj Kalinyicsenkó.
    Egy nagyon jó írás, amely választ ad sok mindenre.. Egyben válasz is, a kételkedéseidre, „kérdéseidre”.

    http://www.flagmagazin.hu/jobbegyenes/bayer-zsolt-erdekes-0

  49. 50 -montezuma:
    Nem kell annyi arany, amennyi fiat pénz forog a világban. Annyi arany kell minden országban, amennyi fedezi a külkereskedelmi egyensúly hiányát. Ezen bukna ma Amerika, hiszen az adósságának közel nulla a fedezete.

    51 – ada:
    Bayer Zsolt szószátyár stílusát ki nem állhatom. — Néhány mondatban: Putyin nem olyan hülye, hogy a jegybanki tartalékot dollárba fektesse. A felesleges bevételt azon nyomban átváltja aranyra, méghozzá igen kedvező árfolyamon, mert Amerika a nyakát töri, hogy az arany ára ne emelkedjen. Én is évek óta írom, hogy megtakarításodon vegyél aranyat.

  50. 50: „Egy nagyon jó írás”

    Aha, arra, hogy hogyan lőné tökön magát Oroszország… (ha tényleg ez lenne a „nagy terv”). NINCS annyi arany, hogy a világkereskedelem arra alapozódhatna, meg arra sincs esély, hogy „aranyalapú” rubelben, a dollárt kiszorítva. Ahhoz nem csak földgáz, meg kőolaj kellene, hanem egy erős gazdaság. Ami az oroszoknak nincs, és a csak nyersanyagokra (+ fegyver) alapozott export-kínálat miatt soha nem is lesz. A ‘kibányásszuk-eladjuk (-a pénz nagyját ellopjuk)’ stratégia hosszu távon bukás. /Ahogy nálunk az ‘idehozzák-összeszereljük-visszaviszik’ (az EU pénzt meg ellopjuk, ahelyett, hogy a gazdaságot fejlesztenénk) Orbáni gazdasági csodafegyver is./

    51: „A felesleges bevételt azon nyomban átváltja aranyra”

    Összességében nagyon kicsi összegekről van szó, mert nincs ‘felesleges’ bevétel a ruszkiknál. Itt egyesek álmodoznak a nagy putyini stratégiáról, ami majd romlásba dönti a nyugatot. Miközben – kis túlzással – pillanatnyilag mi is a nyugat része vagyunk, vagyis minket is. Ez a „nyugat rossz – Putyin jó” gondolkodás egy zsákutca, nem visz sehova.

    „A Világ Arany Tanács szerint Kína és Oroszország a hatodik és a hetedik helyen szerepel a legnagyobb aranytartalékkal rendelkező országok listáján 1843 és 1655 tonnával. Az első a rangsorban az Egyesült Államok 8134 tonnával. Ezt követi Németország (3,380 tonna) és az IMF (2,814 tonna).
    http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2017/06/az-orosz-es-kinai-aranytartalekok.html

    Szóval ebben a vásárlási ütemben majd cirka 100 év múlva lesz annyi aranya az oroszoknak, mint most az USA-nak. (És ez egy ‘részrehajló forrás… 😉 ) Vagy ha számoljuk a saját termelését, akkor 50 év…

  51. 51.
    ” Bayer Zsolt szószátyár stílusát ki nem állhatom”
    Én sem!
    Viszont itt találtam rá először erre az írásra, amely nem Bayer tollából íródott, – csak beágyazta – s amely szerzőjének nevét emiatt oda is tettem. (Dmitríj Kalinyicsenkó)
    Mindenesetre elég „eseménydús időszak” előtt áll az emberiség, ebből a szempontból én nagyon pesszimista vagyok.
    Kalinyicsenkó írását (is) olvasva nem sok választása marad/maradt az USA-nak, vele együtt a nyugatnak…
    Majd kiderül nemsokára Trump beadta -e a derekát a globális hatalom nyomására egy átfogó, és kiterjedt „válaszlépésre”..
    52.
    Observer.
    Bizonyára jobb gazdasági szakember, és stratéga vagy a cikk írójától. Ha javasolhatom Neked írj egy tanulmányt ezzel kapcsolatban, s küld el neki a meglátásaidat.

  52. 52, Ada: A személyeskedést leszámítva kicsit ütősebb érveid vannak arra, hogy megcáfolj?
    Mert ha vannak, szívesen válaszolok rájuk. Vitatkozzunk, azért van ez a fórum!

  53. Egy valamit nem értek, Kína és az USA kapcsolatában. Kína rengeteg USA államkölcsön kötvényt vásárolt. Tulajdonképpen finanszírozza az USA fegyverkezését, működését.
    A visszafizetésre csekély az esély, a kikényszerítésre meg nulla.
    Ha Kína leállítja a termékeinek szállítását az USA-ba csak ideiglenes zavart tud okozni.
    Viszont az USA a jelen állapotban le tudja verni Kínát egy háborúban, a kínai pénzen kihízlalt hadseregével.

    Kínaiak nagyon okos nép, kíváncsi lennék mi befolyásolja őket, az USA hitelezését illetően. Valaminek kell lenni a háttérben, mert a riválist finanszírozni első látásra hülyeségnek tűnik.

  54. 44. Montezuma
    Ezt konkrétan kínaiak írták. 1999 óta pedig már eltelt néhány év, tehát össze lehet vetni a valósággal.

    55. bogozy
    Szerintem pár kérdésedre te is választ kapnál belöle, ha nem is mindenre

  55. 54.
    Observer!
    „…ütősebb érveid vannak arra, hogy megcáfolj?”
    Igen van!
    Épp a fenti cikk írója mondjuk, vagy Glazev, Friedman, Craig Roberts stb. Lehetne sorolni még akik valamelyest jobban tájékozottabbak a miértekről mint mi!
    Azt hiszem ez elég számomra. A veled való polémia emiatt értelmét veszti, és nevetséges lenne..
    Viszont Tibor bá! nekem írt válasza is a belinkelt „tanulmányt” támasztja alá ha jól értelmezem.. A szakújságírók elismerése is az írásról önmagáért beszél..
    Arra viszont, hogy mennyi az orosz, és kínai aranytartalék jobban jársz, ha közvetlenül a legilletékesebbhez, mondjuk Putyinhoz fordulsz..

  56. Sleeper
    Utánanézek pontosabban és elolvasom!

    Bogozy
    Az USA hagyományos háborúban nem tudná leverni Kínát Dél-Kelet Ázsiában, nukleáris háborúban meg elég lenne 50-100 töltet becsapódása bármelyik oldalon és vége az államnak.

  57. 57, Ada: „Azt hiszem ez elég számomra.”

    Nekem ez ugyan megfutamodásnak tűnik /meg egy jó adag lenézésnek irányomban/, de senkit nem lehet vitára kényszeríteni, ha nem akarja.

    Annyit azért tanácsként mondanék, hogy a feltétlen tekintélytisztelet nem mindig vezet jóra, és idővel átalakul hitté. 😉

  58. 55.Bogozy
    Igyekszem megválaszolni kérdéseidet legjobb tudomásom szerint:
    …”Egy valamit nem értek, Kína és az USA kapcsolatában. Kína rengeteg USA államkölcsön kötvényt vásárolt. ”
    Az államkötvényeket rátukmálták Kinára.
    …”A visszafizetésre csekély az esély, a kikényszerítésre meg nulla.
    Nagyon helyesen látod.
    Ha Kína leállítja a termékeinek szállítását az USA-ba csak ideiglenes zavart tud okozni.”
    Igenis meg nem is, kérdés mennyire éri meg Kinának kivégezni Amerikát és fenti helyzetet igyekszem mindjárt megmagyarázni és alátámasztani egy kedves kis izraeli viccféleséggel:
    Beállit a falu koldusa a szatócshoz, hogy vásárolna.A szatócs végigméri a cifrán kiöltözött alakot és elad neki ezt-azt, amit a koldus szépen kifizet és távozik.
    A továbbiakban a koldus lassanként már nem fizet, hanem váltókat ir alá a szatócsnál-lásd amerikai államkötvények – és mikor néha a szatócs azzal fenyegetődzik, hogy nem hitelez többet, a koldus nagy ártatlanul megkérdi:
    Ha hagyod hogy éhenhaljak, KI FOGJA MEGFIZETNI NEKED A TARTOZÁSOMAT?
    A bankszakmában gyakran van példa rá, hogy hatalmas nagyvállatok, melyek régen a tönk szélén, vagy már azontúl vannak, de a bankok még mindig hiteleznek nekik, ugymond szaknyelven „szaladnak a pénzük után”, mert még mindig jobb egy tántorgó nagyvállalat, mint egy amelyik már összerogyott.
    Szóval igy állnak a dolgok a maguk valóságában, nagyjából.

  59. 60. Bálint

    Ennél okosabbnak tartom a kínaiakat. Valaminek kell ott lennie.
    Igaz a kínairól mondják, hogy a távol kelet zsidói 🙂

  60. 62 – bogozy:
    Kínának USA felé óriási külkereskedelmi plusza van. Mi mást tudna tenni a rengeteg dollárral, mint USA államkötvényt vesz (amit bármikor el tud adni)? Közben fantasztikus beruházásokat hajt végre Dél Amerikába, Afrikában, de még Európában is. Mit gondolsz mivel fizet? Természetesen dollárral. Az USA-ban nem tud jóformán semmit se megvenni, mert nem engedik.

  61. 61.bogozy
    …”Ennél okosabbnak tartom a kínaiakat. Valaminek kell ott lennie.
    Igaz a kínairól mondják, hogy a távol kelet zsidó”
    Nagyon tévedsz, kedves bogozy.
    Az átlagkinai a világ legigénytelenebb, egyszerü lelkületú népsége, egy olyas nép, akinél létrejött a „kuli” fogalma, a kis csajkányi rizsre rakott néhány romlott zöldség és haldarabnak is örvendő szerény napszámos, ez az átlagkinai.
    Tagadhatatlan, hogy van köztük is okos, ügyes, ravasz kereskedő, de még ezek is GYÖKERESEN különböznek a fehér emberektől ezerféle módón.
    Ha egy morzsányi „zsidóság” volna-lenne bennük, Amerika egy ezredszázalékát sem vásárolhatta volna tőlük az évtizedek folyamán.
    A többit illetőleg, éspedig mit csinál Kina a nyakán felhalmozodott eszméletlen mennyiségű dollárral, lásd 62. Tibor bá sorait, a legpontosabban leirja a folyamatot:
    Kina ott terjeszkedik a dollárjaival, ahol ENGEDIK, ahol vannak még palik, kik elfogadják.
    Ám lásd, Oroszban például még egy kutyaólja sincs a kinainak, és Tibor bá megmagyarázta, hogy miért nem.

  62. Szokásunk szerint, és bizony fegyelmezetlenül ismét vakvágányra tévedünk és a kinaiak dollárait boncolgatva eltérünk a poszt témájától, az amerikai-észak-koreai hirtelen és heves összezördülés okairól.
    Okokról, melyek miatt bármikor, akár holnap bizony szállongani kezdhetnek a rakéták vice-versa a két ország között, azután meg ahogy a költő mondja, „repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg”.
    Mindig is valamiféle csodálkozással, hogy azt ne mondjam, megütközéssel szemléltem Amerika felvett rossz szokását távoli, vele szomszédságban sem levő országok belügyeibe a létező legdurvább módón, háború által való beavatkozásával.
    Most maradjunk a poszt témájánál és kérdezzük meg, mi köze egy adott országnak ahhoz, hogy tőle tiznéhányezer km. távoli ország feje, elnöke, diktátora, királya avagy császára – nem kivánt titultus törlendő – mit csinál, vagy nem csinál a kamarájában vagy a kerti nyárikonyhájában????
    Mi az hogy , amennyiben olyasmit csinál, ami nekem nem tetszik, akkor fenyegetni kezdem és/vagy fegyveresen lerohanom?
    Ezen logikával fenyegethetek valakit bárhol a világon, mert kék pizsmában megy lefeküdni, én viszont nagyon rühellem a kéket???
    Meg is támadhatom emiatt, fegyveres erőkkel???
    Erről van szó, az amerikai arroganciáról, ami bárkinél kinyitja a bicskát a zsebben, maga az arrogancia mián.

  63. balint

    Az USA vs. Észak-Korea kérdéskörben – valamennyire átlátni és kicsit megérteni a miérteket – szükséges nagyobb „terepasztalon” szemlélni a történetet, mert ellenkező esetben két retardáltnak beállított államfő farokméregetéséig jutunk csak el és állunk széttárt kézzel értetlenül.
    Nincs olyan, hogy USA vs Észak-Korea című eposz, ebben a buliban sokan benne vannak, ÉK-nál néhány nagyságrenddel komolyabb hatalmak is.

  64. 65.Montezuma
    Mindezt én is nagyon jól tudom.
    A probléma ott van, hogy a blog alakisága nem teszi lehetővé egy-egy bonyolultabb téma hosszabb körülirását, mert ez ugyebár nem fér be a blog a hozzászólásoknak fenntartott , normális terjedelemre szabott keretébe, de ez rendjén is van, ert ha másképp volna -ilyen az ember – biztosra veszem, hogy egyesek közülünk kilóméter hosszú disszertációkat irogatnának ide, és pontosan ENNEK vette elejét Tibor bá.

  65. balint

    Gondoltam, hogy tudod, bár Neked címeztem amit írtam, de inkább csak hangosan gondolkodtam és kihallatszott a fejemből. Persze nem szerencsés elkanyarodni adott cikk témájától, de néha szükséges és még jó is lehet, mert egy csomó egyéb infót megismerhet az ember.
    Az USA – Észak-Korea (v)iszony és annak lehetséges jövőbeli alakulása nagyban függ az amerikai-kínai viszonyrendszertől, ezért nehéz kihagyni a képletből minimum Kínát.
    Nyilvánvaló, hogy Észak-Korea egymagában nem lenne ennyire „bátor”, vannak olyan támogatói, akik miatt ezt meg meri tenni – és itt nem csak Kínára vagy Oroszországra gondolok feltétlenül.

  66. 68.Montezuma
    …”Nyilvánvaló, hogy Észak-Korea egymagában nem lenne ennyire “bátor”, vannak olyan támogatói, akik miatt ezt meg meri tenni – és itt nem csak Kínára vagy Oroszországra gondolok feltétlenül”
    Nem osztom gondolatmenetedet,mégpedig azért, mert fenti kijelentésed szubjektiv, önmagadból kiinduló.
    Nem hibáztatlak ezért, sőt sietek megjegyezni, hogy sokszor én is ezen hibába esek.
    Mi, fehér emberek, intelligenciánkból eredő, de elitélendő beképzelésünk miatt azt gondoljuk, hogy mi képesek vagyunk távoli, idegen fajok lelkivilágát megérteni és ez bizony egy nagy tévedés.
    Tudnomásul kéne vennünk, hogy más tájakon élő emberek egészen más mentalitásssal, lelkivilággal, pszichológiával birnak, mint mi, másként látnak dolgokat. és másra képesek.
    Közismert a második vh. folyamán a japán katonák elképesztő, számunkra soha meg nem érthető fegyelme, vesztes ütközetek után a tisztek körében a harakiri, és sorolhatnám.
    Egyáltalán, maga a harakiri-van e ennek példája bárhol a világon, hogy csak egy példát hozzak.
    Ennek fényében, ki tudja, mi lakozik közeli rokonaik, a koreai ember lelkében, ha a hazájukról van szó?
    Lehet, hogy vezetőjük igenis népszerű, ki lát bele ezen népek fejébe?
    Lehetséges, hogy a vietnamiakhoz hasonlóan küzdenének, és ha kell, képesek feláldozni népüket, mert ILYENEK ők?
    Mindenesetre, már láttuk elégszer, hogy nem szabad népfajokat csak a mi felfogásunk szerint megitélni, mert a valóság sokkal bonyolultabb.

  67. balint

    Észak-Koreában olyan konfuciánuszi alapokra helyezett államvallás van, ahol a Kim dinasztia félisteni vérvonal – ez nem vicc. Észak-Koreában a lakosság döntő része valóban támogatja Kim uralmát és halálos ellenségnek látják az USA-t (nem is tévednek nagyot).
    Amire viszont én gondoltam, hogy Kína és Oroszország mellett bizony akadhatnak még olyan erők, amelyek – ha nem is nyíltan – de simán támogatják a háttérben ÉK-t. Ezek akár még a felső amerikai politikai elit egyes tagjai is lehetnek, akiknek egyéb saját céljaik vannak.
    Voltak ilyen média „elhallások” és ne feledjük: a CIA-kormányzatú Ukrajna volt az, aki – a „rossz nyelvek” szerint – rakétatechnológiát is átadott Észak-Koreának.
    Meggyőződésem, hogy Észak-Korea nem puha dió, ez egy kemény és fanatikus nép, akiken nem lehet csak úgy átgyalogolni. Ezzel párhuzamosan a felső politikai háttérjátszmák néha egészen más vonalakon futnak, mint amit mi a médiában látunk.

    Ui: ÉK ágyúzta Dél-Korea egy szigetét, az USA erre küldött kajacsomagot és fűtőolajat. ÉK kilőtt egy dél-koreai hadihajót, mire az USA megint küldött kaját és olajat. Nos, ezt mire véljük? ;D

  68. Bálint & Montezuma:
    Kim viselkedése egyszerű logikával könnyen érthető, nem kell hozzá bonyolult kapcsolatokban gondolkodni. Kim nem akar Gaddafi és Szaddam sorsára jutni, az észak koreai nép pedig nem akar Líbia és Irak sorsára jutni. Inkább megdöglenek a harcmezőn. Ilyen egyszerű.

  69. 65. balint

    a jelenlét a fontos. Ez egy nagyon alapos indok arra, hogy Japánban, Dél-Koreában óriási katonaság állomásozzon gyakorlatilag a második világháború óta folyamatosan. Ha nem lenne Korea, akkor ki kellene mondani, hogy Kína ellen, Oroszország ellen, stb. kellenek a támaszpontok.
    Érdekes módon Koszovót is nagyon nyomták hogy el legyen ismerve, és mi volt az első dolog? Egy hatalmas katonai bázis kiépítése ott, amely ma is teljes gőzzel üzemel. De valahogy a hírekben erről nem olvasunk.

    És hogy mi a háttér? A katonák a diplomácia utolsó ütőkártyája, a diplomácia pedig a gazdasági érdekek érvényesítésének a formája.
    Se több, se kevesebb, de ezzel gyakorlatilag minden meg van magyarázva.

  70. 63. Bálint

    A kínaiak egyszerű lelkületéről írtál nekem egy felvilágosító cikket. Köszönöm.

    Budapesten is volt alkalmam tanulmányozni a kínaiakat, most meg még több kínai társaságában éldegélek.
    Nagyon jó üzletemberek, ahova beteszik a lábukat, ott hamarosan kiszorítják az üzleti életből a helybelieket. Ez tény.
    Az oktatást is nagyon fontosnak tartják. Ez tény.
    Többségük józan életvitelű, személyes tapasztalat.
    Vallásukat is eléggé tartják. Ez tény.
    Mit kívánsz még, hogy kelet zsidóinak hasonlatosságáról írjak?
    Természetesen elismerem, a kinaiak közt is van ostoba, aki csak rabszolgamunkára jó azért a kis tál rizsért……. de nem ez a jellemző!

  71. 72, bogozy: „de nem ez a jellemző”

    A kínaiakról alapból nekem is jó a véleményem, de azt azért tartsuk szem előtt, hogy amelyik eljön Európába (és megtalálja a számítását), az nem az átlagos kínai kuli. Valószínűleg több benne az üzleti szellem, vállalkozói készség, kockázatvállaló készség, kíváncsiság stb.

  72. 72. bogozy
    Hidd el nekem, kedves bogozy, hogy a kinaiak többségére az egyszerüséggel párosult rendkivüli igénytelenség, szerény ,visszahúzódó magatartás jellemző.
    A régi időkben, de még napjainkaban is gyakran, az alárendelt kinai-régen a szolga, a kuli, manapság a beosztott – napokig nem szólitja meg urát, fönnebbvalóját, mig az nem fordul hozzá valami kérdéssel.
    Nehéz ezt elképzelni egy nyugatiról, még ha alárendelt is.
    Egyáltalán, akiket te is ismersz, ezek a nyugatra elkerültek , ők -semennyire nem jellemzik az átlagkinai embert és társadalmat, teljesen más emberek.
    Fura, titokzatos lelkületű nép, soha kiismerni őket nem fogjuk, és Vietnam példáján okulva,-ahol a Vietkong rettenetes hátrányban és hihetetlen körülmények között harcolt mukkanás nélkül, a parancsnokok eleste után is, rendületlenül-nos,én nagyon nem szeretnék harcba keveredni velük.
    Az állat Trump elnökön csodálkozom, aki vagy elfelejtette, vagy nem akarja tudni mit öriznek a katonai levéltárak a vietnami háborúról, és ismét kikezd egy esetleg még vadabb néppel, amely ráadásul atomfegyverekkel rendelkezik.

  73. Pár napja beszéltünk egy hírről, miszerint petroldollár resetet próbál Kína és Oroszország, most meg ezt olvasom:

    http://www.portfolio.hu/vallalatok/megrengetheti-a-dollart-amire-kina-es-szaud-arabia-keszul.3.264979.html

    Lehet, hogy mégiscsak itt van a kutya elásva? Kína a dollár hegemóniáját veszélyteti, ami eddig az amerikai jólét és a világ pénzügyi eszközökkel való kirablásának záloga volt.
    Ha ez igaz, akkor mostanra Kína a dollárja nagy részétől meg kellett szabaduljon, azáltal, hogy aranyat meg más valódi értékeket vásárolt.
    Másrészt Szaúd Arábiáról ki fog derülni hamarosan, hogy támogatja a terrorizmust, így Nato beavatkozás kell.

  74. 75-Gyarmathy

    „Másrészt Szaúd Arábiáról ki fog derülni hamarosan, hogy támogatja a terrorizmust, így Nato beavatkozás kell.”

    Lehet ennek kivédésére vásároltak be az oroszoktól az Sz-400-as rendszerekből?
    Valamiért nagyon úgy érzem, hogy most jött el az USD és vele együtt az USA bukása is..

  75. 74. Bálint

    Sajnos Trump a warmongerek fogságában van. Oroszország elleni szankciókat akarata ellenére megszavazta a kongresszus, muszáj volt aláírnia.
    Az USA Kongresszusa, Szenátusa és a hivatalnokok gárdája eléggé be tud tartani az elnöknek.
    A demokraták minden fórumon támadják, fúrják, piszkálják, sarokba szorítják. Nem tudom, volt -e korábban elnök, akinek ennyire megnehezítették a dolgát.

    Mindazonáltal én nem tartom valószínűleg az Észak Korea USA háborút.

  76. 77.bogozy
    Az, hogy a demokraták, az elnök politikai ellenségei támadják majd mindenért és mindenhol, az teljesen logikus, ezzel nincs semmi bajom.
    Magát a viselkedését nem értem, ezt a felnőtt emberhez nem illő viselkedést.
    Igy nem beszélhet és nem viselkedhet egy komoly, intelligens ember, főleg nem, mikor ilyen státuszban, a világ egyik nagyhatalmának elnöki poziciójából hülyéskedik.
    Hülyéskedik, a szó szoros értelmében, mert normális ember ilyen durva, parlagi, részeg kőbányai kocsmatöltelékek nivóján nem beszélhet és nem fenyegethet,ám haragudjon bárkire.
    Tökéletesen megértem az é.k elnökét, ahogy reagál Trump minősithetetlen viselkedésére, hiszen mégiscsak egy országot képvisel és nem térhet-már nemzeti önérzetből sem – napirendre egy ilyes hangvétel nyomán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük