(2097) Csak egy nap a világ (vagy 9 év)

Tibor bá’ online

 

Gyerekkorom nagy háborús slágere volt a „Csak egy nap a világ”. A népszerűség valószínű oka a háborús kilátástalanság lehetett. Akár a fronton, akár idehaza a halál bármikor bárkire lesújthatott. Budapesten mindennaposak voltak a „berepülések”, aminek bekövetkezését szirénázással jeleztek. A szirénák megszólalásakor mindenkinek le kellett menni az óvópincébe, azaz a lakóházak kissé átalakított pincéibe, ott, ahol éppen tartózkodott. A szirénázás három hullámban jött, a harmadik szirénázásra már senki se lehetett az utcán.

Egy alkalommal, apámmal a Nyugati pályaudvar környékén voltunk motorkerékpárral. Hirtelen megszólaltak a szirénák. Dolgunkat végezetlenül hagyva menekültünk az erősen veszélyeztetett környékről. Apám, velem a hátsó ülésen, végigszáguldott a körúton, miközben a légoltalmi parancsnokok az öklüket rázták a házak kapualjából. Szerencsére a harmadik szirénahang előtt megérkeztünk a megfelelően biztosnak hitt József körúti házhoz és lementünk a pincébe, ahová később lehallatszott néhány közeli robbanás, majd csend, és a végén feljöhettünk. Egy-két lerombolt ház mindig akadt, persze halottakkal.

Hát ige, ilyen volt a háború. Nem volt wellness, meg kényeztetés, halál na az elég sűrűn előfordult. A „Csak egy nap a világ” sláger tehát igen aktuális volt, na de miért írom én ezt le? Azért mert tegnap este eszembe jutott, amikor rámentem az Artic news honlapra, amit előző nap frissítettek.  A legújabb poszt szerint 1979 és 2000 közötti átlag hőmérséklet az Északi sarkon -30°C volt február 10-én. Ma viszont ennél 30 fokkal magasabb lesz, vagyis 0°C, azaz a víz fagyás/olvadás pontja. Légy szíves olvasd el még egyszer: Február 10-én, télen az Északi-sarkon 0°C lesz. Na jó, de mi ennek az oka? Az Atlanti-óceán északi részéről 157 km/ó sebességgel érkező szél meleg levegőt visz magával. Mindez 17 méteres hullámokkal jár (ami prímán töri a jeget). Különben is a sarkkörön túl a globális melegedés nyolcszor gyorsabb, mint máshol. A jelenség nem egyedi. Japán északi részén ebben az időben a tenger általában nulla fokú, most viszont 19 fokot mértek, amiben már fürödni lehet.

A fentiek kiértékeléséből az következik, hogy Humans could be extinct in 9 years – scientists magyarul: 9 éven belül kihalhat az emberiség, állítják a tudósok. Ez természetesen szenzáció hajhászásnak tűnhet, de „During the Palaeocene–Eocene Thermal Maximum (PETM), which occurred 55 million years ago, global temperatures rose as rapidly as by 5°C in ~13 years, according to a study by Wright et al.” Vagyis Wright és munkatársai szerint a Paleocén-Eocén Termikus Maximum alkalmából, ami 55 millió évvel ezelőtt következett be, a globális hőmérséklet emelkedés gyorsaságára jellemző, hogy 13 év alatt 5 °C emelkedést jelentett. Vagyis ez a hat fokos emelkedés 2026-ig nem tűnik lehetetlennek, ha valóban ezzel nézünk farkasszemet.

Ami nekem feltűnt az a 9 év. Miért nem tíz? Az emberek általában kerek számokat használnak a becsléseknél. Igen, de McPherson 2016-ban említett 10 évet. Ha kiáll kalkuláció mellett, akkor 2017-ben 9 évet kell mondania. De ez mást is jelent. Annyira biztosak a számításaikban, hogy megengedhetik maguknak ezt a kényes pontosságot. De miért?

Tény az, hogy a klímakutatóknak csak kicsiny hányada köti az ebet a karóhoz. A nagy többségnek esze ágában sincs ragaszkodni 2026-hoz. Akkor pedig azt lehetne mondani, hogy ha ez a 9 év egy kisebbségi vélemény, akkor nyilvánvalóan nagyobb esély van arra, hogy nem következik be. Csakhogy közbelép az emberi természet. Jól ismert tény, hogy az Ember nem szeret szembenézni kellemetlenségekkel. És ha nem néz vele szembe, akkor a legegyszerűbb, ha nem fogadja el. Úgy hogy én amondó vagyok, ne a nukleáris háborúra készüljünk fel, hanem az elviselhetetlen hőségre és annak közvetlen következményeire.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

62 gondolat erről: „(2097) Csak egy nap a világ (vagy 9 év)

  1. Hurrá! Mégsem fogunk asszimilálodni az oláhságba.

  2. Én arra lennék kiváncsi, hogy 55 millió évvel ezelőtt mi okozhatta a felmelegedést?

    És utána a visszahűlést?

  3. 2. Karak
    Kb. 55 millió éve kezdődött az eocén földtörténeti korszak ezzel a hőmérsékleti maximummal, majd bő 20 millió év alatt fokozatosan hűlt le egészen egy jégkorszakig, nem egy hirtelen esemény hűtötte vissza. A felmelegedés oka alighanem a CO2 nagy koncentrációja volt, amire a C13/C12 szénizotópok arányának csökkenéséből következtetnek a kőzetekben. A kiváltó ok kérdéses, a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy nagy mennyiségű kimberlit kőzet került felszínre földmozgás következtében, amiből így kiszabadult a CO2.

    Drasztikus lehűlést eredményezett viszont kb. 75.000 éve az indonéziai Toba vulkán kitörése, ami 6-10 éves globális vulkanikus telet eredményezett és egy kb. 1.000 éves hűlő periódust. Ez a földtörténet legnagyobb ismert vulkánkitörése volt.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Toba_catastrophe_theory

    Ezért én megint csak azt tudnám javasolni, hogy inkább robbantsunk fel néhány szunnyadó vulkánt, mint hogy atomháborúba kezdjünk. A vulkanikus tél nekem szimpatikusabb, mint a nukleáris tél.

  4. 1@: Max beleolvadtok, ha a McPhersonnak lesz igaza.

  5. 2.
    Én úgy gondolom, hogy bármilyen okból induló felmelegedés egy robbanásszerű végjátékhoz vezet.
    A legtöbb hűlési-melegedési ciklust csillagászati okok váltották ki, viszont ezek igen lassan fejtik ki a hatásukat, évezredek alatt változnak meg annyira, hogy jelentős hatással legyenek a klímára. De akármilyen lassan történik egy melegedési ciklus, egyszer elér egy kritikus küszöbértékre, ahonnan kezdve a dinamikát már nem a csillagászati ok adja, hanem a pozitív visszacsatolás, konkrétan az évmilliók alatt konzerválódott CO2 és metán felszabadulása. Mintha egy lassan égő gyújtózsinór berobbantaná.
    De amíg a természetnek óriási időre van szüksége a billenőpont eléréséhez, az ember ezt megtette vagy 150 év alatt.

  6. Nalunk viszont az elmult ev egesze 0.2 C-al volt melegebb a sokeves atlagnal.Az idei januar 4.6 C al volt hidegebb. En kivancsian varom a folytatast…

  7. Valószínűleg igazuk van a kutatóknak ebben, szerintem.
    De a totális hősokkot, megelőzi majd a közel keltről meginduló
    emberáradat. Mert ott a felmelegedés sokkal hamarabb okozhat
    elviselhetetlen állapotokat. Úgy emlékszem tavaly nyáron mérték Szaud Arábiában a rekord hőmérsékletet. Ha jól emlékszem valami 68 Celsius fok volt! Tehát a teljes kipusztulást csak azok a kevesek fogják megélni, akik túlélik az inváziót, és a polgárháborút!
    Ahogy a régi vicc aktualizált verziója is mondja.
    Az optimisták angolul tanulnak.
    A pesszimisták arabul.
    A realisták pedig LŐNI!

    Szóval az invázió nem marad el.

  8. Berakom ide is, hisz ez egy frissebb poszt:

    Pusztuló jelen, vészes jövő (Kettő évad, magyar szinkronnal.):
    A produkció napjaink egyik legégetőbb problémájával, a globális felmelegedéssel foglalkozik – hollywoodi sztárszínészek, sztárriporterek, tudósok és hétköznapi emberek közreműködésével. A kilencrészes dokumentumfilm sorozat a világ számos olyan pontjára kalauzolja el a nézőket, ahol a klímaváltozásnak különösen drasztikus hatásai vannak a helyi élővilágra, beleértve az ott élő lakosokat is. A sorozat emberi sorsokon keresztül hétköznapi nyelven mutatja be, hogy a klímaváltozás már most akut problémát jelent a föld lakosságának, és nagyban meghatározza a bolygónk jövőjét. Az egyes epizódokban olyan híres színészek tűnnek fel, mint Matt Damon, Michael C. Hall, Jessica Alba, America Ferrara, Don Cheadle, Ian Somerhalder, Olivia Munn, Harrison Ford és Arnold Schwarzenegger. Az idén áprilisban debütált sorozat a tengerentúlon csupa elismerő kritikában részesült, mivel hatásosan és meggyőzően ötvözi a dokumentarista újságírást a megejtő történetmeséléssel, a tudománnyal, vallással és a vonatkozó iparági betekintésekkel.

  9. 6.
    Az semmit sem jelent, a lényeg az egész földre vonatkoztatott átlag, ami sok egyedi, akár ellentétes irányú szélsőséget is tartalmaz.
    A hőmérsékleti változások mintázatai évről évre változnak, de összességében tendálnak az egyre melegebb felé.

  10. „9 éven belül kihalhat az emberiség”

    Jó fantáziával minden elképzelhető. A kihalás ilyen módú népszerűsítésével, terjesztésével előkészítenek minket A háborúra (a poszt indítója ismét előfordul). Azt nem merik leírni, hogy háború kell az elitnek, háború kell a népnek.

  11. Az öserdők kivágva ami oxigént termelt és elnyelte a széndioxidot, a óceánok tele müa szeméttel szigeteket alkotva ami nem engedi a víz hűtését és a zöldalgák megtelepedve pedig szintén levegőszennyező anyagot bocsátanak ki. A mexikói öbölben kárt tettek a golf áramlattal ami ugyan meleg vizet vitt északra de a hideg vizet a déli régiók felé tolva hütött, és a sok autó repülő kipufogója a levegőben ráadásul a chemtrél ami viszont üvegházhatást kelt.
    És végezetül a fegyverekkel keltett + melegedés pl a haarp és hasonló általam ismeretlen rendszerekkel rengeteg elektromos energiát felhasználva. Ehhez képest a tehenek fingása elenyésző tétel az emberekével együtt. Ez siettetheti gyorsithatja a felmelegedést.

    A sok gázzal kihajtható bizbaxról meg is feledkeztem, parfümtől a chemotoxig és borotvahabtól a tejszinhabig…. Tüo készülékeket amik freonnal müködtek meg hajtógázzal mind le kellett cserélni a 2000 táján kapott rendeletek szerint.

    Egyéni szinten nehéz követni mi az igaz és mi amit mesterségesen csinálnak direkt.

  12. Kedves Bazs! Úgy gondolom rátapintottál a lényegre, bizony unatkozik a nép. Balhé kell,cirkusz kell.Sok háborus irodalmat olvastam, főleg az első vhb. idejéből.Lehet hogy félreértelmezek dolgokat, de az első vhb.
    előtt nagy volt a nekibuzdulás. Szeretném kihangsúlyozni (ELŐTT) szó jelentőségét. Még nem tudták az emberek hogy ez mivel jár. 2-3 év mulva
    az első sebesültszállítmányok beérkezése után+koporsók, kezdték felfogni hogy ez áldozatokkal is jár, rézedények leadása hadikölcsön stb. De akkor már késő volt. Szomoru vagyok, megint sikerült a népet egymás ellen uszítani, amire mi kelet európaiak amúgy is hajlamosak vagyunk. Keserű humor, de a stadionokban a vérbő drukkereket kellene egymás ellen ereszteni, NÉRÓ tudhatott valamit, mert az arénában rendezett viadalokért örjöngött a nép. Kenyeret nem is kellett adni!

  13. Ausztráliát (főleg a keleti partot – Sydney) napok óta kínozza egy hőhullám (kánikula) Sydneyben 43 °C-t mérnek, de más területeken a rekord 49 °C. Ne tudjátok meg, hogy az milyen. Az áram árát felemelték 14 AUD-ra per Mwóra. — Jövő karácsonykor el fognak minket lepni az Ausztráliába kivándorolt volt hazánkfiai. 😀
    https://www.rt.com/viral/377050-aussies-record-breaking-heatwave/

  14. 12:
    Sajnos a dolog úgy néz ki, hogy az emberiségnek időnként kell egy kis háború, hogy helyén értékelje a dolgokat.

  15. Berepülések … vajon lesz ilyen is nemsokára?
    Elsősorban a menekültekkel bejött terroristákra gondolok mint lehetséges kiváltókra. Vagy követnék az ukrajnai politikus tanácsát, tegnap olvastam, hogy katonailag rendet kellene tenni Kelet-Európában?
    Számítani kell manapság ismét olyan berepülésekre, amikor Légópincékbe kell vonulni mindenkinek?

  16. Napról napra erősebb bennem az érzés, miszerint az emberiség menthetetlenül két táborra szakadt. Elég csak a kommenteket figyelgetni (bármely blogon és egyéb médiafelületen). Két, egymásnak szögesen ellentmondó vélemény, ami egyre csak távolodik egymástól. Közeledésnek, konszenzusnak se híre, se hamva. Sokkal inkább a szélsőségekbe hajlás a jellemző. Így lehet aztán belevinni a tömegeket – példának okáért – egy globális háborúba. A totális megosztottságnak köszönhetően. Nem akarom azt sugallni, hogy ezért csakis a politika felelős, pedig azt gyanítom, így van. És mindez az egy százaléknak kedvez. A többi csupán eszköz, hülyére vett tömeg. Így múlik el a Világ dicsősége. Szóval, nem kell ide globális felmelegedés, előbb, vagy utóbb megesszük mi emberek egymást reggelire. Volt egy nagyon hosszú időszak, amikor engem is lehúzott ez az örvény. Ma már inkább megpróbálok örülni a kisebb dolgoknak, mintsem nagyobbak után vágyódva folyton boldogtalan maradjak. Egyszerűbben fogalmazván, minden reggel beveszem a leszarom tablettát és örülök, hogy békében élhetek. 🙂

  17. Németország úgy ment bele a háborúba, hogy úgyis megnyerik – előre ittak a hadizsákmányra és ennek eredménye a Weimari köztársaság hiperinflációja lett.
    Most Moszkvában az átlag orosz család úgy véli, hogy hamarosan háborúzni fognak a NATO-val. Az ottani propahanta várható orosz győzelmet sulykol az emberekbe.

  18. 17.
    Az oroszok pontosan tisztában vannak azzal, hogy ha ők is behódolnak az amerikai érdekeknek, akkor semmi idő alatt szétszedik őket darabokra, és a multinacionális cégek ráteszik kezüket az orosz természeti forrásokra, amelyek ma az oroszok számára lehetővé teszik a viszonylagos függetlenséget.
    Azt is tudják, hogy katonailag hátrányban vannak, és a NATO egyre szorosabb markolásában egyetlen visszatartó erővel rendelkeznek, nukleáris potenciáljukkal.
    De ez csak akkor ér valamit, ha a lakosság is kellő harci elszántságot mutat fel, és így a NATO számára túl nagy kockázatot jelentene egy háború megkezdése.
    Ezért fűtik az emberekben a honvédelmi lelkesedést, de ők is tisztában vannak azzal, hogy egy nukleáris háború számukra is végzetes lenne, biztos, hogy ők sem akarnak háborút, csak kellően veszélyesre akarják festeni magukat a nyugat felé, hogy békén hagyják őket.
    A Krímet kivételnek látom, az létkérdés volt nekik, mielőtt rájuk zárták volna az ajtót a Földközi-tengeri térség felé.

  19. Hogy hány év azt nem tudjuk.
    Lehet, hogy kilenc, de a tisztességes és egyetlen hiteles válasz az, hogy nem tudjuk.
    Hogy van globális felmelegedés azt már tudjuk, az egészen biztos.
    Az, hogy felgyorsul e majd azt sem tudjuk.
    Hogy mikor lesz a magyar átlagember számára keserű, fájdalmas hatása a hétköznapokban azt se tudjuk.
    Ha tudnánk, hogy ez utóbbi pont kilenc év múlva lesz akkor sem tehetnénk – mi apró átlagemberek – semmi olyat ami racionális ebben a helyzetben.
    Az valami gyermeteg perverzió, hogy valaki egy helyett négy klímát szereltet be a lakásába – biztos ami biztos alapon – jól fog jönni kilenc év múlva.
    Hogy miért születik erről a kettőszázadik poszt és miért vonz újra és újra vagy kettő tucat szimpatizánst, arra a lélektan talán tudja a választ, én nem.

  20. 18: Nem tartom erősebbnek a ZATOt Oroszországnál hacsak nem nukleáris fegyvereket vetnek be – ekkor a kimenetelt Putyin taktikája döntheti el „Leningrád utcáin megtanulta , hogy ha harcolni kell akkor neki kell kezdeni az összecsapást”. Orosz területen a ZATOnak esélye sincs nyerésre. Putyin szerintem meg annyira nem hülye, hogy átjönne Kelet-Európába megverni a ZATOt. Esetleg Berlinig. Nem gondolom.
    A Krímért annyira lanyha érdeklődés volt a ZATO oldalról, hogy úgy tekintettem akkor, hogy az egy lefutott játszma: Oroszországé lett.
    (Mellesleg: nálunk érzel valamennyi honvédelmi lelkesedés fűtést? Én nem.)

  21. 20:
    Ez valami perverzió nálad, hogy ZATO-t írsz?

  22. 11: Meg mindig tartja magat az a tevhit hogy az oserdok oriasi mennyisegu oxigent termelnek es szinten rengeteg co2t nyelnek el. Ez nem igaz nem termelnek szinte semmit es nem is nyelnek el. Ahoz hogy termeljenek a megtermelt organikus anyagnak el kellene raktarozodnia valahova. De nem raktarozodik. Amint lehull a level amint kidol a fa maris feldolgozzak a rovarok gombak bakteriumok stb. Es mar jon is vissza a co2. Nyilvan a kivagasuk nagyon sok negativ hatassal jar ezt nem vitatom csak az oxintermelo dolgot.

  23. Szeretek matematikusként forgatni alakzatokat. Z az pont egy egy elforgatott N betű -> ZATO egy absztrakt NATO.
    Bocs a hülyeségemért.
    Tovább gondoltam, hogy lesznek-e nálunk utcai harcok és arra jutottam, hogy ház mi másért lenne itt az a 75 amerikai tank Magyarországon, sivatagi-városi rejtőöltözetben (na ne, hogy hadgyakorlatig nem ilyen meséken nőttem fel)

  24. 20.
    A NATO fő súlyát természetesen Amerika képviseli, gazdasági háttere meg az egész nyugati ipari komplexum. Ez mindenesetre messze meghaladja az oroszok lehetőségeit.
    Ezért az oroszok csak úgy kerülhetnék el a háborús vereséget, ha rögtön a nukleáris fegyverekkel indítanának, de az is világos, hogy ez számukra is halálos lenne, tehát egy öngyilkosság árán kerülhetnék el, hogy lesöpörjék őket.
    Ezt szerintem ők sem akarják, de a csapás lehetőségét meggyőzően lebegtetni kell a nyugat felé, hogy érezzék a tétjét, ha az oroszokat állandóan szorongatják.
    Putyin mondása is ezt erősíti, jó, ha az ellenfél tisztában van vele, hogy ha sokat provokál, akkor könnyen kaphat egy váratlan pofont.
    Ez talán elgondolkodtatja a NATO stratégákat, de csak akkor, ha látják, hogy meg is van az ehhez szükséges potenciál és harci szellem az oroszoknál.
    A másik oldali harci szellem meg – ugyan milyen volt az amerikai csapatoknál a II. VH-ban, mégis bedarálták a németeket a partraszálláskor korlátlan utánpótlásukkal.

  25. 25:
    A II. vh végén a németek az amerikai csapatokat gyakorlatilag hívták, hogy miknél tovább jussanak az oroszokkal folytatott vetélkedőben. A németek gyakorlatilag csak a vörös hadsereggel szemben fejtettek ki ellenállást. Amerika még Vietnámot se volt képes legyőzni.

  26. Ami az írásod első részét illeti.Volt egy kedves munkatársam aki 13 évesen élte át Budapest ostromát Kispesten.Kíváncsian kérdeztem tőle mi volt a legrosszabb az egészben. Kitől,kiktől félt a legjobban, oroszoktól,németektől,nyilasoktól? Meglepetésemre az öreg azt válaszolta egyiktől se annyira mint a légitámadásoktól,a bombázásoktól.

  27. 26 Tibor bá’
    Ez igaz, de azért az amerikaiak a fanatikus japánokat is legyűrték a szigeteken, nem is kis véráldozatokkal.
    Ha az amerikai mentalitás nem is kedvezett a katonai fellépésekhez, valahogy csak megtalálták a módját, hogy rávegyék a katonákat a harcra, még ha azok nem is voltak boldogok, hogy feláldozhassák magukat…
    Minden hadvezetés felméri, hogy saját emberanyaga milyen módszerekkel mozdítható, amit az nem tud kivédeni. Az oroszoknál ez sokszor a zárótűz volt mögöttük…

  28. 28:
    Oroszoknál roham előtt fél liter vodka volt a módszer.

    27:
    Budapest ostrománál az oroszok kismillió gyalogsági aknát lőttek ki. (ezt ma előszeretettel nevezik bombának, gránátnak, stb, amikor találnak egyet-egyet az építkezéseknél és LOL 500 méteres körzetben lezárnak mindent). Ez meglepetés szerűen bármikor, bárhol lecsaphatott. hangja nem volt, ha süvített, akkor az tőled messze csapódott be, tehát nem kellett tőle félni. Amitől félni kellett, azt meg nem lehetett hallani. Amikor az ember elkapott egy sorozatot, akkor a megmenekülés egyetlen módja az volt, ha belevetette magát oda, ahová az előző akna becsapott. Ugyanis ezekkel nem lehetett csak kábé célozni. Kilövéskor a talp elmozdult és teljesen kizárt volt, hogy a következő akna oda csapódjon be, ahová az előző becsapódott. Legjobban tehát ezektől kellett félni. A légi bombákat el lehetett kerülni, amikor jöttek a repülőgépek, el kellett bújni. A német, magyar katonáktól nem kellett félni, hiszen ide tartoztak. Az oroszoktól már lehetett, mert kiszámíthatatlanok voltak. Elvileg nem bántottak, de részegen bármire képesek voltak, pláne ha lopni akartak.

  29. Most,hogy 19.napja „nyugaton élek”, most értettem meg igazán mélyen, mekkora veszteség volt nekünk magyaroknak, hogy 1945-1990- ig (?) szovjet katonai megszállást kellett elszenvednünk.
    A lemaradásunk óriási és nem is látszik csökkenni.
    Hatalmas árat fizetünk a „legvidámabb barakk” titulusért.

  30. 30:
    Nem a legvidámabb barakk kerül sokba, hanem a korrupt politikusok, akik Antal Józseftől kezdve Orbán Viktorig hazafias szöveg mellett mindent kilopnak, és még csak nem is röstellik, szinte felvágnak vele.

  31. 30. A legvidámabb barakk titulus csak annyit jelentett, hogy a „szocializmust” építő országok közül nálunk volt a viszonylag legszabadabb, legélhetőbb rendszer.
    Én még jól emlékszem, megdöbbenve érzékeltük, hogy a többieknél milyen elvakult volt a rendszer.
    Mikor az NDK-s kollégáknál megkérdeztük, hogy miért van Honecker képe a folyosón, a titkárnő szobájában meg az irodában is, értetlenkedve néztek ránk. Mikor meg társaságban egyikünk elmondta a viccet, hogy az volt a tragédia, hogy a Titanic-ot nem Aurórának nevezték, rémülten néztek ránk, majd külön külön többjük is elmondta, hogy neki tetszett a vicc, de a másik előtt azért vigyázzunk, mert besúgó…
    Csehszlovákiában ugyanez volt a helyzet, a románokról meg nem is szólva. A helyi román cégképviselő igaz elmondott minden rosszat Csau mesterről, de betegesen kerülte a neve kimondását, következetesen csak ő-nek titulálta a bizalmas beszélgetések során is. Egyszerűen érződött, hogy kint félnek az emberek.
    Persze biztos, hogy ehhez a lazításhoz kellett 56 mumusa a magyar vezetésnek.
    És tényleg nem ez került sokba, a rendszerváltáskor azoknál sem volt jobb a helyzet.
    A vasfüggöny került sokba mindenkinek, nem a gulyáskommunizmus nekünk. Aztán ezt tetézte a balfácánkodás utána, hisz közben voltunk az élen is…

  32. 30:
    Neked pontosan milyen szenvedést okozott a szovjet katonai megszállás?
    32:
    Barcelona krónikusan a rossz következtetést vonja le mindenből.

  33. 33.

    Lemaradásunk a nyugathoz képest konzerválódott,sőt növekedett a keleti blokkban 1945-1990 között.
    Ezt nem szokták vitatni.
    Amiről nem tud az ember,avagy felszínes értesülései vannak, afféle akarom hiszem akarom nem típusú mendemondák,az nem fáj.
    Apám 1988- ban volt először nyugaton – Svájcban – akkor már 66 éves volt majdnem annyi mint most én (65) mikor hazajött, csak annyit mondott…….
    – Ha én ezt tudtam volna ….
    Személyesen én – a ma érthetetlen hazúg módon lekommunistázott szocializmust – nem éltem meg szörnyűségesnek, sőt idegesít ha démonizálják.

  34. „- Putyin mondása is ezt erősíti, jó, ha az ellenfél tisztában van vele, hogy ha sokat provokál, akkor könnyen kaphat egy váratlan pofont.”
    Innen kezdve jön a végtelen variáció, amik fantáziában nem lépik meg a IIVH befejező időszakát. Méghogy elindul a sokezer orosz tank, és jaj a környező országoknak. Meghogy majd le atomozzák Bukarestet és Varsót … Közben a szergejek abban feljavultak, hogy először is pontosan kell meghatározni az ellenfelet. Mint pl az ISIS esetében is Washington és Telaviv erányába mennek a szálak. Érdekes módon hangosan visszhangzik a hallgatás ezügyben.
    Nemrégen volt hír, hogy az USA visszavonta az összes repülőgép-anyahajóját, s ezt nagyobbrészt érthetetlennek kezelték világszerte. És hogy az oroszok csöndben kikalapálták a nukleáris tengeralattjáróikat, úgy hogy a legtöbb újra kószál rendesen, amiknek csak negyedévente egyszer kell feljönni levegőt venni. Nagy a hallgatás az oroszok technikai újdoságaival kapcsolatosan is, amik rendes meglepiket is hozhatnak az összképbe.
    A kínai és orosz viszonyt nehéz lekottázni nyugati szemmel. Folyamatosan dolgoznak, hogy sikerüljön olyan pontot találni, amit valami komoly ellentétté sikerül majd kiszélesíteni. Azt hiszem, az pl önmaguknak a totál félrevezetése, hogy nem veszik komolyan, a május 9-i moszkvai Győzelem-parádén felvonultak kínai csapatok is az orosz-kínai legfőbb górék jelenlétében. Keleten mindenképpen komolyan veszik az ilyesmit.
    Mindkét csapat felfuttatta az arany-beszerzést, s már nem is csendben, de egyre hangosabban megy az átállítás a dollárról… Kína megkaparintotta majdnem a teljes afrikai ásvány-bányásztot, és a selyemút-újrafogalmazásával löketik Európa felé az autópálya és vasút-programot. Jót röhögtem egy régebbi Leleplező-irományon. Egy megfújt legfelsőbb kínai katonai tervezet, ami leszögezi, hogy nekik az USA legyőzése után csak egy-két kisebb északi államocska kell, na persze Canada is …

  35. 34:
    Akkor miért írsz ilyeneket: „szovjet katonai megszállást kellett elszenvednünk.”?

  36. 36

    A kártékony következmények miatt, jogos az elszenvedni kifejezés.

  37. 34. Barcelona
    A lemaradásunk konzerválódott, sőt nőtt a nyugathoz képest… Ezt senki sem vitatta, de ennek semmi köze ahhoz, hogy mi voltunk a legvidámabb barakk.
    A kényszerpályán lévő szovjetfüggő kormányok közül Magyarországon találták meg a legelviselhetőbb kompromisszumot, amit a szovjetek még eltűrtek, mindenhol máshol ez sokkal drasztikusabban működött.
    A nyugatnak meg esze ágában sincs ezen segíteni, tulajdonképpen jól jártak, mert a szovjet befolyás alatt elsorvadtak, megszűntek a versenyképes cégek, és a rendszerváltás után ellenállás nélkül be lehetett nyomulni az itteni piacra, és közben megakadályozni, hogy a konkurencia újratermelődhessen.

  38. 37:
    Hogy a szó karátéban jó vagy, azt tudom, de mondj egy kártékony következményt!

  39. 39

    Az a kártékony következménye lett a 45 éves szovjet katonai megszállásnak, hogy nem vehettünk részt a nyugat – lásd Ausztria – sokkal gyorsabb gazdasági fejlődésében.A szegényebb és gazdaságilag kevésbé hatékony és kevésbé versenyképes régióhoz való tartozás lemaradását ma is hordozzuk, immáron a rendszerváltást követő 27. évben.
    Elmaradottabbak vagyunk, mint lehetnénk, ha nem lettek volna itt a felszabadítóink, akik a keleti blokk karanténjába zártak.
    Ennél érthetőbben, ezt nem tudom elmondani.

  40. 40:
    Összefoglalva: „szovjet katonai megszállást kellett elszenvednünk.” ami tulajdonképpen annyi volt, hogy „kártékony következményei” voltak. Amely kártékony következmény lényege, hogy „Elmaradottabbak vagyunk, mint lehetnénk.”

    Nos, az Osztrák-Magyar monarchiában mi tulajdonképpen Ausztria gyarmata voltunk, amit a magyar nemességen kell számonkérni. A kiegyezést (1867) követően irgalmatlan tempóban iparkodtunk behozni az ipari elmaradást (hatalmas zsidó segítséggel, amiért aztán jól deportáltuk őket), ami 1938-ig csak részben sikerült, mert közben Ausztria is fejődött. 1948-tól szovjet útmutatás útján volt egy társadalmi kísérlet, ami messze a kapitalista fejlődési tempó alatt történt, de szociálisan igen érzékeny volt. Tulajdonképpen a lakosság nagyobb hányada jól járt. Nem lehetett végtelen fogyasztó, de nyugodt körülmények között élhetett. A kérdés, hogy lehet-e hibáztatni a Kádár rendszert? A válasz: NEM. Ahogy erre Observer már egyszer rámutatott: Jaltában a Nyugat ezüst tálcán átnyújtott minket (is) Sztálinnak a 20.000.000 elesett orosz katonáért cserébe, hogy segített elsöpörni az útból a rendkívül erős ipari ellenfelet, Németországot. Kádár a rendelkezésére álló mozgástérből számunkra a maximumot hozta ki, amiért nyugodtan lehetne neki egy szobrot állítani a Hősök terén a sok léhűtő magyar király között.

  41. 40: „nem vehettünk részt a nyugat – lásd Ausztria – sokkal gyorsabb gazdasági fejlődésében”

    Miért veszed készpénznek, hogy mi is azt az utat jártuk volna be, amit Ausztria?

    Én egyáltalán nem látom ezt ennyire nyilvánvalónak – a történelmi példa – miközben 1920 után pl. Csehszlovákia egy erős polgári fejlődésen ment keresztül, addig Magyarország konzerválta a feudális rendszert.
    Semmi ‘garanciát’ nem látok arra, hogy 1945 után, a kezdődő polgárosodás ne fordulhatott volna vissza egy – az arisztokrácia és az egyház – vezette félfeudális rendszerbe/gazdaságba.
    Mi akadályozta volna meg a Horthy-rendszer restaurációját?

  42. Most először a klímakutatás történetében tudósok egy csoportjának sikerült matematikai egyenlettel leírnia, hogy mekkora hatással van az emberi tevékenység összessége a Föld éghajlatára. Az egyenlet szerint 170-szer gyorsabban változik a klíma emberi hatásra, mint a természet bármely más erejétől, írja a Guardian.
    A képletet Will Steffen professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem klímaváltozást kutató szakértője és társai állították fel, ezzel kapcsolatos tanulmányuk az Anthropocene Review folyóiratban jelent meg. A kutatásban résztvevők szerint az elmúlt 4,5 milliárd évben csillagászati és geofizikai tényezők voltak leginkább hatással a földi bioszférára, azaz a légkörre, a vízburokra, a sarkok jégtakarójára, a talajra és az alatta lévő kőzetrétegre. Az elmúlt hat évtizedben, a kutatók által antropocén kornak nevezett időszakban azonban az ember befolyása olyan hihetetlenül nagy mértékben fokozódott, hogy összemérhetővé vált a természeti hatásokéval.
    http://index.hu/tudomany/2017/02/13/dramai_keplet_irja_le_a_klimavaltozast/

  43. Ha igaz az hogy egy egy időszakban megélt – pozitív negatív – emberi életérzéseket nem csak a végük és következményeik
    minősítik, ahogyan az élet értékét se a halál,akkor belátom egészen barátságos rendszer volt az 1956 – 1990 – ig regnáló szocializmus.Állítólag hatalmas adóssághegyet hagyott maga után, de ez csak a vége, ami talán mégsem minősíthet 34 évet.
    Javára szól, hogy akkor nem volt hasonló számú, a mai mélyen átlag alatt élő munkanélküliek, közmunkások és hozzátartozóik nyomorgó tömege.

  44. 44: „Állítólag hatalmas adóssághegyet hagyott maga után”

    20 milliárd dollárt.

    Most meg 100 milliárd.

    Melyik a nagyobb?

    Minősíti ez a 80 milliárd dollár a rendszerváltás utáni Magyarországot?

    És igen, be kell látnom, ha minősíti, akkor az előző rendszert is minősíti az a 20 milliárd.

    Mára pont 5-ször akkora szarban vagyunk, mint akkor… 😉

    Csak van egy nagy különbség – a rendszerváltás előtt volt egy prosperáló mezőgazdaságunk (250%-os termeléssel, a hazai szükséglethez képest), volt egy hazai kézben levő, jól-rosszul működő iparunk /néhány világszínvonalú vállalattal/, 10 millió feletti lakosság, eltelve a jobb jövő reményével.

    Most van itthon 9 millió kiégett magyar, leépülő mezőgazdaság (pár mangalicatelepet leszámítva), hazai (tulajdonú) ipar pedig gyakorlatilag nincs. Viszont van 600 ezer „disszidensünk”.

  45. 45

    A csillagászati számok sokkal értelmezhetőbbé válnánakak, ha 10 000 000-val osztva egy főre vetítve adnák meg.
    100 milliárd=100 000 000 000
    utóbbi elosztva 10 000 000 – val az egyenlő 10 000 -rel.
    tehát miután dollárról van szó
    minden magyar állampolgár tartozna 3 000 000 Ft – tal.
    Megjegyzem a rokinyugdíjam 1991 január elsején 5 300 Ft volt.
    Most 81 000 Ft tehát a hozzávetőleg a rendszerváltás óta 15 szörösére nőtt.
    Az államadósság meg „csak” ötszörösére,

  46. Kedves Tibor bá’!

    Már csak 16 év!!! 🙂

    Azért csak most írok, mert múlt héten derült ki, hogy Gyermeket vár az Asszony…

    egy „február 11-es” klub tag :-))

  47. 46:
    Csakhogy az államadósság dollárban, a nyugdíjad forintban denominált. Én meg ezt jegyzem meg. Ha nem értenéd, a forint sokkal jobban inflálódott. Nagy szarban lennél, ha a nyugdíjad csak 25.000 Ft lenne.
    47:
    Csak? Több mint amire szükségem van. 😀

  48. 49:
    Annak kell utánanézni, aki nagyképűen nyilatkozott 46. alatt.

  49. 51:
    „Kiderült, hogy….. ” Ez a tipikus manipulációs, amikor egy jelentéktelen bulvárlap „Kiderült”-tel kezd egy cikket. Több tucat intézet, intézmény végez méréseket több évtizeden keresztül. Nem lehet hamisítani. Több száz klímakutató folyamatosan ellenőrzi egymást. Egy-egy „hamis tanulmány” azonnal felszínre kerülne. Nem kizárt, hogy egy-egy mérési adatnál jelentkezhet apró pontatlanság, amit általában utólag korrigálnak, de a főtrendre mérget lehet venni. — Ja, és én azért megválogatnám, hogy mit linkelek be.

  50. 52. Tibor bá’

    A Washington Times is ezt írja. „Climate change whistleblower alleges NOAA manipulated data to hide global warming ‘pause’”

    Dr. John Bates azt mondta, hogy „Jó adataik voltak a bójákról. Majd kidobták és ‘javították’ őket a hajókról származó rossz adatok segítségével. Soha nem változtatjuk meg a jó adatokat, hogy elfogadjuk a rosszat, de ez az, amit ők tettek, hogy úgy tűnjön, mintha a tenger melegebb volna.”

    A párizsi klímakonferenciára kellett hamisítani, hogy jól ráijesszenek a résztvevőkre. Kínos lenne ez a mi köztársasági elnökünkre nézve, mert oly sokszor előadta magát a remegő fekete bajszával, mintha egy cseppet is tudta volna, hogy miről beszél.

  51. 53:
    Az isten szerelmére az Északi sarkon 30 fokkal van melegebb, mint a 30 éves átlag. Ilyen körülmények között szükség lenne egy-két tized fok csalásra? Ilyen kevés jég február 16-án még sose volt az Északi sarkon, és ezt számtalan intézet méri és jelzi, nem csak a NOAA. Ilyen tempóban még sose olvadt Grönland és az Antartik, és akkor szükség lenne csalásra?

  52. Ha helyesen értelmeztem a számokat, akkor az államadósság a rendszerváltás óta cirka 20 milliárd dollárról 34 milliárd dollárra nőtt vásárlóértéken 27 év alatt. elképzelhető, hogy a GDP növekedése hasonló nagyságrendű.

  53. Valóban függ a GDP növekedést ábrázoló grafikon látványa a fizetőeszköztől, amiben mérjük a tényeket.
    Pár éve egy hányatott sorsú azóta megszűnt weblapra készítettem egy cikket és ábrát a magyar GDP-t év végi aranyárfolyamon ábrázolva (unciában) amióta volt elérhető adat.
    Gondolhatjátok, hogy egy szép vízszuintes hajítás jellegű grafikon jött ki a KSH adatait beleírva. Nagyon elszomorító eredményt mutatott.
    A fizetőeszköznek lehetne mást is választani, csak végső soron minden fizetőeszköznek az arany adja meg az értékét (és nem fordítva!).

    Mennyire is kellene komolyan venni az aranyat látszik azon, hogy ma Kirgizisztán jegybankelnöke azt nyilatkozta, hogy szeretné. ha minden állampolgáruknak legalább 100 gramm aranya is lenne a megtakrítási portfóliójában.

    https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-02-15/currency-pioneers-build-nation-of-gold-bugs-on-ex-soviet-fringes

    Más.
    Emlékem, hogy anno Fekete János az első magyar dolláradósság felvételekor 1 milliárd dollárt vett fel, lényegében az nőtte ki magát akkorára, amekkora mára lett.

  54. Abszolút biztos, hogy sohasem fogjuk visszafizetni.
    Vajon tényleg jobban jártunk volna ha nem vesszük föl ?
    Az arany ára is ingadozik, ezért minden gazdasági statisztika sántit.

  55. A kanadai gleccserek teszik ki az északi-sarkvidéki jégtakaró nagy részét. Friss eredmények szerint viszont a bolygó melegedésével az olvadékvíz megdöbbentő ütemben fogyasztja el őket. Az összes sarkvidéki szárazföldi jég mintegy negyede Grönlandon kívül a kanadai Erzsébet királynő-szigetek gleccsereiben és jégsapkáiban található. A jég kiterjedése több mint 103 ezer négyzetkilométert ölel fel, és egy új kutatás eredményei szerint 2005-ben drasztikusabb olvadásnak indult, mint az azt megelőző években. 2005 előtt a gleccserek viszonylag stabilak voltak, évente három gigatonnát tett ki a felszíni olvadás. 2005 és 2015 között viszont ez a szám igencsak megugrott, a jégvesztés mértéke évente átlagosan 30 gigatonnára nőtt.
    http://www.hirado.hu/2017/02/16/sebesen-fogyatkoznak-a-kanadai-gleccserek/

  56. nem hiszem, hogy volna még 9 évünk.
    az esti hirekben bejelentik, hogy holnap Bukarestben +35 fok lesz FEBRUÁR KÖZEPÉN!!!
    Noormális ez a világ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük