2024-03-29 nap bejegyzései

Putyin: az USA kelet-európai csatlósainak nincs okuk félni

Moszkva nem törekszik konfrontációra Amerika kelet-európai csatlósaival – jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Több nyugati tisztségviselő azzal próbált támogatást szerezni az Ukrajnának nyújtandó további segélyeknek, hogy Moszkva nem áll le, ha Kijev vereséget szenved a csatatéren. Putyin a Tveri területen lévő Torzsok légitámaszponton tett látogatása során foglalkozott ezekkel az állításokkal.

“Ez egyszerűen képtelenség” – mondta az orosz elnök, megjegyezve az orosz védelmi kiadások és a NATO hadseregek költségvetése közötti különbséget.

“Az állítások, hogy Ukrajna után Európát is megtámadjuk – ez teljes képtelenség és a saját lakosságuk megfélemlítése, csak azért, hogy pénzt szedjenek ki belőlük”.

Az USA kelet-európai “szatellitáinak” nincs okuk félni – tette hozzá Putyin. A Lengyelország, Csehország vagy a balti államok elleni esetleges orosz támadásról szóló kijelentések csak propaganda, amelyet a kormányok folytatnak, hogy megijesszék polgáraikat, “hogy további finanszírozást szedjenek ki az emberekből, hogy ezt a terhet a vállukon viseljék”.


Vlagyimir Putyin orosz elnök Torzsokban, egy helikopter kiképzőközpontban. Kép: Kreml

A NATO Oroszország határai felé terjeszkedik, nem pedig fordítva – jegyezte meg az elnök, hozzátéve, hogy “Oroszország csupán megvédi népét a történelmi területein”.

“Egészen a határainkig jöttek… Átmentünk az óceánon az Egyesült Államok határaihoz? Nem, ők közeledtek hozzánk, és nagyon közel jöttek” – mondta.

Torzsok ad otthont a 344. kiképzőközpontnak, ahol orosz harci pilótákat képeznek ki, köztük az ukrajnai konfliktusban való részvételre kiképzett személyzetet.

(Orosz Hírek)