2024-03-23 nap bejegyzései

Háborúnak nevezte a háborút az orosz elnök szóvivője, és ennek még komoly következményei lehetnek

Dmitrij Peszkov szerint tényleg különleges katonai műveletnek indult az invázió, de mostanra Oroszország már háborúban áll. Az is lehet, hogy Peszkov ezzel egy újabb katonai mozgósítást készít elő.

Háborúnak nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktust Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője. Az orosz vezetés eddig szigorúan különleges katonai műveletként hivatkozott az Ukrajna elleni invázióra, és büntetendővé tette azt, ha valaki nyilvánosan a háború szót használja. Peszkov viszont most először maga is háborúról beszélt, elmondása szerint azért, mert a nyugat is aktív részese lett a harcoknak.

„Igen, különleges katonai műveletnek indult, de amint ez a szövetség létrejött, amikor a kollektív Nyugat beszállt Ukrajna oldalán, ez számunkra háborúvá vált” – mondta ki Peszkov azt a szót, amiért oroszok ezreit citálták bíróság elé.

Nem kizárt, hogy a háború szó használatával a szóvivő egy közelgő katonai mozgósítást készít elő. Az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, melyek szerint Putyin a hadsereg megerősítésére készül választási győzelme után. A spekulációt táplálja, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter új egységek felállítását jelentette be, ehhez pedig okvetlenül szükség lesz új katonákra is.

Átfogó támadás az ukrán infrastruktúra ellen

Az orosz hadsereg az elmúlt órákban az egyik legnagyobb támadását hajtotta végre az ukrán energetikai létesítmények ellen, egymillióan maradtak áram nélkül.

„Amikor a robbanások elkezdődtek, felébredtem, majd még több robbanás történt. Aztán hallottam, hogy repülnek az ablaküvegek most is rakétaszilánkok között állunk” – mondta egy szemtanú Dnyipróban, egy másik pedig arról beszélt, hogy a lökéshullám kinyitotta az erkélyajtót és még a fürdőben is kitörte az ablakot.

A támadás során összesen 88 rakétát és 63 drónt lőttek ki különböző célpontokra. Az ukrán légvédelem szerint ezek jelentős részét sikerült hatástalanítani, de így is legalább 5 ember halt meg a csapásokban.

Az átfogó támadást az orosz vezetés szerint az orosz területeket ért ukrán támadások miatti bosszú volt. Nemrég írtunk arról, hogy a közelmúlt ukrán csapásait az Egyesült Államok sem nézi jó szemmel: a Financial Times szerint Washington felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai infrastruktúra elleni támadásokat, és arra figyelmeztetett: a dróncsapások azzal a kockázattal járnak, hogy felhajtják a globális olajárakat és megtorlást provokálnak.