2024-03-04 nap bejegyzései

F-16-osok

Nem lesz egyszerű dolga Ukrajnának a „kényes” F-16-osokkal

ARCHÍV: A Vermont Légi Nemzeti Gárda egyik F-16D Fighting Falconja a Burlington Nemzetközi Repülőtéren, 1998. augusztus 5-én
Írta: Rita KonyaPolitico.eu, Euronews

 

A több feladatot ellátó, ultramodern nyugati vadászgépek ugyan hatalmas támogatást jelentenek Ukrajnának, de extra karbantartást is igényelnek, ezért nem lesz könnyű átszokni rájuk egy háború kellős közepén.

Az elkövetkező hónapokban megérkeznek Ukrajnába a General Dynamics F-16 Fighting Falcon típusú vadászgépek, ám ahhoz, hogy az ország az egyhajtóműves szuperszonikus gépeket beillessze fegyverarzenáljába, ahhoz nem lesz elég a pilóták kiképzése.

Norvégia, Dánia, Hollandia és Belgium több mint 60 darab F-16-ost ajánl fel, egy több nemzetből álló koalíció pedig már a pilóták és a személyzet kiképzését végzi.

A vadászgépek felszállása azonban rendkívül nehézkes lesz. A légibázisok az orosz támadások elsődleges célpontjai lesznek, magukat a repülőgépeket az orosz légvédelmi rendszerek fogják megjelölni, javításuk is kihívást jelent majd, a felkészületlen kifutópályák használata pedig ugyancsak gondot okozhat az „érzékeny” gépeknek.

Egy ilyen gép egy érzékeny vadállat a szovjet korabeli MiG-ekhez és Szuhojokhoz képest, amelyekhez az ukránok szokva vannak.

Tom Richter
volt amerikai tengerészgyalogos pilóta

„Ha valaha is odamentél és megfogtál egy MiG-29-est egy légi bemutatón, majd rögtön utána odasétáltál és megfogtál egy F-16-ost, már kívülről is érezhetted, hogy az F-16-os milyen kimunkált. Egy igazi primadonna: érzékeny, és komoly karbantartást igényel” – mondta Richter. „A szovjet gépek sokkal durvábbak, rosszul karbantartott repterekről fel tudnak szállni,  és kevesebb karbantartást igényelnek” – tette hozzá Richter, aki a Nemzeti Gárdában repült F-16-ossal.

Más helyzetben Ukrajna modern bázisokat és kifutópályákat építene a repülőgépek fogadására, de ez háború idején lehetetlen.

„A Falconoknak valóban szükségük van némi adaptációra – ez a kifutópályák előkészítése, mert a MiG-eknél a futómű kényesebb, a kerekek kicsik, a légbeömlők alacsonyan vannak a sávhoz képest, fennállhat a tárgyak elnyelésének veszélye. De mindez megoldható. Minden repülésnél vannak kockázatok” – hangsúlyozta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a POLITICO-nak.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének éves katonai egyensúlyi jelentése alapján 2022 elején Ukrajna 71 Szu-27-es és MiG-29-es vadászgéppel, 14 Szu-24M bombázóval és 31 Szu-25-ös támadó repülőgéppel rendelkezett.

A 2024-es jelentés szerint 78 harcképes repülőgépe van, míg Oroszországnak 1169. Mindez a háború harmadik évében.

A harcok kirobbanása óta Szlovákia és Lengyelország mintegy 33 MiG-29-es vadászgépet is átadott Ukrajnának – sokukat korszerűsített avionikával és fegyverzettel, hogy megfeleljenek a NATO-szabványoknak. A nyugati országok légierőinél 45 éve szolgálatban álló F-16-osok egyrészt megerősítik Ukrajna légierejét, másrészt sokkal erősebb képességekkel ruházzák fel az orosz ellenséggel szemben.

„Az F-16-osok jelentősen javítani fogják légierőnk hatékonyságát. A pilóta képes lesz a levegőből irányítani a rakétákat, meghatározva a célpontot. Harci környezetben valós hírszerzési információkat kaphat, és megfelelő döntéseket hozhat a célpontok eltalálásáról. Ráadásul lehetőség lesz levegő-levegő rakéták alkalmazására is. Amelyek akár 180 kilométerre is képesek repülni” – mondta Jurij Ihnat.

Az első repülőgépeknek idén nyárra kell megjelenniük – közölte a dán védelmi minisztérium.

„Az F-16-os vadászrepülőgépek adományozására nehéz fix menetrendet felállítani, mivel több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy Ukrajna használni tudja az adományozott gépeket” – mondta Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter, kiemelve az alkalmazkodást, amelynek meg kell történnie ahhoz, hogy a repülőgépek repülhessenek az ukrán repülőterekről.

A terep előkészítése

Először is, ott van az az alapkövetelmény, hogy a szerszámkészletektől kezdve a pótalkatrészekig és az állványokig minden a helyén legyen – a hidrazin biztonságos kezeléséhez szükséges felszereléssel együtt, amely egy rendkívül gyúlékony folyadék, és amelyet az F-16-osok vészhelyzeti tartalékrendszerének működtetéséhez használnak.

Miközben az ukrán pilóták és személyzet az F-16-osok repülésére és karbantartására képzést kapnak, szinte biztos, hogy a magasan képzett nyugati vállalkozóknak is az országban kell lenniük, hogy felügyeljék a munkát – mondta Bronk a RUSI-tól.

A kijevi katonáknak meg kell tanulniuk javítani, karbantartani és elrejteni a Falconokat az orosz radarok, kémek és műholdak elől. „A pilótáink mellett jelenleg is nyugaton képzik ki a technikusainkat és a repülőmérnökeinket. Ők képezik a szárazföldi személyzetünk alapját” – mondta Jurij Ihnat.Ukrajna nyugatról kapott F16 vadászgépeiképezzenek ukrán pilótákat az F-16 vadászgépekre