2024-03-27 nap bejegyzései

Meghökkentő dolgot tett Izrael Amerikával szemben, Washington szerint ez már túlzás

Lemondta Izrael kormánya az Egyesült Államokba tervezett látogatást, mivel az Egyesült Államok nem vétózott meg az ENSZ BT előtt egy Izraelre vonatkozó tűzszüneti határozatot – írja a CNN.

Az Egyesült Államok Izrael legfontosabb szövetségese, eddig az ENSZ előtt előterjesztett tűzszüneti javaslatokat is sorra vétózták meg, hétfőn azonban váratlanul tartózkodtak, így az ENSZ BT 14 tagja elfogadta a javaslatot. A javaslat arra szólítja fel Izraelt, hogy a ramadán idejére hirdessen tűzszünetet Gázában, a Hamászt pedig arra, hogy engedje el az összes októberben elrabolt túszt. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt nyilatkozta, hogy „megbocsáthatatlan” lesz, ha a határozat tartalmát nem implementálják a felek.

Izrael ettől függetlenül jelezte: nem fogják betartani a határozatot, nem lesz semmilyen tűzszünet. Izrael ENSZ-nagykövete azt mondta: a határozat gátolja a túszok kiszabadítására tett erőfeszítéseket. A Hamász és a Palesztin Hatóság azonban üdvözölte az ENSZ döntését.

Amerika lépése miatt törésvonal alakult ki Washington és Jeruzsálem közt: az izraeli kormány lemondott egy Egyesült Államokba tervezett látogatást. A vizit célja az lett volna, hogy Izrael és az Egyesült Államok arról egyeztessen, hogy tud a zsidó állam Rafah elleni offenzívát kezdeni anélkül, hogy a katonai művelet vérfürdőbe torkollna.

A CNN-nek nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint Izrael „túlreagálta” a helyzetet.