(1981) Skizofrénia

Tibor bá’ online

 

A sorok írója nem orvos, hanem egy gyógyult

beteg. A leírtak tehát belső információnak számít.

 

k001A skizofrénia egy különböző súlyosságban előforduló mentális betegség. Az a beteg, aki ebben szenved, sajátságos megváltozott tudatállapotban van. Ez a megváltozott tudatállapotot az álomban átéltekhez , a részegséghez, a pszichedelikus szerek által kiváltott  tudatállapotokhoz, illetve az erős felinduláshoz hasonlíthatjuk, ezekkel szemléltethetjük többé-kevésbé sikeresen.

A beteg tájékozódása térben és időben, továbbá  identitása, logikája, emlékezőképessége, sérült; ítélőképessége  hibás vagy bizonytalan, egyszerű rutinfeladatai elvégzésében is megakadályozza az állapota. Irreálisan képzelődik. Túlértékelt képzetei hatása alatt áll.

Az egészséges személyiséget az értelem-érzelem-akarat hármasának együttműködése, harmóniája jellemzi. Ez a harmónia a tudathasadásos betegnél megbomlik, sérül, hiányos, töredezett.

k140A kettős tudatú, az alternáló, illetve sokszemélyiségű beteg, inkább a filmek tárgya, ha elő is fordul ilyen, egészen ritka, nem jellemző.

A betegek egy kisebbik része, pontos adatokat nem ismerek, becslésem szerint cirka 10 – 15 százaléka, a  szerencsésen megválasztott sikeresen alkalmazott  gyógyszerezés hatására, teljesen gyógyul. Visszanyeri mentális képességeit és terhelhető lesz, egészséges életet élhet, szakmát tanul, vállalkozásba kezd, családot alapít.

A betegek általam ugyanekkorára becsült hányada, tragikus,  brutális leépülést mutat, az orvosok és a hozzátartozók erőfeszítései ellenére. Ők teljesen zavartak maradnak és életük végéig kórházi, zárt intézeti ápolásra szorulnak, sok közülük még az elemi testi tisztaság követelményének  teljesítésére sem képes.

A betegek legnagyobb csoportja, becslésem szerint 70 – 80 % – a tartós gyógyszeres kezelés mellett, hosszú éveken át , afféle szürkébb, igénytelenebb, redukáltabb életet képes élni, kisebb teljesítmények jellemzik, munkát alig-alig képes végezni, vállalni, mert nem terhelhető.

A stresszre, nagyobb lelki feszültségre, un. acting aut-tal reagál, váratlanul kilép a helyzetből. Logikusnak tűnik a tapasztalataim és ezekből kialakított szemléletem szerint, hogy lehet jelentéktelen számú  átjárás az előbbi csoportok között.

A betegek állapota egy-egy kedvező kedvezőtlen környezeti hatásra, jelentősen javulhat vagy leromolhat.

A pszichiáterek elmegyógyász szakorvosok túlterheltek az egészségügyben, hajlamosak túlgyógyszerelni a betegeket, mondván ez a kisebbik baj, mint a beteg visszaesése a tudatzavarba.

Fontos adat, amit többnyire rosszul tudnak az emberek, vagyis hogy statisztikailag az elmebetegek általában nem követnek el több erőszakos cselekményt, mint a népesség többi része.

A skizofréniákat  nemcsak a  súlyosság, hanem a tünetek jellege szerint is csoportosítják. Úgymint hebefrén, paranoid, katatón stb.

A követhetetlen tartalmú hablatyolás, zavart beszéd és az összefüggő bizonyos értelemben teljesen logikus téveszme rendszerek is fellelhetőek a fentiek között.

A paranoidra nagyzásos, vonatkoztatási,  és üldözéses  téveszmék jellemzők.

A katatón, mozdulatlan merev testhelyzetben robotszerű mozgással érzelemmentes alig kommunikál.

A betegek gyógyítása antipszichotikumokkal, azaz elmebaj elleni gyógyszerekkel és úgynevezett atípusos antipszichotikumokkal folyik. Ezek igen előnyösen, sokkal kevesebb kellemetlen mellékhatással járnak.

Régen és néhány helyen még ma is, elektrosokkot, úgynevezett elektrokonvulzív terápiát alkalmaznak, aminek során altatásban az agyba vezetett gyenge árammal epilepsziához hasonló egész testre kiterjedő izomgörcsöt idéznek elő, ami jótékony hatású, gyógyulással a beteg állapotának javulásával kecsegtet. Azonban az alkalomadtán fellépő súlyos személyiségkárosodás bekövetkezése miatt, ezt általában betiltották.

A betegség diagnosztizálásához időbeli és egyéb minőségi kritériumoknak is teljesülni kell, tehát az egyszeri súlyos zavartság még korántsem biztosan skizofrénia.

Az egész világon éghajlattól, életszínvonaltól, kultúrától és rasszoktól függetlenül, a népességben való előfordulási gyakorisága 1% körüli. Tehát cirka minden századik személyt érinti e betegség, a világon megközelítőleg 70- 75 millió személyről lehet szó.

A betegek kommunikációs képessége minden estben komoly hiányosságot mutat.

(Magor Noel)
_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

26 gondolat erről: „(1981) Skizofrénia

  1. Ő most akkor a gyógyszerektől, a sokkterápiától, vagy esetleg valamilyen alternatív módszer gyógyult meg?

    Nagyon sok betegséget félrediagnosztizálnak a dokik, illetve elhanyagolnak, ha nincs pénze az embernek, akkor meg hagyják leépülni.

  2. 1:
    Azt hiszem gyógyulásról nem lehet beszélni. Talán kezelhető, elfogadható állapotról igen, de nem hiszem, hogy kérdésedre nekem kellene válaszolnom.

  3. Toxoplasma gondii

    Egérbe jutva, az egér elveszíti a félelemérzetét. Macska megeszi egér, a parazita a macskába kerül. Ember szeret cica, így parazita emberbe kerül. A lakosság 30-50% fertőzött. A parazita az agyba kerül, „megfelelő” helyen felszaporodva okozhat skizofréniát, azaz a lakosság nagy részére ártalmatlan, eleve a macska a cél gazdatest, amivel azonban nem csinál semmit. A mellékelt link erről értekezik. Igaz, nem jelenti ezt ki. Évekkel ezelőtt készítettem egy szakfordítást, az durvább konklúziókkal zárt, ha jól emlékszem 2013-as anyag volt az is.
    http://www.nature.com/news/parasite-makes-mice-lose-fear-of-cats-permanently-1.13777

  4. 3. Jövőnk
    Engem is gondolkodóba ejtett, amikor a toxoplazmózisról először hallottam. Tényleg sokan becsavarodnak, akik macskát tartanak. Főleg öregasszonyok tucatnyi macskával, akik élvezik a macskahúgy szagát, és kerülik az emberek társaságát.

    Túl erős a macskalobbi ahhoz, hogy objektív információkban reménykedhessünk erről a betegségről. Már az ókori Egyiptomban átvették a hatalmat a háttérben. 🙂

  5. A toxoplazma inkább a magzatkárosító hatása miatt veszélyes

  6. GAP-szindróma. Azt írja, azok között a természeti népek között, akik még a földművelést nem ismerik, ezért nem fogyasztanak gabonát, pláne cukrot, a skizofrénia, depresszió és egyéb elmebajok ismeretlenek. Akik aztán átvették a fehér ember étrendjét, azok között még sokkal több, mint köztünk – mi már nyilván szelektálva vagyunk rá.

  7. 2

    Vajon ezt a szerencsétlent, aki a posztot írta és gyógyultnak képzeli magát – szerinted – miért kell ebből kiábrándítani?
    Még akkor sem lenne jótékony ,ha történetesen pszichiáter lennél és lenne esélyed a pontos diagnózis kiállítására…

  8. Kedves Tibor bá’

    Mindenkinek szüksége van egy kis menetkész dühre ,ellenségességre ,mert ez esetenként „életmentő” önvédelmet biztosít.
    Ha azonban ebből túl sokat tapasztalunk valakiben, pláne indok nélkül,akkor az illetőt teljes joggal rosszindulatúnak fogjuk nevezni vagy csak gondolni.
    Az erősen kritikus hajlamú egyén általában félelemmel szorongással belső bizonytalansággal terhes, ezért támad a kritikájával. A poszt írójával szembeni modortalan arrogancia hatalmas kék betűkkel, előzetes megjegyzéseket fűzni ahhoz.A „belső információ” egy szervezet, vállalat, érdekcsoport stb esetében lenne értelmezhető jelen szövegkörnyezetben puszta fontoskodás.
    Őszinte jóindulattal javasolom némi szerénység bevezetését ,gyakorlását megfontolás tárgyává tenni !
    Nem én vagyok itt az első aki ezt teszi.

  9. 9:
    Általában az szerény, akinek abból haszna származik. Nekem semmi okom a szerénykedésre. Az én dolgom, hogy informáljam azt a néhány tízezer olvasót, aki idejár. Ha mindenképpen javasolni akarsz, akkor találj ki valami okosabbat. Azt pedig verd ki a fejedből, hogy értesz a pszichológiához. A belső szorongás olyan messze áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemhez. A bizonytalanság pedig az én esetemben egyenesen vicc.

  10. A helyzethez illő előzékenység ,figyelmesség, szerénység,
    a partner személyiségének tisztelete és annak kimutatása , az elemi jó modor,az udvariasság elengedhetetlen tartozékai.
    Sajátságos jellem,aki csak akkor gyakorolja ezeket,ha ebből előnye származik.
    A jó kapcsolat esélyének megalapozása, egyébként tényleg nem egy hátrány.
    A nagyképűsködés pedig garantáltan mindenkiben ellenszenvet vált ki.

  11. Radics Sándor, gondolom nem régóta látogatod Tibor bát. Mi már megszoktuk, hogy Tibor bá sosem téved, ha esetleg néha mégis, akkor más a hibás. Feltétlen igazának tudatában nyilvánvaló, hogy az általa kinyilatkoztatott igazság, ha néha fáj is, mégiscsak jobb, mint ha ennek hiányában tudatlanságban maradnánk.

  12. 13

    Kedves Ábel

    http://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/files/2012/06/makkossch.pdf

    Az nem kérdés hogy valaki hibázik e.
    Az a kérdés képes e ezt belátni és tanulni belőle.

    ” Feltétlen igazának tudatában nyilvánvaló, hogy az általa kinyilatkoztatott igazság, ha néha fáj is, mégiscsak jobb, mint ha ennek hiányában tudatlanságban maradnánk ”

    Ebben a bótban ő a bótos és ezt néha éreztetnie és éreznie kell.

    🙂 🙂 🙂 🙂

  13. 15 – Ábel:
    Van nekünk egy házi egerünk, akarom mondani egy házi mosógépszerelőnk, aki történetesen skizofrén (volt). Írt egy összefoglalót a skizofréniáról azzal a feltétellel, hogy a szerző kiléte titokban maradhat. Leközöltem a posztot arra gondolva, hogy egy (volt) beteg tudja legpontosabban leírni a valóságot. Közben berágott és átváltozott Radics Sándorrá és elkezdett itt garázdálkodni. Aztán még 3 néven kezdett garázdálkodni (Dankinger, Rózmayer Cucu, Bhagavad Gita) csak ezeket már nem engedtem át. Ez az aljasság vezetett oda, hogy megszegtem a kérését és lelepleztem a személyét. Nem kell vele foglalkozni, Radicsot is letiltom.

  14. Tibor bá’

    Megngeded, hogy írjon egy posztot.
    Majd (megfelelő képzettség híján) megkérdőjelezed az eredményét (pedig azt írod hogy „gyógyult beteg”).
    Ezután még tovább degradálod, nem tartod be az ígéreted.

    Persze még tiltsad is le, nehogy érdemben tudjon bármit is hozzászólni.

    Kérdem én:
    Mégis mi volt a célod ezzel a poszttal?
    Ha téged ilyen elbánásban részesítene valaki, hogyan minősítenéd az illetőt?

  15. 17:
    Nem. Írt egy posztot és felajánlotta közlésre. Elfogadtam és igen jelentős szerkesztés után feletettem. Ez eddig normális eljárás, messze nem az első eset.

    Ha mindenki csak „megfelelő képzettség” után szólalhatna meg, akkor az egész társadalom néma maradna. Itt a honalapon is sok tucat ember írja be, hogy „szerinte” mi a helyzet.

    Nem tettem semmiféle ígéretet. Tiszteletben tartottam a kérését, hogy se a nevét, se a „mosógépszerelő” nicket ne írjam alá. Ez a tiszteletben tartás addig volt érvényes, amíg nem kezdett el piszkoskodni. Link E-mail címek megadása, különböző nickek használata, és még E-mail zaklatás is.

    A saját neve nincs letiltva. Minden kitalált új név automatikusan zárolva van, mert így működik a rendszer. Radics Sándor engedve volt, és lám mire használta fel. De mit tud érdemben hozzászólni? Eddig semmi mást nem írt, mint hogy én nem vagyok elég szerény.

    A poszttal a célom a tájékoztatás, és vita alap létrehozása volt, mint mindig!

    Velem szemben szinte naponta vannak abuzusok, amiket nem érdemlem ki. Radics Sándor többszörösen kiérdemelte.

    És akkor hadd érdeklődjek. Te most miért estél nekem, amikor minden adatot eddig is tudhattál? Szerinted Radics Sándor mögött meghúzódó személy (akit különben több mint 40 éve személyesen ismerek, és eléggé szemét, provokatív E-maileket küldözget) tisztességesen járt el?

    .

  16. 7. Akkor ő most a ketogén diétától „gyógyult” meg? Bár a folyton más nicknév mögé rejtőző énje még mindig egy sokfelé hasadt személyiség képét mutatja. 😀

  17. 18.
    Nem estem neked, csak az eljárást nem éreztem méltányosnak – aminek a megszűrt tartalmak nem ismerete is az oka lehetett. Részemről lezárva.

  18. 20:
    Ha tudás/ismeret helyett érzésből állsz le vitázni, abból tényleg csak lezárással lehet menekülni. – Én pedig elvárnám azoktól, akik elég régen járnak ide, hogy valamivel több bizalmat érezzenek irántam.

  19. 21.
    Légyszíves értelmezd a hozzászólásaimat. Ja, még valami – ezt kéred: „több bizalmat érezzenek irántam” – ez egy cseppet disszonáns a „tudás/ismeret helyett érzésből” megjegyzéseddel.

  20. óbazz, „apa, kezdődik”
    Pedig a beugatók letiltásával egészen helyrejött a blog olvashatósága

  21. A szakirodalomban azt írja , de ez csak általában igaz, nem minden esetben….
    Hogy a hirtelen, egészen váratlanul megjelenő, gyanús előzmények nélküli, „lármás” drámai tünetek, jóbban gyógyítható megbetegedést sejttetnek.
    Rövid és hosszú távon a hozzátartozók legfőbb teendője a türelem és a tolerancia, lehetőség szerint kerüljék a beteggel a konfliktust !
    Rendíthetetlenül higgyenek benne, hogy teljesen meg fog gyógyulni.
    Ha ez évek alatt sem történne meg, akkor se veszítsék el a hitüket.
    A túl sok vagy túl erős inger ártalmas lehet.
    Az alkohol és a drogok igen veszélyesek, újra fellobbanthatják a betegséget, ezektől tartózkodjon a volt beteg ,pláne pszichotróp gyógyszerekre ne igyon.
    Nagyon fontos olyan pszichiátert keresni – még ha hosszabb ideig tart is ez – és találni, akihez a beteg nagyobb affinitást és bizalmat érez, tehát igazán elfogadja.
    Be kell vallani, hogy itt is, mint az élet más területein igen jelentős szerepet kap a szerencse is.
    Sajnos ennél sokkal többet nem,nagyon tudok mondani.
    Az én esetemben bevált, de nem biztos, hogy másnál is beválik, nem mindig szedtem be maradéktalanul a felírt gyógyszereket, pláne nem abban a dózisban ahogyan előírta az elmegyógyász.
    Mielőbbi gyógyulást kívánok.
    DrKecskeméthy Péter pszichiátert javasolom nekem ő nagyon bevált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük