(1942) Eltitkolt hír

 

Elképesztő diplomáciai meglepetés, amit a mainstream média figyelmen kívül hagy: Törökország és Irán megállapodtak a Szír béke feltételeiről. A hírt maga a török miniszterelnök, Binali Yildirin közölte az uralkodó AKP párthoz intézet szabályos parlamenti beszédében. A hírt az iráni külügyminisztérium szóvivője megerősített. A hírt leközölte az arab nyelvű Al-Araby Al-Jadeed and Al-Hayat újságok.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

18 gondolat erről: „(1942) Eltitkolt hír

 1. Nem tartom meglepő fordulatnak. Ugye volt az Orosz-iráni-iraki „logiszrikai” parancsnokság Bagdadban, amihez a múlt héten Kína is csatlakozási igényét fejezte ki. Plusz humanitárius (egészségügyi) és kiképző egységekkel támogatják meg Asszadékat. Az USA kezd magáramardni, és egy ilyen proxyháborúban mint a szíriai „polgárháború” mindig minden változik. Most, hogy már az összes játékos nyíltan is belelépett a vérzivataros konfliktusba, a törökök elkezdtek mocorogni, főleg a jó eséllyel, ha nem is CIA szervezte, de erőtrljesen támogatta levert puccs után. Az EU sem fog meghajolni a vízummentességnek, így csinálnak egy hátraarcot. Érdekes és nem megszokott dolgok fognak történni a közeljövő geopolitikájában…!

 2. Én nem merültem bele mélyen a török dologba.
  Akkor most ez mit jelent?Egy fokozattal visszább léptünk a háború elől?

 3. Egy „fontos” mai cikk a külpolitikai rovatban a hirstarton
  : „Olyat mutatott az anya a lányának, amit nem felejt el soha”
  Mégis kik ezek az arcok, akik eldöntik, hogy milyen híreket olvashatunk, és miket nem??
  Ha a fécesz book-on nem a saját neveden regisztrálsz be letiltanak, mert mindent tudni akarnak rólad. De ezek az un hírszerkesztőket senki nem vonhatja felelősségre, hogy miért hallgatnak el igazán fontos híreket.
  A cenzúra feljogosít a névtelenségre?

 4. 3: „visszább léptünk a háború elől”

  Nem. Inkább előrébb. 🙁

  Kapcsolódva a másik topikhoz is /NATO vs. törökök/, úgy néz ki, hogy a török külpolitika 180 fokos fordulatot vesz, ami az eddigi ‘stabilitást’ szétrobbantja.
  Egyrészt belpolitikai szempontból Erdogan érezheti úgy, hogy egy háború kirobbantása jó lehetőség egyrészt a politikai ellenfelekkel való teljes leszámolásra, másrészt az ország egységének megteremtésére (‘ellenségkép keresés’ – ismerős itthonról is).
  Vízumügyben Európa is megmutatta a törököknek, hogy valójában nem kér belőlük, ez is csalódottságot és elfordulást okoz a korábbi szövetségesektől.
  A törökök felismerték azt is, hogy a Görögországgal (és más országokkal) kapcsolatos területi igényeiket NATO keretén belül nem tudják kielégíteni – ha Erdogan „birodalmi” politikát folytat, ehhez ki kell lépnie a NATO-ból.
  De függetlenül attól, hogy kilép-e vagy sem, ha megtámadja Görögországot (orosz és iráni stb. támogatással a háta mögött be is vállalja), akkor az automatikusan NATO-török (-orosz) háborút jelent. Nagy kérdés, hogy Oroszország annyiban háttérben tud-e maradni, hogy nem lesz tényleges hadviselő fél. Az sem lesz piskóta, mert nem vagyok meggyőződve arról, hogy a NATO képes-e megállítani Törökországot Bécs előtt…
  Ha viszont az oroszok is hadviselő fél lesz, akkor az atomháborút jelent, viszonylag rövid időn belül.

  Szóval a helyzet nem lett jobb, inkább rosszabb. Minden olyan lépés, ami megingatja a „status quo”-t, fenyegeti Európa – jelenleg meglevő – békéjét.

 5. A nemkívánatos hírek elbagatellizálása egy jól bevált módszer a „demokratikus” médiában.

 6. „Törökország és Irán megállapodtak a Szír béke feltételeiről”.
  Azért a harcoló felek is beleszólhatnak?

 7. Elképzelhető, hogy Törökország a kurd autonomia helyet magahoz csatolná a sziriai Kurd területeket is. És ezért hajlandó hadba szállni. Az usa kurd barát. Oroszország és szövetségesei kevesbé.

 8. 5 – Obserever:
  Nálunk már egy ideje nincs, de ne feledjük el, hogy „keleten” még divat az alkudozás. Erdogán most pont ezt teszi. Nagyon nehéz belátni egy vezetőnek, hogy a népe alkalmatlan Európához tartozni, pedig ez a rideg tény. És, ami egy külön téma (majd foglalkozom vele), hogy az iszlámmal, mint háttér kultúrával, a dolog soha a büdös életben nem fog megváltozni. Az a vallás egészen egyszerűen lehetetlenné teszi a „modernizálódást”. Mellesleg ezért győznének le minket, ha erre lenne még elég idő.

  8 – Alex:
  Azt teljesen kizártnak tartom, hogy Erdogán a kurdoknak külön országrészt, akár autonómiát adna.

 9. 10: „divat az alkudozás”

  Erdogan a jelen helyzetben a nyugattól többet már nem kaphat, mit amit eddig kapott. Most látványosan dörgölőzik egy kicsit keletre, hogy felsrófolja Törökország ‘árát’ – nyugaton. Mert pénz csak onnan jöhet… 😉
  Hacsak nem tényleg többet akar. Pl. az Oszmán Birodalom (részleges) visszaállítását… Akkor viszont nagy a baj.

 10. 12:
  Szerintem ez blöff. Mi a fenét tudsz csinálni 10 nap kajával és 5 nap vízzel, atom támadás idején? Viszont 80 milliószor 10 napi kaja (ami a végén elrohad) egész szép forgalom.

 11. 13: Inkább terrorcselekmények miatti kijárási tilalomra tippelnék, háborúra kevésbé…

 12. 14.
  A cikket elolvasva erről van szó.
  Szerintem a német hatóságok feltételezik, hogy nem kizárt pl. valamilyen közművek, ellátó rendszer elleni merénylet, aminek lehet következménye több napi fennakadás az ellátásban.

 13. Bizony,bizony… Mikor Ali céllövöldét játszik Günterrel,akkor a fene akar Aldiba bevásárolni menni. Lásd a svájciakat,nem atomháborúra készülnek,hanem tömeges invázióra.

 14. 13: Mért rohadna el a 10 napi kaja? Nem ezt csináljuk mind, évek óta nem is 10 napival, hanem többel? Be lehet szépen forgatni a napi táplálkozásba.

  Persze 10 nap nem túl sok, de sokkal több, mint a 0-1 amivel a civilizált emberek többsége él. Tíz nap alatt már sokmindent lehet csináni, sokminden történhet.

 15. 10. Épp ezt irtam. Nem akar autonomiat adni a kurdoknak, viszont valamit csinálni kell velük föleg a háboruban mutatott helytálásuk miatt. Törökörszág számára a kurdok lakta területek Törökörszághoz való csatolása volna a legjobb megoldás. Igy maradna minden regiben és az orzyadg is gyarapodna. Én Erdogán helyében ezt tenném.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük