Amerika büntethetetlensége veszélyben: Törökország szétrombolhatja a NATO-t.

VIP. 134.

 

Szerző: Paul Craig Roberts

Ha Törökország kilépne a NATOból az jelentős változásokat okozna. Törökország elég régen van jó kapcsolatban Washingtonnal, de ha Washington lapul a puccs mögött, akkor az a kapcsolatukat végérvényesen tönkreteszi. Erdogánnak igen jó oka van, hogy közeledjen Oroszországhoz a korábbi „problémák” ellenére. Az orosz kormánynak pedig komoly érdeke, hogy átlépjen a törökök korábbi viselkedésén és barátságos arcot mutasson, mert az gyengíti az orosz határ mentén felsorakozott NATO-t. Van esély rá, de nem ehet tudni, hogy Washington milyen gyorsan reagál, és mit próbál tenni, hogy viszonya rendeződjön a törökökkel.

_________________________________________________________
A teljes fordítást elküldöm a VIP előfizetőknek. Kapcsolat felvétel: evatibor#t-online.hu
_________________________________________________________

US Impunity Under Threat: Turkey May Disintegrate NATO

By Paul Craig Roberts

August 17, 2013  –  If Turkey leaves NATO, that would be a big change. Turkey has been in the pockets of Washington for a long time. If Washington was behind the coup, this probably has damaged the relationship permanently. Erdogan has very strong motives to realign with Russia despite the problems he had caused. The Russian government has a very strong interest to overlook Turkey’s past behavior and to befriend it, because it weakens NATO on Russia’s borders. There is a possibility, but I don’t know how quickly it happens and what Washington will try to do to retrieve the relationship. It will be some sort of a competition to establish relations with Turkey.

I think Washington will try to fix the problems with Turkey. It has an endless supply of money, because the dollar is the world’s reserve currency. So they can offer to Turkish leader billions of dollars. They can say: “look, we never really intended this. There was some rogue operation within the governments, but we punished them all”. Who knows what they can say? It depends on how they asses it. It may happen, that the Turkish leader will try to have one foot in both camps. We will see soon by how Turkey responds to the war in Syria. Let’s see what Turkey is going to do.

The US and NATO don’t really have the conventional military power to pressure Russia. The pressure comes from American missile bases in Poland and Romania. These bases can very easily be converted in a few hours to strategic nuclear missiles. That could put Russia in defensive position. That is the real danger. If Turkey leaves NATO, it will weaken NATO. And it may encourage thoughts out in Europe.

NATO’s purpose has changed over time. In fact, it lost its purpose when the Soviet Union collapsed. So, the American neo-conservatives gave NATO a new purpose. They made it an instrument for obtaining American Hegemony over the world and they intend to use it to prevent the rise of Russia. What the purpose of NATO is today – is to implicate all of Europe in Washington war crimes. So, since all are guilty, the European governments can’t turn on Washington and accuse Americans of war crimes. The other voices in the world are too weak to make any consequences for United Stated. Therefore, we have over fifteen years of Washington’s aggression in North Africa, Middle East, Afghanistan; bombings, missile attacks, invasions; millions of people are killed, wounded, displaced, refugees overwhelming Europe to escape from Washington’s wars. These are all war crimes under international standards. But yet no one accuses Washington, because NATO shares the responsibility. The main purpose for NATO today is to provide cover for Washington’s crimes.
_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

11 gondolat erről: „Amerika büntethetetlensége veszélyben: Törökország szétrombolhatja a NATO-t.

 1. Nincs új a nap alatt…, vajon lesz -e egy modern „Konstantinápoly” Isztanbulból, vagy nem. Ki ellenőrzi a Boszporuszt és a Dardanellákat, az USA v. az Orosz Föderáció. Na meg mi lesz az orosz és amerikai befolyási övezeti lapok lassan szükségszerű újraosztásánál, mert ha nem történk meg, akkor bizony jön a nagy háború.

 2. Márpedig a puccs mögött Washington lapul. Akad olyan idióta, aki elhiszi, hogy a mai szuperlehallgatós-műholdas-CIA-s stb… világban holmi hitszónok (Fetullah)az USA-ból levezényel egy komplett katonai hatalomátvételi kísérletet a NATO legerősebb európai szövetségesénél? Ez legalább akkora marhaság, mint a Bin Laden féle Afganisztánból koordinált toronyborítás…:-)

 3. Ne lepődjünk meg, ha pár hasonló húzás után(pl. EU beint végleg a törököknek)török tankok kelnek át a Boszporuszon inváziós hadseregként Európába…
  Ha megtámad egy NATO tag egy másik NATO tagot, akkor is érvénes a kollektív védelem? 🙂

 4. 4:
  Mielőtt átkelnének, ráteszik a kezüket arra az 50 hidrogéntöltetre. – Érdekes időket élünk.

 5. Egyes csatornákon már arról lehet olvasni, hogy elkezdték a töltetek átszállítását Romániába. Nemtudom igaz-e a hír de ha igen akkor a nato bizalma teljesen elfogyott a törökök iránt.

 6. Ha feltétlenül szükséges, az orosz légierő használhatja az Incirlik légibázist, bár erre az oroszoknak valószínűleg nincs szükségük – ezt mondta vasárnap Binali Yildirim török miniszterelnök. Ez az a NATO-bázis, ahonnan az amerikai légierő az Iszlám Állam elleni szíriai bevetéseit indítja, de használja emellett például a szintén NATO-tag Németország is. Yildirim erre hivatkozva mondta azt riportereknek vasárnap, nem lát kifogást abban, hogy az amerikaiakon kívül mások, például az oroszok is használják a bázist.
  http://index.hu/kulfold/2016/08/21/beengedi_a_torok_kormany_az_oroszokat_az_amerikai_legibazisra_ha_muszaj

 7. Ha gond lenne az USA és az Európai unió közt, akkor nem Romániába vinnék át azokat rakétákat. Ki tudja mit mondott Putyin Erdogán-nak, lehet hogy ráijesztett. Sőt lehet hogy Erdogánt az orosz titkosszolgálat előre figyelmeztette a puccsra, hogy cserébe beengedjék a NATO bázisra. Egyenlőre mindegyik oldal be van szarva, mert aki mer, az nyer alapon akár az oroszok is kezdeményezőbbekké válhatnak egy kis előre nem várt eseménnyel…

 8. Ha az oroszok kicsit rámenősek lennének, egy kutató-mentő helikopteres osztagot telepítenének Incirlik bázisra, 40-50 fős személyzettel. Közvetlenül szemmel tarthatnák az amerikaiakat.

 9. Amíg 2022. nyarán elcsámcsog az ÖKOFASISZTA Európa a legújabb bölcs szankciókon, addig az előfizetős szaklapok azt írják, hogy az oroszok tüzelték fel a szélsőjobbot Ukrajna szakadár területein…

  Közben pedig Törökország, jelentős mennyiségű hadianyagot, harcjárművet, műszaki zászlóaljakat csoportosít a „People’s Protection Units” két nagyon fontos városa ellen (Manbij, Tal Rifaat), oly módon, hogy az ISIS elleni tevékenységet addig szünetelteti….

  Akkor két hónap múlva Szerbia (és Ukrajna) felől nagy csomó migráns fogja dobálni a Suzuki Vitarákat, meg izgatni az önkéntes területvédelmi tartalékosokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük