(1941) Öregnek lenni kurva jó (ez persze szarkazmus)

Tibor bá’ online

 

~k001Mászkálok a hálón, hopp… egy amerikai hírportálnál megüti a szemem egy poszt, aminek a lényege, hogy öregnek lenni kurva jó. Hogy-hogy eddig erről én nem tudtam? Mind a mai napig az öregedést egy elkerülhetetlen hibának tartottam. Nem igaz a mondás, ami szerint két biztos dolog van a világban, egyik a halál, a másik az adó. Van egy harmadik is, az öregedés. Az, aki veszi magának a fáradtságot és megszületik, az első perctől kezdve öregedni fog. Nincs kiút. De sebaj, mert mostantól fogva kurva jó dolog.

Kezdődik azzal, hogy a SZEX, így, csupa nagybetűvel. Igaz, hogy a vagina száraz, a belevaló meg nem kemény, de amikor havonta egyszer összejön a dolog… az aztán egy életre szóló élmény. A fene egye meg, hogy ezt eddig nem tudtam.

Nem kell kényeskedni, csodák nincsenek, és a téma életbevágó, mert egyre több az idős ember, és egyre tovább élünk. Száz éve fele annyi volt az átlagos életkor, mint ma. Az USA-ban 2014-ben több mint 72.000 száz évnél idősebb ember élt, akiket feltehetően nem idegesített a lottyadt izomzat, a sajgó ízületek, és az érzékszervek tompasága. Miért idegesített volna, amikor öregnek lenni olyan kurva jó. Nézzük!

2008-ban a Gallup 340.000 résztvevőt interjúvolt meg 18 és 85 év között arról, hogy érzi magát. Ezek szerint a fiatalok általában boldogok, de ahogy telnek az évek, egyre kevésbé azok. 50 körül a legkevésbé boldogok az emberek, de akkor megfordul a trend. Kevesebbet kezdünk izgulni, ritkábban vagyunk mérgesek, jobban elkerül a szomorúság, és egyre jobban érezzük magunkat. Mire elérjük a 85-öt, boldogabbakká válunk, mint tinédzser korunkban. Az ok ismeretlen, jó esély van rá, hogy másképp látjuk a világot. Vagy az is lehet – és ezt már én teszem hozzá – hogy simán csak nem szeretünk panaszkodni.

Idős korban a szellemi kapacitásunk csökken, de semmi ok az aggodalomra, mert ezt bőven kompenzálja a tapasztalat.  Istenem, alig várom, hogy 85 legyek. 😀

Állítólag az idős ember jobban élvezi azt, amit csinál. Ez logikus, neki már nem kell dolgozni, ha valamit mégis csinál, azt többnyire szórakozásból teszi. De jó, hogy már nem vagyok 18. 😀

Úgy tűnik, 65 felett az emberek már nem idegeskednek a megélhetés miatt. Nem hajtanak nagyobb lakásra, gépkocsira. Szép nyugodtan várják a halált. Na persze, mert amerikaiak. Nálunk ez nem így van. A szomszédasszony nemrég hunyt el, 89 évesen azon aggódott, mi lesz halála után a 37 éves unokájával. Mi lett volna? Nem ment utána. 😀

Ha-ha-ha, ha eddig kibírtad, most már biztos nem válsz el. Marad a nyugodt családi élet. Na jó, nem leszek cinikus. A jelentés szerint 15 év házasság után a felek rendszerint elvetik a válás gondolatát.

Ez se semmi. Az öreg emberek sokkal jobban tudják kezelni a konfliktusokat, ha már az útjukba akadt egy.

Végül egy jó tanács, ha rávetted magad, hogy megöregedj. Az idős kor legnagyobb veszélyforrása az elesés. Ez tény. A kutatás szerint viszont az is tény, hogy az elesés leggyakoribb forrása a tőle való félelem. Az öregek egy része a félelemtől szinte moccanni se mer, ami önmagában depresszió felé navigál, de izom elgyengüléshez is vezet. Gyenge izommal pedig könnyebb az elesés.

Eddig tartott a poszt sugallata, amit kiegészítenék néhány gondolattal, mert szó se esett a vizelés céljából éjszakai vécé látogatásról, az időskori diabéteszről, a körömgombáról, a gyakori húgyúti fertőzésről, a gyomorsav hiányos émelygésről, a helyzetváltozásból származó szédülésről, a nem emészthető ételek számának növekedéséről (káposzta, bab, zsíros hús, stb.) a könnyű megfázásról, és. …..  Jézusom, nem folytatom, mert a végén kiderül, hogy életem legnagyobb hülyesége a megöregedés volt. Bár, ha megfontolom az alternatívát, akkor egész jól jártam.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

24 gondolat erről: „(1941) Öregnek lenni kurva jó (ez persze szarkazmus)

 1. Én biztos nem vagyok amerikai,mert ugyan huszonévesen szarul éreztem magam a bőrömben, de így 55 évesen meg kitűnően. Igaz, ebbe belejátszhat a fiatal feleségem meg a pici fiam is…

 2. Ne dühöngj hogy megöregedtél, sokaknak nem sikerült. 🙂

 3. 2:
  Ezt nekem címezted? Én még nem öregedtem meg. A látszat néha csal.

 4. Ki tudja ki az öreg és ki a fiatal?

  Mindannyian egy porhüvelybe zárva várjuk ezen útszakaszunk végét, és közben tipródunk.

 5. 4:
  Tapasztalatok alapján könnyen meg tudjuk valakiről állapítani, hogy fiatal-e vagy öreg. Rengeteg tulajdonság van, ami jelentősen eltér a különböző életkorokban.

 6. Sokkal, de sokkal kevesebb a szex.
  Sokkal, de sokkal kevesebbet dolgozom.
  Kisebb nagyobb testi kínok betegségek gyötörnek, néhanapján elég gyakran.
  Sokkal többet sportolok.
  Sokkal több szabadidőm van.
  Néha eltörik a mécses a magány miatt.
  Sokkal rondább lettem.
  De mégis úgy érzem, most jobb nekem mint 35 évesen volt.
  Nekem már minden nap egy ajándék.
  Lehet hogy hazudok magamnak ?

  AGE : 64

 7. 25 jel, ami arra utal, hogy vészesen öregszel…

  1. Külön alszol a fogaidtól.
  2. Megpróbálod kihúzni a redőket a zoknidból, amikor rájössz, hogy nincs is rajtad zokni.
  3. A reggelinél zizegő, recsegő hangokat hallasz, pedig nem is kukoricapelyhet eszel.
  4. Ha reggel felébredsz, pont úgy nézel ki, mint a fényképed a jogosítványodban.
  5. Csak a második próbálkozásra tudsz kikelni a fotelból.
  6. A „kimaradok éjszakára” számodra azt jelenti, hogy a kertben alszol.
  7. A „boldog órák” szunyókálással telnek.
  8. Nyaralni mész, de előbb fáradsz el, minthogy a pénzed elfogyna.
  9. A gyerekednek olyat mondasz, amit az anyád mondott neked, és amit mindig utáltál.
  10. A születésnapodtól nem azt várod, hogy a korodra emlékeztessen.
  11. Amikor lezuhansz a járdaszegélyről, mielőtt felkelnél, megbizonyosodsz arról, hogy az út ott van-e.
  12. A súlyemelésről alkotott elképzelésed a „felállás a székből”.
  13. Jóval hosszabb idő alatt pihened ki magad, mint amennyi idő alatt elfáradtál.
  14. Emlékezeted rövidül, panaszaid hosszabbodnak.
  15. A noteszedben a legtöbb név úgy kezdődik, hogy „Dr”.
  16. Csak ülsz a hintaszékben, de nem tudod beindítani.
  17. A gyógyszerész a legújabb barátod.
  18. Akkor nevezed magad szerencsésnek, ha megtalálod a kocsit a parkolóban.
  19. Kétszer annyi ideig tart, hogy feleannyit láss.
  20. Minden fáj, ami meg nem, az viszont nem működik.
  21. Két órán át keresed a szemüvegedet, miközben a fejeden van.
  22. Belemélyíted a fogaidat a húsba, és azok ott maradnak.
  23. Már feladtad az összes rossz szokásodat, és még mindig semmi sem lett jobb.
  24. Türelmesebb lettél, de ez tulajdonképpen csak fásultság.
  25. Végre összeszeded a gondolataidat, de akkor meg a tested esik szét.

  🙂 🙂

 8. 5.

  Azért az értő olvasás nem ott kezdődik, hogy a szavak jelentéséből egy primitív olvasatot összeteszel.

  Amit nem használsz az elsorvad. Függetlenül a kortól.

 9. Svájci kollégákkal beszélgettünk és szóba került a születéskor várható életkor.

  – Magyarországon most kb 67 év, tehát ha valaki megéri a nyugdíjas kort, az sem sokáig élvezheti – mondom nekik.
  – Ó nálunk 80 év a várható életkor – válaszolják.
  – Hát ez remek, akkor ha nyugdíjba megyek átköltözöm Svájcba és még élhetek 15 évet – mondtam én …. és nem értették a viccet.

  De azon, hogy a svájciak ilyen lököttek nem is csodálkozom.
  Már évek óta működött az e-mail , ők még mindig fax-on küldték a rendeléseket. 2 év alatt „ráneveltem” őket az e-mail-re , de még mindig előbb kinyomtatták, majd visszascannelve küldték e rendeléseket. Még további 2 évembe kerül, hogy rávegyem őket, hogy PDF-et „nyomtassanak” és az küldjék 🙂

 10. Öregnek lenni jó aki feltalálja magát és egészséges.Az én nagyszüleimhez mint unoka gyakran mentem, de ma már nem jellemző ez sem a mai fiataloknál. Ha én megöregszek és lesz unokám már nemhiszem hogy minden héten jönne hozzám majd 30 év múlva, már nem az a világ van.
  A másik dolog az hogy a mostani generációnál a többségnél nem lesz gyerek csak elvétve, így marad a kipusztulás. Őket már nem látogatja/gondozza a fia/lánya .Ha lesz pénze öregotthonra befizeti magát(a nyudíjalap vszínű elinflálódik addig)ha nem akkor nem . Hát ilyen felfordult világot élünk.
  Fiatalon a munka miatt nem teheted meg azt amit öregen.van évi 20 nap szabid és kész.
  Én mindig is arra vágytam hogy egyszer annyi pénzem legyen, hogy ne kelljen dolgoznom már 40 éves koromra és úgy éljek mint egy öreg.Tavaszal a konyhakertet csinálnám, nyáron utazgatnék , ősszel az első hideg estéken gyújtanám be a kandallót és nézném a naplementét , télen a műhelybe barkácsolnék és sorozatokat néznék.Úgy igazából szarnék én a karrierre. Csak sajnos ehhez kellene Pesen 2-3 kiadott ingatlan hogy megtehessem.Azt nem tudom elérem e valaha , mert ha tényleg jön a nagy összeomlásotok akkor nem valószínű:D
  Na de a héten nem is volt összeomlás poszt ,jövő héten várjuk.Mi van most vihar előtti csend?
  A gazdaság dübörög , munkaerőhiány van ,valamikor meg fog ez fordulni.Elvileg idén van platón az olajkiterelés kérdés hogy mikor kerül a porszem a gépezetbe. De talán alakul a nato/orosz viszony is így nem biztos hogy kell az öregkorról gondolkodni.

 11. Régen akik megérték az öregkort, többségükben jó egészségnek örvendtek. Jellemzően haláluk előtt rövid ideig betegeskedtek, vagy átaludták magukat a másvilágra.

  Manapság sokkal többen érik meg az öregkort, de kevesen egészségesek, a helytelen életmód miatt sok a betegeskedő.
  Az orvostudomány érdeme a hosszabb átlagéletkor. Fő tényező a csecsemő halandóság erőteljes csökkentése, és a krónikus betegségek fenntartó kezelése.
  Kevés ember gondol az öregségre, önpusztító szenvedélyek, dohányzás, italozás miatt 60 felett beindul a kaszás.
  Kialakult egy általános felfogás, úgy élek ahogy nekem tetszik, aztán ha belebetegszem, akkor megyek a dokihoz. Ha nem sikerül a teljes gyógyulás, akkor az a doktor hibája.
  Fiatal családtag egész télen csipőnadrágban és köldökig érő dzsekiben járt, egész dereka csupaszon. Nagyon divatos volt. Tavaszra a veséje a sok túlhűlés miatt megbetegedett, hosszú, keserves volt a felgyógyulás, türelmetlenségből váltotta a doktorokat, „mert már rég rendbe kellett volna jönnie, ha nem ilyen hülyék a doktorok”

  Szóval aki kellemes öregkort akar megélni, már fiatalkorában rá kell készülnie 🙂

 12. 11:
  „Szóval aki kellemes öregkort akar megélni, már fiatalkorában rá kell készülnie” Ez igaz. Megtoldanám azzal, hogy az elbaszott vesét rendbe lehet hozni, de soha a büdös életben nem lesz olyan, mint „új korában”.

  „Egészséges öregek” Ez csak a látszat. El van már az a test kopva, csak a tulajdonos nem dicsekszik vele. A biológiát megbaszni nem lehet, el kell fogadni úgy, ahogy van.

 13. Mi a jó az öregségben?
  1.Azt hallom meg, amit akarok!
  2.Azt értem meg, amit akarok!
  3.Azt mondom ki (majdnem, mert van amit a törvény büntet, egyébként meg”az öreg hülyeségeket beszél”), amit akarok!
  4.Akkor kelek, amikor akarok!
  5.Akkor is fekszem!
  6.Úgy öltözöm,ahogy akarok!
  7.Azzal foglalkozom, amivel akarok!
  8.Kitisztult véleményt mondhatok mindenről, de mindenről! 🙂
  9.Nem kínoznak az ifjúság ki nem élt vágyai!
  10.Magam is vallhatom a dalszöveget:”Fejére állhat az egész világ,játsszátok nélkülem a komédiát!”
  +1
  A tény:
  Én már voltam fiatal, de a fiatal nem biztos, hogy lesz öreg!

 14. Amit egyikőtök sem említ: AZ UNOKÁK!
  Nekem vannak, és bearanyozzák öreg napjaimat.

 15. 15: biztos még kicsik.
  Várd meg amíg huszonévesek lesznek

 16. 16. Tudom, hogy csupán néhány ővig tartó boldogságról lehet szó, de mégis azt mondom, hogy megérte megöregedni.

 17. Tanulok és nem unatkozom.
  A fiatalság a külső szépség kora az öregségé pedig a belsőé kéne lennie! Ha harmonikusan öregszik meg az emeber elégedett marad, hiszen rendben van a lelke lerendeződtek a fiatalsággal járó vágyak és problémák.
  70.

 18. Öregnek lenni ….szeretném pozitívan megfogni a lényegét…jó lenne ha az lenne a fogalom értelme,hogy sokkal több tudással és tapasztalattal rendelkezni…az élet minden területén!
  Szeretném a Bölcs „Öregeket”megkérni,hogy adjanak tanácsot nekem!
  Kaptam egy régiépítésű vegyesfalazatú házat alatta pincével.És sajnos a pincének nincs szellőztetése,illetve csak egy elég hosszú lépcsősor és egy nagy pinceajtó levegőzteti az udvarról.A téglázata nedves és szeretném házilag természetes úton megoldani…mivel anyagi eszköz nem túl sok áll rendelkezésemre.Arra gondoltam,hogy PVC csövet állítanák be függőlegesen és teljesen kivezetném a tetőszint fölé….
  de nem tudom,hogy milyen magasságból induljon a cső és milyen átmérőjű legyen?elég e egy cső?vagy legalább kettőre lesz szükség?a pince kb.15 négyzetméteres.Sajnos nincs pénzem szakembert hívni és szeretném megóvni ezt a nagyon régi építményt.

 19. 19:
  A pince párátlanítására két megoldás van. Az egyik amit említettél. A másik egy viszonylag olcsó berendezés, ami kivonja a levegőből a nedvességet. Párátlanít. A szellőzés nemigen oldaná meg a gondot, legfeljebb úgy, ha a kivezető csőbe be lenne építve egy ventilátor is. Enélkül a pince hidegebb (nehezebb) levegője nem fog kiáramlani a felszínre. De ajánlatos lenne szert tenni egy épkézláb férfire (ez a tanács legfontosabb része) 😀 .

 20. 19: Cső a szabadba, az jó megoldás. A mi pincénk csöve kb. 1 m-el lóg ki fölfele a földből. Ha lehet, én nem a házon keresztül vezetném, hanem valahova oldalra raknék szellőzőt.

  Tudni kell, hogy a szellőzés a pincét csak akkor szárítja, ha kint hidegebb van, mint bent. Ekkor a hideg, száraz levegő bemegy a pincébe, felmelegszik, és felveszi a párát, majd távozik. Ha kint melegebb van, akkor a kinti meleg, nedves levegőből lecsapódik a pince hidegebb falára a víz. De az a minimális levegőjárás, amit ez biztosít, mégis jobb, mint a semmi.

  Egyébként a pincék tipikusan nedvesek. Nem olyan nagy baj ez, olyan dolgokat érdemes lent tárolni, amik bírják, szeretik a nedvességet, pl. télen répát. A házat így is szárítja, ami jól jön egy vegyesfalú háznak. Csak arra vigyázz, nehogy légmentesen záró nyílászárókat csináltass, vagy ha igen, akkor oldd meg a spontán szellőzést a házban is.

 21. Hálásan köszönöm a tanácsokat!

  Nos igen,számítottam rá,hogy értelmes és hasznos tippeket és útmutatást fogok kapni tőletek!Van éppkézláb (férfim)…..5.éve van egy talpig úriemberem…..30 év korkülömbséggel toljuk magunk előtt az időt és próbálunk megsokszorozni boldog pillanatokat….Ő most 78.évét tapossa….Tőle kaptam a lakást,hogy bebiztosítsa a lelkének nyugalmát…arra az eshetőségre ha fizikailag távoznia kellene ebből a látható anyagi világból.
  Sajnos az elmúlt egy évben sokat volt kórházban.Ő Aki soha nem ivott,soha nem dohányzott és 15éve minden reggel 2 km futással indította a napját….Nem volt hajlandó tudomásul venni az apró figyelmeztető jeleket….(egyre sűrűbben jelentkező vizelés)és reménykedett abban,hogy mivel a felmenői között nem volt prosztatarákban szenvedő,ezért Ő nem veszélyeztetett…..az utolsó előtti pillanatban sikerült elkapni a folyamatosan gyengülő és leépülő teste problémájának forrását.Teljes vizelet retenciót kapott,miközben bent feküdt egy pszic.rehabon.Az Urológusa pedig 3 hétig kint üdült külföldön és természetesen senki más nem tudott segíteni.Őrült fájdalmak,sürgősségi klinika-orvosi ügyelet-urológiai ügyelet…így telt el 25 nap.Közben a gerincoszlopa és a lábai is elkezdtek őrülten fájni…..annyi fájdalom csillapítót(ópiát származékot is)szedett be ami már egy elefántot is kiütött volna.Kínomban márnem tudtam hogyan segíthetnék…elvittem egy idegsebészeti magánrendelésre(a Prof.engem műtött tavaly a gerincemmel kétszer)6 napon belül elkészítettek egy MR vizsgálatot….de az eredmény csak a következő hét elején készült el.Közben visszaállt munkába az Urológusa….Belgyógyászati kórházi kivizsgálását követően és az MR elkészült eredménye után egy kisebb,gerinc érzéstelenítéssel történő prosztatafaragással visszaállították a vizelet természetes folyásának módját és vettek Tőle végbélen keresztül mintát a prosztata rákszűréséhez(amitől Ő folyamatosan elzárkózott előtte)Most várunk még az eredményre,hogy utána megkaphassa az eredmény szerinti kezeléseket.
  Szóval Ő éppkézláb….csak beteg lett…..mert nem akarta elveszíteni férfiasságának erejét…..ennyit a történetről…..azért Kedves „Öreg”és Bölcs Férfiak,hogy tudjátok……ne játszatok és ne dugjátok a fejeteket a homokba….az Élet többet jelent mint a szexualitás élvezete……de egyébként a mai orvostudomány csak nagyon indokolt esetben végez teljes prosztata eltávolítást….és csak 70 éves korig.
  Szóval én az Én éppkézláb férfimat jelenleg csak úgy terhelhetem,hogy előre el kell intéznem az előzetes kalkulációkat…és ha tudom a megoldást akkor elétárva a tényeket segít benne anyagilag,hogy meg legyen oldva……teszem hozzá….az aztán megcsappant rendesen az utóbbi egy évben rengeteg pénzünkbe került a betegsége……sajnos az idén már nem fogjuk tudni a pince korrekt szellőztetését megoldani…akkor sem ha a legolcsóbb lehetőséget találom meg…Abban bízom,hogy ha eddig nem lett tőle nagyobb baja a háznak(úgy néz ki,hogy csak egy 3 m.hosszú közfalat kell utólag alászigeteltetnünk,mert jelenleg derékig vizes)tehát abban bízom,hogy kibír még 1 évet…..és az Én éppkézláb Férfimmal kapcsolatban pedig abban bízom,hogy meg tudják állítani nála a beindult rosszindulatú folyamatot azért,mert azt ígérte nekem,hogy segít majd átvezetni az út másik oldalára ha élemedett, csoszogó öregasszony lesz belőlem!No ezhez aztán van még előttünk tolnivaló idő!!!!

 22. Deshun Wang egy idős ember de ő nem érzi magát annak és ő megmutatja hogy a kor nem számít 24 évesen kezdett színész kedni majd áttért edzeni a testét 50 évesen 57 évesen újra színpadra lépett majd új színészi ágat hozott létre az „élő szobor” nevet. 80 éves jelenleg és 79 évesen kezdett csak belejönni az edzésbe és a mai napig edz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük