(1307) Mi hír van az Északi sark körül?

Tibor bá’ online

 

~ab108Azt tudjuk, hogy Észak Amerikára, és a Japán szigetekre rájár a rúd. Azt is tudjuk, hogy ilyen enyhe telünk még nem volt. Levonható-e ebből valami? Természetesen, a globális változás itt van a nyakunkon, ami magával hozza a szélsőségeket, miközben az átlaghőmérséklet emelkedik. A dolgok állását az Északi sark körül elterülő jégmezőkből kell kiolvasnunk.

A helyzet az, hogy a sok-sok éves átlag szerint télen a jegesedés valamikor március első hetében tetőzik, és onnantól kezdve beindul az olvadás, először lassan, majd egyre gyorsabban. Ez egyébként az alábbi grafikonon elég jól látható.

~ab137

De látható más is. Először is ez év február 8.-át követően nem csak leállt a jegesedés, de beindult a olvadás, és fenn is maradt egy teljes héten át, majd ismét átváltott jegesedésre. Ennek ellenére ezen a tájon ilyen kevés jég még sose volt február 16-án, amikor is legalább két Magyarországnyi területtel volt kisebb a jégmező, mint bármikor a múltban.

Azt tudjuk, hogy 2012 rekord év volt, minden idők legkevesebb jegével az Északi-sark körül, és most a jég kevesebb, mint akkor volt. Az 1980 és 2010 közötti átlagnál pedig fél millió négyzetkilométerrel kisebb a jelenlegi jégmező. Mit lehet ebből levonni? Valószínűleg semmit, de érdemes odafigyelni a következő hónapokra, főleg a 2014-es nyár végére, hogyan fog alakulni a jég. Ugyanis a sarki olvadás pozitív visszacsatolás, a gyorsulás várhatóan fokozódni fog.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
___________________________________________________

5 gondolat erről: „(1307) Mi hír van az Északi sark körül?

  1. A tények ugyan a propaganda ellen beszélnek, de a propaganda még mindíg hangosabb… Az elmúlt kb 30 év kb 30 másodpercben, eléggé látványosan sikerült prezentáció:

  2. Ajánlom figyelmetekbe ezt a rövid videót. Megmagyarázza, hogy az északi jégmennyiség változása/csökkenése milyen hatással van az időjárásunkra. A kulcsszó: Jetstream!

  3. 4:

    A jetstream magyar neve „futóáramlás”. Más volt róla szó itt a honlapon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük